1、涟水县第一中学2021-2022学年第一学期高三年级第一次阶段检测英语试卷(考试时间:120分钟;试卷满分:150分)本试卷由四个部分组成。其中,第一、二部分和第三部分的第一节为选择题。第三部分的第二节和第四部分为非选择题。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)1. Why does the man need a map?A. To tour Manchester. B. To find a restaurant. C. To learn about China.2. What does the woman want to do for vacat
2、ion?A. Go to the beach. B. Travel to Colorado. C. Learn to snowboard.3. What will the man probably do?A. Take the job. B. Refuse the offer. C. Change the working hours.4. What does the woman say about John?A. He wont wait for her. B. He wont come home today. C. He wont be on time for dinner.5. What
3、will the speakers probably do next?A. Order some boxes. B. Go home and rest. C. Continue working.第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听第6段材料,回答第6、7题。6. How does the woman usually go to work?A. By car. B. By bus. C. By train.7. What do the speakers agree about taking the train?A. It is safer. B. It is faster. C
4、. It is cheaper听第7段材料,回答第8至10题。8. What does the man suggest the woman do?A. Save up for the car. B. Go to another car dealer. C. Ask someone to check the car.9. What is the salesman going to do?A. Give a discount. B. Stick to a high price C. Ask for cash payment.10. How will the man help the woman?A
5、. Lend money to her. B. Drive her car home. C. Take care of her car.听第8段材料,回答第11至13题。11. What does the woman think of the living expenses in the city?A. Fairly low. B. Just Okay. C. Very high.12. What does the woman spend most on?A. Meals. B. Trains. C. Clothes.13. What does the woman do in her free
6、 time?A. See films. B. Travel around. C. Go for a drink.听第9段材料,回答第14至16题。14. What will Rebecca do on June 12?A. Go on a business trip. B. Organize a trade exhibition. C. Meet the people from Head Office.15. What is John preparing for the meeting?A. A report. B. A timetable. C. A speech.16. When do t
7、he speakers decide to have the meeting?A. On June 3. B. On June 10. C. On June 17.听第10段材料,回答第17至20题。17 What did the speaker decide to do after lunch that day?A. Stay to help her friend. B. Drive home in the rain. C. Wait for the rain to stop18. What can we learn about the speaker then?A. She worked
8、at a hotel. B. She had bought a new car. C. She was having a baby soon.19. Where did the speaker meet the taxi passenger?A. At a crossroads. B. In front of a hotel. C. Beside a car park.20. What does the speaker talk about?A. An exciting lunch party. B. A well-known short story. C. An unforgettable
9、experience第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)第一节(共 15 题,每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。AIts common knowledge that some countries have higher life expectancies (预期寿命) than others, but the city you live in can also affect your health.Some cities are hard on their residents. In places with poor
10、 city planning, for example Lagos, which was called out recently by the Economist Intelligence Unit, public spaces are few, making outdoor activities hard. Lack of infrastructure (基础建设) blocks the streets with cars and the air with pollutants, and residents work long hours for little money.These are
11、 just some of the factors concluded by Spotahome, a rental agency. Theyve analyzed data from a range of sources, including the World Health Organization, TripAdvisor and the CIA World Facebook to score each city on health, gym availability and quality, life expectancy, obesity (肥胖), green space and
12、other elements to make a list to work out a list of the worlds healthiest cities.The list is certainly Euro-centric but continuous sunshine is seen as a positive thing, even if it may be more of a disadvantage in other regions. But it does go some way towards suggesting which cities are getting it r
13、ight in providing a good life for their residents. It may not be surprising to learn that most of the healthiest cities are in northern Europe, known for its people-first approach to city planning. The cities of Australia and Canada also do well but Alaska, the first U.S. city is only in 34th place.
14、 The U.K. doesnt fare too well either its only city in the top 50 list is London, in 40th.Whether youre planning a wholesome holiday, or simply wondering what your city can do better, this list of the 50 healthiest cities will give you pause for thought about the future of city planning. Here are th
15、e attractive, healthy-eating, clean-aired cities that are getting it right.1. What plays the key role in building a healthy city according to the text?A. City planning.B. Local culture.C. Economic condition.D. Geographical position.2. What does paragraph 3 mainly talk about?A. What Spotahome discove
16、red in the recent study.B. How the list of healthiest cities came into beingC. The reasons why Spotahome carried out the study.D. The places where the data of the study came from.3. What may be the best title for the text?A. The best places to have a rich lifeB. The happiest lifestyle in the worldC.
