1、兰州一中 20182019 学年第二学期高二年级期末考试试卷英语试题说明:本试卷分为第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分,满分120分,考试时间 100 分钟。答案写在答题卡上,交卷时只交答题卡。第卷第一部分 阅读理解(共两节,满分 30 分)第一节(共10小题;每小题2分,满分20分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。AYoull find it amazing to support people when you go out to eat! Just look for restaurants that hire peop
2、le with disabilities,which are making the world a more inclusive place Each bakery,caf and restaurant below has a wonderful and heartwarming story.Hugs Care: McKinney,TexasRuth Thompson once had a vision to create a nonprofit caf that would be run and operated primarily by adults with special needs.
3、 With hard work,a strong passion and an amazing team,Hugs Caf opened its doors in 2015.“Hugs Caf is now so much more than a job to our 23 teammates,which is enhancing the meaningful lives of adults with special needs through training and employment at Hugs Caf. Thompson says.VinnyBays Coffee and Eat
4、ery: Panama City,Florida“A lot of people plan their vacations around coming to this coffee shop,”says caf owner Kara Rigby. Vinny Bays Coffee and Eatery was established “so that Baylee had a place to work,”Rigby adds. Baylee is Rigbys daughters friend who has a disability. The coffee shops goal beco
5、me training for individuals like Baylee. Some workers have even started at Vinny Bay s and were able to work in a regular workplace. Rigby says that her employees” have a whole lot more abilities than disabilities. They love unconditionally,and it changes the whole environment and business.” Rigby b
6、elieves that incorporating even just one or two disabled individuals into a business can change the whole atmospherefor the better!Sugar Pl um Bakery: Virginia Beach,VirginiaHead to Sugar Plum Bakery to find a delicious carrot cake and see people with disabilities successfully working alongside none
7、disabled workers. Sugar Plum has been promoting the integration of adult s with developmental disabilities by providing training and employment opportunities to more than 1,000 people with disabilities since 1987.Whether theyre scooping cookies or making cupcakes,Sugar Plums disabled employees are t
8、he backbone of the bakery.1. What do the three restaurants have in common?A. They are established by adults with special needs.B. They are supported by charities or local government.C. The provide training and employment to disabled individuals.D. The employers and employees there are all individual
9、s with disabilities.2. It can be known from the passage that _.A. Hugs Caf set up in 1987 now has 23 teammatesB. Rigby founded her coffee shop to help Baylee,her daughterC. Disabled individuals are not able to work in a regular workplaceD. Sugar P1um Bakery hires both normal people and people with d
10、isabilities3. What does the underlined sentence in the last paragraph suggest?A. Disabled workers there are the most important part.B. The bakery get s support and strength from backbone.C. The customers are always backing the disabled workers.D. The employees have a whole lot more abilities than di
11、sabilities.【答案】1. C 2. D 3. A【解析】【分析】这是一篇应用文,介绍了三家致力于帮助残疾人的面包店和咖啡店。【1题详解】推理判断题。根据Hugs Caf is now so much more than a job to our 23 teammates,which is enhancing the meaningful lives of adults with special needs through training and employment at Hugs Caf. Thompson says.可知对于Thompson 的23位同事来说,在Hugs Caf
12、工作不仅是份工作,这些有特殊需求的成年人通过在Hugs Caf得到的培训和工作增加了生活的意义。有特殊需求的成年人就是指残疾人,说明Hugs Cafe为残疾人提供培训和就业机会。根据Baylee is Rigbys daughters friend who has a disability. The coffee shops goal become training for individuals like Baylee.可知贝利是个残疾人。VinnyBays Coffee这家咖啡馆的目标是为像贝利这样的残疾人提供培训。根据Sugar Plum has been promoting the i
