1、河南省鹤壁高中2020-2021学年高二英语下学期第一次段考试题(含解析)第一部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。ABest Cookbooks for Kids Best Overall: Cooking Class: 57 Fun Recipes Kids Will Love to Make (and Eat!)Buy on AmazonBuy on WalmartWith the help of this best-selling cookbook, your kids wi
2、ll become masters in the kitchen! Cooking Class: 57 Fun Recipes Kids Will Love to Make (and Eat !) is ideal for children aged 6 to 12, as it includes detailed explanations of basic cooking techniques, plus more than 50 kid-friendly recipes. This award-winning cookbook is a comprehensive guide for co
3、oking novices, explaining skills and recipes in kid-friendly language.Best for Basic Learner: Better Homes and Gardens New Junior CookbookBuy on AmazonBuy on WalmartIf you want to teach your kids cooking terms, tools and techniques, you need the Better Homes and Gardens New Junior Cookbook. This 128
4、-page cookbook has more than 65 kid-friendly recipes, and its perfect for introducing kids aged 5 to 12 to the wonderful world of cooking. It includes a detailed section on cooking terms, kitchen safety, tools (including pictures), and healthy cooking. It also addresses how to measure ingredients an
5、d how to read recipes.Best Classic: Betty Crockers Cookbook for Boys and GirlsBuy on AmazonBuy on TargetBuy on WalmartThe first edition of this classic kids cookbook was published more than 60 years ago, and the Betty Crockers Cookbook for Boys and Girls is still a favorite for kids and adults alike
6、. The recipes are ideal for children aged 8 to 12. This cookbook is an authentic reproduction of the original 1957 edition, which many baby boomers learned from themselves! Many older buyers write that they had the same cookbook growing up and love sharing the classic recipes with the next generatio
7、n.Best Vegetarian: The Help Yourself Cookbook for KidsBuy on AmazonBuy on WalmartThis vegan cookbook is best for children aged 6 to 12, and its aim is to teach kids about healthy eating by involving them in the cooking process. The book features 60 plant-based recipes for you to make with your famil
8、y, including meals, snacks, drinks and desserts.1. Which cookbook can be purchased on Target?A. Cooking Class: 57 Fun Recipes Kids Will Love to Make (and Eat!).B. Better Homes and Gardens New Junior Cookbook.C. Betty Crockers Cookbook for Boys and Girls.D. The Help Yourself Cookbook for Kids.2. What
9、 can we know about Better Homes and Gardens New Junior Cookbook?A. It is an award-winning cookbook.B. It teaches the kids about kitchen safety.C. It includes 60 plant-based recipes.D. It was published more than 60 years ago.3. What is the similarity between Cooking Class: 57 Fun Recipes Kids Will Lo
10、ve to Make (and Eat !) and The Help Yourself Cookbook for Kids?A. They are both designed for kids aged 6-12.B. They have recipes based on plants.C. They have recipes for whatever you want.D. They explain how to measure ingredients.【答案】1. C 2. B 3. A【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了四本适合儿童阅读的烹饪书。【1题详解】细节理解题。根据Bes
11、t Classic: Betty Crockers Cookbook for Boys and Girls后“Buy on Target(在Target上购买)”可知,人们可以在Target买到Betty Crockers Cookbook for Boys and Girls这本书。故选C。【2题详解】细节理解题。根据Best for Basic Learner: Better Homes and Gardens New Junior Cookbook中“This 128-page cookbook has more than 65 kid-friendly recipes, and its
12、 perfect for introducing kids aged 5 to 12 to the wonderful world of cooking. It includes a detailed section on cooking terms, kitchen safety, tools (including pictures), and healthy cooking. (这本128页的食谱有超过65个儿童友好的食谱,它是完美的介绍5到12岁的孩子到奇妙的烹饪世界。它包括一个详细的部分烹饪术语,厨房安全,工具(包括图片),和健康的烹饪)”可知,Better Homes and Gar
13、dens New Junior Cookbook这本书会教孩子们厨房安全知识。故选B。【3题详解】细节理解题。根据第一段“Cooking Class: 57 Fun Recipes Kids Will Love to Make (and Eat!) is ideal for children aged 6 to 12(Cooking Class: 57 Fun Recipes Kids Will Love to Make (and Eat !)适合6到12岁的孩子)”和最后一段“This vegan cookbook is best for children aged 6 to 12(这本素食
14、食谱最适合6到12岁的孩子)”可知,Cooking Class: 57 Fun Recipes Kids Will Love to Make (and Eat!)和The Help Yourself Cookbook for Kids?这两本书都适合6-12岁的孩子。故选A。BA new TV documentary is being made which charts the lives of three children who are making a home in Britain. In each case, the children have travelled to the UK
15、 alone to join their mothers after a separation of several years.Imran is 11 and lived in Pakistan with his grandmother before coming to a village near Peterborough in the East Midlands to join his mother and his new stepfather, whom he had not met before. He speaks Urdu and Punjabi, but not a word
16、of English. Imran soon gets into trouble at school because he is at a disadvantage among his confident English-born classmates. The other children tease him because they think he is not cool, so he covers up his awkwardness by playing the fool. After school he sits drawing a picture of himself with
17、tears on each cheek.Like Imran, 10-year-old Altynay from Kyrgyzstan, spoke no English when she arrived at her new home in Penistone, Yorkshire, but she was lucky to have Kanykei, who has lived in England for three years, to interpret for her. Even so, this little girl, who was the head girl at her o
18、ld school, found her first few months here very hard. Early in the film she is shown laughing and dancing with Kanykei, while later she appears to be homesick and disappointed by the language barrier at her village school. But that was a few months ago. Kanykei confirms that Altynay is happier now b
19、ecause she has learned more English.Compared with the two, Marshal has a huge advantage, having been educated at English-language schools in Zimbabwe. He is also outgoing. When asked if settling into a new country is hard for him, he shakes his head, “No, it was not hard for me. I am a brave person.