17、 The nice countries to keep healthyD. The city factors affecting your health【答案】1. A 2. B 3. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了研究者们通过调查发现城市规划会影响居民的健康。通过对健康、绿化、寿命、阳光等因素进行评分,研究者们列出了一个世界上最健康的城市的清单。【1题详解】推理判断题。根据文章第二段“public spaces are few, making outdoor activities hard. Lack of infrastructure blocks the street
18、s with cars and the air with pollutants (公共空间很少,使得户外活动很困难。缺乏基础设施,街道被汽车堵塞,空气被污染物污染)”可推知,城市缺乏基础设施会给城市带来不好的影响,影响居民健康,所以城市规划在建设健康城市中起着关键作用。故选A项。【2题详解】主旨大意题。根据文章第三段“Theyve analyzed data from a range of sources (他们分析了各种来源的数据)”以及“to score each city on health, gym availability and quality, life expectancy,
19、obesity, green space and other elements to make a list to work out a list of the worlds healthiest cities (对每个城市的健康状况、健身房的可用性和质量、预期寿命、肥胖程度、绿地等因素进行打分,列出了一个清单,列出了世界上最健康的城市)”可知,文章第三段主要介绍了最健康城市名单是如何形成的,评判标准是什么。故选B项。【3题详解】主旨大意题。通读全文,再结合文章第一段“the city you live in can also affect your health (你所居住的城市也会影响你的
20、健康)”以及第三段“to score each city on health, gym availability and quality, life expectancy, obesity, green space and other elements (对每个城市的健康状况、健身房的可用性和质量、预期寿命、肥胖程度、绿地等因素进行打分)”可推知,本文主要介绍了影响城市居民健康指数的因素。D项“影响你健康的城市因素”符合文意,最适合作为本文标题。故选D项。BMisfortune sneaked into my family when I was thirteen.First, my mothe
21、r fell ill and was hospitalized; then my father, in poor health himself, was filled with anxiety and worry.Both had to stay in the hospital, leaving my younger sister and me alone at home.As the sun set in the west, fear rose in my heart.In the dim of night,the hills beyond the village loomed in a g
22、hostly shape on the windows of our spacious room; the frightening howls of wolves often scared us out of our sleep.Our cries for help were unlikely to reach the villagers, for our home was located in the school some distance away from the village.Suddenly I thought of the whistle my mother used for
23、PE classes.I took out the whistle and, drawing a deep breath,I blew it as loudly as possible.Before long,a bustle of footsteps and voices came nearer and nearer,and flashlight beams crisscrossed outside our windows.Hearing my name called,I went to open the door, and there in front of me stood a grou
24、p of familiar villagers, each with a hoe on the shoulder.The very sight of their kind faces and deeply concerned eyes drove the fear away from my heart.“Now go to sleep, kid.We are staying out here tonight!” said one old man.Resting their hoes against the wall, they sat or squatted nearby,smoking Ch
25、inese pipes or chatting in loud voices.Gradually,I fell asleep.They didnt leave until daybreak; and at dusk they came again, banging their hoes on the flagstones as if to tell me: Dont be afraid, kid,we are here with you.No one dares to hurt you!Afterwards, the bustle of footsteps and the clatter of
26、 hoes could be heard every night around our home as if on schedule.I know what they actually meant by making the noises was to remove fear from my mind and reassure me: they were right outside our windows!Ever since then,I have been convinced that sound has temperature and that it can warm the heart
27、s of lonely, fear-stricken people.4. Which of the following is true according to the passage?A. The noises”made by villagers outside the authors windows accompanied the writer and his sister to sleep.B. The authors home was far away from the village, and thats why he didnt dare to seek help from vil
28、lagers.C. At the sight of villagers faces,the author still felt fearful from the bottom of his heart.D. The author was left alone at home because both his parents fell ill and were in hospital.5. Whats the probable meaning of the underlined word loomed in Paragraph 2?A. surroundedB. appearedC. happe
29、nedD. reached6. What the best title for this text?A. A Life-saving WhistleB. The Story of Wolves and VillagersC. The Temperature of SoundD. The Misfortune of My Childhood7. Where can we most probably find the passage?A. In a popular culture magazineB. In a collection of literatureC. In a news report
30、D. In a tour guide【答案】4. A 5. B 6. C 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要讲述了生病住院的父母把两个孩子单独留在家,在村民发出的声响的陪伴下,不再害怕,安然入睡的故事。【4题详解】细节理解题。根据文章倒数第二段“I know what they actually meant by making the noises was to remove fear from my mind and reassure me: they were right outside our windows!”(我知道他们发出“噪音”是为了消除我的恐惧,让我安心:他们就在我们
31、的窗外!)可知,村民们发出声响是让作者知道有人在陪伴他和妹妹,让他们安心睡觉,故选A项。【5题详解】词义猜测题。根据画线词后的“in a ghostly shape on the windows”(在窗户上有一个幽灵的形状)可知,作者把“在昏暗的夜色中,村庄外的群山”幽灵般地出现在窗户上,所以画线词为“呈现,显现”之意。故选B项。【6题详解】主旨大意题。根据最后一段“Ever since then,I have been convinced that sound has temperature and that it can warm the hearts of lonely, fear-st
32、ricken people.”(从那时起,我一直相信声音有“温度”,它可以温暖孤独、恐惧人们的心。)可知,本文作者认为因为有了村民的陪伴,村民们发出的声响使他感到安心,十分温暖,带着温度。这是本文的重点,整篇文章都是围绕“作者和妹妹睡觉害怕”和“村民的声响与陪伴”这两个点展开。故选C项。【7题详解】推理判断题。ton股全文可知,本文讲述了生病住院的父母把两个孩子单独留在家,在村民“有声响的”陪伴下,不再害怕,安然入睡的故事,故事很有感染力,属于一篇文学作品,因此可以推断我们会在文学作品集中看到它。故选B项。CEvery year, more books on happiness are pub
33、lished. And every year, more people feel depressed because they do not see themselves as happy. They dont remember or know what it feels like, and instead, they feel guilty that they arent as happy as everyone says they should be. This is really a sad state of emotional affairs. The books, blogs, Yo