13、ntegration of adult s with developmental disabilities since 1987.可知Sugar Plum这家店自从1987年以来,为超过1000名残疾人提供了培训和就业机会。综上所述,三家店都为残疾人提供培训和就业机会,故选C项。【2题详解】推理判断题。根据Head to Sugar Plum Bakery to find a delicious carrot cake and see people with disabilities successfully working alongside nonedisabled workers.可知在
14、Sugar Plum Bakery可以看到残疾人和非残疾人一起工作,这说明Sugar Plum Bakery既雇佣普通人又雇佣残疾人,故选D项。【3题详解】推理判断题。划线部分Sugar Plums disabled employees are the backbone of the bakery. 意思为“Sugar Palm的残疾人员工是这个面包店的支柱”,将残疾人员工比作支柱表明他们是这里最重要的部分,故选A项。【点睛】推理判断题主要考查考生理清上下文逻辑关系的能力和考生的识别能力。考生要把握文章的内在关系,理解文章的真正含义。比如本文第3小题,根据Sugar Plums disable
15、d employees are the backbone of the bakery.可知这家店的残疾人员工被比喻成支柱,支柱一般是用于形容中坚力量的,这说明残疾人员工是这家店最重要的一部分,故选A项。BDoes Fame Drive You Crazy?Although being famous might sound like a dream come true, todays stars, feeling like zoo animals, face pressures that few of us can imagine. They are at the center of much
16、of the worlds attention. Paparazzi(狗仔队) camp outside their homes, cameras ready. Tabloids(小报) publish thrilling stories about their personal lives. Just imagine not being able to do anything without being photographed or interrupted for a signature!According to psychologist Christina Villarreal, cel
17、ebritiesfamous peopleworry constantly about their public appearance. Eventually, they start to lose track of who they really are, seeing themselves the way their fans imagine them, not as the people they were before everyone knew their names. “Over time,” Villarreal says, “they feel separated and al
18、one.”The phenomenon of tracking celebrities has been around for ages. In the 4th century BC., painters followed Alexander the Great into battle, hoping to picture his victories for his admirers. When Charles Dickens visited America in the 19th century, his soldout readings attracted thousands of fan
19、s, leading him to complain(抱怨) about his lack of privacy. Tabloids of the 1920s and 1930s ran articles about filmstars in much the same way that modern tabloids and websites do.Being a public figure today, however, is a lot more difficult than it used to be. Superstars cannot move about without worr
20、ying about photographers with modern cameras. When they say something silly or do something ridiculous, there is always the Internet to spread the news in minutes and keep their “story” alive forever.If fame is so troublesome, why arent all celebrities running away from it? The answer is there are s
21、till ways to deal with it. Some stars stay calm by surrounding themselves with trusted friends and family or by escaping to remote places away from big cities. They focus not on how famous they are but on what they love to do or whatever made them famous in the first place.Sometimes a few celebritie
22、s can get a little justice. Still, even stars who enjoy full justice often complain about how hard their lives are. They are tired of being famous already.4. It can be learned from the passage that stars today _.A are often misunderstood by the publicB. can no longer have their privacy protectedC. s
23、pend too much on their public appearanceD. care little about how they have come into fame5. What is the main idea of Paragraph 3?A. Great heroes of the past were generally admired.B. The problem faced by celebrities has a long history.C. Wellknown actors are usually targets of tabloids.D Works of po
24、pular writers often have a lot of readers.6. What makes it much harder to be a celebrity today?A. Availability of modern media.B. Inadequate social recognition.C. Lack of favorable chances.D. Huge population of fans.7. What is the authors attitude toward modern celebrity?A. Sincere.B. Sceptical.C. D
