1、海南20202021学年第一学期高二年级期末联考英语试题注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选
2、项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C.9.15.答案是C。1. What time is it now?A.10:25. B.9:55. C. 10:15.2. What does the woman advise the man to do?A. Move the desk back. B. Ask someone for help. C. Go to see the doctor.3. Why is the man trying to call Da
3、vid?A. To invite him to see a movie.B. To tell him that he is busy.C. To ask him to keep in touch.4. What does the mans father like?A. Running. B. Drinking. C. Singing.5. Why does James refuse to go to school this day?A. Its the weekend. B. He is too tired for school. C. His school is closed down.第二
4、节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the special at the Chinese restaurant?A. A special drink. B. A kind of soup. C. Corn cakes.7. What will the speakers do next?A. Go to the Itali
5、an restaurant. B. Go to the Chinese restaurant. C. Have dinner at home.听第7段材料,回答第8、9题。8. Where did the man learn about the job?A. From the TV. B. From the Internet. C. From the newspaper.9. What will the man probably do next?A. Learn to type faster.B. Start working right away.C. Pick up an applicati
6、on from the woman.听第8段材料,回答第10至12题。10. What season is it now?A. Autumn. B. Winter. C. Summer.11. What does the woman think of watching movies?A.Its too expensive. B. Its too boring. C. It s so exciting.12. What do we know about the woman?A. She paid much to watch a movie.B. She will have a date with
7、 the man tonight.C. She hasnt been used to the weather in San Francisco.听第9段材料,回答第13至16题。1020801qqs13. Where are the speakers?A. In Los Angeles. B. In Chicago. C. In London.14. What does the woman finally buy?A. A light coat. B. A heavy coat. C. A light jacket.15. How much discount does the woman ge
8、t for the coat?A. Five percent. B. Ten percent. C. Fifteen percent.16. What does the man recommend to the woman in the end?A. Some scarves. B. Some gloves. C. Some shirts.听第10段材料,回答第17至20题。17. Who is the speaker probably talking to?A. Students. B. Teachers. C. Parents.18. What is the speaker talking
9、 about?A. How to read a book. B. How to love studying. C. How to find a place to study.19. What is the advantage of changing studying places?A. It can make people healthy.B. It can let people meet with friends.C. It can make people feel pleasant.20. What is the purpose of adding color to the studyin
10、g process?A. To make it shorter. B. To make it more fun. C. To make it more colorful.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分),阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AHow to plan your routes to avoid busy placesWhether you are a beginner or already a regular runner, these apps will come in handy for pl
11、anning routes that avoid busy places on your next run. StravaJust put in whether youre running or cycling, how far youd like to go and whether youre keen to avoid hills, the app will then suggest a number of routes near you, based on where other runners have been. It is a good way to see running rou
12、tes you might not have explored. KomootAs you plan the route, itll work out the distance of your run and give you the option to input your running speed, allowing the app to work out how long the route shall take you. Map my runMap my run gives runners the option to plan their own route, or the abil
13、ity to search through popular running routes near you, which is even more helpful for beginners. The app gives you the option of saving your favourite routes and accessing them on the app if you get lost mid-run. OS MapsAnother hugely popular map-building platform, OS Maps is pretty high tech when i
14、t comes to planning a running route. Youll need a subscription to get some of the features, but using the free app you can find local running routes. There are almost two million routes stored in the routes database, and many of them are free.1. What is special about Strava?A. It can be used to play
15、 music.B. It is pretty high technology.C. It can plan cycling routes.D. It works out the distance of your run.2. Which is the best choice for beginners to plan their own route?A. Map my run.B. Komoot.C. Strava.D. OS maps.3. Whats the purpose of the text?A. To teach running skills.B. To introduce fou
16、r apps about running.C. To share running experience.D. To show the popularity of running.【答案】1. C 2. A 3. B【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四款关于跑步的应用程序,用来帮助跑步者规划路线。【1题详解】细节理解题。根据Strava部分关键句“Just put in whether youre running or cycling, how far youd like to go and whether youre keen to avoid hills, the app will th
17、en suggest a number of routes near you, based on where other runners have been.”(只要输入你是跑步还是骑自行车,你想走多远,以及你是否热衷于避开山丘,这个应用程序就会根据其他跑步者去过的地方,建议你附近的一些路线。)可知,Strava这个应用程序不仅可以规划跑步路线,还可以规划骑自行车的路线,文章中介绍的其他三个应用程序都只是用来规划跑步路线的。由此可知,Strava的特别之处在于它可以规划自行车路线。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据Map my run部分关键句“Map my run gives runne
18、rs the option to plan their own route, or the ability to search through popular running routes near you, which is even more helpful for beginners.”(Map my run为跑步者提供了规划自己路线的选项,或者在你附近的热门跑步路线中进行搜索的功能,这对初学者更有帮助。)可知,Map my run可以让跑步者规划自己的路线,并且对初学者更有帮助。由此可知,Map my run是初学者规划自己路线的最佳选择。故选A项。【3题详解】推理判断题。浏览文章,结
