1、2021-2022学年江西省新余市第四中学高二上学期第一次月考英语试题考试时间:120分钟 总分:150分第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How does the woman decide to travel? A. By taxi. B. By bus. C. By water.
2、 2. When did the woman get on the taxi? A. At 7:30. B. At 7:35. C. At 7:503. What kind of drink may the man order? A. Juice. B. Beer. C. Wine. 4. Where is the woman? A. In a restaurant. B. At home. C. In the mans office 5. What are they talking about? A. Monthly earnings. B. House rent. C. Family bu
3、dgets. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。 6. What will the man do with the umbrellas and raincoats? A. Send them back to the factory. B. Return the money to the woman. C. Repa
4、ir them for the woman by himself. 7. Whats the relationship between the speakers? A. Salesman and customer. B. Waiter and diner. C. Repairman and employer. 听第7段材料,回答第8至10题。 8. What is the destination for Flight 721? A. Boston. B. London. C. Paris. 9. How long will the man wait in Paris? A. Less than
5、 one hour. B. Just two hours. C. About twelve hours. 10. What does the man think of the womans advice? A. Its useless. B. Its conflicting. C. Its practical. 听第8段材料,回答第11至13题。 11. Why does Linda call Tommy? A. To invite him for dinner. B. To ask about his plans. C. To offer advice on health. 12. What
6、 do we know about Tommys plan for the evening? A. He must wash himself. B. He has to stay home. C. He ought to go outside. 13. What will possibly happen to the woman early tomorrow morning? A. Shell receive letter. B. Shell get a phone call. C. Shell visit Tommy. 听第9段材料,回答第14至16题。 14. Why is the tra
7、ffic so heavy today? A. Because of a traffic accident. B. Because of too many tourists. C. Because of such large audience. 15. What kind of music does the woman like best? A. Hard rock B. Rock and roll. C. Country music. 16. Where does the woman probably want to sit? A. On the grass. B. Near the sta
8、ge. C. Under the tree. 听第10段材料,回答第17至20题。 17. What does Peter probably do? A. A museum employee. B. A famous painter. C. A superb expert. 18. Why was the painting hung in the museum? A. The little boy painted it. B. The experts appreciated it. C. The director thought it valuable. 19. What do we know
9、 about the painting? A. The little boy donated it. B. The little boy wanted to regain it. C. The little boy won an award for it. 20. How did the director feel after he heard the truth? A. Angry. B. Proud. C. Shocked. 第二部分阅读理解(共两节,满分 40 分) 第一节(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最
10、佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWelcome to the State Park, where fun, fitness, and education come together!Dont miss our new summer classes, which are available during May 23Aug 5! Swimming lessons: Age 4 adult. Cost: $5 per class or $15 for one month. Hiking: Have a park keeper hike with you through our paths and
11、 teach you about the parks wildlife and plants. The park is a perfect spot for hiking. Soccer: Our youth soccer program is unusual and non-competitive. Different teams are formed every day. The focus is on each player learning to work as a team, not on one team winning it at all. Boating: These clas
12、ses are only for 20-year-olds and above. Fishing is only allowed with a permit. Bicycling: We have special paths built for bicyclists. Signs are posted for self-guided tours of our park.Group cycling is also available with a park guide. Paths range from easy to challenging.A message from the directo
13、r:Hiking paths! Sports fields! Playgrounds! Campgrounds! Fun activities! The State Park offers something for everyone. We have a number of plants and animals, which are in danger of dying out, being protected in our park. Sign up for one of our new summer community classes, or take a camping trip wi
14、th your friends or family. All the facilities here are set up with modern systems, so you dont have to struggle while enjoying yourselfunless you want to!Glen Harwood, Park DirectorExperience being a park keeper:Are you 13-17 years old? Ever wonder what it would be like to be a park keeper? Its a co
