1、湖北省武汉一中等六校2018-2019学年高一英语下学期期中联考试题(含解析)考试时间:2019 年 4 月 25 日上午本试题卷共 10 页,67 题。全卷满分 150 分。考试用时 120 分钟。祝考试顺利 第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答 案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What
2、 does the woman suggest the man do?A. See a doctor. B. Get more sleep. C. Play computer games.2. What time will the train leave?A. 7:00. B. 7:15 C. 7:30.3. What is the relationship between the speakers?A. Strangers. B. Close friends. C. Neighbors.4. What does the woman mean?A. The man should go to m
3、ore lessons.B. The man is too forgetful.C. The man has a good memory.5. What are the speakers talking about?A. Buying cars. B. Saving money. C. Annoying matters.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对
4、话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第 6 和第 7 小题。6. Where are the two speakers?A. At the Customs (海关). B. In the police station. C. In the customers office.7. What can we learn about the man?A. The man is Chinese-American.B. The man does business and travels as well.C. The man often travels to China.听下面一段对话,回答第 8 至第 1
5、0 小题。8. What does the woman do?A. Shes a coach. B. Shes a journalist. C. Shes a football player.9. How does the man feel about the team?A. They are very young.B. They could be No.1.C. They are one of the best college teams.10 How long is the mans contract (合同)?A. Five years. B. Four years. C. Six ye
6、ars.听下面一段对话,回答第 11 至第 13 小题。11. How does the man think the woman sounded on the phone?A. Peaceful. B. Rude. C. Happy.12. What is the woman waiting for?A. Her coffee. B. A call from Betty. C. The result of an interview.13. What does the man say about the woman?A. She is confident. B. She is very calm
7、. C. She is too anxious.听下面一段对话,回答第 14 至第 16 小题。14. Why did Tina live in New York 8 years ago?A. She found a job there. B. She went to college there. C. Her grandparents lived there.15. What makes Tina feel uncomfortable in New York?A. The traffic jams. B. The long cold winters. C. The noise of garb
8、age trucks.16. What can we learn from the conversation?A. Tina enjoys the nightlife in New York.B. Steven is moving to Canada soon.C. They both like living in New York.听下面一段材料,回答第 17 至第 20 小题。17. Why did people leave Earth for Mars?A. Wars made them lose their homes.B. Earth was seriously polluted.C
9、. Earth failed to provide enough water.18. What does the speaker have to eat?A. Meat. B. Bread and cheese. C. Pills and juice.19. How does the speaker get to school?A. By car. B. By spaceship. C. By plane.20. What does the speaker learn from the guides?A. Languages. B. The mysteries of Mars. C. How
10、to solve problems.第二部分 阅读理解 (共两节,满分 35 分)第一节(共 10 小题; 每小题 2.5 分,满分 25 分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A 、B 、C 和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AThe sun is going to expand into the orbit of Mercury according to scientific calculations, which will result in the entire Earth catching on fire. Who will save the world?This
11、imaginative tale is at the heart of the latest Chinese sci-fi movie The Wandering Earth. Unlike many American space-themed films where the solution to a disaster Earth faces is always fleeing (逃离) the planet in spaceships, this time were taking the Earth with us. The film, which has made it the coun
12、trys most successful film of all time, has offered a different and more ambitious idea.The “ambition” didnt come from nowhere. For thousands of years, “homeland” has had a soft spot in the hearts and minds of Chinese people. One old idiom that shows a strong feeling that Chinese people have had for
13、their homeland is “luoyeguigen”, which means returning to ones homeland in old age, like fallen leaves returning to the roots of their tree.“What is Chinese sci-fi?” Guo Fan, the films director, said in an interview. “A vehicle that really expresses our cultural and spiritual core ( 核 心 ) can be cal
14、led Chinese sci-fi. Otherwise, were just following others and telling the same Hollywood stories.”And the makers of The Wandering Earth may have chosen the best time to tell its Chinese sci-fi story. The film was released on Feb 5, the first day of Chinese New Year. It was a time when many people ha
