1、完形填空。阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。There are times when people are so tired that they fall asleep almost anywhere. We can see there is a lot of sleeping on the bus or train on the _1_ home from work in the evenings. A man will be _2_ the newspaper, and seconds later it _3_ as if he is tryin
2、g to _4_ it. Or he will fall asleep on the shoulder of the stranger _5_ next to him. _6_ place where unplanned short sleep _7_ is in the lecture hall where a student will start snoring (打鼾)so _8_that the professor has to ask another student to _9_ the sleeper awake. A more embarrassing (尴尬的) situati
3、on occurs when a student starts falling into sleep and the _10_ of the head pushes the arm off the _11_, and the movement carries the _12_ of the body along. The student wakes up on the floor with no _13_ of getting there. The worst time to fall asleep is when _14_. Police reports are full of _15_ t
4、hat occur when people fall into sleep and go _16_ the road. If the drivers are _17_, they are not seriously hurt. One womans car, _18_ , went into the river. She woke up in four feet of _19_ and thought it was raining. When people are really _20_, nothing will stop them from falling asleepno matter
5、where they are.很多时候人们疲惫了就会打瞌睡,当睡意来袭时不论身在何处都会很快入眠。例如乘车时、听讲座时,甚至开车时,人们都会因疲惫而睡着。1A.way BtrackCpath Droad答案:A。由下文的in the evenings可知是“在下班回家的路上”,用on the way home from work表示。2A.buying BfoldingCdelivering Dreading答案:D。由上文的on the bus or train可知是在车上“读”报。buy买;fold折叠;deliver递送。3A.acts BshowsCappears Dsounds答案:
6、C。由下文的he is trying to_ it 可知此处是“看起来”好像。由此可知C项正确。4A.open BeatCfind Dfinish答案:B。坐车打瞌睡时会不停地点头,看起来像“吃”报纸。5A.lying BwaitingCtalking Dsitting答案:D。句意:或者他会靠在坐在他旁边的陌生人的肩上睡觉。lie躺;wait等待;talk谈话;sit坐。6A.Next BEveryCAnother DOne答案:C。上文介绍的是在车上,此处再介绍“另一个”地方,故用another。7A.goes on Bends upClasts Dreturns答案:A。go on发生,
7、进行;end up结束;last持续,维持;return归还。8A.bravely BhappilyCloudly Dcarelessly答案:C。学生打鼾声音太“大”,以致教授不得不让另一个同学把他“晃”醒。bravely勇敢地;happily高兴地;loudly大声地;carelessly粗心地。9A.leave BshakeCkeep Dwatch答案:B。见8题解析。10A.size BshapeCweight Dstrength答案:C。学生开始入睡,头的重量将胳膊推离桌面,同时带动身体的其余部分滑到地板上。size大小;shape形状;weight重量;strength体力。11A
8、.cushion BdeskCshoulder Dbook答案:B。学生在教室内上课,故选desk。12A.action BpositionCrest Dside答案:C。由上文中提到的头及胳膊的活动,以及下句The student wakes up on the floor.可知答案为C项。13A.memory BreasonCquestion Dpurpose答案:A。因学生睡着了,所以不记得发生的事情,故选memory。14A.thinking BworkingCwalking Ddriving答案:D。由下文的the drivers可知D项正确。15A.changes BeventsC
9、ideas Daccidents答案:D。由下文知此处指发生在路上的“交通事故”。16A.up BoffC along Ddown答案:B。由上文的people fall into sleep可知车会“驶离”公路。17A.lucky BawakeCcalm Dstrong答案:A。由下文的they are not seriously hurt可知此处应为“如果司机幸运”。18A.in time Bat firstCas usual Dfor example答案:D。此处要举例说明。in time及时;at first首先;as usual像往常一样;for example 例如。19A.dus
10、t BwaterCgrass Dbush答案:B。由上句的went into the river可知。20A.tired BdrunkClonely Dlazy答案:A。前后呼应,由文章第一句话可知A项正确。【黑龙江省哈三中2014高考英语试题】完型填空。阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Generally speaking, a British is widely regarded as a quiet, shy and conservative (保守) person who is 41 only among
11、 those with whom he is familiar. When a stranger is present, he often seems nervous, 42 embarrassed. You have to take a commuter train (通勤车) any morning or evening to 43 the truth of this. Serious-looking businessmen and women sit reading their newspapers or 44 off in a corner; hardly anybody talks,
12、 since to do so would be considered quite offensive (冒犯的). 45 , there is an unwritten but clearly understood code of behavior, which, once 46 , makes the offender immediately the object of 47 .One of the few things we can say about the British with certainty is that a British takes a(n) 48 to the di
13、scussion of their weather and that, if given a chance, he will talk about it 49 . Some people argue that it is because the British weather 50 follows forecast and thus becomes a source of interest to everyone. This may be so. Certainly a British cannot have much 51 in the weathermen, whose predictio