20、” But his new life is not without difficulties. “It is his reading I am worried about, ” says his mother Josephine. “He didnt have my support when he needed it.”4. What concerns Imran in the UK?A. His foolish classmates.B. His poor drawing skills.C. His bad relationship with his stepfather.D. His un
21、pleasant experience at his new school.5. What does Kanykei say about Altynay?A. She is adapting to the new life speedily.B. She finds it easy to learn a new language.C. She is experiencing a positive change now.D. She has become the top student in her new class.6. How is Marshal different from Imran
22、 and Altynay?A. He is good at reading.B. He lacks parental love.C. He has fewer difficulties in language.D. He faces more challenges in his new life.7. Whats the best title for the passage?A. A Lonely Life in a New CountryB. Breaking the BarrierC. Great ExpectationsD. Happy life in the UK【答案】4. D 5.
23、 C 6. C 7. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了三个刚到英国的小移民是如何克服障碍适应新生活的。【4题详解】细节理解题。根据第二段“Imran soon gets into trouble at school because he is at a disadvantage among his confident English-born classmates. The other children tease him because they think he is not cool, so he covers up his awkwardness by playing the
24、 fool. After school he sits drawing a picture of himself with tears on each cheek.”(Imran很快就在学校遇到了麻烦,因为他在自信的英国出生的同学中处于劣势。其他的孩子取笑他,因为他们认为他不酷,所以他装傻来掩盖他的尴尬。放学后,他坐在那里给自己画了一幅两颊满是泪水的画)可知,困扰Imran的是在新学校不愉快的经历,故选D。【5题详解】细节理解题。根据第三段“Kanykei confirms that Altynay is happier now because she has learned more Eng
25、lish.”(Kanykei证实,Altynay现在更快乐了,因为她学了更多的英语)可知,Kanykei认为Altynay正经历着积极的变化,故选C。【6题详解】细节理解题。根据最后一段“Compared with the two, Marshal has a huge advantage, having been educated at English-language schools in Zimbabwe.”(与这两人相比,Marshal有着巨大的优势,他曾在津巴布韦的英语学校接受过教育)可知,与Imran和Altynay不同的是,Marshal有较少的语言困难,故选C。【7题详解】主旨
26、大意题。根据第一段“A new TV documentary is being made which charts the lives of three children who are making a home in Britain. ”(一部新的电视纪录片正在拍摄中,它记录了在英国安家的三个孩子的生活)结合全文内容可知,本文主要讲述了三个刚到英国的小移民是如何克服障碍适应新生活的。“打破了障碍”最适合作文章标题。故选B。CAfrica Water Week -nearly one billion people around the world have no access to drin
27、king water, that lack of clean water association with un-proper hygiene and shortage of toilets kills 3. 3 million a year. And this is a common problem in many parts of the developing world, but its effect is not widely known, according to experts at the Pulitzer Center on Crisis Reporting.As part o
28、f the World Water Day tradition, the center is screening films about international water issues at the Environmental Film Festival in Washington, D. C. The films describe a variety of conflicts over water.“The challenge in presenting these films,” says Peter Sawyer, project coordinator at the Pulitz
29、er Center on Crisis Reporting, “is to share with a wider audience the urgent issues surrounding water. Our goal for this screening is to just get these issues out there,” he says. “We dont feel that they attract public attention and we think that they should because they are really important.”In Dha
30、kas Challenge, filmmaker Stephen Sapienza explores one of the fastest growing cities in Asia. He says one-third of the 15 million people in the Bangladeshi capital live in places where safe water is limited. Each year 400, 000 newcomers join Dhakas urban poor. City water from Dhakas Water and Sewer
31、Authority (WASA) comes at a price, available only to land owners. The film records how a non-profit group helped change the law to give the same equal water rights to the urban poor.Diabalok Sing Ha, who is the groups founder, said, “A win-win situation actually occurred because Dhaka WASA wanted th
32、eir incomes and on the other hand, poor people wanted the service and they immediately see the economic advantage of getting Dhaka WASA water supply because that is cheap, so they immediately buy in.”“My story was just trying to point out that these problems are solvable on some level even if you ha
33、ve to start small and its possible in the long run to save many lives,” says Sapienza.8. Which of the following is the main purpose of the films?A. To show the number of people lacking clean water.B. To let more people know the serious water problems.C. To attract people to pay attention to the worl
