1、单元素养评价(一)Unit 1(120分钟 150分钟)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。Text 1M:If you dont finish your project,the manager is going to give you a hard time.W:I know.Im afraid Ill have to work overtime this weekend.1.W
2、hat will the woman do this weekend?A.Relax at home.B.Visit the manager.C.Work on her project.答案:CText 2M:What a beautiful day today!W:Yes,especially after so many days of rain.Im glad the weather finally turned fine.M:Though I just heard it would be cloudy tomorrow.2.How will the weather probably be
3、 tomorrow?A.Rainy.B.Cloudy.C.Fine.答案:BText 3M:I particularly enjoyed the description of the scenery.The characters were quite well developed.W:Oh,I felt that way,too,though I thought the story was a bit long.I was relieved when I finally finished it.3.Which of the following does the man like best?A.
4、The scenery.B.The characters.C.The story.答案:AText 4M:Hello!May I speak to Mr Brown?W:Im sorry.Hes at a meeting now.He should be back in the office in half an hour.Would you like to leave a message?M:Thank you,but Ill just try back later.W:OK.4.What does the man plan to do?A.Go to Mr Browns office.B.
5、Leave a message.C.Call back later.答案:CText 5W:Whats that over there?Is it moving?M:Theres nothing to be scared of.Dont be afraid of the chicken.W:I really dont like it here.When will we go back to the city?M:Why leave so soon?I love it here.The air is so fresh and its so quiet.5.Where are the speake
6、rs most probably?A.In the countryside.B.In a big city.C.In a noisy town.答案:A第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。Text 6M:Hello,Erin.What are you up to?W:Well,I want to plan for a trip this
7、year and Im just thinking about when I should take my holiday.M:I see.I guess the obvious times are Easter or around Christmas and New Year.W:Um.So when is Easter this year?M:Let me see.April the eighth.So Good Friday is April the sixth and Easter Monday is April the ninth.You could take a trip duri
8、ng that holiday then.W:Sounds good.6.What is the woman doing?A.Deciding on the time for a trip.B.Learning about some festival customs.C.Looking through her schedule.答案:A7.When is Easter this year?A.April 6th.B.April 8th.C.April 9th.答案:B听第7段材料,回答第8、9题。Text 7W:Facebook just reported that everyone in t
9、he world is only separated by an average number of three and a half people.M:Wow.That doesnt seem possible.I think the number is supposed to be six.W:Thats what scientists originally thought.I think were all connected even more than Facebook reported,actually.The report only included connections bet
10、ween those with a Facebook account.M:I dont have an account.W:You dont?I love Facebook.It keeps me up to date with everyone in my life.M:Thats what I dont like about it.I only like to know about my close friends,and I m a very private person,so I dont like to share my life with those I dont know wel
11、l.8.How does the woman comment on Facebook?A.People in the world are more closely connected.B.Many people are unwilling to share their lives.C.Scientists dont understand social connections.答案:A9.How does the man feel about Facebook?A.He likes to share his life with everyone.B.He uses it to communica
12、te with his friends.C.He doesnt want an account.答案:C听第8段材料,回答第1012题。Text 8W:Bob,Im sure you know about second-hand smoke.M:Of course,I do.W:But have you heard about third-hand smoke?M:Third-hand smoke?Im afraid not.What is that then?W Well,it is here in todays paper.Parents may think they are protec
13、ting children from second-hand smoke when they smoke outside their homes or only when the children are not there.But now researchers are warning about whatthey call third-hand smoke.When you smoke,dangerous matter fromcigarettes gets into your hair and clothing.As babies are the weakest,when you com
14、e to a baby,you pass it to the baby and increase the chances of disease in the baby.M Is that so?In that case I have to say that I should never get close to a baby.W:Thats right.Actually all smoking parents should do the same or better give it up completely.10.How did the woman get to know about thi
15、rd-hand smoke?A.From young smokers.B.From a newspaper article.C.From some smoking parents.答案:B11.Why does the man say that he should keep away from a baby?A.He is a careless father.B.He wears dirty clothes.C.He is a smoker.答案:C12.What does the woman suggest smoking parents should do?A.Stop smoking c
16、ompletely.B.Try not to get close to a baby.C.Smoke only outside their houses.答案:A听第9段材料,回答第1316题。Text 9M:Hi,Sue.Where have you been?W:Oh,hi,Dan,I was just at the library.I have to hand in my biology papertomorrow.M:Tomorrow?Oh,no,I thought it wasnt due till next Monday.W:Oh.Dont worry.Its due next M
17、onday.But Im going away for the weekend and wont be back till Monday night.M:Oh,where are you going?W:California.Were having a family reunion.Its my grandmothers ninetieth birthday.So all my cousins,aunts and uncles are going there.She planned the whole thing herself.M:Wow.Thats great.How many peopl
18、e will be there?W:Around sixty.My family is big and spread out,but were pretty close.So have you started working on your biology paper?M:Yeah.Im doing it on bees and how theyre able to recognize whether another bee is related to them.W:How can they tell?M:They use their sense of smell.The sweat bees