19、合第一段内容“Whether you are a beginner or already a regular runner, these apps will come in handy for planning routes that avoid busy places on your next run.”(无论你是初学者还是已经是一个经常跑步的人,这些应用程序都可以方便地规划路线,避免你下次跑步时遇到繁忙的地方。)可知,文章主要介绍了四款应用程序,可以帮助跑步者规划路线。由此可知,文章的主要目的是介绍四款关于跑步的应用程序。故选B项。BOne day, Amanda was diagnose
20、d (诊断) with cancer of an early stage. During this time, she was admitted to a college. She planned to save money to meet the college expense and then seek medical treatment for the cancer. Her father, Clint and her friends didnt want her to put off her treatment due to the expense. They took matters
21、 into their own hands and started a GoFundMe campaign. A longtime friend of the family was cofounder of a group named Praynksters, known for random acts of kindness. The friend decided to use their own group to help the family. The group came up with the creative idea to spread the word and invite f
22、amilies, friends, and strangers who wanted to help to take part in a donation activity. The event induced the enormous assistance from the local community. Clint and Amanda were moved as the crowd passed by and the donations poured in. The event brought the family over $13, 000 in donations to go to
23、wards her medical treatments. The generous act of kindness gave the family a comforting, and optimistic feeling during a time when all hope seemed lost. Clint said that Amanda struggled with the idea of asking for help. She felt guilty and undeserving compared to others who are also struggling. She
24、is still humbled by it all. After several months of treatment, life for the family has started getting back to their normal routine. Once Amanda got her strength back, she returned to school and completed her bachelors degree. The family is now inspired to volunteer in their local neighborhood and c
25、ontribute to crowdfunding (众筹) efforts. They are grateful for the opportunity to give back and help others as many have helped them.4. Why did Amanda postpone her treatment of cancer?A. She didnt care about her disease.B. She had to take care of her family.C. She was in a bad economic situation.D. S
26、he couldnt find an effective treatment.5. What does the underlined word “induced” in paragraph 2 mean?A. Brought about.B. Made up.C. Gave away.D. Set about.6. Which of the following best describes Amanda?A. Shameful but caring.B. Kind-hearted and grateful.C. Curious and warm-hearted.D. Hard- working
27、 and humorous.7. What can we infer from the text?A. Its quite easy to cure Amandas cancer.B. Praynksters is a nonprofit organization funded by Clint.C. Volunteering is very popular in Amandas community.D. A GoFundMe campaign is actually a crowdfunding activity.【答案】4. C 5. A 6. B 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。
28、文主要讲述了阿曼达被诊断患有癌症,但由于经济困难,无法完成治疗。在家人及朋友的帮助下,他们发起了GoFundMe活动,这次活动为这家人带来了超过13000美元的捐款,这些捐款用于她的治疗。经过几个月的治疗,这家人的生活恢复了正常,阿曼达继续回到校园进行学习,与此同时,这家人成为了当地社区的志愿者并为众筹做出贡献。他们很感激有回报别人和帮助别人的机会,就像很多人曾经帮助过他们一样。【4题详解】细节理解题。根据第二段第一句“Her father, Clint and her friends didnt want her to put off her treatment due to the exp
29、ense. (她的父亲克林特和她的朋友们不希望她因为费用问题而推迟治疗)”可知,阿曼达推迟了她的癌症治疗的原因是费用问题。故选C项。【5题详解】猜测词义题。根据第三段前两句“Clint and Amanda were moved as the crowd passed by and the donations poured in. The event brought the family over $13,000 in donations to go towards her medical treatments. (当人群经过,捐款大量涌入时,克林特和阿曼达被感动了。这次活动为这家人带来了超过
30、13000美元的捐款,用于她的治疗)”可知,“induced”在该句中得到的含义。A. Brought about.带来,获得,得到;B. Made up.组成,编造,化妆;C. Gave away.赠送;泄露;D. Set about.着手,开始做。故选A项。【6题详解】推理判断题。根据第四段最后两句“The family is now inspired to volunteer in their local neighborhood and contribute to crowd funding (众筹) efforts. They are grateful for the opportu
31、nity to give back and help others as many have helped them.(这家人现在被激励志愿参与他们当地社区服务,并为众筹努力做出贡献。他们很感激有回报别人和帮助别人的机会,就像很多人曾经帮助过他们一样)”可知,阿曼达是心地善良的和感激的人。故选B项。【7题详解】推理判断题。根据第二段第二句“They took matters into their own hands and started a GoFundMe campaign.”(他们采取了自己的行动,并发起了GoFundMe活动。)及第二段第五句“The group came up wit
32、h the creative idea to spread the word and invite families, friends, and strangers who wanted to help to take part in a donation activity.(该组织想出了一个创意,就是要传播这个消息,邀请想要帮忙的家人、朋友和陌生人参加捐赠活动)”可知,GoFundMe campaign是一个众筹活动。故选D项。【点睛】做细节理解题时同学们需要将题干与原文、选项与原文三位一体逐一照应,题干与选项都是原文的同义、近义或反义表达。例如,在第1小题中,题干中问为什么阿曼达推迟了她的
33、癌症治疗?而原文中表达的是她的父亲克林特和她的朋友们不希望她因为费用问题而推迟治疗。(题干与原文是近义表达);C选项“她的经济状况很糟糕”和原文“因为费用问题”属于同义词表达。CWhy dont we have eyes in the back of our heads? There are at least two reasons. Eyes are biologically expensive things to make and rear view (后视) eyes dont fit well into the human evolution (进化).Even animals, su
34、ch as rabbits, whose main survival advantage is rear vision, have only the side eyes. Rear vision is not so important. There are other species that have evolved this ability by moving the position of their eyes relative to the rest of their head. Many birds have their eyes positioned towards the sid
