收藏 分享(赏)

备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 3 War and peace 外研版选择性必修第三册.docx

上传人:a**** 文档编号:960710 上传时间:2025-12-19 格式:DOCX 页数:8 大小:33.71KB
下载 相关 举报
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 3 War and peace 外研版选择性必修第三册.docx_第1页
第1页 / 共8页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 3 War and peace 外研版选择性必修第三册.docx_第2页
第2页 / 共8页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 3 War and peace 外研版选择性必修第三册.docx_第3页
第3页 / 共8页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 3 War and peace 外研版选择性必修第三册.docx_第4页
第4页 / 共8页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 3 War and peace 外研版选择性必修第三册.docx_第5页
第5页 / 共8页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 3 War and peace 外研版选择性必修第三册.docx_第6页
第6页 / 共8页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 3 War and peace 外研版选择性必修第三册.docx_第7页
第7页 / 共8页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 3 War and peace 外研版选择性必修第三册.docx_第8页
第8页 / 共8页
亲,该文档总共8页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、Unit 3 War and peace一、阅读理解A2023广西南宁二模Clara Barton, born on December 25, 1821 in Oxford, Massachusetts, has a crucial and long-lasting impact on care giving and disaster relief in America and throughout the world.As a young child, Barton had great difficulty studying and making friends at school. For

2、 most of her early years, she was taught at home. She really began her life of caring for the sick at age 11, when her brother David was seriously injured while helping build a barn (谷仓). She nursed him carefully for two years until he was healed.Barton began teaching at age 17 and was greatly respe

3、cted by her students. Twelve years later, she started a free public school for poor children in New Jersey. But within a year, she had to leave after the school board voted to replace her as headmaster with a man.Barton was working for the Patent Office when the Civil War broke out in 1861.The wound

4、ed soldiers flooded the streets of Washington, D.C. Then a temporary hospital was created in the uncompleted Capitol Building (国会大厦). She brought them food, clothing and other necessities from her home, and launched a campaign for more relief items from friends and the public. More importantly, she

5、spent hours with the homesick and suffering soldiers, writing letters and offering prayers and comfort. She worked long into the night assisting the surgeons, cooking food for the soldiers and tending to the wounded, despite nearby gunfire flying overhead.Barton made a deep impression on Union army

6、surgeons at Antietam. One surgeon, Dr. James Dunn, said, In my estimation, General McClellan, with all his great honors, sinks into insignificance beside Barton, a true heroine of the age.After the war, President Lincoln put Barton in charge of locating missing soldiers. When she returned to the Uni

7、ted States, she successfully helped start the American Red Cross and became its first president.Clara Barton died at the age of 91.A monument in her honor stands at Antietam National Battlefield.本文主要讲述了美国内战中著名的女英雄克拉拉巴顿在血腥的内战战场上照顾受伤的士兵,并最终成立了美国红十字会的故事。1.Why did Barton leave the school where she worke

8、d?A. She didnt like teaching any more.B. She needed to tend to her brother.C. A man took her place as headmaster.D. A patent office offered her a position.解析C细节理解题。由第三段中的But within a year, she had to leave after the school board voted to replace her as headmaster with a man可知,本题选C项。2.Which of the fo

9、llowing can best describe Barton?A. Caring and brave.B. Determined and talkative.C. Smart and modest.D. Optimistic and humorous.解析A推理判断题。由第四段中的She brought them food, clothing and other necessities from her home, and launched a campaign for more relief items from friends and the public. More importan

10、tly, she spent hours with the homesick and suffering soldiers, writing letters and offering prayers and comfort. She worked long into the night assisting the surgeons, cooking food for the soldiers and tending the wounded, despite nearby gunfire flying overhead可推知,克拉拉巴顿是个关心他人且非常勇敢的人,故选A项。3.What can

11、be inferred from Dr. James Dunns words in Paragraph 5?A. He thought little of General McClellan.B. He expressed his admiration for Barton.C. He showed his worry about the wounded soldiers.D. He attached significance to his work as a surgeon.解析B推理判断题。由第五段中詹姆斯邓恩医生的话In my estimation, General McClellan,

12、 with all his great honors, sinks into insignificance beside Barton, a true heroine of the age可知,詹姆斯邓恩医生认为,巴顿的贡献甚至高于麦克莱伦将军,无疑他在表达他对巴顿的敬佩,故选B项。4.Which can be a suitable title for the text?A. A Clerk in the Patent OfficeB. An Educator of the TimesC. A Surgeon During the WarD. A Heroine on the Battlefi

13、eld解析D标题归纳题。通读全文可知,文章讲述了美国内战中著名的女英雄克拉拉巴顿在血腥的内战战场上照顾受伤的士兵,并最终成立了美国红十字会的故事。因此D项战地女英雄可概括文章大意,适合做本文的标题。B2024四川绵阳南山中学一诊During the 1930s, the Great War broke out. A 25-year-old American soldier, probably never thought that his life would change forever when he volunteered to go to France. One night while