15、mpetitive field, but you can get ahead by volunteering with our Teen Keeper Program. Depending on your age and responsibilities, you can even earn college credits for certain universities!1. If you plan to swim regularly in the park in June and July, you should pay _.A $5B. $15C. $25D. $302. What ca
16、n you learn from the passage?A. You can cycle alone or with a group.B. We can see all plants and animals in the park.C. Special paths will soon be built for bicyclists.D. There are many volunteer programs in the park.3. Where can we most probably read this passage?A. CNN: Current News.B. Fox sports:
17、 Special Events.C. MSN: Recreation & Entertainment.D. USA today: Focus Reports.【答案】1. D 2. A 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了State Park举行的一些活动和注意事项。【1题详解】细节理解题。根据文章第二段“Swimming lessons: Age 4 adult. Cost: $5 per class or $15 for one month.(游泳课程:4岁-成人。费用:每节课5美元或一个月15美元。)”可知,两个月的费用是30美元。故选D。【2题详解】细节理解题。根据文
18、章第六段“Bicycling: We have special paths built for bicyclists. Signs are posted for self-guided tours of our park.(骑自行车:我们有专门的自行车道。我们的公园张贴了自驾游的标志。)”和文章第七段“Group cycling is also available with a park guide.(在公园导游的指导下,也可以集体骑自行车。)”可知,你可以独自骑自行车,也可以结伴而行。故选A。【3题详解】推理判断题。根据文章标题“Welcome to the State Park, wher
19、e fun, fitness, and education come together!(欢迎来到州立公园,这里是娱乐、健身和教育的集合!)”可推知,本文主要介绍了娱乐休闲类的活动,所以文章可能出自MSN:休闲与娱乐。故选C。BRay is a physical education teacher at Central Algoma Secondary School. This year, most of their classes were remote due to the COVID-19 pandemic.One day, Ray was talking to his daughter
20、 Sadie, who was set to graduate. The school was planning to have teachers hand-deliver diplomas (毕业文凭) to each students home, but Sadie asked her dad if she could receive hers on a nearby outdoor stage instead.“I said, Sure, Ill do that. No problem. Is there anybody else who would like to receive th
21、eir diploma on the stage? ” Ray said. “And she said, Yeah, everybody would like to get their diploma on the stage. ”Moved, the creative dad got to work to make it happen not just for his daughter, but for all of the graduating seniors! He spent about six hours one weekend building a portable (便携的) s
22、tage that he could pull behind his truck. He then got permission from the school, and they eagerly agreed to help make his mobile graduation mission a success.“Its such an important event for so many people. It was almost like the first win that weve had in a year and a half after being beaten down,
23、” Ray said. “We finally get to do this one thing that well remember for the rest of our lives.”Over the course of two days in late June, Ray traveled over 250 miles to give 72 graduates their big moment!Jol Lamoureux was one student who received his diploma on the portable stage. His mom, Krissie La
24、moureux, said the experience felt relaxed and easy while still providing an important photo opportunity for this milestone in their lives.“It was extremely personal,” she added. “Its really hard as a parent to watch your child graduate from a distance and not be able to really be a part of anything.
25、”All of the students were grateful to Ray and the school for creating a safe way to celebrate their accomplishments.4. What inspired Ray to create the stage?A. The COVID-19 pandemic.B. His daughters appeal.C. The schools permission.D. The graduates request.5. What can we infer from Rays words in Par
26、agraph 5?A. He has won the competition.B. He has experienced many failures.C. His work is highly thought of.D. His work is of great significance.6. Whats Krissie Lamoureuxs feeling about Rays stage?A. Satisfied.B. Envious.C. Appreciative.D. Comfortable.7. Whats the best title of this text?A. A Teach
27、er Builds a Portable StageB. A Different Celebration Is on ShowC. A Personal Work Gains PopularityD. A Teacher Helps Deliver Diplomas【答案】4. B 5. D 6. C 7. A【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了一名老师建造了一个可移动的舞台,用来给在疫情期间不能参加毕业典礼的毕业生们拍照留念。【4题详解】细节理解题。由第二段“Sadie asked her dad if she could receive hers on a nearby outdo
28、or stage instead.(赛迪问她的父亲,她是否可以在附近的户外舞台接受她的表演。)”以及第三段内容可知,当Ray的女儿问他能否在舞台上接收毕业证书时,Ray满口答应了。所以是女儿的愿望促使Ray建造了这座移动舞台。故选B。【5题详解】推理判断题。根据第五段Ray所说的话“Its such an important event for so many people. It was almost like the first win that weve had in a year and a half after being beaten down,” Ray said. “We fi
