1、海南省海南中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析)本试卷分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分。第l卷第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What would the boy like to do after lunch?A. Practice high jump. B. Play Find the Flag. C. Skip
2、rope.2. Where does the womans sister really want to work?A. In Atlanta. B. In Chicago. C. In New York.3. What does the man enjoy doing?A. Running. B. Walking. C. Hiking.4. Why doesnt Laura finish her food?A. She is full. B. She doesnt like it. C. She has a stomachache.5. What are the speakers mainly
3、 talking about?A. The effects of a disaster. B. The causes of the flood. C. Some fruits and vegetables.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6、7题。6. What did the woman do for Mr. Lee?A. She cooked dinner. B
4、. She made the bed. C. She put his books away.7. Where does the conversation take place?A. At a retirement home. B. At a hospital. C. At a hotel.听下面一段对话,回答第8至10题。8. Whats the most probable relationship between the speakers?A. Manager and clerk. B. Workmates. C. Friends.9. What is important for Mike?
5、A. Having a personal office.B. Getting information quickly.C. Controlling his anger.10. What does Mike think of the new office?A. Terrible. B. Acceptable. C. Perfect.听下面一段对话,回答第11至13题。11. How did Jeff injure his foot?A. He played soccer. B. He fell down the stairs. C. He stepped on a sharp rock.12.
6、What does Jeff ask the woman to do?A. Put a bandage on his foot.B Give Coach Tuttle a call.C. Help him get down the stairs.13. Who will take Jeff to the hospital probably?A. Mr. Tuttle. B. Mr. Stevenson. C. Mrs. King.听下面一段对话,回答第14至17题。14. How does the man feel about the game this weekend?A. Excited.
7、 B. Confident. C. Bored.15. Why wont Bob watch the game?A. He isnt interested in it.B. He has to go out of town.C. He doesnt have a ticket.16. How will the speakers go to the game?A. By bus. B. By car. C. On foot.17. When will the game begin?A. At 1:00pm. B. At2:00 pm. C. At3:00 pm.听下面一段独白,回答第18至20题
8、。18. What percentage of the voters give no answers?A. 15%. B. 40%. C. 45%.19. What will happen on Charing Cross Road?A. A strike by drivers. B. The police training. C. A weekend fair.20. What has the weather been like recently?A. Rainy. B. Sunny C. Cloudy.第二部分:阅读理解(共两节,满分50分)第一节:(共15小题:每小题2.5分,满分37.
9、5分)阅读下列短文,从每题所给出的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AYOUR ADVENTURES START HERE!Discover BangladeshWe are specialists if tours of Bangladesh,a beautiful country still relatively untouched by tourism. Our 27-day tour visits the best attractions in the country for just 2,130 per person. There is a maxi
10、mum of six people in each group. Read travelers recent comments on our website and discover how good we are!Nijhoom Tours (T:008801758897959)Explore JapanExplore Tokyo with its energetic city life and relax in peaceful Kyoto surrounded by temples. In spring, gaze upon graceful Mt. Fuji or find yours
11、elf held by breath-taking gold landscape on an autumn adventure. No trip is complete without tasting some of the worlds best cuisine, from delicious fresh sushi to crispy tempura.Wendy Wu Tours (T:08082781657)Challenge Yourself in EuropeFrom reaching the highest mountain sleeping spots on a hut-to-h
12、ut journey in the Alps to enjoying a week discovering the Italian Lakes with a spectacular Alpine rail journey included. We have been creating small-group walking, hiking and cycling holidays throughout Europe for over 20 years. Book your exciting tour right now!KE Adventure Travel (T: 01768773966)Y
13、ukon and Alaska WalkCanadas northwestern comer is a vast territory that meets the Arctic Circle and the Arctic Ocean. Homeland of Fist Nations and Inuit, Yukon is one of North Americas largest remaining wild lands, and a place where the unexpected occurs. We specialize in adventure tours to the Amer
14、icas with extraordinary knowledge and experience. Reserve your place on an adventure now from just E200.Grand American Adventures (T: 03330038232)1. What is special about Discover Bangladesh?A. It gives a discountB. I offers the adventure tours.C. It offers travelers commentsD. It covers hiking and
15、cycling.2. Which tour will satisfy your love for food?A. Explore Japan.B. Discover Bangladesh.C. Yukon and Alaska walkD. Challenge Yourself Europe3. Where does this text probably come from?A. A research paperB. A travel brochure.C. A nature magazineD. A geography textbook【答案】1. C 2. A 3. B【解析】本文是应用文