25、isapproving.D. Sympathetic.【答案】4. B 5. B 6. A 7. D【解析】【分析】本文是议论文。文章讲述的是成名给名人们的生活带来的影响,以及处理这些问题的方法,并依此引发读者思考。【4题详解】推理判断题。根据第一段的“They are at the center of much of the worlds attention. Paparazzi (狗仔队) camp outside their homes, cameras ready. Tabloids (小报) publish thrilling stories about their personal
26、 lives”他们是全世界关注的焦点,狗仔队在他们家外面扎营,小报上到处都是关于他们私人生活的惊悚故事。可知,他们的生活完全被媒体多报道,生活中的隐私已经处于了没有任何保护的状态了,故选B。【5题详解】细节理解题。根据第三段的中心句,即第一句“The phenomenon of tracking celebrities has been around for ages”可知,该段落主要讲的是追踪名人已经有了很久的历史了,故选B。【6题详解】细节理解题。根据第四段的“Superstars cannot move about without worrying about photographers
27、 with modern cameras. When they say something silly or do something ridiculous, there is always the Internet to spread the news in minutes and keep their “story” alive forever”可知,他们做任何事情都会被现代照相机、英特网等当代媒体捕捉到,因此,这些现代媒体让今天的人成为名人不容易,故选A。【7题详解】推理判断题。通读全文可知,作者介绍了很多名人受成名所累,失去了生活的隐私,失去了自我,变得孤独、变得被世界隔离,因此可以推
28、断出作者对他们抱有同情的态度,故选D。【点睛】社会现象类阅读解题技巧:这类文章通过写人记事来揭示文章的主题,显示其社会意义,一般采用顺序或倒叙来叙述。题目经常是一些细节问题。考查的方面可以是原因和其中引发的思考。阅读这类文章要理清思路。1、浏览试题,明确要求。在阅读文章前,最好先浏览一下文章后面的题干和选项。知道了问题后再去看文章,可使思路更敏捷,而且也便于阅读时留意文中出现的与选项有关的信息。2、通读全文,抓住主要内容。在不影响理解的前提下,尽可能地阅读以便在尽可能短的时间内理解文章或段落的内容。阅读时,如遇到不熟悉的单词、词组或一时看不懂的句子,不要停下来苦思冥想,继续读下去,通过上下文的
29、词语和句子可能就理解了。3、抓住中心思想和段落大意。通读全文时,要特别注意主题句。每篇文章或每个段落都有与文章有关的句子,尤其是科技、政论性文章的主题句一般都在文章的开头或结尾,插在中间的很少。所以,文章的第一段或开头的第一、二个句子往往包含着文章的中心思想、作者的意图或全文的概述,因此要特别注意,彻底理解。4、有针对性地仔细阅读,找寻所需信息。在前面的基础上,可进行有针对性地阅读了。把与问题无关的内容一扫而过,而对于和问题有关的内容认真阅读,还可以用笔在下面做出记号。再把这些信息与问题的要求结合起来,逐条分析,综合判断,找出正确答案。5、进行合理的推理判断。对文章有了全面的了解之后,可以按照
30、文章要求以及上下文之间的关系,做出推理判断。在进行推理判断的时候,需要综合考虑句型、语法、句子之间的逻辑关系、文化背景等方面的因素。6、认真复读,验证答案。要用全文的中心思想统帅各个题目,研究其内在联系和逻辑关系,并依次审核那些还未打上的题目,确保理解无误。CHave you ever noticed that after about 6 months your perfectly new 1,000 dollar smartphone begins to slow down? What if I told you that its a sales strategy that pretty m
31、uch all phone companies use to force people into buying new phones?In late 2015,when Lisa Young was in charge of iOS security and beta software testing teams, her boss revealed a dark secret to her, saying that they were using a new strategy that would purposely slow down older phones every time the
32、 phone would upgrade to the latest operating system. This new method would force customers to buy the latest phone model, increasing sales by 70.She was a little disturbed to hear the news,but she just kept her head down and continued to do her job. After a while, the guilt of being involved with su
33、ch a shady sales model started to weigh heavy on her. “How could a multi-billion dollar corporation continue to take advantage of the public like this?” she thought. In March of 2017, she contacted a reporter from CNN to finally leak the information concerning Apple slowing down phones.The scandal (
34、丑闻) went viral overnight,and every media outlet in the world, in every language was talking about it, making it one of the biggest controversies in consumer electronics history. A week later, she was secretly let go after her 8 years of service. Although she was taking a huge risk going against one
35、of the most powerful corporations in the world, she felt a sense of relief exposing them. The public deserved to know and the fear became her motivation to find a way to destroy their shady sales model.Several of her colleagues were fired with her. They quietly united,and after a year of extensive r
36、esearch they designed a unique product called CircaCharge that would reverse the negative effects of “software updates”. Phone companies have recently caught wind of their overnight success with CircaCharge and are trying to do everything they can to make this product illegal and ban it forever. Lis