19、 guard their nests this way.Ifanother bee approaches the nest,the guard determines if the new bee is familiar.If it is,its allowed to enter.W:Interesting.Well,youve still got time before the deadline.13.Why was Sue at the library?A.To collect some material.B.To make a birthday plan.C.To work on her
20、biology paper.答案:C14.When is the deadline for the biology paper?A.Tomorrow.B.This weekend.C.Next Monday.答案:C15.Which is TRUE according to the conversation?A.Sue is going to California for the weekend.B.About 90 people will attend the family reunion.C.They will celebrate her grandmas 80th birthday.答案
21、:A16.How can bees tell whether another bee is related to them?A.By guarding their nests.B.By using their sense of smell.C.By seeing whether it is familiar.答案:B听第10段材料,回答第1720题。Text 10M:Todays London Marathon was won by two men,Chary Handel from Lich and Ian Britton from Auckland,New Zealand,who cros
22、sed the finish line just outside Buckingham Palace hand in hand in the time of 2 hours,22 minutes,and 16 seconds,five minutes slower than last years record time.They had run the whole race side by side.The first woman to finish was 34-year-old Betty Omary from Belfast in 2 hours and 18 minutes.The y
23、oungest person to finishso far was 30-year-old Shelly Mortimer from Alcester.All together,more than 10,500 runners took part in the just over 42-kilometer course that started from Greenwich this morning.It is still too early to see how many will actually finish.The organizers say very few runners ha
24、ve dropped out so far,perhaps because of the cold weather.The medical teams had very little to do.There will be a full report on the London Marathon in this evenings sports report at 7:15 on Radio 2.And now is for the rest of the news.17.Where is the finish line?A.Outside London.B.Near Buckingham Pa
25、lace.C.At Greenwich.答案:B18.What was last years record time?A.2 hours,17 minutes,and 16 seconds.B.2 hours,22 minutes,and 16 seconds.C.2 hours,48 minutes.答案:A19.Who was the youngest person to finish the race so far?A.Betty Omary.B.Shelly Mortimer.C.Ian Britton.答案:B20.When will the full report about th
26、e event be?A.At 7:15.B.At 7:30.C.At 7:55.答案:A第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)A(2020绍兴高二检测)The National GalleryDescription:The National Gallery is the British national art museum built on the north side of Trafalgar in London.It houses a diverse collection of more than 2,300examples of Eu
27、ropean art ranging from 13th-century religious paintings to more modern ones by Renoir and Van Gogh.The older collections of the gallery arereached through the main entrance while the more modern works in the East Wing are most easily reached from Trafalgar Square by a ground floor entrance.Layout:T
28、he modern Sainsbury Wing on the western side of the building houses 13th-to 15th-century paintings,and artists include Duccio,Uccello,Van Eyck,Lippi,Mantegna,Botticelli and Memling.The main West Wing houses 16th-century paintings and artists include Leonardo da Vinci,Cranach,Michelangelo,Raphael,Bru
29、egel,Bronzino,Titian and Veronese.The North Wing houses 17th-century paintings and artists include Caravaggio,Rubens,Poussin,Van Dyck,Velazquez,Claude and Vermeer.The East Wing houses 18th-to early 20th-century paintings,and artists include Canaletto,Goya,Turner,Constable,Renoir and Van Gogh.Opening
30、 Hours:The Gallery is open every day from 10am to 6pm(Fridays 10am to 9pm)and is free,but charges apply to some special exhibitions.Getting There:Nearest underground stations:Charing Cross(2-minute walk).Leicester Square(3-minute walk),Embankment(7-minute walk),and Piccadilly Circus(8-minute walk).【
31、文章大意】本文是应用文。文章介绍了英国国家美术馆的有关情况,如藏品种类、馆内布局、开放时间以及交通方式。21.In which centurys collection can you see religious paintings?A.The 15th.B.The 13th.C.The 18th.D.The 20th.【解析】选B。细节理解题。根据Description(描述)部分的介绍中It houses a diverse collection of more than 2,300 examples of European art ranging from 13th-century rel
32、igious paintings to more modern ones by Renoir and Van Gogh.(它收藏了2 300多件不同的欧洲艺术品,从13世纪的宗教画作到雷诺阿和梵高的现代画作。)可知,在国家美术馆,你可以欣赏到13世纪的宗教画作。故选B项。22.Where are Leonardo da Vincis works shown?A.In the East Wing.B.In the North Wing.C.In the Sainsbury Wing.D.In the main West Wing.【解析】选D。细节理解题。根据Layout(布局)部分的介绍中Th
33、e main West Wing houses 16th-century paintings and artists include Leonardo da Vinci,Cranach,可知,达芬奇的艺术作品在美术馆的主西翼大厅展出。故选D项。23.Which underground station is closest to the National Gallery?A.Piccadilly Circus.B.Leicester Square.C.Charing Cross.D.Embankment.【解析】选C。细节理解题。根据Getting There(怎样去那里)部分的介绍中Neare
34、st underground stations:Charing Cross(2-minute walk).Leicester Square(3-minute walk),Embankment(7-minute walk),and Piccadilly Circus(8-minute walk).及比较各地铁站到国家美术馆的时间,可知Charing Cross地铁站只需要步行2分钟就可以到达国家美术馆,它离国家美术馆最近。故选C项。B Van Gogh painted sunflowers for the first time in the summer of 1886.Two years la
35、ter,his interest appeared again after he settled in Arles.After he had invited the French artist Paul Gauguin,whom he admired,to join his Studio of the South,he began painting sunflowers to brighten up the whitewashed walls of the yellow house he was living in,not far from the towns railway station.