16、, 文章推介了世界各地的四个值得一去的旅行线路。【1题详解】细节理解题。根据Discover Bangladesh部分的介绍中“Read travelers recent comments on our website and discover how good we are!”可知,Discover Banglades网站上提供了游客最近对他们的评论,以供读者了解更多。其他的线路没有提到这一项内容。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据Explore Japan部分的介绍中“No trip is complete without tasting some of the worlds best
17、 cuisine, from delicious fresh sushi to crispy tempura. (没有品尝到世界上最好的美食,从新鲜美味的寿司到酥脆的天妇罗,旅行是不完整的。)”可知,日本之行可以满足你对美食的喜爱。故选A项。【3题详解】推理判断题。通读全文,文章推介了世界各地的四个值得旅行的线路,因此判断出短文应该是出自于一本旅行手册。故选B项。BI took a motor rickshaw to the train station in the city of Belapur. The driver didnt speak much English, but unders
18、tood Belapur Railway Station”. I had my tabla, a traditional drum from India, my suitcase with my clothes and other essentials. The feeling of flying by cars in this little machine is: as if you are inside a box with tiny wheels, dashing through terrible traffic.I arrived at the station safely, and
19、took a heavy breath as I unloaded my baggage before the ticket office. It was the first time that I had taken a train in India. I wanted to go to Tilak Nagar, where I was going to learn traditional vocal music. Standing in line, I counted at least 20 people staring at me. I bought my ticket, which w
20、as only 55 cents for a 20-minute train ride. The prices still blow me away.When the train came after 15 minutes or so, I got on with all speed, as the train only stop for a few seconds. The locals again stared at me. This was a train especially for local transportAfter a while, a young man asked me
21、if he could talk to me. He wanted to know if I was in a band. I stated no, but I love to play the tabla. Through the conversation I knew he was a student of engineering with his exams being tomorrow-I wished him good luck for the exam sincerely, as I know what it means to Indian students to get good
22、 marks on their exams. If students do not get good enough scores, job opportunities will be few in a highly-competitive environment.The student I met helped me unload my luggage as the train reached Tilak Nagar Station. He shook my hand strongly and looked into my eyes with marks of genuine care and
23、 friendship, despite us meeting for only 20 minutes.4. Which word can best describe the motor rickshaw?A. fastB. comfortableC. safeD. slow5. Why did so many people stare at the author at the station?A. Because he was carrying a strange instrument.B. Because his suitcase was too large for him.C. Beca
24、use he was a foreigner to the local people.D. Because he couldnt understand what they said.6. What do we know about the young man mentioned in the passage?A. He wanted to learn to play tabla from the author.B. He was a student on the way to a university.C. He was a genuine and helpful university stu
25、dent.D. He wished to find a job in Tilak Nagar.7. What can be the best title for the text?A. Traveling Is the Most Memorial TimeB. A Warm-hearted Indian Student I MetC. I Learn to Play the Tabla in IndiaD. My First Train Travel in India【答案】4. A 5. C 6. C 7. D【解析】本文是记叙文。文章讲述了作者第一次在印度乘坐火车的经历。【4题详解】细节理
26、解题。根据第一段中“The feeling of flying by cars in this little machine is: as if you are inside a box with tiny wheels, dashing through terrible traffic.( 坐在这个小机器(即三轮车)里,从身边的车辆飞驰而过,感觉就像是你在一个有小轮子的盒子里,在可怕的交通中猛冲猛撞)”可知,作者乘坐的三轮车速度很快。故选A项。【5题详解】推理判断题。文章第二段提到“It was the first time that I had taken a train in India
27、.”,作者第一次在印度乘火车,应该不是当地人;根据第三段中“The locals again stared at me. This was a train especially for local transport.”,在车站,当地人盯着作者是因为这是一列专门用于当地交通的火车。因此可以推迟,作者对于当地人来说是外国人。故选C项。【6题详解】推理判断题。文章第四段提到“he was a student of engineering”,那个年轻人是工程学专业的学生;根据文章最后一段“The student I met helped me unload my luggageHe shook my
28、 hand strongly and looked into my eyes with marks of genuine care and friendship ”,那个年轻的学生帮作者卸下行李;和作者握手时,眼睛里流露出真诚的关心和友谊。因此可以推断,那个年轻人是一个很真诚、乐于助人的大学学生。故选C项。【7题详解】主旨大意题。通读全文,文章第二段提到“It was the first time that I had taken a train in India.”;文章叙述作者第一次在印度乘坐火车的经历:开得飞快的三轮车、火车上当地人都盯着他看以及偶遇一个真诚、乐于助人的大学生。因此文章标
29、题应该是“我在印度的第一次火车之旅”。故选D项。CThe U.S. is still out in front of global competitors when it comes to innovation (革新), but American universities-where new ideas often spread-have reason to look over their shoulders.Thats especially true for technologies like 5G phone networks and artificial intelligence. I