37、a and her team have made unbelievable progress in increasing battery life, battery health, and optimizing phone performance, and they will continue to develop new technology that will beat phone companies at their own game until they change their ways.8. What can we learn about the new method mentio
38、ned in paragraph 2 ?A. It is essential in the 1atest operating systemB. It benefits users in upgrading their old phoneC. It fool s customers into buying the latest model on purposeD. It is a successful sales strategy for advertising new soft wares9. What does the underlined phrase “kept her head dow
39、n” in paragraph 3 refer to?A. Lowered her headB. Nodded to show approvalC. Pretended to know somethingD. Tried not to show she knows something10. From the passage,we know_A. its too tough for Lisa and her team to increase battery lifeB. CircaCharge helps phone companies with software updatesC. Lisa
40、struggles to force phone companies to change their current waysD. phone companies find it essential to ban their illegal software for updating【答案】8. C 9. D 10. C【解析】【分析】这是一篇新闻报道类阅读。文章主要讲了Lisa Young听闻了手机行业以降低旧手机的运行速度,而故意欺骗顾客购买最新型号的产品。她通过自己的努力,迫使手机公司改变他们目前的营销方式。【8题详解】细节理解题。根据第二段This new method would f
41、orce customers to buy the latest phone model, increasing sales by 70.可知这种最新的方法故意欺骗顾客购买最新型号的产品,故选C。【9题详解】词义猜测题。根据下文and continued to do her job.可知这里意思是听到这个消息她有点不安,但她只是低着头继续做她的工作。“kept her head down”意思是尽量不表现出她知道些什么,故选D。【10题详解】推理判断题。根据倒数第二段The public deserved to know and the fear became her motivation t
42、o find a way to destroy their shady sales model.(公众理应知道,而这种恐惧成为她的动力,她想找到一种方法来摧毁他们阴暗的销售模式。)和文章最后they will continue to develop new technology that will beat phone companies at their own game until they change their ways.由此推断出,Lisa团队开发新技术,在电话公司自己的游戏中击败他们,直到他们改变他们的方式。她们努力迫使手机公司改变他们目前的营销方式,故选C。【点睛】由上下文的语
43、境是解决词义猜测题的重要解题方法。划线词的意思往往是我们要猜测的意思。我们可以通过已知的上下文的词汇或者句子来猜测未知的意思,小题2根据下文and continued to do her job.可知这里意思是她只是低着头继续做她的工作,由此推断出上文的意思是“kept her head down”意思是尽量不表现出她知道些什么,故选D。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Recently, a couple in New Zealand were forbidden from naming their b
44、aby son 4Real. Even though New Zealand has quite liberal rules about naming children, names beginning with a number are not allowed. _11_In many countries around the world, unusual names for children are becoming more popular, especially since the increasing trend for celebrities to give their child
45、ren unusual names. _12_The only restrictions on parents relate to offensive words such as swear words (脏话).Some parents choose names which come from popular culture. For example, there have been six boys named Gandalf after the character in the Lord of the Rings novels and films. _13_ Since 1984, 36
46、 children have been called Arsenal after the football team._14_ Jordan, the British model, recently invented the name Tiamii for her daughter by combining the names Thea and Amy (the two grandmothers).Other countries have much stricter rules when it comes to naming children. Countries including Japa
47、n, Denmark, Spain, Germany and Argentina have an approved list of names from which parents must choose. In China, there are some rules about what you may call a child no foreign letters or symbols are allowed. _15_In Britain, some names which were previously thought of as old-fashioned have become m
48、ore popular again, such as Maisie or Ella for a girl, or Alfie or Noah for a boy. But the most popular names are not the strange ones. The top names are fairly traditional Jack, Charlie and Thomas for boys and Grace, Ruby and Jessica for girls.A. The parents finally came up with a plan.B. They decid
49、ed to call him Superman instead.C. Names related to sport are also fairly common.D. Other parents like to make up or combine names.E. You can call a child almost anything you like in Britain.F. A couple were recently banned from calling their baby .G. Parents there are to blame for naming their chil
