收藏 分享(赏)

2021届通用版高考英语一轮复习学案:读后续写-五年(2016_2020)高考英语真题分项详解(浙江) WORD版含答案.docx

上传人:a**** 文档编号:611677 上传时间:2025-12-11 格式:DOCX 页数:15 大小:29.85KB
下载 相关 举报
2021届通用版高考英语一轮复习学案:读后续写-五年(2016_2020)高考英语真题分项详解(浙江) WORD版含答案.docx_第1页
第1页 / 共15页
2021届通用版高考英语一轮复习学案:读后续写-五年(2016_2020)高考英语真题分项详解(浙江) WORD版含答案.docx_第2页
第2页 / 共15页
2021届通用版高考英语一轮复习学案:读后续写-五年(2016_2020)高考英语真题分项详解(浙江) WORD版含答案.docx_第3页
第3页 / 共15页
2021届通用版高考英语一轮复习学案:读后续写-五年(2016_2020)高考英语真题分项详解(浙江) WORD版含答案.docx_第4页
第4页 / 共15页
2021届通用版高考英语一轮复习学案:读后续写-五年(2016_2020)高考英语真题分项详解(浙江) WORD版含答案.docx_第5页
第5页 / 共15页
2021届通用版高考英语一轮复习学案:读后续写-五年(2016_2020)高考英语真题分项详解(浙江) WORD版含答案.docx_第6页
第6页 / 共15页
2021届通用版高考英语一轮复习学案:读后续写-五年(2016_2020)高考英语真题分项详解(浙江) WORD版含答案.docx_第7页
第7页 / 共15页
2021届通用版高考英语一轮复习学案:读后续写-五年(2016_2020)高考英语真题分项详解(浙江) WORD版含答案.docx_第8页
第8页 / 共15页
2021届通用版高考英语一轮复习学案:读后续写-五年(2016_2020)高考英语真题分项详解(浙江) WORD版含答案.docx_第9页
第9页 / 共15页
2021届通用版高考英语一轮复习学案:读后续写-五年(2016_2020)高考英语真题分项详解(浙江) WORD版含答案.docx_第10页
第10页 / 共15页
2021届通用版高考英语一轮复习学案:读后续写-五年(2016_2020)高考英语真题分项详解(浙江) WORD版含答案.docx_第11页
第11页 / 共15页
2021届通用版高考英语一轮复习学案:读后续写-五年(2016_2020)高考英语真题分项详解(浙江) WORD版含答案.docx_第12页
第12页 / 共15页
2021届通用版高考英语一轮复习学案:读后续写-五年(2016_2020)高考英语真题分项详解(浙江) WORD版含答案.docx_第13页
第13页 / 共15页
2021届通用版高考英语一轮复习学案:读后续写-五年(2016_2020)高考英语真题分项详解(浙江) WORD版含答案.docx_第14页
第14页 / 共15页
2021届通用版高考英语一轮复习学案:读后续写-五年(2016_2020)高考英语真题分项详解(浙江) WORD版含答案.docx_第15页
第15页 / 共15页
亲,该文档总共15页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、五年(20162020)浙江省高考英语试题分项解析09读后续写1.(2020年7月,浙江高考)阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。One fall,my wife Elli and I had a single goal:to photograph polar bears. We were staying at a research camp outside “the polar bear capital of the world”-the town of Churchill in Manitoba,Canada.Taking pictures of polar bea

2、rs is amazing but also dangerous. Polar bears-like all wild animals-should be photographed from a safe distance. When Im face to face with a polar bear,I like it to be through a camera with a telephoto lens. But sometimes,that is easier said than done. This was one of those times.As Elli and I cooke

3、d dinner,a young male polar bear who was playing in a nearby lake sniffed,and smelled our garlic bread.The hungry bear followed his nose to our camp,which was surrounded by a high wire fence. He pulled and bit the wire. He stood on his back legs and pushed at the wooden fence posts.Terrified,Elli an

