1、2020 年高考英语模拟试题及答案(十四)第一部分阅读理解(共两节,满分 40 分)第一节(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。AHow It Feels to Floatby Helaia FoxIf youre looking for a moving story that explores themes of mental illness,grief(悲痛),and love,pick up a copy of How It Feels to Float and follow Biz as she co
2、mes ofage.This moving novel will stay with you longafter you finish reading it.Two Can Keep a Secretby Karen M.MeManusPut on your crime-solving cap and get swept away in this thriller about a girl,aboy,and a string of unsolved murders.As threats and clues pile up,youll be burningthe midnight oil try
3、ing to finish the book before dawn.Forest of a Thousand Lanternsby Julie C.DaoThe first book in the Rise of the Empress series takes the bones of a traditionalfairy tale a poor girl fated for power,an evil queen determined to stop her,love forsomeone who doesnt love back and magic and gives them a r
4、ichly imagined EastAsian setting.Duneby Frank HerbertIf the Star Wars movies have made you fall in love with the space opera,eventuallyyoure going to read Frank Herberts most famous creation.The story of centuries-oldpolitical plotting about warring factions(派 系)battling over control of theextremely
5、 valuable planet Arrakisis a classic and remains a wonderfulintroduction to the larger,more complex world of science fiction just beyond the StarWars trilogies.1.What is How It Feels to Float mainly about?A.The murder of a teenage girl.B.A girls space adventures.C.Challenges of growing up.D.A poor g
6、irl with special powers.2.What kind of book is Two Can Keep a Secret?A.A fairy tale.B.A science-fiction story.C.A love story.D.A detective story.3.Which book is about battling for control of another planet?A.How It Feels to FloatB.Two Can Keep a SecretC.Forest of a thousand LanternsD.Dune【文章大意】本文是一篇
7、说明文。主要介绍了四本不同体裁和不同内容的书。1.C 主旨大意题。根据 How It Feels to Float 部分的 If youre looking for a moving storythat explores themes of mental illness,grief(悲痛),and love,pick up a copy of How ItFeels to Float and follow Biz as she comes of age.(如果你正在寻找一个感人的探索精神疾病、悲伤和爱的主题故事,可以选择 How It Feels to Float 这本书,跟着 Biz 走进她
8、的成长世界)可知,小说How It Feels to Float主要讲述的是通过主人公 Biz 成长的点滴去探索悲伤和爱的故事,因此 C 项(成长的挑战)可以概括 How It Feels to Float 的主要内容,故选 C。2.D 推理判断题。根据 Two Can Keep a Secret 部分的 Put on your crime-solving cap andget swept away in this thriller about a girl,a boy,and a string of unsolved murders.(戴上你的破案帽,在这部关于一个女孩,一个男孩和一系列未侦
9、破的谋杀案的惊悚片中,你会被卷入其中。)可知,Two Can Keep a Secret属于侦探小说。故选 D。3.D 细节理解题。根据 Dun 部分的 The story of centuries-old political plotting aboutwarring factions(派系)battling over control of the extremely valuable planet Arrakis is a classic(这个有着几个世纪历史的政治阴谋的故事关于交战的派系为争夺对极具价值的阿拉基斯星球的控制权而争斗是一部经典之作)可知,Dune 讲述一场争夺另一颗行星控制
10、权的战争的书是 Dune。故选 D。BBradley McConachie,a 33-year-old Australian is actually a student in internationalrelations completing his PhD through Griffith University.He came to Beijing for acooperative research at Beijing University two years ago.Such an academic life wascolorful with a chance offered by th
11、e cultural exchanges project,“Im in China.Bradley was lucky to win the most likes for his photo story about his life in Chinaand became one of 20 winners to visit locations by the project this summer.All thewinners experiences were filmed to produce a reality show,My Chinese WorkingDay,which will be
12、 broadcast by mid-September.Bradley was chosen to work as a recreational manager for a Chinese wedding.Thefilm crew took them to many“amazing sites and the staff at the resort taught thema lot about how to incorporate modern Chinese features while still keeping traditionalcustoms.“I would have to sa
13、y two things stick out as the most memorable:the helicopterride and talking with the staff at the hotel about how they organize weddings here inChina,he said.That was Bradleys first time to be in a helicopter,and he was tooabsorbed with the“stunning view of the coastline.“I think it is so important
14、to show other Australians the different landscapesChina has to offer.I think so many Australians,when they think about China,imaginethe historical sites of Beijing and the exciting things to see in Shanghai but have noidea about other beautiful places,like Sanya or the many other places people haveb