14、the American unit was returning to the base after a bloody fight, Suleyman stumbled into the ground and noticed a bit of movement from the bush. Suleyman found a five-year-old girl shivering with cold and utmost fear. Due to the atrocity of the war, the girl was abandoned by her family and the whole

15、 village was killed. During the war, it was impossible to find the childs family, so Suleyman took this little French girl under his wings and gave her an American name Flora. Soon, Flora became the apple of the eye of everyone living in the army camp.For one and a half years, Flora and Suleyman bec

16、ame inseparable; however, every fairy tale comes to an end. When the war ended, Suleyman was sent back to USA, while Flora was put in an orphanage, the Normandy School, which was founded by the American government for orphaned French children to have an education.For years, Suleyman always thought o

17、f Flora. When the French National Olympic Team was playing in the Summer Olympics in Los Angeles in 1984, Suleyman gazed through the audience on TV, hoping to catch a glimpse of Flora, but he never could.At the age of 85, Suleyman attended the 60th anniversary reception of the Great War where Suleym

18、an shared his story with American and French officials. After hearing his story, a French journalist started to investigate the story, and all government files were read in detail. The moment the journalist helped dial the number, in tears, Flora said Suleyman was her hero, and everything came flood

19、ing back to her.本文是记叙文。在战争中士兵Suleyman发现了一个小女孩。他给她取名Flora,并细心地照顾她。然而,战后他们不得不分离。Suleyman晚年时,在记者的帮助下,他们又取得了联系。1.What does the underlined word atrocity in Paragraph 2 probably mean?A. Challenge.B. Cruelty.C. Range.D. Stress.解析B词义猜测题。结合关键信息the war、the girl was abandoned by her family and the whole villag

20、e was killed、常识和选项可知画线词的意思应是残酷,故选B项。2.What can we learn from the passage?A. Suleyman found some animals in the bush.B. Suleyman would never see Flora again.C. Flora and Suleyman became attached to each other.D. Flora was sent to an orphanage when she was found.解析C推理判断题。由第四段中的For one and a half years

21、, Flora and Suleyman became inseparable可知,弗洛拉和苏莱曼相互依恋,故选C项。3.Why did Suleyman watch the 1984 Summer Olympics?A. Because Flora might be in the French team.B. Because Flora might be watching the event.C. Because Suleyman was greatly interested in sports.D. Because Suleyman wanted to travel to Los Ange

22、les.解析B细节理解题。由倒数第二段中的When the French National Olympic Team was playing in the Summer Olympics in Los Angeles in 1984, Suleyman gazed through the audience on TV, hoping to catch a glimpse of Flora, but he never could可知,本题选B项。4.What may the following paragraph talk about?A. Suleyman and Flora reunited

23、.B. Flora became famous.C. Suleyman shared his life experience.D. Flora moved to the US.解析A推理判断题。由最后一段中的The moment the journalist helped dial the number, in tears, Flora said Suleyman was her hero, and everything came flooding back to her可知,Suleyman和Flora多年后有了彼此的消息,不难推知,接下来很有可能描述二人重逢的情节。二、七选五2023黑龙江

24、齐齐哈尔期末Take a battlefield tour of WW in 1917On Labor Day, I watched a British movie named 1917.As indicated by the title, 1917 is set in the disorder and confusion of World War . 1, separating British and German troops.Two British young soldiers, Blake and Schofield, are awakened from what could have

25、 only been a few minutes of sleep.2. A few miles away, another company (连队) including Blakes brother, has planned an attack in a few hours, designed to push the Germans back even farther following a recent retreat (撤退). However, recent intelligence suggests that the retreat is a trick that will land

26、 them in an ambush (埋伏) that will cost thousands of British lives. 3, so Blake and Schofield are ordered to head on foot to that company in order to call off the attack before it can start, a journey that will force them to travel through the enemy territory. They witness carnage (大屠杀), and one of t

27、hem happens to stick his hand into the open wound of a dead body.The movie is not only known for its unbroken shot (连续镜头) but also for its adaptation of a true story from its director Sam Mendes grandfather. Through the eyes of Blake and Schofield, the movie shows the horror of a war that cost the l

28、ives of countless innocent people. As US scientist Benjamin once said, 4.Through this classic and moving movie, we can learn the preciousness of peace and the evil of war.5. We ought to always think about how we can prevent war and how we can achieve peace.A. It can lead to disorderB. The radio line

29、 was downC. They join the army during World War D. There never was a good war, or a bad peaceE. They are ordered to report for a new assignmentF. We also know that we should always try our best to defend the formerG. It takes place in and around the so-called no mans land in northern France作者通过对英国电影

30、1917的介绍,表达了人们应该阻止战争、珍惜和平的愿望。1.G1917 is set in the disorder and confusion of World War 提到了第一次世界大战,选项G(它发生在法国北部所谓的无人区及其周围)说明了一战发生的地点,而separating British and German troops指明了the so-called no mans land in northern France起到的作用。2.EBlake and Schofield, are awakened from what could have only been a few minu