4、d I tried all the bear defense actions we knew. We yelled at the bear,hit pots hard,and fired blank shotgun shells into the air. Sometimes loud noises like these will scare bears off. Not this polar bear though-he just kept trying to tear down the fence with his massive paws(爪子).I radioed the camp m

5、anager for help. He told me a helicopter was on its way,but it would be 30 minutes before it arrived. Making the best of this close encounter(相遇),I took some pictures of the bear.Elli and I feared the fence wouldnt last through 30 more minutes of the bears punishment. The camp manager suggested I us

6、e pepper spray. The spray burns the bears eyes,but doesnt hurt them. So I approached our uninvited guest slowly and,through the fence,sprayed him in the face. With an angry roar(吼叫),the bear ran to the lake to wash his eyes.注意:1. 所续写短文的词数应为150左右;2. 至少使用5个短文中标有下划线的关键词语;3. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;4. 续写完成

7、后,请用下划线标出你所使用的关键词语。Paragraph1:A few minutes later, the bear headed back to our camp._Paragraph2:At that very moment, the helicopter arrived._【解析】本文主要讲述了人与熊对抗,之后成功脱险的故事。主人公的感情线变化为:兴奋渴望惊恐放松。剧情线以主人公如何与北极熊周旋并成功摆脱它展开。由第一段的段首提示句可知:几分钟后,熊又回到营地。接下来可通过场景渲染,描写当时令人颤栗惊恐的画面,例如“Roars and screams pierced the silen

8、ce with needle-like shrillness.”这不仅合理地描写了熊的反应,也描绘出让人战栗的场景。由第二段的段首提示句可知:此时,直升机到了。如果想要进行续写两段的合理衔接,第一段的结尾可描写成“After thoroughly scrutinizing the area, the bear trotted forward a few steps.”这样可以营造出危急的场景。“我们”看到直升机的到来,感到绝处逢生的喜悦,可以以人物心理描写作为第二段的开头,重点描写喜极而泣的状态,例如“My heart leaped with joy as I knew we were lik

9、ely to be saved.”最后,结尾部分需要迅速收束,并说明成功逃脱的结局。关于画线词:Elli作为女主人公,是续写内容中应该出现的画线词,noises, pictures, fence, spray与熊有关,也在两段续写内容中出现。最终,两人回归安全状态,因此画线词safe也可自然而然地出现在续写内容中。由此划分画线词,可迅速锁定需使用的画线词范围,辅助构思。【范文】A few minutes later, the bear headed back to our camp. Roars and screams pierced the silence with needle-like

10、shrillness. The noises turned Elli and I pale with horror. I feared that the giant would destroy our whole fence. He roared repeatedly, shattering what was left of the silence. Elli seized this opportunity to take some pictures of the bear. The animals noises echoed all around us. We betrayed our fe

11、elings by huddling together, shivering with fear. After thoroughly scrutinizing the area, he trotted forward a few steps.At that very moment, the helicopter arrived. My heart leaped with joy as I knew we were likely to be saved. Elli used pepper spray again to buy us enough time. But this time the b

12、ear became more alert. He regarded us with the merciless necessity of hunger, so we throw all the food we have. He then turned away and started devouring. As we were climbing the rope ladder, Elli prayed like thousand times to show thankfulness of being safe and sound. 2.(2020年1月,浙江高考)阅读下面短文,根据所给情节进

13、行续写,使之构成一个完整的故事。“Im going to miss you so much, Poppy, said the tall, thin teenager. He bent down to hug his old friend goodbye. He stood up, hugged his parents, and smiled, trying not to let his emotions(情绪)get the better of him.His parents were not quite able to keep theirs under control. They had

14、driven their son several hours out of town to the university where he would soon be living and studying. It was time to say goodbye for now at least. The family hugged and smiled through misty eyes and then laughed.The boy lifted the last bag onto his shoulder, and flashed a bright smile.” I guess t