29、nally get to do this one thing that well remember for the rest of our lives.”(“对很多人来说,这是一件非常重要的事情。这几乎是我们被击败一年半以来的第一场胜利,”雷说。“我们终于可以做一件让我们终生难忘的事了。”)”可知,毕业典礼对许多人都有特殊意义,建立了这个舞台就像是在这一年半以来与疫情对抗中所取得的一次小小的胜利,能在舞台上拍照留念会留在每个人的记忆中,所以,他所建立的移动舞台是非常有意义的。故选D。【6题详解】推理判断题。根据倒数第二段话“It was extremely personal,” she add
30、ed. “Its really hard as a parent to watch your child graduate from a distance and not be able to really be a part of anything.(“这是非常私人,”她补充道。“作为父母,看着自己的孩子从远方毕业,却不能真正参与任何事情,这真的很难。)”以及倒数第三段“His mom, Krissie Lamoureux said the experience felt relaxed and easy while still providing an important photo op
31、portunity for this milestone in their lives.(他的妈妈克莉丝拉莫瑞说,这次经历让他们感到放松和轻松,同时也为他们生命中的这一里程碑提供了一个重要的拍照机会。)”可知,对于父母来说,也希望能够参加孩子的毕业典礼,所以Ray的移动舞台让父母也参与进来,并且给他们生命中这次重要的里程碑提供了拍照留念的机会,因此对于这个移动舞台,Krissie Lamoureux是感激的,欣赏的。故选C。【7题详解】主旨大意题。从全文内容来看,本文主要讲述一名老师制作了可移动的舞台为毕业生们人生这个重大时刻带来拍照留念的机会。所以“A Teacher Builds a Po
32、rtable Stage(一个老师搭建了一个可移动的舞台)”作为文章标题最为合适。故选A。CA University College London study looked at car use to conclude that cities have to become car-free to survive. Simply put, if we dont reduce the number of cars in our cities then they will just completely clog up and stop moving. The study notes the num
33、ber of cars is actually increasing faster than that of people. In 2019, 80 million cars were built while the population increased by 78 million. And the mass production of those cars was responsible for 4% of global carbon dioxide (CO2) emissions (排放) ,which is bigger than aviation (航空) and thats be
34、fore you even fuel them up. The study authors construct a mathematical model, and residents choose driving their car or taking public transport on the basis of the time it takes to do the trip. “All individuals decide their commuting (通勤) mode trying to reduce their costs, but the result is the over
35、all worst-case situation, where the average commuting time is longer and all people decide to use their car.” write the authors of the study. Besides, policymakers tend to construct even more car infrastructure (基础设施) and invest even more in private cars, which then encourages more private vehicle u
36、se and results in even more traffic jams. Possible solutions have to be actively encouraged, with more travel options, plus local shops and services. Also, increasing the costs could be achieved by reducing the space devoted to cars, with more public transport lanes, wider sidewalks, and pedestrian
37、roads, for example. Dr. Humberto, one author of the study said: “If our goal is to have more liveable and developed cities then we must take part of this land and give it to other modes of transportation: walking, cycling and public transport.8. Which of the following can replace the underlined word
38、s “clog up”?A. Turn down.B. Break down.C. Make troubles.D. Get stuck.9. What can we infer from the numbers in Paragraph 2?A. The number of cars is larger than population.B. Car production creates more CO2 than aviation.C. CO2 emission is largely affected by car production.D. Global CO2 emission is m
39、ore serious than expected.10. What result do study authors get from their model?A. It is hard for people to keep a balance.B. It takes more time to drive cars to work.C. More cars can be used to save time.D. Driving cars can keep the cost down.11. What can be a possible way to reduce car use?A. Buil
40、ding parking lots.B. Saving land for cars.C. Producing less cars.D. Riding a bus to work.【答案】8. D 9. B 10. B 11. D【解析】【分析】本文是一篇说明文,主要讲述人们为了方便更倾向于选择开车出行,这样反而导致城市交通堵塞,出行成本增加。如果一个城市要长期可持续地发展就要改变目前的交通方式,更多地乘坐公共交通工具或步行、骑自行车出行。【8题详解】词义猜测题。根据第一段“if we dont reduce the number of cars in our cities then they
41、will just completely clog up and stop moving.(如果不减少车的数量的话城市里的车会越来越多,导致交通完全clog up,以致无法行进。)”可知,clog up和车数量多会造成交通拥堵相关。A. Turn down拒绝;B Break down.打破;C. Make troubles.制造麻烦;D. Get stuck.堵塞。Get stuck与 clog up“堵塞”同义,故选择D项。【9题详解】推理判断题。根据第二段“And the mass production of those cars was responsible for 4% of gl
42、obal carbon dioxide (CO2) emissions (排放) ,which is bigger than aviation (航空) and thats before you even fuel them up.(那些汽车的大量生产所带来的CO排放就占了全球总排放的4%,这比航空业带来的排放量还多。那甚至还是在你给他们加油前。)”可知,汽车制造产生的CO排放比航空业带来的排放量还要多。故选择B项。【10题详解】细节理解题。根据第三段“All individuals decide their commuting (通勤) mode trying to reduce their
