1、小升初阅读理解特训卷(二)-小学英语六年级下册人教PEP版一、阅读选择One day, Bruce played in front of a house. A woman came up and asked Bruce, “Little boy, is your mother at home?” “Yes,” answered the boy. Then the woman went over to ring the bell. The bell rang and rang, but no one came to open the door. The woman got angry and c
2、alled out to him, “You told me your mother was at home, didnt you?” “Yes,” the boy answered, “My mother is at home, but this isnt my home.”1One day, Bruce played _. ()Ain the parkBin the streetCin front of a house2The woman went over to _ after she talked with Bruce. ()Aknock at the door of the hous
3、eBring the bell of the houseCgive a call to his mother3The woman got _ because no one came to open the door. ()AangryBsurprised.Cpleased.Its Sunday. Ben, Mike and David are in the library. They want to read some books. There are some public signs on the walls of the library. The signs mean different
4、 things. Ben and Mike know a lot about them. They shouldnt litter and must keep quiet in the library. They shouldnt eat or drink. Suddenly, they see a man eating. Ben goes up to him and says, “Sir, you cant eat here. Look at that sign. It means No eating or drinking.” The man says sorry and goes out
5、 of the library.4What day is it today? ()AIts Saturday.BIts Sunday.CIts Monday.5Where are Ben, Mike and David? ()AIn the park.BIn the zoo.CIn the library.6Who doesnt know a lot about public signs? ()ABen.BThe man.CMike.7They see a man _. ()AeatingBdrinkingCsmoking8Which of the following is WRONG acc
6、ording to the signs in the library? ()AOne of the signs means we should keep quiet.BOne of the signs means we should litter.COne of the signs means we shouldnt eat or drink.New York, London, Paris and other big cities are great places to live in. There are many interesting things to see and to do. Y
7、ou can go to different kinds of museums, and see all kinds of plays and films. You can also go shopping to buy things from all over the world.However, living in big cities isnt easy. Its expensive to live there, and there are too many people in some big cities. Every year many people move to the cit
8、ies because there are some chances (机会) to find jobs, to study at good schools, and to choose good hospitals. But sometimes these people cannot find work or a good place to live in. Also it is hard to keep the cities safe and clean.Some people enjoy living in big cities. Others do not. Before people
9、 move to big cities, they need to think about the problems of living there.9Which of the following is TRUE? ()ALiving in big cities is easy.BBig cities are safe and clean.CAll people can study at good schools.DSome people like to live in big cities.10In this passage the writer advises(建议) people _.
10、()Ato move to big citiesBnot to move to big citiesCthink carefully before moving to big citiesDonly think about where to stay before moving to big cities11In big cities people can _. ()Aeat different kinds of foodBonly buy things from ChinaCgo to different kinds of post officesDsee all kinds of play
