1、鹤壁高中2022届高二年级尖子生联赛调研三英语试卷第二部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题, 每小题2分,满分30 分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ACourses & Curriculum of the College of Arts & Sciences in CornellThe diversity of the courses you can take in the College of Arts & Sciences is extraordinary:Academic Distribution Req
2、uirementsThe Colleges academic distribution requirements will include: effective writing; foreign language beyond the introductory level; imaginative and critical thinking.To choose your courses for a semester, use the Class Roster. It shows the schedule of all classes offered in a particular term,
3、along with class enrollment information and course details.The Class Roster is updated frequently.To plan your classes over your four years at Cornell, use the Courses of Study. It represents Cornells full catalog of courses and is published annually. It provides information on Cornell degree progra
4、ms, requirements, policies and procedures.If you need help, call 607-255-5004 for an appointment with an advising dean. Or contact a career counselor in the Arts & Sciences Career Development Center at 607-255-4166 to talk about your interests and how they can translate into a major and a future car
5、eer.A New CurriculumOn October 30, 2018, the College of Arts & Sciences faculty(教员)approved a new undergraduate curriculum to be carried out over the next two to three years. The new curriculum focuses on the theme of exploration and reaffirms the colleges commitment to a liberal arts and sciences e
6、ducation. Students who have questions about the new curriculum can view the approved proposal on the Course Designer app of Cornell.Innovative LearningIf youre one of the 3,000 students across the university taking biology or physics at the College, you may be part of an innovative(创新的)classroom pro
7、ject that uses active learning, a new model that is proving to be the quickest path to expert-level mastery.Your education at Cornell will extend far beyond the classroom. You can join a faculty members research team on campus, conduct field study research in different states or spend a semester wit
8、h Cornell in Washington D C. You could study abroad in one of more than 85 countries or develop your own research project through independent study. Give yourself the freedom to explore.1. If you want to plan your courses over the long run, you can use the _.A. Class RosterB. Courses of StudyC. Cour
9、se DesignerD. Career Center2. For students involved in an innovative classroom project, they _.A. may study a new modelB. are on the quickest way to be expertsC. will get more freedom during research projectD. have advantages of studying outside the classroom3. The article is probably taken from _.A
10、. a college websiteB. a science reportC. a travel magazineD. an academic journal【答案】1. B 2. D 3. A【解析】本文是说明文,是关于美国康奈尔大学文理学院选修课程的介绍。【1题详解】细节理解题。根据The Class Roster is updated frequently部分的介绍中“To plan your classes over your four years at Cornell, use the Courses of Study.”可知,如果要在康奈尔大学计划长期的课程,如四年的课程,使用“
11、the Courses of Study”。故选B项。【2题详解】推理判断题。文章中Innovative Learning部分的介绍中提到 “Your education at Cornell will extend far beyond the classroom. You can join a faculty members research team on campus, conduct field study research in different states or spend a semester with Cornell in Washington D C. You coul
12、d study abroad in one of more than 85 countries or develop your own research project through independent study. (你在康奈尔的教育将远远超出课堂的范围。你可以在校园里加入教师的研究团队,在不同的州进行实地研究,或者在华盛顿的康奈尔大学度过一个学期。你可以在超过85个国家的其中一个学习,或者通过独立学习发展你自己的研究项目)”由此可以推断, 如果你参加创新课堂项目,你的学习将延伸到课堂范围以外,你会有在课堂以外的地方学习的优势。故选D项。【3题详解】推理判断题。通读全文,文章是介绍康奈
13、尔大学文理学院的选修课程。因此可能是出自于康奈尔大学的网站。故选A项。BVijay Gupta is known to classical music lovers across the United States. He serves as first violinist for the Los Angeles Philharmonic. In that job, he often plays to large crowds, including many very rich people. When he is not performing, he organizes concerts f
14、or homeless people. “They have reminded me why I became a musician,” he said.Last week, Gupta was recognized for being a founder and the artistic director of Street Symphony. The group has performed at homeless shelters, jails and halfway houses for about eight years. Gupta is among the 25 winners o
15、f the 2018 MacArthur Fellowship, commonly known as the “genius grant.” Each winner will receive $625,000 over five years to use as they wish. The money is coming from a private group, the John D. and Katherine T. MacArthur Foundation. It awards grants (补助金)to people whose work it considers exception