43、 costs, but the result is the overall worst-case situation, where the average commuting time is longer and all people decide to use their car.(所有人选择他们的通勤方式,试图减少他们的出行成本,但是结果是总体上最坏的情况,所有人都决定使用他们的汽车,平均通勤时间更长)”可知,作者从他们的模型得出:所有人都开车上班,通勤时间会更长,故选择B项。【11题详解】细节理解题。根据最后一段“If our goal is to have more livable a
44、nd developed cities, then we must take part of this land and give it to other modes of transportation: walking, cycling and public transport.(如果我们的目标是拥有更宜居和发达的城市,那么我们必须参与这片土地,并把它交给其他交通方式,步行、自行车和公共交通方式)”可知,选择公共交通方式会使城市更好发展。故选择D项。DA company called Neuralink has shared a video which shows a monkey play
45、ing a video game. Thats fairly unusual, but what makes the video even stranger is that the monkey is playing the video game with just its mind.Neuralink owned by Elon Musk is working to develop devices that could allow People to control things using just their brains. It sounds like something from a
46、 science fiction movie, but it is already showing progress in doing similar work with other animals. The monkey is called Pager, who has two of Neuralinks special “Link devices inside his brain, planted by a surgeon. These devices are connected to 2,048 wires which lead to the parts of Pagers brain
47、that control movements of the arms and hands. In the experiment, scientists taught Pager to play a video game.Firstly, Pager controlled the video game using a joystick, which is a normal gaming controller. But as Pager played, his Link devices wirelessly sent out information about the signals his br
48、ain was using to control his arms and hands. Scientists recorded all of these signals.Then they used computers to match up the signals from Pagers brain to the movements that his hands were actually doing. This was challenging work and the scientists counted on AI to help them decode (解码) Pagers bra
49、in signals. The final step was to have a computer make moves in the video game as if Pager had actually moved the joystick. If Pager thought about moving the joystick up, the computer would send an “up signal to the video game.Even though Neuralinks work now focuses on animals and video games, there
50、s a very serious purpose behind it. Neuralink wants to make it possible for humans who have lost the ability to control their bodies to communicate with the world. Mr. Musk says that in the near future Neauralink hopes to allow a paralyzed(瘫痪的) person to control a smartphone just by thinking, He bel
51、ieves theyll be able to do it faster than those who are using their hands.12. Why does the author mention the video in paragraph 1?A. To advertise a well-known video game.B. To show the unusual hobby of monkeys.C. To give an update on the progress of a research.D. To introduce a way to improve anima
52、ls intelligence.13. Which of the following is a tough step in Neuralinks experiment?A. Getting Pager to keep pace with the Link devices.B. Teaching Pager to play a video game with a joystick.C. Understanding the connection between Pagers brain signals and hand movements.D. Recording all the brain si
53、gnals Pager sends to his hands.14. What is Mr.Musks attitude towards the future of Neuralinks work?A. Uncertain.B. Doubtful.C. Cautious.D. Confident.15. What can be a suitable title for the text?A. Neuralink Explores the Field of Mind-ControllingB. Elon Musk: A Super Ambitious BusinessmanC. Monkey P
54、lays Video Games with His HandsD. The Paralyzed Control Their Bodies by Thinking【答案】12. C 13. C 14. D 15. A【解析】【分析】本文是一篇说明文,文章介绍了科学研究的新成果让猴子用意念玩电子游戏,从而在将来实现让瘫痪的人通过大脑来控制行为的最终目的。【12题详解】推理判断题。根据第二段的“Neuralink owned by Elon Musk is working to develop devices(设备)that could allow People to control things
55、using just their brains. It sounds like something from a science fiction movie, but it is already showing progress in doing similar work with other animals(伊隆马斯克(Elon Musk)旗下的Neuralink公司正在研发一种设备,可以让人们只用大脑来控制事物。这听起来像是科幻电影里的东西,但它已经在其它动物身上显示出了类似的进展)”可知,作者在第一段中提到了这个视频,以说明研究的最新进展,故选C。【13题详解】细节理解题。根据第五段“T