30、n President Donald Trumps opinion, theyre exactly the fields where the U.S. has to lead - and also the ones where Asia, especially China, is catching up. Universities from China get more patents than their U.S. peers in wireless communications, according to research firm GreyB Services. In AI, 17 of
31、 the top 20 universities and public research organizations are in China, with the Chinese Academy of Sciences topping the list, says the World Intellectual Property Organization in Geneva.Theres a special place for universities in the development of science. Universities educate future scientists an
32、d can be incubators (孵化器) for pie-in-the-sky ideas-some of which turn out to be game-changers. The list ranges from Googles search engine to DNA technology thats behind a whole industry of gene-manipulating (基因编辑) treatments.However, government aids to universities havent been growing for more than
33、a decade, meaning theyve declined in real terms and as a share of the economy, leading to the cost increase for universities and meanwhile somehow discouraging the teaching staff from putting all their hearts into their scientific research.“If you look at the federal dollars theyve not really change
34、d considerably,” says Stephen Susalka, head of AUTM, a technology transfer association whose members include 800 universities. “Other countries are catching up. We cant be satisfied with what we have achieved.”8. What does the underlined phrase “look over their shoulders” in Paragraph 1 mean?A. Watc
35、h outB. Take offC. Stand upD. Hide away9. The author mentions 5G phone networks in Paragraph 2 to show.A Chinese universities have obtained more patents than other countriesB. the Chinese government provides aids to Chinese universitiesC. wireless communications are changed dramatically these yearsD
36、. U.S. universities may lose their lead in some high-tech fields10. What is the main idea of Paragraph 3?A. Universities can be birthplaces of game programmers.B. Pie-in-the-sky ideas from universities can be revolutionary.C. Universities play an important role in science development.D. Gene-manipul
37、ation helps to develop DNA technology.11. Whats Stephen Susalkas attitude towards the future development of U.S universities?A. Worried.B. Disapproving.C. Positive.D. Unconcerned.【答案】8. A 9. D 10. C 11. A【解析】这是一篇说明文。全文主要介绍了大学在科技发展过程中的重要作用,也强调了美国的大络和人工智能等领域在慢慢的失去优势地位,文章说明了大学在科学发展中起着重要的作用,以及产生这一现象的原因和
38、有人表达了对这种现象的担心。【8题详解】词义猜测题。根据上文The U.S. is still out in front of global competitors when it comes to innovation, but American universities-where new ideas often spread-have reason to可知当谈论到革新的时候,美国仍然处于全球竞争者的前面,但是美国的大学,这里是新观点传播的地方,现在却有点小心翼翼起来了。but表示转折,说明美国的大学如今在科技方面变得小心翼翼了。第二段中提到的中国大学在无线通信领域获得的专利比美国大学多
39、也证明了这一观点。故划线短语look over their shoulders意思为“小心”。故选A。【9题详解】推理判断题。根据第二段中Universities from China get more patents than their U.S. peers in wireless communications, according to research firm GreyB Services. In AI, 17 of the top 20 universities and public research organizations are in China, with the Chi
40、nese Academy of Sciences topping the list, says the World Intellectual Property Organization in Geneva.可知研究公司GreyB Services的数据显示,中国大学在无线通信领域获得的专利比美国大学多。位于日内瓦的世界知识产权组织表示,在人工智能领域,排名前20的大学和公共研究机构中有17个在中国,中国科学院位居榜首。由此可推知,作者在第二段中提到了5G手机网络,是为了表明美国大学可能会失去在一些高科技领域的领先地位。故选D。【10题详解】主旨大意题。根据第三段中Theres a specia
41、l place for universities in the development of science. Universities educate future scientists and can be incubators for pie-in-the-sky ideas-some of which turn out to be game-changers.可知大学在科学发展中占有特殊的地位。大学可以培养未来的科学家,也可以成为空想的孵化器,其中一些最终会成为游戏规则的改变者。由此可知,第3段的主旨大意是大学在科学发展中起着重要的作用。故选C。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“
42、If you look at the federal dollars, theyve not really changed considerably,” says Stephen Susalka, head of AUTM, a technology transfer association whose members include 800 universities. “Other countries are catching up. We cant be satisfied with what we have achieved.”可知“如果你看一下联邦的美元,它们实际上并没有发生很大的变化
43、,”技术转让协会(AUTM)的负责人Stephen Susalka说,该协会的成员包括800所大学。“其他国家正在迎头赶上。我们不能满足于我们所取得的成就。”由此可推知,Stephen Susalka对美国大学未来的发展感到担忧。故选A。DNow the reason why cooking has become so popular, especially among men, is that the kitchen is the new workshop. Deprived (剥夺) of the requirement to practice his hands-on skills in