35、e of their head, allowing them a very wide angle of vision and, in the case of some birds such as the woodcock, they are positioned so they can actually achieve 360- degree vision. It is also obvious that spiders, which tend to have many eyes, only have them facing forwards.Humans, and probably some
36、 other animals, do have another adapted sense to make it up. Many experiments showed that sounds behind the head were noticed by a listener more than sounds to the front, especially if a listener was in a dark room. So,our ears can make up for the lack of rear-facing vision. You can look at it anoth
37、er way. Rear vision is useful only if the potential threat is visible. During human evolution, that was most often not the case.Finally, there is often more than one potential “solution to a given problem. In many species, the answer to maintaining 360 degree awareness of surrounding danger is to re
38、ly on many eyes. Social behavior is common in the animal kingdom and one reason for this is that there is safety in numbers. You might be looking the wrong way when a tiger approaches, but if your teammates raise the alarm this is as effective as having eyes in the back of your head.8. Why do humans
39、 have no rear view eyes?A. They are bad for human survival.B. They are replaced by other organs.C. They are less likely to spot the danger.D. They are abandoned by natural selection.9. What is the purpose of paragraph 2?A. To explain why animals have other functionalB. To state rear-view eyes arent
40、a must for survival,C. To prove rabbits, birds and spiders are very special.D. To show rear view eyes are against the natural selection,10. What does the underlined word“that in paragraph 3 refer to?A. The visible threat behind the head.B. Sensitive hearing.C. The Sou sound behind the head.D. Rear v
41、ision.11. Where does the text most likely com from?A. A travel brochure.B. A fiction.C. A science magazine.D. A book review.【答案】8. D 9. B 10. A 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要向我们解释了人类的眼睛没有长在脑后的原因。【8题详解】细节理解题。根据文章第一段内容“Why dont we have eyes in the back of our heads? There are at least two reasons. Eyes are
42、 biologically expensive things to make and rear-view (后视) eyes dont fit well into the human evolution (进化).”(为什么我们的眼睛没有长在脑后?至少有两个原因。眼睛从生物学角度上说是昂贵的东西,而后视的眼睛并不适合人类的进化)可知,人类没有后视的眼睛是因为它们并不适合人类的进化,被自然选择所抛弃。故选D项。【9题详解】推理判断题。通读第二段内容,根据关键句“Even animals, such as rabbits, whose main survival advantage is rear
43、 vision, have only the side eyes. Rear vision is not so important.”(即使是兔子等主要生存优势是后视的动物,也只有侧眼。后视并不是那么重要。)可知,本段主要通过列举兔子、蜘蛛和鸟类的例子,告诉我们后视并不是那么重要,它并不是生存的必备条件。由此可知,第二段的主要目的是说明后视并不是生存的必要条件。故选B项。【10题详解】词义猜测题。根据画线单词上句“Rear vision is useful only if the potential threat is visible.”(只有在潜在威胁是可以看见的时候,后视才有用。)可知,后
44、视只对脑后发生的可见的威胁是有用的。由此可知,that代指的是“脑后的可见的威胁”,画线词所在句子表示“在人类进化过程中,脑后的可见的威胁的情况并不经常发生。”,“The visible threat behind the head”意为“脑后的可见的威胁”,符合句意。故选A项。【11题详解】推理判断题。通读全文,结合文章第一段内容“Why dont we have eyes in the back of our heads? There are at least two reasons. Eyes are biologically expensive things to make and r
45、ear-view (后视) eyes dont fit well into the human evolution (进化).”(为什么我们的眼睛没有长在脑后?至少有两个原因。眼睛从生物学角度上说是昂贵的东西,而后视的眼睛并不适合人类的进化。)可知,本文主要向我们解释了人类的眼睛没有长在脑后的原因,这是一篇科普知识类的文章,因此,文章最有可能选自一本科学杂志。故选C项。【点睛】DThe UK government has promised to cut the countrys greenhouse gas emissions (排放) by at least 68% by 2030 comp
46、ared with 1990 levels, marking a significant increase from its current goal.The new goal comes nine days ahead of the UK hosting a“climate action summit (峰会)”to encourage other countries to declare tougher climate plans, known as Nationally Deter-mined Contributions (NDCs), under the Paris Agreement
47、. Current NDCs will raise temperatures by 3. And stronger plans are needed to meet the Paris deals goal of limiting global warming to 1. 5.This is the most significant NDCs announcement so far from any major economy, said Richard Black at the Energy and Climate Intelligence Unit, a UK-based think ta
48、nk, in a statement.The new goal is exactly in line with what the governments official climate adviser, the Climate Change Committee, called for in a letter published earlier today. The group said 68% would be “world-leading compared with existing plans of governments.The UK had previously promised a
49、 53% cut in emissions as part of a joint (共同的) effort with the rest of the European Union, but the UK is determined to produce a new NDCs. Separately, the UK had also promised a 57% cut by 2032 domestically.It is clear that far more action will be needed if the UK is to meet the new goal. The govern
50、ments own analysis last week showed that recent major methods, such as banning newoil-fueled car sales by 2030,had failed to do enough to put the UK on track even for the old goal of 57% by 2032. The new goal obviously widens that gap further.12. Why did the UK declare its new goal before “climate a
51、ction summit”?A. To show its former plans are based on facts.B. To blame other countries for their low goals.C. To call on other countries to take bigger steps.D. To take the lead in controlling greenhouse gas emissions.13. What is the UKs new goal for reducing emissions?A. 15%.B. 68%.C. 57%.D. 53%.
