1、UNIT 4HUMOURSection BLESSON 2 & LESSON 3课后篇巩固提升必备知识基础练.单词拼写1.Can you feel the (紧张) in this room?答案tension2.She lives in France but has British n.答案nationality3.He had an angry (心情) yesterday.答案mood4.She won a s to go to university.答案scholarship5.I had a frightening (遇到) with a poisonous snake.答案enco
2、unter6.This store has an excellent (名誉) for fair dealing.答案reputation7.This is the mark of her real (天才) as a designer.答案genius8.Air,water,clothing and insects are all means of (传染).答案infection9.The two of them frequently discuss (学术的) questions through email.答案academic10.She was so nervous that she
3、 kept forgetting what to say,and she spoke almost in a w.答案whisper.用所给词的适当形式填空1.He (convince) me he was right.答案convinced2.The guests are (most) her friends.答案mostly3.I didnt find the joke at all (amuse).答案amusing4.This artists (create) are worth collecting.答案creations5.They were (astonish) to find
4、the driver was a six-year-old boy.答案astonished6.This course covers the (psychology) area.答案psychological7.As I turned around,I (accidental) hit him in the face.答案accidentally8.She took the job (pure) and simply for the money.答案purely9.Agreement on this issue is almost (universe).答案universal10.She (r
5、are) went anywhere except to her office.答案rarely11.She returns to work feeling (energy).答案energised/energetic12.Much to her (embarrass) she realised that everybody had been listening to her singing.答案embarrassment.用适当的介词或副词填空1.His speech is full of jokes my expense.答案at2.You can rely me for help.答案o
6、n3.Contrary the popular opinion,coffee is quite good for you.答案to4.He shows a talent painting.答案for5.He is firmly convinced the possibility of life on other planets.答案of6.His works have a great influence the world literature.答案on7.Every day they were busy cutting the grass and clearing the bushes.答案
7、with8. my astonishment,she remembered my name.答案To.短语填空rely on,have a bad effect on,in a bad mood,deal with,make an attempt to do sth,on the contrary,believe in,busy oneself doing sth1.We must take positive steps to the problem.答案deal with2.Id like to come with you but thats not a promise;dont it.答案
8、rely on3.You think you are clever;,I make sure that you are very foolish.答案on the contrary4.The rain will the crops.答案have a bad effect on5.I this teaching method.答案believe in6.Every time they went dancing they ended up .答案in a bad mood7.They are tidying up the table.答案busying themselves8.The compan
9、y break into the American market.答案makes an attempt to.完成句子1.好像有敲门声。(as if)It sounds at the door.答案as if there is a knock2.因为生病,她今天没有像往常一样去上学。(现在分词短语作状语) ,she didnt go to school as usual today.答案Being ill3.那位母亲去世了,给她的孩子们留下了一大笔钱。(现在分词短语作状语)The mother died, for her children.答案leaving a lot of money4.我
10、们班的学生大部分是女生。(consist of)The students in our class .答案consisted mostly of girls5.我期望你来树立一个好榜样。(rely on)I a good example.答案rely on you to set关键能力提升练.阅读理解A主题语境:人与社会语篇类型:说明文The British are known for their sense of humour.However,it is often difficult for foreigners to understand their jokes.The main poi
11、nt to remember is that the British often use understatement.Understatement means saying less than you think or feel.For example,if someone gets very wet in a shower of rain,he might say,“Its a little damp outside.” Or,if someone is very impolite and shouts at another person,someone else might say,“S
12、he isnt exactly friendly.” Understatement is often used in an unpleasant situation or to make another person look silly.Understatement plays an important part in British humour.Another key to understanding British humour is that the British like to make fun of themselves as well as others.They often
13、 laugh about the silly and unpleasant things that happen in our everyday life when someone accidentally falls over in the street.They also like to make jokes on people from different classes of society.They like to make jokes about their accents,the way they dress and the way they behave.Whats more,
14、the British love to watch comedies about people who do not know how to behave in society.The comedy series Mr Bean is a good example of this kind of humour.Mr Bean is the character created by British actor Rowan Atkinson in 1990.Mr Bean doesnt talk often,and instead he uses his body movements and fa
