1、湖北宜昌市2016高考英语(二轮)阅读理解训练(7)及答案阅读下列短文,从每题所给的A, B, C和D项中,选出最佳选项。Dear Michelle, Why cant my daughter manage her life better? She is 17 and an honor student, but she seems to be wasting her life away with a boyfriend who is holding her back. He consumes every waking minute of her precious time and smooth
2、-talks her as well. His goal is to get her to agree to go to the college of his choice, not her choice, and because his grades are lower, his choice will be limited. I feel like I want to rescue her, but she pushes me away and shuts me out. She has only brought us pride and joy; and now this! Help!
3、A worried motherDear Mother of a 17-year-old Girl, Hmmmmm. Whats the matter with kids today? Remember that song from Bye Bye Birdie? Well if you do not, let me fill you in about teenagers and their life-management skills. Do not expect too much too soon because at the ripe age of 17, life-management
4、 is not within their reach, nor should it be. Life experience creates both the conditions and the skills for management, and if management went before experience, there would be little of it. Your daughter is an honor student for good reasons. She is smart, studies with intelligence and you have giv
5、en her good values. When the time comes for her to apply for college, and she visits the ones that are specifically designed for students at the top of their grade, she will most likely break away from her boyfriends influence. It is rare for an honor student to change the path of their academic car
6、eer for puppy love. That being said, there might be some adolescent wisdom in her behavior after all. Perhaps she is choosing to worry you, her parents, for unconscious reasons. Being such a good girl and being a steady source of joy might have become a bit too much for her. Let your daughter have h
7、er own private moment of 11th grade rebellion. She deserves a break from perfection. Michelle【文章大意】本文叙述了两封信第一份信是一位母亲认为17岁的女儿不听自己的建议,会听她男朋友的话,选择一个不理想的大学而求助于编辑。第二封信是编辑就此事给出的建议,认为她的女儿是一个优秀生,会做出正确的决定的。26. From the mothers letter we can learn that her daughter .A. is being fooled by the boy B. has fallen
8、 behind in her studiesC. doesnt talk much with her mother D. has chosen which college to attend【答案】C【 解析】推理判断题。根据He consumes every waking minute of her precious time and smooth-talks her as well可知女儿的男朋友消耗了她醒着的每一分钟,用花言巧语哄骗她的女儿,因此可推断这位母亲和她的女儿之间的谈话不多。故选C。27. According to Michelle, 17-year-old teenagers
9、 .A. are too young to manage their life B. are old enough to live their own lifeC. should have management before experience D. have reached the age of an adult【答案】A【 解析】推理判断题。根据Do not expect too much too soon because at the ripe age of 17, life-management is not within their reach, nor should it be.
10、可知Michelle认为17岁的青少年没有能力管理好自己人生。故选A。28. The underlined word puppy-love refer to . A. false love B. foolish love C. pure love D. adolescent love【答案】D【 解析】词义猜测题。根据there might be some adolescent wisdom in her behavior after all.可知这位母亲的女儿在青春期谈恋爱,应是早恋。故选D。29. Michelle seems to believe that the daughter wi
11、ll finally .A. come up with the right decision B. follow her boyfriends advice C. worry her parents for unconscious reasons D. influence her boyfriends behavior【答案】A【 解析】推理判断题。根据she will most likely break away from her boyfriends influence.可知那位女儿最终会不受她男朋友的影响,自己会做出正确的决定。故选A。30. The best title for the
12、 passage would be . A. College of kids own choice B. How can I help my girl?C. How to manage teenagers life? D. A 17-year-old girl and her mother【答案】B【 解析】标题归纳题。根据全文的两封信可知一位母亲认为17岁的女儿不听自己的建议,会听她男朋友的话,选择一个不理想的大学而求助于编辑,编辑就此事给出的建议。因此本文的标题应是如何帮助我的女儿。故选B。阅读理解.My father was chief engineer of a merchant sh
13、ip ,which was sunk in world war ?the book night of the U-boats told the story。MemoriesIn September ,1940,my mother ,sister and I went to Swansea ,where my father s ship was getting ready to sail ,we brought him a family photography to be kept with him at all times and keep him safe .Then I remember
14、my mother lying face down ,sobbing .she had heard from a friend that the ship had been sunk by a torpedo (鱼雷).I can remember the arrived of the telegram(电板),which in those days always brought bad news .my grandmother opened it ,it read ,safe .love ted.”My most vivid memory is being woken and brought
15、 down to sit on my fathers knee, his arm in a bandage.He was judged unfit to return to sea and took a shore job in Glasgow for the rest of the war, for as long as I can remember ,he had a weak heart ,mother said it was caused by the torpedoes .he said it was because of the cigarette ,whichever ,he d
16、ied suddenly in his early 50s.Ten years later I read night of the U-boat and able to complete the story . A toast In my room is the book and the photograph .often , glass in hand, I have wondered how I would have dealt with an explosion ,a sinking ship ,a jump into a vast ocean and a wait for rescue
17、 ?lest (以免 )we forget ,I have some more whisky and toast the heroes of the war.( ) 1. We can infer that the mother and children went to Swansea _.A. to meet a friend B. to see the father C. to take a family D. to enjoy the sailing of the ship ( ) 2.W hat did the author learn about the father from th
