1、专题10:任务型阅读2020-2021学年八年级英语下学期期中专项复习第一部分 任务型阅读题型分类做题技巧还原句子这种题型要求根据句意结构和上下文提示,选择合适的句子填空,使句意通顺,文意连贯。主要考查句意结构和单词形式,包括各种单词形式、动词的时态语态、非谓语动词等。这类题目难度不大,重点是掌握文意和语境,在正确理解的基础上选出正确的句子。五选五是常见的呈现形式,要求考生把句子还原到语篇中,考查的是学生的文本语篇分析能力,从而使上下文在语义,语法,结构上完整。技巧及注意事项如下:1.判断挖空所处的位置:一般来讲位于句首通常是概括文章的总结性话语;文章中部通常是转折或者并列关系;文章末尾通常是
2、总结段落或全文。2.根据连接词判断语境:连接词诸如but意味着上下文的语义关系出现转折,遇到此类情况就要弄得上下文说的是什么。而and等并列词语一般是描述前后两个或多个相似的事情。3.根据作者语气口吻推断:该类文章一般情况下主旨明确,有作者自己的态度倾向,所以做题时要看出作者持哪一方态度,不能选择有悖于作者思想的句子。回答问题(1)快速通读课文,掌握文章大意。浏览完题目后,带着问题快速通读全文,对文章的大意有一个初步的了解,同时找到文章中的关键句,并确定第二遍细读的重点部分,对于不影响理解和做题的部分可以一带而过,更不必在个别词上花时间。(2)提取有效信息,根据题目要求进行改写。在速度短文后,
3、再回头看题后的问题。这时,能一锤定音的答案就先写好,不能马上确定的答案,根据第一遍速读时的印象到原文中找相关的信息,再进行推敲。尽管有相当的一部分题在原文中能找到答案,不需要推敲,但是大多数还是需要大家进行改写和重组的。(3)仔细推敲,认真复查做完题目后,要立足整体,将完成后的句子再通读一遍,看看所改写的句子是否流畅,语句是否通顺。同时还要照顾原文,看看答案是否与原文意义相符,时态一致。确保答案正确,大小写无误,语法正确,逻辑合理。完成句子或表格阅读短文填空,即根据文章的表层意思进行深层次的推理判断,提炼语言填空。首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给
4、的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读时要注意辨认和记忆具体事实,重要情节,事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这对题目的判断至关重要,需要考生综合所有的细节来理解把握。综合任务任务型阅读通常有回答问题型,判断正误型,阅读填空型,英汉互译型等题型,不仅考查学生阅读理解层面 能力,更加注重考查学生“写”的能力。阅读短文回答问题,即根据文章的表层意思进行深层次的推理判断,组织语言回答问题。首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读时要注意辨认和记忆具体事实,重要情节,事物的起因、过程
5、、结果及发生的地点、时间等,这对题目的判断至关重要,需要考生综合所有的细节来理解把握。判断正误“正误判断型阅读理解题”解题思路:(1)阅读原文,捕捉信息。理解大意。先通读原文,捕捉文中所提供的信息,抓住文章大意,理清全文脉络。(2)审读题目,找出相关的依据。读懂短文内容再读题目,把握每一个待判定句子的含义,通过寻读法在原文中找出每一个问题相关的段落与词句,然后依据短文内容对试题所给出的句子进行是非判断。(3)重读短文,逐题复核,检查无误。完成正误判断后必须将短文重复一遍,以加深对短文的理解,在此基础上再对每一道题进行复查,对一些似是而非的句子,一定要重新认真识别。第二部分 任务型阅读专项训练任
6、务型阅读(一)回答问题 Li Ming and Wang Yan took a study trip to San Francisco in July last year. San Francisco is a large and beautiful city in the United States. They went there to attend English lessons. They arrived in San Francisco at midnight. The next day they went sightseeing. They took the cable cars,
7、 saw the Golden Gate Bridge, and had lunch at Fishermans Wharf. On the third day, they visited the school where they would have lessons. They had English lessons there in the following ten days. They liked the campus. They thought it was very beautiful.They toured around San Francisco before they le
8、ft. Then they took the train to other cities because they wanted to see more of the United States. The trip took them ten days. They had a wonderful trip. Perhaps they will go there again next summer.1When did they take a study trip to San Francisco?2How long did they have English lessons?3Do you th
9、ink they have a wonderful study trip? Why or why not?【答案】1In July last year.2For ten days.3Yes, I do. Because they saw many beautiful places.【分析】文章介绍了李明和王燕在暑假到美国的洛杉矶去旅游学习经历。1根据“Li Ming and Wang Yan took a study trip to San Francisco in July last year.”可知,李明和王燕去年7月到旧金山进行了一次学习旅行。故填In July last year。2根
10、据“They had English lessons there in the following ten days.”可知,他们在那里上英语课上了十天,故填For ten days。3根据“The next day they went sightseeingThen they took the train to other cities because they wanted to see more of the United States. The trip took them ten days. They had a wonderful trip. Perhaps they will g