15、een taken to in this TV series.It was nice to experience these little touches.I washappy to be a part of that experience!”Bradley said.4.What made Bradleys life more colorful?A.Obtaining his PhD.B.The cultural exchanges project.C.The research about Beijing University.D.The interest in international
16、relations.5.Why was Bradley given the chance?A.He produced the reality show.B.His life in China was interesting.C.He was one of the top 20 winners.D.He liked photo stories most.6.Which of the following best explains“stunning in Paragraph 4?A.Fantastic.B.Confusing.C.Agreeable.D.Extreme.7.What can we
17、infer from the last paragraph?A.Its difficult to produce moving TV series.B.Beijing and Shanghai are historical sites.C.Sanya is worth visiting for foreigners.D.Many Australians know little about China.【文章大意】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了 Bradley 来到北京大学进行合作研究,他在中国生活的照片故事赢得了最“喜欢”的人,并成为今年夏天该项目 20 个参观景点的获奖者之一。坐直升飞机观
18、看中国的美景觉得澳大利亚人对中国知之甚少。4.B 细节理解题。根据第一段中的“Such an academic life was colorful with a chanceoffered by the cultural exchanges project”可知,文化交流项目提供了一个使这样的学术生活丰富多彩的机会。故选 B 项。5.C 细节理解题。根据第二段第一句“Bradley was lucky to win the most likes for hisphoto story about his life in China and became one of 20 winners to
19、visit locations bythe project this summer”可知,Bradley 很幸运,因为他在中国生活的照片故事赢得了最“喜欢”的人,并成为今年夏天该项目 20 个参观景点的获奖者之一。故选 C 项。6.A 词义猜测题。根据第三段中的“The film crew took them to many“amazing sites”和第四段最后一句“That was Bradleys first time to be in a helicopter,and he was tooabsorbed with the“stunning view of the coastline
20、.”可知,这是布拉德利第一次坐直升机,他太专注于“惊人”的海岸线景观。A.fantastic 不可思议的,奇异的;B.confusing 令人困惑的;C.agreeable 令人愉快的;D.extreme 极端的。结合选项可知,stunning 的意思与 fantastic 相近。故选 A 项。7.D 推理判断题。根据最后一段第二句“I think so many Australians,when they thinkabout China,imagine the historical sites of Beijing and the exciting things to see inShan
21、ghai but have no idea about other beautiful places,like Sanya or the many otherplaces people have been taken to in this TV series.”可知,我想这么多澳大利亚人,一想到中国,就会联想到北京的历史古迹和上海令人兴奋的东西,但对其它美丽的地方却一无所知,比如三亚,或者这部电视连续剧中的许多其他地方。由此可推知,许多澳大利亚人对中国知之甚少。故选 D 项。CHistory can be found at every turn,and every corner,as you
22、walk the streets ofthis architectural marvel of a city,and at Powis Place and Fraser Studios you are just ashort 15-minute walk away from one of the oldest universities in the country.Linkscan be found to The University of Aberdeen as far back as 1495,with a beautifulmedieval(中世纪的)campus to back up
23、its claims.It makes it the fifth oldest university in the whole of the UK,and as a result it hasalways been a well-regarded higher education establishment.It has been voted theScottish University of 2019 and is ranked in the Top 30 Universities in the UK in 2019.It attracts people from all over the
24、UK and abroad.With distance learning choices,it isan attractive proposition to many students.The Sir Duncan Rice Library has perfectviews of the entire city and beaches,and the university has one of the largest medicalcampuses in the whole of Europe.Aberdeen University Students Association(AUSA)is h
25、ome to over 150 societiesand hundreds of activities relating to those societies.It ensures that whatever you areinterested in you are well served when moving to the city as a student.It is a fantasticway to meet and make new friends with people from all over the world.Within theUnion there is a cafe
26、 and a shop,with many food outlets providing daily refreshments(茶点)during breaks between lectures and study.There are also plenty of volunteeringand training opportunities to take part in,whether you are looking for a hobby,tohelp others,to present your CV,or all of the above.The University of Aberd
27、een certainly holds some reputations,home.to fiveprevious Nobel Prize Winners,an internationally-focused university in teaching andresearch,and even its very own tartan created in 1992 to celebrate the university s500th anniversary.8.When was the University of Aberdeen first built?A.2019.B.1992.C.14
28、95.D.500.9.What does the underlined words“proposition”most probably mean?A.choiceB.preparationC.buildingD.history10.What can we know about Aberdeen University?A.Five scientists won the Nobel Prize in 2019.B.It gained the Scottish University of 2019.C.It has the largest medical campus in the world.D.