34、uTube videos and advice columns (专栏) will tell you that if you read, exercise, stay busy, help others, and increase your intimacy (亲密) every day, then you too can be happy. The simple truth is that no one can be happy all the time. That doesnt mean you have to be sad, angry, or depressed the rest of
35、 the time but that you can find a middle ground called contentment. This middle ground is a good place mentally and emotionally, and spending time there is a healthy choice. Contentment is somewhere between satisfied and peaceful. When you are in that place, the stuff of life can be going on around
36、you, but you dont need to allow it to bother you. And that, my friends, is a very nice way to go through life.I find contentment in walks and in writing, and in talking with my partner and reminding each other that our life is good, despite temporary setbacks or scary moments. Because I know about m
37、yself and I can respond differently. Doing this takes away stress and will keep you from losing your state of contentment.If there is even one thing that puts you in a state of contentment you do it regularly and early enough each day it will help you go through any challenges you may have to face l
38、ater. Right at this moment, things around me are still a little out of my control such is life but I am feeling pretty good because I actively living my purpose. I am now content, and that feeling will last the whole day through. You can do the same.8. What does the author want to stress by mentioni
39、ng “Books on happiness in paragraph 1?A. People find it difficult to agree on what happiness is.B. Such books are so popular that they are sold out very soon.C. Happiness is something easy to gain in our daily life.D. Experts find it useless to argue about the value of happiness.9. When facing setba
40、cks or sad moments, what does the author do?A. He turns to such media as blogs.B. He definitely communicates with partners.C. He adjusts himself and reacts positively.D. He sees himself unlucky and feels depressed.10. What is the author most likely to agree with?A. Still water runs deep.B. Health is
41、 better than wealth.C. Enough is as good as a feast.D. One good turn deserves another.11. What is the authors purpose in writing the text?A. To introduce a novel experience.B. To advocate a proper life attitude.C. To encourage studies on happiness.D. To persuade us to work endlessly.【答案】8. A 9. C 10
42、. C 11. B【解析】【分析】这是一篇议论文。文章讲述了作者对生活的积极态度。【8题详解】推理判断题。根据后文讲越来越多的人们无法像别人认为应该的那样快乐(they feel guilty that they arent as happy as everyone says they should be)可知,前文提到每年都有更多关于快乐的书出版是为了强调人们无法对书中定义的快乐产生认同感,故选A。【9题详解】细节理解题。“Doing this takes away stress and will keep you from losing your state of contentment.
43、”(这样做会带走压力并让你免于失去满足感)中的this是指前文中的“I find contentment in walks and in writing, and in talking with my partner and reminding each other that our life is good”,可知每当作者遇到挫折时,他会散步、写作、和搭档交谈,调节自己,积极面对,故选C。【10题详解】推理判断题。根据“If there is even one thing that puts you in a state of contentment you do it regularly
44、and early enough each day”可知,作者强调要保持对生活的满足感,才能获得快乐。由此可知,作者会认同这个观点“知足常乐”,故选C。【11题详解】推理判断题。根据最后一段最后一句“You can do the same.”可知,作者是要号召人们像文中说的一样,让自己对生活有满足感,从而获得快乐,即提倡正确的生活态度。故选B。DIn some society it is the custom for parents to arrange the marriages of their children. The father and mother of the bride wi
45、ll meet with the father and mother of the groom, and if both families are pleased with each other, an agreement will be made. Often the brides and grooms will not be asked for their opinion in this matter, and sometimes they do not even meet each other until the day of the wedding. In some countries
46、, men advertise for mail-order brides in the local paper.Most Americans find the idea of arranged marriages difficult to understand or accept. They believe that two people should marry for love, after a period of dating or courtship. During that period, the prospective marriage partners are supposed
47、 to learn enough about each other to decide whether or not they will be able to build a successful marriage. Today in America, it is common for people to live together as a way of preparing for marriage. The idea of an arranged marriage seems very old fashioned indeed.Families also exert (施加) open a
48、nd subtle pressure on their children to influence their choices of marriage partners. Parents often arrange dates for their own children. One parent often tells a friend about her beautiful daughter or handsome son. Also, parents can meet the perfect marriage prospect for their son or daughter throu
49、gh business relationships. Since parents often assist their children financially, they feel that they have the right to help the bride and groom select where they will live, what type of furniture they will purchase, and what their life-style will be like.To a larger extent, social class determines
50、the choice of a marriage partner in the United States. Marriages are usually arranged between people of similar religious, ethnic, and financial backgrounds. Despite what we see in the movies, the son of a bank president rarely marries or even meets a miners daughter. Americans may not accept or und
51、erstand arranged marriages, but marriages in the United States are arranged nevertheless.12. Which of the following can serve as the best title of this passage?A. Arranged MarriageB. Americans MarriageC. Marriage for LoverD. Perfect Marriage13. Which of the following is NOT mentioned in the passage?