16、al and that “inspires hope in us all.” Gupta said he got the idea for Street Symphony while teaching Nathaniel Ayers, a trained musician whose mental illness led to homelessness.Another winner is Rebecca Sandefur, an associate professor of sociology and law in the University of Illinois. The Associa
17、ted Press says her research actively supports new ways to involve poor communities in the U.S. justice system.47-year-old Sandefur created the first national mapping of civil legal aid providers. It shows which states had the financial resources to provide such aid and which did not. She also found
18、that the cost of legal services is only one of the things preventing poor people from getting lawyers. Among the others are fears about unfairness in the legal system. Sandefur noted that a lot of attention has been paid to problems with the criminal justice system, but more attention must be paid t
19、o the civil side of the law, which also affects millions of people.4. Why did Gupta win the award?A. For his achievements in classical music.B. For performing for large crowds.C. For organizing a group playing for the homeless.D. For the friendship with Nathaniel Ayers.5. What do we know about MacAr
20、thur Fellowship?A. It is founded by the government.B. It offers $625,000 to 25 winners in 2018.C It allows the winners to use the money freely.D. It awards people who make great contributions to society.6. What was the extraordinary thing that Sandefur did?A. She offered legal aids to the poor freel
21、y.B. She made the legal system fairer.C. She paid more attention to the criminal justice system.D. She made it easier to get legal help for the poor.7. What can be the best title for the text?A. Grants winners, inspiring the poor.B. The city homeless, in need of help.C. Vijay Gupta, an extraordinary
22、 violinist.D. MacArthur Foundation, awarding exceptional work.【答案】4. C 5. C 6. D 7. A【解析】本文是一篇新闻报道,讲述了两位麦克阿瑟奖学金的获得者古普塔和桑德弗尔分别通过音乐和法律来帮助穷人的故事。【4题详解】细节理解题。根据第一段中的“When he is not performing, he organizes concerts for homeless people.”及第二段中的“a founder and the artistic director of Street Symphony”可知,古普塔为
23、无家可归的人组织音乐会,他是“街头交响乐”组织的创始人,由此可知,古普塔获奖的原因是他成立了一个为无家可归者演奏交响乐的组织,故C项正确。【5题详解】细节理解题。根据第二段中的“Each winner will receive $625,000 over five years to use as they wish.”可知,每位麦克阿瑟奖学金的获得者将在五年内获得62.5万美元,按照自己的意愿使用,由此可知,麦克阿瑟奖学金允许获得者自由地使用这笔钱,故C项正确。【6题详解】细节理解题。根据第三段中的“The Associated Press says her research actively
24、 supports new ways to involve poor communities in the U.S. justice system.”可知,美联社说,丽贝卡桑德弗尔的研究积极支持让贫困社区参与美国司法系统的新方法,由此可知,桑德弗尔使穷人更容易获得法律帮助,故D项正确。【7题详解】主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了两位麦克阿瑟奖学金的获得者古普塔和桑德弗尔分别通过音乐和法律来帮助穷人的故事,所以短文的最佳标题为“奖励获奖者,激励穷人。”故A项正确。CDTheir cheery song brightens many a winters day. But robins ar
25、e in danger of wearing themselves out by singing too much. Robins are singing all night一as well as during the day, British-based researchers say.David Dominoni, of Glasgow University, said that light from street lamps, take away signs and homes is affecting the birds biological clocks, leading to th
26、em being wide awake when they should be asleep.Dr Dominoni, who is putting cameras inside nesting boxes to track sleeping patterns, said lack of sleep could put the birds health at risk. His study shows that when robins are exposed to light at night in the lab, it leads to some genes being active at
27、 the wrong time of day. And the more birds are exposed to light, the more active they are at night.He told people at a conference, There have been a couple of studies suggesting they are increasing their song output at night and during the day they are still singing. Singing is a costly behaviour an
28、d it takes energy. So by increasing their song output, there might be some costs of energy.And it is not just robins that are being kept awake by artificial light. Blackbirds and seagulls are also being more nocturnal. Dr Dominoni said, In Glasgow where I live, gulls are a serious problem. I have pe
29、ople coming to me saying You are the bird expert. Can you help us kill these gulls?.During the breeding(繁殖)season, between April and June, they are very active at night and very noisy and people cant sleep.Although Dr Dominoni has only studied light pollution, other research concluded that robins li