34、d conflicts.D. To get people to have a good knowledge of water.9. What does Paragraph 4 mainly talk about?A. Ways to get cheap water.B. The film Dhakas Challenge.C. Filmmaker Stephen Sapienza.D. A non-profit group.10. Which of the following does Diabalok Sing Ha agree with?A. Most people cant afford
35、 the water supply.B. Rich people in Dhaka will buy in at once.C. Poor people in Dhaka need the service of water.D. Dhaka WAS A will see soon the economic advantage.11. What does Sapienza intend to tell us by making the film Dhakas Challenge?A. The problem of water can possibly be solved.B. All the p
36、eople cannot get city water from WASA.C. A win-win situation is expected by every filmmaker.D. Dhaka WASA is very popular with the local people.【答案】8. B 9. B 10. C 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。世界各地近10亿人无法获得饮用水,普利策危机报道中心的专家表示,在许多发展中国家,这是一个普遍问题,但其影响并不广为人知。作为世界水日传统的一部分,该中心正在华盛顿特区的环境电影节上放映有关国际水资源问题的影片Dhaka的挑战。文
37、章还说明了这一电影的目的、内容以及人们对影片的看法。【8题详解】细节理解题。根据第三段中“The challenge in presenting these films,” says Peter Sawyer, project coordinator at the Pulitzer Center on Crisis Reporting, “is to share with a wider audience the urgent issues surrounding water. Our goal for this screening is to just get these issues ou
38、t there,” he says.可知“呈现这些影片的挑战,”普利策危机报道中心的项目协调员Peter Sawyer说,“是要与更广泛的观众分享与水有关的紧迫问题。我们的筛选目标就是让这些问题浮出水面,”他说。由此可知,电影的主要目的是让更多的人知道严重的水问题。故选B。【9题详解】主旨大意题。根据第四段中In Dhakas Challenge, filmmaker Stephen Sapienza explores one of the fastest growing cities in Asia.可知在Dhaka的挑战中,导演斯Stephen Sapienza探索了亚洲发展最快的城市之一
39、。结合后文The film records how a non-profit group helped change the law to give the same equal water rights to the urban poor.可知影片记录了一个非营利组织如何帮助修改法律,给予城市贫民同等的用水权利。由此可知,第4段主要讲了电影Dhaka的挑战。故选B。【10题详解】推理判断题。根据倒数第二段中A win-win situation actually occurred because Dhaka WASA wanted their incomes and on the other
40、 hand, poor people wanted the service and they immediately see the economic advantage of getting Dhaka WASA water supply because that is cheap, so they immediately buy in.可知双赢的局面出现了,因为Dhaka WASA需要他们的收入,而另一方面,穷人想要这项服务,他们立即看到了获得Dhaka WASA供水的经济优势,因为它很便宜,所以他们立即购买。由此可推知,Diabalok Sing Ha赞同Dhaka的穷人需要水。故选C。
41、【11题详解】细节理解题。根据最后一段“My story was just trying to point out that these problems are solvable on some level even if you have to start small and its possible in the long run to save many lives,” says Sapienza.可知Sapienza 说:“我的故事只是试图指出,这些问题在某种程度上是可以解决的,即使你必须从小处着手,但从长远来看,拯救许多人的生命是可能的。”由此可知,通过制作电影Dhaka的挑战,S
42、apienza想告诉我们水的问题是有可能解决的。故选A。DFor the past 3000 years, when people thought of money, they thought of cash. From buying food to paying bills, day-to-day dealings involved paper or metal money. Over the past decade, however, digital payments have taken offtapping your credit card on a machine or having
43、 the QR Code (二维码) on your smart phone scanned has become normal. Now this revolution is about to turn cash into an endangered species in some rich countries. That will make the economy more efficient, but it also brings new problems.Countries are getting rid of cash at different speeds. In Sweden t
44、he number of retail cash transactions (交易) per person has fallen by 80% in the past ten years. Cash accounts for just 6% of purchases by value in Norway. Britain is probably four or six years behind it. America is perhaps a decade behind. Outside the rich world cash is still king. However, in China,
45、 digital payments rose from 4% of all payments in 2012 to 34% in 2017.Cash is dying out because of two forces. One is demandyounger consumers want to enjoy their digital lives with payment systems. But equally important, suppliers such as banks and tech firms are developing fast, easy-to-use payment
46、 technologies from which they can pull data and pocket fees.In general, the future of a cashless economy is excellent news. When cash payments disappear, people and shops are less likely to be stolen. Besides, digitalisation greatly expands the playground of small businesses by enabling them to sell
47、 beyond their borders. It also creates a credit history, helping consumers borrow. Yet it is not without problems. Electronic payment systems may suffer technical failures, power blackouts and cyber-attacks. Whats more, in a cashless economy, the poor, the elderly and country folk may be left behind