36、Gauguin accepted Van Goghs invitation.When he began dragging his heels(脚后跟),Van Gogh painted the last two of the four original Sunflowers for the modest bedroom where his guest would sleep following his arrival that autumn,“Van Gogh saw the Sunflowers for Gauguins bedroom as a way of attracting his
37、friend to come from Brittany,“says Bailey.According to Martin Gayford,“Gauguin was very surprised by the Sunflowers,which he repeatedly praised and asked for as a gift.Years later,Gauguin himself painted some sunflower pictures.”Van Goghs Sunflowers stand for(代表)his relationship with Gauguin.“Ithink
38、 he painted them for the joy of it,”says Jansen.“Van Gogh was at the height of his powers in the summer of 1888,”explains Bailey.“He painted the Sunflowers quickly and with great energy and confidence.”Van Gogh wrote to his brother Theo in late August,“Im painting quickly now,which wont surprise you
39、 when its a question of painting large Sunflowers.”Van Gogh recognized at once that he had created something important and that his sunflowers were so different.As he told Theo in January 1889,while other artists were known for painting other flowers,“The sunflower is mine.”This,in fact,explains the
40、 reason for the popularity of Van Goghs Sunflowerstoday.【文章大意】文章介绍了梵高的绘画作品向日葵的创作背景。24.Van Gogh painted sunflowers in 1888 in order to.A.give them to GauguinB.make his livingC.decorate his houseD.show his artistic talent to others【解析】选C。推理判断题。根据第一段中的“he began painting sunflowers to brighten up the wh
41、itewashed walls of the yellow house he was living in”可知,他画向日葵是为了给他所居住的黄色房屋的白色粉刷墙壁增添色彩。因此梵高在1888年画向日葵是为了装饰他的房子。故选C。25.Where were the last two Sunflowers placed by Van Gogh?.A.In the British museumB.In Gauguins bedroomC.In the towns railway stationD.In a rich businessmans house【解析】选B。细节理解题。根据第二段中的“Gau
42、guin accepted Van Goghs invitation.Van Gogh painted the last two of the four original Sunflowers for the modest bedroom where his guest would sleep following his arrival that autumn”可知,高更接受了梵高的邀请。梵高为那间不起眼的卧室画了四幅原作向日葵中的最后两幅向日葵,那个秋天他的客人来到后就睡在这个卧室里。可知,梵高把最后两幅向日葵画作放在了高更的卧室里。故选B。26.How did Gauguin feel a
43、bout Van Goghs paintingthe Sunflowers?.A.Very badB.Just so-soC.Rather worriedD.Quite surprised【解析】选D。细节理解题。根据第三段中的“According to Martin Gayford,“Gauguin was very surprised by the Sunflowers,which he repeatedly praised and asked for as a gift.”可知,据马丁盖弗说,高更对向日葵感到非常惊讶,他一再赞美并索要它作为礼物。故选D。27.From the last
44、two paragraphs we can learn that.A.Van Gogh was not good at painting large SunflowersB.Van Gogh had much trouble in painting the SunflowersC.Van Gogh didnt like his Sunflowers at all at that timeD.Van Gogh realized the Sunflowers would make him known【解析】选D。推理判断题。根据第五段中的Van Gogh recognized at once th
45、at he had created something important and that his sunflowers were so different.和This,in fact,explains the reason for the popularity of Van Goghs Sunflowerstoday.可知,梵高当时意识到自己创作出了一些重要的东西,他的向日葵是如此的不同。实际上这也解释了梵高的向日葵今天受人喜爱的原因。因此梵高意识到向日葵会让他出名。故选D。C(2020北京高二检测)Georgia OKeeffe always thought of herself as
46、an artist.By 1928,the rest of the world did,too.At the age of 41 she was living in New York City and becoming a well-known painter.Still,OKeeffe wasnt happy.New York had been a good source of ideas for almost ten years.Now those ideas were drying up.OKeeffe felt like she needed a change.She had visi
47、ted New Mexico in 1917 with her sister.The wide open space had thrilled her.“Maybe I should go back,”she thought.In April of 1929,OKeeffe packed her bags.The wide open space of New Mexico drew OKeeffe in.She spent hours just watching the sky change.Because the light was so clear,she felt like she co
48、uld see for the first time.The beauty of the land renewed her.She couldnt wait to start painting.Cow and horse skulls and desert flowers filled her canvases(画布).The colors of the desert inspired OKeeffe.As a result,she made new choices in her artwork.“The color up there is different,”she explained.S
