收藏 分享(赏)

江西省贵溪市2022届高三英语上学期一轮复习训练题02.doc

上传人:a**** 文档编号:344882 上传时间:2025-11-27 格式:DOC 页数:9 大小:60.20KB
下载 相关 举报
江西省贵溪市2022届高三英语上学期一轮复习训练题02.doc_第1页
第1页 / 共9页
江西省贵溪市2022届高三英语上学期一轮复习训练题02.doc_第2页
第2页 / 共9页
江西省贵溪市2022届高三英语上学期一轮复习训练题02.doc_第3页
第3页 / 共9页
江西省贵溪市2022届高三英语上学期一轮复习训练题02.doc_第4页
第4页 / 共9页
江西省贵溪市2022届高三英语上学期一轮复习训练题02.doc_第5页
第5页 / 共9页
江西省贵溪市2022届高三英语上学期一轮复习训练题02.doc_第6页
第6页 / 共9页
江西省贵溪市2022届高三英语上学期一轮复习训练题02.doc_第7页
第7页 / 共9页
江西省贵溪市2022届高三英语上学期一轮复习训练题02.doc_第8页
第8页 / 共9页
江西省贵溪市2022届高三英语上学期一轮复习训练题02.doc_第9页
第9页 / 共9页
亲,该文档总共9页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、江西省贵溪市2022届高三英语上学期一轮复习训练题02一完形填空(共1小题)1Douglas was my cousinI first met him when he came to stay with my family for a(1) ,because his parents were going to teach in Africa He and his family(2) all the way on the other side of the country,so we had never had a chance to visit(3) ,when we arrived at t

2、he airport,it was not hard to find which person was my (4) He was the one standing all alone,looking around for someone to(5) himHe looked a little scared to meet us,(6) started to smile shyly after my mom hugged(拥抱)him When we got back home and Douglas(7) putting his things away,I could not believe

3、 itAll of his (8) were the same,all white shirts and dark blue shortsHe(9) had a dark blue jacket with a tie! How come you (10) only one kind of clothes?I asked him Thats the way my school has (11) been,he saidWe have to wear uniforms I would hate having to wear the(12) thing every day,I said I dont

4、 (13) ,Douglas saidIt(14) timeI dont have to think about what I am going to wear Well,we dont wear uniforms at our (15) Youre going to look pretty (16) if you come to school in a jacket and tie Douglas looked worried,(17) I felt badI had not meant to (18) his feelingsAfter all,it was not easy to com

5、e all this way to live with some (19) family for a yearThen and there I decided that I was going to (20) my cousin and try to make this as good a year as possible for him(1)A dayB weekC monthD year(2)A workedB livedC traveledD studied(3)A HoweverB InsteadC BesidesD Therefore(4)A parentB cousinC uncl

6、eD friend(5)A askB teachC helpD meet(6)A soB butC orD and(7)A startedB stoppedC finishedD continued(8)A bagsB picturesC booksD clothes(9)A alsoB againC stillD even(10)A makeB hateC wearD sell(11)A sometimesB neverC alwaysD seldom(12)A rightB sameC onlyD old(13)A knowB useC mindD remember(14)A costsB

7、 savesC wastesD counts(15)A airportB countryC homeD school(16)A braveB funnyC smartD handsome(17)A ReallyB LuckilyC SuddenlyD Secretly(18)A shareB enjoyC hurtD understand(19)A difficultB specialC bigD strange(20)A look atB look forC look afterD look up二阅读理解(共2小题) AAt thirteen,I was diagnosed(诊断)with

8、 a kind of attention disorder.It made school difficult for me.When everyone else in the class was focusing on tasks,I could not. In my first literature class,Mrs Smith asked us to read a story and then write it down,all within 45 minutes.I raised my hand right away and said,Mrs Smith,you see,the doc

9、tor said I have attention problems.I might not be able to do it. She glanced at me through her glasses,You are not different from your classmates,young man. I tried,but I didnt finish the reading assignment when the bell rang.I had to take it home. In the quietness of my bedroom,the story suddenly a

10、ll became clear to me.It was about a blind person,Louis Braille.He lived in a time when the blind couldnt get much education. But Louis didnt give up.Instead,he invented a reading system of raised dots(点),which opened up a whole new world of knowledge for the blind. Wasnt I the blind in my class,bei

