1、二、细节理解 间接信息题(2022全国,A) Washington,D.C.Bicycle ToursCherry Blossom Bike Tour in Washington,D.C.Duration:3 hoursThis small group bike tour is a fantastic way to see the world-famous cherry trees with beautiful flowers of Washington,D.C.Your guide will provide a history lesson about the trees and the f
2、amous monuments where they blossom.Reserve your spot before availabilityand the cherry blossomsdisappear!Washington Capital Monuments Bicycle TourDuration:3 hours (4 miles)Join a guided bike tour and view some of the most popular monuments in Washington,D.C.Explore the monuments and memorials on the
3、 National Mall as your guide shares unique facts and history at each stop.Guided tour includes bike,helmet,cookies and bottled water.Capital City Bike Tour in Washington,D.C.Duration:3 hoursMorning or Afternoon,this bike tour is the perfect tour for DC.newcomers and locals looking to experience Wash
4、ington,D.C.in a healthy way with minimum effort.Knowledgeable guides will entertain you with the most interesting stories about Presidents,Congress,memorials,and parks.Comfortable bikes and a smooth tour route(路线) make cycling between the sites fun and relaxing.Washington Capital Sites at Night Bicy
5、cle TourDuration:3 hours (7 miles)Join a small group bike tour for an evening of exploration in the heart of Washington,D.C.Get up close to the monuments and memorials as you bike the sites of Capitol Hill and the National Mall.Frequent stops are made for photo taking as your guide offers unique fac
6、ts and history.Tour includes bike,helmet,and bottled water.All riders are equipped with reflective vests and safety lights.21Which tour do you need to book in advance?ACherry Blossom Bike Tour in Washington,D.C.BWashington Capital Monuments Bicycle Tour.CCapital City Bike Tour in Washington,D.C.DWas
7、hington Capital Sites at Night Bicycle Tour.答案A解析细节理解题。根据第一项自行车旅行中的最后一句“Reserve your spot before availabilityand the cherry blossomsdisappear!”可知,这项自行车旅行需要提前预订。其他三项自行车旅行都没有提到需要预订。22What will you do on the Capital City Bike Tour?AMeet famous people.BGo to a national park.CVisit well-known museums.DEn
8、joy interesting stories.答案D解析细节理解题。根据第三项自行车旅行中的第二句“Knowledgeable guides will entertain you with the most interesting stories about Presidents,Congress,memorials,and parks.”可知,在Capital City Bike Tour中,导游会为你讲述关于总统、国会、纪念碑和公园的最有趣的故事。23Which of the following does the bicycle tour at night provide?ACity m
9、aps. BCameras.CMeals. DSafety lights.答案D解析细节理解题。由题干中的at night可定位到最后一项自行车旅行。根据最后两句“Tour includes bike,helmet,and bottled water.All riders are equipped with reflective vests and safety lights.”可知,在晚上进行的这项自行车旅行给游客配备了安全灯。一、题型解读1话题特点常考查间接信息理解类的话题有9:(1)人物类;(2)故事类;(3)文化教育类;(4)史地自然类;(5)社会生活类;(6)科普说明类。2设问形式特
10、殊疑问句形式或填空形式:(1)According to the author/passage,.(2)What can we learn about.?(3)What was the reason for.?二、解题技巧“断章取义”定答案第一步:阅读题干,确定关键词,锁定原文相关信息第二步:定位题干关键词的转换形式第三步:利用正确选项特征,确定答案正确选项特征:(1)用同义或近义词复现。如【真题感悟】第21题题干中book in advance“提前预定”与原文中“Reserve your spot before availabilityand the cherry blossomsdisap
11、pear(在有效期即樱花消失前预约)”意思相同,所以知答案为A项。(2)同根词或原词复现。(3)语言简化。简化原文中的复杂语言现象,并设置为答案。(4)反义词复现。把原文中的意思反过来表达。A(2022山东枣庄一模)Natalie Trayling is a famous street artist in Melbourne.At first,those who happened to pass by her and spare some change didnt even realize what a musical 1genius was playing.The emotional tun