49、he loved the dusty blues and greens.That August,OKeeffe went home to New York.It was the start of apattern.Each spring,she traveled to New Mexico to paint.These trips restored her spirit.Then,in the fall,she would return to New York.There,she showed her work.Each time OKeeffe visited New Mexico,she
50、explored a little more.The bleached(漂白的,晒白的)animal bones and skulls that OKeeffe found excited her because she could see their special beauty.The bones didnt mean death to OKeeffe.To her,they showed the lasting beauty of the desert.The landscapes,clear light,and bright colors also spoke to her.She o
51、ften painted close-ups of the rocks and mountains.Later,she began to travel more in search of new ideas.However,she always came back to New Mexico.As OKeeffe grew older,her eyesight began to fail.Still,OKeeffe wasnt ready to give up.Her friend Juan Hamilton helped her work with watercolors.He also t
52、aught her to sculpt.As a result,she made art into her 90s.When she died at theage of 98,Hamilton sprinkled her ashes over the desert.Her body became part of the land that had touched her art and her life.【文章大意】本文讲述了画家乔治亚奥基夫每年春天都从纽约出发到新墨西哥州的沙漠里挖掘艺术灵感的故事。28.OKeeffe was unhappy in New York in 1928 beca
53、use.A.she was lack of the creative ideasB.she felt disappointed about her jobC.she was not successful as an artistD.she felt bored about life in a big city【解析】选A。细节理解题。根据第一段中的“New York had been a good source of ideas for almost ten years.Now those ideas were drying up.”可知,近十年来,纽约一直是一个很好的创意源泉。现在,这些想法
54、正在枯竭,由此可知,1928年,乔治亚奥基夫在纽约生活得并不开心是因为她缺乏创造性的想法,故A项正确。29.After her trips to New Mexico,OKeeffe.A.received great reputation thereB.discovered the meaning in her lifeC.chose to settle down in that countryD.got new thoughts from the scenery【解析】选D。细节理解题。根据第二段中的“The beauty of the land renewed her.”及第三段中的“Th
55、ese trips restored her spirit.”可知,新墨西哥州的景色让她精神焕发,给了她新的想法,故D项正确。30.What can we know about OKeeffe from the passage?A.She was never afraid of failure and death.B.She was devoted and passionate about art.C.She was patient with the coming chances.D.She was curious about the nature of people.【解析】选B。推理判断题
56、。根据最后一段中的“As OKeeffe grew older,her eyesight began to fail.Still,OKeeffe wasnt ready to give up.Her friend Juan Hamilton helped her work with watercolors.He also taught her to sculpt.As a result,she made art into her 90s.”可知,随着奥基夫年龄的增长,她的视力开始衰退。不过,奥基夫还不想放弃,她的朋友胡安汉密尔顿帮助她画水彩,他还教她雕刻。结果,她90多岁时还在从事艺术创作。由
57、此判断出,乔治亚奥基夫对艺术倾注了毕生的热情,故B项正确。31.Which of the following could be the best title for this article?A.Lifestyle in the DesertB.Special Love for ArtC.Inspiration from the DesertD.Modern Women Artists【解析】选C。主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了乔治亚奥基夫每年春天都从纽约出发到新墨西哥州的沙漠里挖掘艺术灵感的故事,所以“来自沙漠的灵感”为短文最佳标题。故C项正确。D(2020宁德高二检测)Even
58、though a lot of art galleries and museums are free in the UK,many people seldom visit them for fear that they wont understand the art on display.They are afraid that other visitors may be more knowledgeable and that everyone else there understands what the artworks mean.But this simply isnt true.Eve
59、ryone is equal in front of an artwork and there are no wrong answers.Modern art can be particularly difficult to understand and appreciate butenjoying an artwork is a natural gift.Do you like it or not?Do you want to find out more or not?It really is that simple.A very well-respected art historian,E
60、rnst Gombrich believed that a viewer completed the artwork,and that part of an artworks meaning came from the person viewing it.So,you seeeven if you dont have an art history degree,there really are no wrong answers,as the viewer is completing the artwork.But there are things you can do to understan
61、d and appreciate art a little bit more.When I look at an artwork,I undertake a visual analysis.I look at theformal elementscolor,texture,size.Imagine were viewing a painting.I look at the color;I look at the brush strokes;I look at what is being described.If youre looking at artworks in a gallery,re
