1、2021届高三阅读专项拆分训练细节理解类【5】What can we learn 题型训练【1】 During the Depression, my grandmother was pulled out of Morris High School to help support the household. No one in the community would have considered taking a boy out of school. A boys education was the familys hope to move up the financial and soci
2、al ladder. Education for girls, however, was less significant. Luckily, for my grandmother, a local teacher insisted that her parents put her back into school. She went on not only to finish high school but to graduate from UC Berkeley. After college, my grandmother worked selling pocketbooks and ac
3、cessories at Davids Fifth Avenue. When she left her job to marry my grandfather, Davids had to hire four people to replace her. Years later, when my grandfathers paint business was struggling, she jumped in and look some of the hard steps he was reluctant to take, helping to save the family from fin
4、ancial ruin. She displayed her business ability again in her forties. After being diagnosed (诊断) with breast cancer, she beat it and then devoted herself to raising money for the clinic that treated her by selling some watches. Girlie ended up with a profit that Apple would envy. I have never met an
5、yone with more energy and determination than my grandmother.What conclusion can we draw about the writers grandmother?A. She was an extraordinarily able and tough woman.B.She was full of ideas for solving various problems.C.She benefited greatly from her family background.D.She had special ways of t
6、eaching her own children.【答案】A【解析】 推理判断题。根据第一段During the Depression, my grandmother was pulled out of Morris High School to help support the household.及第二段中的After being diagnosed (诊断) with breast cancer, she beat it和最后一句I have never met anyone with more energy and determination than my grandmother可知
7、,奶奶帮助家庭脱离了经济困难,战胜了癌症,是一个非常能干和坚强的人。故选A。【2】 How often do you see friends or family? How often do you go to a sports club? If the answer is rarely, then you need to get out more. Studies since the 1980s have shown that if you havent got friends, family or community ties, your chance of dying early may
8、be 50% higher than if you have. While most studies have concentrated on people around the age of 60, the latest research has looked at teenagers, middle adulthood and older people. They asked many questions, including how often people saw their families, how close they felt to their mothers and thei
9、r friends and how much their spouse (配偶) cared about them. What is special about the research in the passage?A.It explains why people get ill.B.It pays attention to the elderly.C.It looks at different age groups.D.It links health with family members.【答案】C【解析】 由第二段中的the latest research has looked at
10、teenagers, middle adulthood and older people(最新的研究调查了青少年、中年和老年人)可知,本次研究的对象涉及各个年龄段。故选C。【3】 Not only can the environment of a country suffer from the sudden growth of tourism. The people as well rapidly feel its effects. Farmland makes way for hotels, roads and airports; the old way of life goes. The
11、one-time farmer is now the servant of some multi-national organization; he is no longer his own master. Once it was his back that bore the pain; now it is his smile that is exploited. No doubt he wonders whether he wasnt happier in his village working his own land.What can we learn about the farmers
12、 from this paragraph?A. They are happy to work their own lands.B.They have to please the tourists for a living.C.They have to struggle for their independence.D.They are proud of working in multi-national organizations.【答案】B【解析】 根据The one-time farmer is now the servant of some multi-national organiza
13、tion及now it is his smile that is exploited.可知农民失去土地后为了生存,不得不取悦游客,故选B。【4】 How often do you see friends or family? How often do you go to a sports club? If the answer is rarely, then you need to get out more. Studies since the 1980s have shown that if you havent got friends, family or community ties,
14、your chance of dying early may be 50% higher than if you have. While most studies have concentrated on people around the age of 60, the latest research has looked at teenagers, middle adulthood and older people. They asked many questions, including how often people saw their families, how close they
15、 felt to their mothers and their friends and how much their spouse(配偶) cared about them.What is special about the research in the passage?A.It explains why people get ill.B.It pays attention to the elderly.C.It looks at different age groups.D.It links health with family members.【答案】C【解析】 根据第二段中的the
16、latest research has looked at teenagers, middle adulthood and older people可知,本次研究的对象涉及各个年龄段,这是它的特殊之处。故选C。【5】 L. S. Lowry Exhibition Some 30 oil paintings and artworks on paper by British artist, L. S. Lowry (18871976), are on display at the Art Museum of Nanjing University of the Arts. Its the first
17、-ever solo exhibition of the artists work outside the UK. Lowry is one of Britains most famous artists, and was a close observer of his countrys social life in the era of industrialization and modernization. His works mainly depict (描绘) ordinary people on streets, in factories, parks and football fi
18、elds. It has been said that the depiction of modern life by Lowrys works was permeated (洋溢) with an atmosphere of sadness and loneliness, but also with respect and a sense of humor.What can we learn about L. S. Lowry?A. The style of his works is negative.B.His exhibition will be held until the end o
19、f December.C.His work was only exhibited in his motherland before.D.He preferred to create works on the street.【答案】C【解析】 根据L. S. Lowry Exhibition部分的Its the first-ever solo exhibition of the artists work outside the UK可知,这是这位艺术家在英国以外的首次个展,故选C。【6】 Volunteers were also interviewed at great length two t
20、imes, once at home and the other time at their special place. The research made discoveries that had never known beforethe favorite places awoke feelings of belonging, physical and emotional safety, and an intense internal pull to the place.How would the author feel about the findings of the researc
21、h?A. It is pioneering. B.It is groundless.C.It is imperfect. D.It is uncommon.【答案】A【解析】 根据“The research made discoveries that had never known before”可知,该研究的发现是前所未有的,故pioneering“开创性的,先驱的”符合题意。故选A。【7】 At the age of just 23, Pasterski has already achieved more than most of us ever will in our lifetime.
22、 When she was only 14 years old, the Chicago native made her own single engine airplane by herself. If that wasnt impressive enough, she then flew it across Lake Michigan, becoming the youngest person to ever fly their own plane. The whole adventurous activity took two years to complete, and she sho
23、wed the entire experience on YouTube. She then graduated from the Illinois Mathematics and Science Academy and enrolled (加入) at the well-known Massachusetts Institute of Technology (MIT). After just three years at MIT she has already achieved the highest possible grade point average of 5.0. She is n
24、ow working towards her doctorate at world-famous Harvard University, with full academic (学术的) freedom and no interference (干涉) from the staff.What can we know about Pasterski from Paragraph 2?A. She got high marks when studying at MIT.B.She shared her study experience on YouTube.C.She got her master
25、s degree in Harvard University.D.She often took adventurous activities during college life.【答案】A【解析】 推理判断题。根据第二段中的. at MIT she has already achieved the highest possible grade point average of 5.0可知,在MIT学习期间,她的分数很高,故选A。【8】 A new study has shown how computers and robots powered by artificial intellige
26、nce can read human eye movements to read human personalities. Eye movements during an everyday task predict aspects of our personality, wrote the researchers, led by University of South Australia neuroscientist Tobias Loetscher, whose team follows 42 study subjects around the university campus recor
27、ding their eye movements, then determines their personality traits (特点) with well-established questionnaires for determining personality type, according to a summary of the study published by the site Science Daily.How did the researchers conduct the research?A. It was carried out in a lab.B. 42 subjects eye movements were recorded.C. The students daily movements were tracked.D.Its subjects personalities were determined by computer.【答案】B【解析】 根据whose team follows 42 study subjects for determining personality type,可知,研究人员通过记录42名研究对象的眼球运动来进行这项研究的。故选B。