1、江苏省海门第一中学2020-2021学年高二英语上学期期末测试试题(含解析)第一部分听力(共两节)第一节(共5小题)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.How does the man probably feel now?A.Excited. B. Relaxed. C. Disappointed.2.What instrument does the man want to learn?A.The piano. B.The violin. C. The gui
2、tar.3.What is the probable relationship between the speakers?A.Strangers. B.Colleagues. C. Neighbors.4.What will the women probably do next?A.Play football. B.Go to the gym. C. Visit her grandparents.5.What are the speakers talking about?A.A news report. B.A car accident. C. A traffic jam.第二节(共15小题)
3、听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟; 听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6至第7题。6.When does the concert start?A. At 6:30. B. At 7:00. C. At 7:15.7.How much will the man pay in total?A. $25. B. $40. C. $50.听下面一段对话,回答第8至第9题。8.What kind of movie did the man
4、probably see on Saturday?A.A comedy. B. An action movie. C. A science-fiction movie.9.What did the man dislike about the movie?A.The music. B. The actors. C. The special effects.听下面一段对话,回答第10至第12题。10.Why did the man fail to get in touch with Felix?A.He lost his number. B. He forgot his number. C. He
5、 had the wrong number.11.What did Mr. Latimer ask the woman to do?A. Do a project. B. Place an order. C. Design business cards.12.When is the man at the office?A. This morning. B. This afternoon. C.Tomorrow morning.听下面一段对话,回答第13至第16题。13.Who is the woman probably?A. A first-year student. B. A second-
6、year student. C. A third-year student.14.What should the man do first to get to the sports center?A. Pass the car park. B. Go through the park. C.Go across the bridge.15.What can the man do behind the university?A. Go running. B. Have a swim. C.Play badminton.16.Where does the woman advise the man t
7、o find work?A. In a supermarket. B. In a post office. C.In a shopping mall.听下面一段独白,回答第17至第20题。17.Which city will the listeners go to secondly?A. Xian. B. Chengde. C.Shanghai.18.How will the listeners go to Suzhou from the fourth city?A. By coach. B. By plane. C.By train.19.What will the listeners do
8、 in Yangshuo?A. Visit a market. B. See some gardens. C.Go to a factory.20.When will the listeners go to China?A. In April. B. In May. C.In June.第二部分阅读(共两节)第一节(共15小题)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AThe Gloria Barron Prize for Young Heroes celebrates inspiring, public-spirited young people from dive
9、rse backgrounds all across North America. Here are some of our 2019 winners.Adorn AppiahMedia Coverage:WSPA-TV - 09/27/2019Adom Appiah founded BalWGood, a non-profit that supports communities through sports. In the past three years, he has inspired and led numerous people in raising more than $70,00
10、0 for 16 local non-profits. Ball4WGoods signature annual event, the Celebrity Basketball Games, draws sold-out crowds to watch community leaders take on Adorn and his peers. The 2019 games raised more than $30,000 for children.Anna DuMedia Coverage:Andover Townsman - 10/03/2019Merrimack Valley Magaz
11、ine - 09/22/2019Anna Du created the Deep Plastics Initiative campaign (DPI) to educate others about preventing and cleaning up ocean plastics pollution. Through her DPI presentations around the world, Anna is encouraging scientists to work together in an open-source manner to develop creative techno
12、logies. She has written a childrens book, Microplastics and Me.Jamie MargolinMedia Coverage:The New York Times - 09/20/2019Jamie Margolin founded Zero Hour, an international youth climate justice movement. Her non-profit provides training, resources, and entry points for young people who want to tak
13、e concrete action against climate change and environmental injustice.Grace CallwoodMedia Coverage:Cecil Daily-09/27/2019Grace Callwood founded The We Cancerve Movement, a non-profit that creates ways for youth to help other children who are homeless and sick. Her group has donated more than $15,000
14、in cash and another $50,000 in products to youth-serving organizations across Maryland, Delaware, and Ohio.1. Whats the purpose of Ball4Goods signature annual event?A. To raise money for those in need.B. To attract assistants for Ball4Good.C. To inspire childrens interest in sports.D. To select play
15、ers for Adoms basketball team.2. What do Anna Du and Jamie Margolin have in common?A. Both wrote a childrens book.B. Both care about the future of our planet.C. Both have worked for the good of the homeless.D. Both have encouraged scientists to work together.3. Who won recognition from an article by
16、 Cecil Daily?A. Anna Du.B. Adom Appiah.C. Grace Callwood.D. Jamie Margolin.【答案】1. A 2. B 3. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了四个获得格洛里亚巴伦青年英雄奖的人。【1题详解】细节理解题。根据Adorn Appiah部分中“Ball4WGoods signature annual event, the Celebrity Basketball Games, draws sold-out crowds to watch community leaders take on Adorn and h
17、is peers. The 2019 games raised more than $30,000 for children.( Ball4WGood的标志性年度活动“名人篮球比赛”吸引了满座的观众来观看社区领袖与阿登和他的同龄人比赛。2019年为儿童筹集了3万多美元)”可知,Ball4Good年度标志性活动的目的是为那些需要帮助的人筹集资金。故选A。【2题详解】细节理解题。根据Anna Du部分中“Anna Du created the Deep Plastics Initiative campaign (DPI) to educate others about preventing and