29、It is the 30th biggest university in Europe.11.What can we do in the Sir Duncan Rice Library?A.Join AUSA for over 150 societies.B.Get volunteering opportunities.C.Receive distance learning.D.Enjoy the whole city and beaches.【文章大意】这是一篇说明文。文章介绍 University of Aberdeen 的成立、发展史以及学校的特色。8.C 细节理解题。根据第一段中 Li
30、nks can be found to The University of Aberdeen as farback as 1495,with a beautiful medieval(中世纪的)campus to back up its claims.“早在1495 年就可以找到阿伯丁大学(University of Aberdeen)的链接,那里美丽的中世纪校园支持了它的说法。”由此可知,阿伯丁大学是 1495 年建成的。故选 C。9.A 词义猜测题。根据第二段中的 With distance learning choices“远程学习的选择”。再根据 it is an attractive
31、 proposition to many students.“这对许多学生来说是一个有吸引力的建议。”由此推知,划线词的意思是“选择”。故选 A。10.B 细节理解题。根据第二段中 It has been voted the Scottish University of 2019 and isranked in the Top 30 Universities in the UK in 2019.“它曾被评为 2019 年苏格兰大学,并在 2019 年进入英国前 30 所大学。”由此可知,Aberdeen University 获得了 2019 年苏格兰大学的学位。故选 B。11.D 细节理解题
32、。根据第二段中 The Sir Duncan Rice Library has perfect views of theentire city and beaches,“邓肯莱斯爵士图书馆可以看到整个城市和海滩的完美景色,”由此可知,在 the Sir Duncan Rice Library 享受整个城市和海滩。故选 D。DIf you could change your childs DNA in the future to protect them againstdiseases,would you?It could be possible because of technology kn
33、own as CRISPR-Cas,or just CRISPR.CRISPR involves a piece of RNA,a chemical messenger,designed to work on onepart of DNA;it also uses an enzyme(If)that can take unwanted genes out and putnew ones in,according to The Economist.There are other ways of editing DNA,butCRISPR will do it very simply,quickl
34、y,and exactly.The uses of CRISPR could mean that cures are developed for everything fromAlzheimers to cancer to HIV.By allowing doctors to put just the right cancer-killinggenes into a patients immune system,the technology could help greatly.In April scientists in China said they had tried using CRI
35、SPR to edit the genomes(基因组)of human embryos.Though the embryos would never turn into humans,thiswas the first time anyone had ever tried to edit DNA from human beings.With this inmind,the US National Academy of Sciences plans to discuss questions about CRISPRs ethics(伦理问题).For example?CRISPR doesnt
36、 work properly yet.As well as cuttingthe DNA it is looking for,it often cuts other DNA,too.In addition,we currently seemto have too little understanding of what DNA gives people what qualities.There are also moral questions around playing God”.Of course,medicine alreadystops natural things from happ
37、ening-for example,it saves people from infections.Theopportunities to treat diseases make it hard to say we shouldnt keep going.A harder question is whether it is ever right to edit human germ-line(种系)cellsand make changes that are passed on to children.This is banned in 40 countries andrestricted i
38、n many others.However,CRISPR means that if genes can be edited out,they can also be edited back in.It may be up to us as a society to decide when andwhere editing the genome is wrong.Also,according to The Economist,gene editing may mean that parents makechoices that are not obviously in the best int
39、erests of their children:“Deaf parentsmay prefer their children to be deaf too;parents might want to make their childrenmore intelligent at all costs.In the end,more research is still needed to see what we can and cant do withCRISPR.“Its still a huge mystery how we work,”Craig Mello?a UMass MedicalS
40、chool biologist and Nobel Prize winner,told The Boston Globe,Were just trying tofigure out this amazingly complicated thing we call life.12.What is the passage mainly about?A.What we can and cant do with CRISPR.B.How CRISPR was developed by scientists.C.The advantages of CRISPR and arguments about i
41、ts ethics.D.Scientists experiments of using CRISPR to edit human embryos.13.According to the passage,the technology of CRISPR.A.is very safe because it only cuts the DNA it is looking forB.is banned in most countries and restricted in many othersC.could cause parents to make unwise choices for their
42、 childrenD.could help us discover the link between DNA and the qualities it gives people14.It can be inferred from the passage that.A.all diseases could probably be cured through the uses of CRISPRB.scientists had never edited genomes before CRISPR was inventedC.CRISPR is a technology that uses an e