15、d just made the hard journey back to their hometowns. So to them, there is only one possible way to tell the story: Earth goes wherever humans go, because its our home.1. The main purpose of the opening paragraph is to .A. give a brief account of the filmB. warn people of the coming threatC. explore
16、 ways to avoid the disasterD. introduce the topic of the passage2. The underlined phrase “a different and more ambitious idea” refers to .A. fleeing the Earth in spaceshipsB. bringing in huge successC. filling the gap in Chinese sci-fi moviesD. helping Earth make its escape3. Which of the following
17、is unlikely to account for the success of the film?A. The rich imagination of the story.B. Hollywood-style space stories.C. The special cultural background.D. The time chosen to release the film.4. What is likely to be title for the passage?A. Chinese Sci-fi Catches UpB. The Most Successful Chinese
18、Sci-fiC. Chinese Sci-fi Sets a New PathD. Chinese Sci-fi Challenges Hollywood【答案】1. D 2. D 3. B 4. C【解析】本文是介绍科幻类电影,中国最新科幻电影流浪地球在中国科幻电影史上有深远影响。与许多美国太空主题电影不同,在这部电影中,地球面临的灾难的解决方案是乘坐宇宙飞船和地球一起逃离,这和以前的观点是不同的。【1题详解】推理判断题。引入第一段的目的是导入话题will result in the entire Earth catching on fire. Who will save the world
19、?故选D。【2题详解】词义猜测题。根据第二段This imaginative tale is at the heart of the latest Chinese sci-fi movie The Wandering Earth. Unlike many American space-themed films where the solution to a disaster Earth faces is always fleeing (逃离) the planet in spaceships, this time were taking the Earth with us. 这个充满想象力的故
20、事是中国最新科幻电影流浪地球的核心。与许多美国太空主题电影不同,在这些电影中,地球面临的灾难的解决方案总是乘坐宇宙飞船逃离地球,而这次我们要把地球带上。不同的观点就是helping Earth make its escape帮着地球一起逃离。故选D。【3题详解】细节理解题。根据第四段A vehicle that really expresses our cultural and spiritual core ( 核 心 ) can be called Chinese sci-fi.Otherwise, were just following others and telling the sam
21、e Hollywood stories.可知,我们没有跟随其他的来讲述同样的好莱坞的故事,而是有自己的文化和精神核心。所以好莱坞的故事没有给这部电影带来成功,故选B。【4题详解】主旨大意题。根据第二段The film, which has made it the countrys most successful film of all time, has offered a different and more ambitious idea.可知,中国科幻电影开辟了新的途径。故选C。BWhy not give your dragon boat season a jump-start with
22、a paddling vacation in Orlando, Florida? Spring camp is suitable for all ages and levels, perfect for those looking for a break from the ordinary days. The 2019 Florida Training Camp promises to be a week of fun and fitness on and off the water.The week will close out on Saturday with a camp BBQ and
23、 a racing regatta (赛艇会) !Opening festivities begin on the evening of Sunday May 15th with camp check-in. Training begins on Monday May 16th and ends on Saturday May 21st.GWN FLORIDA TRAINING CAMPDates: Monday May 16th to Saturday May 21st, 2019Price: $400 or a 30% discount over two months ahead of t
24、he openingFeatures include daily schedule, twice daily dragon boat training sessions, daily video analysis, and additional daily group sessions.CUSTOMIZE YOUR CAMP EXPERIENCEThe choices below can be booked as an add-on. Add-ons can be included in your registration(注册) or bought at a later time throu
25、gh the online system.Choice 1: High Performance Program Cost: $75This choice covers three one-hour sessions completely focused on racing skills and techniques, with the goal of increasing your overall boating speed.Choice 2: Steering Clinic Cost: $100This clinic is designed to provide steerspersons
26、with skills and techniques they need. The Steering Clinic covers several 1-hour evening sessions during the week .5. According to the first two paragraphs, you in the camp.A. should be over a certain ageB. can have fun on landC. need basic boating skillsD. can enjoy a BBQ at the opening6. How much d
27、oes the camp with Choice 2 cost if you pay on Valentines Day this year?A. $500B. $380C. $ 355D. $2207. What can be learned from “CUSTOMIZE YOUR CAMP EXPERIENCE”?A. Add-ons can be bought during registration.B. Choice 1 includes a three-hour session.C. Choice 2 is for steerspersons with advanced skill
