收藏 分享(赏)

武汉市2014高考英语阅读理解训练题(5)附答案.doc

上传人:a**** 文档编号:557592 上传时间:2025-12-10 格式:DOC 页数:9 大小:64KB
下载 相关 举报
武汉市2014高考英语阅读理解训练题(5)附答案.doc_第1页
第1页 / 共9页
武汉市2014高考英语阅读理解训练题(5)附答案.doc_第2页
第2页 / 共9页
武汉市2014高考英语阅读理解训练题(5)附答案.doc_第3页
第3页 / 共9页
武汉市2014高考英语阅读理解训练题(5)附答案.doc_第4页
第4页 / 共9页
武汉市2014高考英语阅读理解训练题(5)附答案.doc_第5页
第5页 / 共9页
武汉市2014高考英语阅读理解训练题(5)附答案.doc_第6页
第6页 / 共9页
武汉市2014高考英语阅读理解训练题(5)附答案.doc_第7页
第7页 / 共9页
武汉市2014高考英语阅读理解训练题(5)附答案.doc_第8页
第8页 / 共9页
武汉市2014高考英语阅读理解训练题(5)附答案.doc_第9页
第9页 / 共9页
亲,该文档总共9页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、武汉市2014高考英语阅读理解训练题(5)附答案 I shall never forget the night,a few years ago,when Marion JDouglas was a student in one of my adulteducation classes. He told us how tragedy had struck at his home,not once,but twice. The first time he had lost his fiveyearold daughter. He and his wife thought they couldnt

2、bear that first loss;but,as he said,“Ten months later,God gave us another little girl and she died in five days.”This double bereavement was almost too much to bear. “I couldnt take it,” this father told us,“I couldnt sleep,eat,rest or relax. My nerves were entirely shaken and my confidence gone. ”A

3、t last he went to doctors;one recommended sleeping pills and another recommended a trip,but neither helped. He said,“My body felt as if it was surrounded in a vice (大钳子),and the jaws of the vice were being drawn tighter and tighter.” The tension of grief (悲伤)if you have ever been paralyzed (使瘫痪) by

4、sorrow,you know what he meant.“But thank God,I had one child lefta fouryearold son. He gave me the solution to my problem. One afternoon as I sat around feeling sorry for myself,he asked,Daddy,will you build a boat for me? I was in no mood to build a boat;in fact,I was in no mood to do anything. But

5、 my son is a persistent little fellow!I had to give in. Building that toy boat took me about three hours. By the time it was finished,I realized that those three hours spent building that boat were first hours of mental relaxation and peace that I had had in months!I realized that it is difficult to

6、 worry while you are busy doing something that requires planning and thinking. In my case,building the boat had knocked worry out of the ring. So I determined to keep busy.”“The following night,I made a list of jobs that ought to be done. Scores of items needed to be repaired. Amazingly,I had made a

7、 list of 242 items that needed attention. During the last two years I have completed most of them. I am busy so that I have no time for worry.”No time for worry!That is exactly what Winston Churchill said when he was working eighteen hours a day at the height of the war. When he was asked if he worr

8、ied about his huge responsibilities,he said,“I am too busy. I have no time for worry.”17The underlined word “bereavement” in the second paragraph refers to_.Ahaving lost a loved oneBhaving lost a valuable articleChaving lost a profitmaking businessDhaving lost a wellpaid job18Marion felt his body as

9、 if it was caught in a vice because_.Ahe couldnt earn enough money to support his familyBhe was suffering from sleeplessness diseaseChe couldnt get out of mental pressureDhe felt tired of adulteducation classes19Marion made a list of over 200 items that needed to be repaired because_.Ahe hadnt been

10、able to spare time to mend themBhe wanted to kill his free time by repairing themCthe items had actually been broken and needed attentionDrepairing the items helped crowd worry out of his mind20At the end of the passage,the author wrote about Winston Churchill in order to_.Aprove that he followed Ch

11、urchills exampleBsupport his students solution to his problemCshow that he was successful in his careerDclarify how his conclusion was reached(E篇) ACDB*结束河北省高考英语二轮复习专题训练:阅读理解(46) If you are a male and you are reading this, congratulations: you are a survivor. According to statistics, you are more th

12、an twice as likely to die of skin cancer than a woman, and nine times more likely to die of AIDS. Assuming you make it to the end of your natural term, about 78 years for men in Australia, you will die on average five years before a woman.There are many reasons for this, men take more risks than wom