11、ng made to learn like the sighted students?My thoughts spilt out(涌出)and my pen started to dance.I completed the task within 40 minutes.Indeed,I was not different from others;I just needed a quieter place.If Louis could find his way to solve his problems,why should I ever give up? I didnt expect anyt

12、hing when I handed in my paper to Mrs Smith,so it was quite a surprise when it came back to me the next day with an A on it.At the bottom of the paper were these words:See what you can do when you keep trying?1.Why didnt the author finish the reading assignment in class? A.He didnt have selfconfiden

13、ce.B.He was not fond of literature.C.He had an attention disorder.D.He needed a quieter place.2.What can we learn about Louis Braille from the passage? A.He got a good education at school.B.He made an invention which helps the blind.C.He gave up trying.D.He managed to cure his blindness.3.What was M

14、rs Smiths attitude to the author at the end of the story? A.Angry.B.Impatient.C.Sympathetic.D.Encouraging.4.What is the best title for the passage? A.Keep Trying to Solve All ProblemsB.How to Overcome the Attention DisorderC.A Great TeacherD.From the Blind to the Sighted BThe Internet has become par

15、t of teenage life Theres a report on 3,375 students aged from 10 to 18 in seven Chinese cities It says that 38 percent of them believe they use the Internet often While most of them get useful information and use the Internet to help in their studies, some are not using it in a good way Many are pla

16、ying online games too much A few even visit websites they should not look at Bad things can happen if young people spend too much time on the Internet In order to help young people use the Internet in a good way, a textbook on good Internet behavior has started to be used in some Shanghai middle sch

17、ools this term It uses real examples to teach students all about good ways of using the Internet It gives useful advice such as its good to read news or find helpful information to study Some students also make online friends But if you are meeting a friend offline, let your parents know Teachers an

18、d parents all think the book is a good idea It will teach students how to be a good person in the online world It will be a guide for teens to use the Internet and keep students away from bad sites5.From the report, about students between 1018 years old in the seven cities use the Internet oftenA 3,

19、375B 2,400C 1,280D 3,0006.What do most of the students do on the Internet? A To get useful information to help in their studiesB To play online gamesC To learn how to use computerD To watch movies7.Why do teachers and parents think the book is a good idea? A Because it helps with the students studie

20、sB Because it is used in Shanghai middle schoolsC Because it teaches students how to use the Internet in a good wayD Because it gives students useful advice8.What is the writers attitude towards the Internet? A NegativeB PersuasiveC SubjectiveD Objective三语法填空(共1小题)4As you grow older,there(1) (be) ce

21、rtain events that will mark(纪念) your growth. (2) (graduate) from high school and getting your first job are just two of these.What are some other ways in(3) we mark our journey toward adulthood? In the US,getting your drivers license at the age of 16 is viewed(4) a major comingofage ritual(仪式).You m

22、ay have seen kids celebrating their first car in movies and TV shows.It is the first true taste of(5) (independent) for most teenagers. (6) not every teenager gets a new car right away. (7) (usual),their parents will buy a secondhand car for them as their first car. Another big comingofage event is

23、the prom(毕业舞会). (8) (hold) at the end of the year,the prom is a graduation celebration for senior high school students.Teenagers wear fancy clothing,ask each other to dance and vote for a prom king and queen.For many teenagers,prom is the(9) (big) social event of the year.Its time for them(10) (dres

24、s) like an adult.参考答案一、完形填空1D;考查名词辨析;live with some family for a year可知,表弟来作者家里住一年,Aday一天; Bweek周; Cmonth月; Dyear年;故选D2B;考查动词辨析;由so we had never had a chance to visit可知我们没有见过面是因为他们生活的很远,Aworked 工作;Blived 生活;Ctraveled 旅行;Dstudied学习; 故选B3A;考查连词辨析;由it was not hard to find which person was my (24)B可知虽然见