52、A. Some men seek their future wife by advertising in the newspaper.B. Some couples marry according to their parents arrangement.C. The Americans will not live together before their marriage.D. Friends and parents usually play an important role in arranging marriage.14. According to the passage, all
53、of the following statements are true EXCEPT that _.A. all marriages are not arranged in AmericaB. in arranged marriages, the brides and grooms never meet before their weddingC. many Americans think the idea of arranged marriage out of dateD. a lot of informally arranged marriages exist in America15.
54、 We can draw the conclusion that _.A. the writer thinks that in America marriages still bear class characterB. despite the different backgrounds, people still marry in AmericaC. children always ask their parents for opinions about marriageD. it is unusual for Americans to live together as a way of p
55、reparing for marriage【答案】12. B 13. C 14. B 15. A【解析】【分析】本文是说明文。文章由包办婚姻这一社会现象引出大多数美国人的婚恋观,他们对包办婚姻不理解,认为婚姻基础应该是爱,但实际上,美国人的婚姻是由社会阶层决定的,某种意义上来说,美国人的婚姻也是包办婚姻。【12题详解】主旨大意题。通读全文可知,文章由包办婚姻(arranged marriage)这一社会现象引出大多数美国人的婚恋观,他们对包办婚姻不理解,认为婚姻基础应该是爱(two people should marry for love),但实际上,美国人的婚姻伴侣的选择是由社会阶层决定的(
56、social class determines the choice of a marriage partner in the United States),某种意义上来说,美国人的婚姻也是包办婚姻,由此可推知,本文的主题是美国人的婚姻观,B项“Americans Marriage(美国的婚姻)”是最佳标题。故选B项。【13题详解】细节理解题。根据第一段“The father and mother of the bride will meet with the father and mother of the groom, and if both families are pleased wi
57、th each other, an agreement will be made.(新娘的父母将会见新郎的父母,如果双方家庭都满意,就会达成婚约)”可知,有的夫妻的婚姻是由父母安排的,故B 项被提到;根据第一段“In some countries, men advertise for mail-order brides in the local paper.(在一些国家,男人在当地报纸登广告招聘邮购新娘)”可知,有人在报纸上寻找新娘,故A项被提到;根据第三段“Families also exert (施加) open and subtle pressure on their children
58、to influence their choices of marriage partners.(家庭也向孩子施加公开而微妙的压力,以影响他们对婚姻伴侣的选择)”和“One parent often tells a friend about her beautiful daughter or handsome son.(家长经常跟朋友谈起她漂亮的女儿或英俊的儿子) ”可知,家长和朋友在安排婚姻中扮演重要角色,故D项被提到;由此可知,C项未被提及。故选C项。【14题详解】推理判断题。根据第一段“Often the brides and grooms will not be asked for t
59、heir opinion in this matter, and sometimes they do not even meet each other until the day of the wedding. (在这种情况下,通常不会询问新娘和新郎的意见,有时他们甚至直到婚礼那天才见面)”中sometimes可 知,在包办婚姻中,只是“有时”,新娘新郎直到婚礼那天才见面,而B项“in arranged marriages, the brides and grooms never meet before their wedding(在包办婚姻中,新娘和新郎在婚礼前从来不会见面)”与文中内容不符
60、,不是正确的表述。故选B项。【15题详解】细节理解题。根据第四段“To a larger extent, social class determines the choice of a marriage partner in the United States. (在更大的程度上,社会阶层决定了美国人对婚姻伴侣的选择)”可知,作者认为美国人的婚姻中仍有阶级特征。故选A项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Friendships can bring joy or sorrow._16_ , we t
61、alked to researchers, authors, and therapists to learn how to manage the common relationship difficulties we all face.Broken promises Friends are vital for our physical and mental well-being but these relationships arent always smooth sailing. _17_. And a major way this happens is through broken pro
62、mises. Perhaps he canceled plans at the last minute or she declined to take part in an important party. _18_, the first thing to do is remember that no one is perfect, says Jan Yager, PhD, friendship coach._19_“Sometimes jealousy reveals our deepest desires,” says Dr. Yager. “Healthy envy can motiva
63、te you to become better and be inspired by your friends success,” she says. She points out that it could be the other way around as well: Your friends might be jealous of you.Feeling left outTheres no worse feeling than when you check Facebook Monday morning to find out that your friends went on a w