18、e telegram ?A. he was still alive B. his knee was broken C. his ship had been sunk D. he had arrived in Glasgow ( ) 3.the underlined word “it” in paragraph 6 refers to the fathers _ .A. weak heart B. taking a shore job C. failure to return D. injury caused by a torpedo ( ) 4.What can we know about t
19、he authors father after his ship was attacked?A. he lost his armB. he repaired the engines C. he managed to take a lifeboat D. he was the last to leave the ship ( ) 5. What is the passage mainly about?A. a group of forgotten heroes B. a book describing a terrifying battle C. a ship engineers wartime
20、 experience D. a merchants memories of a sea rescue 文章大意:文章介绍父亲经历的沉船事件1. B 推理判断题。找到Memories下面第一段,文章讲到父亲从S起航,我们带给他family photograph目的是be kept with him和keep him safe,推断出我们是去给父亲送行2. A 细节理解题。Telegram 定位,找到Memories 下面第三段,电报内容:safe,确定A3. A 代词指代词。父亲说it是由cigarettes引起,母亲说it由torpedoes引起,it只代前文的week heart.4. D
21、 细节理解题。根据文章第二段首句he was alone 确定D5. C 主旨大意题,C正确。其它选项错误原因:A, forgotten heroes 在文中都没有涉及;B terrible battle 没有提;D merchants memories应该是作者(merchants child 的 memories)阅读理解请认真阅读下列短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。We know the famous onesthe Thomas Edison and the Alexander Graham Bells but what about the less f
22、amous inventors? What about the people who invented the traffic light and the windshield wiper(雨刮器)?Shouldnt we know who they are?Joan Mclean thinks so. In fact, Mclean, a professor of physics at Mountain University in Range, feels so strongly about this matter that shes developed a course on the to
23、pic. In addition to learning “who” invented “what”, however, Mclean also likes her students to learn the answers to the “why” and ”how” questions. According to Mclean,” When students learn the answers to these questions, they are better prepared to recognize opportunities for inventing and more moti
24、vated to give inventing a try.”So, just what is the story behind the windshield wiper? Well, Mary Anderson came up with the idea in 1902 after a visit to New York City. The day was cold and stormy, but Anderson still wanted to see the sights, so she jumped aboard a streetcar. Noticing that the drive
25、r was struggling to see through the snow covering the windshield, she found herself wondering why there couldnt be a built-in device for cleaning the window. Still wondering about this when she returned home to Birmingham, Alabama, Anderson started drafting out solutions. One of her ideas, a lever(操
26、作杆)on the inside of a vehicle that would control an arm on the outside, became the first windshield wiper. Today we benefit from countless inventions and innovations,Its hard to imagine driving without Garrett A Morgans traffic light. Its equally impossible to picture a world without Katherine J. Bl
27、odgetts innovation that makes glass invisible, Can you picture life without clear windows and eyeglasses?( ) 1. By mentioning “traffic light” and “windshield wiper”, the author indicates that countless inventions are .A. beneficial, because their inventors are famousB. beneficial, though their inven
28、tors are less famousC. not useful, because their inventors are less famousD. not useful, though their inventors are famous( ) 2. Professor Joan McLeans course aims to_.A. add color and variety to students campus lifeB. inform students of the windshield wipers inventionC. carry out the requirements b
29、y Mountain UniversityD. prepare students to try their own invention( ) 3. Tommy Lees invention of the unbreakable umbrella was _. A. not eventually accepted by the umbrella producer B. inspired by the story behind the windshield wiper C. due to his dream of being caught in a rainstorm D. not related
30、 to Professor Joan McLeans lectures( ) 4. Which 0f the following can best serve as the title of this passage? A How to Help Students to Sell Their Inventions to Producers? B How to Design a Built-in Device for Cleaning the Window? C Shouldnt We Know Who Invented the Windshield Wiper? D Shouldnt We D
31、evelop Invention Courses in Universities? A篇第一篇文章是关于生活中离不开小发明,鼓励年轻人要善于把握发明的契机,推动社会的进步。56.观点态度题,根据第一段but 处:but what about the less famous inventers? What about.windshield wiper? 可以得出结论。这些人的发明不是很有名,确实非常有用的。答案为B。57. 细节题。根据题干可以定位到原文第二段,However处正是考点出题处,引号当中的内容正是证明了Mclean的观点:when students learn the answer
32、s to these questions,.prepared to recognizeinventing a try.由此可以看出选项D正是原文的同义替换。58.细节题。根据题干中的人物Tommy lee可以定位到原文第三段,引号当中正是他的观点:If I had not heard the story of the windshield wipers invention.i never would have.,可以判断出答案B正确。59.主旨题。文章一开头就点出文章主旨:shouldnt we know who they are?并且用了疑问句加强语气,可见C选项正确。其他三个选项都相对片面
33、。阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。 Its really true what people say about English politeness: its everywhere. When squeezing past someone in a narrow passage, people say sorry. When getting off a bus, English passengers say thank you rather than the driver. In Germany, people would never dream
34、 of doing these things. After all, squeezing past others is sometimes unavoidable, and the bus driver is only doing his job. I used to think the same way, without questioning it, until I started traveling to the British Isles, and here are some more polite ways of interacting (交往) with people in UK.
