收藏 分享(赏)

2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01(含解析) 牛津译林版.docx

上传人:a**** 文档编号:583511 上传时间:2025-12-11 格式:DOCX 页数:18 大小:36.75KB
下载 相关 举报
2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01(含解析) 牛津译林版.docx_第1页
第1页 / 共18页
2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01(含解析) 牛津译林版.docx_第2页
第2页 / 共18页
2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01(含解析) 牛津译林版.docx_第3页
第3页 / 共18页
2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01(含解析) 牛津译林版.docx_第4页
第4页 / 共18页
2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01(含解析) 牛津译林版.docx_第5页
第5页 / 共18页
2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01(含解析) 牛津译林版.docx_第6页
第6页 / 共18页
2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01(含解析) 牛津译林版.docx_第7页
第7页 / 共18页
2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01(含解析) 牛津译林版.docx_第8页
第8页 / 共18页
2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01(含解析) 牛津译林版.docx_第9页
第9页 / 共18页
2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01(含解析) 牛津译林版.docx_第10页
第10页 / 共18页
2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01(含解析) 牛津译林版.docx_第11页
第11页 / 共18页
2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01(含解析) 牛津译林版.docx_第12页
第12页 / 共18页
2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01(含解析) 牛津译林版.docx_第13页
第13页 / 共18页
2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01(含解析) 牛津译林版.docx_第14页
第14页 / 共18页
2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01(含解析) 牛津译林版.docx_第15页
第15页 / 共18页
2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01(含解析) 牛津译林版.docx_第16页
第16页 / 共18页
2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01(含解析) 牛津译林版.docx_第17页
第17页 / 共18页
2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01(含解析) 牛津译林版.docx_第18页
第18页 / 共18页
亲,该文档总共18页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、2020-2021学年高二英语上学期期中测试卷01第I卷(选择题)第一部分:阅读理解(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ADarrell Blatchley,a marine biologist and environmentalist based in the Philippine city of Davao,received a call from the Philippine,Bureau of Fisheries and Aquatic Resources(渔业与水产资源局) early

2、Friday morning reporting a death of a young whale.When the necropsy(尸检) was performed,Blatchley told NPR,he was not prepared for the amount of plastic they found in the whales stomach. “It was full of plastic nothing but nonstop plastic,” he said. “It was filled to the point that its stomach was as

3、hard as a baseball. That means that this animal has been suffering not for days or weeks but for months or even a year or more,” Blatchley added.Blatchley is the founder and owner of the DBone Collector Museum,a natural history museum in Davao. In the coming days,the museum will display all the item

4、s found in the whales system. Blatchley and his team work with the Bureau of Fisheries and Aquatic Resources and other organizations to assist in rescue and recovery of marine animals.“Within the last 10 years,we have recovered 61 whales and dolphins just within the Davao Gulf,” he said. “Of them,57

5、 have died due to man whether they took plastic or fishing nets or other waste,or gotten caught in pollutionand four were pregnant.”Blatchley said he hoped that the latest incident would launch the issue of plastic pollution in the Philippines and across the globe. “If we keep going this way,it will

6、 be more uncommon to see an animal die of natural causes than it is to see an animal die of plastic,” he said.1What can be inferred from the second paragraph?AThe whale was starved to death.BBlatchley was shocked at what he found.CThe dead whale must have swallowed a baseball.DBlatchley didnt make p

7、reparations for the necropsy.2What will be shown in the DBone Collector Museum?AWaste collected from the ocean.BThe whole system of the whale.CThings found in the whales body.DMany different tools of whaling.3What is the best title for the text?AA Whale Found Dead of PlasticBStand Up for Protecting

8、WhalesCPlastic Threatening Our ExistenceDNatural Death or Merciless Murder【文章大意】这是一篇新闻报道。文章介绍了在菲律宾一只鲸鱼被发现因吞食了大量的塑料而死亡,这引发了人们对塑料污染的担忧。1B 推理判断题。根据第二段中When the necropsy(尸检) was performed,Blatchley told NPR,he was not prepared for the amount of plastic they found in the whales stomach.“It was full of pl

9、astic nothing but nonstop plastic,” he said. 在进行尸检时,他对鲸鱼胃中发现的塑料数量感到措手不及。“里面全是塑料,除了不停的塑料什么都没有,”他说。可知,Blatchley在鲸鱼的胃里发现了大量的塑料,他对此毫无准备,这是他意想不到的,因此Blatchley对他的发现感到震惊。故选B项2C 细节理解题。根据第三段中In the coming days,the museum will display all the items found in the whales system. 在接下来的几天里,博物馆将展示在鲸鱼体内发现的所有物品。可知,在鲸鱼