15、his is it, “he said.” Ill see you back home in a month, okay?His parents nodded, and they watched as he walked out of sight into the crowds of hundreds of students and parents. The boys mother turned to the dog, “Okay, Poppy, time to go back home.”The house seemed quiet as a tomb without the boy liv

16、ing there. All that week, Poppy didnt seem interested in her dinner, her favorite toy, or even in her daily walk. Her owners were sad too, but they knew their son would be back to visit. Poppy didnt.They offered the dog some of her favorite peanut butter treats. They even let her sit on the sofa, bu

17、t the old girl just wasnt her usual cheerful self. Her owners started to get worried. What should we do to cheer Poppy up?asked Dad. “Weve tried everything.”“I have an idea, but it might be a little crazy, “smiled Mom.” Without anybody left in the house but us, this place could use a bit of fun. Let

18、s get a little dog for Poppy.It didnt take long before they walked through the front door carrying a big box. Poppy welcomed them home as usual, but when she saw the box, she stopped. She put her nose on it. Her tail began wagging(摆动)ever so slowly, then faster as she caught the smell.注意:1. 所续写短文的词数

19、应为150左右;2. 至少使用5个短文中标有下划线的关键词语;3. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;4. 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。Para 1. Dad opened the box and a sweet little dog appeared._Para 2. A few weeks later, the boy arrived home from university._【答案】Para 1. Dad put the box on the ground and opened the top. A shiny little wet nose popped u

20、p. Then two fluffy paws. Next the box tipped over sideways, and out tumbled a mass of wiggly golden silliness.Poppy was amazed. She wagged furiously. She barked with joy. She smiled, her tongue lolling out as she investigated the surprise. The little pup was not shy and immediately starting yipping

21、and jumping around the older dog.“That didnt take long,” remarked Mom, as both dogs went roaring around the house in an impromptu game of chase. Dad laughed.Para 2. A few weeks later, the boy arrived home from university. He had missed Poppy and was looking forward to seeing her. When he bent down t

22、o give her a big hug, he fell over in surprise as a small golden cloud came racing up to lick his face too.“Oh my gosh, who is this?” he exclaimed. His parents laughed at the look of shock on his face.“Thats Pee-wee,” said Dad.“I cant believe you got yourselves a puppy!”“We didnt,” replied Mom. “Thi

23、s puppy is for Poppy!”【解析】【分析】这是一篇读后续写作文。【详解】通过阅读所给文章可知,文章讲述了男孩要去上大学,和自己的狗Poppy道别。而没有了男孩在家里,Poppy也非常想念男孩,于是男孩父母决定给Poppy买一条小狗作伴。续写部分分为两段,第一段开头是:爸爸打开盒子,一条可爱的小狗出现了。所以后文应该是描写买来的小狗的样子以及这两只狗的相处情况;第二段开头是:几个星期后,男孩从大学回到家里。本段应该写男孩回到家以后看到两条狗的反应,以及父母告诉男孩这条狗是买给Poppy的。续写时要求使用5个以上短文中标有下划线的关键词语增加了写作难度,我们要熟悉所给划线词语,恰

24、当的时候加以运用。最后还要注意所续写短文的词数应为150左右;续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。按要求完成写作任务。【点睛】本文描写详略得当,使用了高级词汇和高级句子。如:a mass of,with joy,look forward to等高级词汇;非谓语动词的运用The little pup was not shy and immediately starting yipping and jumping around the older dog.;时间状语从句When he bent down to give her a big hug, he fell over in sur

25、prise as a small golden cloud came racing up to lick his face too.等高级句式。3.(2018年6月,浙江高考)阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。It was summer, and my dad wanted to treat me to a vacation like never before. He decided to take me on a trip to the Wild West.We took a plane to Albuquerque, a big city in the state

26、 of New Mexico. We reached Albuquerque in the late afternoon. Uncle Paul, my dads friend, picked us up from the airport and drove us up to his farm in Pecos.His wife Tina cooked us a delicious dinner and we got to know his sons Ryan and Kyle. My dad and I spent the night in the guestroom of the farm