15、cial expressions to make people laugh.Perhaps what makes Mr Bean so funny is that he does things that adults in the real world cannot do.Mr Bean is popular in many countries around the world because you do not have to speak English to understand the humour.Because of this,many people have become fam
16、iliar with the British sense of humour.【语篇导读】本文为说明文,主要介绍了英国人幽默的主要特点是轻描淡写和喜欢开自己和他人的玩笑。1.Why is it difficult for foreigners to understand British jokes? A.The British often stick to the facts.B.British jokes are involved with many different cultures.C.British jokes are not as funny as jokes in other c
17、ountries.D.The British try to make out that something is less important than it is.答案D解析细节理解题。根据第一段以及第二段可知,英国幽默的主要特点就是对叙述的事情轻描淡写。2.How does the author mainly explain the understatement?A.By describing a process.B.By making comparisons.C.By following the time order.D.By using examples.答案D解析推理判断题。第二段所
18、举的两个例子旨在说明英国人喜欢轻描淡写。3.How does Mr Bean make people laugh?A.By using his body movements and facial expressions.B.By making jokes about others accents.C.By copying others behaviour.D.By telling funny stories.答案A解析细节理解题。根据最后一段中“.he uses his body movements and facial expressions to make people laugh”可知,
19、憨豆先生是通过肢体动作和面部表情让人发笑的,故选A项。B主题语境:人与社会语篇类型:说明文Meeting people from another culture can be difficult.From the beginning,people may send the wrong signal.Or they may pay no attention to signals from another person who is trying to develop a relationship.Different cultures emphasise the importance of rel
20、ationship building to a greater or lesser degree.For example,business in some countries is not possible until there is a relationship of trust.Even with people at work,it is necessary to spend a lot of time in “small talk”,usually over a glass of tea,before they do any job.In many European countries
21、like the UK or Francepeople find it easier to build up a lasting working relationship at restaurants or cafes rather than at the office.Talk and silence may also be different in some cultures.I once made a speech in Thailand.I had expected my speech to be a success and start a lively discussion;inst
22、ead there was an uncomfortable silence.The people present just stared at me and smiled.After getting to know their ways better,I realised that they thought I was talking too much.In my own culture,we express meaning mainly through words,but people there sometimes feel too many words are unnecessary.
23、Even within Northern Europe,cultural differences can cause serious problems.Certainly,English and German cultures share similar values;however,Germans prefer to get down to business more quickly.We think that they are rude.In fact,this is just because one culture starts discussions and makes decisio
24、ns more quickly.People from different parts of the world have different values,and sometimes these values are quite against each other.However,if we can understand them better,a multicultural environment will offer a wonderful chance to us to learn from each other.【语篇导读】本文是一篇说明文,主要讲述的是不同文化之间的差异问题,并进
25、行了举例说明。4.Whats the benefit of eating together at restaurants in some countries according to this passage?A.People can develop closer relations.B.People can share the same culture.C.People can get to know each other.D.People can keep each other company.答案A解析细节理解题。根据第二段中的“.people find it easier to bui
26、ld up a lasting working relationship at restaurants or cafes rather than at the office.”可知,在餐馆吃饭或在咖啡厅喝咖啡,比在办公室更容易建立长久的工作关系。5.Why does the author mention his experience in Thailand?A.To show the English prefer to make long speeches.B.To show too many words are of no use.C.To show people from Thailand
27、 are quiet and shy by nature.D.To show even talk and silence can be culturally different.答案D解析推理判断题。根据第三段中的“Talk and silence may also be different in some cultures.”可知,谈话和沉默也有文化上的差异。6.According to the text,how can people from different cultures understand each other better?A.By sharing different way
28、s of life.B.By accepting different habits.C.By recognising different values.D.By speaking each others languages.答案C解析推理判断题。根据文章最后一句“However,if we can understand them better,a multicultural environment will offer a wonderful chance to us to learn from each other.”可知,多元文化环境使双方互相理解。7.What would be the