11、o there again next summer.”可知,他们的假期非常舒心,因为他们参观了很多漂亮的地方,故填Yes, I do. Because they saw beautiful places.任务型阅读(二) Im Sally. I was a shy girl. But this term, I decided to do a brave (勇敢) thing. This term, we had a new subject to learnphysics. When our teacher asked someone to be the physics monitor (物理课
12、代表), I put up my hand and got the role. But it was not as easy as I thought.At the beginning, I found that many students did not hand in (上交) their homework, so I was a little worried. I shouted at the students. It made the students angry. One girl asked, Why are you shouting at me? Youre making it
13、seem like it is all my fault (错误). Then I found that it was my fault in fact. I should talk to my classmates in a kind way and not get so angry.After this, I changed (改变) how I spoke. Excuse me. Could you please finish your homework? I said. Later, I was surprised that many students understood me a
14、lot better and finished their homework quickly.I found the best way to do this job is to talk with my classmates in a friendly way. Now, I am getting better and better with my classmates. This job makes me feel like I am growing up like a little tree day by day.4Is it easy for Sally to be the physic
15、s monitor at the beginning?_5When did Sally have the new subject?_6Why did Sally feel a little worried at first?_7What do you think are the best ways to help get on with classmates?_【答案】4No.5This term.6Because she found that many students didnt hand in their homework.7Talk with classmates in a frien
16、dly way and be patient with them.【分析】本文是一篇记叙文,主要讲述了Sally当物理课代表的经历及体会。4根据“But it was not as easy as I thought. At the beginning, I found that many students did not hand in their homework”可知,起初Sally当物理课代表并不容易。故填No.5根据“This term, we had a new subject to learnphysics.”可知,这学期Sally有一个新学科。故填This term.6根据“A
17、t the beginning, I found that many students did not hand in (上交) their homework, so I was a little worried.”可知,Sally发现很多同学不上交作业,所以她有点担心。故填Because she found that many students didnt hand in their homework.7开放性作答,结合实际,言之有理即可。参考答案为Talk with classmates in a friendly way and be patient with them.任务型阅读(三)
18、阅读下面的短文,然后根据文章内容回答问题My two little daughters and I usually go out and help others on Thankful Thursday. Last Thursday, we were going to buy lunch for the beggars in the street. Then we went to the nearest McDonalds(麦当劳). I ordered 15 lunches from it and drove my car to hand them out. We gave the lunc
19、hes to the beggars. They were excited. We were happy to see that.Then we noticed a small, old woman, asking for pocket money. We gave her our last lunch bag. Before we got into the car, she started to speak to us. “No one did anything like this for me before,” she said with a smile. “Well, Im glad t
20、hat we were the first,” I answered. “So, when will you eat your lunch?” I asked.She just looked at me with her big tired brown eyes and said, “Oh, dear, Im not going to eat this lunch. You see, I have a little daughter of my own. I usually cant buy her favorite food. But today she will be so happy!”