10、体内发现的东西将在这座自然博物馆中展出。故选C项3A 主旨大意题。根据第一段Darrell Blatchley,a marine biologist and environmentalist based in the Philippine city of Davao,received a call from the Philippine,Bureau of Fisheries and Aquatic Resources(渔业与水产资源局) early Friday morning reporting a death of a young whale. 菲律宾达沃市的海洋生物学家和环保人士Dar

11、rell Blatchley周五早上接到菲律宾渔业和水产资源局的电话,报告说一只幼鲸死亡。第二段中he was not prepared for the amount of plastic they found in the whales stomach.“It was full of plastic nothing but nonstop plastic,” he said. 他对鲸鱼胃中发现的塑料数量感到措手不及。“里面全是塑料,除了不停的塑料什么都没有,”他说。以及最后一段中If we keep going this way,it will be more uncommon to see

12、 an animal die of natural causes than it is to see an animal die of plastic,” he said. 他说:“如果我们继续这样做,动物死于自然原因将比死于塑料制品更加罕见。”可知,本文主要讲述了一只鲸鱼因吞食大量的塑料而死亡,这引发了人们对塑料污染的担忧,因此本文的最佳标题是选项A“一只被发现死于吞食塑料的鲸鱼”。故选A项。BHope has proved a powerful predictor of outcome in every study weve done so far, said Dr. Snyder, a

13、psychologist.In research with 3,920 college students, Dr. Snyder found that the level of hope among freshmen at the beginning of their first term was a more accurate predictor of their college grades than were their S.AT. scores or their grade point averages in high school. Students with high hope s

14、et themselves higher goals and know how to work to attain them, Dr. Snyder said. When you compare students with equal learning ability and past school achievements, what sets them apart is hope.In seeking a way to assess hope scientifically, Dr. Snyder went beyond the usual belief that hope is merel

15、y the sense that everything will turn out all right. This idea is not concrete enough; it fails to clarify two key components of hope, Dr. Snyder said.Having hope means believing you have both the will and the way to accomplish your goals, whatever they may be.Despite the wisdom in the old saying wh

16、ere theres a will theres a way, Dr. Snyder has found that the two are not necessarily connected. In a study of people from 18 to 70 years old, Dr. Snyder discovered: only about 40% of people are hopeful in the technical sense of believing they typically have the energy and means to accomplish their

17、goals; about 20% of the people believed in their ability to find the means to attain their goals, but said they had little will to do so; another 20% have the opposite pattern, saying they had the energy to motivate themselves but little confidence that they would find the means; the rest had little

18、 hope at all, reporting that they typically had neither the will nor the way.Its not enough just to have the wish for something, said Dr. Snyder. You need the means, too. On the other hand, all the skills to solve a problem wont help without the willpower to do it.4What does Dr. Snyder think can bes

19、t predict a freshmans academic performance?AHis S.AT. scores.BHis high school grades.CHis level of hope.DHis family background.5The underlined word concrete in the third paragraph probably means _.AclearBpureCuniversalDpopular6What did Dr. Synder say about the old saying where theres will theres a w

20、ay?AIt is quite realistic.BIt is not inspiring to students.CIt is totally wrong.DIt is not always true in reality.7What can be the most suitable title for the passage?ANo pains, no gains.BHope emerges as key to success.CWill gets it going.DWhere theres a will theres a way.【文章大意】本文是一篇议论文。文章论述成功的关键是“希

21、望”。4C 细节理解题。根据第二段中Dr. Snyder found that the level of hope among freshmen at the beginning of their first term was a more accurate predictor of their college grades than were their S.A.T. scores or their grade point averages in high school.可知,Dr. Snyder认为他的希望程度能最好地预测新生的学习成绩。故选C。5A 词义猜测题。根据第三段中In seek

22、ing a way to assess hope scientifically, Dr. Snyder went beyond the usual belief that hope is merely the sense that everything will turn out all right.(在寻求一种科学评估希望的方法时,Dr. Snyder超越了通常的信念,即希望只是一种感觉,一切都会好起来。)再根据下句中的it fails to clarify two key components of hope(它没有阐明希望的两个关键组成部分),由此推知“这个想法不够具体”,划线词意思是“