30、ving in noisy cities have started to sing at night to make themselves heard over loud noise.However, some birds thrive(兴旺)in noisy environments. A study from California Polytechnic University found more hummingbirds in areas with heavy industrial machinery. It is thought that they are capitalising o
31、n their predators(天敌)fleeing to quieter areas.8. According to Dr Dominonis study, what cause robins to sing so much?A. The breeding season.B. The light in modern lifeC. The dangerous environment.D. The noise from heavy machinery.9. What is the researchers concern over the increase of birds song outp
32、ut?A. The environment might be polluted.B. The birds health might be damaged.C. The industry cost might be increased.D. The peoples hearing might be affected.10. What does the underlined word nocturnal in Paragraph 5 mean?A. Active at night.B. Inactive at night.C. Active during the day.D. Inactive d
33、uring the day.11. Why do some birds thrive in noisy environments?A. Because there are fewer dangers.B. Because there is more food to eat.C. Because there is less light pollutionD. Because there are more places to take shelter.【答案】8. B 9. B 10. A 11. A【解析】本文是说明文,主要介绍了一项研究调查结果,由于人类制造的光线问题,越来越多的鸟类如知更鸟在
34、晚上也会唱歌,这极大地影响了鸟的健康。 【8题详解】细节理解题。根据文章第二段的“David Dominoni, of Glasgow University, said that light from street lamps, take away signs and homes is affecting the birds biological clock, leading to them being wide awake.”(格拉斯哥大学的大卫说,街灯的光带走了)可知,是现代生活中的灯光使知更鸟唱歌太多。故选B。【9题详解】细节理解题。根据文章“Singing is a costly be
35、haviour and it takes energy. So by increasing their song output, there might be some costs of energy.(唱歌是一种代价很大的行为,它带走了鸟儿的能量。所以通过增加它们唱歌,会消耗它们能量)可知,鸟儿唱歌唱得越多,鸟儿的健康可能被损坏,故选B。【10题详解】 词义辨析题。根据上文的“And it is not just robins that are being kept awake by artificial light. Blackbirds and seagulls are also bei
36、ng”(并不是只有知更鸟因为人工灯光保持清醒,黑鸟和海鸥也是这样。)可知,知更鸟和海鸥情况也一样,也就是说这两种鸟晚上也唱歌,指晚上很兴奋。故选A。【11题详解】推理判断题。根据文章最后一段的“It is thought that they are capitalising on their predators(天敌)fleeing to quieter areas.”(人们认为它们利用她的们的捕食者(天敌)逃到安静的地区。)可知,它们的天敌都去了安静的地方,指在这些工业区,天敌更少,也就是危险更少。故选A。 DBy now, we are all aware that social medi
37、a has had a tremendous influence on our culture, in business, on the world-at-large. Social media websites revolutionized the way people communicate and socialize on the Web. However, aside from seeing your friends new baby on Facebook, or reading about Justin Biebers latest conflict with the law on
38、 Twitter, what are some of the real influences?Social networks offer the opportunity for people to re-connect with their old friends and acquaintances, make new friends, share ideas and pictures, and many other activities. Users can keep pace with the latest global and local developments, and partic
39、ipate in campaigns and activities of their choice. Professionals use social media sites like LinkedIn to enhance their career and business development. Students can work together with their peers to improve their academic and communication skills.Unfortunately, there are a few downsides too to socia
40、l networking. If you are not careful, immoral people can target you for cyber bullying and disturbance on social sites. School children, young girls, and women can fall victim to online attacks which can create tension and suffering. If you are a victim of cyber bullying, do not take it lying down,
41、but try to take appropriate legal action against the attacker.Many companies have blocked social networks as addicted employees can distract themselves on such sites, instead of focusing on work. In fact, studies show that British companies have lost billions of dollars per year in productivity beca
42、use of social media addiction among employees.Also, what you carelessly post on the Net can come back to trouble you. Revealing(泄露) personal information on social sites can make users vulnerable(易受伤害的)to crimes like identity theft, stalking, etc. Many companies perform a background check on the Web
43、before hiring an employee. If a potential employee has posted something embarrassing on social media, it can greatly affect their chances of getting the job. The same holds true for our relationships too, as our loved ones and friends may get to know if we post something undesirable on social networ
44、ks.Social media has its advantages and drawbacks as each coin has two sides. It is up to each user to use social sites wisely to enhance their professional and social life, and exercise caution to ensure they do not fall victim to online dangers.12. Paragraph 2 mainly shows that social networks _.A.