64、eekend getaway without you. Scott Christnelly, a therapist, says, “I encourage clients to express their feelings about it but also not to jump to conclusions.” Then find someone else to talk to maybe a family member, or a close friend (not one who went on the trip)to explain how you feel. _20_.A Exp
65、eriencing envyB. But while it may be painfulC. Stopping to feel jealous of themD. Friend breakups can be just as painful as a romantic splitE. In fact, its common to experience some serious hurt from your friendsF. Since theres no rule book on what to do when things get tense or go southG. Maybe thr
66、ough that conversation, you can brainstorm how you will respond【答案】16. F 17. E 18. B 19. A 20. G【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了一些如何处理我们大家常见与朋友相处时常见的难题的方法。【16题详解】根据后文we talked to researchers, authors, and therapists to learn how to manage the common relationship difficulties we all face.(我们与研究人员、作者和治疗师交谈,学习如何
67、处理我们共同面临的人际关系难题。)作者请教了一些专业人士,他们寻求建议可知,此处指遇到这样的事很多人不知怎样应对。故答案为F,意为:因为当事情变得紧张或糟糕的时候,没有什么规则可循。故选F。【17题详解】此句为解释说明句。根据上文“Friends are vital for our physical and mental well-being but these relationships arent always smooth sailing.”(朋友对我们的身心健康至关重要,但这种关系并不总是一帆风顺。)”(与朋友的)关系并不总是一帆风顺的,可知,与朋友相处时,人应该会有挫折,故E选项“事
68、实上,经历一些来自朋友的严重伤害是很正常的。”符合上下文语境。故选E。【18题详解】此句是对前面句子的解释说明。根据前面“Perhaps he canceled plans at the last minute or she declined to take part in an important party.(也许他在最后一刻取消了计划,或者她拒绝参加一个重要的聚会)”被朋友放鸽子,或者被人拒绝,这些都是痛苦的经历,故B选项“虽然这可能是痛苦的。”符合上下文语境。故选B。【19题详解】此句为主旨大意,根据下文“Sometimes jealousy reveals our deepest d
69、esires,” says Dr. Yager.(“有时候,嫉妒揭示了我们内心深处的渴望,”耶格尔博士说。)可知本段主要说明与朋友交往时出现的一些问题,朋友间会彼此嫉妒。故A选项“经历嫉妒”符合上下文语境。故选A。【20题详解】根据上文“Then find someone else to talk to maybe a family member, or a close friend (not one who went on the trip)to explain how you feel.(然后找其他人来解释你的感受也许是你的家人,或者是你的好朋友(不是去旅行的人)。)”可知本句为说明谈话的
70、效果,故G选项“也许通过这次谈话,你可以集体讨论你将如何回应。”符合上下文语境。故选G。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题: 每小题1分,满分15分)阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选。It was 1:30 at night in an Alaskan village. Ida Nelson was staying in bed with her sister when she heard the sound of a small airplane _21_ the nearby airport. Nelson and he
71、r sister jumped to their feet, ran to the window, and saw the _22_ : The airports runway lights were out.Nelson_23_ some clothes, jumped into her ATV, and_24_ it to the airport, where she found a local pilot _25_ to turn on the lights, but in vain. Meanwhile she and the pilot learned of the planes_2
72、6_ : It was a medevac (救伤直升机),there to _27_a seriously ill local girl to the nearest hospital, 280 miles away in Anchorage.Nelson had a _28_. Diving her ATV to the end of the runway. she shone her headlights on the tarmac (飞机跑道) for the plane to _29_ . Great idea, but it wasnt enough. More light was
73、 needed, so a _30_ neighbor called nearly every home in the village-32 of them.Within 20 minutes, 20 vehicles _31_on one side of the runway. The medevac,_32_ by the headlights landed safely. The young patient was loaded onto the aircraft, and the plane _33_took off again. Her illness was never publi
74、cly_34_ but she has been released from the hospital.In a world filled with uncertainty, as Nelson told CNN, coming together is kind of_35_21. A. reachingB. circlingC. guardingD. passing22. A. chanceB. lessonC. problemD. trick23. A. pulled onB. tried onC. tidied upD. washed up24. A. speededB. pushedC
75、. sentD. flew25. A. waitingB. forgettingC. regrettingD. trying26. A. dangerB. missionC. heightD. staff27. A. signalB. transportC. attractD. invite28. A. teamB. dutyC. jobD. plan29. A. returnB. warnC. followD. leave30. A. carefulB. gratefulC. helpfulD. peaceful31. A. linedB. landedC. changedD. moved3