18、 cleaning up ocean plastics pollution.( Anna Du发起了“深海塑料倡议运动”(Deep Plastics Initiative campaign,简称DPI),旨在教育其他人预防和清理海洋塑料污染)”以及Jamie Margolin部分中“Her non-profit provides training, resources, and entry points for young people who want to take concrete action against climate change and environmental injus
19、tice.(她的非营利组织为那些想要采取具体行动应对气候变化和环境不公正的年轻人提供培训、资源和切入点)”可知,Anna Du和Jamie Margolin的共同点是他们都关心我们星球的未来。故选B。【3题详解】细节理解题。根据Grace Callwood 部分中“Media Coverage: Cecil Daily-09/27/2019 (媒体报道:Cecil Daily09/27/2019)”可知,Grace Callwood因为Cecil Daily的一篇文章获得了认可。故选C。BIts fall, and that means some trees are losing their
20、leaves. Many people might see cleaning up all that yard waste as tiring. But Bryant Liu, 13, looked at his leaf-blanketed lawn and saw a potential source of energy.Right now, most people fuel their cars with petrol made from fossil fuels (化石燃料), which are not renewable. So scientists are making biof
21、uels. For example, engineers can produce bioethanol - a type of alcohol fuel - from sugars in plants. Turning to dead leaves, however, presents a challenge for biofuel developers. Dead leaves have sugar, but they also have lots of lignin - a tough substance (物质) that strengthens the walls of plant c
22、ells. To get to the sugars inside, scientists first have to break down the lignin with chemicals.Bryant wanted to see if he could get sugar for biofuels out of dead leaves by pretreating those leaves with acids or bases (碱).The young researcher gathered up three garbage bags full of leaves from his
23、yard. Then he went to his fathers laboratory. He broke the dead leaves into pieces, and then carefully loaded equal numbers of them into test tubes. Afterwards, he added either an acid solution or a base solution at different concentrations to the test tubes. “That was really fun,” Bryant says. “It
24、made me feel like a real scientist.” Finally, the teen found that pretreating leaves with either an acid or base encouraged sugar to get out from his yards leaves. However, he explains, the process is still too expensive.Bryant now wants to take the sugars from his finding to the next step - making
25、ethanol. If he could create a better method for producing biofuels, he explains, people would need fewer fossil fuels and “have a renewable energy source for the future.” And, Bryant adds, if people use all those dead leaves for biofuels, he and other kids may have to do less cleaning each fall.4. W
26、hat does the author intend to do in Paragraph 2?A. Reflect on Bryants experiences.B. Use examples to support the topic.C. Add some background information.D. Introduce a new topic for discussion.5. What is the purpose of Bryants experiment?A. To test the toughness of the lignin.B. To find the differe
27、nces between acids and bases.C. To identify the functions of the elements of leaves.D. To get sugar from dead leaves using acids and bases.6. What is Bryants next step?A. To produce biofuels from dead leaves.B. To promote the use of biofuels worldwide.C. To make his pretreating process less costly.D
28、. To encourage other kids to collect dead leaves.7. Which of the following best describes Bryant?A. He is caring.B. He is demanding.C. He has a good sense of humor.D. He has a spirit of exploration.【答案】4. C 5. D 6. A 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。本文主要讲述的是Bryant通过实验,将枯叶用酸和碱处理提取糖,并计划下一步将它们制成生物燃料。【4题详解】推理判断题。根据第
29、一段“Its fall, and that means some trees are losing their leaves. Many people might see cleaning up all that yard waste as tiring. But Bryant Liu, 13, looked at his leaf-blanketed lawn and saw a potential source of energy.”(秋天来了,这就意味着一些树开始掉叶子。很多人认为打扫院子里的落叶很烦人。但13岁的Bryant Liu看着铺满树叶的草坪,看见了一个潜在的能量来源。)和第二
30、段的“Right now, most people fuel their cars with petrol made from fossil fuels (化石燃料), which are not renewable.”(现在大多数人用不可再生的化石燃料制成的汽油为汽车提供燃料,所以科学家们正在制造生物燃料。)可推知,作者写第一自然段是为了增加一些背景信息,表明在这样的背景情况下,Bryant想要研发生物燃料。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第三段的“Bryant wanted to see if he could get sugar for biofuels out of dead le
31、aves by pretreating those leaves with acids or bases (碱).”(Bryant想看看那些枯叶用酸和碱处理后能不能提取糖制成生物燃料)可知,Bryant实验的目的是用酸和碱从枯叶中提取糖。故选D。【6题详解】细节理解题。根据第四段的“Bryant now wants to take the sugars from his finding to the next step - making ethanol.”(Bryant现在想把他研究成果的糖带到下一步制造乙醇)可知,Bryant的下一步是用枯叶生产生物燃料。故选A。【7题详解】推理判断题。结合
32、文章的主要内容,尤其第三段的“Bryant wanted to see if he could get sugar for biofuels out of dead leaves by pretreating those leaves with acids or bases (碱).”(Bryant想看看能否通过用酸或碱预处理枯叶,从这些枯叶中提取出用于生物燃料的糖)和第四段的“Bryant now wants to take the sugars from his finding to the next step - making ethanol.”(Bryant现在想把他研究成果的糖带到下
33、一步制造乙醇)可知,本文主要讲述的是Bryant通过实验,将枯叶用酸和碱处理提取糖,并计划下一步将它们制成生物燃料。由此可推知Bryant具有探索精神。故选D。CA customer stands on the other side of the counter at my work, eyeing the menu. “The food here is so caloric,” she complains, and then looks at me. “You dont eat here, do you? It certainly doesnt look like it.” My face
34、turned red.Im not quite used to how others see me. Since June 2018, Ive lost almost 50 pounds. When I made the choice to change my body physically, everyone around me told me that I would be happier: Skinny meant pretty, and pretty meant happy and satisfied. After looking through dozens of before-an