50、d an unusual name.【答案】11. B 12. E 13. C 14. D 15. F【解析】【分析】文章讲述了在新西兰有人想给孩子起一些很特殊的名字,结果不被政府所允许。以及各国对于奇怪名字的限定。【11题详解】根据空格前Even though New Zealand has quite liberal rules about naming children, names beginning with a number are not allowed.即使新西兰在给孩子起名方面有很自由的规则,但是用数字起名的不被允许的。可以得知那对夫妻不能给孩子起名为4Real,代替的是给孩
51、子取名为超人。故选B。【12题详解】根据空格后The only restrictions on parents relate to offensive words such as swear words (脏话). 得知在英国你想怎么称呼孩子就怎么称呼他。唯一禁止父母起名的是不要涉及到冒犯性的词。故选E。【13题详解】根据空格后Since 1984, 36 children have been called Arsenal after the football team. 得知这些名字都是根据流行的文化而选出来的。同样,与运动有关的名字也很受欢迎。故选C。【14题详解】根据空格后Jordan,
52、 the British model, recently invented the name Tiamii for her daughter by combining the names Thea and Amy (the two grandmothers). 得知有些人自己编名字,有些人把名字组合成独特的名字。这位英国的模特把两个名字合起来给女儿起了个名字。故选D。【15题详解】根据空格前In China, there are some rules about what you may call a child no foreign letters or symbols are allowe
53、d.可以得知中国不允许父母起名时在孩子名称上加字母或符号。最近一对想要给孩子起名就被禁止了。故选F。【点睛】七选五题型要求考生从整体上把握文章的逻辑结构和内容上的联系,理解句子之间、段落之间的关系,对诸如连贯性、一致性等语段特征有较强的意识和熟练的把握。所以懂得整篇文章的基本结构或段落的语篇结构对解题很有用。分析本文语篇结构,可以知道第一段是文章的主题句,然后接下来各段的语篇结构都是主题句(总)+支撑句(分)(分述主题的具体内容/说明原因/举例证明等)。所以第4小题本段的主题句是有些人自己编名字,而空格后文空格后Jordan, the British model, recently inven
54、ted the name Tiamii for her daughter by combining the names Thea and Amy (the two grandmothers). 都是讲有关有些人自己编名字,有些人把名字组合成独特的名字。这位英国的模特把两个名字合起来给女儿起了个名字。只有D项是有关起名时合成名称的,故选D。第二部分 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C、和 D)中,选出可以填入空白处的最佳选项并在答题卡上将该项涂黑。I was ready to pay for my bananas at the
55、grocery one night, when fear seized me. My wallet was gone. I could only have left it on the G9 bus, which was now speeding in the dark to some_16_station.The_17_moment was quickly followed by mental math. How much time and money would it cost to replace the _18_of that little wallet? The credit car
56、ds, the drivers license, the cash, all lost to the bus.Two hours later, back at my house, I heard a knock on the door. My husband _19_it while I was on the phone in the dining room. “Does Jennifer live here?” I heard a lady say. In my husbands hand was my wallet, with not a penny _20_. She left befo
57、re I could _21_ make it to the door to offer my thanks.After sharing the story online, I heard from someone, who _22_ the lady as Erin Smith. Without _23_, I called to thank her. She said she _24_ my wallet on a bus seat. She _25_ that going to a strangers house was a _26_ move, but she decided to t
58、ake the chance. “If I were in that _27_, I would want someone to try to find me,” she said.This one stranger responded beautifully to my small _28_, but she actually wasnt the only one. Right after Erin _29_ my wallet on the bus, she posted a picture of my drivers license to an online forum(论坛), try
59、ing to see _30_ anyone knew me. No sooner did she leave my doorstep than I had emails from two women whose kids go to my sons nursery and who recognized my face. Ive never _31_ words with those moms beyond small talk, but they wanted to help. I read that people are more divided than ever, but thats
60、not how the people I_32_tend to act._33_, I feel blessed someone had wanted to help a stranger. Erin had gone _34_what almost anyone would have done, finding my house on a bitterly cold night, and for that I was extremely _35_.16. A. accessibleB. hiddenC. unknownD. convenient17. A. face-savingB. bra
61、in-washingC. eye-catchingD. heart-stopping18. A. partsB. contentsC. detailsD. ingredients19. A. ignoredB. answeredC. examinedD. interrupted20. A. missingB. returnedC. remainingD. abandoned21. A. stillB. everC. yetD. even22. A. selectedB. appointedC. identifiedD. defined23. A. delayB. alarmC. regretD