29、best title for the text?A.Multicultural EnvironmentB.Cross-cultural DifferencesC.How to Understand Each OtherD.How to Build up a Relationship答案B解析标题归纳题。本文主要介绍了不同文化之间的差异,并说明不同文化之间要加强理解和认识。故选B项。C主题语境:人与社会语篇类型:说明文This year over twenty-three hundred teenagers (young people aged from 13-19) from all over
30、 the world will spend about ten months in US homes.They will attend US schools,meet US teenagers,and form impressions of the real America.At the same time,about thirteen hundred American teenagers will go to other countries to learn new languages and gain a new understanding of the rest of the world
31、.Here is a two-way student exchange in action.Fred,nineteen,spent last year in Germany with Georges family.In turn,Georges son Mike spent a year in Freds home in America.Fred,a lively young man,knew little German when he arrived,but after two months study the language began to come to him.School was
32、 completely different from what he had expectedmuch harder.Students rose respectfully when the teacher entered the room.They took fourteen subjects instead of the six that were usual in the United States.There were almost no outside activities.Family life,too,was different.The fathers word was law,a
33、nd all activities were around the family rather than the individual.Fred found the food too simple at first.Also,he missed having a car.“Back home,you pick up some friends in a car and go out and have a good time.In Germany,you walk,but you soon learn to like it.”At the same time,in America,Mike,a f
34、riendly German boy,was also forming his idea.“I suppose I should criticise American schools,” he said.“It is far too easy by our level.But I have to say that I like it very much.In Germany we do nothing but study.Here we take part in many outside activities.I think that maybe your schools are better
35、 in training for citizens.There ought to be some middle ground between the two.”【语篇导读】本文是一篇说明文。文章介绍了一个不同国家青少年参与的交换生活动,通过此活动交换生们可以感受到不同国家之间的文化差异。8.Whats the purpose of the whole exchange program?A.To help teenagers in other countries know the real America.B.To send students in America to travel in Ge
36、rmany.C.To let students learn something about other countries.D.To have teenagers learn new languages.答案C解析细节理解题。根据第一段第二、三句话“They will attend US schools.American teenagers will go to other countries.”可知,这个计划是让学生们了解其他国家。9.What is particular in American schools?A.There is some middle ground between th
37、e two teaching buildings.B.There are a lot of outside activities.C.Students usually take 14 subjects in all.D.Students go outside to enjoy themselves in a car.答案B解析细节理解题。根据文章最后一段中“Here we take part in many outside activities.”可知,美国的学校里有很多的户外活动。10.What did Mike think after experiencing the American s
38、chool life?A.A better education should include something good from both America and Germany.B.German schools trained students to be better citizens.C.American schools were not as good as German schools.D.The easy life in American schools was more helpful to students.答案A解析推理判断题。根据文章最后一句“There ought t
39、o be some middle ground between the two.”可知,他认为要从两种教育体系中找出好的方面,并把二者结合在一起。11.Whats Mikes attitude towards American education?A.Praise.B.Regret.C.Ignore.D.Accuse.答案D解析观点态度题。根据最后一段中“It is far too easy by our level.”可推断,他认为美国的教育太容易了,故持谴责的态度。.七选五主题语境:人与社会语篇类型:说明文How to Say No RespectfullyLike most people
40、,your natural instinct (本能) is probably to help others when you can.1 Whether youre declining an invitation to a party or turning down a new project at work,you can say no while still being respectful.Whatever the situation is,be clear,polite and firm when saying no.Express your thanks.2 If you have
41、 to turn someone down,express your thanks that they thought of you in the first place.You could say something like,“Thanks for considering me responsible enough to watch your kids.Im sorry that Im busy that evening.”Think before you speak.If you say no immediately,it might seem like you didnt even c