76、2. A. coveredB. guidedC. decoratedD. forced33. A. fortunatelyB. generallyC. frequentlyD. immediately34. A. discussedB. revealedC. criticizedD. funded35. A. curiosityB. honestyC. happinessD. kindness【答案】21. B 22. C 23. A 24. A 25. D 26. B 27. B 28. D 29. C 30. C 31. A 32. B 33. D 34. B 35. D【解析】【分析】这
77、是一篇记叙文。文章讲述了感人的救助故事,主人公Nelson和邻居用车灯组成了机场跑道灯帮助飞机降落完成任务。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:Ida Nelson正在和她的姐姐一起躺在床上,就在这时她听到一架小飞机在附近机场盘旋的声音。A. reaching到达;B. circling盘旋;C. guarding守卫;D. passing通过。结合下文“The airports runway lights were out.”可知由于机场故障,飞机无法降落,因此盘旋在机场上空。故选B。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:Nelson和她的姐姐跳了起来,跑到窗前,发现了问题所在:机场的跑道
78、灯熄灭了。A. chance机会;B. lesson功课;C. problem问题;D. trick把戏,诡计。根据后文“The airports runway lights were out.”可知,机场跑道灯坏了,所以是问题,故选C。【23题详解】考查动词短语词义辨析。句意: Nelson穿上衣服,跳进她的沙滩车,加速驶向机场,在那里她发现一个当地飞行员试图打开灯,但没有成功。A.pulled on穿上;B. tried on试穿;C. tidied up整理,收拾;D. washed up冲洗。根据前文“Ida Nelson was staying in bed with her sis
79、ter ”可知,因为Nelson开始是躺在床上的,所以此处表示她穿上衣服,开车去了机场。故选A。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:同上。A. speeded加速;B. pushed推;C. sent送;D. flew飞。根据前文“jumped into her ATV”可知,此处表示加速开车去机场,因为当时情况紧急。故选A。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:同上。A. waiting等待;B. forgetting忘记;C. regretting后悔;D. trying尝试。根据后文“but in vain”可知,本地飞行员尝试打开灯,但没有成功。故选D。【26题详解】考查名词词义辨析
80、。句意:与此同时,她和飞行员得知了这架飞机的任务:它是一架救伤直升机,要把一名当地身患重病的女孩送到280英里外安克雷奇(Anchorage)最近的医院。A. danger危险;B. mission任务;C. height高度;D. staff员工。根据后文“It was a medevac (救伤直升机), there to _7_ a seriously ill local girl to the nearest hospital”可知,此处指Nelson得知了直升飞机的任务。故选B。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:同上。A. signal用信号通知;B. transport运输;C
81、. attract吸引;D. invite邀请。根据后文“a seriously ill local girl to the nearest hospital, 280 miles away in Anchorage.”可知,飞机是有任务的,将患者送(运输)到医院。故选B。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:Nelson有了一个计划。A. team队伍;B. duty责任;C. job工作;D. plan计划。根据后文“Driving her ATV to the end of the runway, she shone her.”可知,此处指Nelson有了一个计划。故选D。【29题详解】
82、考查动词词义辨析。句意:她把她的ATV越野车开到跑道的尽头,车灯照着停机坪的飞机跑道,让飞机跟随。A. return返回;B. warn警告;C. follow跟随;D. leave离开。根据前文“ she shone her headlights on the tarmac (飞机跑道) ”可知,她打开车灯,作为参照让飞机跟着。故选C。【30题详解】考查形容词词义辨析。句意:由于需要更多的光线,一位乐于助人的邻居几乎给村里的每一户人家都打了电话一共32户。A. careful小心的;B.grateful感激的;C. helpful有帮助的;D. peaceful和平的。根据后文“called
83、 nearly every home in the village32 of them.”可知,这位邻居给每一户都打了电话寻求帮助,由此可知,此人乐于助人。故选C。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:不到20分钟,20辆车就停在跑道一侧。A. lined沿形成行(或列、排);B. landed登陆;C. changed改变;D.moved移动。这里的意思是车子排列在跑道两旁,打开灯勾勒出跑道,因此line更准确,故选A。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:救伤直升机在前灯的指引下安全着陆。A. covered覆盖;B. guided指导;C. decorated装饰;D. forced强迫
84、。根据后文“landed safely”可知,救伤直升机得到了车灯的导引,安全着陆了。故选B。【33题详解】考查副词词义辨析。句意:这位年轻的病人被抬上飞机,飞机立即又起飞了。A. fortunately幸运地;B. generally通常地;C. frequently经常地;D. immediately立刻地。根据前文“a seriously ill local girl to the nearest hospital”可知,因为病人病情严重,所以这位年轻的病人被抬上飞机,飞机立即又起飞了。故选D。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:她的病情从未被公开,但她已经出院。A. discusse
85、d讨论;B. revealed透露;C. criticized批评;D. funded为提供资金。根据后文“ but she has been released from the hospital.”可知,but表转折,由此推知病人的病情没有被公开。故选B。【35题详解】考查名词词义辨析。句意: Nelson在接受CNN采访时表示,在一个充满不确定性的世界里,聚在一起是一种善良。A. curiosity好奇;B. honesty诚实;C. happiness幸福;D. kindness善良。根据前文描述可知, Nelson和邻居的行为向人们表明,世界充满不确定性,但也有人们的善意。故选D。第二
86、节(共10小题: 每小题1.5分,满分15分)语法填空An application letter is to help you to “sell” yourself. It should be simple, human, personal and brief without _36_ (leave) out any necessary fact.In writing, keep in mind the things a possible employer most wants to know about youre your _37_ (qualification), your aims.T