45、 help students finish their homeworkB. offer professionals good chancesC. benefit users in various waysD. guide users to make right choices users to make right choices13. Faced with problems caused by social media, some companies _.A. forbid the use of social networks during work timeB. avoid postin
46、g embarrassing informationC. refuse to hire potential addicted employeesD. take legal action against the attackers14. The main purpose of this passage is to _.A. share experiences in using social mediaB. remind people to wisely use social mediaC. provide some advice on social problemsD. raise public
47、 awareness of social problems15. Which of the following shows the development of ideas in this passage?A. B. C. D. 【答案】12. C 13. A 14. B 15. B【解析】【分析】本文是一篇议论文。文章讲述社交网络的利与弊,以及一些公司采取的措施。最终提醒人们要正确利用社交网络,趋利避害。【12题详解】主旨大意题。由第二段的 “make new friends,share ideas and pictures,and many other activities”以及 “and
48、 participate in campaigns and activities of their choiceProfessionals use social media sites like LinkedIn to enhance their career and business developmentStudents can work together with their peers to improve their academic and communication skills.”可知主要讲述了social media可以结交新朋友,分享想法和图片,以及其他许多活动。参与他们选
49、择的活动和活动。专业人士使用社交媒体网站,如LinkedIn来促进他们的职业和业务发展。学生可以与同龄人一起提高他们的学术和交流能力。由此可以看出,这是在讲述social media的优点,故选C。【13题详解】细节理解题。根据第四段的 “Many companies have blocked social networks”可知,很多公司都屏蔽的社交网络,由此可以了解到面对社交媒体带来的问题,一些公司禁止在工作时间使用社交网络,故选 A。【14题详解】推理判断题。根据常见的主旨原则,主旨常出现在首段或末段。根据末段 “Social media has its advantages and d
50、rawbacks as each coin has two sides. It is up to each user to use social sites wisely”(社交媒体有好处也有坏处。应该让每一个使用者正确地使用社交媒体),可知目的为提醒人们明智地使用社交媒体。故选B 。【15题详解】推理判断题。根据结构题原则:掐头去尾,看中间。第二段 “make new friends”可以看出,主要内容为社交媒体的优点。第三段首出现的unfortunately表示转折, 因此主要内容应该是:社交媒体的缺点。 第四段主要大意:公司屏蔽社交网络。第五段首出现also表示和前段并列,因此也是社交媒
51、 体的缺点。因此,第二段是优点;而第三、四、五段是缺点。第一段介绍了社交网络的影响,最后一段提醒人们要正确利用社交网络。故选 B。【点睛】小题4是一道文章结构题,根据结构题原则:掐头去尾,看中间。一定要特别关注每段开头的第一句,抓住关键词,寻找清晰脉络。比如,第二段主 要内容:社交媒体的优点。第三段首出现 unfortunately,表示转折, 因此主要内容应该是:社交媒体的缺点。 第四段主要大意: 公司屏 蔽社交网络。第五段首出现also表示和前段并列,因此也是社交媒 体的缺点。因此,第二段是优点;而第三、四、五段是缺点。故选 B。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短
52、文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。The Types to Live Below Your Full PotentialHuman potential is unlimited, but unfortunately, many do not use their true potential._16_Here are some types to live below your true potential.Let yourself be affected by minor issuesSometimes we may be affected by small iss
53、ues._17_One way to check if something is worth thinking over is to ask yourself this question: “Will this matter in one years time?” If not, then its probably not worth your energy to think about these things, Focus on things that do matter in the long run instead.Blame others for your difficulty.Is
54、 there anything youre blaming others for in your life?_18_For example, if you blame your parents for your obesity, youll continue to remain obese because in your mind they are the reason why youre obese. Youll never have the power to change the situation un-til you take responsibility for it.Try to
55、do everything by yourself.Are you someone who likes to do everything yourself?So do I, but over the years Ive re-alized that this prevents me from achieving more._19_Start by removing the less important tasks and doing the more important ones, and youll notice a big difference._20_Many people set sm