11、s and films12Whats the passage about? ()ALiving in big cities.BHow to build big cities.CHow to keep safe in big cities.DInteresting things to do in big cities.There is a beautiful park near Johns home. There are many trees and flowers in it. Behind the park, there is a hill. At the foot of the hill,
12、 there is a river. There are some boats on it.Tomorrow is Saturday. John is going to the park with his parents. They are going there on foot. John is going to take his kite. They will have a nice day.13Where is the park? ()AIts behind Johns home.BIts near Johns home.CIts far from Johns home.14At the
13、 foot of the hill, theres a _. ()AboatBriverCtree15When are they going to the park? ()AOn Friday.BOn Saturday.COn Sunday.16How do they get there? ()ABy bus.BBy bike.COn foot.17John is going to take his _. ()AkiteBbasketballCfootball二、阅读判断One day, Mr. White came home very late. He looked for the key
14、to the door, but he couldnt find it. He lost his key. He rang the bell; nothing happened. He did it again. Nobody moved inside the room. Mr. White knocked at the bedroom window, he spoke to his wife, he shouted, but she didnt wake up. At last he stopped and thought for a moment. Then he began to spe
15、ak like a small child. He said, “Mother, I want to go to the toilet.” He spoke quite quietly, but at once Mrs. White woke up. Then he spoke to her, and she opened the door for him.18One day, Mr. White couldnt find the key to the door. ( )19Mr. White rang the bell and knocked at the bedroom window. (
16、 )20Mr. White wanted to go to the toilet. ( )21His wife didnt open the door for him. ( )It was a busy holiday. We went to Beijing by plane on the first day of October. On October 4, we visited the Great Wall and the Summer Palace. On October 5, we went to Beijing Zoo and saw many animals. We took pi
17、ctures and ate good food. We ate Beijing Roast Duck. We had a good time.22We went to Beijing by train on the first day of October. ( )23We visited the Great Wall and Summer Palace on October 4. ( )24We saw many animals in Beijing Zoo. ( )25We didnt eat Beijing Roast Duck. ( )Mike was busy last weeke
18、nd. He washed his clothes on Saturday morning. On Saturday afternoon, he studied math. On Sunday morning he cleaned his room, then he visited his grandparents. On Sunday afternoon, he played football and used a computer.26Mike was busy last Monday. ( )27Mike did his homework on Saturday morning. ( )
19、28Mike cleaned his room on Sunday morning. ( )29Mike studied Chinese on Saturday afternoon. ( )30Mike played football and used a computer on Sunday afternoon. ( )Yesterday was Saturday. It was a sunny day. In the morning, May and I walked to Jacks home. It was his birthday. I bought some comic pictu
20、res for him. He liked them very much. We ate the birthday cake and lunch together. We had a good time.31Today was Sunday. ( )32Yesterday was Jacks birthday. ( )33May liked the comic pictures very much. ( )34They ate the birthday cake and lunch together. ( )三、任务型阅读Tom and Helen are brother and sister