42、onsider the request.In order to be respectful,take a moment to think about your answereven if you already know what it is going to be.3Give a clear answer.Saying no respectfully shows that youre honest and direct.4 If you cant help,say so.If someone is asking you on a date and you dont want to go,ma
43、ke that clear.5 You can say no without completely turning down the request.By setting boundaries,you can make it clear exactly what you can do and what you are willing to do.For example,you could say,“Im not free for dinner,but I would be coming for a quick drink after work.”A.Find a way to compromi
44、se.B.Take a pause,and then kindly say no.C.But sometimes,you just need to say no.D.Its strange to feel guilty for turning someone down.E.Make it clear that you sincerely appreciate being asked.F.If you feel it necessary,you can also provide a reason for your answer.G.Do not give people false hope th
45、at you will be able to satisfy their request.答案与解析【语篇导读】本文为一篇说明文。文章主要介绍了如何有礼貌地拒绝别人。在拒绝别人的时候,不要给人错觉,让别人觉得你可以满足他们的要求;可以留有余地,但是要表达清楚你能做什么,愿意做什么。1.C空前讲到“帮助别人可能是你的一种本能”,接下来话锋一转,下文说到在有的情形下你可以礼貌地拒绝别人,前后是转折关系。C项“But sometimes,you just need to say no.”符合题意。2.E本段的第一句为段落主题句,所以空格处的内容在进一步解释说明这一主题。分析选项可知,E项“Make
46、it clear that you sincerely appreciate being asked.”符合题意,而且选项中的“appreciate”与本段第一句的“Express your thanks.”相呼应。3.B本段的首句“Think before you speak.”为段落主题句,且下文提到“在说(不)之前要思考一下”。而B项“Take a pause,and then kindly say no.”与此处匹配。4.G由本段中“Give a clear answer.Saying no respectfully shows that youre honest and direct
47、.”可知,本段主要叙述明确答复对方,有礼貌地拒绝别人表明你是诚实的、直接的,以及空格后的“If you cant help,say so.If someone is asking you on a date and you dont want to go,make that clear.”可知,如果你帮不上忙,就说出来。如果有人约你而你不想去,就说清楚。由此可知,不要给人错觉,让别人觉得你可以满足他们的要求。分析选项可知G项与本段表述的意义一致。5.A根据下文可知,本段讲述的是在拒绝别人的时候,可以留有余地,表达清楚你能做什么,愿意做什么。分析选项可知,A项“Find a way to com
48、promise.”与之意义一致。.完形填空主题语境:人与自我语篇类型:记叙文An anxious father was worriedly sitting outside an operation room.Having met with a bad accident,his son was lying 1 inside.For the father,every moment seemed longer than a year.Suddenly a doctor 2 towards the operation room.The father just could not control his
49、 anger,“My son is lying on the3 table for so long!” The doctor 4the father and said,“This is the earliest I could reach.Please dont 5.” Then he continued running to the operation room.The father became even angrier,“How 6 you said not to worry!You doctors have no feelings at all!”An hour passed;thre
50、e more hours went by;the father then began to think of all the7 things that he might have to hear once the doctor finished the marathon operation.Finally,the doctor came out of the room.Before the father could ask him 8,the doctor said,“Your son is fine now.” and rushed away.The father became angry
51、again.He shouted at the nurse,“How proud!What does he think of himself?He has done no9 to me at all!It is his 10 to serve his patients.”The nurse requested him to11 down and said,“Im sorry,sir.Your son is out of 12.The doctor who operated on your son was in the graveyard (墓地) when we called him 13 y
52、our son was brought here.His son 14 away last night.Before leaving,the doctor gave me all the necessary instructions.”Dont 15 before knowing the whole truth.【语篇导读】本文是一篇记叙文,主要讲述的是孩子出车祸需要做手术,父亲因为担心而埋怨医生不负责任,护士的解释让父亲明白:在未充分了解情况之前不要轻易下结论。1.A.unconsciousB.unwillingC.regretfulD.hopeless答案A解析由于遭遇了一次严重的事故,他
53、的儿子正躺在手术室里面不省人事。unconscious“无意识的”;unwilling“不愿意的”;regretful“后悔的”;hopeless“失望的”,故选A项。2.A.walkedB.lookedC.droveD.rushed答案D解析突然,一名医生冲进手术室。walk“走路”;look“看”;drive“驾驶”;rush“冲进”;根据语境可知,D项正确。3.A.dinningB.operationC.writingD.work答案B解析根据语境可知,孩子需要手术,所以躺在手术台上。operation“手术”,故选B项。4.A.looked down onB.took care ofC
54、.stared atD.laughed at答案C解析结合语境,医生对父亲说话,因此选项中只有“盯着”父亲最合适。look down on“蔑视”;take care of“照顾”;stare at“凝视”;laugh at“嘲笑”,根据句意可知,C项正确。5.A.worryB.cryC.hesitateD.quarrel答案A解析根据下文提到“you said not to worry”可知,此处医生安慰父亲不要担心。6.A.stressfullyB.easilyC.patientlyD.embarrassedly答案B解析结合语境可知,医生对父亲说不要担心,但父亲对医生感到不满,认为医生说
55、得多么轻松啊。7.A.dangerousB.urgentC.favouriteD.worst答案D解析父亲认为时间太长了,开始想最坏的结果。dangerous“危险的”;urgent“紧急的”;favourite“最喜爱的”;worst“糟糕的”;根据句意可知,D项正确。8.A.whyB.anythingC.whenD.everything答案B解析根据语境可知,还没等父亲问任何事情,医生就告诉父亲孩子很好。9.A.favourB.wrongC.goodD.harm答案A解析医生很快离开,所以父亲认为医生对自己的态度不好,开始责怪医生,认为医生没有帮到他。favour“帮助”,故选A项。10.