28、s.D. Steering Clinic offers racing techniques.【答案】5. B 6. B 7. A【解析】本文是广告类,介绍了2019年佛罗里达训练营是一个充满乐趣和健身的一周,向人们介绍了它的时间、价格及项目等。【5题详解】细节理解题。根据第一段The 2019 Florida Training Camp promises to be a week of fun and fitness on and off the water.2019年佛罗里达训练营承诺将会是一个充满乐趣和健身的一周。可知,故选B。【6题详解】推理判断题。根据情人节之前是在两个月之前预定符合打
29、折扣的要求。Price: $400 or a 30% discount over two months ahead of the opening.400-0.3*400=280;Choice 2: Steering Clinic Cost: $100,可知100+280=380.故选B。【7题详解】细节理解题。根据The choices below can be booked as an add-on. Add-ons can be included in your registration(注册) or bought at a later time through the online sy
30、stem. 可知,可以在注册期间购买附加组件。故选A。CToday, with the increasing use of social media, teachers and students have greater access to ones personal history than ever before.While social media users in education argue that teacher-student connection on social networks are harmless, Carole Lieberman, a psychiatris
31、t (精神科医生) in Beverly Hills, Calif., believes any one-on-one private relationship out of the classroom begs for improper behavior to begin. Iris Fanning, a family-counseling provider ( 家庭关系咨询师) for school districts in Albuquerque, N.M., says major concerns arise when students begin to see teachers as
32、 friends. “When I entered education, there was a clear wall of boundaries ( 边 界 ) between students and teachers,” Fanning says. “You still have to have those boundaries, and I think weve got away from that.”In response to some of the possible threats of social media, some school districts are now li
33、miting after-school dialogue between students and teachers.“I think teachers should be allowed to add us on social media because thats how we communicate,” says Brown, a high school senior in Ohio, who hasnt befriended any of her teachers on social networks. “But I also think that some teachers woul
34、d cross the line. I do agree that it needs watching over but they shouldnt be cut off completely.”Most recently, in Missouri, the state passed Senate Bill 54, which bans students and teachers from having any connections on social media. The bill was created as a strong measure to protect children fr
35、om entering into improper relationships with teachers. Dave Childers, head teacher at ACEL Fresno Charter High School in California, says its disheartening to see laws that limit the ability for teachers to connect with students through social media. “We could go as far as saying teachers shouldnt b
36、e allowed to coach sports or advise a club, because when you do that you have extra connections and stronger relationships,” he notes.8. One-on-one private teacher-student connection may give rise to concerns because it .A. highlights teachers role as friendsB. encourages the threats of social media
37、C. clouds the necessary teacher-student boundariesD. places fewer responsibilities on teachers than before9. Sami Brown would probably agree to in teacher-student connection.A. ban social mediaB. move across the dividing lineC. keep an eye on social media usersD. heavily punish improper behaviors10.
38、 The underlined word “disheartening” in the last paragraph is closest in meaning to .A. shamefulB. understandableC. encouragingD. frustrating【答案】8. C 9. C 10. D【解析】本文是议论文。今天,随着社交媒体的使用越来越多,老师和学生比以往任何时候都更容易了解一个人的个人历史。短文给出了对于师生能否在课下社交媒体上交流,持有不同的观点。【8题详解】细节理解题。根据第二段believes any one-on-one private relati
39、onship out of the classroom begs for improper behavior to begin. 相信任何一对一的私人关系在课堂之外都会引发不恰当的行为,模糊了师生界限,使师生关系处理不好。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第四段I think teachers should be allowed to add us on social media because thats how we communicate. But I also think that some teachers would cross the line. I do agree that
40、 it needs watching over but they shouldnt be cut off completely.我认为老师应该允许把我们添加到社交媒体上,因为这是我们交流的方式。但我也认为有些老师会越界。我同意它需要监视,但不应该完全切断。可知,应该关注社交媒体用户的使用。故选C。【10题详解】词义猜测题。A. shameful可耻的; B. understandable可以理解的;C. encouraging令人鼓舞的; D. frustrating使人沮丧的。根据hearten动词,激励;heartening令人激励的;令人振奋的;dis是否定前缀,disheartenin