48、.12. What do we know about digital payments in paragraph 1?A. Theyve been used in daily dealings for 3000 years.B. They have become popular in the past ten years.C. They can only be made on the smart phones.D. They are leading to cashs dying out worldwide.13. Which country is the slowest in getting
49、rid of cash?A. America.B. Britain.C. SwedenD. Norway.14. Which of the following would the author most probably agree with?A. Cash payments are less likely to disappear.B. Digitalisation enables small businesses to sell nationally.C. Customers can have their credit history built through digital payme
50、nts.D. Digital payments may benefit the poor, the elderly and country folks.15. What do the underlined words mean?A. have fallen offB. have become a trendC. have been out of fashionD. have been substituted【答案】12. B 13. A 14. C 15. B【解析】这是一篇说明文。过去十年,数字支付在全世界流行起来,文章分析了其兴起的原因以及尤其对经济和现金支付方面的影响。【12题详解】细节
51、理解题。根据第一段中“Over the past decade, however, digital payments have taken offtapping your credit card on a machine or having the QR Code (二维码) on your smart phone scanned has become normal. (过去十年,数字支付开始流行,人们通过刷卡和扫描手机二维码进行支付已经是一种常态)”可知,在过去的十年里,数字支付变得流行,故选B。【13题详解】推理判断题。根据第二段中“In Sweden the number of reta
52、il cash transactions (交易) per person has fallen by 80% in the past ten years. Cash accounts for just 6% of purchases by value in Norway. Britain is probably four or six years behind it. America is perhaps a decade behind. (过去十年,瑞典零售业人均现金交易额降低了 80%。挪威现金交易只占交易额的 6%。英国落后其4 到 6 年,美国落后或许 10 年)”可知,瑞典电子支付发
53、达,与之相比,英国落后 4 到 6 年,美国落后或许 10 年,因此几个国家中目前使用现金比例最高的是美国,在电子支付取代现金方面速度最慢,故选A。【14题详解】细节理解题。根据最后一段“It also creates a credit history, helping consumers borrow. (数字支付也能让消费者建立自己的信用历史,从而有助于借贷)”可知,消费者可以通过数字支付建立信用历史。故选C。【15题详解】词句猜测题。根据第一段划线短语所在句子结构,可知破折号后的内容“tapping your credit card on a machine or having the
54、QR Code (二维码) on your smart phone scanned has become normal. (通过刷卡和扫描手机二维码进行支付已经是一种常态)”是进一步解释说明“digital payments have taken off”。既然刷卡和扫描手机二维码进行支付这样的电子支付方式已经是一种常态,说明越来越多的人都使用电子支付,这种电子支付已经是一种趋势。选项B“已经成为一种趋势”,符合划线短语的意思,故选B。第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)根据短文内容从短文后的选项中选出最佳选项填入空白处,其中有两项为多余选项。Four Ways to Beat Summ
55、er Weight GainWhen we think of the summer holiday,most of us think of outdoor fun. So it seems like we should naturally lose weight over the summer holiday. In reality,the summer holiday isnt all beach volleyball and water sports. Therefore,we can gain weight easily in the summer holiday._16_ Here a
56、re four ways to beat summer weight gain.1._17_ When we dont have a plan,its easy to spend the summer holiday moving from the couch to the computer,with regular stops before the fridge. Avoid this by aiming for a specific goal,like volunteering,mastering a new skill,or working at a job. Just be sure
57、to plan for some free time so you can relax a little!2. Stay busy. When were bored,its easy to fall into a trap of doing nothing and then feeling low on energy. In addition to helping you avoid the cookie jar, filling your days with stuff to do can give you a sense of accomplishment._18_3. Beat the
58、heat. Dont let summer heat put your exercise plans on hold._19_ If a gym isnt your scene, try bowling or an indoor climbing wall. If you love being outdoors, move a regular run or soccer game to early morning or evening.4._20_ With school out, we lose our daily routines. If you dont have a specific
59、job or an activity to get up for,its easy to sleep late, watch too much TV,and snack more than usual. Make sure your summer days have some structurelike getting up at the same time each day. Plan activities for specific times,like exercising before breakfast. A. Stick to a schedule.B. Get going with
60、 goals.C. Relax by walking outside.D. Move your workout indoors.E. We usually stay at home in the summer holiday.F. Thats especially true if a dream summer job falls through.G. However,its easy to avoid this problem if we know what to look out for.【答案】16. G 17. B 18. F 19. D 20. A【解析】【分析】这是一篇说明文,就暑假