12、e was not only masterfully played but also composed by Natalie herself when she was only 14.Gradually,as long as she appears,people will stop,absorbed in her music.Her music makes you think about calmness,the good things in life,and never giving up.But what people do not know is that behind the beau
13、tiful music of the old woman,it is full of bitterness.At the age of 12,she won a music 2scholarship at Santa Maria College.At 15 she knocked back a scholarship to the Royal Academy of Music in London because her parents couldnt pay non-tuition costs.When she left school,she taught piano at Santa Mar
14、ia.Later she met her husband,Denis.They had four children,but the two of them died.In 1984,Denis asked for a divorce.Natalies son,Nathan,was given medication for depression.Natalie lived either outdoors in Royal Park or in boarding houses for nine years.In late 2022 Natalie collapsed with anaemia(贫血
15、) and was hospitalized for six months.For half a century,Natalie has been 3teased by fate.But even so,she never gave up her love for music.When asked why music was so important to her,she said,“Music is everything.I do feel part of it.The whole world is music.”When Natalie went on the Internet,she b
16、ecame a sign of Melbourne.People are impressed by her 4persistence in dreams and the optimism of life.Now she is no longer wandering around.She can play the piano at any time,but as long as the weather is good,she will walk to the streets of Melbourne,and play a 9touching melody for the rush of the
17、city.1Why is Natalies music so touching to the passers-by?AIt is full of bitterness.BShe composed it herself.CIts a reflection of her own life.DIt reminds them of the beauty of life.答案D解析细节理解题。根据第一段最后两句“Gradually,as long as she appears,people will stop,absorbed in her music.Her music makes you think
18、 about calmness,the good things in life,and never giving up.”可知,路人听到娜塔莉的演奏都会驻足聆听,因为娜塔莉的乐声让你沉静下来,思考生命中那些美好的事物,让你觉得永远都不要放弃。故选D。2Which of the following can replace the underlined words “knocked back” in Paragraph 2?AGave up. BObtained.CAccepted. DWas awarded.答案A解析词义猜测题。根据画线词后面的“because her parents coul
19、dnt pay non-tuition costs”可知,娜塔莉在15岁时拒绝了伦敦皇家音乐学院的奖学金,因为她的父母负担不起学费以外的费用。故选A。3What does music mean to Natalie?AIts her hobby.BIts the source of her misfortune.CIt is part of her life.DIts a way to earn a living.答案C解析细节理解题。根据第三段中的“Music is everything.I do feel part of it.The whole world is music.”可知,对娜
20、塔莉而言,音乐就是一切,她觉得自己是它的一部分,音乐是全世界。故选C。4What does the author try to tell us?ANatalie is a musical genius.BLife is not easy for everyone.CNever give up halfway.DNatalie has a strong and brave heart.答案D解析推理判断题。根据最后一段得知娜塔莉在网上走红后,一下子成了墨尔本的标志。人们被她对梦想的执着和对生活的乐观精神所打动。说明作者想通过本文向我们介绍墨尔本坚强、勇敢的街头艺术家娜塔莉。故选D。B(2022山
21、东泰安质检)Honesty is the best policy.We may agree that admitting mistakes and behaving in a genuine way is the right way to lead our lives,but is there something in our human nature that makes us immoral?For example,in some shops and car parks you can find an honesty boxa box where you pay for something
22、 by putting money in itbut it relies on you to put the right amount of cash in.This relies on people being honest and not trying to cheat but it does provide a 5temptation to 6get away with not paying the full amount.Philip Graves,a psychologist,suggests that this temptation is part of our 7evolutio