25、面很少,但还是很容易认出了表哥AHowever然而; BInstead相反; CBesides另外; DTherefore总之; 故选A4B;考查名词辨析;Douglas was my cousinI first met him when he came to stay with my family可知,作者一眼就认出了表弟Douglas,Aparent 父母;Bcousin表兄弟; Cuncle 叔叔;Dfriend 朋友; 故选B5D;考查动词辨析;looking around for someone to him他一个人站在那里向四周张望着,寻找来接他的人,Aask询问; Bteach教

26、; Chelp 帮助;Dmeet遇见; 故选D6B;考查连词辨析句意为开始有点怕,但母亲拥抱他,他还是害羞的笑了,Aso所以; Bbut 但是;Cor 或者;Dand 而且;故选B7A; 考查动词辨析;句意为回家开始收拾自己的东西Astarted开始; Bstopped停止; Cfinished 完成;Dcontinued继续;故选A8D;考查名词辨析;all white shirts and dark blue shorts可知,这里指的是Douglas的衣服,Abags书包; Bpictures 图片;Cbooks书籍; Dclothes衣物; 故选D9D;考查连词辨析;we dont w

27、ear uniforms at our我们学校不用穿校服,Aalso也; Bagain 再次;Cstill 仍然;Deven 甚至;故选D10C;考查动词辨析;How can you only one kind of clothes?你怎么能只穿一种衣服呢?Amake使得; Bhate 伤害;Cwear 穿着;Dsell 售卖;故选C11C;考查副词辨析;从We have to wear uniforms可知学校的要求是总是穿这样的样式,Asometimes有时; Bnever 从不;Calways总是; Dseldom很少; 故选C12B;考查形容词辨析I would hate having

28、 to wear the thing every day作者说他讨厌天天穿同样的衣服,Aright 正确的;Bsame 相同的;Conly唯一的; Dold 年老的;故选B13C;考查动词辨析;从他带来的衣服看,道格拉斯应该是不在乎的Aknow知道; Buse 使用;Cmind 介意;Dremember 记住;故选C14B;考查动词辨析;I dont have to think about what I am going to wear可知,穿一样的衣服可以节省时间,不用在穿着上花心思,Acosts 花费;Bsaves节约; Cwastes浪费; Dcounts 花费;故选B15D;考查名词辨

29、析;we dont wear uniforms at our我们学校不用穿校服,Aairport 机场;Bcountry乡村; Chome家庭; Dschool 学校;故选D16B;考查形容词辨析;从后文可知夹克衫配领带比较滑稽有趣Abrave 勇敢的;Bfunny滑稽的; Csmart 聪明的;Dhandsome 英俊的;故选B17C;考查副词辨析;Douglas looked worriedI had not meant(打算) to hurt him可知,Douglas变得担忧起来,作者忽然意识到自己的话可能伤到了表弟,AReally真正地; BLuckily幸运地; CSuddenly

30、 突然地;DSecretly 秘密地;故选C18C;考查动词辨析;作者本来不想伤害表哥;Ashare分享; Benjoy享受; Churt伤害; Dunderstand 理解;故选C19D;考查形容词辨析;After all,it was not easy to come to live with some family for a year毕竟,跟一些陌生的人住一年不是件容易的事,从上文可知,作者看不惯表弟的穿衣风格,说明他们的生活习惯可能差别很大,Adifficult困难的; Bspecial 特殊的;Cbig 巨大的;Dstrange陌生的;故选D20C;考查短语辨析;try to ma

31、ke this as good a year as possible for him可知,作者打算照顾表弟,让他在作者家里住得舒服、自在,Alook at 看;Blook for寻找; Clook after 照顾;Dlook up查找;故选C二阅读理解(共2小题)1.C.细节理解题。根据原文第一段At thirteen,I was diagnosed(诊断)with a kind of attention disorder.It made school difficult for me.When everyone else in the class was focusing on tasks

32、,I could not.13岁时,我被诊断出患有一种注意力障碍。这让我上学很困难。当班上其他人都在专注于任务时,我却不能。可知,作者在课上完成不了阅读的内容是因为有注意力障碍。故选C。2.B.推理判断题。根据原文第四段.It was about a blind person,Louis Braille.这是关于一个叫路易斯布莱叶的盲人的。及第五段Instead,he invented a reading system of raised dots(点),which opened up a whole new world of knowledge for the blind.相反,他发明了一种