61、如何避免增重这一问题向读者提了四条建议。【16题详解】由“ Therefore,we can gain weight easily in the summer holiday._1_ Here are four ways to beat summer weight gain.”可知,因此,我们在暑假很容易增加体重。下面有四种方法可以战胜暑假增重。所以小题1要与前一句构成转折关系且承接下文。故G选项“然而,如果我们知道要注意什么,就很容易避免这个问题”符合句意。故G选项切题。【17题详解】由“Avoid this by aiming for a specific goal,like volunt
62、eering,mastering a new skill,or working at a job. Just be sure to plan for some free time so you can relax a little!”可知,要避免这种情况,就要树立一个特定的目标,比如志愿服务,掌握一项新技能,或者工作。一定要计划一些空闲时间,这样你能放松一点!所以本段主要讲假期树立目标的必要性也就是小题2本段小标题所要说明的内容。故B选项“树立目标”符合句意。故B选项切题。【18题详解】由“ In addition to helping you avoid the cookie jar, fi
63、lling your days with stuff to do can give you a sense of accomplishment”可知,除了帮助你避开饼干罐外,把你的一天安排的满满的会给你一种成就感。所以小题3要承接上文,具体说明哪种情况,更适于把假期安排的满满的,让自己忙碌起来。故选F项“如果你梦寐以求的暑期工作落空时,这尤其适用”。符合句意。故F选项切题。【19题详解】由“If a gym isnt your scene, try bowling or an indoor climbing wall.”可知,如果健身房不适合你,试试保龄球或室内攀岩墙。所以小题4要总说把你的锻
64、炼搬到室内进行,然后在具体分说。故D选项“把你的锻炼搬到室内进行”符合句意。故D选项切题。【20题详解】由“Make sure your summer days have some structurelike getting up at the same time each day. Plan activities for specific times,like exercising before breakfast.”可知,确保你的夏天有一些规律比如每天在同一时间起床。计划活动的特定时期,像早餐前的锻炼。所以本段主要讲假期要坚持自己的计划表,要坚持良好的生活习惯也就是小题5本段小标题所要说明
65、的内容。故A选项“坚持计划表”符合句意。故A选项切题。第二部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题的A、B、C、和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。A few months ago, I was picking up the children at school. Emily, another mother that I knew well, rushed up to me. She was full of _21_.“Do you know _22_ you and I are?” she asked. _2
66、3_ I could answer, she gave out the reason for her question. She had just returned from renewing her drivers license at a government office. The woman _24_ desk asked her what her “occupation” was. Emily hesitated, _25_ how to answer it. “What I mean is,” explained the woman, “do you have a job, or
67、are you just a .?” “Of course I have a job,” answered Emily. “Im a (an) _26_.” “We dont _27_ mother as an occupation . housewife covers it,” she said.I forgot all about her story _28_ one day I found myself in the same situation. This time it was at our own Town Hall. The clerk was a woman.“And what
68、 is your occupation?” she asked. What _29_ me say it, I do not know. The words simply jumped out. “Im . a (an) _30_ in the field of Child Development and Human Relations.”The clerk stopped, her ball-point pen _31_ in mid-air. She looked up _32_ she had not heard right. I repeated the title slowly.“M
69、ight I ask,” said the clerk with new interest, “just what you do in your _33_?” Coolly, I heard myself _34_ “I have a continuing program of research in the laboratory and in the field. Im working for my masters (the whole family) and already have _35_ credits (all daughters). I often work 14 hours a
70、 day (24 is more like it). The job is more challenging than most jobs and the _36_are in satisfaction rather than just money.”There was an increasing note of _37_ in the clerks voice as she _38_ in the form. As I drove into our driveway, I was _39_ by my lab assistants aged 13, 7, and 3. Inside the
71、house I could hear our new experimental model (six months) in the child-development program.I felt successful. Motherhood.what a great _40_.21. A. thrillB. anxietyC. angerD. pleasure22. A. whoB. whatC. howD. why23. A. WhenB. AsC. BeforeD. Since24. A. atB. afterC. byD. around25. A. nervousB. sureC. c
72、uriousD. uncertain26. A. motherB. workerC. teacherD. doctor27. A. claimB. listC. expectD. give28. A. sinceB. unlessC. untilD. when29. A. gotB. causedC. permitD. made30. A. researcherB. managerC. expertD. scholar31. A. droppedB. floatedC. frozenD. broke32. A. so thatB. even thoughC. as thoughD. becau
73、se of33. A. familyB. subjectC. studyD. field34. A. wordsB. replyC. shoutD. whisper35. A. twoB. threeC. fourD. five36. A. rewardsB. awardsC. profitsD. benefits37. A. interestB. respectC. doubtD. fear38. A. explainedB. passedC. completedD. filled39. A. acceptedB. greetedC. recognizedD. refused40. A. p
74、ersonB. awardC. careerD. business【答案】21. C 22. B 23. C 24. A 25. D 26. A 27. B 28. C 29. D 30. A 31. C 32. C 33. D 34. B 35. C 36. A 37. B 38. D 39. B 40. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文。如何归属家庭主妇的职业?故事中,作者诙谐地将自己家庭妇女的工作比作是儿童发展及人事关系研究助理员的工作,引出了一个有趣的故事。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:她满腔怒火。A. thrill激动;B. anxiety焦虑;C. anger愤怒;D.