27、 house listening to the frogs and water rolling down the river nearby. Very early in the morning, Uncle Paul woke us up to have breakfast. The day starts at dawn on my farm, he said. After breakfast, I went to help Aunt Tina feed the chickens, while my dad went with Uncle Paul to take the sheep out

28、to graze(吃草). I was impressed to see my dad and Uncle Paul riding horses. They looked really cool.In the afternoon, I asked Uncle Paul if I could take a horse ride, and he said yes, as long as my dad went with me. I wasnt going to take a horse ride by myself anyway. So, my dad and I put on our new c

29、owboy hats, got on our horses, and headed slowly towards the mountains. Dont be late for supper, Uncle Paul cried, and keep to the track so that you dont get lost! OK! my dad cried back. After a while Uncle Paul and his farm house were out of sight. It was so peaceful and quiet and the colors of the

30、 brown rocks, the deep green pine trees, and the late afternoon sun mixed to create a magic scene. It looked like a beautiful woven(编织的) blanket spread out upon the ground just for us.Suddenly a little rabbit jumped out in front of my horse.注意:(1)所续写短文的词数应为l50左右;(2)至少使用5个短文中标有下划线的关键词语:(3)续写部分分为两段,每段

31、的开头语已为你写好;(4)续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。Paragraph 1: Suddenly a little rabbit jumped out in front of my horse. _Paragraph 2: We had no idea where we were and it was getting dark. _【答案】Suddenly a little rabbit jumped out in front of my horse. My horse turned to the left to avoid the little rabbit as I he

32、ld on tightly and tried not to fall. Then my dad turned around and shouted, “Hold on!” All of a sudden the horse began to run. My dad tried to keep up behind us. For a few minutes my horse slowed down to a trot and then stopped beside a river. I looked around and realized that we were way off the tr

33、ack.We had no idea where we were and it got dark. Luckily the stars came out and gave us a little light when we were looking for the way to the farm house. After what must have been several hours, we suddenly heard the sound of sheep in the distance. My dad and I both rode our horses towards the sou

34、nd of the sheep. As we got closer we saw Uncle Paul with a flashlight waving us over. What a night!【解析】读后续写要求考生首先要读懂已有信息,不仅能读懂字面含义,还要理清文章的脉络。续篇这篇短文时,考生要搞清楚故事的发展进程、前因后果、地理位置、人物思想情感的变化等。在此基础上,考生要顺着文章的思路,根据线索,发挥想象,对其后的情节进行合理预测,并用语言表达出来。通过阅读所给文章可知,父亲带儿子去西部荒野的一个朋友家体验农场生活,见父亲和叔叔骑马,儿子也很想骑,于是亲身上马体验。根据第一段所给首

35、句Suddenly a little rabbit jumped out in front of my horse.这一句是故事发展的转折点,可从rabbit出现后带来的反应扩展开,可以写马的反应,也可以写人的反应,但要注意与第二段首句相呼应。第二段首句是We had no idea where we were and it was getting dark.这一句呼应前文Uncle Paul的叮嘱不要误吃晚饭,可从如何寻路返回农场去写。续写时注意要使用5个以上短文中标有下划线的关键词语,我们要熟悉所给划线词语,恰当的时候加以运用。最后还要注意所续写短文的词数应为150左右;续写完成后要用下划

36、线标出你所使用的关键词语。4.(2017年11月,浙江高考)阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。A Vacation with My MotherI had an interesting childhood. It was filled with surprises and amusements, all because of my mother-loving, sweet, yet absent-minded and forgetful. One strange family trip we took when I was eleven tells a lot abo

37、ut her.My two sets of grandparents lived in Colorado and North Dakota, and my parents decided to spend a few weeks driving to those states and seeing all the sights along the way. As the first day of our trip approached, David, my eight-year-old brother, and I unwillingly said good-bye to all of our