23、n.He says,“We have evolved with the ability to be dishonest.Its part of our evolutionary psychological make-upbecause if we can gain an advantage over the people around us,we have a greater chance of surviving.”So why do we place such importance on being honest if we benefit from being dishonest? It
24、s because it is selfish behavior.If everybody acted selfishly and dishonestly all the time,the world would be a very unpleasant place.As Philip Graves says,“There is a balance to strike between the extent to which we can feather our own nest,so to speak,and the risk of being ostracized(排斥) by the gr
25、oup.” So,for societies to work together we need to trust each other and therefore we need to be honest.Being trustworthy with money is of course vital for an economy to survive.But being honest with words is another matter,saying what we think to someone can get us into hot water.However,a new anony
26、mous messaging app has been designed that lets anyone with a link to your profile(简介) to send you a message without knowing who its from.The app now has 300 million users which perhaps indicates how honest we really like to bebut in all honesty,do you want to know what people think about you? Is hon
27、esty always the best policy?语篇解读这是一篇议论文。在生活、工作中,诚实一定是上策吗?本文讨论了诚实守信是人的本能还是社交生活的必然产物。5What does an honesty box require people to do?AGet the change out of it freely.BPut the correct amount of money in it.CDonate the pocket money to others.DPay a larger amount of money.答案B解析细节理解题。根据第一段中的“For example,in
28、 some shops and car parks you can find an honesty boxa box where you pay for something by putting money in itbut it relies on you to put the right amount of cash in.”可知,诚实盒子要求人们在盒子里放入正确数目的钱。故选B。6According to Philip Graves,being dishonest .Ais a disadvantageBshould be 8advocatedCis part of our evolut
29、ionDhelps people survive better答案C解析细节理解题。根据第二段Philip Graves的话“We have evolved with the ability to be dishonest.Its part of our evolutionary psychological make-upbecause if we can gain an advantage over the people around us,we have a greater chance of surviving.”可知,不诚实是我们进化的一部分。故选C。7What does Paragr
30、aph 3 mainly talk about?AThe reason for being honest.BThe benefit of being dishonest.CThe 10outcome of selfishness.DThe importance of group work.答案A解析段落大意题。根据第三段内容尤其是该段首句“So why do we place such importance on being honest if we benefit from being dishonest?”可知,此段主要向我们叙述要诚实的原因。故选A。8What can we infer
31、from the text?AHonesty is always the best policy.BThe author is in favor of dishonesty.CThe market of the new app is promising.DBeing honest with words is sometimes improper.答案D解析推理判断题。根据最后一段第二句“But being honest with words is another matter,saying what we think to someone can get us into hot water.”
32、可知,诚实的话有时候是不恰当的。故选D。.障碍词汇突破(一)阅读下列句子,并根据句意猜测画线部分的意思1Chaplin was not just a genius,but he was among the most influential figures in film history.天才2Angelas 7,000 tuition at university this year will be paid for with scholarships.奖学金3He teased the dog by pulling its tail.戏弄4It requires time and persis
33、tence,so stick with it.毅力;坚持5Resist the temptation to buy the item until youre certain you need it.诱惑6Those who lie and cheat will never get away with it.(做了错事)不受惩罚 7The theory of evolution is the scientific idea that plants and animals develop and change gradually over a long period of time.进化8We a
34、dvocate strict control of pollution to protect the environment.提倡(二)同义词语替换9The movie is about a sweet,touching romance story between a girl and a boy after their online encounter.moving10Five minutes from the end,the outcome of the match was still in doubt.result.长难句理解1When asked why music was so im