35、People thank each other everywhere in England, all the time. When people buy something in a shop, customers and retail assistants in most cases thank each other twice or more. In Germany, it would be exceptional to hear more than one thank you in such a conversation. British students thank their lec
36、turers when leaving the room. English employers thank their employees for doing their jobs, as opposite to Germans, who would normally think that paying their workers money is already enough.Another thing I observed during my stay was that English people rarely criticize others. Even when I was work
37、ing and mistakes were pointed out to me, my employers emphasized several times but none of their explanations were intended as criticism. It has been my impression that by avoiding criticism, English people are making an effort to make others feel comfortable. This also is showed in other ways. Brit
38、ish men still open doors for women, and British men are more likely to treat women to a meal than German men. However, I do need to point out here that this applies to English men a bit more than it would to Scottish men! Yes, the latter are a bit tightfisted.【文章大意】本文您叙述了英国人讲究礼貌。英国人到处一直在讲礼貌,像英国的老板会因
39、他的职员所做的工作而感谢他们。英国人避免批评别人,他们努力使其他人感到舒适。31. What is the authors attitude towards English politeness?A. He thinks it is artificial. B. He thinks little of it.C. He appreciates it very much. D. He thinks it goes too far.【答案】C【 解析】推理判断题。根据Its really true what people say about English politeness: its ever
40、ywhere.可知作者认为英国人真的非常礼貌,从中可推断他对英国人的礼貌是欣赏的。故选C。32. What can be inferred from the passage?A. The author think its unnecessary to say thank you to the bus driver.B. In Germany, employers often say thank you to employees for their job.C. German men never treat a woman to dinner.D. Germans think it is unn
41、ecessary to thank workers because payment is enough.【答案】D【 解析】推理判断题。根据English employers thank their employees for doing their jobs, as opposite to Germans, who would normally think that paying their workers money is already enough.可知英国的老板会因他的职员所做的工作而感谢他们,但是在德国却相反,德国的老板认为发给职员工资已经过了,没必要感谢他们。故选D。33. We
42、 can learn from the last paragraph that Scottish men _.A. are more likely to be involved in a fighting B. are as generous as English menC. treat women in a polite way D. are unwilling to spend money for women【答案】D【 解析】推理判断题。根据However, I do need to point out here that this applies to English men a bi
43、t more than it would to Scottish men! Yes, the latter are a bit tightfisted.可知苏格兰的男人比较吝啬,也就是不愿意为女人花钱。故选D。34. Which of the following statements is true according to the passage?A. English drivers often say thank you to passengers when they get off the bus.B. In Germany, passengers sometimes say thank
44、 you to bus drivers.C. English people try to avoid criticizing others in the daily life.D. Germans are more considerate and polite than Englishmen.【答案】C【 解析】细节理解题。根据It has been my impression that by avoiding criticism, English people are making an effort to make others feel comfortable.可知英国人避免批评别人,他们努力使其他人感到舒适。故选C。35. The author develops the text through the method ofA. making comparisons B. telling storiesC. giving comments D. giving reasons/examples【答案】A【 解析】推理判断题。作者通过英国人老板对和德国人老板的对比,英国男人和德国男人的对比来阐述英国人比较讲礼貌。故选A。