41、g使人沮丧的。此处指法律限制了教师通过社交媒体与学生交流的能力是令人沮丧的。故选D。第二节(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项Riding a Mobike on the street, you might hear people speaking Chinese aloud._11_ After walking into a store, its possible that youll see Huawei smartphones for sale. This isnt referring to Ch
42、ina, but Manchester, UK._12_Indeed, Chinese products have gone global._13_But to meet local peoples tastes, Chinese restaurants have made some changes to the dishes. “One example is the meat”, said Yin Hang, who is studying at the University of Wollongong in Australia. “We like to eat meat with the
43、bone in, but people here dont. So Chinese restaurants provide big pieces of meat without bones, even for fish.”_14_In many cities in Europe, stores sell TCL televisions, Haier fridges and Lenovo computers, reported Reuters. More than half of US-owned drones (无人机) are Chinese models, according to Chi
44、na Daily. Theyre not simply made in China, but designed and developed in the country.In the past, most Western people thought Chinese products were cheap and unreliable. But things have changed greatly._15_“For example, Huawei, one of Chinas major smartphone makers, overtook Apple in global smartpho
45、ne sales for the first time in June and July last year,” noted consulting firm Counterpoint Research.A. Many Chinese brands (品牌) are also becoming more popular.B. Chinese food has been enjoyed in Western countries for a long time.C. “Made in China” has become cool and more people trust Chinese brand
46、s.D. Meanwhile, international brands are still enjoying great success in China.E. Turning to the right, you may see a Sichuan-style restaurant.F. In fact, you might see similar things in many other cities around the world.G. What is the biggest problem with many Chinese brands?【答案】11. E 12. F 13. B
47、14. A 15. C【解析】本文是新闻报道,主要讲述了越来越多的中国产品走向世界,受到外国人的青睞。【11题详解】考查承上启下句。根据上文Riding a Mobike on the street, you might hear people speaking Chinese aloud. 在街上骑摩拜单车,你可能会听到人们大声说中文。根据下文After walking into a store, its possible that youll see Huawei smartphones for sale.走进一家商店,你可能会看到华为智能手机在销售。可推知,这里提到的是中国的元素在世界上
48、的影响,不仅有语言,下面是举例说明Turning to the right, you may see a Sichuan-style restaurant.右边可也许你能看到四川餐馆,故选E。【12题详解】考查承接句。根据Indeed, Chinese products have gone global.可知,中国产品走向世界。可推知上句应该是In fact, you might see similar things in many other cities around the world.在其他的国家见过类似的东西。故选F。【13题详解】考查启下句。根据But to meet local
49、peoples tastes, Chinese restaurants have made some changes to the dishes. 空格处应该填与食物有关的内容。故选B。【14题详解】考查启下句。根据In many cities in Europe, stores sell TCL televisions, Haier fridges and Lenovo computers, reported Reuters. More than half of US-owned drones (无人机) are Chinese models, according to China Dail
50、y. 据路透社报道,在欧洲许多城市,商店出售TCL电视、海尔冰箱和联想电脑。据中国日报报道,美国拥有的无人机中,超过一半是中国型号。这里介绍的是中国产品的品牌,所以上句应该是Many Chinese brands (品牌) are also becoming more popular. 许多中国品牌也变得越来越受欢迎。故选A。【15题详解】考查承上启下句。根据In the past, most Western people thought Chinese products were cheap and unreliable. But things have changed greatly. 在
51、过去,大多数西方人认为中国产品便宜且不可靠。但是事情已经发生了很大的变化。后面应该叙述这种对中国产品的偏见,“Made in China” has become cool and more people trust Chinese brands. “中国制造”变得很酷,越来越多的人信任中国品牌。故选C。第三部分 英语知识运用(共两节,满分 45 分)第一节 完形填空(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。My father was born in a small
52、 town in the US. He wasnt sure what he _16_from life, but something told him to get out and begin a(n) _17_. He took his wife and three daughters with him and went wherever the road took him.Its easy to feel_18_when youre on the road. As my mother said repeatedly, “We made lots of new friends on our
53、 trip most of them were mechanics ( 机 修 工 )”, _19_we often spent hours in _20_shops. But that was way _21_than sitting by the roadside while waiting for the engine (发动机) to _22_when it was 40 outside._23_on sometimes seemed impossible. There were always a lot of _24_, especially among us back-seat p
54、assengers about who had to sit in the middle.But even if it was hard, we did learn a lot about_25_.When we were traveling in the Philippines, we drove to Quezon City one day. It should have been a one-hour drive but was nearly three, _26_bad roads and worse traffic. “Did you put our _27_in the car?”