56、all goals because theyre afraid to fail. Actually what theyre really afraid of is to realize what theyve always had the power to achieve. So set your highest goals today. You should try to achieve them because they are what you deserve.A. Set small goals.B. Believe that you can make it.C. You give o
57、thers power over that part of your life.D. While these emotions are normal, often these issues arent important in the long run.E. Trying to do everything means youre not able to do the higher level, important things.F. Still worse, they waste it by carrying out tasks that are a poor use of their tim
58、e and energy.G. In fact, when you blame someone for what youre going through, you refuse responsibility.【答案】16. F 17. D 18. G 19. E 20. A【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了生活中四种常见的埋没潜能的生活方式。【16题详解】根据第一段第一句“Human potential is unlimited, but unfortunately, many do not use their true potential.(人类的潜能是无限的,但不幸的是,许多人无法发挥所
59、有的潜能。) ”与F项“Still worse, they waste it by carrying out tasks that are a poor use of their time and energy.(更加糟糕的是,他们把发挥的潜能放在一些浪费时间和精力的工作上。) ”上下文衔接,符合语境。故选F。【17题详解】根据第二段第一句“Sometimes we may be affected by small issues.(有些时候我们也许会被一些小事所影响。) ”与D项“While these emotions are normal, often these issues arent
60、 important in the long run.(虽然产生这些情绪是正常的,可是从长远来看,这些事情通常并不重要。) ”前后形成转折关系,符合语境。故选D。【18题详解】根据第三段第三句“For example, if you blame your parents for your obesity, youll continue to remain obese because in your mind they are the reason why youre obese.(譬如,当你责怪你父母导致了你的肥胖,你还会继续这么胖下去,因为你认为他们才是导致你肥胖的原因。) ”与G项“In
61、fact, when you blame someone for what youre going through, you refuse responsibility.(事实上,当你责怪了别的人或者别的东西,你就在拒绝承担责任。) ”逻辑一致,符合语境。故选G。【19题详解】根据第四段最后一句“Start by removing the less important tasks and doing the more important ones, and youll notice a big difference.(从移除不重要的任务开始,做更重要的任务,你会发现很大的不同。) ”与E项“T
62、rying to do everything means youre not able to do the higher level, important things.(试图做所有的事情意味着你不能做更高层次的,重要的事情。) ”语意表达上一致,符合语境。故选E。【20题详解】根据第五段第一句“Many people set small goals because theyre afraid to fail.(许多人喜欢设立小的目标,因为他们害怕失败。) ”及下文的描述可知,A项“Set small goals.(设立小目标。) ”概括准确,符合语境。故选A。第三部分 英语知识运用(共两节,
63、满分45分)第一节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题的A、B、C、D四个选项中,选出适合填入对应空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Ive learned a lesson that accepting kindness is important, too. Im a social worker and have been _21_ more time recently with those unlucky people that some might say are less _22_. I had a wonderful interacti
64、on (互动) this past week, when I had the _23_ of being the receiver of kindness. I was speaking to a gentleman who has bad luck and is in _24_. We were just talking for a while and getting to _25_ each other.Towards the end of our evening he said he wanted to _26_ me a hamburger at the nearby fast foo
65、d restaurant. In time before, I would have _27_ that he let me buy him a meal, since he had a greater _28_ than I. But my kindness experience has taught me the _29_ of being a good receiver, too. So I told him if he _30_ wanted to do that I would be _31_ to share a meal with him.It was great! He was
66、 so happy to be able to _32_ something like that and he was _33_ the entire time. I felt glad to _34_ the wonderful feeling of someones giving. We _35_ some great conversation and I could see it _36_ so much to him.As we parted ways, instead of me feeling bad that he probably spent his last few _37_