43、nzyme to work on RNA and DNAD.CRISPR has proven to be the most effective way to protect children againstdiseases15.What is the authors attitude towards CRISPR?A.Supportive.B.Worried.C.Negative.D.Objective.【文章大意】本文是一篇议论文。文章介绍了一种为抵抗疾病而改变基因组织的新科技CRISPR,它在治疗疾病方面的优点和在伦理方面引发的人们的各种争论。12.C 主旨大意题。文章主要介绍了一种为抵
44、抗疾病而改变基因组织的新科技 CRISPR,其优点和在伦理方面引发的人们的各种争论。故选 C。13.C 细节埋解题。根据倒数第二段的 gene editing may mean that parents make choicesthat are not obviously in the best interests of their children:“Deaf parents may prefertheir children to be deaf too;parents might want to make their children moreintelligent at all cost
45、s.”可知由于基因被改变,会导致父母不能正确对孩子做出决定,故选 C。14.A 推理判断题。根据第三段的 The uses of CRISPR could mean that cures aredeveloped for everything from Alzheimers to cancer to HIV.可知 CRISPR 技术使得所有疾病的治愈成为可能。故选 A。15.D 推理判断题。文章中作者详细介绍了 CRISPR 技术,它在治疗疾病方面的帮助作用,以及在使用中人们对它的各种顾虑。作者是客观如实介绍,所以他对此技术的现点是客观的,故选 D。第二节(共 5 小题;每小题 2 分,满分
46、10 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Most Americans love Chinese food.However,the Chinese food served in mostAmerican restaurants is very different from the authentic cuisine enjoyed daily bypeople living in China.16.Then many Chinese immigrants had trouble landing a jobin America.To make a
47、 living,some of them opened restaurants.Over these years,Chinese cuisine has been adapted to reflect Western influences.17.The Chinese food found in Western restaurants is mainly cooked throughfrying.Many dishes are cooked using various frying methods.However,traditionalChinese food is rarely cooked
48、 through frying.Instead,methods such as baking,steaming,boiling and fermenting(发酵)are more commonly used.Another big difference between authentic and westernized Chinese food is theingredients used.18.Some ingredients like carrots,onions and tomatoes arenot often used in authentic Chinese cooking.In
49、 addition,while you can find someWestern cuisines that use strange meats like pig ears most Western culturesare pretty conservative about the meats they consume.Authentic Chinese food,incontrast,uses a wider variety of protein sources,including tofu,snake,chicken feet,duck blood and many more that W
50、esterners generally wouldnt choose to eat.19.Sweet and Sour Chicken,for example,has no equivalent(同等物)in traditionalChinese cuisine.Similarly,the fortune cookie is a completely American invention.Indeed,there are numerous differences between authentic and westernizedChinese cuisine,but Western palat
51、es(味觉)adapt to new flavors easily.20.A.The history of westernized Chinese food started in the mid-1800s.B.Westernized Chinese food features vegetables that are common in Westerncuisines.C.There are so many regions of China,and they all prepare their dishes a little bitdifferently.D.So it may only be
52、 a matter of time before authentic Chinese food becomes popularin America.E.Many of the most popular Chinese dishes in the West are not served in Chineserestaurants at all.F.Deep frying food is quick,which is why you can usually get your Chinese food in justa few minutes.G.One of the main difference
53、s between authentic and westernized Chinese food liesin cooking methods.【文章大意】本文是一篇说明文。中国菜到了西方以后受到了西方的影响,文章介绍了西化的中国菜和传统中国菜的不同之处。16.A 根据空后的 Then many Chinese immigrants had trouble landing a job in America.To make a living,some of them opened restaurants.Over these years,Chinese cuisinehas been adapt
54、ed to reflect Western influences.(当时,许多中国移民在美国找不到工作。为了谋生,他们中的一些人开了餐馆。这些年来,中国菜已经适应了西方的影响)可知,A 选项(西化的中国食物的历史始于 19 世纪中期)和下文内容相呼应,in the mid-1800s 和下文的 then 相呼应,westernized Chinese food 和 Western influences 相呼应,故选 A。17.G 根据下文的 The Chinese food found in Western restaurants is mainly cookedthrough frying.
55、(西餐厅的中餐主要是油炸的)和 traditional Chinese food Instead,methods such as baking,steaming,boiling and fermenting(发酵)are more commonlyused.(中国传统食物以烘烤、蒸、煮和发酵等方法更常用。)可知,G 选项主要说明了正宗中国菜和西化中国菜的区别之一是烹饪方法。G 选项可以承接下文,且根据下文的 Another bigdifference 和选项中 One of the main differences 相呼应,故选 G。18.B 根据下文的 Some ingredients li
56、ke carrots,onions and tomatoes are notoften used in authentic Chinese cooking.(一些配料,如胡萝卜、洋葱和西红柿,在正宗的中国菜中并不常用)可知,B 选项中的 vegetables 和 like carrots,onions and tomatoes相呼应,且语义(西化的中国菜以西餐中常见的蔬菜为特色)承接上下文,故选 B。19.E 根据下文的 Sweet and Sour Chicken,for example,has no equivalent(同等物)intraditional Chinese cuisine.