21、. They live in a large house in New York. Toms bedroom is downstairs, Helens is upstairs. Tom is ten, Helen is one year younger than Tom. Tom tries hard at Maths, because it is his favourite subject. Helen is good at English, they dont have much homework to do. Tom likes playing football with his fr
22、iends. Hes an active boy. Helen is very quiet. She likes staying at home and reading books. There are a lot of books on their bookshelves.35How old is Helen?_36Where are Helen and Tom from?_37Who lives on the second floor?_38Whats Toms favourite subject?_39What does Helen usually do after school?_We
23、 have a new house in Beijing. We live in Flat 4AMiss Li lives next to us. She lives with her parents and two brothers. There are 3 bedrooms in Miss Lis flat. Miss Li loves little animals. She keeps a cat and three fish. She wants to keep a dog. But her mother doesnt like dogs, Miss Li is kind to her
24、 pets. Every day she gives nice food to them.40How many people are there in Flat 4B?_41What does Miss Li love?_42How many pets does Miss Li have?_43Who doesnt like dogs?_44Is Miss Li kind to her pets?_阅读Jenny的礼物清单,用完整的英文句子回答下列问题。Gifts英语课本帽子裙子汽车TotalHow many322411How much24 dollars11 dollars60 dollar
25、s20 dollars114 dollars45How many dresses does Jenny need?_46How much are the dresses?_47How many gifts does Jenny want to buy?_48What are the gifts?_49How much are the gifts?_My name is Danny. Im twelve years old. Im going to say goodbye to my classmates. Im going to Sunny Middle School. The school
26、is far from my home. I will go to school by bus. I will get up at seven oclock and go to bed at ten oclock.Im very nervous, and also excited. I will learn many subjects in middle school. I like Chinese and History very much. They are my favourite subjects. I will meet many friends and we will play f
27、ootball together. I think I will enjoy my middle school life. What about you?50Danny is going to leave his _ school.51The middle school is _ his home.52Danny will go to bed at _.53Dannys favourite subjects are _.54Danny will _ with his new friends.参考答案:1C 2B 3A【导语】本文讲述了一个女人找小孩的妈妈,小孩说妈妈在家,女人按门铃却没人开门,
28、结果这不是小孩的家。1句意:一天,布鲁斯_玩。A在公园里,B在街上,C在一所房子前面,根据文中“One day, Bruce played in front of a house.”可知布鲁斯在一所房子前面玩,故选C。2句意:那位女士在和布鲁斯谈过之后走过去_。A敲了这所房子的门,B按了这所房子的门铃,C给他妈妈打了电话,根据文中“Then the woman went over to ring the bell”可知那位女士按了这所房子的门铃,故选B。3句意:因为没有人来开门,这个女人很_。A生气,B惊讶,C高兴,根据文中“The woman got angry and called out
29、 to him”可知这个女人很生气,故选A。4B 5C 6B 7A 8B【导语】本文主要叙述了本、迈克和大卫对于图书馆内标志的认识。4句意:今天星期几?A今天是星期六。B今天是星期天。C今天是星期一。根据句子“Its Sunday.今天是星期天。”故选B。5句意:本、迈克和大卫在哪里?A在公园里。B在动物园里。C在图书馆里。根据句子“Ben, Mike and David are in the library. 本、迈克和大卫在图书馆。”故选C。6句意:谁不太了解公共标志?A本。B那个人。C迈克。根据句子“这些标志意味着不同的东西。本和迈克对他们了解很多。”和句子“ Suddenly, the
30、y see a man eating.突然,他们看到一个人在吃东西。”故选B。7句意:他们看见一个_的人。A吃,B喝,C抽烟,根据句子“ Suddenly, they see a man eating.突然,他们看到一个人在吃东西。”故选A。8句意:根据图书馆的标志,以下哪一项是错误的?A其中一个标志意味着我们应该保持安静。B其中一个标志意味着我们应该乱扔垃圾。C其中一个标志意味着我们不应该吃或喝。根据句子“They shouldnt litter and must keep quiet in the library. They shouldnt eat or drink.他们不应该乱扔垃圾,