23、清楚的,明显的”。故选A。6D 推理判断题。根据第五段Despite the wisdom in the old saying where theres a will theres a way, Dr. Snyder has found that the two are not necessarily connected.可知,对于“有志者事竟成”这句老话,Dr. Synder认为在现实中并不总是这样,两者之间无必然的联系。故选D。7B 主旨大意题。根据第一段Hope has proved a powerful predictor of outcome in every study weve

24、done so far,和下文对希望作用的分析可知,文章主要讲述成功的关键是“希望”。所以B项为最佳主题。CThe other day, my sister and I were sitting in the restaurant, trying to have a conversation, but her children, four-year-old Willow and seven-year-old Luca, would not stop fighting. The arguments-over a fork, or who had more water in a glass-nev

25、er stopped.Then my sister reached into her handbag, produced two shiny iPads, and handed one to each child. Suddenly, the two were quite. They sat playing games and watching videos, and we continued with our conversation.After our meal, as my sister stuffed the iPads back into her bag, she said, “I

26、dont want to give them the iPads at the dinner table, but if they keep them occupied for an hour so we can eat in peace, I often just hand them over. I am afraid that its bad for them. I do worry that it makes them think its OK to use electronics at the dinner table in the future.”Dr. Gary Small, di

27、rector of the Longevity Center at the University of California, Los Angeles says that the brain is highly sensitive to stimuli(刺激物),like iPads and smartphone screen, and if people spend too much time on one technology, and less time interacting(互动)with people like parents at the dinner table, that c

28、ould prevent the development of certain communication skills.“Conversations with each other are the way children learn to have conversations with themselves, and learn how to be alone,” said Sherry Turkle, a professor of science, technology and society at the Massachusetts Institute of Technology. S

29、he fears that children who do not learn real interactions, which often have imperfections, will come to know a world where perfect, shiny screens give them a false sense of intimacy(亲密)without risk. However, they need to be able to gather themselves and know who they are. So someday they can form a

30、relationship with another person without a panic of being alone. “If you dont teach your children to be alone, they will only know how to be lonely,” she said.8What did Willow and Luca fight about?ALittle things.BiPads.CDelicious food.DInteresting things.9How did the authors sister feel about offeri

31、ng children iPads?AShe was critical of it.BShe was uncertain about it.CShe felt it was worth a try.DShe felt surprised at its effect.10According to Dr. Small, what should parents do?AProvide their children with various technologies.BTeach their children communication skills.CLimit their childrens sc

32、reen time.DTalk to their children at the dinner table.11What is Sherry Turkle worried?AChildren are afraid of taking risks.BChildren try to escape from the real world.CChildren cant deal with companion-less situations.DChildren cant live without electronic devices.【文章大意】本文是一篇夹叙夹议文。用iPad让孩子们安静下来似乎很有效

33、,但是这样做究竟对吗?本文就这个议题进行讨论,指出孩子们不应该沉溺于电子设备,而应该在现实交往中学会与人交谈,学会与自己交谈,学会独处。8A 细节理解题。根据第一段The arguments-over a fork, or who had more water in a glass-never stopped(争论为了一把叉子,或者是谁的杯子里的水多从未停止过)可以看出, Willow和Luca为一些小事争吵,故选A。9B 推理判断题。根据第三段she said, “I dont want to give them the iPads at the dinner table, but if t

34、hey keep them occupied for an hour so we can eat in peace, I often just hand them over. I am afraid that its bad for them. I do worry that it makes them think its OK to use electronics at the dinner table in the future.”(她说,“我不想在餐桌上给他们ipad,但如果他们让他们忙上一个小时,这样我们就能安静地吃饭,我通常会把它们交给他们。我担心这对他们有害。我确实担心这会让他们认

35、为在未来的餐桌上使用电子产品是可以的。”)可知,她对此的态度是矛盾的,她并不确定自己的做法是不是正确,故选B。10C 推理判断题。 根据倒数第二段if people spend too much time on one technology, and less time interacting(互动)with people like parents at the dinner table, that could prevent the development of certain communication skills (如果人们花太多时间在一种科技产品上,而与父母等人在餐桌上互动的时间更少

36、,就会阻碍某些沟通技能的发展)可知,Dr. Gary Small认为,长时间使用电子设备有碍于孩子们一些沟通技能的发展,因此家长应该限制孩子使用这些设备的时间,故选C。11C 推理判断题。 根据最后一段She fears that children who do not learn real interactions, which often have imperfections, will come to know a world where perfect, shiny screens give them a false sense of intimacy(亲密)without risk(