57、(糖醋鸡在中国传统烹饪中就没有类似的食物)可知,E 选项的语义(许多在西方最受欢迎的中国菜在中国餐馆里根本不存在)可以承接下文,且 Sweet andSour Chicken 和 the most popular Chinese dishes in the West 相呼应,are not served和 has no equivalent 相呼应,故选 E。40.D 根 据 前 文 的 Indeed,there are numerous differences between authentic andwesternized Chinese cuisine,but Western palat
58、es(味觉)adapt to new flavors easily.(的确,正宗的中国菜和西化的中国菜有很多不同之处,但是西方人的口味很容易适应新的口味)可知,D 选项在语义(所以,正宗的中国菜在美国流行也许只是时间问题)上与前文是因果关系,故选 D。第二部分语言知识运用(共两节,满分 45 分)第一节完形填空(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Thirteen years ago,we pulled into the driveway,excited and proud,and2
59、1up our kids for photos.It was a big day,but we had no idea how it would22ourlives.We knew it23us as uncool.But we had become minivan(小型货车)people.That van is linked to so many great24 camping trips,a gang of10-year-old boys25in for a big day at Canadas Wonderland theme park andone three-week holiday
60、 to the east coast,full of long26and classic rock27on cassette tapes.I laughed my head28while going out with friends,and cried my eyes out atthe29of a loved one while traveling on those four trusty wheels.I know its just a30.The first time,31,I watched my teenagers driveoff in it alone,I realized th
61、ey were growing up together.There were days when it drove me32,too.On cold winter mornings,thesliding doors would33shut.Anyone who wanted to sit in the back seats had toclimb in34the front.Still,weve35our van for as long as possible.Itnever ever let us clown,even as the36bills got a little bigger ea
62、ch year and wefaithfully37whatever was needed to keep it on the road safely.Yesterday we finally made the decision.It was time to find a newer,smaller,more38replacement.Saying39is never easy.As we close the minivan chapter of our lives,myheart is a little40-not just for the much-loved metal box on w
63、heels that wevedriven for more than a decade,but for the days,months and years that passed by soquickly.The story of our minivan is the story of our family.21.A.linedB.stoodC.putD.sat22.A.raceB.shapeC.overcomeD.control23.A.remarkedB.witnessedC.markedD.delivered24.A.eventsB.celebrationsC.acquaintance
64、s D.memories25.A.piledB.toppedC.stampedD.stuck26.A.presentationB.conversationC.survival D.flight27.A.playedB.sangC.listenedD.made28.A.downB.inC.outD.off29.A.birthB.deathC.appearanceD.absence30.A.phenomenonB.reminderC.friendD.vehicle31.A.besidesB.thereforeC.howeverD.otherwise32.A.anxiousB.crazyC.cour
65、ageousD.energetic33.A.closeB.knockC.freezeD.keep34.A.throughB.acrossC.beyondD.to35.A.got ahead ofB.caught hold of C.kept up withD.held on to36.A.rentB.taxC.gasD.repair37.A.cleanedB.foundC.fixedD.turned38.A.economical B.energeticC.effectiveD.electrical39.A.no.B.goodbyeC.soD.nothing40.A.passionate B.s