35、d-after changes on Instagram and other social media, I was more eager to make myself smaller, to better fit into the world. But none of that happened. I didnt feel more whole, or more peaceful. More than anything, I felt lied to.Human health is unbelievably complex, and theres so much more to our we
36、ll-being than caloric balance. For several months, I often felt very tired and got angry easily, convinced that my body was a machine and I had to hard-wire it to look as physically perfect as possible. But at the end of the day, I realized that saying no to my bodys natural desire only left me feel
37、ing upset.Our world is filled with losing weight. Nearly every time I listen to the radio, I hear some ads criticizing empty promises of giving you a better body, achieved only by this gym membership/ this prepackaged Keto shake/ this waist trainer. These all live by the same message: That food is d
38、angerous, and the less we eat, the better off we are. In extreme cases, this message can lead to eating disorders, which will affect over 30 million people in their lifetimes, according to the Body Image Therapy Center.These ideas could not be further from the truth. We eat food for a reason: It giv
39、es us energy, it keeps our body functioning, and it makes us human. I urge everybody to adopt a diet based on sustainability (可持续发展), to eat for energy, based on what makes us happy. We all deserve healthy relationships with food and mindful eating is the best place to start.8. How did the author fe
40、el when hearing the customers words?A. Quite proud.B. A bit angry.C. Rather guilty.D. A little embarrassed.9. Why did the author desire more strongly to lose weight later?A. She was laughed at by others.B. She got encouragement from her family.C. She was attracted by pictures on the Internet.D. She
41、got tired easily when being overweight.10. What did the author think of her weight loss experience?A. It made her disbelieve others.B. It did harm to her well-being.C. It helped lift her confidence a bit.D. It taught her about determination.11. What is the problem with the ads mentioned according to
42、 the author?A. They are far from creative.B. They hurt humans relationships with food.C. They cause many people to do too much exercise.D. They mislead some youths into having wrong ideas of beauty.【答案】8. D 9. C 10. B 11. B【解析】【分析】这是一篇议论文。文章表达了作者对于减肥的独到见解,阐述了我们应该与食物建立健康的关系,用心饮食是最好的起点的减肥道理。【8题详解】推理判断
43、题。根据第一段中“The food here is so caloric, she complains, and then looks at me. You dont eat here, do you? It certainly doesnt look like it. My face turned red.(这里的食物太有热量了,她抱怨道,然后看着我。你们不是在这儿吃的吧?看起来当然不像。我的脸变红了。)”以及第二段中“Im not quite used to how others see me.(我不太习惯别人怎么看我)”可以推断,听到顾客的话,作者有些尴尬。故选D项。【9题详解】细节理解
44、题。根据第二段中“After looking through dozens of before-and-after changes on Instagram and other social media, I was more eager to make myself smaller, to better fit into the world. (在看了Instagram和其他社交媒体上的几十个前后变化后,我更渴望把自己变痩,更好地融入这个世界。)”可知,因为作者被网上的图片所吸引,所以更强烈地渴望减肥。故选C项。【10题详解】推理判断题。根据第二段中“But none of that hap
45、pened. I didnt feel more whole, or more peaceful. More than anything, I felt lied to.(但什么也没有发生。我并没有感到更完整,更平静。最重要的是,我觉得自己被骗了。)”根据第三段“But at the end of the day, I realized that saying no to my bodys natural desire only left me feeling upset.”但是在一天结束的时候,我意识到对我身体的自然欲望说不,只会让我感到沮丧。可以推断,作者减肥的经历损害了她的健康。故选B项
46、。【11题详解】细节理解题。根据第四段中“These all live by the same message: That food is dangerous, and the less we eat, the better off we are. In extreme cases, this message can lead to eating disorders, which will affect over 30 million people in their lifetimes, according to the Body Image Therapy Center.(这些人都秉持着同样
47、信条:食物是危险的,我们吃得越少越好。根据身体形象治疗中心的研究,在极端情况下,这一信息可能会导致饮食失调,超过3000万人在一生中会受到影响。)”可知,这些广告伤害了人类与食物的关系。故选B项。DSeven years ago, Chicago-born Ben Barron took a job with Zurich Insurance Group, an international company headquartered in Switzerland. Barron found that his new colleagues across Europe, who used Engl
48、ish as a shared language, had difficulty understanding him.After taking an in-company e-learning course to help native English speakers communicate better with non-native speakers, Barron slowed down his pace of speaking and avoided phrases and idioms that dont translate globally.Barron is one of a
49、small but growing number of native English speakers adapting how he uses his mother tongue. “With non-native English speakers now vastly outnumbering native speakers, the tables are turned,” says Neil Shaw of the British Council. About 1.75 billion people worldwide speak English at a useful level, a
50、nd by 2022 its expected to be two billion. In the Councils new intercultural fluency courses, native English speakers in countries from Singapore to South Africa have been forced to rethink how they communicate. “It shows that their English isnt as clear and effective as they think it is,” Shaw says