31、必须在图书馆保持安静。他们不应该吃或喝。”故选B。9D 10C 11D 12A【导语】本文作者介绍了住在大城市可以做的事情,大城市生活的不易以及人们对于居住在大城市的想法。9句意:以下哪一个是正确的?A住在大城市很容易。B大城市既安全又干净。C所有人都可以在好学校学习。D有些人喜欢住在大城市。根据“However, living in big cities isnt easy. 然而,生活在大城市并不容易。”可知A选项错误。根据“Also it is hard to keep the cities safe and clean. 此外,保持城市的安全和清洁也很困难。”可知B选项错误。根据“Ev
32、ery year many people move to the cities because there are some chances to find jobs, to study at good schools, and to choose good hospitals. 每年都有很多人搬到城市,因为那里有一些机会找到工作,在好学校学习,选择好医院。”可知C选项错误。根据“Some people enjoy living in big cities. 有些人喜欢住在大城市。”可知D选项正确,古选D。10句意:在这篇文章中,作者建议人们_。A搬到大城市,B不要搬到大城市,C搬到大城市之前
33、要仔细考虑,D在搬到大城市之前,只考虑住在哪里。根据“Before people move to big cities, they need to think about the problems of living there. 在人们搬到大城市之前,他们需要考虑住在那里的问题。”可知C选项符合题意,故选C。11句意:在大城市人们可以_。A吃不同种类的食物,B只从中国买东西。C去不同种类的邮局,D看各种戏剧和电影。根据“You can go to different kinds of museums, and see all kinds of plays and films. 你可以去不同类
34、型的博物馆,看各种各样的戏剧和电影。”可知D选项符合题意,故选D。12句意:文章是关于什么的?A住在大城市。B如何建设大城市。C如何在大城市保持安全。D在大城市做有趣的事。本文第一段讲述住在大城市可以做的事情。第二段讲述大城市生活的不容易。第三段讲述不同的人对于居住大城市的想法不同。根据文章内容,可知A选项符合题意,故选A。13B 14B 15B 16C 17A【导语】本文介绍了约翰家附近的一个公园及约翰明天要和父母去公园。13句意:公园在哪?A它在约翰家后面。B它在约翰家附近。C它离约翰的家很远。根据“There is a beautiful park near Johns home.”,可
35、知公园在约翰家附近,故选B。14句意:在山脚,有一条_。A船,B河,C树,根据“At the foot of the hill, there is a river.”,可知在山脚,有一条河,故选B。15句意:他们什么时候去公园。A星期五。B星期六。C星期天。根据“Tomorrow is Saturday. John is going to the park with his parents.”,可知他们星期六去公园,故选B。16句意:他们怎么去?A坐公交车。B骑自行车。C步行。根据“They are going there on foot.”,可知他们步行去,故选C。17句意:约翰要带他的_。
36、A风筝,B篮球,C足球,根据“John is going to take his kite.”,可知约翰要带他的风筝,故选A。18T 19T 20F 21F【导语】本文介绍的是怀特先生如何想办法叫醒妻子开门的故事。18句意:一天,怀特先生找不到门上的钥匙了。根据文章“He looked for the key to the door, but he couldnt find it.”得知怀特先生找不到他的钥匙了。句意与原文意思相符,故答案为T。19句意:怀特先生按了门铃,敲了敲卧室的窗户。根据文章“He rang the bell; nothing happened. Mr. White kn
37、ocked at the bedroom window, he spoke to his wife, he shouted, but she didnt wake up.”得知怀特先生按了门铃,敲了敲卧室的窗户。句意与原文意思相符,故答案为T。20句意:怀特先生想去厕所。根据文章“Then he began to speak like a small child. He said, “Mother, I want to go to the toilet.” ”得知怀特先生是模仿,不是真的想那么做。句意与原文意思不相符,故答案为F。21句意:他的妻子没有为他开门。根据文章“Then he spo
38、ke to her, and she opened the door for him.”得知他的妻子给他打开了门。句意与原文意思不相符,故答案为F。22F 23T 24T 25F【导语】本文讲述了作者在国庆节假期里的旅行。22句意:我们在十月的第一天坐火车去了北京。根据“We went to Beijing by plane on the first day of October. ”可知是乘飞机。故答案为F。23句意:10月4日我们参观了长城和颐和园。根据“On October 4, we visited the Great Wall and the Summer Palace.”可知题干正
39、确,故答案为T。24句意:我们在北京动物园看到了许多动物。根据“On October 5, we went to Beijing Zoo and saw many animals. ”可知题干描述正确,故答案为T。25句意:我们没有吃北京烤鸭。根据“We ate Beijing Roast Duck. ”可知他们吃北京烤鸭了。故答案为F。26F 27F 28T 29F 30T【导语】本文讲述了迈克的周末活动。26句意:迈克上周一很忙。根据“Mike was busy last weekend. ”可知是上周末他很忙。故答案为F。27句意:迈克星期六早上做作业。根据“He washed his
40、clothes on Saturday morning.”可知他在星期六上午洗衣服了。故答案为F。28句意:迈克在星期天早上打扫了他的房间。根据“On Sunday morning he cleaned his room, then he visited his grandparents.”可知题干描述正确,故答案为T。29句意:迈克在星期六下午学习中文。根据“On Saturday afternoon, he studied math. ”可知他学习数学了。故答案为F。30句意:迈克在星期天下午踢足球和用电脑。根据“On Sunday afternoon, he played footbal