62、. invitation24. A. movedB. placedC. openedD. spotted25. A. disagreedB. complainedC. calculatedD. recommended26. A. selflessB. riskyC. slowD. personal27. A. siteB. directionC. situationD. atmosphere28. A. crisisB. dangerC. threatD. failure29. A. got rid ofB. made use ofC. had control ofD. took posses
63、sion of30. A. ifB. whereC. howD. when31. A. recalledB. exchangedC. repeatedD. whispered32. A. encounterB. followC. consultD. accompany33. A. Going awayB. Turning aroundC. Looking backD. Coming along34. A. intoB. againstC. overD. beyond35. A. longingB. enthusiasticC. concernedD. grateful【答案】16. C 17.
64、 D 18. B 19. B 20. A 21. D 22. C 23. A 24. D 25. C 26. B 27. C 28. A 29. D 30. A 31. B 32. A 33. C 34. D 35. D【解析】这是一篇夹叙夹议类的文章。作者将钱包落在了公共汽车上,一个陌生人Erin捡到了作者的钱包,在寒冷的黑夜亲自登门归还钱包。作者深受感动,体会到人们还是愿意互相帮助的。【16题详解】考查形容词辨析。A. accessible可进入的;B. hidden隐藏的;C. unknown未知的;D. convenient方便的。根据前文的“fear seized me. My wa
65、llet was gone.”可以推知,作者将钱包落在了公共汽车上,而汽车正在开往某个作者未知的地方,这使得找回钱包的希望渺茫,因此作者心生“恐惧”。故C选项切题。【17题详解】考查形容词辨析。A. face-saving保全体面的;B. brain-washing洗脑的;C. eye-catching引人注目的;D. heart-stopping惊心动魄的。根据上一段中的“fear seized me”可以推知,作者在发现丢了钱包之后的第一感觉是“害怕”,之后,作者开始在内心计算找回钱包里的那些东西所需要的时间和钱数。故该空应和fear表达的意思相近,D选项(heart-stopping)切
66、题。【18题详解】考查名词辨析。A. parts部分;B. contents所含之物,所容纳之物;C. details细节;D. ingredients材料。该空指下文中提到的“The credit cards, the drivers license, the cash,”这些都是钱包里装的东西。故选B。【19题详解】考查动词辨析,A. ignored忽视;B. answered应(门);接(电话);应答;C. examined考试;D. interrupted打断。两小时后有人敲门,丈夫去应门。故B选项切题。【20题详解】考查形容词辨析。A. missing不见的,丢失的;B. retur
67、ned被送回的;C. remaining剩下的;D. abandoned被抛弃的。结合下文的陈述可知,那位女士捡到了作者的钱包,她拾金不昧,将钱包完璧归赵。由此可以推知,该处指“钱包里的钱一分也没有丢失”。故A选项切题。【21题详解】考查副词辨析。A. still仍然;B. ever曾经;C. yet但是;已经;D. even甚至。作者甚至还没有来得及到门口感谢那位女士,她就离开了。故选D项切题。【22题详解】考查动词词义辨析。A. selected挑选;B. appointed约定的,指定的;C. identified确认,认出,识别;D. defined下定义。在网上分享了这个故事之后,作
68、者收到了某个人的来信,这个人确认了那位女士是Erin Smith。故C选项切题。【23题详解】考查名词辨析。A. delay耽搁;B. alarm闹钟;C. regret遗憾;D. invitation邀请。找到了那位拾金不昧的女士,作者当然要“马上,毫不耽搁地”打电话去感谢对方。故A选项切题。【24题详解】考查动词辨析。A. moved移动;B. placed放置;C. opened打开;D. spotted发现,认出。作者将钱包落在了公共汽车上,Erin是在一个座位上发现了它。该空表示“发现”,故D选项切题。【25题详解】考查动词辨析。A. disagreed不同意;B. complain
69、ed抱怨;C. calculated计算,估计;D. recommended推荐。根据文章最后一段中的“a bitterly cold night”可知,这件事发生在一个寒冷的晚上。同时,Erin又不认识作者。由此推知,该句应指:Erin估计去一个陌生人的家是一个冒险的举动。C选项切题。【26题详解】考查形容词辨析。A. selfless无私的;不考虑自己的;B. risky危险的;冒险的;C. slow慢的;D. personal亲自的。根据下文中的转折词but可知,该句和she decided to take the chance(她决定冒险)是转折关系,那么该句应指去一个陌生人家是一个冒
70、险的举动。故B选项切题。【27题详解】考查名词辨析。A. site地点;位置;场所;B. direction方向;C. situation情况,情形;D. atmosphere气氛;大气。该句叙述的是Erin当时的想法:“如果我处在那种情况下(指丢了钱包这种情形),我希望有个人努力地找到我”。该空表示“情况,情形”,故C选项切题。【28题详解】考查名词辨析。A. crisis危机,危难时刻;B. danger危险;C. threat威胁;D. failure失败。作者丢了钱包,对于作者来说,这是一个“危难时刻”。故A选项切题。【29题详解】考查动词短语辨析。A. got rid of免除,除去
71、,摆脱;B. made use of使用,利用;C. had control of对有控制能力;D. took possession of拥有,占有。Erin捡到了作者的钱包,在归还作者之前,钱包在Erin的手里,Erin暂时“拥有,占有”作者的钱包。故D选项切题。【30题详解】考查连词。A. if是否;B. where在哪里C. how如何;D. when什么时候。Erin把作者的驾照图片发到一个论坛里,想看看是否有人认识作者。该空表示“是否”,故A选项切题。【31题详解】考查动词辨析。A. recalled回忆;B. exchanged交换,互换;C. repeated重复;D. whis
72、pered窃窃私语。根据后面的转折词but可知,该句和后面一句(她们想帮忙)是转折关系,由此推知,该句表达“除了闲聊,作者和那两位妈妈从来没有说过话”,即:从未和她们“交换过词语”。故B选项切题。【32题详解】考查动词辨析。A. encounter遭遇,邂逅;遇到;B. follow跟随;C. consult请教;商议;D. accompany陪伴。作者曾经读到这样的说法:人们比以往更加四分五裂,即:人们不像以前那样团结,不像以前那样互相帮助了。但是,作者遇到的这些人的行为方式不是那样的。上文中提到的Erin,two moms都是作者遇到的人。故A选项切题。【33题详解】A. Going aw
73、ay离开;B. Turning around掉头;C. Looking back再回首,回顾;D. Coming along进展如何。回顾发生的这件事,作者感到很幸运:有人想帮助一个陌生人。C选项切题。【34题详解】考查介词。A. into到里面;进入;B. against反对;C. over结束;D. beyond超过,超越。根据倒数第二段中提到的“people are more divided”可以推知,一般人在捡到别人的钱包后,都不会像Erin那样亲自归还失主。因此该句表达Erin的所作所为远远超越了其他人的行为。该空表示“超过,超越”,故D选项切题。【35题详解】考查形容词辨析。A.