51、.“The English language is changing quite differently,” says Robert Gibson, an intercultural consultant. Chinese English, known as Chinglish, and German English, called Denglish, are examples, he says. “English is also developing within organizations. In companies, they have their own style of Englis
52、h which is not necessarily understood by native speakers.”The most useful change native English speakers can make is to slow down their speech, says Bob Dignen, director of York Associates. Native English speakers on average speak 250 words per minute, while the average non-native speaker is comfort
53、able with around 150 words per minute, Dignen explains. Articulation (清晰发音) is also important, he says. “Instead of I will we tend to say Ill and then in fast speech we say ull, which might cause misunderstandings. ”“Native English speakers tend to use a communication style that leads to dominance (
54、优势) in terms of talking time with them speaking more than the non-native speaker,” he says. “Shutting up and asking more questions is my suggestion. It makes a huge difference.”12. What happened to Barron after he took the job in Switzerland?A. He took an e-learning course to study Swiss.B He could
55、hardly get along with his colleagues.C. He became used to adding some idioms to his speech.D. He often needed to edit his English to put his ideas across.13. What can be inferred from Shaws words in Paragraph 3?A. Standard English might not be understood by many.B. More and more native English speak
56、ers work overseas.C. Many non-native speakers speak English better than native ones.D. English has been adopted as a second language in many countries.14. According to Gibson, how is the English language changing?A. It has more and more varieties.B. It has more rules for non-native speakers.C. It is
57、 losing its popularity to Chinese and German.D. It is becoming the official language of many organizations.15. What does Dignen advise native English speakers to do when they talk with non-native ones?A. Fix their speech speed.B. Say less and listen more.C. Avoid asking many questions.D. Use short f
58、orms when necessary.【答案】12. D 13. A 14. A 15. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章以Barron的经历为例介绍了如今非英语母语人士越来越多,英语发生越来越多的变化,希望英语母语人士试着改变沟通风格,才能和非英语母语人士更好的沟通。【12题详解】细节理解题。根据文章第一段“Barron found that his new colleagues across Europe, who used English as a shared language, had difficulty understanding him. 巴伦发现,他在欧洲的新同事们
59、都把英语作为共同语言,很难听懂他的话”和第二段“After taking an in-company e-learning course to help native English speakers communicate better with non-native speakers, Barron slowed down his pace of speaking and avoided phrases and idioms that dont translate globally. 在参加了公司内部的网络学习课程,帮助以英语为母语的人更好地与非英语为母语的人交流之后,巴伦放慢了说话的速度
60、,并避免使用无法在全球范围内翻译的短语和习语”可知,巴伦参加工作后,要想让自己的英语能够更好的被理解,需要放慢语速,并且尽可能使用非英语为母语的人能听懂的语言说话,故选D。【13题详解】推理判断题。根据文章第三段“With non-native English speakers now vastly outnumbering native speakers, the tables are turned,” says Neil Shaw of the British Council. About 1.75 billion people worldwide speak English at a u
61、seful level, and by 2022 its expected to be two billion. In the Councils new intercultural fluency courses, native English speakers in countries from Singapore to South Africa have been forced to rethink how they communicate. “It shows that their English isnt as clear and effective as they think it
62、is,” Shaw says.”可知,英国文化协会的尼尔肖表示:“如今,非英语母语人士的人数大大超过英语母语人士,形势发生了逆转。”在理事会新的跨文化流利课程中,从新加坡到南非,以英语为母语的人被迫重新思考他们的沟通方式。“这表明他们的英语并不像他们认为的那样清晰和有效,”肖说。由此可知,非英语母语人士的人数越来越多,而英语为母语的人如果不改变他们的沟通方式,将有越来越多的人无法理解他们,也就是说很多人会不理解标准英语,故选A。【14题详解】细节理解题。根据文章第四段“The English language is changing quite differently,” says Rober
63、t Gibson, an intercultural consultant. he says. “English is also developing within organizations. In companies, they have their own style of English which is not necessarily understood by native speakers.” 可知,跨文化顾问罗伯特吉布森表示:“英语正在发生翻天覆地的变化。”他说,中国英语和德国英语就是两个例子。“英语在企业内部也在发展。在公司里,他们有自己的英语风格,而以英语为母语的人不一定能
64、理解”。由此可知,英语会有越来越多的变化。故选A。【15题详解】细节理解题。根据文章最后一段“Native English speakers tend to use a communication style that leads to dominance (优势) in terms of talking time with them speaking more than the non-native speaker,” he says. “Shutting up and asking more questions is my suggestion. It makes a huge diffe
65、rence.”可知,Dignen说:“以英语为母语的人倾向于使用一种沟通风格,这种风格导致他们在交谈时间上占主导地位,比非英语母语的人说得更多,我的建议是闭嘴,多问问题。这有很大的不同”,由此可知,Dignen建议以英语为母语的人要多听,少说话,故选B。【点睛】第二节(共5小题)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Teen Read Week is a week-long celebration of reading. The event was founded by the Young Adult Library Services Associ
66、ation (YALSA) in 1998 and is observed each year during the third week of October. _16_ Reading for recreational (娱乐的) purposes improves test scores and prepares for future success as an adult. Public libraries schedule events in honor of Teen Read Week. Activities can range from simple programs to w
67、ell-designed events for special guests._17_ During an open house, the librarian may talk about services for teens, upcoming teen programs, and the collection housed within the teen department. Often, the library will serve drinks together with snacks and give away door prizes.Other libraries may use