35、portant to her,she said,“Music is everything.I do feel part of it.The whole world is music.”句式分析本句话主干为简单句五种句型中的主谓宾结构,主干的主语是 she,谓语是said,宾语是直接引语“Music is everything.I do feel part of it.The whole world is music.”。When asked why music was so important to her是状语从句的省略形式,补充完整为When she was asked why music
36、 was so important to her。精美译文当被问到为什么音乐对她那么重要时,她说:“音乐就是一切,我觉得自己是它的一部分,音乐是全世界。”2For example,in some shops and car parks you can find an honesty boxa box where you pay for something by putting money in itbut it relies on you to put the right amount of cash in.句式分析本句是并列句,第一个简单句是you can find an honesty b
37、ox;a box where you pay for something by putting money in it是同位语,对前面的an honesty box加以解释;where you pay for something by putting money in it是定语从句。第二个简单句是it relies on you to put the right amount of cash in。精美译文例如,在一些商店和停车场,你会发现诚实盒子,就是你往里面放你买东西所花的钱的盒子,但是在盒子里放入正确数目的钱这依靠你自己。专题强化练(十七).单项填空1Physically challe
38、nged as Jack was,he did not himself to his fate.Aresist BreserveCresign Drescue答案C解析考查动词词义辨析。句意为:杰克虽然身体不太好,但是他不愿屈服于自己的命运。resist抵抗,抗拒;reserve储备,保留;resign委托,使听从,屈服;rescue营救,援救。resign oneself to ones fate屈服于自己的命运,为固定短语,故C项正确。2Have you ever been in a situation you know the other person is right yet you
39、cannot agree with him?Awhere BwhichCthat Das答案A解析句意为:你是否曾经处于这样一种境况?你明知道另一个人是对的,但你却不能同意他的看法。分析句子可知,句中的先行词为situation,在从句中作地点状语,应使用关系副词where。3She then took the little key,and opened it,trembling,but could not at first see anything ,because the windows were shut.Aplainly BcloselyCfirmly Dfrequently答案A解析
40、句意为:于是她拿了那把小钥匙,颤抖着打开了它,但是因为窗户都是关着的,一开始没能看清楚任何东西。closely紧密地,接近的;firmly坚定地;frequently频繁地,均与句意不符。plainly清楚地,符合句意。4While interacting with people in India,I was to a way of life completely different from my own.Areduced BexposedCcommitted Dtransferred答案B解析句意为:在印度与人交流时,我接触到了一种生活方式,与我的完全不同。be reduced to减少到
41、,沦落为;be committed to致力于;be transferred to被转移到,均不符合句意。be exposed to接触到,暴露于,符合语境。5Watching basketball games on TV at home is one thing,while going to watch them live is quite another.Aperform BperformingCto perform Dbeing performed答案D解析句意为:在家里的电视上看篮球比赛是一回事,去看现场比赛又是另外一回事。根据句意可知,perform与其逻辑主语them之间为被动关系
42、,且此处表示去现场看正在进行的比赛,故应用being performed作宾语them的补足语,故D项正确。6 work and creative activities have been important drivers of human progress is deeply rooted in our social values.AHow BWhetherCThat DWhy答案C解析句意为:工作和创造性活动是人类进步的重要驱动者,这深深地植根于我们的社会价值观中。“ work and creative activities have been important drivers of
43、human progress”作主语,是主语从句,该从句结构意思完整,故应用that引导该从句。7Dont make a special journey to pick up the laundry for me.Its OK.I to the shop anyway.Awas going Bwill have goneChave gone Dwill be going答案D解析句意为:不用专门为我去取衣服。没关系。反正我都要去商店。由第一句可知,去取衣服是还没有发生的事情,由此可知,去商店是将来的事情,故D选项正确。D选项的将来进行时相当于一般将来时。8What is your impres
44、sion of your former colleague Nick?Hes helpful,and he give us a hand at work.Amust BwouldCmay Dshould答案B解析句意为:你对前同事尼克的印象怎样?他很乐于助人,并经常在工作中帮助我们。must必须,肯定;would过去常常,将;may可能,可以;should竟然,应该。由第一句中的“former colleague”可知,Nick过去常常帮助同事,故B选项正确。9 the oil under the sea,the company has raised ample funds to develo
45、p petroleum exploration equipment.AExploiting BHaving exploitedCTo exploit DExploited答案C解析句意为:为了探索海底石油,该公司筹集了充足的资金来开发石油勘探设备。此处为动词不定式作目的状语,故C选项正确。10Thanks to the special chemical of the soil in the mountainous area,this economic plant grows well there.Acomposition BcompetenceCconstruction Dconclusion