41、l and used a computer.”可知题干描述正确,故答案为T。31T 32T 33F 34T【导语】本文讲述了作者和梅去杰克家给杰克过生日的情况。31句意:今天是星期天。根据“Yesterday was Saturday.”可知昨天是星期六。故题干描述正确,故答案为T。32句意:昨天是杰克的生日。根据“In the morning, May and I walked to Jacks home. It was his birthday.”可知题干描述正确,故答案为T。33句意:梅非常喜欢漫画画。根据“ I bought some comic pictures for him. H
42、e liked them very much.”可知杰克非常喜欢漫画。故答案为F。34句意:他们一起吃了生日蛋糕和午餐。根据“We ate the birthday cake and lunch together. ”可知题干正确,故答案为T。35She is nine. 36They are from New York. 37Helen lives on the second floor. 38Its Maths. 39She usually stays at home and reads books.【导语】本文介绍了汤姆和妹妹海伦。35句意:海伦多大?根据Tom is ten, Hele
43、n is one year younger than Tom.,可知海伦9岁,故答案为She is nine.36句意:海伦和汤姆来自哪里?根据They live in a large house in New York.,可知海伦和汤姆来自纽约,故答案为They are from New York.37句意:谁住在二楼?根据Toms bedroom is downstairs, Helens is upstairs.,可知海伦住在二楼,故答案为Helen lives on the second floor.38句意:汤姆最喜欢的学科是什么?根据Tom tries hard at Maths,
44、 because it is his favourite subject.,可知汤姆最喜欢的学科是数学,故答案为Its Maths.39句意:海伦放学后通常做什么?根据Helen is very quiet. She likes staying at home and reading books.,可知海伦放学后通常待在家看书,故答案为She usually stays at home and reads books.40Five. 41Little animals. 42Four. 43Her mother. 44Yes, she is.【导语】本文作者介绍了自己的邻居李女士的一些信息,包括
45、李女士的家人及宠物。40问句句意:4B号公寓里有多少人?根据She lives with her parents and two brothers.她和她的父母以及两个哥哥/弟弟一起居住。可知4B号公寓里共有5人,故答案为Five.41问句句意:李女士喜欢什么呢?根据Miss Li loves little animals.李女士喜欢小动物。可知她喜欢little animals,故答案为Little animals.42问句句意:李女士有多少宠物?根据She keeps a cat and three fish.她养了1只猫和3条鱼。可知她养了4只宠物。故答案为Four.43问句句意:谁不喜
46、欢狗?根据her mother doesnt like dogs她妈妈不喜欢狗,可知不喜欢狗的是她的妈妈her mother,故答案为Her mother.44问句句意:李女士对她的宠物们友好吗?根据Miss Li is kind to her pets吕女士对她的宠物们很友好可知答案是肯定的,故答案为Yes, she is.45She needs two dresses. 46They are sixty dollars. 47She wants to buy eleven gifts. 48They are three English books, two caps, two dresse
47、s and four toy cars. 49They are one hundred and fourteen dollars.【导语】本文讲了珍妮的购物清单。45句意:珍妮需要多少条裙子?根据表格可知珍妮需要2条裙子,故答案为She needs two dresses.46句意:裙子多少钱?根据表格可知裙子60美元,故答案为They are sixty dollars.47句意:珍妮想买多少个礼物?根据表格可知珍妮想买11个礼物,故答案为She wants to buy eleven gifts.48句意:礼物是什么?根据表格可知礼物是3本英语课本,2顶帽子,2条裙子,4辆汽车,故答案为T
48、hey are three English books, two caps, two dresses and four toy cars.49句意:礼物多少钱?根据表格可知礼物114美元,故答案为They are one hundred and fourteen dollars.50primary 51far from 52ten oclock 53Chinese and History 54play football【导语】 本文讲述了一个叫丹尼的男孩即将结束小学生活并升入中学的一些事情。50句意:丹尼将要离开他的_学校。根据Im twelve years old.我12岁了。Im goin
49、g to Sunny Middle School.我要去太阳中学。可知他将要离开他的小学primary school,故答案为primary。51句意:中学离我家_。根据The school is far from my home.学校离我家很远。可知该空处应填far from,故答案为far from。52句意:丹尼将在_点睡觉。根据I will get up at seven oclock and go to bed at ten oclock.我会在7点起床,10点睡觉。可知他的睡觉时间是10点ten oclock,故答案为ten oclock。53句意:丹尼最喜欢的科目是_。根据I like Chinese and History very much.我非常喜欢语文课和历史课。可知Chinese and History是他最喜欢的科目,故答案为Chinese and History。54句意:丹尼将要和他的新朋友_。根据I will meet many friends and we will play football together.我会见到许多朋友,并且跟他们一起踢足球。可知丹尼将要和他们踢足球play football,故答案为play football。