52、14. Whats the author s attitude to the UKs new goal?A. Disapproval.B. Doubtful.C. Unconcerned.D. Subjective.15. What can be the best title for the text?A. A new goal will be put forward on“climate action summitB. UK came up with a common goal under the Paris AgreementC. UKs recent major policies are
53、 far from its predetermined goalD. UK sets an ambitious climate goal of 68% emissions cut by 2030【答案】12. C 13. B 14. B 15. D【解析】这是一篇新闻报道。文章讲述了英国政府承诺,到2030年,该国的温室气体排放量将比1990年的水平至少减少68%。【12题详解】细节理解题。由第二段中的“The new goal comes nine days ahead of the UK hosting a “climate action summit(峰会)” to encourage
54、other countries to declare tougher climate plans, known as Nationally Determined Contributions(NDCs), under the Paris Agreement.”(这一新目标是在英国主办“气候行动峰会”的九天前提出的,该峰会旨在鼓励其他国家根据巴黎协定宣布更严厉的气候计划,即国家确定贡献(简称NDC)。)可知英国在“气候行动峰会”前宣布新目标是为了鼓励其他国家根据巴黎协定宣布更严厉的气候计划(更大的国家确定贡献),即呼吁其他国家对气候变化采取更大的措施。故选C项。【13题详解】细节理解题。由第一段“
55、The UK government has promised to cut the countrys greenhouse gas emissions(排放)by at least 68% by 2030 compared with 1990 levels, marking a significant increase from its current goal.”(英国政府承诺,到2030年,该国的温室气体排放量将比1990年的水平至少减少68%,比目前的目标有了显著的提高。)可知英国减排的新目标是减少68%。故选B项。【14题详解】推理判断题。由最后一段中的“It is clear tha
56、t far more action will be needed if the UK is to meet the new goal. The governments own analysis last week showed that recent major methods, such as banning new oil-fueled car sales by 2030, had failed to do enough to put the UK on track even for the old goal of 57% by 2032.”(显然,如果英国要实现这一新目标,还需要采取更多
57、的行动。英国政府自己上周的分析显示,最近出台的一些主要措施,比如在2030年之前禁止销售新的石油燃料汽车,也不能使英国走上正轨,即使是在2032年之前实现57%的旧目标。)可知英国要实现减排68%的新目标还需更多的行动,而且最近的分析显示,实施的主要措施也难以让英国走上减排68%的正轨,可得出作者对英国的新目标持怀疑态度。故选B项。【15题详解】主旨大意题。根据第一段“The UK government has promised to cut the countrys greenhouse gas emissions(排放)by at least 68% by 2030 compared wi
58、th 1990 levels, marking a significant increase from its current goal.”(英国政府承诺,到2030年,该国的温室气体排放量将比1990年的水平至少减少68%,这比目前的目标有了显著提高。)结合全文内容,可知第一段讲“英国提出温室气体减排68%的新目标”,第二三段“详细地介绍新目标提出的背景”,第四段讲“这一新目标的优势”,第五段讲“英国此前的减排目标”,最后一段讲“作者对英国新目标的实现持怀疑态度”,可知文章主要介绍了英国设定了到2030年减排68%的雄心勃勃的气候目标。“英国制定了一个雄心勃勃的气候目标,到2030年减排68
59、%”最适合作文章标题。故选D项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填人空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Ive always wanted to travel ever since I was young._16_I deeply believe travel makes me richer, not in my wallet, but in my intelligence. _17_In general, I have a very hard time trusting people, mostly because I worry
60、 theyll lie or take advantage of me. Yet travel reminds me that so many kind-hearted, brave, and intelligent people exist in the world. Whats more, exploring the world builds incredible self-confidence. Im able to accept and embrace my weaknesses more easily after traveling somewhere epic (壮丽的) and
61、having time to reflect._18_Travel gives me a chance to push beyond them and even accept them for what they are. Travel forces me to return to nature and promote a deeper appreciation for the earth. I breathe fresh air in both clear lakes and green mountains._19_Im even willing to be part of nature.