55、 my father asked my mother as we arrived. “No,” she said, slowly turning toward my father. “I thought you did.” That was _28_a seven-hour car trip turned into a 16-hour car trip, which was mostly _29_in silence.On occasions like that, we had to learn to_30_our anger because we were stuck (困在) in a r
56、olling box with the same people for the _31_of the journey. Even if I sometimes felt like opening the car door and _32_one of my sisters out, I kept my feelings to myself.This is why road trips were like _33_universities to us. We earned our degrees in how to get on just by traveling in that old car
57、.And if we were _34_given a second chance at life, we would do it all over again. Only this time, _35_would put the suitcases in the car.16. A. wantedB. gainedC. receivedD. learned17. A. adventureB. cooperationC. voyageD. business18. A. curiousB. relaxedC. lonelyD. exhausted19. A. untilB. sinceC. wh
58、enD. if20. A. cornerB. repairC. beautyD. coffee21. A. lessB. moreC. worseD. better22. A. screamB. startC. coolD. stop23. A. StayingB. GettingC. GoingD. Carrying24. A. discussionsB. argumentsC. weaknessesD. ideas25. A. forgivenessB. independenceC. balanceD. patience26. A. apart fromB. according toC.
59、regardless ofD. thanks to27. A. backpacksB. suitcasesC. containersD. handbags28. A. whenB. becauseC. howD. where29. A. drivenB. spentC. takenD. made30. A. hold on toB. give way toC. lose sight ofD. let go of31. A. halfB. partC. restD. end32. A. lettingB. leavingC. pushingD. taking33. A. localB. publ
60、icC. openD. mobile34. A. somehowB. thereforeC. anyhowD. otherwise35. A. I myselfB. my fatherC. my motherD. my sister【答案】16. A 17. A 18. C 19. B 20. B 21. D 22. C 23. B 24. B 25. A 26. D 27. B 28. C 29. B 30. D 31. C 32. C 33. D 34. A 35. A【解析】本文为哲理故事。作者的父亲喜欢冒险,经常带着家人去旅行,作者通过旅行意识到旅行让我们学会与他人相处。【16题详解】
61、考查动词。A. wanted想要; B. gained获得; C. received收到; D. learned学习。他不确定自己想从生活中得到什么,但有件事告诉他,要走出去,开始一场冒险。根据He took his wife and three daughters with him and went wherever the road took him.可知,他带着他的妻子和女儿走向路通向的地方。可知,作者的父亲开始不知道自己的生活需要什么。故选A。【17题详解】考查名词。A. adventure冒险;B. cooperation合作;C. voyage航行;D. business 生意。根
62、据He took his wife and three daughters with him and went wherever the road took him.可知,他带着他的妻子和女儿走向路通向的地方。推知有可能有一些冒险。故选A。【18题详解】考查形容词。A. curious好奇的;B. relaxed人感到轻松的;C. lonely 寂寞的;D. exhausted疲惫的。Its easy to feel_3_when youre on the road. 当你在路上时很容易感到孤独。根据when youre on the road和my mother said repeatedl
63、y可知在路上容易感到寂寞的。故选C。【19题详解】考查连词。A. until直到;B. since因为;C. when当时候;D. if如果。因为我们经常在维修店花了几个小时,所以我们在旅途中交了很多新朋友,他们中的大多数是机修工。前后是因果关系。故选B。【20题详解】考查名词。A. corner角落; B. repair修理;C. beauty美丽;D. coffee咖啡。根据on our trip most of them were mechanics可知,这里指的修理店。故选B。【21题详解】考查形容词的比较级。A. less更少的; B. more更多;C. worse更糟糕;D. b
64、etter更好的。但那种方式比坐在路边40时等待发动机变凉时要好的多。这里前后作比较,在修理商店比在外面40度高温要好的多。故选D。【22题详解】考查动词。A. scream尖叫声; B. start开始; C. cool变凉; D. stop停止。但那种方式比坐在路边40时等待发动机变凉时要好的多。因为外面的气温是40度,当然等待发动机变凉。故选C。【23题详解】考查动词。A. Staying保持;B. Getting on相处融洽;C. Going on继续;D. Carrying on继续。有时,相处融洽似乎是不可能的。根据On occasions like that, we had t