46、答案A解析句意为:由于山区里土壤的特殊化学成分,这种经济作物在那儿生长得非常好。composition构成,合成物,成分;competence能力;construction建造;conclusion结论。根据常识可知,这里指化学成分,A选项正确。.阅读理解A(2022兴化一中考前适应性练习)Primavera SoundTo kick off the summer,theres no better place to be than Barcelona.On the concert lineup,youll find bands like The Zombies,Arcade Fire,and
47、Bon Iver.Then take some time to soak up the local food,wine,and culture.Date: May 31June 4,2022Location: Barcelona,SpainMusic Type:Indie,rock,hip-hopPrice:80300 (around 86323)Recommended places to stay in Barcelona:Hotel 1898Hotel Barcelona UniversalMercer Hotel BarcelonaGovernors BallOne of the gre
48、atest summer concerts in New York City is Governors Ball,which takes place in early June at Randalls Island Park.Some of the many artists playing include Tool,Phoenix,Lorde,Flume,and the Wu-Tang Clan.Date:June 24,2022Location:New York City,New York,USAMusic Type:Rock,hip-hop,popPrice:105305Recommend
49、ed places to stay in New York City:W New York-Union Square,Union Square,New York City,United StatesA loft HarlemSuper 8 Long Island City LGA HotelCourtyard New York Manhattan/Upper East SideBonnarooBonnaroo is another epic summer event that draws in crowds of around 60,000 each year.Some of the most
50、 iconic music legends will be playing this year,including U2,Red Hot Chili Peppers,The Weekend,and Chance the Rapper.Date:June 811,2022Location:Manchester,Tennessee,USAMusic Type:Rock,hip-hopPrice:210.50554feesRecommended places to stay in Manchester:Microtel Inn & Suites by Wyndham ManchesterCountr
51、y Inn & Suites ManchesterThe Ambassador Inn & Luxury语篇解读本篇为应用文,给读者推荐了三个夏天要听的音乐会,以及听音乐会要住的地方,这些音乐会由不同的乐队,在不同的时间、地点演奏,价格也有所不同,但也有共同之处:演奏摇滚和hip-hop(嘻哈)音乐。11On which of the days can you enjoy Rock,hip-hop in Primavera Sound?AJune 1,2022. BJune 5,2022.CJune 9,2022. DJune 11,2022.答案A解析细节理解题。由Primavera Sou
52、nd 中的“Date:May 31June 4,2022”可知,我们可以在5月31日到6月4日之间欣赏Primavera Sound的摇滚和嘻哈音乐,因此A项正确。12To witness iconic music legend Chance the Rapper playing,which of the following is the recommended place to stay?ACourtyard New York Manhattan.BHotel Barcelona Universal.CRandalls Island Park.DThe Ambassador Inn & Lu
53、xury.答案D解析细节理解题。由Bonnaroo中的“Some of the most iconic music legends will be playing this year,including.and Chance the Rapper.”以及推荐地点中包括“The Ambassador Inn & Luxury”可知D项正确。B(2022无锡一中期初考试)MCDONALDS drew ridicule in China when it changed its registered name there to Jingongmen,or “Golden Arches”,in Octo
54、ber,after it was sold to a Chinese corporate.Some on Weibo thought it sounded old-fashioned and awkward,others thinking that it had connotations(隐含意义) of furniture.The fast-food chain was quick to reassure customers that its restaurants would continue to go by Maidanglao,a rough transliteration(音译)
55、that has,over the years,become a recognizable brand name.But for most companies now entering Chinese markets,transliterations are a thing of the past,says Amanda Liu,vice-president of Labbrand(朗标公司),a consultancy based in Shanghai that advises firms on brand names.Companies are instead choosing Chin
56、ese names with meanings that capture peoples imagination.That often involves going beyond a direct translation.New entrants are taking inspiration from BMW,which is the evocative Baoma,or treasure horse,in China,and from Coca-Cola,which is Kekoukele,or delicious happinessThe naming process is forcin