62、ad the wall text at the side of the artwork.If staff are present,ask questions.Ask your fellow visitors what theythink.Asking questions is the key to understanding more.But above all,have confidence in front of an artwork.If you are appreciating an artwork,then you are the intended viewer and what y
63、ou think matters.You are the only critic that counts.【文章大意】文章讲述了,艺术面前人人平等,艺术评论没有对错好坏,所以在欣赏艺术品时,要有信心,欣赏者才是唯一有价值的评论家。32.According to the text,why do people seldom visit museums?A.Many art museums are free in the UK.B.They arent confident in front of artworks.C.The artworks there are not completed.D.Th
64、ey are not interested in artworks.【解析】选B。推理判断题。由第一段第一句“Even though a lot of art galleries and museums are free in the UK,many people seldom visit them for fear that they wont understand the art on display.”(尽管在英国有很多美术馆和博物馆是免费的,但很多人很少去参观,因为他们担心看不懂展出的艺术。),从“担心看不懂展出的艺术”可推断出人们在艺术品面前不自信。故选B。33.What is Er
65、nst Gombrichs opinion about artworks?A.Their meanings vary from person to person.B.Asking questions is the key to understanding them.C.It takes an art history degree to appreciate them.D.They need an analysis of color,texture and size.【解析】选A。推理判断题。由第三段第一句“A very well-respected art historian,Ernst Go
66、mbrich believed that a viewer completed the artwork,and that part of an artworks meaning came from the person viewing it.”(Ernst Gombrich是一位非常受人尊敬的艺术史学家,他相信,是一个观看者完成了这件艺术品,而一件艺术品的一部分意义来自于观看它的人。),可推断出Ernst认为艺术品的意义因人而异。故选A。34.Where is this text most likely from?A.A diary.B.An art magazine.C.A novel.D.
67、A science report.【解析】选B。推理判断题。文章全篇在讲艺术,因此,可能在艺术杂志上看到这篇文章。故选B。35.What can be the best title for the text?A.How to understand artB.The power of artworksC.The road to modern artD.How to open an art gallery【解析】选A。主旨大意题。本文通篇讲艺术,并告诉读者如何欣赏艺术,所以A项符合文意。故选A。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选
68、项,选项中有两项为多余选项。As the COVID-19 forces students to stay home,online learning has seen a sharp rise among students.Since late January,China has delayed starting the new school semester and encouraged students to study at home over safety concerns.Besides what has been arranged by your schools as your s
69、tudy routine,what can you gain from online learning?36To successfully learn online,you need to dedicate a significant amount ofyour time,consistently attend the program,concentrate while studying and fully stick to your learning process,just as you would do for a regular course.To stay on track with
70、 your online course,always keep in mind what you hope to complete by the end of it.37Estimate how much time each task will take to complete.Keep detailed notes and review them often.A study plan is important to online learning.38Online learning needs to be well organized.Create a study calendar that
71、 will help you remember all the important dates like online exams or deadlines for your assignments.When you feel yourself losing concentration,consider taking a short break or shopping in the night.39Taking online courses can be very convenient formany people.40It requires time management skills,se
72、lf-discipline,willpower and motivation.A.Make a goal.B.It can also offer you a good experience for self-learning.C.Most importantly,you need to plan ahead with a good calendar system.D.Online course companies also adopted special measures to meet students demands.E.However,it may be challenging for
73、some to successfully complete their online courses.F.A to-do list is useful to carry out your study plan and to stay on track with your studying.G.It is better to wait until you are able to start afresh rather than waste your time trying to focus.【文章大意】疫情期间,很多学生在家里上网课,本文介绍了一些方法,帮助学生在上网课时能够更好地自学。36.【
74、解析】选B。上一句是一个问句,提问说“除了学校安排的每天的网上课程,学生还能得到什么”,所以下一句必须是对这一问题的回答。B选项“网上学习给学生一个很好的自我学习的经历”,这与上一句连贯。故选B项。37.【解析】选A。上一句所给的建议是,“为了保持网课进度,就要记着上完课你想要完成什么任务。”这和A选项“Make a goal。”设定一个目标,就是同一个意思的不同表达方法,切合本段的主旨大意。故选A项。38.【解析】选C。本段的主旨大意是学习计划对于网上学习是很重要的。所以此处应填句子的内容必须与学习计划相关。其次,下文中“Create a study calendar that.”,“制作一