13、en and are more likely to drink and smoke, but perhaps more importantly, men dont go to the doctor.“Men arent seeing doctors as often as they should,” says Dr. Gullotta, “This is particularly so for the over-40s, when diseases tend to strike.” Gullotta says a healthy man should visit the doctor ever

14、y year or two. For those over 45,it should be at least once a year.According to a recent survey, 95%of women aged between 15 and early 40s see a doctor once a year, compared to 70% of men in the same age group.“A lot of men think they are invincible (不可战胜的)”Gullotta says “They only come in when a fr

15、iend drops dead on the golf course and they think Dear me, if it could happen to him, ”Then there is the ostrich (鸵鸟)approach, “Some men are scared of what might be there and would rather not know, ” says Dr. Ross Cartmill.“ Most men get their cars serviced more often than they service their bodies,

16、” Cartmill says. He believes most diseases that commonly affect men could be addressed by preventive check-ups. Regular check-ups for men would inevitably(不可避免地) place stress on the public purse. Cartmill says. “But prevention is cheaper in the long run than having to treat the diseases. Besides, th

17、e final cost is far greater.”6. Which is the most important reason why men die five years earlier on average than women according to the passage ?A. Men drink and smoke much more than women.B. Men arent as cautious as women in face of danger.C. Men dont seek medical care as often as women.D. Men are

18、 more likely to suffer from fatal diseases.7.Which of the following best completes the sentence “Dear me, if it could happen to him,”in paragraph5 ?A. I should avoid playing golf.B. I should consider myself lucky.C. it would be a big misfortune.D. it could happen to me, too.8. What does Dr. Ross Car

19、tmill mean by “the ostrich approach” in paragraph 6 ?A. A new treatment for certain psychological problems.B. Refusal to get medical treatment for fear of the pain involved.C. Unwillingness to find out about ones disease because of fear.D. A casual attitude towards ones health conditions.9. What doe

20、s Cartmill say about regular check-ups for men?A. They may increase public expenses.B. They will save money in the long run.C. They may cause psychological stress on men.D. They will enable men to live as long as women. 6-9 CDCB *结束阅读理解、专题训练(*)、阅读理解中的指代(2) 活学活用根据上单元所学技巧,完成下列读写任务TAIBEIIncreasing numb

21、ers of Taiwanese students are joining the islands “China rush”,seeking education on the Chinese mainland.According to official Chinese figures,the number of Taiwanese students admitted into college and postgraduate(研究生)programs on the mainland totaled 461 in 1996,928 in 1997 and 839 in 1998.Although

22、 no latest official numbers were available,” Netbig.Com said this number had risen between 30 to 50 percent annually in the past two years with well over 1,000 entering mainland campuses last year.The Internet site,based in the Chinese city of Shenzhen,provides education service and information on C

23、hinese mainland college and universities. “Many Taiwanese believe a Chinese education giving more knowledge about the people and culture in the mainland will increase their chances in the Chinese job market,Net.Com vicepresident Ingrid Huang said.“I believe it will give me handson experience in the

24、business field in the Chinese mainland and a better understanding of the Chinese mainland people,” said Lydia Chang,a 19yearold majoring in journalism at Shih Shin University.Chang plans to go on to get a masters degree in business administration in Shanghai,which she says offers the best environmen

25、t for such studies.A journalism graduate student,surnamed Lin,at the National Taiwan University said he would like to study law on the Chinese mainland since “there will be better career prospects now that more Taiwanese companies are going there”“They hope the children could build up connections wh

26、ich could later become useful in their business operations,” said Yang Chingyao,professor of the Chinese mainland studies.A Netbig.Com survey showed the campuses favored by Taiwan students included Beijing,Qinghua and Renmin universities in Beijing,and Jinan and Zhongshan universities in Guangzhou.T

27、he most popular studies were law,business and Chinese medicine.At present,Chinese Taibei doesnt recognize diplomas earned in the Chinese mainland nor help with any inquiries about studying there.But recognizing the trend,education authorities are giving a final form to a policy accepting certificate

28、s(证书)from selected universities.以约30词概括短文大意_.根据所读短文,选择正确答案,说出第3题的解题思路1More Taiwanese students study on the Chinese mainland because _.ATaiwan will reunite with the mainland sooner or laterBthe fees asked for are lower than those of TaiwanCwhat they have learned on the mainland will bring them a brig

29、ht futureDthere are many famous universities for them to choose2Some business executives were sending their children to study in the Chinese mainland so that their children _.Acould receive better educationBcould learn more about the policy thereCcould do well in the business operationsDcould make m