33、凸点阅读系统,为盲人打开了一个全新的知识世界。可知,路易布拉耶发明了凸点阅读系统,给全世界盲人带来福祉。故选B。3.D.推理判断题。根据原文最后一段At the bottom of the paper were these words:See what you can do when you keep trying?在这张纸的底部有这样几句话:当你不断尝试的时候,看看你能做什么?可知老师的态度是鼓舞人心的。故选D。4.D.标题判断题。根据全文可知,作者在史密斯老师的鼓励下,发现自己其实可以克服注意力障碍,并决心向所读的故事中的盲人路易布拉耶学习,暗含了从看不见到看得见的比喻意义,D.From

34、the Blind to the Sighted(从盲人到看得见的人)为最佳标题。故选D。5C细节题:从第一段的句子:Theres a report on 3,375students aged from 10to 18in seven Chinese citiesIt says that 38% of them believe they use the Internet often从10到18岁的3375名学生中,有百分之三十八使用互联网,3375X 38%1280,说明C项正确6A细节理解题根据第二段its good to read news or find helpful informat

35、ion to study在网上阅读新闻,获得有用的信息来帮助他们学习是有益的故选A7C推理题;从最后一段的句子:It will teach students how to be a good person in the online worldIt will be a guide for teens to use the Internet and keep students away from bad sites可知这本书可以教会学生怎么正确使用网络,选C8D推断题:作者分别说明了网络的好处与其存在的危险,因此是客观的态度选D三语法填空(共1小题)(1)are.考查主谓一致。句意:随着你年龄的

36、增长,有些事件将纪念你的成长。句子叙述的是客观事实,应该用一般现在时;此处是there be句型,句子主语certain events是复数形式,因此be动词用are。故填are. (2)Graduating.考查现在分词。句意:高中毕业、找到第一份工作只是其中的两个。分析句子结构, (graduate) from high school and getting your first job在句子中是主语,graduate是动词,应用动名词形式作主语。故填Graduating. (3)which .考查定语从句关系词。句意:还有什么其他的方式纪念我们进入成年的旅程呢?分析句子结构,in we

37、mark our journey toward adulthood是定语从句,先行词是some other ways;当先行词是the way的时候,用in which引导定语从句。故填which. (4)as.考查介词。句意:在美国,在16岁的时候拿到驾照被视为是主要的成人仪式。根据句意,此处是短语be viewed as,意思为被看作。故填as. (5)independence.考查名词。句意:对大多数青少年来说,这是他们第一次真正品尝到独立。在介词of后应该用名词形式做宾语;independent是形容词,名词形式为independence。故填independence. (6)But.

38、考查连词。句意:但不是每个青少年都能马上得到一辆新车。前文提到getting your drivers license at the age of 16 (在16岁的时候拿到驾照),后文说not every teenager gets a new car right away.(不是每个青少年都能马上得到新车)。前后两个句子之间语义转折,应该用but表示转折关系。故填But. (7)Usually.考查副词。句意:通常,他们的父母会给他们买一辆二手车作为他们的第一辆车。此处所填词修饰整个句子,应该用副词形式。故填Usually. (8)Held .考查过去分词。句意:毕业舞会在每年年底举行,是

39、为高中学生举行的毕业庆祝活动。句子主语the pro和hold之间是逻辑上的被动关系,因此用过去分词作状语;hold是不规则变化动词,过去分词为held。故填Held. (9)biggest.考查形容词最高级。句意:对许多青少年来说,毕业舞会是一年中最盛大的社交活动。根据social event of the year(一年中的社交活动)可知,此处指同范围内最,big应用最高级形式;big的最高级形式需双写g,再加est。故填biggest. (10)to dress.考查不定式。句意:他们是时候穿得像个大人了。此处是句型It is time for sb.to do ,意思为该是做的时候了,后接不定式形式。故填 to dress.【点评】语法填空是通过语篇在语境中考查语法知识的运用能力,在解题前应快速浏览短文掌握大意,在读懂短文的基础上,结合短文提供的特定的语言环境去逐句分析。要解决好语法填空,离不开坚实的语法知识,有了坚实的语法知识才能对语言进行正确的分析和判断,从而答对题目。9

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1