66、ympatheticC.sadD.messy【答案】21.A22.B23.C24.D25.A26.B27.A28.D29.B30.D31.C32.B33.C34.A35.D36.D37.C38.A39.B40.C文章大意:本文为记叙文。本文记叙了作者对于自己面包车的感情。面包车带着作者一起野营,一起度假,一起快乐和悲伤。现在想换新车了,这让作者有点悲伤。因为面包车不只是一辆车,而是和车一起度过的逝去的岁月。21.考查动词辨析。句意:13 年前,我们兴奋而自豪地驶入车道,让孩子们排起长队拍照。A.lined 排列;B.stood 站着;C.put 放着;D.sat 坐着。“line up”为固定
67、搭配,意为“(使)(某一批人)排成行”,此处是指孩子们排队(lined up)拍照,故选 A。22.考查动词辨析。句意:但我们不知道它将如何影响我们的生活。A.race 参加比赛,使比赛;B.shape 塑造,影响.的发展;C.overcome 克服;D.control 控制。下文主要叙述了面包车对作者生活的影响极大,可知此处是指这个重要的日子会如何影响(shaped)我们的生活。故选 B。23.考查动词辨析及固定搭配。句意:我们知道它认为我们不酷。A.remarked评论;B.witnessed 见证;C.marked 标记;D.delivered 邮寄。根据语境可知,作者一家买了一辆面包车
68、就非常激动,可推出此处是指认为(marked)我们不酷。“mark.as.”为固定用法,意为“将.看作.;认定.为.”。故选 C。24.考查名词辨析。句意:那辆面包车与许多美好的回忆联系在一起。A.events 事件;B.celebrations 庆祝;C.acquaintances 熟人;D.memories 记忆。根据下文可知,此处是指面包车让我们想起许多美好的记忆(memories),故选 D。25.考查动词辨析。句意:一群 10 岁的男孩在加拿大仙境主题公园挤在一起度过了重要的一天。A.piled 挤,堆积;B.topped 高于,超过;C.stamped 跺脚,重踏;D.stuck
69、插入。此处指人多挤(pile)在一起,故先 A。26.考查名词辨析。句意:,一次去东海岸的三周假期,一路上人们在谈,播放经典的摇滚音乐。A.presentation 呈现;B.conversation 对话;C.survival 幸存;D.flight 飞行。根据语境可知,人们在假期坐在面包车上热烈的交谈(conversation),故选 B。27.考查动词辨析。句意:以及用磁带播放的经典摇滚乐。A.played 演奏,播放;B.sang唱歌;C.listened 听;D.made 制造。根据语境可知,此处是指播放(played)的经典摇滚乐。故选 A。28.考查副词辨析及固定搭配。句意:当我
70、和朋友们一起出去的时候,快乐时我笑得前仰后合。A.down 向下;B.in在.里面;C.out在.外面;D.off 离开。“laugh ones headoff”为固定用法,意为“笑的前仰后合”。根据语境可知,这个小面包车有我们的快乐和悲伤,故本题选 D。29.考查名词辨析。句意:我为一个心爱的人的去世而哭。A.birth 出生;B.death 死亡;C.appearance 出现;D.absence 缺席。根据由此可推断出上文描述的快乐,此处指为心爱的人的去世(death)而悲伤。故选 B。30.考查名词辨析。句意:我知道它只是一辆车。A.phenomenon 现象;B.reminder 提
71、示;C.friend 朋友;D.vehicle 车辆。前面说“That van is linked to so many great memories”那辆面包车与许多美好的回忆联系在一起。此处再发感慨,但事实上它只是一辆车(vehicle)。故选 D。31.考查副词辨析。句意:我知道它只是一辆交通工具。然而,当我第一次看到我的孩子们独自驾车离开时,我意识到他们和车一起长大的。A.besides 此外;B.therefore 因此;C.however 然而,但是;D.otherwise 否则。分析可知,前后两句是转折关系。故选 C。32.考查形容词辨析。句意:有几天它也把我逼疯了。冬天寒冷的早
72、晨,滑动门会冻的关闭。A.anxious 焦急的;B.crazy 疯狂的;C.courageous 勇敢的;D.energetic 精力充沛的。根据后面的 Anyone who wanted to sit in the back seats had to climb in _14_the front.可知想到后面的座位时要爬进去,所以让人有点让人发疯(crazy),故选 B。33.考查动词辨析。句意:冬天寒冷的早晨,滑动门会结冰而关闭。A.close 关闭;B.knock敲击;C.freeze 冻结;D.keep 保持。根据时间状语“On cold winter mornings”冬天寒冷的早
73、晨,可知,滑动门会结冰(freeze),故选 C。34.考查介词辨析。句意:在寒冷的冬天早晨,滑动门会冻得关闭。想坐后座的人都得从前面爬进去。A.through(从内部)通过,穿过;B.across(在表面)从.一边到另一边,穿过 C.beyond 超过;D.to 到。根据语境可知,人是从前面穿过(through)车座位到后面,故选 A。35.考查动词短语辨析。句意:尽管如此,我们还是尽可能长时间地保留着我们的面包车。A.got ahead of 领先;B.caught hold of 抓住;C.kept up with 跟上;D.held on to 保留,坚持,紧抓不放。根据语境可知,虽然
74、有不好的地方,还是尽可能保留(held on to)面包车。故选 D。36.考查名词辨析。句意:即使修理费一年比一年多,我们也忠实地承担着保证车安全行驶所需要的一切维修费用。A.rent 租金;B.tax 税金;C.gas 煤气费;D.repair 修理费。根据后一句“保证汽车安全行驶”是需要维修费用,可知,此处是指修理(repair)费。故选 D。37.考查动词辨析。句意:即使每年的维修费都在增加,而我们也忠实地修理任何保证它安全上路的东西。A.cleaned 清理;B.found 发现;C.fixed 固定,修理;D.turned 转向。根据“whatever was needed to
75、keep it on the road safely.”修理(fixed)任何需要修理的东西来保证它安全上路。故选 C。38.考查形容词辨析。句意:是时候找一个更新、更小、更经济的替代品了。A.economical经济的;B.energetic 精力充沛的;C.effective 有效的;D.electrical 用电的,电的。根据“anewer,smaller,”可知,此处是指找一个更新,更小更经济的(economical)替代品了,故选 A。39.考查语境。句意:说再见从来都不容易。A.no 否定的回答;B.goodbye 再见;C.so这样;D.nothing 没什么。根据上文“是时候找