68、 Teen Read Week as an opportunity to form a teen advisory board. _18_ They help the librarian develop program ideas, brainstorm improvements within the teen department, and suggest new materials to add to the library collection.Another potential activity for Teen Read Week includes providing a lock-
69、in at the library. Teens spend the night in the library playing games, reading, watching movies, and eating snacks. _19_If the budget permits, some libraries may choose to invite a popular writer to the library. _20_ They can read selections from their work, answer questions from teens, and speak ab
70、out the writing process. At the conclusion, the library can offer the authors book as a door prize to one of the teens in the audience.A. The board usually consists of teen participants.B. The library staff look after the teens throughout the night.C. Some libraries host an open house for teens duri
71、ng Teen Read Week.D. The theme for this years Teen Read Week is Turn Dreams into RealityE. YALSA has lots of resources and ideas for celebrating Teen Read Week.F. Authors who write books for teens can make a public appearance at the library.G. For seven days, the library increases its efforts to enc
72、ourage teens to read for fun.【答案】16. G 17. C 18. A 19. B 20. F【解析】【分析】这是一篇说明文。本文介绍了图书馆为了庆祝“青少年读书周”所举办活动。【16题详解】上文“The event was founded by the Young Adult Library Services Association (YALSA) in 1998 and is observed each year during the third week of October.”(该活动是由YALSA于1998年成立的,在每年10月的第三周庆祝。)与G.Fo
73、r seven days, the library increases its efforts to encourage teens to read for fun. (一连七天,图书馆都在努力鼓励青少年以阅读为乐。)承接自然,选项承接上文继续说明“青少年阅读周”的相关情况,seven days呼应上文的week。故选G。【17题详解】下文“During an open house, the librarian may talk about services for teens, upcoming teen programs, and the collection housed within
74、the teen department.”(在开放日,图书管理员会讨论对青少年的服务、即将来临的青少年项目,以及青少年部门的馆藏。)和C. Some libraries host an open house for teens during Teen Read Week. (在“青少年阅读周”一些图书馆为青少年举办开放日。)承接自然,下文具体谈论了青少年开放日的活动,此外open house是关键词。故选C。【18题详解】上文“Other libraries may use Teen Read Week as an opportunity to form a teen advisory boa
75、rd.”(其他图书馆可能把青少年阅读周当成一个组建青少年咨询委员的机会。)与A. The board usually consists of teen participants.(咨询委员会通常由青少年参与者组成。)承接自然,选项承接上文,继续说明青少年委员会的组成情况,此外board是关键词。故选A。【19题详解】上文“Teens spend the night in the library playing games, reading, watching movies, and eating snacks.”(青少年晚上在图书馆玩游戏、阅读、看电影、吃零食。)与B. The library
76、 staff look after the teens throughout the night.(晚上图书馆工作人员会照顾这些青少年。)承接自然,选项承接上文继续说明青少年在图书馆过夜的安排,此外night是关键词。故选B。【20题详解】上文“If the budget permits, some libraries may choose to invite a popular writer to the library.”(如果预算允许的话,一些图书馆会选择邀请受欢迎的作家来图书馆)与F. Authors who write books for teens can make a publi
77、c appearance at the library.(给青少年写书的作者可以在图书馆公开露面。)承接自然,选项承接上文继续说明对邀请的作家的安排,此外writer是关键词。故选F。第三部分语言运用(共两节)第一节(共15小题)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Born in Monterey, Virginia in 1896, Marjorie Stewart Joyner moved to Chicago, Illinois at 16. In 1916, she became the first black woman to _21_ f
78、rom the A.B. Molar Beauty School. Later she worked for self-made millionaire Madame C.J. Walkers company, which owned nearly 200 hair salons (沙龙) and _22_ many well-known black figures of the time.During the 1920s, black women had real difficulty with their _23_. In order to straighten their tightly
79、-curled (紧紧卷曲的) hair, they would have to _24_ a stove-heated curling iron (烫发器). This was very _25_ as only one iron could be used at a time. In 1926, Joyner set out to make this _26_ faster, easier and more efficient. She imagined that if a number of curling irons could be _27_ above a womans head,
80、 they could _28_ at the same time to straighten her hair all at once.Joyner _29_ her concept and completed her invention, which could be worn for a specific period of time, _30_ hair that was either straight or curled. Beyond _31_, the device enjoyed immediate success, and Joyner, as the first black
81、 woman, _32_ received a patent for it in 1928. Joyners _33_ was not limited to Madam C.J.Walkers company but was extremely popular among white beauty salons.In 1945, along with educator Mary McLeod, Joyner co-founded the United Beauty School Owners and Teachers Association (UBSOTA), and helped the b
82、lack community by _34_ money for black colleges.Joyner died on December 7, 1997. She left behind her wisdom, creativity and _35_ that served to motivate many generations.21. A. differB. sufferC. graduateD. recover22. A. protectedB. servedC. trainedD. employed23. A. skinB. educationC. hairD. job24. A
83、. make use ofB. get hold ofC. take place ofD. have affection for25. A. eye-catchingB. time-consumingC. life-savingD. heart-stopping26. A. processB. experimentC. phenomenonD. performance27. A. checkedB. allocatedC. carvedD. arranged28. A. benefitB. workC. improveD. scan29. A. developedB. doubtedC. re
84、latedD. advertised30. A. winding upB. speeding upC. subscribing toD. resulting in31. A. repairB. expectationC. controlD. recognition32. A. frequentlyB. politicallyC. skepticallyD. eventually33. A. assistanceB. enquiryC. successD. assumption34. A. exchangingB. handlingC. transportingD. raising35. A.