44、 wood or metal, the modern man turns to the chopping-board worktop instead previously this was more likely to be the womans area. It involves tools, process and planning, and satisfies a natural desire to produce something.I like fooling about in the kitchen, to be honest. Last night, tired of too m
45、any visits to over-priced restaurants, I tried to do something a bit clever with meats and vegetables. It was all right, I suppose. I mean, my guest and I both ate it, but in a slightly awkward sort of way. It was all a bit brown. More to the point it took hours and hours that could have been spent
46、on something more meaningful, such as mending the cooker. There are also three dead motorcycles in the garage, and theyre not going to repair themselves. I therefore recommend the “Strength Through Simplicity” cooking style-the new stage of culinary (烹任的) progress shall be the garage.Im hoping to in
47、troduce the idea of garage cooking in a new TV series and as usual, would welcome any suggestions; anything suitable for consumption by a man who has one reasonably clean hand and one coated with machine oil hed rather not put near his face. This is not, in fact, without precedent (先例) Ive been in a
48、 factory in India where the workers baked bread on the tops of hot machines, and they somehow tasted better for being a by-product of industrial effort.Tonight Ive had an oil change with side of chain adjustment accompanied by beans and sausages.12. According to the author, why are men increasingly
49、increased in cooking?A. They find it more enjoyable than working in a workshop.B. They now have fewer opportunities to create things.C. It is now more socially acceptable for men to cook.D. Women are gcnerally spending less ime cooking.13. What does the author think of his preparing the meal last ni
50、ght?A. He didnt practice his cooking skill well.B. He should have used the restaurant recipe.C. He could have used the cooking time better.D. He didnt receive any encouragement from his guest.14. What does the author most probably do?A. A media worker.B. A restaurant critic.C. A cook.D. An athlete.1
51、5. What does the author want to imply by using the example of India workers?A. The wisdom of industrial workers has been overlooked.B. Skills learnt in a factory can be applied in cooking a meal.C. Food cooked in a garage tastes as delicious as that from a kitchen.D. Meals have previously been prepa
52、red in unusual workplace settings.【答案】12. B 13. C 14. A 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了现在烹饪之所以如此受欢迎,尤其是在男性中,是因为厨房是新的作坊,它涉及到工具、过程和计划,满足了生产某种东西的自然欲望。作者觉得可以更好地利用烹饪时间,因此作者提出了新的烹饪理念车库烹饪理念。【12题详解】推理判断题。根据第一段中的Deprived (剥夺) of the requirement to practice his hands-on skills in wood or metal, the modern man turn
53、s to the chopping-board worktop instead previously this was more likely to be the womans area.可知,现在的男人被剥夺了用木头或金属来练习动手的技能,而是转向了砧板工作台以前,这更可能是女性的区域。由此推知,根据作者的说法,为什么男人对烹饪越来越感兴趣是因为他们现在创造东西的机会越来越少。故选B。13题详解】细节理解题。根据第二段中的More to the point it took hours and hours that could have been spent on something more
54、 meaningful, such as mending the cooker.可知,更重要的是,它花费了很多小时,而这些时间本可以花在更有意义的事情上,比如修理炊具。由此可知,作者觉得他本可以更好地利用烹饪时间的。故选C。【14题详解】推理判断题。根据倒数第二段中的Im hoping to introduce the idea of garage cooking in a new TV series and, as usual, would welcome any suggestions可知,我希望在一部新的电视连续剧中介绍车库烹饪的想法,和往常一样,欢迎大家提出任何建议。尤其根据关键词“i
55、n a new TV series”可判断出,作者是媒体工作者。故选A。【15题详解】推理判断题。根据倒数第二段中的This is not, in fact, without precedent (先例) Ive been in a factory in India where the workers baked bread on the tops of hot machines, and they somehow tasted better for being a by-product of industrial effort.可知,事实上,这并非没有先例,我曾在印度的一家工厂工作,那里的工
56、人在热机器的顶部烤面包,不知怎的,他们工业的副产品尝起来更好。由此推知,以前人们在不寻常的工作场所准备饭菜。故选D。【点睛】抓住特定信息进行逆向或者正向推理。做此类试题要善于抓住某一段话中的关键信息,即某些关键词或短语去分析、推理、判断,利用逆向思维或正面推理,从而推断出这句话所隐含的深层含义。如第3小题,根据倒数第二段中的Im hoping to introduce the idea of garage cooking in a new TV series and, as usual, would welcome any suggestions可知,我希望在一部新的电视连续剧中介绍车库烹饪的
57、想法,和往常一样,欢迎大家提出任何建议。尤其根据关键词“in a new TV series”可判断出,作者是媒体工作者。故选A。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。If something that youre doing doesnt challenge you, then it doesnt change you. We all need some normal stress in our lives, after all._16_ So challenge the following lim