38、 friends. Who knew if wed ever see them again? Finally, the moment of our departure arrived, and we loaded suitcases, books, games, camping equipment, and a tent into the car and bravely drove off. We bravely drove off again two hours later after wed returned home to get the purse and travelers chec

39、ks Mom had forgotten.David and I were always a little nervous when using gas station bathrooms if Mom was driving while Dad slept: “You stand outside the door and play lookout(放哨) while I go, and Ill stand outside the door and play lookout while you go.” I had terrible pictures in my mind: “Honey, w

40、here are the kids?” “What?! Oh, GoshI thought they were being awfully quiet.” We were never actually left behind in a strange city, but we werent about to take any chances.On the fourth or fifth night, we had trouble finding a hotel with a vacancy. After driving in vain for some time, Mom suddenly g

41、ot a great idea: Why didnt we find a house with a likely-looking backyard and ask if we could set up tent there? David and I became nervous. To our great relief, Dad turned down the idea. Mom never could understand our objections(反对). If a strange family showed up on her front doorstep, Mom would ha

42、ve been delighted. She thinks everyone in the world is as nice as she is. We finally found a vacancy in the next town.注意:1. 所续写短文的词数应为150左右;2. 至少使用5个短文中标有下划线的关键词语;3. 续写部分分为两段,每段的开头已为你写好;4. 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。Paragraph 1:The next day we remembered the brand-new tent we had brought with us. _ Para

43、graph 2:We drove through several states and saw lots of great sights along the way. _ 【答案】The next day we remembered the brand-new tent we had brought with us. Thinking of this tent, Mom suggested that we go camping in the next village in excitement, with her eyes glittering. Considering her enthusi

44、asm, we all agreed. When the door of our car opened, Mom stormed out instantly and urged us to put up the tent. David and I were asked to pick up some branches to build a fire. And when we came back, Dad and Mom had already lain down the grass comfortably in front of the tent, talking merrily with a

45、 local boy at our age, who kept glancing at this tent curiously. Soon we learnt that the boy in rags even didnt have a home to live in. Of course, Mom “forgot” to take this tent with us again.We drove through several states and saw lots of great sights along the way. And we also had a nice time livi

46、ng with my grandparents during that trip. But what impressed me most was that tent, which was forgotten deliberately by Mom. Though she did love going camping, she presented that poor boy with this tent out of sympathy. It was Mom that made my childhood colorful. And it was also she that showed me t

47、he true meaning of giving.【解析】这是一篇读后续写。短文叙述了作者的母亲很健忘,一家四口自驾旅游去祖父母所居住的地方,途中发生了有趣的事情。【详解】首先,根据文章当中第二段内容比较开心的基调,第一段的故事情节应该比较偏向正面感情色彩,例如:我们在露营过程中一起搭建帐篷的开心时光或露营过程中的趣事(尤其是前文有铺垫妈妈是个forgetful的人,这一点也可以埋下伏笔来表达后面过程中由于妈妈健忘而带来的趣事)(也有同学在此处描述了露营过程中对其他陌生人提供帮助,来集中体现nice这一个点);其次,第二段开头说来描述欣赏风景: 此处可以用一些描述景色环境的表达来烘托下氛围,

48、但是第二段不能仅仅只能有景色描述;例如:这里可以实写和虚写结合的方式,看到景色(同时回忆往事),最终把故事的落脚点放在“家人的感情”“亲情”“生活的乐趣”“与妈妈一起的趣事”等等角度都可以的;当然也有同学描述与陌生人的相遇,引出了陌生人的善意这个主题;总之这次的话题比较开放,情节可以写的角度比较多;再次,除了情节方面的内容以外,以下几个方面是考生需要着重关注的得分点:字迹清晰程度,语法多样性和句式丰富性,衔接成分的使用,语言的场景恰当程度;高考英语写作中,考生所采用的句型结构一定程度上影响了老师对考生写作水平的判断;说到语法丰富性方面,例如在作文中用到从句结构、强调句、非谓语结构等。尤其应该注