56、hen they used computers to match up the signals from Pagers brain to the movements that his hands were actually doing. This was challenging work and the scientists counted on AI to help them decode (解码)Pagers brain signals(然后,他们用电脑将Pager的大脑信号与他的手实际做的动作相匹配。这是一项具有挑战性的工作,科学家们依靠人工智能来帮助他们解码Pager的大脑信号)”可知
57、,在Neuralink的实验中,将Pager的大脑信号解读为手部运动是一项艰巨的任务,故选C。【14题详解】推理判断题。根据最后一段“Mr. Musk says that in the near future Neauralink hopes to allow a paralyzed(瘫痪的)person to control a smartphone just by thinking, He believes theyll be able to do it faster than those who are using their hands(马斯克表示,在不久的将来,Neauralink希
58、望能让瘫痪者仅仅通过思考就能控制智能手机。他相信,他们能比用手的人更快地做到这一点)”尤其是“they will be able to do it faster(他们会做得更快)”这些褒义词,可知马斯克对Neuralink未来的工作充满信心,故选D。【15题详解】主旨大意题。通读全文,尤其是第一段“Thats fairly unusual, but what makes the video even stranger is that the monkey is playing the video game with just its mind.(这很不寻常,但更奇怪的是,这只猴子只是用大脑玩电
59、子游戏)”及第二段的“Neuralink owned by Elon Musk is working to develop devices(设备)that could allow People to control things using just their brains(伊隆马斯克(Elon Musk)旗下的Neuralink公司正在研发一种设备,可以让人们只用大脑来控制事物)”可知,本文由猴子打游戏的视频引出了Neuralink公司新研发的设备,因此最恰当的题目是A.Neuralink Explores the Field of Mind-Controlling(Neuralink公司
60、探索用大脑来控制事物的领域),故选A。第二节(共5小题:每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Teach kids About Setting Goals_16_ It can become an easy process for a lifetime if kids are taught goal setting at an early stage. They need to be offered a project to make them work on accomplishing something pe
61、rsonal.Set smart goals. A goal needs to be measurable, specific, realistic and timely in order to be effective. Kids prefer generalizing(泛化)when it comes to goal setting. For example, one may want to be the best basketball player in the team. _17_ What exactly does a goal like this mean? You need to
62、 ask them to be specific. Begin with scoring two baskets in each game (or however many; just something measurable!) so that they can continuously push the barriers to accomplish greater goals.Write down goals. _18_ Recent studies show that when goals are written down, the individual is likely to ach
63、ieve them._19_ Kids have the habit of choosing goals that just seem impossible to achieve. You need to teach them the concepts of short and long-term goals and give your child reality checks.Set up review points. You can ask them to write their main goal on the poster and mention the steps they woul
64、d take for attaining their goal. _20_ It is important to help your children have their own checkpoint systems that actually work for them.A. Goals cant be accomplished absolutely unless they are written down.B. This tip is supported by science as well.C. How is a goal like this measured?D. Ask them
65、to track their progress once a week or month.E. Face goals that are not realistic.F. Is it a really big goal?G. It is essential for everybody, especially for kids, to set goals in life.【答案】16. G 17. C 18. B 19. E 20. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了如何帮助孩子建立目标。【16题详解】根据后句“It can become an easy process for a
66、 lifetime if kids are taught goal setting at an early stage.( 如果孩子们在早期阶段就被教导如何设定目标,这将成为一个终生的简单过程。)”可知,设定目标在人生中的重要性。所以选择项G“It is essential for everybody, especially for kids, to set goals in life.( 对每个人来说,尤其是对孩子来说,设定人生目标是很重要的。)”符合上下文语境。故选G。【17题详解】根据前句“For example, one may want to be the best basketba
67、ll player in the team.(例如,一个人可能想成为球队中最好的篮球运动员。)”和后句“What exactly does a goal like this mean? ( 这样的进球到底意味着什么。)”可知,前文举例定了一个人生目标,后文通过询问的方式,引起下文。所以选择项C“How is a goal like this measured? (这样的目标是如何衡量的?)”符合上下文语境。故选C。【18题详解】根据后句“Recent studies show that when goals are written down, the individual is likely
68、to achieve them. (最近的研究表明,当目标被写下来时,个人就有可能实现它们。)”可知,目标写下来这一建议有科学依据。所以选择项B“This tip is supported by science as well. (这一建议也得到了科学的支持。)”符合上下文语境。故选B。【19题详解】根据后文“Kids have the habit of choosing goals that just seem impossible to achieve. You need to teach them the concepts of short and long-term goals and
69、 give your child reality checks. (孩子们有选择那些看起来不可能实现的目标的习惯。你需要教他们短期和长期目标的概念,并让你的孩子认清现实。)”可知,本段主要介绍怎么面对孩子们的不现实的目标。所以选择项E“Face goals that are not realistic. (面对不现实的目标。)”符合上下文语境。故选E。【20题详解】根据后句“It is important to help your children have their own checkpoint systems that actually work for them. (重要的是,要帮助你