85、selflessnessB. predictionC. politenessD. appreciation【答案】21. C 22. B 23. C 24. A 25. B 26. A 27. D 28. B 29. A 30. D 31. B 32. D 33. C 34. D 35. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了Marjorie Stewart Joyner的个人经历,她发明了一款让烫头发更加快速、容易和高效的设备,大受欢迎,还获得了专利。Joyner还为通过为黑人大学筹款来帮助黑人社区。她的智慧、创造力和无私精神激励了几代人。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:19
86、16年,她成为从A.B. Molar Beauty School毕业的第一个黑人女性。A. differ区别;B. suffer遭受;C. graduate毕业;D. recover恢复。根据后文“from the A.B. Molar Beauty School. Later she worked for self-made millionaire Madame C.J. Walkers company”可知Joyner在1916年毕业了,后来参加了工作。故选C。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:后来,她为白手起家的百万富翁C. J. Walker夫人的公司工作,这家公司拥有近200家发
87、廊,为当时许多著名的黑人人物服务。A. protected保护;B. served服务;C. trained训练;D. employed雇佣。根据后文“many well-known black figures of the time”可知指这家公司为很多名人服务,serve符合语境。故选B。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:在20世纪20年代,黑人女性在发型方面遇到了很大的困难。A. skin皮肤;B. education教育;C. hair头发;D. job工作。根据后文“In order to straighten their tightly-curled hair”可知是在发型方面
88、遇到了困难。故选C。【24题详解】考查动词短语辨析。句意:为了把紧卷的头发拉直,她们必须使用火炉加热的卷发棒。A. make use of利用;B. get hold of抓住;C. take place of代替;D. have affection for喜爱。结合后文宾语“a stove-heated curling iron”指利用火炉加热的卷发棒来把头发拉直,故选A。【25题详解】考查形容词词义辨析。句意:这是非常耗时的,因为一次只能用一个卷发棒。A. eye-catching引人注目的;B. time-consuming耗时的;C. life-saving救命的;D. heart-s
89、topping惊心动魄的。根据后文“as only one iron could be used at a time”可知拉直头发一次却只能用一个卷发棒,因此这很耗时。故选B。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:1926年,Joyner开始着手使这一过程更快、更简单、更高效。A. process过程;B. experiment实验;C. phenomenon现象;D. performance表现。根据后文“faster, easier and more efficient”以及上文提到的当时拉直头发非常耗时,可推测Joyner开始着手使这一过程更快、更简单、更高效。故选A。【27题详解】考查
90、动词词义辨析。句意:她想象着,如果在一个女人的头上多根卷发棒,就可以同时把她的头发拉直。A. checked检查;B. allocated分派;C. carved雕刻;D. arranged安排,排列。根据前后文语境“a number of curling irons could be above a womans head”可知,指把多个卷发棒放置在一个女人的头上,arrange符合语境。故选D。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:她想象着,如果在一个女人的头上多根卷发棒,就可以同时把她的头发拉直。A. benefit有益于;B. work工作;C. improve改善;D. scan扫描
91、。句子主语they指代上文“a number of curling irons”,所以是指这些卷发棒同时工作就可以把头发拉直,work符合语境。故选B。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:Joyner发展了她的想法,并完成了她的发明,发明可以戴一段特定的时间,最终形成直发或卷发。A. developed发展;B. doubted怀疑;C. related有关;D. advertised打广告。根据后文“her concept and completed her invention”指Joyner进一步发展了她之前的想法,完成了发明。故选A。【30题详解】考查动词短语辨析。句意:Joyner发
92、展了她的想法,并完成了她的发明,发明可以戴一段特定的时间,最终形成直发或卷发。A. winding up清算;B. speeding up加速;C. subscribing to订阅;D. resulting in导致。根据后文“hair that was either straight or curled”可知这个发明的效果就是最终形成直发或卷发。故选D。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:出乎意料的是,这款设备立即获得了成功,Joyner作为第一位黑人女性,最终在1928年获得了它的专利。A. repair修理;B. expectation期待;C. control控制;D. recog
93、nition识别。根据后文“the device enjoyed immediate success”结合上文,可知Joyner一开始只是想加速烫头发的效率,结果这款设备立即获得了成功,所以是出乎意料的。beyond expectation“出乎意料”。故选B。【32题详解】考查副词词义辨析。句意:出乎意料的是,这款设备立即获得了成功,Joyner作为第一位黑人女性,最终在1928年获得了它的专利。A. frequently频繁地;B. politically政治上;C. skeptically怀疑地;D. eventually终于。根据后文“received a patent for it
94、in 1928”指Joyner最终在1928年获得了这款设备的专利。故选D。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:Joyner的成功不仅限于C. J. Walker夫人的公司,而且在白人美容院中也非常受欢迎。A. assistance援助;B. enquiry询问;C. success成功;D. assumption假定。根据后文“was not limited to Madam C. J. Walkers company but was extremely popular among white beauty salons”可知Joyner的成功在自己的公司,甚至白人美容院都受到了欢迎,上文
95、中“the device enjoyed immediate success”也是提示。故选C。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:1945年,Joyner与教育家Mary McLeod共同创立了联合美校业主与教师协会,并通过为黑人大学筹款来帮助黑人社区。A. exchanging交换;B. handling处理;C. transporting运输;D. raising提高,筹款。根据后文“money for black colleges”表示筹款应用raise money。故选D。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:她的智慧、创造力和无私精神激励了几代人。A. selflessness无
96、私;B. prediction预测;C. politeness礼貌;D. appreciation欣赏。倒数第二段中提到Joyner和教育家一起为黑人大学筹款来帮助黑人社区,可推测她是个喜欢无私奉献的人。故选A。第二节(共10小题)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Stand-up is a kind of comedy done on a stage by a _36_ (comedy), who might decide to tell different jokes depending upon how the audience reacted to his
97、 or her previous jokes. One such person is Billy Crystal.The reason why he has become so famous is _37_ he is very quick thinking, and has the ability _38_ (come) up with new jokes about the people and things around him. For example, when Crystal _39_ (host) the 76th Academy Awards, there was a tech
98、nical problem, as a result of which a famous actor could not _40_ (hear). The audience could only see him standing there moving his lips. Instead of telling the joke he _41_ (plan), Crystal made up a new one._42_ (fortune), you can expect to hear a lot more from Crystal - he has no plans to stop mak