49、意的是:避免句型单一化,如通篇使用定语从句,这样反而使阅卷老师觉得该考生对句型掌握的不够充分。应该在文章写作中有意识地多使用不同的句型结构。【点睛】文章思路清晰,语言规范,段落整齐,语篇连贯,层次清晰。使用了较为高级的句式: 虚 拟 语 气 和 with 复 合 结 构 Mom suggested that we go camping in the next village in excitement, with her eyes glittering. Considering her enthusiasm, we all agreed. what引导的主语从句和which引导的非限制性定语从

50、句But what impressed me most was that tent, which was forgotten deliberately by Mom.高级句式的应用提升了写作的档次,整个短文显示出了作者高水平的英语表达能力。5.(2017年6月,浙江高考)阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。On a bright, warm July afternoon, Mac Hollan, a primary school teacher, was cycling from his home to Alaska with his friends. One of h

51、is friends had stopped to make a bicycle repair, but they had encouraged Mac to carry on, and they would catch up with him soon. As Mac pedaled (骑行) along alone, he thought fondly of his wife and two young daughters at home. He hoped to show them this beautiful place someday. Then Mac heard quick an

52、d loud breathing behind him. “Man, thats a big dog!” he thought. But when he looked to the side, he saw instantly that it wasnt a dog at all, but a wolf, quickly catching up with him. Macs heart jumped. He found out his can of hear spray. With one hand on the bars, he fired the spray at the wolf. A

53、bright red cloud enveloped the animal, and to Macs relief, it fell back, shaking its head. But a minute later, it was by his side again. Then it attacked the back of Macs bike, tearing open his tent bag. He fired at the wolf a second time, and again, it fell back only to quickly restart the chase(追赶

54、)。Mac was pedaling hard now. He waved and yelled at passing cars but was careful not to show down. He saw a steep uphill climb before him. He knew that zxxk once he hit the hill, hed be easy caught up and the wolfs teeth would be tearing into his flesh.At this moment, Paul and Beeky were driving the

55、ir car on their way to Alaska. They didnt think much of it when they saw two cyclists repairing their bike on the side of the road. A bit later, they spotted what they, too, assumed was a dog running alongside a man on a bike. As they got closer, they realized that the dog was a wolf. Mac heard a la

56、rge vehicle behind him. He pulled in front of it as the wolf was catching up fast, just a dozen yards away now.注意:1. 所续写短文的词数应为150左右;2. 应使用5个以上短文中标有下划线的关键词语;3. 续写部分分为两段,每段开头语已为你写好;4. 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。【答案】The car abruptly stopped in front of him. Paul and Becky got out of the car immediately to

57、 give the help. With nothing on the hand, they didnt dare to fight against the wolf. However, they still approached to the wolf bravely. At the same time, the wolf also noticed them and turned its head back, howling angrily towards Paul and Becky. Mac then jumped off the bicycle and was ready to fig

58、ht against the wolf. Then came the deadlock.A few minutes later, the other two cyclists arrived. They found the dangerous situation, where three men circled the wolf. Macs friends also jumped off their bicycles and joined the fight with the wolf. More and more cars stopped. Some drivers took out the

59、 sticks from the cars, and some took out the knives, even the guns towards the wolf. In the meanwhile, the wolf might feel the peoples threats around, so it began to step back slowly. Soon, it ran away off the road and disappeared in the distance.【解析】本文主要讲述了Mac在骑自行车前往阿拉斯加的途中,被一只狼追赶的故事。时态要考虑以一般过去时为主,

60、人称以第三人称为主。同时要兼顾字数的要求,不要过多,关键词列出5个以上,需要均匀分布在两段中。考生要注意几个关键信息和情节变化并结合给出的内容提示进行合理构思。6.(2016年10月,浙江高考)One weekend in July,Janeand her husband,Tom, had driven three hours to camp overnight by alakein the forest. Unfortunately, on the way an unpleasant subject came up and they started to quarrel. By the ti