37、她担心,那些孩子没有学会真实的互动,这往往是个缺陷,他们终会认识到一个完美、闪亮的屏幕带给他们的,是一种没有风险的虚假的亲密感。)可知,Sherry Turkle认为孩子们习惯了电子设备的陪伴,沉浸在虚拟的世界里,会错误地认为随时随地有人陪伴, 而真正的人际交往并不如此,她从而担心这些孩子们由于没有在真实的交往中学会独处,他们也就无法应付没有同伴的情况,故选C。DWhen I was 10 years old, I asked a neighborhood kid who was older than me, “Which city is further west: Reno. Nev., o

38、r Los Angeles?” The correct answer is Reno. Nevada. But he was convinced it was the other way around.He was so convinced that Los Angeles was west of Reno that he was willing to bet me two dollars. So I went into the house to get my Rand McNally Map. The kid looked at the map and said. “The map is d

39、rawn funny.” It wasnt. Was his argument that the map didnt preserve east, west, north and south? What kind of map would that be? I showed him if you trace down the 120-degree west line of longitude (经度)-which runs almost directly through Reno, Nev. - you end up in the Pacific Ocean, somewhere west o

40、f Los Angeles.He replied that lines of longitude dont cross the ocean.What? I told him that the lines of longitude were there to show how far west or east some location was, regardless of whether it was on land or on sea.There was one problem, however. He was bigger than me.I drew a number of conclu

41、sions from this story.There is such a thing as truth, but we often tend to ignore it. Also, its not just thinking something that makes it true. Truth not relative. Its not subjective. It may be hidden. People may wish to ignore it. But there is such a thing as truth and pursuit (追求) of truth: trying

42、 to figure out what has really happened, trying to figure out how things really are.Almost 15 years ago, I came across a story about an innocent man, a man who had been sentenced to death in the Huntsville, Texas, electric chair. And through hard work and luck, I was able to make the movie The Thin

43、Blue Line and to help get him out of prison.What kept me going was the belief that there had to be answers to the questions. “Did he do it?” “Was he guilty or innocent?” “If he didnt do it, who did?” and that I could find an answer to these questions through investigating (调查).Its not that we find t

44、ruth with big “T”. We investigate and sometimes we find things out and sometimes dont. Theres no way to know in advance. Its just that we have to go ahead as though there are answers to questions. We must go ahead as though, in principle, we can find things out-even if we cant. The alternative is un

45、acceptable.I will never know whether the neighborhood kid really didnt understand the logic of my argument about Reno. Nev. Or whether he understood it completely and just didnt want to admit it. Or whether he understood it and just didnt want to admit it. Or whether he understood it and just didnt

46、want to pay up. Ill never know.All I know is I never got my two dollars.12Why does the author tell the story of the neighborhood boy?ATo recall his good old days.BTo show his good sense of direction.CTo introduce the topic of finding truth.DTo stress the importance of geography.13Why did the boy say

47、 “The map is drawn funny.” in Paragraph 2?ABecause he had fun reading maps.BBecause he refused to admit his mistake.CBecause the map was drawn in a different way.DBecause there were some mistakes in the map.14What encouraged the author to make the movie The Thin blue Line?AHis devotion to films.BHis

48、 willingness to help.CHis belief in finding answers.DHis mercy for the innocent man.15What can we learn from the passage?AGreat minds think alike.BIts never too late to learn.CTruth never fears investigation.DHonesty is the best policy.【文章大意】这是一篇夹叙夹议文。文章讲述了作者小时候和邻家男孩的故事,让作者意识到认识到真理是存在的,但我们常常倾向于忽视它。以

49、及后来作者因为对寻找答案的信念,促使他拍了The Thin blue Line这部电影,作者想要告诉我们事实真相从来不怕调查。12C 推理判断题。根据第七段第一句There is such a thing as truth, but we often tend to ignore it.(真理是存在的,但我们常常倾向于忽视它。)以及结合上文作者讲述的故事可知作者讲述了邻家男孩的故事,是为了引出寻找真理的话题。故选C。13B 细节理解题。根据第二段中It wasnt. Was his argument that the map didnt preserve east, west, north a