62、Travel has made me a stronger person, and I couldnt imagine my life without endless plane tickets and backpacks. Breaking my comfort zone strengthens my self-pride. Its a precious gift, the best one I can give myself. I feel like I have a deeper appreciation for the world now. Im not as closed off o
63、r shallow, and consider myself very receptive to different opinions and ways of life._20_A. We all have disadvantages.B. The fresh air fills my lungs.C. Travel has calmed my anxiety.D. Travel makes me a better person.E. Travel restores my faith in people.F. I want to make friends through travelling.
64、G. The idea of travel lives inside my brain all the time.【答案】16. G 17. E 18. A 19. B 20. D【解析】本文是说明文。作者在文章中介绍了旅行对自己的影响和给自己带来的帮助。【16题详解】根据上文“Ive always wanted to travel ever since I was young. (我从小就总是想去旅行。)”可知,第一段阐述了作者从小就喜欢旅行的事实。G项意为“旅行的想法一直萦绕在我的脑海里。”选项内容能够承接上文,选项中的The idea指代上文提到的“想去旅行”的想法,选项中的all th
65、e time与上文always相呼应,体现了我对旅行的喜爱。故选G。【17题详解】根据后文“In general, I have a very hard time trusting people, mostly because I worry theyll lie or take advantage of me. Yet travel reminds me that so many kind-hearted, brave, and intelligent people exist in the world. (总来说,我很难相信别人,主要是因为我担心他们会撒谎或利用我。然而旅行提醒我世界上有那
66、么多善良、勇敢和聪明的人。)”可知,本段阐述的是我很难相信别人,但旅行让我相信世界上还有很多善良的人。E项意为“旅行恢复了我对人的信任。”选项内容符合段落主旨,阐述了旅行可以让我再次学会相信别人。故选E。【18题详解】根据上文“Im able to accept and embrace my weaknesses more easily after traveling somewhere epic (壮丽的) and having time to reflect. (在去了一些壮丽的地方旅行并有时间反思之后,我能够更容易地接受和拥抱我的缺点。)”可知,本段阐述的是旅行可以让我学会接受自己的缺点
67、。A项意为“我们都有缺点。”选项内容能够承接上文,选项中的disadvantages和上文的weaknesses相呼应,并且下文再次提到“Travel gives me a chance to push beyond them and even accept them for what they are. (旅行让我有机会突破缺点,甚至接受它们的存在。)”,进一步说明了旅行可以让我接受自己的缺点。故选A。【19题详解】根据上文“Travel forces me to return to nature and promote a deeper appreciation for the earth
68、. I breathe fresh air in both clear lakes and green mountains. (旅行迫使我回归自然,促进对地球更深的欣赏。我在清澈的湖泊和青山中呼吸新鲜空气。)”可知,本段阐述的是旅行可以让我更好的了解并融入大自然。B项意为“新鲜空气充满了我的肺。”选项内容能够承接上文,选项中的fresh air和上文的breathe fresh air相呼应,讲述旅行的过程中,我可以呼吸大自然的新鲜空气。故选B。【20题详解】根据段首句“Travel has made me a stronger person (旅行使我成为一个更强大的人)”和空格上句“Im
69、not as closed off or shallow, and consider myself very receptive to different opinions and ways of life. (我不再封闭和肤浅,并认为自己愿意接受不同的意见和生活方式。)”可知,本段阐述的是旅行可以让我更加强大,改掉了封闭和肤浅的问题,愿意接受不同的意见和生活方式。D项意为“旅行使我成为一个更好的人。”选项内容符合段落主旨,正是因为旅行,我改掉了封闭和肤浅的问题,成为了更强大的、更好的人。故选D。第三部分语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从
70、每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。The first-grade teacher Susan Reid at North Bay Haven Charter Academy has been giving reading classes online. But one night she _21_one of her students Kayla was unusually _22_. Her classmates tried talking to her but they could tell something was _23_ her. Kayla left
71、 the class a little early so Reid_24_ her mom to check what was the matter. Reid was told that her sweet student was unhappy but didnt know the_25_. Reid asked if she could_26_ Kayla the next day. Reid came over and_27_ the 7-year -old girl.Mrs. Reid seated herself at the end of the driveway and kep
72、t a_28_ from Kayla. She read several books to her and also _29_ all of their feelings during COVID-19. She reminded Kayla that its OK to get upset _30_,its OK to relax and its even OK to cry if she needs to. She_31_ Kayla that even though they are separated, they are all_32_ the same thing at the sa
73、me time.Reid has five children of her own. She is now homeschooling all of them as well as giving reading classes for another 18 students. She and her husband also _33_ a cake business out of their home. They keep themselves fully _34_ . Even with all of that, she sat on the driveway talking to her
74、student for an hour just to make sure she was OK. Reid said, “I want my children to remember we should spare time for the things that mattered_35_ we are all busy and stressed.”21. A. forgotB. admittedC. noticedD. thought22. A. curiousB. afraidC. excitedD. silent23. A. stoppingB. protectingC. follow
75、ingD. bothering24. A. phonedB. invitedC. arrangedD. ordered25. A. excuseB. reasonC. resultD. purpose26. A. call onB. come acrossC. care forD. agree with27. A. interestedB. embarrassedC. surprisedD. disappointed28. A. planB. distanceC. diaryD. secret29. A. sharedB. acceptedC. forgaveD. reported30. A.