74、longing渴望的;B. enthusiastic热情的;C. concerned有关的;关心的;D. grateful感激的。Erin在寒冷的黑夜亲自登门归还作者的钱包,作者对此非常感激。故D选项切题:第卷第一节(共10题;每小题1分,满分10分)36. It _ (发生)to him that he had left the bag on the train.37. The new research _ (预示着) that the seagulls staying here come from Spain.38. Only a small _ (百分比) of the countrie
75、s are thankful for our assistance.39. The old teacher had _(积累) much experience of teaching before he retired.40. Dr. Johnson _ (承担) the task of writing a comprehensive English dictionary last year.41. To my joy, the quality of our new refrigerator is very _(稳定的).42. It was hard to _ (辨别) one twin f
76、rom another.43. Dad always drives with _ (小心) although he has driven for more than 30 years.44. Any violent act should be _ (谴责) in Syria.45. The books in the library are_ (分类) according to the subject.【答案】36. occurred 37. indicates 38. percentage 39. accumulated 40. undertook 41. stable 42. disting
77、uish 43. caution 44. condemned 45. classified【解析】【36题详解】考查固定句型和时态。句意:他突然想起他把包落在火车上了。It occurred to sb. that(某人突然想到),该句型是固定句型。he had left the bag on the train.用的是过去完成时,由此可以判断出主句用一般过去时,所以填occurred。【37题详解】考查时态。句意:新的研究表明,留在这里的海鸥来自西班牙。that the seagulls staying here come from Spain.是一个宾语从句,用的是一般现在时,由此可以判断
78、出主句用一般现在时。主语The new research是单数,谓语动词用单数,所以填indicates。【38题详解】考查固定短语。句意:只有一小部分国家感谢我们的援助。a small percentage of一小部分,该短语是固定短语,所以填percentage。【39题详解】考查时态。句意:这位老教师在退休前,积累了许多教学经验。时间状语从句before he retired,用的是一般过去时,由此判断出主句的动作发生在过去的过去,用过去完成时,所以填accumulated。【40题详解】考查时态。句意:去年,约翰逊博士承担了写一本综合性英语词典的任务。根据时间状语last year,
79、可判断出是发生在过去的事情,用一般过去时,所以填undertook。【41题详解】考查形容词。句意:令我高兴的是,我们新冰箱的质量非常稳定。作be动词后的表语,用形容词,所以填stable。【42题详解】考查不定式。句意:很难把双胞胎中的一个和另一个区别开来。It是形式主语,真正的主语是后面的不定式结构,所以填distinguish。【43题详解】考查名词。句意:虽然爸爸已经开了30多年车了,但他开车总是很小心。介词之后,用名词,所以填caution。【44题详解】考查语态。句意:在叙利亚,任何暴力行为都应该受到谴责。“任何暴力行为”和“谴责”之间是被动关系,用被动语态,所以填condemne
80、d。【45题详解】考查语态。句意:图书馆里的书是按科目分类的。“图书馆里的书”和“分类”之间是被动关系,用被动语态,所以填classified第二节 (共 10题;每小题 1.5 分,满分 15 分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。Its not often sunny in Paris, but people still love to walk along the banks of the Seine. They love the view of the citys old_46_(building), especially Notre Dame C
81、athedral, with its fantastic spire(尖顶)._47_, that view has been changed forever. On April 16, a fire _48_ (destroy) the spire of the 850-year-old church, and two-thirds of the roof. Parisians were so shocked that they couldnt help openly _49_ (weep). Many citizens gathered around the giant church, p
82、raying for the hundreds of firefighters _50_ fought the flames. For many in France, its not only a house of worship, a symbol of French culture, architecture and history.It is no wonder that people felt sad. The cathedral,_51_(construct) in 1163, is home to many_52_(religion) paintings and sculpture
83、s. It is probably best known for its relation _53_ the story of the Hunchback(驼背人) of Notre Dame. But its French Gothic Architecture remains the_54_(big) attraction for visitors from around the world. _55_ (fortunate), its world-famous glass windows survived the fire. And French President has promis
84、ed to rebuild the invaluable heritage.【答案】46. buildings 47. However 48. destroyed 49. weeping 50. who/that 51. constructed 52. religious 53. to 54. biggest 55. Fortunately【解析】这是一篇夹叙夹议的文章。文章主要讲了法国巴黎圣母院被一场大火烧毁,民众痛心疾首,法国总统承诺重建这一宝贵的遗产。【46题详解】考查名词单复数。句意:他们喜欢城市古老建筑的风景,尤其喜欢巴黎圣母院,以及它奇异的尖顶。“城市古老建筑”是复数意义,用名词复
85、数,所以填buildings。【47题详解】考查副词。句意:然而,这种风景已经永远被改变了。文中表示转折关系,且位于句首,首字母大写,所以填However。【48题详解】考查时态。句意:4月16日,一场大火烧毁了这座有着850年历史的教堂的尖顶和三分之二的屋顶。描述发生在过去的事情,用一般过去时,所以填destroyed。【49题详解】考查固定句型。句意:巴黎人非常震惊,忍不住公开哭泣。couldnt help doing忍不住做某事,该句型是固定句型,所以填weeping。【50题详解】考查定语从句。句意:许多市民聚集在这座巨大的教堂周围,为数百名救火队员祈祷。_5_ fought the
86、flames是一个定语从句,修饰先行词firefighters,关系词在从句中作主语,指人,所以填who/that。【51题详解】考查非谓语动词。句意:大教堂建于1163年,是许多宗教绘画和雕塑的家。“大教堂”和“建造”之间是被动关系,用过去分词作定语,所以填constructed。【52题详解】考查形容词。句意:大教堂建于1163年,是许多宗教绘画和雕塑的家。修饰名词paintings,用形容词,所以填religious。【53题详解】考查固定短语。句意:它最有名的可能是关于圣母院中驼背人的故事。relation to关于,该短语是固定短语,所以填to。【54题详解】考查最高级。句意:但是,