75、个学习日历”可知,本段是说制作学习日历来制定学习计划,C选项切合题意。故选C项。39.【解析】选G。本段第一句,意思为“当发觉自己精力不集中时,可以让自己休息一会或者在晚上出去购物”,所以该空应当围绕休息之后所带来的好处展开。G选项意思为“最好等到自己精力恢复重新开始而不是浪费时间努力让自己专注。故选G项。40.【解析】选E。上一句说的是“上网课对于许多学生来说很方便”而后一句却说的是“网上学习需要管理技能,自律精神,意志力和动力。”这两句意思上是相反的,所以该空在逻辑关系上要和上一句构成转折关系。故选E项。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)(
76、2020潍坊高二检测)The snow trapped Taylor,but taco sauce(卷饼酱)saved his life.It all began last Sunday when Taylor,along with his dog,went to get gas for his 41,according to the Sheriffs Office.Taylor told the police his car got 42in the snow.After some time,he then 43and woke up on Monday finding 44more sno
77、w,unable to get out of the vehicle(车辆).He tried to 45out on Monday,but the snow wastoo deep and made it 46to go on foot so he and his dog 47to the vehicle.By Wednesday,a48persons announcement was put out for Taylor,according to a report.Over the next few days 49he was trapped in the snow,Taylor told
78、 the police he stayed 50by“starting his car from time to time.He 51some of the taco sauce he had as food”.On Friday,a skater called 911 saying they had52Taylor.The office soon sent a construction truck to 53out Taylor and his dog.The officers said they were just“hungry after being stuck in the 54for
79、 five days”.Taylor was 55to who helped him and determined to help others as possible as he could in future.【文章大意】文章讲述了Taylor带着自己的狗开车去加油却身陷大雪之中,积雪深厚无法动弹,无奈只能靠现有的条件保证生存,直到5天之后被人发现才终于获救。41.A.truckB.busC.carD.boat【解析】选C。考查名词词义辨析。句意:一切都始于上周日,Taylor带着他的狗去给他的车加油。truck卡车;bus公交车;car汽车;boat船。下文中多次出现his car,所以
80、事件是关于他的汽车。故选C。42.A.brokenB.stuckC.lostD.changed【解析】选B。考查形容词词义辨析。句意:Taylor告诉警方他的车困在雪里了。broken破碎的;stuck卡住的;lost丢失的;changed改变的。下文中有“he was trapped in the snow”对应,可知是指车陷在了雪里,get stuck意为“卡住”。故选B。43.A.fell asleepB.took risksC.tried outD.kept on【解析】选A。考查动词短语辨析。句意:过了一段时间,他睡着了然后在周一醒过来,发现雪更大了。fell asleep睡着;to
81、ok risks冒险;tried out尝试;kept on坚持。根据下文的woke up可知,是指他睡着了。故选A。44.A.alsoB.almostC.stillD.even【解析】选D。考查副词词义辨析。句意:过了一段时间,他睡着了然后在周一醒过来,发现雪更大了。also也;almost几乎;still仍然;even甚至。下文指出他已经不能从车里出来了,可以推断雪下得更大了,要用even表示句意的递进。故选D。45.A.putB.callC.breakD.walk【解析】选D。考查动词短语辨析。句意:他在周一尽力想走出来,但雪太深了很难步行。put(out)扑灭,伸出;call(out)
82、叫喊;break(out)爆发;walk(out)走出。下文表明雪太深了,可见是很难走出去的。故选D。46.A.difficultB.boringC.importantD.possible【解析】选A。考查形容词词义辨析。句意:他在周一尽力想走出来,但雪太深了很难步行。difficult困难的;boring无聊的;important重要的;possible可能的。既然是雪太深了,想要在上面步行应该是比较艰难的。故选A。47.A.returnedB.pointedC.tendedD.appealed【解析】选A。考查动词词义辨析。句意:所以他和他的狗回到了车上。returned返回;pointe
83、d指向;tended趋向于;appealed吸引。承接前文情节,发现在雪中走路很困难,Taylor应该会选择回到车上再想办法。故选A。48.A.learning B.working C.missing D.traveling【解析】选C。考查形容词辨析。句意:根据报告,到周三一份寻找Taylor的启事就被贴了出来。learning学习的;working工作的;missing失踪的;traveling旅行的。结合语境可知,Taylor从周日出去,到周三已经几天没有回去了,自然会被人认为是失踪了。故选C。49.A.untilB.afterC.beforeD.unless【解析】选B。考查连词。句意
84、:在Taylor被困到雪中后接下来的几天里。until直到;after在之后;before在之前;unless除非。从下文中描述的“求生过程”来看,这些事都发生在Taylor被困在雪中之后。故选B。50.A.cleanB.hot C.warm D.mild【解析】选C。考查形容词词义辨析。句意:他告诉警方他通过一遍遍地启动车子来保持温暖。clean干净的;hot热的;warm温暖的;mild温和的。结合语境可知,Taylor困在严寒的大雪中是一定要保证温度和食物的。故选C。51.A.boughtB.ateC.madeD.borrowed【解析】选B。考查动词词义辨析。他把带的卷饼酱当作食物来吃
85、。bought购买;ate吃掉;made制作;borrowed借用。既然是as food“作为食物”,显然是吃掉了。故选B。52.A.seenB.savedC.knownD.paid【解析】选A。考查动词词义辨析。句意:周五,一个滑雪者拨打了911说他们发现了Taylor。seen看见;saved拯救;known知道;paid付钱。滑雪者报告警方是因为看到了Taylor。故选A。53.A.sendB.digC.pickD.tick【解析】选B。考查动词词义辨析。句意:警方立刻派了一辆工程车去把Taylor和他的狗挖出来。send(out)发送;dig(out)挖出来;pick(out)挑出。联
86、系前文车辆困在雪里的事实,这里应该指要把Taylor和他的狗从雪里挖出来。故选B。54.A.clayB.typhoonC.thunderstormD.snow【解析】选D。考查名词词义辨析。句意:警官说他们只是“在雪里困了5天后很饿”。clay黏土;typhoon台风。thunderstorm雷雨;snow雪。显然这里指在大雪中困了五天。故选D。55.A.desperateB.awkwardC.thankfulD.ashamed【解析】选C。考查形容词词义辨析。句意:Taylor对帮助他的人很感激。desperate绝望的;awkward尴尬的;thankful感激的;ashamed羞愧的。于
87、情于理Taylor都应该对帮助他的人表示感谢,毕竟这是救了他的命。故选C。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入适当的单词或括号内单词的正确形式。(2020济南高二检测)Calligraphy(书法),56._(consider)as one of the unique traditional Chinese arts,has a long history of about 1,000 years.It is not only a tool of cultural communication 57._an artistic treasure with shi