76、 completelyB. constantlyC. mostlyD. occasionally31. A. warnedB. answeredC. comfortedD. praised32. A. looking intoB. finding outC. applying forD. going through33. A. loseB. wantC. runD. dream34. A. occupiedB. preparedC. informedD. abandoned35. A. so thatB. even thoughC. in caseD. as if【答案】21. C 22. D
77、 23. D 24. A 25. B 26. A 27. C 28. B 29. A 30. D 31. C 32. D 33. C 34. A 35. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了一名老师,在自己生活很忙的情况下,仍抽出时间去关心学生的故事。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:但是一天晚上,她注意到她的一个学生是不同寻常地沉默。A.forgot忘记;B.admitted承认;C.noticed注意到;D.thought认为。根据上一句,老师是在给学生上网课,所以可推出,老师在上课过程中,注意到小女孩的不同寻常。故选C。【22题详解】考查形容词词义辨析。句意:但是一天晚上,
78、她注意到她的一个学生是不同寻常地沉默。A.curious好奇的;B.afraid害怕的;C.excited兴奋的;D.silent沉默的。根据下文,同学们和女孩交流,发现有事情在困扰着女孩,可推出,上课时女孩是沉默的,心情不好的。故选D。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:她的同学们试着和她交流,他们可以看得出有事情在困扰着女孩。A.stopping停止;B.protecting保护;C.following跟着;D.bothering困扰。根据下文,女孩的妈妈告知老师,孩子不高兴,可推出,同学们通过聊天,看出有事情困扰着女孩。故选D。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:Kayla很早离开课
79、堂,所以老师给她的妈妈打电话,问问发生什么事情了。A.phoned打电话;B.invited邀请;C.arranged安排;D.ordered命令。根据上文,老师是在家给学生上网课,Kayla很早离开课堂,所以可推出,老师要知道学生的情况,需要打电话。故选A。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:Reid 老师被告知,她的学生是不高兴了,但是她不知道原因。A.excuse借口;B.reason原因;C.result结果;D.purpose目的。根据下文,老师要来家拜访一下,可知,妈妈并没有告诉老师孩子不高兴的原因,她也不知道。故选B。【26题详解】考查动词短语辨析。句意:Reid 老师问她是否
80、可以第二天来看望一下Kayla。A.call on看望;B.come across偶遇;C.care for 照顾;D.agree with同意。根据下句,老师来到了她家,可推出,老师在前一天电话中,征求妈妈的意见,想要来看望孩子。故选A。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:Kayla来了,这让这个7岁的女孩很吃惊。A.interested感兴趣;B.embarrassed使尴尬;C.surprised使吃惊;D.disappointed使失望。根据语境,小女孩很显然没有想到老师会来看望她,所以可推出,她很吃惊。故选C。28题详解】考查名词词义辨析。句意:Kayla老师坐在道路的尽头,和女孩
81、保持着一定距离。A.plan计划;B.distance 距离;C.diary日记;D.secre秘密。根据上文,老师来到女孩的家中,想帮助小女孩,结合下文这是新冠病毒疫情期间,所以可推出,老师和小女孩坐下来聊天,两人隔着一定距离坐着。故选B。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:老师给她读了几本书,并和她分享了新冠病毒疫情期间人们的情感。A.shared分享;B.accepted接受;C.forgave原谅;D.reported报告。根据语境,老师想帮助小女孩从不好的心情中走出来,所以可推出,老师先和女孩分享一些他人的情感例子。故选A。【30题详解】考查副词词义辨析。句意:老师提醒女孩偶尔心情
82、不好是没关系的,放松也是可以的,如果想哭的话也是可以的。A.completely 完全地;B.constantly不断地;C.mostly大部分地;D.occasionally偶尔地。根据语境,这是老师安慰孩子的话,所以从常理推测,老师说“偶尔心情不好是没关系的”。故选D。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:老师安慰她,即使他们分开了,他们也可以共同经历一切。A.warned警告;B.answered回答;C.comforted安慰;D.praised赞扬。根据上文,老师说的话,可推出,老师是在安慰小女孩。故选C。32题详解】考查动词短语辨析。句意:老师安慰她,即使他们分开了,他们也可以共同
83、经历一切。A.looking into调查;B.finding out弄明白;C.applying for申请;D.going through经历。根据“the same thing at the same time.”,以及上半句,老师说“即使他们分开了”, 所以可推出,这里意思是“他们仍然可以共同经历一切,共度难关”。故选D。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:她和她的丈夫还在外面经营了一家蛋糕店。A.lose失去;B.want想要;C.run经营;D.dream梦想。根据“a cake business”,以及下文说,他们很忙,可推出是“经营”面包店。故选C。【34题详解】考查形容词词
84、义辨析。句意:他们让自己很忙碌。A.occupied忙碌的;B.prepared 准备好的;C.informed消息灵通的;D.abandoned被抛弃的。根据上文,她和丈夫经营一家蛋糕店,有很多事情要做,所以可推出,他们很忙碌。故选A。【35题详解】考查固定短语辨析。句意:Reid老师说,我想让我的孩子们记住,我们应该抽出时间给那些重要的事情,即使我们很忙且充满压力。A.so that以致于;B.even though即使;C.in case以防; D.as if好像。根据文章内容,Reid老师在自己很忙的情况下,仍然抽出时间去关注学生,所以可推出,她想给孩子们做榜样,即使再难,也要帮助别人
85、。故选B。【点睛】第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Do you find it hard not_36_ (check) your phone every couple of minutes? Do you respond to notifications (通知) as soon as they come in? If so, youre not alone, and you might be interested to know what_37_ (make) us keep checking our phon
86、es.As we know, when we do get the rewards: a like, a follower, comments or shares of_38_ (we) posts, it excites the brain and produces a chemical_39_ (call) dopamine (多巴胺). This is a chemical_40_ provides a feel-good response to these rewards. Meanwhile,this dopamine hit can become addictive_41_ enc