50、nd south? What kind of map would that be?(它没画错。他的论点是地图不存在东、西、北、南吗?那会是什么样的地图呢?)以及倒数第二段中Or whether he understood it completely and just didnt want to admit it. Or whether he understood it and just didnt want to admit it. Or whether he understood it and just didnt want to pay up.(或者他完全理解了,只是不想承认罢了。或者他理

51、解了,只是不想承认。或者他理解了,只是不想付钱。)可知男孩在第2段中说地图画错了,是因为他拒绝承认自己的错误。故选B。14C 细节理解题。根据倒数第四段第一句What kept me going was the belief that there had to be answers to the questions.(使我坚持下去的是一种信念,即问题必须有答案。)可知作者对寻找答案的信念促使作者拍了The Thin blue Line这部电影。故选C。15C 推理判断题。根据倒数第四段中I could find an answer to these questions through inve

52、stigating.(通过调查,我可以找到这些问题的答案。)以及文章主要内容为作者从小时候的故事得到启发,认识到真理是存在的,但我们常常倾向于忽视它。以及文章讲述了作者通过调查来寻求事实真相的故事,文章主要想要告诉我们事实从来不怕调查。故选C。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项;选项中有两项为多余选项。Our world is more connected than ever before thanks to technology. 16 Indeed, it is becoming increasingly important

53、 that we all learn how to deal with this painful feeling.You should be determined to actively end your loneliness. We often end up passively waiting for someone else to make us feel less lonely. You may feel that your loneliness indicates that nobody is willing to connect with you. And there is noth

54、ing you can do about it. But that is far from the truth. 17You should find reasons why you are lonely. We all feel lonely for different reasons. Some of us have no one to interact with on a consistent basis and thats why we feel lonely. You may feel that the people in your life dont share your thoug

55、hts and ideas. 18 you need to identify it. And you know exactly how to handle your loneliness.19 People who are lonely tend to fall into destructive mental habits. They try to avoid the pain of not being understood and being disconnected by not giving people an opportunity to understand and connect

56、with them. So the solution is to share your thoughts and feelings with others and to do so openly and fearlessly.You should find people who share your interests. 20 everybody is interested in something. And just as there are many interests, there are many people who share those interests. Find what

57、interests you and connect with others on that basis. AWhatever the reason is,BWhen you feel really lonely,CIf you want to make friends with them,DWhether its coin collecting or video games,E. You should be open about your thoughts, ideas and desires.F. Ending loneliness is something that you can and

58、 should pursue actively.G. However, more and more of us find ourselves having to stand loneliness.【文章大意】这是一篇说明文。本文介绍了在现在社会中如何处理孤独感的方法。16G 根据下一句Indeed, it is becoming increasingly important that we all learn how to deal with this painful feeling. 事实上,学会如何处理这种痛苦的感觉变得越来越重要。可知,这里“痛苦的感觉”指代是选项G中的lonelines

59、s“孤独感”,故选G项。17F 根据本段第一句You should be determined to actively end your loneliness. 你应该下定决心主动去结束你的孤独。可知,此处应选与主动结束孤独有关的选项,故选F项。18A 根据本段第一句You should find reasons why you are lonely. 你应该找到你孤独的原因。可知,此处应该选与找原因有关的选项,故选A项。19E 根据本段最后一句So the solution is to share your thoughts and feelings with others and to d

60、o so openly and fearlessly. 所以解决的办法就是和别人分享你的想法和感受,而且要公开地、无所畏惧地分享。可知,此处作为本段主旨句应该选与保持对自己的想法、主意和愿望开放的心态,故选E项。20D 根据本段第一句You should find people who share your interests. 你应该找到和你有共同兴趣的人。D选项中coin collecting or video games也是兴趣,故选D项。第二部分 语言知识运用 (共两节, 满分45分)第一节 (共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选

61、项中,选出可以填入空白处的最佳选项。It was many years ago. I was a college 21 with a degree but no job. My substitute teaching work had dried up and I was getting 22 .I had a family to feed and little money left. 23 ,my oldest brother had been able to get me a 24 at the local lumber mill where he worked. While I was

62、25 ,my first day there was quite a blow to my ego(自尊).The job 26 barely above minimum wage. The work was hard and back breaking. It was full of 27 ,lifting,and carrying heavy wood for eight hours a day. Splinters(木屑)were soon my best pals and every day I went home 28 and exhausted.When winter arrive

63、d my gloves tore and my fingers split and 29 in the cold air. I found myself using more band aids(创可贴)and duct tape than I ever 30 I would just to keep my hands working. The turn over rate at the mill became so 31 that at the end of two years only four other people had 32 there longer than I had. Ev