65、o learn to let go of our anger可知,有时我们之间吵架。故选B。【24题详解】考查名词。A. discussions讨论; B. arguments争论; C. weaknesses弱点; D. ideas主意。总是有很多争论,特别是在我们这些后座乘客之间,关于谁必须坐在中间。根据who had to sit in the middle可知,谁也不愿意坐在中间。故选B。【25题详解】考查名词。A. forgiveness宽恕; B. independence独立性;C. balance平衡;D. patience耐心。但即使很难,我们确实学到了很多关于宽恕的知识。根
66、据There were always a lot of _9_, especially among us back-seat passengers about who had to sit in the middle.可知,彼此之间要理解要宽恕。故选A。【26题详解】考查介词短语。A. apart from除之外; B. according to按照; C. regardless of不管; D. thanks to由于。本来应该开一个小时车,但由于糟糕的道路和糟糕的交通状况,几乎开了三个小时。根据It should have been a one-hour drive but was nea
67、rly three,用的时间长了,空格后叙述的是用时长的原因,所以用thanks to由于。故选D。【27题详解】考查名词。A. backpacks背包; B. suitcases手提箱;C. containers容器;D. handbags手提包。你能把我们的手提箱放进车里吗?根据_20_would put the suitcases in the car.可知,这里指的是手提箱。故选B。【28题详解】考查连词。A. when当时候; B. because因为;C. how怎样; D. where哪里。因此在7个小时的车程变成了16个小时的车程时,大部分时间都是在沉默中度过的。前面提到由于糟
68、糕的道路和糟糕的交通状况。故选C。【29题详解】考查动词。A. driven开车;B. spent度过;C. taken拿; D. made制造。因此在7个小时的车程变成了16个小时的车程时,大部分时间都是在沉默中度过的(spent)。根据in silence在沉默中度过。因为时间太长了。故选B。【30题详解】考查动词短语。A. hold on to坚持; B. give way to给让路;C. lose sight of看不见; D. let go of放开。在那种情况下,我们学会了放下愤怒,因为我们都是同一群人待在同一个车上为了剩下的旅行,我们要彼此包容。故选D。【31题详解】考查名词。
69、A. half一半; B. part部分; C. rest其余; D. end结束。在那种情况下,我们学会了放下愤怒,因为我们都是同一群人待在同一个车上为了剩下的旅行,我们要彼此包容。因为作者已经旅行了一段时间,所以这里指剩下的其余的旅行时间。故选C。【32题详解】考查动词。A. letting让; B. leaving留下;C. pushing推;D. taking取得。即使有时我想打开车门把我的一个妹妹推出去,我也把我的感受藏在心里。根据On occasions like that, we had to learn to_15_our anger because we were stuck
70、 (困在) in a rolling box with the same people for the _16_of the journey.可知,这次旅行在车里的时间长,并且还是不舒适的。所以作者有这样的一个想法。故选C。33题详解】考查形容词。A. local当地的; B. public公共的; C. open开的;D. mobile移动的。这就是公路旅行对我们来说就像移动大学的原因。因为作者他们开车旅行,所以称为移动的大学。故选D。【34题详解】考查副词。A. somehow以某种方法; B. therefore因此; C. anyhow 无论如何;D. otherwise否则。如果我们
71、以某种方法有第二次生命的机会,我们会重新来过。这里是肯定句用somehow。故选A。【35题详解】考查代词。A. I myself 我自己;B. my father我的父亲; C. my mother我的妈妈;D. my sister我的姐姐。只有这一次,我自己会把箱子放进车里。这里缺少句子的主语,“Did you put our _12_in the car?” my father asked my mother as we arrived.这里是作者的感受,所以应该是作者自己想把手提箱放进车里。故选A。第二节 语法填空(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)阅读下面材料,在空
72、白处填入适当的内容(1 个单词)或括号内单词的正确形式。According to the “Big Bang” theory, after settling into a solid globe, the earth exploded so _36_(violence) that it was not clear _37_the shape would last. Meanwhile, the explosion produced many gases, which were in time _38_(make) the earths atmosphere. The continued pre
73、sence of water appeared as the earth cooled down, making possible the _39_(develop) of life on the earth. Many millions of years later, with tiny plants _40_(multiply) on the surface of the water, green plants began to grow on land, _41_(follow) by insects, amphibians, reptiles and dinosaurs. After
74、the age of the dinosaurs ended, all mankind, in _42_(it) turn, became the most important animals _43_the planet. Unfortunately, however, human beings put too much carbon dioxide into the atmosphere. As _44_result, the increasing heat from the sun was prevented from escaping into space. So whether li