87、ourage us to go back to our phones hoping fora reward again. This addictive loop is one of the biggest _42_ (reason) why we are checking our phones every couple of minutes.So, what are some of the ways we can break this addictive loop so that real life does not pass by? The first is to turn off all
88、notifications on your phone so that you cannot_43_(disturb) by the attractive messages. Next is to put your phone out of sight, in a drawer or in another room. This is particularly_44_ (help) if you are preparing yourself_45_ exams.Finally, look for and create opportunities for gaining dopamine hit
89、in other ways, such as exercise or music.【答案】36. to check 37. makes 38. our 39. called 40. which/that 41. and 42. reasons 43. be disturbed 44. helpful 45. for【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了时常查看手机回复消息的现象,分析了造成这个现象的原因,并提出了解决办法打破这个上瘾的坏习惯。【36题详解】考查非谓语动词。句意:你发现很难每隔几分钟检查一下手机吗?分析句子可知,此处使用代词it做形式宾语,应填入动词不定式形式作真正宾语。
90、故填to check。【37题详解】考查动词时态及主谓一致。句意:如果是这样,你并不孤单,你可能想知道是什么使我们不断检查手机。分析句子可知,此处是宾语从句,联系词是what在从句中做主语,属于单数概念,谓语动词应使用第三人称单数形式。故填makes。【38题详解】考查代词。句意:众所周知,当我们获得好处时:诸如粉丝,评论或转发等信息,它会激发大脑并产生一种称为多巴胺的化学物质。分析句子可知,post是名词,前面使用形容词性成分作定语起修饰限定作用,因此使用形容词性物主代词。故填our。【39题详解】考查非谓语动词。句意:众所周知,当我们获得好处时:诸如粉丝,评论或转发等信息,它会激发大脑并产
91、生一种称为多巴胺的化学物质。分析句子可知,a chemical是名词,句中存在谓语动词produce,因此此处使用非谓语动词形式,且逻辑主语a chemical与call之间为被动关系,因此使用过去分词作后置定语。故填called【40题详解】考查定语从句。句意:这是一种化学物质,可为这些好处起到“感觉良好”的回应。 分析句子可知,这是一个限定性定语从句,先行词是a chemical,在从句中作主语,因此使用联系词which或that引导定语从句。故填which或that。【41题详解】考查连词。句意:同时,这种多巴胺热销会令人上瘾,并鼓励我们回到手机上,希望再次获得好感。分析句子可知,空前谓
92、语动词become与空后谓语动词存在并列关系,因此使用连词and链接两个谓语。故填and。【42题详解】考查名词复数。句意:这种令人上瘾的循环是我们每两分钟检查一次手机的最大原因之一。分析句子并结合语境可知,此处表示最大原因中的一个,因此使用可数名词复数形式。故填reasons。【43题详解】考查被动语态。句意:第一种是关闭手机上的所有通知,以免被吸引人的消息打扰。分析句子可知,句中存在by,可知you与disturb之间为被动关系,且前面有情态动词cannot,此处使用动词原形。故填be disturbed。【44题详解】考查形容词。句意:如果你正在准备考试,这将特别有帮助。分析句子可知,此
93、处使用形容词性成分作表语。故填helpful。【45题详解】考查介词。句意:如果你正在准备考试,这将特别有帮助。分析句子可知,prepare for是固定搭配意为“为做准备”,符合语境。故填for。【点睛】第四部分 写作(共两节,满分 40分)第一节(满分15分)46. 假定你是李华,你的英国朋友Tom给你发来邮件,说他最近几次考试成绩不太理想,他现在很难过。请给他回封邮件,内容包括:1.理解他的处境;2.给他提一些建议。注意:1.写作词数应为80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Torm,_Yours,Li Hua【答案】Dear Tom,Knowing that yo
94、u are sad recently due to your poor scores, I feel sorry for you but I can understand your situation. As your friend, I have something to tell you.Dont worry about your study too much. As long as you keep on working hard, you will make progress step by step. Besides, it doesnt matter how others thin
95、k of you. What matters is that you should be confident. Therefore, follow your own course no matter what others say.I hope you can walk out quickly and be happy again!YoursLi Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给英国朋友Tom写封邮件,安慰他并对他的学习给出建议。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般现在时,少量一般将来时。结构:总分法总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,
96、并以这种方式安排所写内容。要求:理解他的处境;给他提一些建议。第二步:列提纲(重点词组)due to; poor scores; understand your situation; worry about; too much; as long as; work hard; make progress; step by step; no matter what第三步:连词成句Knowing that you are sad recently due to your poor scores, I feel sorry for you but I can understand your situa
97、tion.Dont worry about your study too muchAs long as you keep on working hard, you will make progress step by step.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)表并列补充关系:And, Besides, 表转折对比关系:But, 表因果关系:Therefore, Due to表条件关系:As long as【点睛】高分句型1 Knowing that you are sad recently due to your poor scores,
98、I feel sorry for you but I can understand your situation. 使用现在分词引导原因状语从句,表达非常高级。高分句型2 Therefore, follow your own course no matter what others say. 使用no matter what引导让步状语从句,表达非常高级。高分句型3 As long as you keep on working hard, you will make progress step by step. 使用As long as引导条件状语从句,表达非常高级。第二节(满分25分)47.