64、ery morning I would 33 myself out of bed and go to work knowing it was going to he another 34 day. I tried my best to keep my 35 up but many times during those years I found myself saying,“Why me,God? Why am I having to 36 this? Why has my life not turned out the 37 I dreamed it would?” I never got

65、an 38 .It is only now many years later that I have a hint of 39 I had to go through those tough times. I think that it is the “Why Me?” times of our lives in which we 40 the most.21AeditorBgraduateCprofessorDstudent22AdelightedBsatisfiedCdesperateDmodest23AHopefullyBFortunatelyCSadlyDFrankly24AjobBr

66、iseCchoiceDtitle25AbusyBworriedCcalmDgrateful26ApaidBcostCreducedDwasted27AstoppingBjumpingCbendingDwandering28AachingBtremblingCcheeringDchoking29AburntBbrokeCshookDbled30AheardBpromisedCsawDthought31AlowBhighCfixedDsteady32ArelaxedBwaitedCpreparedDworked33ApushBreleaseCpressDpull34AdifficultBhelpf

67、ulCinterestingDmeaningful35AhandBvoiceCspiritsDtunes36Agive upBgo throughCprepare forDcarry out37AchallengeBwayC1evelDstructure38AanswerBaimCorderDopportunity39AhowBwhereCwhyDwhen40AcomplainBloseCgrowDexpect【文章大意】这是一篇记叙文。作者在失业的情况下,被哥哥介绍到自己工作的地方,每天八小时搬运沉重的木材,最开始回到家全身又疼又累,冬季的时候手套破了,手指被冷风吹得开裂流血。就这样作者坚持

68、了两年,两年后只有四个人比他工作的时间长。作者饱经磨难,每天问自己“为什么是我?我为什么要经历这些”而在多年后,作者才逐渐明白正是这些“为什么是我”的时光里,人才成长得最快。21B 考查名词词义辨析。A. editor编辑;B. graduate毕业生;C. professor教授;D. student学生。根据下文degree“学位”可知作者是拿到学位的毕业生,故选B。22C 考查形容词词义辨析。A. delighted高兴的;B. satisfied满意的;C. desperate绝望的;D. modest谦虚的。由上文My substitute teaching work had dri

69、ed up可知作者的代课教学工作结束了,又找不到工作,因此很绝望。故选C。23B 考查副词词义辨析。A. Hopefully有希望地;B. Fortunately幸运地;C. Sadly悲伤地;D. Frankly坦白地。根据下文my oldest brother had been able to get me a _24_ at the local lumber mill where he worked可知作者在没有工作的情况下,他的哥哥在自己工作的地方为他找了份工作,故选B。24A 考查名词词义辨析。A. job工作;B. rise上升;C. choice选择;D. title标题。根据下

70、文at the local lumber mill where he worked作者的哥哥在自己工作的地方为他找了份“工作”,故选A。25D 考查形容词词义辨析。A. busy忙碌;B. worried担心的;C. calm冷静的;D. grateful感激的。作者有了工作,因此非常“感激”,故选D。26A 考查动词词义辨析。A. paid支付;B. cost花费;C. reduced减少;D. wasted浪费。句意:这份工作仅比最低工资付的钱多一些。表示支付工资,故选A。27C 考查动词词义辨析。A. stopping停止;B. jumping跳跃;C. bending弯腰;D. wan

71、dering闲逛。根据下文lifting、carrying heavy wood可知作者需要一天八个小时不停地弯腰、抬举和搬运沉重的木头。故选C。28A 考查动词词义辨析。A. aching疼痛;B. trembling颤抖;C. cheering使高兴;D. choking阻塞。因为每天搬运沉重的木材,所以作者每天全身“疼痛”而疲惫地回到家。故选A。29D 考查动词词义辨析。A. burnt烧伤;B. broke打破;C. shook摇动;D. bled流血。句意:当冬天的时候,我的手套磨破了,我的手指在冷空气里会皲裂和流血。故选D。30D 考查动词词义辨析。 A. heard听说;B. p

72、romised保证;C. saw看见;D. thought思考;认为。句意:我发现自己用的创可贴和胶带比我认为的要多,只是为了让我的手继续工作。故选D。31B 考查形容词词义辨析。A. low低的;B. high高的;C. fixed修理;D. steady稳定的。根据下文at the end of two years only four other people had _32_ there longer than I had.两年后只有四个人在这里工作的时间比我长,可知行业的周转率非常“高”,故选B。32D 考查动词词义辨析。A. relaxed放松;B. waited等待;C. prep