75、fe will continue on the earth _45_(remain) unknown.【答案】36. violently 37. whether 38. to make 39. development 40. multiplying 41. followed 42. its 43. on 44. a 45. remains【解析】【分析】本文是科普类短文,介绍了地球在大爆炸后,产生了大量的气体,地球上出现了水,进而又出现了动植物。【36题详解】考查副词。句意:根据“大爆炸”理论,地球在变成一个固体球体后,猛烈地爆炸,以至于不清楚这种形状是否会持续下去。空格处的词修饰动词expl
76、oded可知,应该用副词。violent猛烈的,形容词;violently副词。故答案为:violently。【37题详解】考查主语从句的连接词。句意:“大爆炸”理论,地球在变成一个固体球体后,猛烈地爆炸,以至于不清楚这种形状是否会持续下去。空格前后是句子,所以应该用连词,根据句意故用whether,故答案为:whether。【38题详解】考查动词不定式。句意:同时,爆炸产生了许多气体,这些气体及时形成了地球的大气层。which引导的从句中已经有were,所以用动词不定式作表语。故答案为:to make。【39题详解】考查名词。句意:随着地球冷却下来,水的持续存在使地球上生命的发展成为可能。空
77、格前有冠词,所以空格处用名词,develop动词,发展;development名词。故答案为:development。【40题详解】考查with的复合结构。句意:数百万年后,随着微小的植物在水面上繁殖,绿色植物开始在陆地上生长,接着是昆虫、两栖动物、爬行动物和恐龙。with的复合结构,with+宾语+doing,这里tiny plants与multiply之间是主动关系,故答案为:multiplying。【41题详解】考查过去分词。句意:数百万年后,随着微小的植物在水面上繁殖,绿色植物开始在陆地上生长,接着是昆虫、两栖动物、爬行动物和恐龙。这个句子没有连词,句子已经有谓语动词began,所以空
78、格处follow应该用非谓语动词,根据空格后有表被动含义的by,所以应该用过去分词。故答案为:followed。【42题详解】考查代词。句意:恐龙时代结束后,人类转而成为地球上最重要的动物。短语in ones turn轮到某人做某事。这里的it对应的形容词性物主代词修饰后面名词。故答案为:its。【43题详解】考查介词。句意:恐龙时代结束后,人类转而成为地球上最重要的动物。表示在星球上用介词on。故答案为:on。【44题详解】考查冠词。句意:结果,来自太阳的越来越多的热量被阻止进入太空。as a result结果。故答案为:a。【45题详解】考查动词时态。句意:因此,地球上的生命是否会继续存在
79、还不得而知。句子的主语是whether life will continue on the earth所以谓语动词用单数形式,因为现在不知道答案,所以用一般现在时。故答案为:remains。【点睛】名词性从句关键在于三点:一、找准从句在主句中充当的成分即分出是名词性从句的主语句、宾语从句、表语从句还是同位语从句。二、连接词从句中充当的成分(主、宾、定或状语或不做任何成分)三、弄清楚每个连接词的意义。此外还要注意,近年来高考对于名词性从句的考查多从名词性从句的语序和连接词的用法区别上考查。本句中的第2小题考查主语从句的连接词。句意:“大爆炸”理论,地球在变成一个固体球体后,猛烈地爆炸,以至于不清
80、楚这种形状是否会持续下去。空格前后是句子,所以应该用连词,根据句意故用whether,故答案为:whether。第四部分写作(共两节,满分 40 分)第一节 应用文写作(满分 15 分)46.假定你是学校团委主席李华。你校决定于“五四青年节”当天举办系列活动,其中包括英语演讲比赛,希望邀请学校外教 Susan 担任评委。请给她写信,内容主要包括:1. 邀请 Susan 担任评委;2. 简介青年节 时间:每年 5 月 4 日 由来:纪念 1919 年的青年运动3. 演讲主题(My Youth My Dream)、时间、地点和参加对象(青年教师和学生)注意:1. 词数 80 左右(首尾句均已给出,
81、不算词数);2. 可适当增加细节,使行文连贯。Dear Susan,Im Li Hua, president of the Youth League of our school._Looking forward to your reply.Sincerely,Li Hua【答案】Dear Susan,Im Li Hua, president of the Youth League of our school. I am writing to invite you to be a judge of our English Speech Contest, which is part of the
82、celebration of Youth Day.Youth Day is celebrated on May 4th every year in memory of the Youth Movement in 1919.The contest, whose theme is My Youth My Dream, will be held at the stadium from 3 pm. to 5pm.on May 4th with the participation of all the students and young teachers.Wed appreciate it if yo
83、u could come. (82words)Looking forward to your reply.Sincerely,Li Hua【解析】【分析】考查应用文中的书信写作。【详解】题目要求假定你是学校团委主席李华。你校决定于“五四青年节”当天举办系列活动,其中包括英语演讲比赛,希望邀请学校外教 Susan 担任评委。请给她写信,内容主要包括:1. 邀请 Susan 担任评委;2. 简介青年节 时间:每年 5 月 4 日 由来:纪念 1919 年青年运动3. 演讲主题(My Youth My Dream)、时间、地点和参加对象(青年教师和学生)分析可知,应该以第一人称为主,一般现在时和一般
84、将来时进行写作。要点已经给出,要求考生根据提纲自己发挥拓展,考生要先想好写哪几点,运用合适的语法规则和词汇把各要点都准确表述出。描述要尽量选择简洁的语言,难点在于选择词汇和句型,可以灵活运用高级词汇和固定短语准确表述。还要用适当的连接词把句子连接起来,这样文章显得更连贯。【点睛】短文用了一些高级句式,如:I am writing to invite you to be a judge of our English Speech Contest, which is part of the celebration of Youth Day.这里用了which引导的非限制性定语从句;The cont