70、的孩子拥有真正适合他们的检查点系统。)”可知,帮助孩子定期建立他们检查自己进步的检查点系统是很重要的。所以选择项D“Ask them to track their progress once a week or month. (要求他们每周或每月记录一次自己的进步。)”符合上下文语境。故选D。第三部分 语言知识运用 (共两节,满分 45分)第一节 完形填空(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Hundreds of community members poured i
71、nto the home to express their condolences (哀悼) to Elis family. I walked in and_21_myself, saying I was the headmaster of a school in a neighboring city. I then told the following_22_ to the family.When I was in middle school, I was the troublemaker and always behaved_23_in class. One day, when I was
72、 bored in class, I_24_a paper ball at the teacher. With a bright red_25_face, the teacher lifted the ball and said, “I will ask only once for the student who did this to_26_and get out of the room. I wont_27_class until that student leaves, The room was_28_. I was not going to give myself up. I neve
73、r_29_what would happen next. After 30 long seconds, a boy named Eli, who was always a_30_and well-behaved student, stood up and walked out with his_31_ down. He had no reason to help me but he_32_to anyway.I wiped my _33_ and said, “I want you to know that Eli saved my life. Through that_34_act, he
74、conveyed to me how concerned he was about my dignity (尊严). That shook me up. From that _35_ on, I took my life more _36_. With a lot of work, I stopped being a _37_.When I heard that Eli _38_, I had to go to let all know that if Ive _39_ peoples lives through my work as an educator, its all due to E
75、lis_40_and selflessness.21. A. helpedB. blamedC. controlledD. introduced22. A. lieB. storyC. jokeD. news23 A. badlyB. naturallyC. reasonablyD. unfairly24. A. aimedB. wavedC. threwD. dropped25. A. angryB. anxiousC. frightenedD. confused26. A. riseB. argueC. leaveD. conclude27. A. missB. attendC. obse
76、rveD. continue28. A. emptyB. awfulC. silentD. messy29. A. doubtedB. imaginedC. explainedD. understood30. A. self-willedB. fun-lovingC. simple-mindedD. hard-working31. A. headB. voiceC. ballD. book32. A. refusedB. decidedC. promisedD. pretended33. A. faceB. handsC. tearsD. sweat34. A. honestB. privat
77、eC. creativeD. selfless35. A. momentB. outbreakC. conflictD. switch36. A. bravelyB. personallyC. seriouslyD. differently37. A. foolB. loserC. victimD. troublemaker38. A. settled inB. passed awayC. struggled onD. broke down39. A. ruledB. valuedC. touchedD. protected40. A. praiseB. patienceC. carefuln
78、essD. sympathy【答案】21. D 22. B 23. A 24. C 25. A 26. A 27. D 28. C 29. B 30. D 31. A 32. B 33. C 34. D 35. A 36. C 37. D 38. B 39. C 40. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了我参加了Eli的追悼会,回忆了Eli在中学的时候顶替我接受老师的惩罚,来深刻缅怀Eli以及这个无私的人是怎样改变了我的人生轨迹。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:我走进去做了自我介绍,说我是邻近城市的一所学校的校长。A. helped帮助;B. blamed责备;C. cont
79、rolled控制;D. introduced介绍。由“saying I was the headmaster”可知,作者是在自我介绍,故选D。22题详解】考查名词词义辨析。句意:然后我把下面的故事告诉了这家人。A. lie谎言;B. story故事;C. joke玩笑;D. news新闻。由“When I was in middle school”可知,后面是在讲一个故事,故选B。【23题详解】考查副词词义辨析。句意:当我在中学的时候,我是麻烦制造者,总是在课堂上表现不好。A. badly坏地;B. naturally自然地;C. reasonably合理地;D. unfairly不公平地。由
80、“I was the troublemaker”可知,作者是麻烦制造者,因此在课堂上表现不好。故选A。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:有一天,当我在课堂上感到无聊时,我向老师扔了一个纸球。A. aimed瞄准;B. waved挥手;C. threw扔;D. dropped(使)掉落。由“a paper ball at the teacher”可知,作者向老师扔纸球,故选C。【25题详解】考查形容词词义辨析。句意:老师满脸通红地举起球,说,“我只要求做这件事的学生站起来离开教室。”A. angry生气的;B. anxious担心的;C. frightened害怕的;D. confused困
81、惑的。由“I_4_a paper ball at the teacher”可知,作者向老师扔纸球,老师自然感到很生气,故选A。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:我只要求做这件事的学生站起来离开教室。A. rise起身;B. argue争论;C. leave离开;D. conclude总结。由“and get out of the room”可知,老师要求那个扔纸球的学生站起来,然后出去,因此空格处是“起身”,故选A。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:那个学生离开之前我不会继续上课。A. miss错过;B. attend出席;C. observe观察;D. continue继续。由上文“
82、I will ask only once for the student who did this to_6_and get out of the room.”和下文“until that student leaves”可知,老师生气了,要求扔纸球的学生出去,因此推断老师说那个学生离开之前不会继续上课,故选D。【28题详解】考查形容词词义辨析。句意:教室里一片寂静。A. empty空的;B. awful可怕的;C. silent安静的;D. messy凌乱的。由下文“I was not going to give myself up.”可推断,老师说了让扔纸球的学生出去之后教室里一片安静,作者