87、he _38_ (open) paragraph is important. If the first few sentences fail to win the readers attention, the rest may not be read at all. Try _39_ (key) your opening remarks to their needs or interests. For example, instead of beginning with “I saw your advertisement in todays paper,” you might say “I _
88、40_ (make) a careful study of your advertising during the past six months.” Or “I have made a survey in my neighborhood to find out how many housewives use your product and why they like it.”Be clear about the job you are applying _41_. Employers want experience, which _42_ (nature) no beginner has.
89、 The answer is _43_ everything you have done is experience.It is important to write a good strong closing for your letter. Make a specific request for an interview. _44_ excellent idea is to enclose a stamped, self-addressed envelop with your letter, which makes it _45_ (easy) for a possible employe
90、r to get in touch with you.【答案】36. leaving 37. qualifications 38. opening 39. to key 40. have made 41. for 42. naturally 43. that 44. An 45. easier【解析】【分析】这是一篇说明文,主要介绍了如何写求职申请信。【36题详解】考查动名词。句意:求职申请信应当简单,有人情味,个性的,并且没有漏掉必要的事实。根据空格前的介词without可知,空格处要用动名词作宾语。故填leaving。【37题详解】考查名词。句意:在写求职申请信时,你要记住雇主想要了解的是
91、你的资格条件和目标。根据空格前的are可知空格处是名词复数。故填qualifications。【38题详解】考查形容词。句意:开头一段很重要。空格处作定语,要用形容词。故填opening。【39题详解】考查不定式。句意:尽力键入他们需要的和感兴趣的东西。表达:尽力做某事,英语用try to do sth .因此空格处填动词不定式作宾语。故填to key。【40题详解】考查动词时态。句意:例如,不要在开始就说,“在今天的报纸上,我看到了你们的招聘”而要说,“在最近六个月里,我对你们的招聘做了深入的研究。”或者“我已经在我们小区里对你们的产品做了调查,去弄清楚有多少家庭主妇使用你们的产品以及她们喜
92、欢你们的产品的理由”。根据时间状语“during the past six months(最近六个月里)”可知本句要用现在完成时。故填have made。【41题详解】考查介词。句意:要清楚你所申请的工作。表达:申请,英语用apply for。故空格处填for。【42题详解】考查副词。句意:雇主需要经历,这一点开始求职者自然没有。空格处是状语,修饰整个句子,要用副词。故填naturally。【43题详解】考查连接词。句意:答案是你已经做的事情都是经历。空格处连接表语从句,句子成分完整,句意完整。故填that。【44题详解】考查冠词。句意:一个非常不错的想法是随函附上一个贴有邮票的,有你个人地址
93、的信封。这样可以方便雇主后面联系你。空格后的单词excellent是以元音音素开头,且在句首,故填An。【45题详解】考查形容词。句意:一个非常不错的想法是随函附上一个贴有邮票的,有你个人地址的信封。这样可以方便雇主后面联系你。空格处是宾补,要用形容词。这里指随函附上一个贴有邮票的,有你个人地址的信封。这种新的方法就比较方便雇主以后联系你。因此要用比较级。故填easier。第四部分 写作(共两节,满分 40 分)第一节(满分15分)46. 假设你是李华,收到了正在学中文的外国朋友 Peter 送给你的马克吐温写的一本书 The Adventures of Tom Sawyer (汤姆索亚历险记
94、),作为回赠,你想送一本能体现中国文化的书,请给Peter写封电子邮件。要点:1. 对他表达感谢和对这本书的喜欢;2. 简单介绍你赠送的这本书;3. 希望他了解中国文化。注意:1. 词数100左右;2. 可适当增加细节,以使行文连贯。_【答案】Dear Peter,Having got the book you sent me, I cant help writing this email to express my gratitude to you. This book, The Adventures of Tom Sawyer, written by Mark Twain, enjoys
95、great popularity around the world. Not only does it help me improve my English but also inspires me a lot.I know your Chinese has improved a lot these days. I will send you a book the name of which is History as Mirror. After reading this book, I think you will know more about Chinese history and be
96、 a Chinese expert. In my opinion, to learn a language is to learn its culture. As you know, Chinese culture is profound, which makes learning Chinese a tough job. Wish you great progress in Chinese study.Best wishes and keep in touch!Yours,Li Hua【解析】【分析】这是一篇应用文写作。【详解】第1步:根据提示可知,本篇为一封电子邮件;假设你是李华,收到了正
97、在学中文的外国朋友 Peter 送给你的马克吐温写的一本书 The Adventures of Tom Sawyer (汤姆索亚历险记),作为回赠,你想送一本能体现中国文化的书,请给Peter写封电子邮件。要点:1. 对他表达感谢和对这本书的喜欢;2. 简单介绍你赠送的这本书;3. 希望他了解中国文化。第2步:根据写作要求,确定关键词(组),如:cant help doing(禁不住),express my gratitude(表达感激),enjoys great popularity(很受欢迎),profound(深厚的)等。第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题
98、。第4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。【点睛】范文内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。作者在范文中使用了较多高级表达方式,如Not only does it help me improve my English but also inspires me a lot.运用了not onlybut also引导的并列句;As you know, Chinese culture is profound, which makes learning Chinese a tough job.运用了定语从句。全文中没有中国式英