21、I didnt know if the kids noticed the tears in my eyes. I have asked many times whether our actions of kindness were too small to change anything. Yet at that moment, I realized(意识到) the truth of the words: We cannot do great thingsonly small things with great love.8Who were they going to buy lunch f
22、or?(No more than 6 words.)_9How many lunches did the writer order?(No more than 5 words.)_10When did the woman start to speak to the writer?(No more than 8 words.)_11Was the woman going to eat the lunch?(No more than 3 words.)_12What can we learn from the story?(No more than 15 words.)_【答案】8For the
23、beggars in the street./The beggars.915/Fifteen (lunches).10Before the writer got into the car.11No/No, she wasnt.12We cannot do great thingsonly small things with great love.【分析】本文讲述了作者和女儿在上周四将午餐给一位老妇人,而这位老妇人自己舍不得吃,想留给自己的小女儿,这更让作者坚信一句话“我们不能做伟大的事情只能带着伟大的爱做一些小事”。8根据“we were going to buy lunch for the
24、beggars in the street”,可知,给街上的乞丐买午餐,故填For the beggars in the street/The beggars.9根据“I ordered 15 lunches from it”,可知,作者订了15份午餐,故填15/Fifteen (lunches).10根据“Before we got into the car, she started to speak to us”,可知,在作者上车之前,这位老妇人跟他们说话,故填Before the writer got into the car.11根据“Oh, dear, Im not going to
25、 eat this lunch”,可知,老妇人并不打算吃这份午餐,故填No/No, she wasnt.12根据“Yet at that moment, I realized(意识到) the truth of the words: We cannot do great thingsonly small things with great love”,可知,从这个故事中,我们可以学到“我们不能做伟大的事情只能带着伟大的爱做一些小事”,故填We cannot do great thingsonly small things with great love.任务型阅读(四)信息归纳Last Jun
26、e, when my mother told me she had planned a four-day visit to Dubai, I was very excited. Tourists from all over the world come to see the sights in this amazing city and experience its culture.On our first day, we visited the Burj Khalifa, the tallest building in the world. It is 828 metres high and
27、 it holds several records. After that, we visited the Arabian Desert.The next day, we visited the Palm Jumeirah, the worlds largest man-made island. The island is made from all natural materials (材料) because the Prince of Dubai wanted to give it a more natural look. The island itself looks like a pa
28、lm tree from above, with one main strip (条) of land and 16 strips, 8 on each side. They all come from the middle, and make the island appear like a palm tree.Dubai is home to the worlds largest gold market. So on the third day, after a short boat ride away from our hotel, my family and I spent the w
29、hole day shopping there. We returned home in the afternoon the next day. It was a fantastic trip.A trip to DubaiWhen: last 13Who: the writer and his 14How long: 15 daysWhat they did: visited the Burj Khalifa and the Arabian Desert visited the Palm Jumeiraha. the worlds 16 man-made islandb. looks lik
30、e a palm tree visited the worlds largest gold market a. went there by 17【答案】13June14family15four16largest17boat【分析】本文介绍了作者去迪拜旅游的经历。13根据第一段“Last June, when my mother told me she had planned a four-day visit to Dubai, I was very excited.”可知,作者是去年六月去迪拜旅游的,故填June。14根据最后一段“my family and I spent the whole
31、 day shopping there”可知,作者是和家人去旅行的,故填family。15根据第一段“Last June, when my mother told me she had planned a four-day visit to Dubai, I was very excited.”可知,是四天的旅行,故填four。16根据第三段“The next day, we visited the Palm Jumeirah, the worlds largest man-made island.”可知,朱美拉棕榈岛世界上最大的人造岛,故填largest。17根据最后一段“after a s
32、hort boat ride away from our hotel, my family and I spent the whole day shopping there.”可知,作者和家人坐小船去的黄金市场,故填boat。任务型阅读(五) Last week I had a pretty good vacation with my family. We had great fun playing in different places. On Monday,the weather was sunny and hot. We went to White Beach and swam in t