73、ared准备;D. worked工作。此处指只有四个人工作的时间比我长,故选D。33D 考查动词词义辨析。A. push推;B. release释放;C. press按;压;D. pull拉。作者的工作非常辛苦,因此每天都是将自己从床上“拉起来”,故选D。34A 考查形容词词义辨析。A. difficult困难的;B. helpful有帮助的;C. interesting有趣的;D. meaningful有意义的。作者知道又是另一个困难的一天。故选A。35C 考查名词词义辨析。A. hand手;B. voice声音;C. spirits精神;D. tune调子。固定短语keep ones sp

74、irits up“振作精神”,作者工作很辛苦因此每天都尽最大努力振作精神,故选C。36B 考查动词短语辨析。A. give up放弃;B. go through经历;C. prepare for准备;D. carry out执行。作者的工作很辛苦,因此作者问自己“为什么是我,上帝?为什么我必须经历这些?”表示“经历;经受”故选B。37B 考查名词词义辨析。A. challenge挑战;B. way方式;C. 1evel水平;D. structure结构。句意:为什么我的生活没有像我梦想的那样呢?此处way表示“我梦想生活成为的那种方式、方向”,故选B。38A 考查名词词义辨析。A. answe

75、r回答;B. aim目标;C. order命令;D. opportunity机会。作者询问上帝,但是从没有得到回答。故选A。39C 考查连接词辨析。A. how表方式;如何;B. where表地点;在哪里;C. why表原因;为什么;D. when表时间;何时。本句为名词性从句,表示“我必须经历那些艰难时光”的原因,故选C。40C 考查动词词义辨析。A. complain抱怨;B. lose丢失;C. grow生长;D. expect期待。句意:我认为正是在我们生活中那些“为什么是我?”的时光中,我们成长得最多。故选C。第II卷(非选择题)第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读

76、下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。China has named 24,126 primary and middle schools across the country specialist football schools 41(lead) youth football development, according to the Ministry of Education (MOE). Its required that at least one football class 42(offer) each week in these schools so that

77、 they can encourage their students to 43(active) participate in football training and matches.China aims to have 50,000 schools specializing in youth football by the end of 2025, said Wang Dengfeng, an official with the MOE, 44 (add) that to realize this goal, the ministry will take various measures

78、 that include building school football fields, training football coaches and providing extra funding and policy support. 45 those measures in schools, 47 football training camps have also been built in 46 effort to promote the sport among young people. And outstanding or 47 (gift) players will also

79、have the chance to join inter-school teams for regional 48 (compete) and even national summer camps.In the past four years, local education departments have trained about 40,000 football teachers, 8,000 of 49 have obtained coaching certificates. Moreover, the country 50 (step) up its efforts in prom

80、oting football in schools since it set up a seven-department joint task force, including the education, sport and finance authorities as well as the Chinese Football Association.【文章大意】这是一篇新闻稿。中国已命名全国24,126所中小学为特色足球学校,来促进青少年足球的发展,打造中国特色足球青训体系。41to lead 考查非谓语动词。句中主谓宾结构完整,所填词为非谓语动词,此处表示目的,用动词不定式,故填to l

81、ead。42be offered 考查虚拟语气和被动态。句中it为形式主语,that引导的从句为主语从句,require表示“要求”,主语从句是“被要求”的内容,主语从句要用“should+动词原形”结构,should常常可以省略。在主语从句中的主语是one football class与谓语动词offer是动宾关系,是动作的接受者,要用被动语态,此处为should be offered,做语法填空时,省略should。故填be offered。43actively考查副词。句中所填词修饰动词短语participate in,要用副词,要填active的副词形式,故填actively。44ad

82、ding考查非谓语动词。句中逗号前无论主句还是宾语从句中主谓(宾)结构都完整,所填词为非谓语动词,非谓语动词的逻辑主语为Wang Dengfeng, an official with the MOE,是非谓语动词动作的执行者,且非谓语动词动作与前面主句动词said同时发生,所以要用现在分词,故填adding。45Besides 考查介词。所填词后跟名词measures,所填词应为介词,句中逗号后内容是对逗号前内容的补充,两部分属同类,用介词besides“除之外(还)”,句子首字母大写,故填Besides。46an 考查冠词。in an effort to do“努力做某事”是固定短语,eff