57、g companies to think harder about the image they want to project in China,says Ms Liu.LinkedIn,a professional-networking site owned by Microsoft,chose the name Lingyin,or leading elite,in 2022,signifying more exclusivity than its Western name.Her other corporate customers have included Airbnb,Marvel
58、 Comics and Haribo.Labbrand tests proposals with focus groups,ensuring that the name has no negative associations in any of the major Chinese dialects.A vital part of the process is checking that candidate names have not already been snapped up.The Chinese are energetic trademarkers:in 2022 there we
59、re 2.8m trademark applications in China,more than treble those in America and the EU combined.Companies considering entering the Chinese market might often find that their products have already been given local names,thanks,for example,to coverage in the press.Some even find that their Chinese name
60、has already been trademarked,says Matthew Dresden of Harris Bricken,a law firm,either by their own distributors,competitors seeking to block its entry,counterfeiters(伪造者) hoping to pass as the company,or squatters(擅自占用房屋或土地的人) intending to sell the trademark to the highest bidder.Counterfeiters migh
61、t also take advantage of soundalikes,says Mr Dresden,who advises clients to trademark those,too.Perhaps thanks to these mishaps(小事故),foreign firms are getting wiser to the importance of naming in China.More Chinese firms are also seeking advice on foreign names,says Ms Liu,as they seek to conquer We
62、stern markets.Both know that if they blunder,the social-media critics will be waiting.语篇解读对于那些将进入中国市场的公司来说,采用音译名已是明日黄花,各外国企业转而选择能激发想像的中文名称。中文名促使外国企业进一步思考在中国树立的形象。随着越来越多的中国企业希望占领西方市场,中外企业都知道,如果名字没有取好,社交媒体上的批评就会找上门来。13The example of McDonald in Paragraph 1 indicates that .Aits not a wise move for McDo
63、nald to change its nameBtransliteration becomes less popular for many companiesCChinese customers dont like the new nameDhaving a good name is important for companies答案B解析推理判断题。根据第一段最后一句中“But for most companies now entering Chinese markets,transliterations are a thing of the past”可推断,麦当劳在中国注册的中文名的事例
64、暗示对于许多公司来说采用音译名已成为过去,不太受欢迎了。故选B。14According to the passage,with a proper Chinese name,companies entering the Chinese market are trying to .Ashow a good and impressing imageBproject their ads more widelyCgive inspirations to other companiesDensure that customers are attracted答案A解析细节理解题。根据第三段首句“The na
65、ming process is forcing companies to think harder about the image they want to project in China,.”可知,中文取名促使外国企业进一步思考在中国树立的形象。因此推断,有合适的中文名,进入中国市场的公司正努力留下好的、令人印象深刻的形象。故选A。15Which of the following is NOT true according to the passage?ABMW and Coca-Colas Chinese names are good examples for other compani
66、es.BWith the Chinese name Lingyin,LinkedIn has more elite members than before.CChinese firms also emphasize their foreign names.DChinese trademark applications are much more than those of America.答案B解析细节理解题。根据第二段最后一句可推断,宝马和可口可乐是好的中文名,对于外国公司是好例子,故A项正确;根据最后一段第二句可知,中国公司也开始重视他们的外国名称,故C项正确;根据第四段第二句可知,中国的
67、商标申请要比美国多得多,故D项正确。根据第三段的内容可知,并没提到有了“领英”这个中文名词,LinkedIn拥有比以前更多的精英会员。故B项错误。.完形填空(2022山东聊城一模)One evening I was walking down a dimly(昏暗地) lit street.Just then I heard 16 coming from behind some bushes only yards from where I stood. 17 ,I slowed down to listen,and panicked when I 18 that they were the so