33、he water. On Tuesday, it was cloudy and humid. We visited two museums in Central Park. We saw a lot of old things. On Wednesday and Thursday,it was rainy and windy. We walked in the city. We bought some interesting things and ate some delicious food. On Friday, the weather was cool. We went hiking i
34、n the mountains. We were very tired but felt very happy. I really enjoyed my vacation.WhenWhereWhat was the weather likeWhat did they doMondayWhite Beach18 Swan in the weatherTuesday19Cloudy and humid20WednesdayCity21Bought some interesting things and ate some delicious foodFridayMountainsCool22【答案】
35、18Sunny and hot19Two museums in Central Park20Saw a lot of old things21Rainy and windy22Went hiking in the mountains【分析】本文介绍了作者和家人上周去旅行的经历。18根据“On Monday,the weather was sunny and hot”,可知,星期一天气晴朗炎热,故填Sunny and hot。19根据“On Tuesday, it was cloudy and humid. We visited two museums in Central Park”,可知,星
36、期二参观了中心公园的两家博物馆,故填Two museums in Central Park。20根据“We saw a lot of old things”,可知,在博物馆里看到了许多古老的东西,故填Saw a lot of old things。21根据“On Wednesday and Thursday,it was rainy and windy”,可知,星期三天气下雨刮风,故填Rainy and windy。22根据“On Friday, the weather was cool. We went hiking in the mountains”,可知,星期五去山上徒步旅行,故填Wen
37、t hiking in the mountains。任务型阅读(六)多任务混合问题 What do you want to be when you grow up? People like to ask their children the same question. Jake Schelenschiager from the US had different answers to the question when he was a little boy. However, he had his final answer at the age of 12. After seeing his
38、 father doing weightlifting (举重), he had a big dream-he wanted to be the strongest kid in the world. Jake told us “Like father, like son”. He also said, “My father is super strong, so I want to be as strong as my dad.”To make his dream come true, Jake trained (训练) very hard. When his friends were pl
39、aying games, he spent his time on weightlifting. After two years of hard work, the boy was able to lift more than twice his own weight. Now he trains every day and hopes to lift (举起) more weights.Jake has talked about his love of weightlifting and his dream to many people. However, not everyone is e
40、xcited about it. Some people are worried that too much training may be bad for the growing of the boys body. Jakes parents say they dont worry about their sons health because he gets regular check-ups (体格检查) and good training.1题完成句子;2-3题简略回答问题;4题找出并写下第二段的主题句;5 题将文中画线句子翻译成汉语。23Jakes dream was to be _
41、 kid in the world.24When was Jake able to lift more than twice his own weight?_25What does Jake hope to do now?_26_27_【答案】23the strongest24At 14 years old.25He hopes to lift more weights.26To make his dream come true, Jake trained very hard.27然而,并不是每个人都对此感到兴奋。【分析】本文主要讲述了杰克为了成为世界上最强壮的孩子,每天努力训练的故事。23根
42、据“ he had a big dream-he wanted to be the strongest kid in the world.”可知,杰克的梦想是成为世界上“最强壮”的孩子。故填the strongest。24根据“However, he had his final answer at the age of 12 After two years of hard work, the boy was able to lift more than twice his own weight.”可推断,杰克12岁确定了自己的最终梦想,两年后即杰克“14岁”时,他能举起自己体重重两倍的东西。故
43、填At 14 years old.25根据“Now he trains every day and hopes to lift more weights.”可知,杰克现在“希望能举起更重的东西”。故填He hopes to lift more weights.26根据第二段的内容“To make his dream come true, Now he trains every day and hopes to lift more weights.”可知,第二段主要写的是杰克为了实现梦想而付出的努力,所以第二段的首句“To make his dream come true, Jake trained very hard.”是该段的主题句。故填To make his dream come true, Jake trained very hard.27“However”表转折,意为“然而”;“not everyone”作主语,意为“不是每个人”;be excited about sth.对某事感到兴奋;“it”作宾语,该句中指“杰克的梦想,即举重”。故填:然而,并不是每个人都对此感到兴奋。