99、ing films,_43_ to stop telling jokes. He hopes to follow _44_ the footsteps of those who lived to be 100 years old and kept working until nearly the end of _45_ (they) lives.【答案】36. comedian 37. that 38. to come 39. hosted 40. be heard 41. had planned 42. Fortunately 43. or 44. in 45. their【解析】【分析】这
100、是一篇记叙文。本文叙述了著名喜剧演员比利克里斯托的故事。【36题详解】考查名词。句意:单口相声是喜剧演员在舞台上表演的一种喜剧,根据观众对他或她以前的笑话的反应,喜剧演员可能会决定讲不同的笑话。空格前by为介词,后接名词comedian(喜剧演员)作宾语,且符合句意。故填comedian。【37题详解】考查表语从句连接词。句意:他之所以出名,是因为他思维敏捷,非常有能力对周围的人和事提出新的笑话。分析句子结构可知,is后连接表语从句,且连接词在从句中不充当成分,因此,表语从句连接词应该用that。故填that。【38题详解】考查固定搭配。句意:他之所以出名,是因为他思维敏捷,非常有能力对周围的
101、人和事想出新的笑话。短语come up with是固定搭配,意为“想出”,短语have the ability to do是固定搭配,意为“有能力去做”,根据该空前的has the ability以及该空后up with 可知,该空应该填 to come。故填to come。【39题详解】考查时态。句意:例如,当克里斯托主持第76届奥斯卡颁奖典礼时,出现了一个技术问题,结果听不见一个著名演员的声音了。根据 the 76th Academy Awards可知,事情发生在过去,谓语动词应该用过去式hosted。故填hosted。【40题详解】考查被动语态和情态动词。句意:例如,当克里斯托主持第76
102、届奥斯卡颁奖典礼时,出现了一个技术问题,结果听不见一个著名演员的声音了。actor 和hear之间是被动关系,又由该空前的情态动词could可知,该空应该使用被动语态,且be动词应该用动词原形形式,即be heard。故填be heard。【41题详解】考查时态。句意:克里斯托没有讲他计划好的笑话,而是编了一个新的。分析句意可知,从句中谓语动词plan发生在克里斯托主持第76届奥斯卡颁奖典礼之前,是过去的过去发生的动作,应该使用过去完成时had planned。故填had planned。【42题详解】考查副词。句意:幸运的是,你可以期待从克里斯托那里听到更多的消息他不打算停止拍电影,也不打算
103、停止讲笑话。根据该空前的逗号可知,副词fortunately作状语修饰句子,意为“幸运的是”,句首首字母大写。故填Fortunately。【43题详解】考查固定搭配。句意:幸运的是,你可以期待从克里斯托那里听到更多的消息他既不打算停止拍电影,也不打算停止讲笑话。短语noor 意为“既不也不”,该空缺少连词or。故填or。【44题详解】考查固定搭配。句意:他希望追随那些活到100岁的人的脚步,一直工作到生命的尽头。短语follow in是固定搭配,意为“追随”。故填in。【45题详解】考查代词。句意:他希望追随那些活到100岁的人的脚步,一直工作到生命的尽头。分析句意可知,此处指“那些活到100
104、岁的人”的,应该用物主代词their作定语修饰lives。故填their。第四部分写作(共三节)第一节 单词拼写(共5小题)请认真阅读下列各题,根据所给中文提示或首字母,写出1个语义通顺、语法正确的单词。46. The childrens author has spent almost all of her life _ (围绕, 环绕) by the written word and he feels very satisfied. (根据汉语提示单词拼写)【答案】surrounded【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:儿童作家几乎一生都生活在文字的包围中,他感到很满足。根据汉语提示“围绕
105、, 环绕”可知应用动词surround,分析句子结构可知surround在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主语all of her life构成被动关系,故应用过去分词作定语。故填surrounded。47. The programme focuses on training adults to hold read-aloud activities _ (志愿地) so that the love of reading within children can be planted. (根据汉语提示单词拼写)【答案】voluntarily【解析】【分析】【详解】考查副词。句意:该计划的重点是训练成
106、人自愿举行朗读活动,以便在儿童中培养对阅读的热爱。根据汉语提示“自愿地”以及空格位置可知,此处应用副词voluntarily修饰动词hold,作状语。故填voluntarily。48. The network could learn the shape and weight of objects with 100 percent a _ without making a mistake, which was amazing. (根据首字母单词拼写)【答案】accuracy【解析】【详解】考查名词。句意:这个网络可以百分之百准确地掌握物体的形状和重量,而且不会出错,这很令人吃惊。根据单词首字母以
107、及句意“准确”,可知应填名词accuracy,作宾语,短语 with 100 percent accuracy“百分之百准确地”,故填accuracy。49. Besides its wide use in drawing, this paper will have promising a _ in other fields, such as long-lasting information recording. (根据首字母单词拼写)【答案】applications【解析】【详解】考查名词。句意:除了在绘图方面的广泛应用外,本文还将在其他领域如长期信息记录方面有广阔的应用前景。根据单词首字母
108、以及句意“应用”,可知应填名词application,结合后文可知数量大于一应用复数。故填applications。50. C _ in the early 13th century, the fairy tale castle attracted lots of engineers but the project was not completed until the 14th century. (根据首字母单词拼写)【答案】Constructed【解析】【分析】【详解】考查过去分词。句意:这座童话般的城堡建于13世纪初,吸引了许多工程师,但直到14世纪才完工。根据单词首字母以及句意“修建”
109、可知,此处应用动词construct,分析句子可知,应用非谓语动词,因和主语the fairy tale castle之间是被动关系,故用其过去分词,作状语。故填Constructed。第二节应用文写作51. 假定你是李华,目前正在韩国交换学习。上周你应同学Tony的邀请参加了当地的婚礼,请用英语给他写一封邮件,内容包括:1.表达谢意;2.让你印象深刻的韩国婚礼习俗;3.邀请她暑假来中国参加你哥哥的婚礼。注意:1.可以适当增加细节,以使行文连贯;2.词数80左右,开头和结尾已给出,不计入总词数。Dear Tony,Thank you for inviting me to the local w
110、edding ceremony last weekend._Yours,Li Hua【答案】Dear Tony,Thank you for inviting me to the local wedding ceremony last weekend.I really enjoyed myself and it was the first time that I had experienced a Korean wedding ceremony, which left a deep impression on me, especially the live hen and rooster. It
111、 amazed me that men and women should sit in separate areas.I cant wait to tell you that my brother will get married this summer vacation. I wonder whether you would like to attend a Chinese wedding ceremony.Yours,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给同学Tony写封邮件,表达他上周邀请你去参加当地婚礼的谢意,说明让你印象深刻的韩国婚礼习俗以及邀请她暑假来中国参
112、加你哥哥的婚礼。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般过去时和一般将来时。结构:总分法总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1.表达谢意;2.让你印象深刻的韩国婚礼习俗;3.邀请她暑假来中国参加你哥哥的婚礼。第二步:列提纲 (重点词组)thank sb. for doing sth.; local wedding ceremony; enjoy oneself; experience; leave a deep impression on sb.; amaze; cant wait to do sth.; attend第三步:连词成
113、句1. Thank you for inviting me to the local wedding ceremony last weekend.2. I really enjoyed myself and it was the first time that I had experienced a Korean wedding ceremony, which left a deep impression on me, especially the live hen and rooster.3. It amazed me that men and women should sit in sep