76、到一个更新的,更小的,更经济的替代品了。”可知,是对以前的车说再见了(goodbye),故选 B。40.考查形容词辨析。句意:当我们结束了我们生活中的小货车时,我的心有点悲伤。A.passionate 热情的;B.sympathetic 同情的;C.sad 悲伤的;D.messy 混乱的。根据上文的内容可知,面包车和我们的快乐联系在一起,它和孩子一起长大,现在要换车了,所人心里有点悲伤(sad)。故选 C。第二节阅读下面材料,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。For a long time bats 41.(be)one of the most feared creatur
77、es in the animalkingdom.Many pop culture associations with them are 42.(relate)to vampire(吸血鬼).Though these associations are complete misunderstandings,bats do have a dark sideas a 43.(danger)disease vector(传播媒介).So there is good reason to be exceptionallycautious if you come into contact with bats.
78、However,the fact is 44.bats play asignificant role in keeping a balanced ecosystem.Many organic farmers have learned about the benefits of 45.(have)bats nearby tohelp manage the amount of pests that show up without pesticides.One brown bat about 46.size of a human thumb can consume about 600 mosquit
79、oes and otherunwanted insects within an hour.They make for a fantastic,almost essential 47.(add)to pest management on any farm.Even large government organizations have realized the economic benefits of bats.The United States Geological Survey estimates that bat contributions 48.pestmanagement save t
80、he country at 49.(little)3.7 billion dollars per year.Without them,we would likely experience a dramatic drop in food production,which wouldeventually make 50.(it)way into our weekly grocery bills.【答案】41.have been42.related43.dangerous44.that45.having46.the47.addition48.to49.least50.its【文章大意】本文是一篇说明
81、文。蝙蝠一直被认为是动物中最可怕的动物之一,但蝙蝠在保持生态平衡方面起着重要的作用,而且某些大型政府组织也意识到了蝙蝠的经济效益。41.考查时态。句意:很长一段时间以来,蝙蝠一直是动物王国里最可怕的动物之一。分析句子结构可知,空处填时态,再根据语境可知,for a long time 意为“很长是一段时间”,常与现在完成时连用,又因主语是 bats,故填 have been。42.考查固定搭配。句意:许多与吸血鬼有关的流行文化。根据句意可知,be related to 是固定搭配,意为“与有关”,故填 related。43.考查形容词。句意:尽管这些联系是完全的误解,蝙蝠作为一种危险的疾病媒介
82、确实有其黑暗的一面。分析句子结构可知,空处填形容词修饰 disease,再根据句意可知,dangerous是 danger 的形容词形式,意为“危险的”,故填 dangerous。44.考查表语从句。句意:然而,事实是蝙蝠在保持生态平衡方面起着重要的作用。分析句子结构可知,空处填连接代词,再结合句意可知,从句中不缺少成分,故用 that 引导表语从句,且在从句中不做成分且不能省略,故填 that。45.考查非谓语动词。句意:许多有机农场的农民已经了解到在附近饲养蝙蝠的好处,因为这样可以帮助管理大量不使用杀虫剂的害虫。根据空前介词of 可知,空处填动名词,故填 having。46.考查固定搭配。
83、句意:一只大约人类拇指大小的棕色蝙蝠可以在一小时内吃掉大约 600只蚊子和其他讨厌的昆虫。根据句意可知,the size of 是固定搭配,意为“的尺寸”,故填 the。47.考查名词。句意:它们对任何农场的害虫管理来说都是一个极好的,几乎是必不可少的补充。分析句子结构可知,空处填名词,addition 是 add 的名词形式,意为“附加、添加”,故填 addition。48.考查固定搭配。句意:美国地质调查局估计,蝙蝠对害虫管理的贡献每年至少为美国节省37 亿美元。根据句意可知,contribute to 是固定搭配,意为“有助于、捐献”,故填 to。49.考查固定搭配。句意:美国地质调查局
84、估计,蝙蝠对害虫管理的贡献每年至少为美国节省37 亿美元。根据句意可知,at least 是固定搭配,意为“至少”,故填 least。50.考查代词。句意:如果没有它们,我们可能会经历食品产量的急剧下降,这最终会影响到我们每周的食品消费。分析句子结构可知,空处填形容词性物主代词,再根据句意可知,makeones way into 是固定结构,意为“向进发;前往某处”,故填 its。第三部分写作(共两节,满分 35 分)第一节短文改错(共 10 小题;每小题 l 分,满分 10 分)假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10 处语言错误,每句中最多有两处。
