1、限时规范练39(选修8Unit 4)核心素养关键词:培养学生人与社会、文学戏剧的素养能力意识一、阅读理解AIf you dont know who J.K.Rowling is,you must be from another planet.Her Harry Potter books have been translated into 79 languages and are sold in more than 200 countries.They have been turned into popular movies.Although Rowling has earned over on
2、e billion dollars for her work and has been called a genius by many,life wasnt always easy for her.Born in Gloucestershire,England,in 1965,Rowling was a good student whose favorite subjects were English and foreign languages,and after graduating from high school she studied French at University of E
3、xeter.Following her graduation from Exeter,Rowling worked as a bilingual (双语的) secretary.On a train trip during this time,Rowling got the idea for a book about a boy named Harry Potter,an orphan who learns he is a wizard and enters a school of wizardry.Rowling began writing the book during lunch bre
4、aks and meetings,before finally quitting her job at age 26 and moving to Portugal to work as an English teacher.In Portugal,Rowlings schedule allowed her to write during the mornings,and she continued working on the book.While there she married a Portuguese journalist,but after the birth of their da
5、ughter,Rowling returned to England with a suitcase full of Harry Potter notes.She continued to write,and went to a cafe with her daughter every day to work on her Harry Potter book.Rowling received a grant (奖助金) allowing her to finish the book in 1995,but it was rejected by 15 publishers before a sm
6、all company called Bloomsbury published it in 1997.In 1998,the book was published in the United States as Harry Potter and the Sorcerers Stone.It wasnt long before the book was winning awards and rising to the top of the bestsellers lists.Rowling went on to write and publish the second book in the s
7、eries in 1999,and then several more in the seven-book series between then and 2007.Today shes the bestselling author of all time.1.What does the author say about Rowlings Harry Potter books?A.They have received fair criticism.B.They have been enjoying great popularity.C.They bring her little money b
8、ut great fame.D.They are good material for language learning.2.What is the last paragraph mainly about?A.Rowlings achievements.B.Rowlings writing style.C.Rowlings influences.D.Rowlings later life.3.Which of the following can best describe Rowling?A.Tough and devoted.B.Scholarly and unusual.C.Talente
9、d and determined.D.Generous and considerate.BBest inventionsBand AidOne in four U.S.kids dont get enough exercise.One in four kids around the world dont get enough food.UNICEFs Kid Power Band tackles both problems.The app encourages kids to get active by awarding points for step goals.The points ear
10、n food packages that UNICEF sends to hungry children.Users have already walked over 7 million miles to feed more than 30,000 children.The Kid Power Band is priced at $40.Playing with Your HeadTo enjoy the latest virtual reality (VR) technology,people typically have to spend thousands of dollars.That
11、s not just for a headset.They also need a computer thats powerful enough to support the headset.Sonys PlayStation VR headset is designed to work with a console (操纵台) that millions of people already own:the PlayStation 4.Sony engineer Richard Marks says it delivers “the most intense,most extreme” act
12、ion.The PlayStation VR headset is priced at $400.Sony has promised 50 games will support the system.Out of This WorldChinas space station Tiangong-2 is more than 34 feet long and nearly 14 feet wide.It includes exercise and medical-experiment areas.The station is tiny compared with the International
13、 Space Station (ISS),which is the size of a football field.But Tiangong-2 is still remarkable.China built it on its own;15 nations,including Russia and the U.S.,worked together on the ISS.A Special PotatoIn sub-Saharan Africa,more than 43 million children under the age of 6 dont get enough vitamin A
14、,making them more likely to go blind and get sick.Plant scientists from HarvestPlus and the International Potato Center are helping countries grow their own solution,in the form of a better sweet potato.Drought-resistant,vitamin A-rich potatoes could help save lives.4.What does the underlined word “
15、tackles” in Paragraph 1 mean?A.Solves.B.Raises.C.Causes.D.Faces.5.What do we know about Sonys PlayStation VR headset?A.It has many millions of sales.B.It costs users thousands of dollars.C.It enables users to experience VR gaming.D.It encourages users to take more exercise.6.How is Tiangong-2 differ
16、ent from the ISS?A.It is rather small.B.It is quite weighty.C.It is more user-friendly.D.It is more complicated.7.What is special about the potatoes?A.They grow in dry areas.B.They can cure kids illnesses.C.They can produce a large harvest.D.They are abundant in vitamin A.二、七选五In this fast-paced lif
17、e,its hard to find the time to cook.But cooking for other people can be fun and beneficial because it comes with some positive psychological benefits.1.Performing an act for another human being,like cooking for them,is a form of selflessness.And it can make people feel happy and connected to others.