88、ning and extraordinary beauty.As the representative of Chinese art,it 58._(know)as the most ancient artistic form in the eastern world.Calligraphy has influenced the world widely and has even been introduced to many neighboring 59._(country).To practise calligraphy 60._(require)the basic tools of fo
89、ur treasures of study as well as much concentration on guiding the soft writing brush charged with fluid ink,and writing on the paper 61._ the ink will spread quickly.Once the brush movement hesitates,a black mark is created,so speed,62._(strong)and agility(敏捷)are the essence of fine artwork.When wr
90、iting,many calligraphers will forget all worries and even 63._(they),combining all thoughts in the beauty of their art.Thus it also can shape and improve a persons temper and promote well being.Calligraphy,64._ a mirror,is a silent reflection of the soul.Today,although various modern ways have been
91、substituted for the original calligraphy,65._(especial)which is created with a writing brush,people still love the ancient form and practise it untiringly.【文章大意】文章介绍中国独特的传统艺术之一书法。56.【解析】considered。考查过去分词作后置定语。句意:书法被认为是中国独特的传统艺术之一,它有着大约1 000年的悠久历史。此处Calligraphy 和consider之间是一种被动关系,是过去分词作后置定语,故填conside
92、red。57.【解析】but。考查固定搭配。句意:它不仅是一种文化交流的工具,更是一种艺术瑰宝,闪耀着非凡的美。固定搭配:not only.but also.“不但而且”。故填but。58.【解析】is known。考查一般现在时的被动语态。句意:作为中国艺术的代表,它作为东方最古老的艺术形式而为人所知。固定短语:be known as“作为而著称”。这里在叙述一个客观事实,且主语是单数第三人称it,故填is known。59.【解析】countries。考查名词复数。句意:书法在世界范围内产生了广泛的影响,甚至被引入到许多邻国。根据many后面跟名词复数,可知这里用country的复数形式,
93、故填countries。60.【解析】requires。考查一般现在时态和主谓一致。句意:练习书法不仅需要基本的四宝工具,还需要专注力去运用充满液体墨水的软毛笔在纸上写字,因为墨水很快就会扩散。动词不定式作主语谓语动词用单数形式,且这里在讲述一个客观事实,所以句子用一般现在时态,故填requires。61.【解析】where。考查定语从句。句意:练习书法不仅需要基本的四宝工具,还需要专注力运用充满液体墨水的软毛笔在纸上写字,因为墨水很快就会扩散。此处paper作先行词,在后面的定语从句中作地点状语,故填where。62.【解析】strength。考查名词。句意:一旦运笔犹豫,就会产生一个黑色的
94、标记,因此速度、力量和敏捷性是优秀作品的精髓。分析句子结构,这里是并列的名词作主语,所给词strong是形容词,其名词是strength“力气,力量”,故填strength。63.【解析】themselves。考查反身代词。句意:许多书法家在书写时,会忘却一切烦恼,甚至忘了自己,将一切思想融于艺术之美中。此处用反身代词作宾语,甚至忘了“自己”,故填themselves。64.【解析】like。考查介词。句意:书法就像一面镜子,是心灵的无声反映。介词like“像一样”,故填like。65.【解析】especially。考查副词。句意:虽然各种各样的现代方式已经取代了原来的书法,特别是用毛笔创作的
95、书法,但人们仍然热爱这种古老的形式,并不懈地练习它。此处用副词修饰后面的整个句子,故填especially。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)假定你是李华,你校举办了国画展。请给你的美国朋友Jack写一封邮件介绍有关情况,内容包括:1.国画展的时间和地点;2.活动的内容:专家讲座,艺术品的展览等;3.活动的效果或影响。参考词汇:中国画 Chinese Painting注意:1.词数80个左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。_【参考范文】Dear Jack,How are you doing?Knowing that you are a lover of Chines
96、e painting,I am writing to tell you something about the Chinese Painting exhibition held in our school.As scheduled,the event took place on April 20th in our school hall.Some experts were present and gave lectures of some well-known artists,through which we had a good understanding of Chinese painti
97、ng.Some paintings made by students were on display,which was a feast for us.Every student presentcould feel the beauty of the Chinese painting,benefiting a lot from the activity.If you were to attend,you would certainly know more about Chinese arts.Hopefully,you can join us next year.Yours,Li Hua第二节
98、(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。We moved on into the jungle a forest where large numbers of tall trees and plants grow very close together.Old Mali went in front and I followed close behind him.We stopped for the night about an hour before it began to get dark.Old Mali lit a fire.When it
99、 was bright he showed me how to make a bed with moss(青苔,苔藓).It was soft and comfortable.Mali,how did you learn to make such a bed?I asked.I learned to make beds like that,Mali replied,by watching and listening to others.That is the real way to learn anything.Will you let me watch you always?I asked
100、Old Mali.I want to learn all the things you know about the jungle.When we had finished our supper,Old Mali got onto his bed and lay down.It was now completely dark.In the fire light,Old Mali seemed to be fast asleep on his bed.I suddenly felt alone and afraid.All day in the jungle,while we had been