75、excitement激动。根据“Emily, another mother that I knew well, rushed up to me.”可知,Emily急匆匆地向作者跑来,充满了愤怒。故选C。【22题详解】考查名词性从句。句意:“你知道我们是干什么的吗?”她问道。这里用what引导名词性从句,从句中缺少表语。这里指你知道你和我是干什么的吗?故选B。【23题详解】考查连词词义辨析。句意:我还没来得及回答,她就说出了她问这个问题的原因。A. When当时候;B. As正如;C. Before还没来得急;D. Since自从。根据“she gave out the reason for h
76、er question.”可知,作者还没来得急回答,Emily给出了她问题的原因。故选C。【24题详解】考查介词词义辨析。句意:坐在前台的女士问她的“职业”是什么。A. at在;B. after之后;C. by依靠;D. around到处。at desk表示“前台”之意。根据“She had just returned from renewing her drivers license at a government office.”可知,前台的女士问她她的职业是什么?故选A。【25题详解】考查形容词词义辨析。句意:Emily犹豫了一下,不知道该怎么回答。A. nervous紧张的;B. su
77、re确定的;C. curious好奇的;D. uncertain不确信的。根据“Emily hesitated,”可知,这里指Emily不确信怎么来回答这个问题。故选D。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:我是一个母亲。A. mother母亲;B. worker个人;C. teacher老师;D. doctor医生。根据“We dont _7_ mother as an occupation . housewife covers it,” she said.”可知,Emily说她是一位母亲。故选A。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:我们不把“母亲”当作一种职业A. claim要求;B.
78、list列;C. expect期望;D. give给予。根据“housewife covers it,”可知,这里指一般没有把母亲列为职业。故选B。【28题详解】考查连词词义搭配。句意:我完全忘记了她的故事,直到有一天我也遇到了同样的情况。A. since自从;B. unless除非;C. until直到才;D. when当时候。根据“I forgot all about her story”可知,作者忘了所有关于Emily的故事,直到有一天作者遇到了同样的情况。故选C。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:我不知道我为什么会这么说。A. got得到;B. caused引起;C. permit
79、允许;D. made使得。此题ABC三个选择项都不可以接sb. do sth结构。故只能用make sb. do sth.。这里指让作者说什么呢?故选D。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:我是一名儿童发展和人类关系领域的研究者。A. researcher研究者;B. manager经理;C. expert专家;D. scholar学者。根据下文中“I have a continuing program of research in the laboratory and in the field. ”可知,作者说她是儿童发展及人事关系研究助理员。故选A。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:
80、办事员停了下来,她的圆珠笔僵在了半空中。A. dropped掉下;B. floated漂浮;C. frozen僵住;D. broke打破。根据“The clerk stopped,”可知,那位职员停下来,圆珠笔停在半空。故选C。【32题详解】考查短语词义辨析。句意:她抬起头来,好像没听清楚似的。A. so that以致;B. even though尽管;C. as though好像;D. because of因为。根据“I repeated the title slowly.”可知,那位职员抬起头,好像她没有听清似的。故选C。33题详解】考查名词词义辨析。句意:“我能不能问一下,”那名办事员好
81、奇地问,“你在这个领域具体做些什么?”A. family家庭;B. subject主题;C. study学习;D. field领域。根据下文提示“I have a continuing program of research in the laboratory and in the field. ”可知,办事员问在作者的这个领域中具体做什么。故选D。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:我冷静地回答道:“我有一个持续的实验室和实地研究项目。”A. words话;B. reply答复;C. shout大叫;D. whisper小声说。这里指作者沉着地回答到。故选B。【35题详解】考查数词词义辨析
82、。句意:我正在攻读硕士学位(全家),已经有了四个学分(都是女儿)。A. two二;B. three三;C. four四;D. five五。根据下文中“my lab assistants ages 13, 7, and 3”和“our new experimental model (six months)”可知,她一共四个女儿。故选C。【36题详解】考查名词词义辨析。句意:这份工作比大多数工作都更有挑战性,而回报是满足感,而不仅仅是金钱。A. rewards报酬;B. awards奖品;C. profits利润;D. benefits津贴。根据“The job is more challengi
83、ng than most jobs”可知,这份工作比大多数工作更具有挑战性,报酬是用满意而不是用钱判断。故选A。37题详解】考查名词词义辨析。句意:办事员填写表格时,声音里的敬意越来越重了。A. interest兴趣;B. respect尊敬;C. doubt怀疑;D fear害怕。根据“in the clerks voice as she _18_ in the form.”可知,职员开始动笔写可知职员的声音带有敬意。故选B。【38题详解】考查动词词义辨析。句意:办事员填写表格时,声音里的敬意越来越重了。A. explained解释;B. passed通过;C. completed完成;D.