61、me they reached the lake, Jane was so angry that she said to Tom. “Im going to find a better spot for us to camp” andwalkedaway. With no path to follow, Jane just walked on for quite a long time. After she hadclimbedto a high place, she turned around, hoping to see the lake. To her surprise, she saw

62、 nothing but forest and, far beyond, a snowcapped mountain top. She suddenly realized that she was lost. “Tom! ”she cried. “Help!” No reply. If only she had not left her mobile phone in that bag with Tom. Jane kept moving, but the farther she walked, the more confused she became. As night was beginn

63、ing to fall, Jane was so tired that she had to stop for the night. Lying awake in the dark, Jane wanted very much to be with Tom and her family. She wanted to hold him and tell him how much she loved him. Jane rose at the break of day, hungry and thirsty. She could hear water trickling (滴落)somewhere

64、at a distance. Quickly she followed the sound toa stream.To her great joy, she also saw some berry bushes. She drank and ate a few berries. Never in her life had she tasted anything better. Feeling stronger now, Jane began to walk along the stream and hope it would lead her to the lake. As she picke

65、d her way carefully along the stream, Jane heard ahelicopter.Is that for me? Unfortunately, the trees made it impossible for people to see her from above. A few minutes later, another helicopter flew overhead. Jane took off heryellow blouse, thinking that she should go to an open area and flag them

66、if they came back again.注意:1. 所续写短文的词数应为l50左右;2. 至少使用5个短文中标有下划线的关键词语;3. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;4. 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。Paragraph 1: But no more helicopters came and it was getting dark again._Paragraph 2: It was daybreak when Jane woke up._One possible version: Paragraph 1:But no more helicopters ca

67、me and it was getting dark again.Janehad to stay alone in the forest for another cold night. Although she felt a little sad, she didnt get fearful. She thought aboutTom. “He must have called for those helicopters. Maybe he was in one of them and will come back again! I have to guide him tomorrow.” S

68、he fell asleep and dreamed of seeing Tom.Paragraph 2:It was day break when Jane woke up.She ate some berries and then walked along thestream, hoping to find a suitable place to guide the helicopter. Fortunately, she saw a huge flat rock in an open areaat a distance. She rushed to the rock, climbed o

69、nto it and waited.To her great joy, the helicopter appeared again. The nearer it got, the more she flagged theyellow blouse. Luckily, the helicopter didnt miss Jane this time and it landed near the big rock slowly. Tom jumped off the helicopter and ran towards Jane. She broke down and burst into tea

70、rs.【解析】题型解读和以往的高考英语命题作文不同,读后续写要求考生首先要读懂已有信息,不仅能读懂字面含义,还要理清文章的脉络和关系。续写这篇短文时,考生需要明白故事的发展进程、前因后果、地理位置变化、人物特征和情感等。在此基础上,考生顺着文章的思路,根据线索,发挥想象,对其后的情节进行合理预测,并用英语表达出来。同时,在组织语言时,切记使用5个以上给出的提示词。故事主线已知线索:吵架出走迷路失联自救思念寻路直升机飞离拂晓可续写线索:失望?坚信?曲折?直升机?Tom?自救?获救?续写词汇已给提示词汇:Jane, Tom, lake, walk, climb, at a distance, to

71、 her great joy, helicopter, yellow blouse话题激活词汇:环境:forest, stream, rock, berry, valley, steep, cave, lake, waterfall (人口、环境与自然)困难:hunger, starve, thirsty, injure, broken, blood, panic, shelter, survive (survival), suffer, cold, severe (天气与自然灾害)活动: walk, climb, fall, crawl, taste, attempt, struggle to ones feet, make ones way to, pick up (人体与动作)情绪:to ones great joy, break down救援:rescue team, doctor, search for, spot (天气与自然灾害)意志品质:calm, courage, will (性格与行为特征)评价:amazing, make it

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 语文

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1