58、its:1. Figure out what youre scared of and do it continuously.If youre a salesman, and youre scared of talking to people personally or over the phone now, instead of being scared and thinking youll fail, spend at least five minutes a day to pick up the phone and make a call._17_ But dont stop on the
59、 first try! Eventually, you can look at fear in the eye and say, “Go on. Im not scared!”2. Take a class for a hobby youve been wanting to developMake sure this hobby is not linked to your career; you have to relax and relieve your stress while performing this._18_Apart from helping you challenge you
60、rself, taking a class for your hobby may also give you extra income.3. Set aside at least nine minutes a day for physical exercise._19_A simple 9-minute run around your neighborhood can do wonders for yourself. Exercise can not only help you maintain your regular weight, but also make you feel bette
61、r about yourself.4. Travel and allow yourself to be interested in new people.Dont just limit yourself to your fellow travelerstry to connect with the service staff. You never know what kind of people theyre going to be. Get out of your house or go online right now to book your class._20_A. You shoul
62、d do it continuously.B. Someone may hang up on you.C. You dont need to go to the gym.D. Running in the gym may be a better choice.E. Start to travel now and learn to challenge yourself.F. Some examples might be cooking, sewing, painting and so on.G. You can never see any improvement if you stick to
63、your comfort zone.【答案】16. G 17. B 18. F 19. C 20. E【解析】这是一篇说明文,介绍了如何走出自己的舒适区、挑战自己的几点建议。【16题详解】由“We all need some normal stress in our lives, after all. _1_ So challenge the following limits”可知,毕竟,我们的生活中需要一些压力,所以挑战以下的极限。所以小题1在本句中要起到承上启下的作用。故G选项“如果你坚持呆在自己的舒适区,你永远看不到任何进步”切题。故选G项。【17题详解】由“But dont stop
64、on the first try!”可知,但不要打一次就停下来。所以小题2与后一句为转折关系。故B项“有人可能会挂断你的电话“切题。故选B项。【18题详解】由“Make sure this hobby is not linked to your career; you have to relax and relieve your stress while performing this.”可知,确保这个爱好与你的职业无关,做它的时候你必须感到放松和减轻压力。所以小题3要举例说明是哪些爱好。故F选项“例如烹饪、缝纫、绘画等等”切题。故选F项。【19题详解】由“A simple 9-minute
65、run around your neighborhood can do wonders for yourself.”可知,在社区附近跑9分钟就可以为你自己创造奇迹。所以小题4与后一句为并列关系,来说明运动的地点和和时间,进而说明标题。故C项“你不需要去健身房”切题。故选C项。【20题详解】由“Travel and allow yourself to be interested in new people.”可知,旅行并且敞开心胸去结识新朋友,此处讲的是关于旅行方面的内容,所以小题5要总结性地说明现在就开始旅行,学会挑战自己。故E项“现在就开始旅行,学会挑战自己”切题。故选E项。第三部分英语知识
66、应用(满分15分)完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。One rainy afternoon I was sitting at home feeling so bored. _21_feeling sorry for myself, I wanted to meet people and have new _22_. So I decided to start volunteering. I found a website where I could volunteer
67、 on a farm in France.Volunteering offers so many opportunities to have fun and share _23_ stories. It was the first time for me to work on a farm. It was almost a free holiday as food and accommodation were provided. It was not one _24_holiday, however, as I had to _25_fifteen horses and sheep! I so
68、on discovered that I was a(n) _26_ farmer but it did not matter because I made some great friends and also improved my French.However, you do not _27_ go abroad to volunteer. I have had plenty of adventures at home as volunteering can become a _28_. For example, I love singing so I had a good laugh
69、waving my arms in order to _29_ my local choir (合唱团). At university, I organized a concert for charity with my friends. It was really _30_ to find bands and raise money for a cause.It is true that you feel good volunteering but there are also other_31_. I once volunteered as a steward (干事) at a char
70、ity sports event where the organizers generously gave me cupcakes from an expensive London bakery to thank me for my _32_. I also volunteered in a charity shop so I found loads of nice cheap clothes to _33_my wardrobe (衣柜).While this is all fun, my favorite aspect of volunteering is _34_and sharing
71、stories. My terrible _35_at farming has given me funny stories to tell!21. A. Apart fromB. Due toC. Instead ofD. But for22. A. experiencesB. discoveriesC. opportunitiesD. changes23. A. popularB. fantasticC. familiarD. important24. A. uniqueB. regularC. typicalD. convenient25. A. attend toB. research
72、 intoC. hunt forD. communicate with26. A. skillfulB. suitableC. hard-workingD. awful27. A. normallyB. basicallyC. naturallyD. necessarily28. A. hobbyB. trendC. jobD. reality29. A. greetB. controlC. organizeD. conduct30. A. PowerfulB. hopefulC. meaningfulD. successful31. A. adventuresB. advantagesC.