84、 filled装满。根据“The clerk stopped, her ball-point pen _11_ in mid-air.”及上下文含义可知,这里是填写表格,故用fill in the form。因为她在填写表格。故选D。【39题详解】考查动词词义辨析。句意:当我把车开到我家门前的车道上时,我那三个年龄分别为13岁、7岁和3岁的实验室助手们迎接了我。A. accepted接受;B. greeted问候;C. recognized认出;D. refused拒绝。根据“As I drove into our driveway,”可知,三个助手(作者的三个女儿)向作者问候。故选B。【40
85、题详解】考查名词词义辨析。句意:母亲多么伟大的事业啊。A. person人;B. award奖品;C. career职业;D. business生意。根据“I felt successful. Motherhood.”可知,作者感觉很成功。因为作者认为母亲是一个伟大的职业。故选C。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。It was a rough week. The price of oil skyrocketed as the temperature _41_ (drop) sharply in Maine. I ha
86、d missed three days of work so my paycheck was going to be _42_ (low) than normal. I was stressed and I shopped strategically, _43_ (look) for every possible way _44_ (cut) pennies so I could buy groceries and keep the house warm. My eight-year-old son didnt understand when I told him we were strugg
87、ling that week. He wanted a special kind of yoghurt, _45_ I didnt have the extra three dollars to buy it for him. It was the kind of product that _46_ (waste) a parents money and makes me hate advertising. I felt _47_ (guilt) as a parent when those big eyes looked at me with _48_ (confuse), as if to
88、 say, “Its just yoghurt. Whats the big deal?” So I found a way. I put something back as single mothers often do. He got his yoghurt. On the way driving back from the grocery store, I noticed a homeless man _49_ held a sign by the side of the road. My heart hurt, and I tried not to look at him. I wat
89、ched people stay away from him on the street and walk by without even meeting his eyes. My son didnt seem to care much, either. I looked at the man _50_ (close) then bare hands grasping a piece of cardboard, snot (鼻涕) frozen to his face, a wornout jacket. And there I was struggling because I had to
90、buy oil and groceries. But I decided to help. I pulled over to the man and handed him a five-dollar bill.【答案】41. dropped 42. lower 43. looking 44. to cut 45. but 46. wastes 47. guilty 48. confusion 49. who/that 50. closely【解析】【分析】本文是一篇记叙文。作者面临经济困难,而儿子想要买一种酸奶,作者只能放弃购买一些东西给儿子买了酸奶。在回去的路上,作者注意到一个无家可归的人在
91、路边举着一个牌子。虽然没有多余的钱了,但是作者还是决定帮忙了递给了他五美元。【41题详解】考查动词。句意:随着缅因州气温的急剧下降,石油价格暴涨。陈述过去事情,用一般过去时。故填dropped。【42题详解】考查比较级。句意:我已经有三天没上班了,所以我的工资比平时要低。根据介词than和句意可知,用形容词的比较级形式。故填lower。【43题详解】考查非谓语动词。句意:我的压力很大,我有策略地购物,寻找每一种可能的方法来减少开支,这样我就可以买杂货,让房子保持温暖。逻辑主语I与look之间为主动关系,所以用现在分词作状语。故填looking。【44题详解】考查非谓语动词。句意:我的压力很大,
92、我有策略地购物,寻找每一种可能的方法来减少开支,这样我就可以买杂货,让房子保持温暖。way to do sth.做某事否认方法。故填to cut。【45题详解】考查连词。句意:他想要一种特殊的酸奶,但我没有多余的3美元给他买。根据句意,前后句之间为转折关系,所以用转折连词but。故填but。【46题详解】考查主谓一致。句意:这是一种浪费家长钱的产品,让我讨厌广告。陈述客观事实,用一般现在时。定语从句中的先行词为product,在从句作主语,所以谓语动词用第三人称单数形式。故填wastes。【47题详解】考查形容词。句意:当那双大大的眼睛困惑地看着我时,我感到内疚,好像在说:“这只是酸奶。”系动
93、词felt后接形容词形式。故填guilty。【48题详解】考查名词。句意:当那双大大的眼睛困惑地看着我时,我感到内疚,好像在说:“这只是酸奶。”介词with后接名词形式。故填confusion。【49题详解】考查定语从句。句意:在从杂货店开车回来的路上,我注意到一个无家可归的人在路边举着一个牌子。句中先行词为a homeless man,在定语从句中作主语,所以用关系代词who或者that引导。故填who/that。【50题详解】考查副词。句意:我仔细地看了看那个男人赤裸的手抓着一块纸板,鼻涕冻在他脸上,穿着一件破旧的夹克。修饰动词looked at,用副词形式。故填closely。第三部分
94、写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共 10小题;每小题1分,满分10分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下面画一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。I wont forget the Earthquake for the rest of life.When it strik
95、es, I was alone sleeping. Suddenly I felt my bed shaking. I jumped out of it, and I couldnt stand up because of the whole building seemed like it was moving back and forth. I was so scaring and felt hopeless. I felt myself very closely to God. And I thought that I was going to die. Seconds late the
96、quake stopped and I rushed outside. But the scene shocked me to died.The high buildings beside mine had collapsed to the ground. I suffered for quite the long time after that. I was in great pain. Now Im feeling more better and I think Ive walked out the shadow of it and found the strength to move o