67、 on our meal, I smiled and felt with a wonderful _38_ of connection and gratitude. Its not only fun to be a receiver of kindness, _39_ this also gives someone else the chance to be the _40_. That is important, too.21. A. wastingB. killingC. spendingD. saving22. A. activeB. fortunateC. famousD. famil
68、iar23. A. chanceB. priceC. rightD. method24. A. returnB. prisonC. commonD. trouble25. A. knowB. hateC. loveD. encourage26. A. borrowB. buyC. makeD. show27. A. noticedB. demandedC. orderedD. insisted28. A. needB. lifeC. wishD. wealth29. A. truthB. powerC. importanceD. base30. A. exactlyB. reallyC. se
69、lflesslyD. briefly31. A. happyB. generousC. sadD. peaceful32. A. createB. refuseC. ignoreD. do33. A. regrettingB. shoutingC. smilingD. praising34. A. send outB. take awayC. calm downD. go through35. A. missedB. avoidedC. sharedD. judged36. A. changedB. remainedC. lostD. meant37. A. choicesB. dollars
70、C. effortsD. times38. A. sightB. prideC. actD. sense39. A. andB. orC. butD. so40. A. giverB. helperC. receiverD. donator【答案】21. C 22. B 23. A 24. D 25. A 26. B 27. D 28. A 29. C 30. B 31. A 32. D 33. C 34. B 35. C 36. D 37. B 38. D 39. C 40. A【解析】本文是记叙文,话题是人物故事类。人们往往重视做好事、给予别人好处,而作者却认为,做一个接受者、接受别人的恩
71、惠也非常重要。给对方一个做好事的机会,会给对方带来快乐。【21题详解】考查动词词义。根据后面的I had a wonderful interaction(互动) this past week可知,作者近来花(spending)更多的时间跟处境艰难的人交往。A. wasting浪费;B. killing消灭;C. spending花费;D. saving节省,故选C。【22题详解】考查形容词词义。根据后面的a gentleman who has bad luck可知,作者最近交往的人是一些不太幸运的(fortunate)人。A. active积极的;B. fortunate幸运的;C. famo
72、us著名的;D. familiar熟悉的,故选B。【23题详解】考查名词词义。根据后面的being the receiver of kindness可知,作者与一位男士交往,有了一次做接受者的机会(chance)。A. chance机会;B. price价格;C. right权力;D. method方法,故选A。【24题详解】考查固定短语搭配。根据前面的who has bad luck可知,此人目前处境困难(trouble)。in return作为回报;in prison坐牢;in common共同的;in trouble处于困境,故选D。【25题详解】考查动词词义。根据前面的We were
73、just talking for a while可知,作者跟这人仅仅谈了一会儿就相互理解了(know)。A. know了解;B. hate恨;C. love喜爱;D. encourage鼓励,故选A。【26题详解】考查动词词义。根据后面的me a hamburger at the nearby fast food restaurant可知,这人想在附近的餐馆里给作者买(buy)买一个三明治。A. borrow借;B. buy买;C. make制作;D. show展示,故选B。【27题详解】考查动词词义。根据后面的that he let me buy him a meal可知,要是在以前,作者会
74、坚持(insisted)为对方买。A. noticed注意;B. demanded需要;C. ordered命令;D. insisted坚持,故选D。【28题详解】考查名词词义。前面提到,这人处境艰难,他应该比作者更需要(need)食物。A. need需要;B. life生活;C. wish愿望;D. wealth财富,故选A。【29题详解】考查名词词义。根据后面的of being a good receiver, too可知,作者的经验让他明白了做一个好的接受者的重要性(importance)。A. truth真理;B. power权力;C. importance重要性;D. base基础,
75、故选C。【30题详解】考查副词词义。根据此处前后文的So I told him if hewanted to do可知,如果此人真地(really)想买,作者就愉快地接受了。A. exactly准确地;B. really真地;C. selflessly无私地;D. briefly简短地,故选B。【31题详解】考查形容词词义。根据后面的to share a meal with him可知,如果真的要请他,作者会很高兴(happy)与其一块用餐。A. happy高兴的;B. generous慷慨的;C. sad难过的;D. peaceful和平的,故选A。32题详解】考查动词词义辨析。根据后面的s
76、omething like that可知,此人很高兴能够做(do)这样的事情。A. create创造;B. refuse拒绝;C. ignore忽视;D. do做,故选D。【33题详解】考查动词词义辨析。根据前面的He was so happy可知,就餐期间,此人一直面带微笑(smiling)。A. regretting后悔;B. shouting呼喊;C. smiling微笑;D. praising赞扬,故选C。【34题详解】考查动词短语辨析。根据后面的the wonderful feeling of someones giving可知,作者能带走(take away)一个人奇妙的给予感觉,
77、感到很高兴。A. send out放出;B. take away带走;C. calm down镇定;D. go through通过,故选B。【35题详解】考查动词词义辨析。根据后面的some great conversation(交谈)可知,交谈自然是相互的,分享(shared)。A. missed错过;B. avoided避免;C. shared分享;D. judged判断,故选C。【36题详解】考查动词词义辨析。根据此处的前后文I could see itso much to him可知,作者能看得出,这对他意义重大。meant so much的意思是“非常重要”。A. changed改变
78、;B. remained保持;C. lost丢失;D. meant意味着。故选D。【37题详解】考查名词词义。根据常识可知,几美元(dollar)才能买到三明治,几个硬币买不到。A. choices选择;B. dollars美元;C. efforts努力;D. times倍数,故选B。【38题详解】考查名词词义。根据前后文的felt with a wonderfulof connection and gratitude可知,作者有一种奇妙的沟通和感激的感觉(sense)。A. sight视力;B. pride骄傲;C. act行动;D. sense感觉,故选D。【39题详解】考查连词。根据前面