31、tes提到Blake和Schofield被从睡梦中叫醒了,选项E说明了二人被叫醒的原因。3.Bso Blake and Schofield are ordered to head on foot to that company in order to call off the attack before it can start, a journey that will force them to travel through the enemy territory与选项B之间为因果关系。4.DThrough the eyes of Blake and Schofield, the movie

32、 shows the horror of a war that cost the lives of countless innocent people与选项D(There never was a good war, or a bad peace)相照应。5.FF项与上一句Through this classic and moving movie, we can learn the preciousness of peace and the evil of war和下一句We ought to always think about how we can prevent war and how w

33、e can achieve peace衔接自然。三、完形填空2023江苏四市一调Ive been working as a UN peacekeeper in the Central African Republic for the past two years. Before this, I was a pilot and I1 my work. However, I felt it was my duty to help innocent people caught in trouble, so I 2 the United Nations.The Central African Repu

34、blic is a relatively small country. Since it got3 from France in the 1950s, there have been many violent conflicts between the government and rebels (反叛者). In 2012, a civil war began, due to which, over one million people were forced to 4 their homes and there were many deaths and injuries. 5, the U

35、nited Nations established a peacekeeping 6 in the country.We peacekeepers7 cities and villages to 8 that no conflict is occurring and help bring supplies of food and medicine. We are a 9 that can keep people in conflict apart.As a woman, I am particularly10 as I can act as a role model for many wome

36、n and girls in the country. When they see how others respect me, they feel that they also 11 to be respected and treated 12.My life is not13 in any way! Its long hours in a very tough environment. I have basic 14 with just a bed in a shared room. Of course, being away from my family and friends is a

37、lso very hard at times. However, I know that the Central African Republic is safer because of the UN peacekeepers, and that makes it all 15.本文是一篇记叙文,作者介绍了自己作为联合国维和人员在中非共和国工作的经历。1.A. hatedB. enjoyedC. guardedD. changed解析B作者之前是一名飞行员,虽然喜欢这份工作,但是她觉得自己有责任去帮助别人,所以成了联合国的维和人员,故选B。2.A. gave in toB. looked up

38、 toC. kept up withD. signed up with解析D作者觉得有责任帮助陷入困境的人,所以和联合国签约,成了维和人员,故选D。give in to让步于,look up to崇拜, keep up with跟上,sign up with和签约。3.A. treatmentB. technologyC. independenceD. inspiration解析C句意:自从20世纪50年代中非共和国脱离法国独立以来,政府和叛军之间发生了许多暴力冲突。treatment对待,治疗;technology技术;independence独立;inspiration灵感。C项符合语境。

39、4.A. fleeB. returnC. sweepD. tend解析A句意:2012年,一场内战爆发,100多万人被迫逃离家园,战争也造成了很多伤亡。A项符合语境。5.A. In turnB. In surpriseC. In responseD. In addition解析C句意:作为回应,联合国在该国展开了一项维和任务。in turn反过来,in surprise惊讶地,in response作为回应,in addition此外。C项符合语境。6.A. measureB. reputationC. businessD. mission解析D参见上题解析。measure措施;reputat

40、ion名声;business生意;mission任务,军事行动。7.A. followB. expandC. monitorD. block解析C句意:我们维和人员监测城市和村庄,以确保没有冲突发生,并帮助运送食品和药品。C项符合语境。8.A. ensureB. proveC. reportD. predict解析A参见上题解析。ensure确保,prove证明,report报道,predict预测。9.A. bridgeB. barrierC. castleD. shelter解析B由that can keep people in conflict apart可知,此处指我们是把冲突中的人们

41、隔离开来的屏障,故选B。10.A. protectedB. trustedC. valuedD. doubted解析C句意:作为一名女性,我尤其受到重视,因为我可以成为该国许多妇女和女孩的榜样。protect保护;trust信任;value重视,珍视;doubt怀疑。C项符合语境。11.A. deserveB. preferC. planD. fail解析A句意:当她们看到别人如何尊重我时,她们觉得自己也应该得到尊重和平等对待。deserve应得,prefer更喜欢,plan计划,fail失败。A项符合语境。12.A. gentlyB. equallyC. privatelyD. honest

42、ly解析B参见上题解析。gently温柔地,equally平等地,privately私下地,honestly诚实地。13.A. boringB. rewardingC. difficultD. fancy解析D由下一句Its long hours in a very tough environment可知,作者的生活一点也不奢华,故选D。boring令人厌倦的;rewarding有益的,值得做的;difficult困难的;fancy奢华的。14.A. associationB. accommodationC. administrationD. adaptation解析B由with just a

43、 bed in a shared room可知,此处是描述住宿条件,故选B。association协会,联系;accommodation住处,住宿;administration管理;adaptation适应。15.A. availableB. ambitiousC. worthwhileD. educational解析C结合However, I know that the Central African Republic is safer because of the UN peacekeepers可知,虽然生活条件艰苦,但是看到中非共和国更加安全,作者觉得很值得,故选C。available可获得的,ambitious雄心勃勃的,worthwhile值得的,educational有教育意义的。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 语文

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1