83、也不打算放弃自己。故选C。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:我从没想过接下来会发生什么。A. doubted怀疑;B. imagined想象;C. explained解释;D. understood明白。由“what would happen next”可知,作者没有想到接下来会发生什么,故选B。【30题详解】考查形容词词义辨析。句意:漫长的30秒之后,一个名叫伊莱(Eli)的男孩站了起来,低着头走了出去。伊莱一直是一个努力学习、表现良好的学生。A. self-willed任性的;B. fun-loving风趣的;C. simple-minded头脑简单的;D. hard-working努
84、力的。由下文的“and well-behaved”可知,伊莱一直是一个表现良好的学生,因此推断“努力的”符合语境。故选D。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:漫长的30秒之后,一个名叫伊莱(Eli)的男孩站了起来,低着头走了出去。伊莱一直是一个努力学习、表现良好的学生。A. head头;B. voice声音;C. ball球;D. book书。由上文内容和下文“stood up and walked out”可知,老师要求扔纸球的学生出去,伊莱站了起来,低着头走了出去。故选A。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:他没有理由帮我,但他还是决定帮我。A. refused拒绝;B. decide
85、d决定;C. promised答应;D. pretended假装。由上文“He had no reason to help”及伊莱走出教室的行为可知,他决定帮我,故选B。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:我擦干眼泪说。A. face脸;B. hands手;C. tears眼泪;D. sweat汗水。由第一段的“express their condolences (哀悼)to Elis family”可知,伊莱去世了,作者讲起伊莱帮他的故事时应该是哭了,所以此处是擦干眼泪,故选C。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:通过那种无私的行为,他向我表达了他是多么关心我的尊严。A. honest
86、诚实的;B. private私人的;C. creative有创造力的;D. selfless无私的。由最后一段的“Elis _20_ and selflessness”可知,伊莱替作者走出了教室,这是一种无私的行为,故选D。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:从那一刻起,我更加认真地对待我的生活。A. moment时刻;B. outbreak爆发;C. conflict争斗;D. switch 转变。由上文“That shook me up.”可知,伊莱的行为震撼到作者,因此推断从那个时刻开始,作者开始更加认真的对待生活。故选A。【36题详解】考查副词词义辨析。句意:从那一刻起,我更加认真地
87、对待我的生活。A. bravely勇敢地;B. personally就我个人而言;C. seriously认真地;D. differently不同地。由上文“That shook me up.”可知,作者受到震撼,从此更加认真地对待自己的生活,take sth. seriously是固定短语,意为“认真对待”,故选C。【37题详解】考查名词词义辨析。句意:经过大量的努力,我不再是个麻烦制造者了。A. fool傻瓜,笨蛋;B. loser失败者;C. victim受害者;D. troublemaker麻烦制造者。由前面的“I was the troublemaker”可知,经过大量的努力,作者不
88、再是个麻烦制造者了,故选D。【38题详解】考查动词短语辨析。句意:当我听到伊莱去世的消息时,我必须让所有人知道,如果我通过我的作为教育工作者的工作感动了人们的生命,那都要归功于伊莱的同情和无私。A. settled in安顿下来;B. passed away去世;C. struggled on挣扎着(生活)下去;D. broke down出故障。由第一段的“express their condolences (哀悼)to Elis family”可知,伊莱去世了,故选B。【39题详解】考查动词词义辨析。句意:当我听到伊莱去世的消息时,我必须让所有人知道,如果我通过我的教育工作感动了人们的生命,
89、那都要归功于伊莱的同情和无私。A. ruled统治;B. valued重视;C. touched使感动;D. protected保护。由“through my work as an educator”可知,作者通过自己的教育工作感动人们的生命,故选C。【40题详解】考查名词词义辨析。句意:当我听到伊莱去世的消息时,我必须让所有人知道,如果我通过我的教育工作感动了人们的生命,那都要归功于伊莱的同情和无私。A. praise表扬;B. patience耐心;C. carefulness认真;D. sympathy同情。由“and selflessness”以及上文内容可知,伊莱替作者走出教室,是出
90、于对作者的同情和无私,故选D。第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)根据提示,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。41. It was the professor rather than his assistant that was _ (blame) for what had happened in the lab. (所给词的适当形式填空)【答案】to blame【解析】【详解】考查固定短语。句意:是教授而不是他的助手应为实验室里发生的事情负责。be to blame“为负责”是固定短语,在句子中作表语,为主动形式表示被动含义,分析句子可知,句子是强调句型
91、,主语是the professor rather than his assistant 。根据句意,故填to blame。42. As the meeting was on, the man who was late _(slide) into the meeting room without being noticed. (所给词的适当形式填空)【答案】slid【解析】【详解】考查时态。句意:会议开始时,那个迟到的人悄悄溜进了会议室,没人注意到。根据上文was可知应用一般过去时。故填slid。43. When arranging for the meeting, pay special at
92、tention not to leave _ any points. (用适当的词填空)【答案】out【解析】【详解】考查固定搭配。句意:在安排会议时,要特别注意不要遗漏任何要点。根据空后的any points以及句意可知,本句考查固定短语leave out“忽略,遗漏”,故填out。44. Very seldom _ the young lady eat any breakfast to keep a slim figure. (用适当的词填空)【答案】does#did【解析】【详解】考查倒装句。句意:这位年轻的女士很少吃早餐来保持身材苗条。seldom置句首,句子使用部分倒装,根据句意,句
93、子可用一般现在时或者一般过去时,the young lady是第三人称单数,用助动词does或者did,故填does/did。45. All passengers on board _(expect) to fasten the seat belts when the plane takes off and lands. (所给词的适当形式填空)【答案】are expected【解析】【详解】考查动词。句意:飞机起飞和降落时,请机上所有乘客系好安全带。expect sb to do sth.期待某人做某事, sb be expected to do sth,让某人做某事,根据句意是一般性事实陈
94、述,因此用一般现在时,主语为复数,故填are expected.46. Its _ (thrill) to see people diving into the sea from a cliff. (所给词的适当形式填空)【答案】thrilling【解析】【详解】考查-ed形容词和-ing形容词。句意:看到人们从悬崖上潜入大海是令人激动的。此处用形容词作表语,修饰形容人用-ed形容词,修饰形容物用-ing形容词,此处是修饰“看到人们从悬崖上潜入大海”这件事,用-ing形容词thrilling。故填thrilling。47. As far as I know, Mark is a _(cauti
95、on) shopper who always does some careful research before he buys something valuable. (所给词的适当形式填空)【答案】cautious【解析】【详解】考查形容词。句意:据我所知,迈克是一个谨慎的购物者,他常常在买一些有价值的东西前要做仔细的调查。空格处是定语,要用形容词修饰后面的名词shopper。故填cautious。48. With all the attention _(concentrate) on his work, he didnt notice Tom enter the living room.