18、Cooking is a form of nurturing(养育).When it comes to cooking,you are feeding someone,which is necessary for survival.Cooking for others is nurturing.2.Cooking can create bonds.If youre cooking for someone,even if theyre not present during the act,it can absolutely bring a sense of closeness in that y
19、oure expressing your love and care for someone.3.And cooking for others helps us build and strengthen those connections.4.Not only does cooking for yourself help you eat more healthfully,but it also sends yourself a message that you are important.Cooking can also help raise your confidence.Cooking i
20、s a practice of mindfulness.Cooking can encourage us to really focus.5:walk away for a minute and you can burn the onions;check in with your phone and your water can overflow.Cooking brings us together,and it continues to create communities and with community comes feelings of connection and happine
21、ss.Now all you have to do is find the time to add cooking into your busy life.A.Making connections is one of humans basic needsB.If you lose your focus things can easily go wrongC.It can provide a means for social acceptanceD.Cooking can strengthen your knowledgeE.Cooking for others is a selfless ac
22、tF.It is helping to keep them aliveG.Cooking is a form of self-care三、语法填空A bone thought to belong 1. St.Nicholas,the fourth-century saint (圣徒) on whom the legend of Father Christmas is based,has been dated by Oxford University.Scientists used a radio carbon test to date the relic,and 2. (find) it da
23、tes from the time of the saint,who is believed to have died around 343 AD.While the 3. (result) of the tests do not provide proof that the bone is his,it does tie the relic to the same era.According to the Oxford team,this is the first test 4. (do) on the bones.“Many relics that we study turn out to
24、 date to a period rather 5. (late) than the historic statements would suggest,” said Professor Tom Higham,director of the Oxford Relics Cluster at Keble Colleges Advanced Studies Centre.“This bone,in contrast,suggests that we could 6. (possible) be looking at remains from St.Nicholas himself.”Dr Geo
25、rges Kazan,another director of the Oxford Relics Cluster,said,“These findings encourage us 7. (attempt) to show that the bone remains are from the same individual.”“It is 8. (excite) to think that these relics,9. date from such an ancient time,could be genuine.”St.Nicholas is thought to have lived i
26、n Myra (modern-day Turkey).He is one of 10. most respected of the saints,and was famed for his generosity.参考答案限时规范练39(选修8Unit 4)一、【篇章导读】本文是记叙文。文章主要介绍了史上最畅销的哈利波特系列丛书的作者J.K.罗琳。1.B细节理解题。由第一段中的“Her Harry Potter books have been translated into 79 languages and are sold in more than 200 countries”可知,J.K.罗
27、琳所著的哈利波特系列丛书已经被翻译成79种语言,在200多个国家销售,由此可见,哈利波特系列丛书广受欢迎。2.A段落大意题。由最后一段的描述可知,本段主要讲述了J.K.罗琳所取得的成就。3.C推理判断题。第一段中提到J.K.罗琳的哈利波特系列丛书被翻译成79种语言,在200多个国家销售,她本人也被大多数人称为“天才”;第二至四段中提到J.K.罗琳在午餐时间和会议期间都会坚持写作,最后辞职去葡萄牙当英语教师,她继续坚持写作,在带女儿回到英国后,依然笔耕不辍,终于在1995年完成第一本书,但是该书在出版前遭到15家出版公司的拒绝,最后终于由一家小出版公司出版,并获得很多荣誉,跃居畅销书榜首,直到今
28、天,J.K.罗琳依然是史上最畅销的作家。由此可见,J.K.罗琳是一位在写作方面极富天赋并且非常执着的作家。【篇章导读】本文是应用文。文章主要介绍了四项伟大的发明。4.A词义猜测题。由Band Aid介绍内容中的“The app encourages kids to get active.The points earn food packages that UNICEF sends to hungry children.”可知,联合国儿童基金会的Kid Power Band可以帮助解决这两个问题。5.C细节理解题。由Playing with Your Head介绍内容中的“To enjoy th
29、e latest virtual reality (VR) technology.it delivers the most intense,most extreme action.”和“Sony has promised 50 games will support the system.”可知,索尼公司研发的这款头戴式耳机可以让用户体验虚拟现实游戏。6.A细节理解题。由Out of This World介绍内容中的“Chinas space station Tiangong-2.34 feet long and nearly 14 feet wide”和“The station is tiny
30、 compared with the International Space Station (ISS),which is the size of a football field.”可知,与国际空间站相比,中国的天宫二号相当小。7.D细节理解题。由A Special Potato介绍内容中的“Drought-resistant,vitamin A-rich potatoes could help save lives.”可知,这种土豆能抗旱,而且含有丰富的维生素A,能帮助撒哈拉以南非洲的儿童摄取足够的维生素A。二、【篇章导读】本文是说明文。做饭给人带来的五个积极的心理效应:无私奉献、养育他人
31、、情感纽带、自我治愈、集中精力。1.E根据下文中的“Performing an act for another human being.is a form of selflessness”可知,本段主要阐述了烹饪是一种无私奉献。E项符合这一语境。2.F根据该段中的“you are feeding someone,which is necessary for survival”可知,烹饪能养育他人,F项中的“keep them alive”与此呼应。3.A根据该段的小标题可知,这段主旨为:烹饪可以建立你与他人之间连接的纽带。A项中的“Making connections”与此呼应。下句中的“th
32、ose connections”对此空也有提示。4.G根据下文中的important,confidence可知,烹饪可以提升自信,让人觉得自己很重要。因此这一段的主旨为:烹饪可以提升自我。故正确选项为G。5.B根据冒号后面的内容可知,冒号前面是对后面所举例子的总结:烹饪的时候如果去干别的事情,菜肴就做不好。故正确选项为B。三、1.to考查介词。belong to意为“属于”。2.found考查一般过去时。设空处与used并列做谓语,故此处应用一般过去时。3.results考查名词复数。设空处做主语,由谓语do not provide可知,此处应用名词复数,故填results。4.done考查过
33、去分词做定语的用法。设空处做后置定语修饰test,因为do与test之间是逻辑上的动宾关系,且do表示的动作已发生,故填done。5.later考查形容词比较级。由“than the historic statements would suggest”可知,此处应用late的比较级,故填later。6.possibly考查副词。设空处做状语修饰谓语,故填副词possibly。7.to attempt考查不定式做补语的用法。encourage sb.to do sth.意为“鼓励某人做某事”。8.exciting考查形容词做表语的用法。设空处做表语,表示“令人激动的”,故填exciting。9.which考查关系代词。设空处引导非限制性定语从句,补充说明relics且在从句中做主语,故填which。10.the考查定冠词。“one of the +形容词的最高级+ of +复数名词”表示“在中最之一”。