99、 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。It was rush hour on the morning of June 1 in the West Texas city of San Angelo. Heather Santellano, 36, was driving her white Mazda on Houston Harte Frontage Road with her nine-year-old daughter and ten-year-old son in the back. Suddenly, a red truck cut them of
100、f. Santellano turned the wheel hard to the right, sending the Mazda skidding off the road and down an embankment (路堤) that ended in a drop-off after about 50 feet. If the car didnt stop, it would fell onto the road some 20 feet below. Then a bit of luck: As the car raced toward the edge, its underca
101、rriage got stuck on the embankment shelf, stopping it cold.The occupants, however, were far from safe. The car had come to rest on top of a retaining wall (护墙), hanging on the edge of disaster. One sudden move by anyone inside could send it over. Jacob Rodriguez watched the scene from the truck-acce
102、ssories company where he works. An experienced driver, he whispered a Navy word: “Ship, shipmates, self,” then he and four other men ran to the car. They jumped over onto the trunk (后备箱) to balance the weight as the terrified kids in the back seat watched.Meanwhile, Julio Vasquez and his nephew, Mar
103、co Vasquez, were driving to their jobs at nearby Premier Auto-motive. Julio jumped out of the car to help while Marco went to the shop, grabbed a heavy-duty belt, and returned to the hanging car. He tied the Mazda to an F-350 truck that had been driven over by one of the other rescuers. With the car
104、 secured, the group carefully opened the back doors and helped the children out. But when the children got out of the car, it lost its balance. And Santellano was still in the car. If nothing were not done immediately, the car would rolled down from the embankment and Santellano would be in danger.
105、注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Luckily, the men were still on the trunk. _The terrified children ran to their mother quickly as she got off the car. _【答案】 Luckily, the men were still on the trunk. They all moved towards the back of the trunk and asked Santellano to get to the back of the car s
106、o as to rebalance the weight. Santellano inched slowly and calmly as the men required. After a few minutes, Santellano moved out of the back door in the end. Seeing Santellano land safely on the ground, the men carefully got off the trunk.The terrified children ran to their mother quickly as she got
107、 off the car. They put their heads into Santellanos chest, saying nothing but crying heart-brokenly. Santellano hugged the two children tightly in her arms. Seeing their car hanging there, Santellano comforted them, saying, “Dont be afraid. With the help of these kind uncles, we have been saved. Onl
108、y if we havent lost our lives, we have lost nothing. Remember everything, including our car, is nothing.” Then the police came. Santellano took the two children to the men, showed thanks to them and went back home in a police car.【解析】【分析】本文讲述了一天,主人公Heather Santellano驾车带着两个孩子行驶在公路上,由于躲让一辆红色的卡车,Santel
109、lano的车滑出了路面,卡在路堤的架子上,面临着掉落到离公路20米高的路面上的危险,多亏了路人的帮助,两个孩子脱险了,而由于车子失去了平衡,Santellano仍然处于危险之中。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“幸运的是,那些人还在后备箱上。”可知,第一段可描写人们是如何把Santellano从车里救出来的。由第二段首句内容“母亲从车里一出来,吓坏了的孩子们迅速向她跑去。”可知,第二段可描写在母亲得救后与孩子之间的交流,以及对帮助她的人表示感谢。2.续写线索:重新平衡重量母亲脱险安慰孩子表示感谢回家3.词汇激活行为类.安慰:comfort/console.感谢:show thanks to sb./thank sb. for sth.情绪类.镇静地:calmly/coolly.悲伤地:heart-brokenly/sadly【点睛】高分句型1. Seeing Santellano land safely on the ground, the men carefully got off the trunk. (现在分词短语在句中作状语)高分句型2. Only if we havent lost our lives, we have lost nothing. (由Only if引导的条件状语从句)