96、 (所给词的适当形式填空)【答案】concentrated【解析】【详解】考查过去分词。句意:所有的注意力集中在他的工作上,他没有注意到汤姆进了客厅。分析句子可知, 此处是“with +宾语+宾语补足语”复合结构作状语,concentrate与逻辑主语attention是被动关系,故用过去分词作宾语补足语,故填concentrated。49. You can depend on _ that he will take good care of your pet. (用适当的词填空)【答案】it【解析】【详解】考查it作形式宾语。你要相信他能照顾好你的宠物。空格后是tha引导的真正的宾语从句,因
97、此空格处要用it作形式宾语。故填it。50. Ive made a few _(adjust) to the work plan to make it more practical according to your suggestions. (所给词的适当形式填空)【答案】adjustments【解析】【详解】考查名词。句意:根据你的建议,我对工作计划做了一些调整,使之更切合实际。a few表示“一些”, 修饰复数名词,所以应填入提示词adjust的名词的复数形式adjustments,意为“调整”,在句中作宾语。故填adjustments。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 单句改
98、错(共10小题;每小题1分,满分10分)请你修改以下的每个句子,每句有1处语言错误,错误涉及一个单词的增加或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在此符号下面写出该加的词。修改:在错的词下面划一横线,并在横线下面写出修改后的词。注意:每处错误及其修改仅限一词。51. Tom thought that I did it deliberate, just to annoy him.52. If exposing to the outside surroundings, theyll be stronger and better prepared for their future.53. Onl
99、y after I read the poem a second time did I make sense it.54. Greatly to him credit, the high school teacher sent the elderly man back home on foot.55. The policemen took action the instant when they heard the alarm.56. Canada used to be Americas largest trading partner, but China took a place of it
100、 in 201557. Im more than delighted to invite you to go to Xian, which is one of the most famous tourist attraction in China.58. Two months sped by before he realized that he had missed the opportunity.59. Neither my wife or I myself was able to persuade my daughter to change her mind and finally she
101、 joined in the game.60. Its reported which the astronauts will carry out a series of scientific experiments in space.【答案】51. deliberate deliberately 52. exposing exposed 53. sense后加 of 54. him his 55. 删去when 56. a the 57. attraction attractions 58. sped前加had 59. or nor 60. which that【解析】【分析】【51题详解】考
102、查副词。句意:汤姆以为我是故意的,只是为了惹恼他。修饰动词地点用副词作状语,故将deliberate改为deliberately。【52题详解】考查非谓语动词。句意:如果暴露在外部环境中,他们将会更强大,为自己的未来做好更好的准备。分析句子可知,此处是状语从句的省略,主从句主语一致,expose与主语they是被动关系,故用过去分词,故将exposing 改为 exposed。【53题详解】考查介词。句意:直到我第二次读这首诗,我才理解它。make sense“理解”,接宾语加介词of,故在sense后加of。【54题详解】考查代词。句意:非常值得赞扬的是,这位高中老师把那个老人步行送回家了。
103、to ones credit“值得赞扬的”,修饰名词,应用形容词性物主代词,故将him改为his。【55题详解】考查时间状语从句。句意:警察一听到警报就采取了行动。the instant引导时间状语从句,表示“一就”,故when是多余的,故删去when。【56题详解】考查冠词。句意:加拿大过去是美国最大的贸易伙伴,但中国在2015年取代了它。take the place of“代替”,是固定短语,故将a改为the。【57题详解】考查名词复数。句意:我非常高兴地邀请您去西安,西安是中国最著名的旅游景点之一。“one of the+最高级+形容词+名词复数”是固定短语,表示“最之一”,故将attr
104、action改为attractions。【58题详解】考查时态。句意:两个月快过去了,他才意识到自己错过了这个机会。分析句子可知,before引导的句子使用一般过去时,主句应用过去完成时,故在sped前加had。【59题详解】考查副词。句意:我的妻子和我自己都无法说服女儿改变主意,最后她加入了这场比赛。根据下文“finally she joined in the game”可知,女儿最终加入了竞赛,因此推断“我的妻子和我自己都没有说服她”,neithernor“既不也不”是固定短语,故将or改为nor。【60题详解】考查主语从句。句意:据报道,宇航员将在太空中进行一系列的科学实验。分析句子可知
105、,it是形式主语,真正的主语是“the astronauts will carry out a series of scientific experiments in space”,从句句意完整,成分齐全,用连接词that,无词义,仅起连接作用。故将which改为that。第二节 书面表达(满分25分)61. 你校计划举办帮助贫困地区儿童的云义卖(online charity sale)活动,请你以学生会的名义写一封邀请信,邀请全校同学积极报名参与。内容包括:1.活动时间:11月7日(周日);2.活动目的、活动过程:网上展示和销售闲置物品;捐献义卖收益;3.报名方式:11月1日前将本人姓名及物
106、品清单发至学生会电子邮箱union。参考词汇:闲置物品 idle items 报名 sign up注意:1.写作词数应为100词左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯。Dear fellow students,_Students Union【答案】参考范文:Dear fellow students,An online charity sale is to be held in our school on Sunday, November 7th. As the event organizer, the Students Union sincerely invites whoever inter
107、ested to contribute a little. This activity is aimed at helping the left-behind children in the poverty-hit area.The participants can take an active part in the event by displaying and selling the idle items on line. It is not how valuable the thing is but your kindness that matters most, so anythin
108、g is acceptable as long as its still useful. All the money you earned will be donated to children in need to cover expenses in school. To sign up for the event, youre supposed to email your name and items list to union before November 1st.We believe both the participants and children in need will be
109、nefit enormously from the event. Only with your support could more meaningful activities like this be held in the future!Students Union【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文。要求考生以学生会的名义写一封邀请信,邀请全校同学积极报名参与帮助贫困地区儿童的云义卖活动。【详解】1.词汇积累珍贵的:valuableprecious旨在:be aimed atbe intended for积极参与:take an active part in actively part
110、icipate in报名:sign upenter ones name2.句式拓展简单句变复合句原句:This activity is aimed at helping the left-behind children in the poverty-hit area.拓展句:This activity is aimed at helping the children who were left behind in the poverty-hit area.【点睛】【高分句型1】As the event organizer, the Students Union sincerely invites whoever interested to contribute a little.(运用了whoever引导的宾语从句)【高分句型2】It is not how valuable the thing is but your kindness that matters most, so anything is acceptable as long as its still useful. (运用了强调句型)