73、factorsD. achievements32. A. servicesB. patienceC. determinationD. choices33. A. decorateB. replaceC. beautifyD. update34. A. creatingB. imaginingC. choosingD. completing35. A. offenceB. shameC. attemptD. annoyance【答案】21. C 22. A 23. B 24. C 25. A 26. D 27. D 28. A 29. D 30. C 31. B 32. A 33. D 34.
74、A 35. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者从事志愿者工作的经历和意义,以及作者分享了做志愿工作所收获的快乐。【21题详解】考查介词短语辨析。句意:不是自怨自艾,我想遇到一些人,有新的经历。A. Apart from除了;B. Due to由于;C. Instead of而不是,代替;D. But for要不是。根据下文so I decided to start volunteering可知,我决定开始志愿工作,而不是自怨自艾。故选C。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:不是自怨自艾,我想遇到一些人,有新的经历。A. experiences经历;B. discoveries发
75、现;C. opportunities机会;D. changes。根据空前meet people and have new可知,我想遇到一些人,有新的经历。故选A。【23题详解】考查形容词词义辨析。句意:志愿工作提供很多能让人玩得高兴并分享精彩故事的机会。A. popular流行的;B. fantastic精彩的,美妙的;C. familiar熟悉的;D. important重要的。根据上下文可知,此处意思是“分享精彩的故事”。故选B。【24题详解】考查形容词词义辨析。句意:然而,这不是一个平常的假日,因为我必须照顾十五匹马和羊!A. unique独特的;B. regular有规律的;C. ty
76、pical典型的;平常的;D. convenient方便的。根据下文however, as I had to _5_fifteen horses and sheep!可知,我必须照顾十五匹马和羊。由此可知,这不是一个平常的假期。故选C。【25题详解】考查动词短语辨析。句意:然而,这不是一个平常的假日,因为我必须照顾十五匹马和羊!A. attend to照顾,照料;B. research into研究,分析;C. hunt for寻找;D. communicate with交流。根据上文可知,我去农场做志愿者,应该是照顾农场里的牲畜。故选A。【26题详解】考查形容词词义辨析。句意:我很快发现自己
77、是一个糟糕的农民,但这无关紧要,因为我交了一些好朋友,法语也提高了。A. skillful有技术的;B. suitable合适的;C. hard-working努力的;D. awful糟糕的。根据下文My terrible _15_at farming has given me funny stories to tell!可知,我就发现我是一个糟糕的农民。故选D。【27题详解】考查副词词义辨析。句意:然而,你不一定要去国外做志愿者。A. normally正常地;B. basically基本上;C. naturally自然地;D. necessarily必要地。根据下文的I have had p
78、lenty of adventures at home as volunteering can become a _8_.可知,你不一定要去国外从事志愿工作。故选D。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:我在国内有很多冒险的经历,因为志愿服务可以成为一个爱好。A. hobby业余爱好;B. trend趋势;C. job工作;D. reality现实。根据下文For example, I love singing so I had a good laugh waving my arms in order to _9_ my local choir (合唱团).可知,志愿工作可以成为一个爱好。故选
79、A。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:例如,我喜欢唱歌,所以我开怀大笑地挥舞着手臂来指挥我的地方合唱团。A. greet欢迎;B. control控制;C. organize组织;D. conduct指挥。根据上文的I had a good laugh waving my arms以及后面的my local choir (合唱团)可知,我应该是挥舞着胳膊指挥当地的合唱团。故选D。【30题详解】考查形容词词义辨析。句意:为一项事业寻找乐队和筹集资金真的很有意义。A. powerful强大的;强有力的;B. hopeful有希望的;C. meaningful有意义的;D. successful
80、成功的。根据常识可知,为一项事业寻找乐队和筹集资金是很有意义的。故选C。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:做志愿者确实让你感觉很好,也有其他的好处。A. adventures冒险;B. advantages优势,好处;C. factors因素;D. achievements成就。根据下文列举的个人经历可知,当志愿者还有其他的好处。故选B。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:我曾经在一个慈善体育赛事中当过志愿者,组织者慷慨地给了我一个昂贵的伦敦面包店的纸杯蛋糕,以感谢我的服务。A. services服务;B. patience耐心;C. determination决心;D. choices
81、选择。根据上文I once volunteered as a steward (干事) at a charity sports event可知,组织者给作者杯形蛋糕是为了感谢我的服务。故选A。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:还在一家慈善商店做志愿者,所以我找到了很多又好又便宜的衣服来更新我的衣柜。A. decorate装饰;B. replace代替;C. beautify美化;D. update更新。根据空前I found loads of nice cheap clothes可知,我在慈善商店找到许多漂亮、便宜的衣服来更新自己的衣柜。故选D。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:虽然这
82、一切都很有趣,但是志愿活动中我最喜欢的方面是创造和分享故事。A. creating创造;B. imagining想象;C. choosing选择;D. completing完成。根据下文My terrible _15_ at farming has given me funny stories to tell!可知,但对于志愿工作,我最喜欢的方面是创造并分享故事。故选A。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:我糟糕的农场尝试,让我有了有趣的故事可讲!A. offence过错;B. shame羞耻;C. attempt尝试;D. annoyance烦恼。根据上文It was the first
83、time for me to work on a farm.可知,此处指“我糟糕的农场尝试”。故选C。【点睛】完形填空的解题技巧之一就是要根据上下文来学会“推理”出最佳选项。同学们要遵循“上下求索”的原则来查找信息。例如第14小题,根据下文My terrible _15_ at farming has given me funny stories to tell!可知,但对于志愿工作,我最喜欢的方面是创造并分享故事。A. creating创造;B. imagining想象;C. choosing选择;D. completing完成。句意:虽然这一切都很有趣,但是志愿活动中我最喜欢的方面是创造和
84、分享故事。故选A。第II卷注意:将答案写在答题卡上,写在试卷上无效。第三部分英语知识运用(共两节,满分30分)1.语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面句子,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式(每空至多3词)。36. _ comes from abroad must have a medical test for new coronavirus pneumonia.37. You havent answered my question _ I can attend the meeting tonight.38. Evidence has been fo
85、und through years of study _ childrens early sleeping problem is likely to continue when they grow up.39. Doctors usually write exact instructions _ the medicine is taken.40. My washing machine _(repair)this week,so I have to wash my clothes by hand.41. He is known _(spend)18 years fighting for slav