114、arate areas.4. I cant wait to tell you that my brother will get married this summer vacation.5. I wonder whether you would like to attend a Chinese wedding ceremony.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)(供参考)1.表文章结构顺序:First of all, Firstly/First, Secondly/Second, And then2.表并列补充关系:What is more,
115、 Besides, Moreover, Furthermore, In addition3.表转折对比关系:However, On the contrary, but, Although+clause(从句)4.表因果关系:Because, As, So, Thus, Therefore, As a result连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。【点睛】高分句型1 I really enjoyed myself and it was the first time that I had experienced a Korean wedding ceremo
116、ny, which left a deep impression on me, especially the live hen and rooster. (运用了which引导非限制性定语从句)高分句型2 I wonder whether you would like to attend a Chinese wedding ceremony. (运用了whether引导宾语从句)第三节读后续写52. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。 续写的词数应为150左右。Alex was very excited because the New Year Eve
117、was approaching. Suddenly, he saw his grandfather sitting alone looking very unhappy.Alex went to him and asked, “Grandpa, why are you sitting alone? Is there anything wrong with you?”His grandfather replied, “No, I am fine. I just feel like sitting alone.”“Grandpa, you know the New Year is near, so
118、 are you preparing for it?” asked Alex excitedly.“No dear, I am not. With the passage of time, the world has completely changed and I dont see any point in celebrating the world I see today,” answered his grandfather disappointedly.“I know something is wrong with you and you are not telling me. Plea
119、se tell me what the problem is.” Alex said.“I feel I am a stranger in the world I am living in. It is not the same as I have known. Now everyone is busy with their own work. Your father is busy with business, your brother is busy on the computer, your sister is busy studying abroad and your mum is b
120、usy with household work. I dont know how to pass my days,” said his grandfather sadly.“Grandpa, you have me!” said Alex.His grandfather smiled and said, “Yeah, you are here, but what about others? In our days, we had a fixed time each day when the whole family sat together and talked, shared problem
121、s and laughed together.”That night Alex thought about what his grandfather had said and an idea flashed through his mind. He decided to have a surprise New Year party at his own home and make everyone come together that day. As New Years Eve got nearer, Alex got busy preparing for the party. He kept
122、 it a secret from his grandfather and asked everyone not to let him know about it in order to surprise him.Paragraph 1:It was December 31 and everyone was busy with their own work._Paragraph 2:Alex saw his grandfather looking very happy while talking with the family members._【答案】Paragraph 1:It was D
123、ecember 31 and everyone was busy with their own work. Alexs grandfather was sitting in his room reading a book. When the clock struck 8 p. m. everyone started gathering in the living room and Alex went to call his grandfather. He was surprised to find everyone there. “Today, we are not going anywher
124、e but enjoy the party for you!” Alex said. The whole family apologized for being busy with their lives. Then they had a wonderful dinner talking, sharing problems and laughing together.Paragraph 2:Alex saw his grandfather looking very happy while talking with the family members. They looked back on
125、the old days and planned for the future. “I hope we wont be separated again. It never changes that home is where all family members are together.” Alex said, looking at his ageing grandfather. Others agreed and fixed a time when the whole family would get together regularly. Grandpa was moved to tea
126、rs, wishing to enjoy life with everyone. Despite the cold outside, the whole family couldnt be warmer.【解析】【分析】本文以新年前夕为线索展开,讲述了Alex和爷爷的沟通交流,爷爷感受不到快乐,因为家人们都在忙自己的事,爷爷感到非常孤独,Alex想办法举办家庭聚会,让爷爷快乐起来的故事。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“那是12月31日,大家都忙着自己的工作。”以及前文线索可知,第一段可描写Alex举办的聚会突然来临,给爷爷惊喜,家人道歉。由第二段首句内容“Alex看到他的祖父在和家人交
127、谈时看起来很开心。”可知,第二段可描写作者爷爷很开心,以及家人计划以后要定期聚会,让老人感到快乐。2.续写线索:聚会惊喜道歉快乐计划暖心3.词汇激活行为类聚会:get together/start meeting/ start gathering道歉:apologize /say sorry计划:fix a time /make a plan 情绪类惊喜:be surprised/pleasantly surprised /amazing暖心:be warmer /heartwarming/ considerate【点睛】高分句型1. Then they had a wonderful dinner talking, sharing problems and laughing together.(现在分词作伴随状语)高分句型2. It never changes that home is where all family members are together.(that引导主语从句,it作形式主语,where引导的表语从句)