79、的Its not only fun to be a receiver of kindness可知,此处是not only but (also)句型。故选C。【40题详解】考查名词词义。根据前面的this also gives someone else the chance to be the可知,这也让别人有机会成为给予者(giver)。A. giver给与者;B. helper助手;C. receiver接受者;D. donator捐赠者,故选A。第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填人适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。Kentucky Fri
80、ed Chicken has launched a new themed branch in honor of Lei Feng, a legendary soldier_41_(celebrate) in China for his_42_(self) and modesty, in his hometown Changsha, Hunan provinceThe restaurant opened on Sunday, two days before the_43_(office)remembrance day marked across the country every year on
81、 March 5_44_people celebrate his spirits by showing goodwill and giving_45_helping hand to others.The restaurant will organize series of activities and also cooperate with the local Lei Fen Memorial Hall to _46_( well promote Lei Fengs spirits._47_the entrance to the restaurant stand two big Lei -li
82、ke statues and its inner part_48_(decorate) with Leis cartoon portraits and quotes from his diary, with words from his poems playing in the backgroundHe Min, general manager of KFC in Hunan province, told voc. com. en that in addition to the themed restaurant, they will also launch a project devoted
83、 to Leis virtues in 250 outlets(门店)across the province, including _49_( provide ) free drinking water and resting_50_( place) for gate guards【答案】41. celebrated 42. selflessness 43. official 44. when 45. a 46. better 47. At 48. is decorated 49. providing 50. places【解析】本文是一篇说明文,介绍了为了纪念雷锋,肯德基推出了一个新的主题餐
84、厅,餐厅组织了多种活动来弘扬雷锋精神。【41题详解】考查非谓语动词。句意:雷锋是中国一位传奇的军人,他的无私和谦逊在中国得到了广泛的赞誉。soldier与celebrate之间是逻辑上的动宾关系,表示被动,用过去分词作后置定语,故填celebrated。【42题详解】考查名词。句意参考上题解析,此处与modesty并列用名词作介词for的宾语,表示“无私”,故填selflessness。【43题详解】考查形容词词义辨析。句意:这家餐厅于上周日开业,比每年3月5日全国法定的纪念日早两天。修饰名词remembrance day用形容词,故填official。【44题详解】考查定语从句。句意:3月5
85、日这天,人们通过表达善意和伸出援手来纪念他的精神。此处为定语从句,先行词为March 5,从句中缺少时间状语,故填when。【45题详解】考查冠词。句意参考上题解析,hand是可数名词,此处用不定冠词表泛指,give a helping hand表示“伸出援助之手”,故填a。【46题详解】考查副词比较级。句意:这家餐厅将组织一系列活动,并与当地雷锋纪念馆合作以更好地弘扬雷锋精神。根据句意可知此处表示“更好地”,故填better。【47题详解】考查介词。句意:在餐厅的入口处立着两个雷锋的雕塑,餐厅的内部装饰着雷锋的卡通肖像和日记中的语录。at the entrance of表示“在的入口处”,故
86、填At。【48题详解】考查时态语态。句意参考上题解析,文章的基础时态为一般现在时,inner part与decorate之间是被动关系,应该用一般现在时的被动语态,故填is decorated。【49题详解】考查非谓语动词。句意:他们还将在全省250家门店推出一个致力于弘扬雷锋的美德的项目,包括为门卫提供免费饮用水和休息场所。including是介词,后面接动名词作宾语,故填providing。【50题详解】考查名词。句意参考上题解析,place是可数名词,此处用复数表示泛指,故填places。第二部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51. 假
87、定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处错误,每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1每处错误及其修改均仅限一词;2只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Last Monday, it hit me that my beloved grandmother birthday was around the corner. I decided to make her an unique
88、present. Without the slightest hesitation, I threw me into creating this priceless album. I turned on the computer, carefully selected some photos, added to some decorations, and designed each pages carefully. Eventually, an album of love born. Looked at my work with satisfaction, I couldnt help ima
89、gining how delightedly my grandma would be.Soon, the big day arrived. At the birthday party, I presented the album to Grandma. The moment she saw the special gift, she hugs me affectionately, tears rolling in her eyes, what made my parents smile genuinely as well.【答案】1. grandmothergrandmothers2. ana