87、它的法国哥特式建筑仍然是世界各地游客的最大吸引力。文中表示“最大的吸引力”,用最高级,所以填biggest。【55题详解】考查副词。句意:幸运的是,它举世闻名的玻璃窗幸免于火灾。位于句首,修饰整个句子,用副词,首字母大写,所以填Fortunately。第三节 短文改错(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)56.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该
88、词下面写出修改后的词。注意:1每处错误及其修改均仅限一词;2只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Last weekend, I went to visit my English teacher, who was already in his fifty. He gives me a lot of help when I was a junior middle school student. Delighting to see me, he asked my senior middle school life. Then he advised me to make fully prep
89、arations for the coming entrance examination. It was so a pleasure to see him again that I didnt notice it was pretty later. I had to say goodbye to each other.He is not only a good teacher but my close friend. Wherever I will go, I will always treasure a time that I spent with my teacher.【答案】1.fift
90、yfifties 2.givesgave 3.DelightingDelighted 4.asked 后面加about 5.fullyfull 6.sosuch 7.laterlate 8.IWe 9.will删除 10.athe【解析】【分析】本文为记叙文。文章讲述了自己在上周末去拜访自己的英语老师的过程。【详解】第一处:考查词组搭配。句意:他已经五十多岁了。in ones fifties“在某人五十多岁的时候”是固定词组搭配。故fifty改为fifties。第二处:考查动词时态。根据语境可知,此处描述的是上周的事情,应使用一般过去时。故gives改为gave。第三处:考查-ing形容词与-
91、ed形容词的辨析。此处为形容词作状语,修饰主语he的状态,应使用-ed形容词。故Delighting改为Delighted。第四处:考查动词搭配。ask sb. about sth.“询问某人某事”。故my后加about。第五处:考查形容词。此处修饰名词preparations,应使用形容词。故fully改为full。第六处:考查固定句型。such+a+单数名词+that“如此以至于”为固定句型。故so改为such。第七处:考查形容词。later后来的;late晚的。句意:我没有注意到已经很晚了。故later改为late。第八处:考查代词。此处指“我们不得不说再见了”。故I改为We。第九处:考
92、查动词时态。让步状语从句中,一般时态表将来。故去掉will。第十处:考查冠词。此处特指“我和老师一块儿度过的时间”。故a改为the。【点睛】本题第九处考查让步状语从句中的动词时态。在时间、条件、让步状语从句中一般时态表将来,即一般现在时表示一般将来时,一般过去时表示过去将来时。如:When he comes, I will tell you.(他来了,我将告诉你)If he comes, I will tell you.(如果他来了,我将告诉你)但是,这里要纠正一个误区,when引导的从句不一定是时间状语从句,if引导的从句不一定是条件状语从句,如果不是时间、条件状语从句,那么从句谓语动词该用
93、什么时态就用什么时态。如:I dont know when he will come.(我不知道他什么时候能来)此处为宾语从句,根据句意,此处应使用一般将来时。I dont care if he will come.(我不在乎他是否能来)此处为宾语从句,根据句意,此处应使用一般将来时。所以,同学们在做题目时,一定要先确定好从句的性质,一免受思维定势的影响,盲目做出选择。第四节 书面表达(满分 25 分)57.假定你是校学生会主席李华。学生会将在下个月学校举办的英语戏剧节上表演根据经典动画电影大闹天宫改编的短剧 。给外教 Heidi 写封电子邮件请她给予以下支持:1. 修改所附英文剧本初稿;2.
94、 确认见面时间和地点。注意:词数 100 左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。参考词汇:大闹天宫Havoc in Heaven;剧本 scriptDear Heidi,_Yours,Li Hua【答案】Dear Heidi,The most eagerlyanticipated English Drama Festival is to be held next month in our school! As the chairman of the School Students Union, I am writing in all sincerity to ask you a favo
95、r regarding a play we intend to put on. Featuring a diversity of English plays, the upcoming event is a real feast for theatergoers and English learners. Wed like to take this opportunity to combine your culture with ours by adapting the classic Chinese cartoon movie Havoc in Heaven for a short Engl
96、ish play. However, the adaption is quite a challenge. Having written the English script, we dont want anything inappropriate to spoil the play. So would you please spare some time to review the draft script attached to this email and make necessary changes? If it is convenient, may I pay you a visit
97、 at your office next Monday to give you more details?Given your busy schedule, Id be very appreciative if you offer to give some professional advice. Look forward to your early reply. Best regards!Yours truly,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生写一封邮件,请求外教 Heidi对于大闹天宫改编短剧的支持。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态应为一般现
98、在时和一般将来时。结构:总分总法第一段说明写这封邮件的目的;第二段详细说明英语戏剧节的细节问题;第三段表达感谢,并期待早日得到回复。 第二步:列提纲 (重点词组)eagerly;the School Students Union;write to;put on;a diversity of;feast ;opportunity ;combine ; adaption ;challenge; inappropriate;spoil ;attached to ;convenient 第三步:连词成句根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,第五步:润色修改【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了较多主从复合句,如:If it is convenient, may I pay you a visit at your office next Monday to give you more details? 这句话运用了if引导的条件状语从句。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。