101、walking,I had heard noises of animals.Now they seemed to be much nearer.The jungle was now a wall of blackness in the light of the fire.I felt frightened and suddenly my mouth went dry.I wanted to scream.I felt my mouth opening wide,ready to scream as loud as possible.But I did not scream.I saw Old
102、Malis face in the fire light.This made me feel ashamed.I held my teeth tightly together to stop myself from screaming.I lay down and closed my eyes.As soon as I closed my eyes.I heard a thousand noises.The whole jungle became alive with animals moving quietly and carefully all around me.Suddenly Old
103、 Mali took a deep breath and made a noise.I was hearing so many imaginary noises and the real noise made by Old Mali gave me a terrible fright.I opened my eyes and jumped out of bed.I pulled my knife out and held it above my head.注意:续写词数应为 150 左右。I was going to see if there was a wild animal beside
104、the fire._Old Malis quiet calm voice made me feel better._【参考范文】I was going to see if there was a wild animal beside the fire.Through the burning fire,I believed I saw its sharp teeth and cruel red eyes.Its craws would insert into my flesh without mercy as soon as I came into its sight.I couldnt hel
105、p trembling and screaming loudly at the thought of it.Then a soft voice came from the dark,“Are you Okey?”It was Old Mali who was now lying on his side with his eyes open.Old Malis quiet calm voice made me feel better.Adjusting breath quickly and observing carefully,I found the“animal”was just the s
106、hade of trees.Ilaughed in relief and told Old Mali what had happened just now.Having known the whole story,Mali gave me an understanding smile and told me his former experiences in jungle.With these stories,I got back to my bed and lay down.Exhausted,I closed my eyes,and knowing Old Mali was watchin
107、g,I soon fell fast asleep.That night was so unforgettable that it would stay in my memory forever.【备选训练】概要写作(2020启东高二检测)When learning how to train your cat,youll start with very basic first steps.But can you train a cat the same way you might train a dog?Yes and no.Because theyre highly independent
108、animals,cats might appear uninterested in following your commands.That doesnt mean you cant influence their behavior,though.If youre patient,your new cat or old cat can be trained in no time.First,decide what you want your cat to learn,and then move towards your goals in small steps each day.Before
109、you start training your cat,however,consider what commands youll use and what types of behavioral actions you want it to learn.Think about what you may have wondered in the past:how to train your cat to use a litter box,how to keep it calm during trips,and so on.How can you teach it to stop scratchi
110、ng your rugs or furniture?Having determined which lessons you and your cat will master,its time to get down to the business.If youre excited about training,you may want tojump right in and teach your cat everything at once.However,your cats attention span is shorter than yours;you cant expect it to
111、stay interested every time youre ready to be the trainer.To be successful,though,its a good idea to stick to one lesson at a time.Once your cat has mastered whatever youreworking on,you can move on to the next training exercise.When only you and your cat are at home,you dont have to worry too much a
112、bout involving others in the training.Yet you still want your cat to learn to be social.Shortly after bringing your cat home,invite friends or familymembers over to socialize with your new pet.Just remind them not to be too forward with their introduction.If youre bringing a car into a larger family
113、,its even more important to involve everyone in the training.After all,itll see these familiar faces every day!【答案】As independent animals,cats can be trained if you start with several basic steps.(要点1)First,you should determine what you would like your cat to learn.(要点2)Then,train your cat step by step and it is wise to stick to one lesson at a time.(要点3)Whats more,involving other people in the training can make your cat more social.(要点4)