85、est, whose theme is My Youth My Dream, will be held at the stadium from 3 pm. to 5pm.on May 4th with the participation of all the students and young teachers.用了whose引导的定语从句;Wed appreciate it if you could come.用了if从句,这些都是高级亮点句子。第二节 概要写作(满分 25 分)47.阅读下面短文,并按短文后面的要求答题。Recently I told my 7-year-old gran
86、dson that I wouldnt get to see him for a week because I was going away on business. He knows I often travel, but the “business” part caught his attention.“Cant you write your articles at your house?” he asked. He knows I write some articles each week. “Im not writing on this trip,” I said. “Im speak
87、ing; its part of my job.”For many years, my children knew me as simply their mother.In kindergarten (幼儿园), when asked to tell his class about his family, my oldest child said, “My dad teaches chemistry and coaches basketball. And my mom drives us to his games.”My own mother worked as a waitress to p
88、ut food on the table and second-hand shoes on our feet. I was proud of all she did, but I loved her most for being my mother.The best way to think of someone is never by their job description; its a celebration of the reasons why theyre loved and the ways they make the world a better place.My childr
89、en lost their father to cancer when they were just becoming adults. They admired him greatly as a teacher and a coach. But they loved him most for simply being their dad.We are defined ( 界 定 ) not only by our job, but also how we treat people we work with and deal with along the way.Im thankful for
90、my job. But Id like to be known to my family and friends and myself for the reasons that they love me and the ways I try to make their world a better place.要求:(1)根据短文内容,用自己的语言以第一人称写一篇 60 词左右的英文摘要;(2)内容必须涵盖以下三个要点: 最近“我”遇到的事情;此事带给“我”的思考;“我”的观点或结论。(3)不得照抄原文或添加个人观点。_【答案】Possible Version 1My grandson and
91、 I had a conversation about my recent job.It set me thinking about how my husband and I were known to my children. I also thought about what kind of impression my mother made on me. My conclusion is that people should be described in the way they treat others rather than by the job they do. (60 word
92、s)Possible Version 2Lately, my grandson and I had a conversation about my job. It led me to think about how we were thought of by others. I thought about the roles of myself my mother and my husband. In my opinion, we shouldnt just be defined by the job we do every day, but by the way we love and tr
93、eat others. (60 words)【解析】【分析】本篇书面表达是概要写作。【详解】第1步:根据提示可知,本文要求概述一篇哲理性短文并发表自己的看法:1. 请用60个单词概述上文主要内容。内容必须涵盖以下三个要点: 最近“我”遇到的事情;此事带给“我”的思考;“我”的观点或结论。时态应为一般现在时。第2步:根据写作要求,写遇到的事情。应该用一般过去时,叙述自己遇到的事情。写作的第二个要求,我的思考指事后的思考一般用一般过去时。写作的第三个要求,写“我”的观点一般用一般现在时。列出提纲,确定要点,用自己熟悉的词汇及句式。第3步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一
94、定要规范清晰,保持卷面的整洁美观。【点睛】两篇范文都是语言地道,语篇连贯,词数适当。范文中使用了较多高级句式。It set me thinking about how my husband and I were known to my children. It led me to think about how we were thought of by others.用了how引导宾语从句;My conclusion is that people should be described in the way they treat others rather than by the job they do.用了that引导的表语从句。增加了文章的亮点。