90、3. memyself4. to删去5. pagespage6. born前加was7. LookedLooking8. delightedlydelighted9. hugshugged10. whatwhich【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要讲述了作者为了自己深爱的祖母亲手制作了一件特别的生日礼物的故事。【详解】1. 考查名词所有格。句意:上周一,我突然想到我亲爱的祖母的生日就要到了。根据句意,此处表示“祖母的生日”,用名词所有格。故将grandmother改为grandmothers。2. 考查冠词。句意:我决定给她做一件独一无二的礼物。unique的首字母发音为辅音,且此处表示泛指
91、“一件独一无二的礼物”。故将an改为a。3. 考查反身代词。句意:我毫不犹豫地投入到创作这张无价的专辑中。throw oneslf into为固定短语,意为“投身于”,主语为 I 。故将me改为myself。4. 考查动词。句意:我打开电脑,仔细挑选了一些照片,添加了一些装饰,仔细设计了每一页。add为及物动词,后面直接接宾语。故将to删去。5. 考查名词。句意:我打开电脑,仔细挑选了一些照片,添加了一些装饰品,仔细设计了每一页。each修饰名词的单数。故将pages改为page。6. 考查时态和语态。句意:最终,一张爱的专辑诞生了。分析句子,“相册”和“制作”之间是被动关系,应用被动语态,文
92、章描述的是过去发生的事情,应用一般过去时。故在born前加was。7. 考查非谓语动词。句意:我满意地看着自己的作品,我甚至想象不出奶奶会有多高兴。该句已有动词condnt help,此处应为非谓语动词,look与逻辑主语I 之间为主谓关系,应用动名词形式。置于句首,首字母大写。故将Looked改为Looking。8. 考查形容词。句意:我满意地看着自己的作品,我甚至想象不出奶奶会有多高兴。how后接形容词+主语+be动词。故将delightedly改为delighted。9. 考查时态。句意:当她看到这个特别的礼物的那一刻,她深情地拥抱了我,泪水在她的眼睛里打转,这让我的父母也由衷地笑了。根
93、据首段“Last Monday”可知,整篇文章发生在过去,应用一般过去时。故将hugs改为hugged。10. 考查定语从句。句意:当她看到这个特别的礼物的那一刻,她深情地拥抱了我,泪水在她的眼睛里打转,这让我的父母也由衷地笑了。分析句子可知,该句为定语从句,关系词在从句中作主语,指代整个主句内容。故将what改为which。【点睛】第二节 书面表达(满分25分)52. 假定你是李华,留学生Andy对中国诗词很感兴趣,想找一名共同学习者。请写信向他推荐你的一位同学,内容包括:1.介绍该同学的基本情况;2.推荐理由;3.表达期望注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。_【答
94、案】Dear Andy,Im more than pleased to know that you are quite interested in Chinese poems and want a co-learner. It is my pleasure to introduce to you one of my best friends, Lin Yang, who also loves them.Firstly, he, who is among the most diligent students in our school, not only studies hard, but al
95、so behaves well. Secondly, he stands out for his Chinese, especially in poems. Last but not least, he is warm-hearted and willing to help others in need.Therefore, I recommend him to you with all my heart and I am looking forward to your early reply.YoursLi Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生写一封信,向留学生推荐一名共同
96、学习者。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态应为一般现在时。结构:总分法总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1.表明目的 2.介绍相关情况 1)介绍该同学的基本情况。(introduction to this student) 2)推荐理由。(reasons for recommendation) 3) 表达期望。(expectation)第二步:列提纲 (重点词组)more than; be pleased to; be interested in; diligent; behaves; stand out; especially; b
97、e willing to; look forward to 第三步:连词成句1. Im more than pleased to know that you are quite interested in Chinese poems and want a co-learner.2. who is among the most diligent students in our school3. not only studies hard but also behaves well.4. he stands out for his Chinese, especially in poems.5. h
98、e is warm-hearted and willing to help others in need.6. I am looking forward to your early reply.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表文章结构顺序:First of all, Firstly/First, Secondly/Second And then, Finally, In the end, At last2.表并列补充关系:What is more, Besides, Moreover, Furthermore, In addition
99、 As well as, not onlybut (also), including,3.表转折对比关系:However, On the contrary, but, Although+clause(从句), In spite of+n/doing,On the one hand,On the other hand Some,while others,as for, sothat 4.表因果关系:Because, As, So, Thus, Therefore, As a result 连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,第五步:润色修改【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了较多主从复合句,如:It is my pleasure to introduce to you one of my best friends, Lin Yang, who also loves them.这句话运用了who引导的非限制性定语从句;也使用了一些固定词组,如be pleased to; stand out; look forward to等。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。