86、es.42. In the 1950s in the USA,most families had just one phone at home,and wireless phones _(not invent)yet.43. The day will come _ well win the final victory.44. _ everyone hoped,Mary has won the first prize.45. _(expose)to sunlight for too much time will do harm to ones skin.【答案】36. Whoever 37. w
87、hether 38. that 39. how 40. is being repaired 41. to have spent 42. hadnt been invented 43. when 44. As 45. Being exposed【解析】【36题详解】考查连接词。句意:凡从国外来的人员,必须接受新型冠状病毒肺炎医学检查。分析句子结构,“_ comes from abroad”是主语从句,所填词是主语从句的引导词;根据句意,意思为“无论谁”,在从句中作主语。位于句首,首字母大写。故填Whoever。【37题详解】考查连接词。句意: 你还没有回答我今晚是否能参加会议的问题。分析句子结构
88、,“_ I can attend the meeting tonight”是同位语从句,根据句意,应用whether引导同位语从句,意思为“是否”。故填whether。【38题详解】考查连接词。句意:通过多年的研究,已经发现证据证明儿童早期睡眠问题很可能在他们长大后会继续存在。分析句子结构,“_ childrens early sleeping problem is likely to continue when they grow up”是同位语从句,同位语从句句意完整,不缺少任何成分,因此用that引导。故填that。【39题详解】考查连接词。句意:医生通常会写下关于药该如何服用的准确的说
89、明。分析句子结构,“_ the medicine is taken”是同位语从句,根据句意,应用how引导同位语从句,意思为“如何”。故填how。【40题详解】考查时态和语态。句意:我的洗衣机这星期正在修理中,所以我不得不用手洗衣服。句子主语My washing machine和repair之间为逻辑上的被动关系, 应用被动语态;根据时间状语“this week”可知,是现阶段正在进行的动作;根据语境 “I have to wash my clothes by hand”可知,“洗衣机正在修理中”,因此用现在进行时的被动语态is/are being done,表示正在进行的被动动作,意思为“正
90、在被”;句子主语my washing machine是单数,谓语动词也用单数形式。故填is being repaired。【41题详解】考查不定式。句意:众所周知,他已经花了18年的时间为奴隶而斗争。句型It is known that 可转换为Sb. is known to,后接不定式作主语补足语;不定式的动作“spend 18 years fighting for slaves”在主句动作之前发生,句子主语he和 spend之间为逻辑上的主动关系,因此用不定式的完成式形式to have done;spend是不规则变化动词,过去分词为spent。故填to have spent。【42题详解
91、】考查时态和语态。句意:在20世纪50年代的美国,大多数家庭家里只有一部手机,那时无线电话还没有发明出来。根据句意,“most families had just one phone at home”是一般过去时态,“无线电话还没发明”应该是在此之前,是“过去的过去”,应用过去完成时;句子主语wireless phones和invent之间为逻辑上的动宾关系,应用被动语态; 因此用过去完成时的被动语态had been done。故填hadnt been invented。【43题详解】考查定语从句关系词。句意:我们取得最后胜利的那一天就要到来了。分析句子结构,“_well win the fi
92、nal victory”是定语从句,先行词是the day,关系词在从句中作时间状语,应用when引导定语从句。故填when。【44题详解】考查定语从句关系词。句意:正如大家所希望的那样,玛丽获得了一等奖。分析句子结构,“_ everyone hoped”是定语从句,关系词as引导定语从句,意思为“正如,就像”。as在定语从句中作宾语,指代后面的整个句子。故填As。【45题详解】考查动名词。句意:暴露在阳光下太久会对皮肤造成伤害。分析句子结构,“_ to sunlight for too much time”在句中作主语,expose是动词,应用动名词形式作主语;短语be exposed to
93、 意思为“暴露在.中”,因此用动名词的被动形式being done作主语。故填Being exposed。II根据给出的首字母、汉语提示或括号内单词,写出所缺单词或单词的正确形式,使句子意义完整、语法正确。46. She put some d_ on the Christmas tree to make it more beautiful and meaningful.47. The girl tied in v_ to catch the butterfly on the flower but she wasnt discouraged.48. A good idea o_ to me af
94、ter hearing the news.49. A _, the American politicians are trying to cover up the truth and dump the blame on China.50. Whats your deepest impression on the _(apply) who are from universities?51. I strongly advise that we should discuss the issue of illegal _ . (immigrate)52. His attitude i_that he
95、was not very happy with what you did.53. Last week the whole nation m_ those who lost their lives in the battle against the Covid19 virus.54. New r_will be introduced in our school next week and we must behave accordingly.55. Due to the storage capacity, the newly- found oil field has no_(商业) value.
96、【答案】46. decorations 47. vain 48. occurred 49. Apparently 50. applicants 51. immigration/ immigrants 52. indicated 53. mourned 54. regulations 55. commercial【解析】【46题详解】考查名词。句意: 她把一些装饰品挂在圣诞树上,使它更美丽、更有意义。分析句子结构,所填词在句中作宾语,应该是名词;根据句意和所给首字母,应是名词decoration,意思为“装饰物”;decoration是可数名词,前面有some,应用复数形式。故填decorati
97、ons。【47题详解】考查固定短语。句意:女孩徒劳地想系根绳子抓住花上的蝴蝶,但她并不气馁。根据句意和所给首字母,此处是短语in vain,意思为“徒劳,枉然,白费力”。故填vain。【48题详解】考查动词。句意:听到这个消息后,我想到了一个好主意。分析句子结构,所填词在句中是谓语,应该是动词;根据句意和所给首字母,应是动词occur,意思为“(想法、主意等)突然出现”;根据时间状语“after hearing the news”可知,句子叙述的是过去的事情,应用一般过去时;occur的过去式需双写r,再加-ed。故填occurred。【49题详解】考查副词。句意:显然,美国的政客们试图掩盖真
98、相,把责任推给中国。修饰整个句子,应该用副词;根据句意和所给首字母,应是副词apparently,意思为“明显地,显而易见地”。故填Apparently。【50题详解】考查名词。句意:你对来自大学的申请者印象最深的是什么?根据后面的定语从句“who are from universities”可知,所填词是定语从句的先行词,应该是名词;根据句意和括号内单词提示,应是名词 applicant,意思为“申请人”;定语从句的谓语be动词are是复数,因此applicant也应用复数形式。故填applicants。【51题详解】考查名词。句意:我强烈建议我们讨论非法入境者/ 移民的问题。分析句子结构,
99、所填词在句中是宾语,在形容词illegal后应是名词作宾语;根据句意和括号内单词提示,应是名词 immigration,意思为“移民”;也可以是名词immigrant,意思为“移民,入境者”;immigrant是可数名词,应用复数形式。故填immigration/ immigrants。【52题详解】考查动词。句意:他的态度表明他对你所做的事情不太满意。分析句子结构,所填词在句中是谓语,应该是动词;根据句意和所给首字母,应是动词indicate,意思为“表明,暗示”;根据宾语从句的一般过去时时态“he was not”可知,句子叙述的是过去的事情,应用一般过去时。故填indicated。【53