85、每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改 10 处,多者(从第 11 处起)不计分。This summer holiday,I go to a seaside city with my family.We got there by air.It isa very beautiful and modern city,where impressed us a lot.On the first day,w
86、e took abus to a place calling the Sea Park.There were such many different kinds of fishes thatI couldnt believe in my eyes.On the second day,we went swimming,and we allenjoyed ourselves.During the next two days,we went to some tourist spot,shoppingand taking photos.Several days late,we left the cit
87、y.Although we were tiring on ourway home,we felt happily about the holiday.What unforgettable experience!【答案】1.第一句:gowent2.第三句:wherewhich3.第四句:callingcalled4.第五句:suchso5.第五句:去掉 in6.第七句:spotspots7.第八句:latelater8.第九句:tiringtired9.第九句:happilyhappy10.第十句:unforgettable 前加 an【文章大意】这是一篇记叙文。文章讲述了作者和家人暑假去一个海
88、滨城市度假的故事。1.考查一般过去时。句意:这个暑假,我和我的家人去了一个海滨城市度假。全文用的都是一般过去时,所以这句话也应使用一般过去时。故将 go 改为 went。2.考查非限制性定语从句。句意:这是一个非常美丽又现代的城市,给我们留下了深刻的印象。这是一个非限制性定语从句,从句缺少主语,且先行词应该为前边整句话,所以关系词应用 which。故将 where 改为 which。3.考查过去分词作定语。句意:第一天,我们乘公共汽车去了一个叫海洋公园的地方。根据句意,这里的 a place 被叫作“Sea Park”,因此应该使用过去分词作作定语。故将 calling改为 called。4.
89、考查副词。句意:这儿有如此多不同种类的鱼以至于我不能相信自己的眼睛。在 sothat和 suchthat 句型中,名词前有 many,much,few,little 修饰时只能用 so.that,不能用such.that。故将 such 改为 so。5.考查实义动词。句意同上。believe in sb.表示“相信某人的品行或能力”。believe sb.表示“相信某人说的话”。cant believe ones eyes/ears 相当于 cant believe what onesees/hears,表示“不相信自己所看到的或所听到的”。故将 believe 后的 in 去掉。6.考查名词
90、的数。句意:接下来的两天内,我们去了一些旅游景点,购物,拍照片。spot 是可数名词,其前面有 some 修饰,故应用 spot 的复数形式。故将 spot 改为 spots。7.考查副词。句意:几天后,我们离开了那座城市。late 表示“迟的;晚的”;later 常与一个表示具体时间的名词连用,指从过去或将来某一时间算起的“后”“过了”。根据句意,故将 late 改为 later。8.考查形容词。句意:尽管回家的路上,我们很累,但是我们为这次旅游感到很开心。tiring令人感到疲倦;tired 某人感到疲倦。表示“在回家的路上,我们很累。”,故将 tiring 改为 tired。9.考查形容
91、词作表语。句意同上。本句中的 feel 是系动词,表示“感到”,其后应用形容词,形成系表结构。故将 happily 改为 happy。10.考查不定冠词。句意:多么难忘的经历。分析句子结构可知,这是一个感叹句。experience是作“经历”讲时,是可数名词,所以这里应加上定冠词,unforgettable 是元音音素开头,故要用 an。故在 unforgettable 前加 an。第二节书面表达(满分 25 分)假定你是李华,你的留学生朋友 James 来信询问你市即将举办的中国民谣节(the ChineseBalled Festival)的情况,请给他回信。内容包括:1.举办的时间和地点;
92、2.活动内容和目的;3.邀请 James 一同前往。注意:1.词数 100 左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯。_【范文】Dear James,Im really glad to tell you something about the Chinese Ballad Festival which is tobe held in our city.The festival will be held from 8:00 pm to 10:00 pm this Sunday at the Peopled ArtTheatre downtown.In order to promote Chines
93、e folk culture,some famous Chineseballad masters will give us eight excellent ballad shows,many of which will be on thestage for the first time.What is the most important expectation of the festival is aninteractive activity between the audience and performers.I think the evening will be afeast for ballad lovers who are bound to enjoy themselves.So Id like to invite you to enjoy the ballad feast together.Looking forward to yourreply.Yours,Li Hua