83、ort前要用不定冠词an,故填an。47gifted 考查形容词。所填词修饰名词players,可以用形容词,语意为有天赋的运动员,gifted是形容词,意为“有天赋的”,符合题意,故填gifted。48 competitions 考查名词复数。competition在句中意为“比赛、竞赛”,是可数名词,and后为camps,是名词复数,and连接的部分要对称平行,所以and前的名词也要用复数,故填competitions。49whom 考查非限制性定语从句。逗号后为非限制性定语从句,先行词是teachers,指人,非限制性定语从句中介词of后要用关系代词whom,故填whom。50has s

84、et 考查时态。句中since引导时间状语从句,表示从过去开始延续到现在的段时间,主句要用现在完成时,主句主语是the country,单数名词,故填has set。第三部分:写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错 (共10小题;每小题1分,满分10分)假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处,每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均限一词。2.

85、只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。My favorite Japanese story “Natsumes Book of Friends” opens exact in China at Thursday. The story of “Natsumes Book of Friends” seems describe the daily life of Natsume and his cat teacher, but their relationship is filled with warmth and touched moments. The film received a l

86、ot of attentions before its release, as to the story has built a fan base in China over a decade. The promo song is sung by popular Chinese star Wang Yuan, belonged to the popular teen group TFBoys. The Chinese title of a song is translated as “As long as there is people you want to see, you are not

87、 alone.”, that conveys the theme of “loneliness and companionship, reunion and farewell.”【文章大意】本文是一篇说明文,主要介绍了日本故事夏目友人账及其中文宣传曲。第一处:exactexactly 考查副词。句意:我最喜欢的日本故事夏目友人账在星期四那天刚好在中国上映。修饰动词opens用副词,故exact改成exactly。第二处:aton 考查介词。句意参考上题解析,表示“在星期几”用介词on,故at改成on。第三处:describe前加to 考查seem to的用法。句意:夏目友人账似乎描述了夏目漱石

88、和他的猫老师的日常生活。seem to do表示“似乎、好像”,故describe前加to。第四处:touchedtouching 考查形容词。句意:他们之间的关系充满了温暖和令人感动的时刻。修饰moments用ing结尾的形容词,表示“令人的”,故touched改成touching。第五处:attentionsattention 考查名词。句意:这部电影在上映之前就受到了很多关注,因为十多年来,这个故事在中国已经建立了粉丝基础。attention是不可数名词,没有复数形式,故attentions改成attention。第六处:去掉to 考查as与as to的区别。句意参考上题解析,as表示“

89、因为”,as to表示“至于”,故去掉to。第七处:belongedbelonging 考查非谓语动词。句意:宣传曲是由中国属于当红少年组合TFBoys的王源演唱的。Wang Yuan与belong之间是逻辑上的主谓关系,用现在分词表示主动,故belonged改成belonging。第八处:athe 考查冠词。句意:这首歌的中文名被翻译成“只要你有想见的人,你就不孤单”,表达了孤独与陪伴、团聚与告别的主题。此处特指上文提到的宣传曲,故a改成the。第九处:isare 考查主谓一致。句意参考上题解析,根据people判断此处用are,故is改成are。第十处:thatwhich 考查非限定性定语

90、从句。句意参考第八处解析,此处指代先行词Chinese title of the song,关系词在从句中作主语,that不能引导非限定性定语从句,故that改成which。第二节 书面表达(满分25分)假如你是李华,获悉你校英语学习社团准备创办一份中学生英文校刊以促进大家的英语学习。请你用英语给社团负责人Mr Smith写一封信,一来表达你得知此事的喜悦心情,二来提出你喜欢的栏目(column)并简要说明理由。注意:1. 词数80左右;2. 信的开头和结尾已为你写好,不计入总词数。Dear Mr Smith,_ Yours sincerely,Li Hua【参考范围】Dear Mr Smit

91、h,I am very excited to learn that our English learning club is going to start an English magazine.It is indeed a wonderful idea and Im sure it will make a success.I think it should be best if the school magazine would have 3 columns,such as School News,Teachers Advice and Students Voice. From the Ne

92、ws Column we can learn about what is going on in our school.In Teachers Advice,our teachers can give us advice on how to learn English more efficiently. Students Voice will offer us a space to freely express our thoughts and feelings about our lives and studies.I believe this magazine will surely benefit us,and I am looking forward to reading it.Yours sincerely,Li Hua

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 语文

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1