97、n.【答案】1.strikesstruck2.andbut 3.将of去掉 4.scaringscared 5.closelyclose 6.latelater 7.dieddeath 8.thea 9.将more去掉或moremuch 10.在out后加of【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章作者主要陈述了地震发生时的经历和感受。【详解】1.考查动词时态。句意:当它发生的时候,我正在独自睡觉。此处陈述过去发生的事情,使用一般过去时。故将strikes改为struck。2.考查连词。句意:我跳了出来,但我站不起来,因为整栋楼好像在来回移动。上文中的“I jumped out of it”和下文
98、中的“I couldnt stand up”可知,上下文之间是转折关系,需用but连接。故将and改为but。3.考查连词。句意同上。分析句子结构,“the whole building seemed like it was moving back and forth.”为一个句子,需用because引导原因状语从句,because of后面需加名词。故将of去掉。4.考查形容词。句意:我很害怕,感到绝望。was为系动词,后面需加形容词作表语,主语为人,需用-ed结尾形容词。故将scaring改为scared。5.考查形容词。句意:我觉得自己离上帝很近。“feel+宾语+宾语补足语”为固定用法
99、,此处需填形容词作宾语补足语。故将closely改为close。6.考查副词。句意:几秒钟后,地震停止了,我冲了出去。late意为“迟”,later意为“稍后”,此处表示“几秒之后”。故将late改为later。7.考查名词。句意:但那一幕把我吓死了。to为介词,后面需加名词作宾语。故将died改为death。8.考查冠词。句意:从那以后,我受苦了很长一段时间。for a long time为固定短语,意为“很长一段时间”。故将the改为a。9.考查副词。句意:现在我感觉好多了,我想我已经走出了阴影,找到了继续前进的力量。better为形容词比较级,此处more是多余的,可将more去掉;或者
100、用much修饰形容词比较级。故将more去掉或者将more改为much。10.考查固定短语。句意同上。walk out of为固定短语,意为“从走出”。故在out后面加of。第二节 书面表达(满分25分)52. 假定你是李华, 近期你校举办了主题为“美丽中国”的中国画(traditional Chinese painting)现场作画比赛。请为校报英文专栏写一篇活动报道。内容包括:1. 活动时间、地点;2. 活动概况;3. 活动意义。注意:1. 词数100左右;2. 可适当增加细节,以使行文连贯。Beautiful China in Traditional Chinese Painting_【
101、答案】Beautiful China in Traditional Chinese PaintingYesterday witnessed a traditional Chinese painting competition “Beautiful China” on campus.Over one hundred students participated in the competition. As the competition began, participants laid out the paper, picked up the paintbrush and gave full pl
102、ay to their talent, displaying the beauty of our motherland. Two hours later, the competition came to an end. The results will be announced in two days.Most of the students think highly of this live painting competition, which provides a platform for them to explore the beauty of China and experienc
103、e the charm of Chinese art.【解析】【分析】,本篇书面表达属于应用文,要求考生为校报英文专栏写一篇活动报道,报道学校举办的主题为“美丽中国”的中国画(traditional Chinese painting)现场作画比赛【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般过去时和少量一般现在时。结构:总分法总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1. 活动时间、地点;2. 活动概况;3. 活动意义。第二步:列提纲(重点词组)a traditional Chinese painting competition, partic
104、ipate in the competition., lay out the paper, pick up the paintbrush , give full play to their talent, come to an end, think highly of,第三步:连词成句(包含关键句,至少3句)Yesterday witnessed a traditional Chinese painting competition “Beautiful China” on campus.Over one hundred students participated in the competit
105、ion.Participants laid out the paper, picked up the paintbrush and gave full play to their talent, displaying the beauty of our motherland.The competition came to an end. The results will be announced in two days.Most of the students think highly of this live painting competition, which provides a pl
106、atform for them to explore the beauty of China and experience the charm of Chinese art.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表文章结构顺序:First of all, Firstly/First, Secondly/SecondIn the end, At last (供参考)2.表并列补充关系:What is more, Besides, Moreover, In addition As well as (供参考) 3.表转折对比关系:However,
107、but (供参考)4.表因果关系:Because, Therefore, As a result (供参考)连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。【点睛】高分句型1 Yesterday witnessed a traditional Chinese painting competition “Beautiful China” on campus.(高级词汇witness )高分句型2 As the competition began, participants laid out the paper, picked up the paintbrush and
108、gave full play to their talent, displaying the beauty of our motherland.(as引导时间状语从句,displaying现在分词作伴随状语)高分句型3 Most of the students think highly of this live painting competition which provides a platform for them to explore the beauty of China and experience the charm of Chinese art.(which引导非限制性定语从句)