68、unds from a girl being 19 .Should I get involved?I was frightened for my own 20 ,and cursed(咒骂) myself for having suddenly decided to take a(n) 21 route home that night.What if I became another 22 ? Shouldnt I just run to the nearest phone and call the police?I knew I had to 23 fast.I could not turn
69、 my back on the fate of this unknown girl,even if it meant 24 my own life.I am not a(n) 25 man,nor am I athletic.But 26 I had finally decided to offer help,I became strangely transformed.I ran behind the bushes and 27 the attacker off the girl.We fell to the ground,where we fought for a few minutes
70、until the attacker jumped up and 28 .I struggled to rise from the ground and 29 the girl,who was sobbing behind a tree.In the darkness,I could 30 see her outline,but I could certainly 31 her trembling shock.Not wanting to frighten her any further,I spoke to her from a 32 .“Its OK,” I said 33 .“The m
71、an ran away.You are safe now.”There was a long pause and then I heard the words,uttered(说) in wonder,in 34 .“Dad,is that you?” And then,from behind the tree, 35 my youngest daughter,Katherine.God has a way of allowing us to be in the right place at the right time.语篇解读作者晚上路遇女孩受到攻击,经过思想斗争后出手帮助,赶跑了攻击者。
72、最后发现救的是自己的小女儿。最后感慨上帝有一种方式让我们在正确的时间出现在正确的地方。16A.whispers BscreamsClaughter Dprayers答案B解析whisper低语;scream尖叫;laughter笑;prayer祈祷。根据句中“dimly(昏暗地) lit street”和“behind some bushes”的场景描写及下句的 panicked和下文“the attacker off the girl”可知,作者听到了女孩的尖叫声。故选B。17A.Alarmed BDeterminedCConvinced DEmbarrassed答案A解析alarmed惊恐
73、的;determined坚决的;convinced确信的;embarrassed尴尬的。根据当时的情境:在昏暗的街道上,灌木丛后传出女孩的尖叫声,可知作者当时很惊恐。故选A。18A.noticed BrememberedCrealized Ddoubted答案C解析notice注意到;remember记得;realize认出;doubt怀疑。作者通过判断,意识到声音来自被攻击的女孩。故选C。19A.treated BquestionedCscolded Dattacked答案D解析treat治疗;question询问;scold责骂;attack攻击。根据下文的the attacker可知,女
74、孩正被攻击。故选D。20A.mistake BdiscoveryCschedule Dsafety答案D解析mistake错误;discovery发现;schedule时间表;safety安全。遇到这种情况,作者为自己的安全担心,怕参与其中自己会面临危险。故选D。21A.new BusualCdangerous Dnormal答案A解析new新的;usual通常的;dangerous危险的;normal正常的。作者咒骂自己那晚突然决定走一条新路线回家。故选A。22A.witness BlistenerCloser Dvictim答案D解析witness证人;listener听众;loser失败
75、者;victim受害人。此处指作者思考如果自己成为另一个受害人怎么办。故选D。23A.leave BspeakCact Dstrike答案C解析leave离开;speak说;act行动;strike罢工。作者意识到自己必须马上行动,帮助受攻击的女孩。故选C。24A.risking BdamagingCsaving Dpreventing答案A解析risk冒险;damage破坏;save挽救;prevent防止。此处指如果去帮助女孩,可能意味着自己要冒生命危险。故选A。25A.selfish BbraveCenthusiastic Dcurious答案B解析selfish自私的;brave勇敢的
76、;enthusiastic热情的;curious好奇的。作者认为自己不是个勇敢的人,也并不健壮,但决定帮助女孩。故选B。26A.once Beven ifCas if Duntil答案A解析once一旦;even if即使;as if好像;until直到。作者一旦决定提供帮助,自己就奇怪地发生了巨大改变。故选A。27A.threw BpulledCput Dlost答案B解析throw抛;pull拉;put放;lose遗失。我跑到灌木丛后把攻击者从女孩那里拉开。故选B。28A.shouted BescapedCfroze Dsearched答案B解析shout呼喊;escape逃跑;freez
77、e冻结;search搜寻。作者和攻击者搏斗了一会,直到他跳起来逃跑了。故选B。29A.approached BrecognizedChugged Dwarned答案A解析approach走近;recognize认出;hug拥抱;warn警告。作者挣扎着从地上起来,走近女孩。故选A。30A.clearly BgraduallyCbarely Dsurprisingly答案C解析clearly清晰地;gradually逐渐地;barely仅仅,勉强;surprisingly惊人地。此处指作者勉强看到女孩的轮廓。故选C。31A.show BmeasureCdiscover Dsense答案D解析sh
78、ow显示;measure测量;discover发现;sense感觉到。此处指作者能够感觉到女孩因受到惊吓而颤抖。故选D。32A.bush BtreeCdistance Dcorner答案C解析bush灌木;tree树;distance距离;corner角落。作者不想再让女孩受到惊吓,所以隔着一段距离和她说话。故选C。33A.suddenly BpatientlyCquickly Dsoftly答案D解析suddenly突然;patiently耐心地;quickly迅速地;softly温柔地。因为女孩刚受到惊吓,所以作者是温柔地和她说话。根据常识选D。34A.shock BamazementCpanic Dsilence答案B解析shock震惊;amazement惊异;panic恐慌;silence沉默。此处指停顿了一会后,作者听到了惊异地提问。故选B。35A.stepped BhidCmarched Dpassed答案A解析step迈步,跨步,行走;hide隐藏;march前进;pass通过。此处指从树后走出了作者的小女儿凯瑟琳。故选A。21