56、A.dutyB.problemC.dreamD.chance答案A解析结合语境及常识可知,为病人服务是医生的职责。duty“职责”;problem“问题”;dream“梦想”;chance“机会”,故A项正确。11.A.breakB.calmC.setD.fall答案B解析根据上文提到父亲很愤怒可知,护士让他冷静下来。calm“冷静”,故选B项。12.A.sightB.orderC.dangerD.control答案C解析根据上文提到“the doctor said,Your son is fine now. ”可知,孩子已经脱离危险。13.A.beforeB.althoughC.as lon
57、g asD.as soon as答案D解析你儿子一被带到这里,我们就给医生打电话,他当时在墓地。根据语境可知,只有as soon as最能体现医院处理得及时。14.A.walkedB.passedC.gotD.ran答案B解析根据上文提到“The doctor who operated on your son was in the graveyard”可推知,他的儿子去世了。pass away“去世”。15.A.replyB.imagineC.regretD.conclude答案D解析根据短文内容可知,若不了解情况就不要妄下结论。reply“回复”;imagine“想象”;regret“后悔”
58、;conclude“下结论”,故选D项。.语篇填空主题语境:人与自我语篇类型:议论文As an ancient saying in China goes:If your ship is against the current (水流),you lose your ground when you dont advance.Isnt this talking about life?1.(gain) something,you need to work at your best constantly.But a wise man once 2. (tell) me something opposit
59、e years ago.Sometimes we need to slow down so that we can find peace and see clearly 3. we truly want in the first place.The competition in our society is fierce.It is now.It used to be.And it will be.And at 4. same time,we have family,friends and lovers 5. we need to value.But we all only have 24 h
60、ours a day.And 6.(take) rests has to take up a lot of time among these hours.Otherwise we wont be able to survive.So we really need to remind 7.(us) that sometimes life does take 8.(patient).Slow down.Dont be always anxious 9. everything.Only by doing so can we 10. (actual) go farther.答案与解析【语篇导读】本文是
61、一篇议论文。文章告诉我们一个道理:人生,有时需要耐心。1.To gain考查不定式作目的状语。根据句意可知此处为目的状语,且句子主语与gain构成主谓关系,因此用不定式的主动形式,注意首字母大写。2.told考查一般过去时。根据句中的时间状语years ago可知此处应用一般过去时。3.what考查宾语从句。分析句子结构可知此处为宾语从句,从句中缺谓语动词的宾语,因此用what引导宾语从句,指想要的东西。4.the考查冠词。此处为固定短语at the same time“同时”。5.whom/who/that考查定语从句引导词。分析句子结构可知 we need to value部分为定语从句,
62、修饰指“人”的先行词family,friends and lovers,且从句中缺宾语,因此whom/who/that均可。6.taking考查动词-ing形式作主语。分析句子结构可知此处为动词-ing形式作主语,因此用动词-ing形式taking。7.ourselves考查代词。根据句意可知此处应用反身代词:remind oneself“提醒自己”,这里应用ourselves与we保持一致。8.patience考查名词。此处take为及物动词,意为“需要,花费”,后跟名词。9.about考查介词。根据句意可知此处为短语be anxious about“为而忧虑”。10.actually考查副词。分析句子结构可知此处为副词修饰谓语动词go,因此应用副词actually。