99、语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。The story began on a downtown Brooklyn street corner. An elderly man had fallen down while crossing the street, and an ambulance rushed him to the nearest hospital. The old man repeatedl
100、y called for his son.From a worn letter located in his pocket, anemergency-room (急救室) nurse learned that his son was a sailor stationed in North Carolina Camp. Obviously there were no other relatives.Someone at the hospital called the Red Cross office in Brooklyn, and a request for the son to rush t
101、o Brooklyn was sent. Because time was shortthe patient was dying, so they found the young man and rushed him to the airport in time to catch the only plane that might enable him to reach his dying father.It was dusk when the nurse took the tired, anxious sailor to the bedside. “Your son is here,” sh
102、e said to the old man. She had to repeat the words several times before the patients eyes opened. The medicine he had been given because of the pain from his heart attack made his eyes weak and only saw the young man in uniform (制服) standing outside the oxygen tent. He extended his hand. The sailor
103、wrapped his strong fingers around the old mans, releasing a message of love and encouragement. The nurse brought him a chair, so the sailor could sit by the bed.Nights are long in hospitals, but all through the night the young sailor sat there, holding the old mans hand and offering words of hope an
104、d strength. It was nearly dawn when the patient died. The sailor placed his lifeless hand he had been holding on the bed, and went to inform the nurse.“Who was the man?” the sailor asked.“He was your father.” the nurse answered surprisingly.“No, he wasnt,” the sailor replied. “ Ive never seen him be
105、fore in my life.”Paragraph 1:“Why didnt you say something when I took you to him?”_Paragraph 2:Two days later a message came in that there had been two sailors with the same name and similar number in the Camp._【答案】“Why didnt you say something when I took you to him?” she asked.“As a matter of fact,
106、 I knew immediately there must have been a mistake, but I also knew the old man needed his son right then. However, it was a pity that his son just wasnt here. When I realized he was too sick to tell whether or not I was his son, I guessed he really needed me at that moment. So I stayed and accompan
107、ied him as if I were his son,” the sailor replied, smiling sincerely.Two days later a message came in that there had been two sailors with the same name. And they had the similar number in North Carolina Camp. Someone in the personnel office had pulled out the wrong record, taking this sailor as the
108、 old mans son by mistake. But the wrong sailor had become the right son at the right time. He willingly kept the old mans company all through the night in the hospital. And he proved, in a very human way, that there are people who care what happens to their fellow men.【解析】【分析】本文以人物为线索展开,讲述了一位老人在过马路摔
109、跤口中一直念叨自己在水手阵营的儿子,医院的人随即打电话让他赶过来,最后发现陪在老人身边的并不是老人的儿子但这位水手还是假装是他的儿子陪伴老人的故事。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“我带你去见他的时候,你为什么不告诉我?”可知,第一段可描写最后发现这位并不是老人的儿子。由第二段首句内容“两天后,传来一条消息,说军营里有两个名字和人数相同的水手。”可知,第二段可描写这位水手的善意。2.续写线索:疑问解答真相大白心甘情愿感悟3.词汇激活行为类关心:care/take care of/look after意识到:realize/be aware of/awake to 情绪类.心甘情愿:willingly/be willing to 【点睛】高分句型1 However, it was a pity that his son just wasnt here.这句话运用了that引导的主语从句。高分句型2 And he proved, in a very human way, that there are people who care what happens to their fellow men.这句话运用了who引导的定语从句。