100、题详解】考查动词。句意:上周,全国哀悼那些在抗击2019新冠肺炎病毒的战斗中牺牲的人们。分析句子结构,所填词在句中是谓语,应该是动词;根据句意和所给首字母,应是动词mourn,意思为“哀悼”;根据时间状语last week可知,句子叙述的是过去的事情,应用一般过去时。故填mourned。【54题详解】考查名词。句意:下周我们学校将实施新的规章制度,我们必须照章行事。分析句子结构,所填词在句中是主语,应该是名词;根据句意和所给首字母,应是名词regulation,意思为“规则”;按生活常识,学校的新规章制度应该很多,regulation是可数名词,应用复数形式。故填regulations。【55
101、题详解】考查形容词。句意:由于储油量,新发现的油田没有什么商业价值。修饰名词value,应该用形容词;根据句意和所给汉语提示,应是形容词commercial,意思为“商业的”。故填commercial。IV.读后续写(25分)56.阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。Several years ago, I was living in New York and working for an airline, so I never got back home for Christmas. My Christmas was happy too with some other
102、 colleagues around. But in my heart, I was sad because I couldnt stay with my family. Sometimes my colleagues would say our Christmas was filled with tears. But this Christmas was different. I was lucky. I had the whole day off, which meant I could stay with my family on Christmas Eve.When Christmas
103、 miming came, I awoke to a small hand rubbing my face. “Dad. Merry Christmas!” was all my younger son had time to say. He seemed to be racing against time. I knew he was hunting for gifts with his brother eagerly. I got downstairs just to see the two little boys faces as they looked at the pocket ro
104、ckets Santa Claus had left them. I realized that the real Christmas was for the children who had deep belief in the amazing power of Santa Claus. At first, their fingers went almost shyly over their toys. When their inspection (检查) had been completed, the two boys ensured that the gifts were really
105、delivered by Santa Claus and they dragged everything into the center of the living room.Delight flooded the room. As their mother began giving out gins, I smiled to myself, wondering how my unexpected gifts this year would be received. With so many Christmas spent outside, I had prepared so many gif
106、ts for my children and together with my wife I hid them in several secret places. But the children were excellent detectives and they found all of them. They were happily opening packages constantly thanking considerate Santa Claus for his kindness and ability to know their desires. But had not rece
107、ived a single one. I knew they had forgotten my existence with my absence from their Christmas these years.注意:1.所续写短文的词数应为150左右;2.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。Paragraph 1:I had to admit that my disappointment was growing steadily._Paragraph 2:Suddenly my wife walked up to me._【答案】I had to admit that my disa
108、ppointment was growing steadily. I was wondering whether I could get a gift when my younger son ran to me who was really kind enough to save my face. He asked me to admire his gift which he deeply believed was carefully chosen by Santa Claus. He said happily that he would share some of the gifts of
109、his and allow me to choose one from them. I thanked him from the bottom of my heart, still feeling disappointed.Suddenly my wife walked up to me. It seemed that she had guessed how I felt. She asked me to look at the Christmas tree which was decorated with so many boxes. I think she was showing off
110、her efforts on the decoration but she took off a small box and passed it to me smiling and saying it was for me. I opened it and saw a letter which read “We will never forget you. Merry Christmas!” Under the letter was a watch which was clicking with delight. I was moved to tears.【解析】【分析】本篇书面表达考查读后续
111、写。【详解】1.认真读懂所给提供的材料:因为工作的原因,作者有几年没有回家过圣诞节,因此他很伤心。这个圣诞节不一样,作者有一整天的假期,他终于可以和家人一起过圣诞节了。欢乐弥漫了整个房间,但是作者没有收到意想不到的礼物,他感觉有点难过,这些年来他不在家过圣诞节,家人也许已经把他的存在给忘了。2.续写部分和前面的文章衔接得上,并且与原文情节发展和人物性格相一致,故事情节的向后延续发展要合乎情理。3.根据第一段首句I had to admit that my disappointment was growing steadily.(我不得不承认,我的失望情绪越来越严重)可以对没有收到礼物后发生了什
112、么展开构思;根据第二段首句Suddenly my wife walked up to me.( 突然,我妻子向我走来)可以针对作者和妻子之间发生什么展开构思。4.续写的语言要尽可能与原文的语言保持风格上的一致。文章时态以一般过去时为主。应使用自己熟悉的句型和短语进行写作,考生要注意尽可能使句子的表达形式多样化,适当的使用一些高级句式和高级词汇,以提高书面表达的档次和可读性。作文要层次清晰,要点全面,表达流畅,切合题干要求,句子结构准确,适当补充信息,使篇章结构连贯。【点睛】范文内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。作者在范文中使用了较多高级表达方式,如宾语从句、时间状语从句及定语从句I wa
113、s wondering whether I could get a gift when my younger son ran to me, who was really kind enough to save my face.非谓语动词I thanked him from the bottom of my heart, still feeling disappointed.倒装句型Under the letter was a watch which was clicking with delight.全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。