30、ore friends there3The underlined word “it” in the third paragraph refers to _.ANetbig.ComBa Chinese education on the mainland Cthe Chinese job marketDthe university4The author wrote the article to tell us _.Amore Taiwanese students are studying on the mainlandBthe number of Taiwanese students going

31、to universities on the mainland had been increasing year after yearCeducation on the mainland is more attractive compared with that of TaiwanDTaiwan and the mainland should cooperate with each other in every field5Which is true according to the passage?AChinese Taibei recognizes diplomas earned on t

32、he Chinese mainland.BThe number of Taiwanese students going to study on the mainland will surely be increasing in the next few years.CChinese Taibei doesnt help with any inquiries about Taiwanese studying in the mainland.DEducation of Taiwan is far behind the mainland.参考答案Increasing numbers of Taiwa

33、nese students are seeking education on the Chinese mainland,believing a Chinese education gives them more knowledge about the mainland and more chances in the Chinese job market.(31words)1解析:细节理解题。综合文章第二、三、四自然段可知,台湾学生来中国留学是为自己以后找到好的工作创造更多的机会和途径。答案:C2解析:推理判断题。通过文章第五自然段中“They hope the children could b

34、uild up connections which could later become useful in their business operations,” 一句话可知。答案:C3解析:意义猜测题。通过原文可知这里“it”指的是“大陆的教育”。答案:B4解析:主旨大意题。虽然现在台湾学生来中国留学的人数在增加,但是文章并没有说大陆教育比台湾教育更吸引人,也没有谈到台湾和大陆的合作。答案:A5解析:推理判断题。通过文章最后一自然段第一句话“At present,Chinese Taibei doesnt recognize diplomas earned in the Chinese m

35、ainland nor help with any inquiries about studying there.”可知台北不承认大陆学历,也不为台湾来中国留学的学生提供任何帮助;另外文章也没有说下一步台湾来中国留学的学生肯定会增加,也没有说台湾教育落后于大陆。答案:C*结束 Beijing - A recent Chinese blockbuster (轰动的作品) “A World Without Thieves” is based on the experiences of a young migrant worker (民工)carrying 60,000 yuan on a trai

36、n packed with thievesBut while the image of a warm-hearted but somewhat naive migrant worker may have made film fans chuckle, its a sure bet that most of Chinas migrant workers are yet to step into a cinema to admire it“Forty yuan a ticket? I cant afford it,” said Shen Jie, a migrant worker at a con

37、struction site in Dongzhimen, east BeijingShen found it hard to remember when he last watched a film, or what it was about“It must be 10 years ago,” he saidThough they are the builders of the nations theaters and cinemas, a limited cultural life is common among Chinas 120 million migrant workersShen

38、 arrived from East Chinas Zhejiang Province in1991Life was better then; money seemed to come more easily“Now, as more and more workers are rushing to the capital, its too hard to earn money, and none of us dare think about watching films,” he saidFor many like Shen, the dream is earning enough to pa

39、y for their childrens education so they can find jobs in the cities and say goodbye to the hardships of rural life foreverThis drives them to work hard and save as much as possibleWith a monthly salary of less than 500 yuan, Shen has to send money home to his little son and silver-haired parentsIn S

40、hens small dormitory, which he shares with seven other co-workers, there is a well-thumbed copy of a magazine published in 1998A recent survey by local media revealed that 80 percent of migrant workers spent their spare time sleeping and chatting because of exhaust and a lack of incomeThe same surve

41、y found that 47 percent of migrant workers have to work for more than 10 hours a dayAround 40 percent do not even possess a book, and nearly 60 percent say they are dissatisfied with their cultural lifeLike many of Shens co-workers, reading newspapers and hanging out in Beijings streets provide even

42、ing entertainment From China Daily9We can infer from the passage “A World Without Thieves” is a film that _ Atalks about experiences of a group of thieves Bdeals with the life of migrant workersCexplains how to catch thieves on trains Dattracts many migrant workers10As for the migrant worker, Shen J

43、ie, _Alife was harder when he first came to work in BeijingBhe enjoyed a lot of films ten years agoChis wish was to pay for his sons education Dthe capital is too hard a place for him to make any money11According the passage, which of the following is TRUE _Athe workers enjoy reading very much, no m

44、atter how old the magazines are Bthe workers have so little to read that they often read the same magazine again and againCthe workers enjoy magazines because they are easy to understandDthe workers think highly of the copy of the magazine published in 199812The main idea of this passage is that migrant workers _ Alack cultural experiencesBare not very well-paid in Beijing Care looked down upon by city people Dneed the governments attentionB) DCBA *结束

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1