14、ns, in many cases, 52 to be wrong! The man in the street seems to be as accurate or as inaccurate as the weathermen in his 53 .Foreigners may be surprised at the number of references 54 weather that the British make to each other in the course of a single day. Very often conversational greetings are
15、 55 by comments on the weather. “Nice day, isnt it?” “Beautiful day!” may well be heard instead of “Good morning, how are you?” 56 the foreigner may consider this exaggerated (夸大) and comic, it is worthwhile pointing out that it could be used to his 57 . If he wants to start a conversation with a Br
16、itish but is 58 to know where to begin, he could do well to mention the state of the weather. It is a(n) 59 subject to which a response may well be 60 of even the most reserved of the British.41.A.relaxedB.frustratedC.amusedD.exhausted42.A.yetB.otherwiseC.evenD.so43.A.experienceB.witnessC.watchD.und
17、ertake44.A. whisperingB. murmuringC. nodding D. laughing45. A.HopefullyB.ExactlyC.FrequentlyD.Obviously46.A. developedB.observedC.followedD.broken47.A.doubtB.argumentC.criticismD.praise48.A.emotionB.fancyC.likelinessD.judgment49.A.atlengthB.at lastC.at mostD.at least50. A. alwaysB. oftenC. constantl
18、yD. seldom51.A.faithB.reliefC.honorD.credit52. A. put outB. make out C. turn outD. find out来源:21世纪教育网53.A.considerationB.predictionC.approvalD.appreciation54.A.aboutB.onC.inD.to55.A.startedB.conductedC.replacedD.proposed56.A.SinceB.AlthoughC.HoweverD.Onlyif57.A. benefitB. advantageC. disadvantageD.
19、favor58. A.atalossB.in detailC.in groups D.onoccasion59. A. avoidableB. steadyC. optionalD. safe60. A. expected B. askedC. wishedD. reminded【参考答案】完形填空4145 ACBCD 4650 DCBAD 5155 ACBDC 5660 BBADA完形填空-夹叙夹议文I used to believe in the American Dream,which meant a job,a mortgage(按揭),credit cards,success.I w
20、anted it and worked toward it like everyone else,all of us _21_ chasing the same thing.One year,through a series of unhappy events,it all fell _22_.I found myself homeless and alone.I had my truck and $56.I _23_ the countryside for some place I could rent for the _24_ possible amount.I came upon a s
21、habby house four miles up a winding mountain road _25_the Potomac River in West Virginia.It was_26_,full of broken glass and rubbish.I found the owner,rented it,and _27_ a corner to camp in.The locals knew nothing about me,_28_ slowly,they started teaching me the _29_ of being a neighbor.They droppe
22、d off blankets,candles,and tools,and began _30_ around to chat.They started to teach me a belief in a _31_ American Dreamnot the one of individual achievement but of _32_.What I had believed in,all those things I thought were_33_ for a civilized life,were nonexistent in this place._34_ on the mounta
23、in,my most valuable possessions were my _35_ with my neighbors.Four years later,I moved back into _36_.I saw many people were having a really hard time,_37_ their jobs and homes.I managed to rent a big enough house to _38_ a handful of people.There are four of us now in the house,but over time Ive h
24、ad nine people come in and move on to other places.Wed all be in _39_ if we hadnt banded together.The American Dream I believe in now is a shared one.Its not so much about what I can get for myself;its about _40_ we can all get by together.【语篇解读】 本文属于夹叙夹议的文体。作者从自己的亲身经历,反映出一个人的梦不是美国梦,所有人的梦才是美国梦,只有大家共
25、同努力才能实现共同的梦想。21A.separately Bequally Cviolently Dnaturally解析句意:我们都在各自地追求同样的事物。separately“各自地”,equally“平等地”,violently“猛烈地”,naturally“自然地”。答案A22A.off Bapart Cover Dout解析句意:经历了一系列的不幸,一切都破碎了。fall off“跌落,掉下”,fall apart“崩溃,破碎”,fall over“跌倒,摔倒”,fall out“掉队,争吵”。答案B23A.crossed Bleft Ctoured Dsearched解析句意:我在农
26、村寻找一处租金最便宜的地方。crossed“横穿”,left“离开”,toured“旅游”,searched“搜寻”。答案D24A.fullest Blargest Cfairest Dcheapest解析租最“便宜”的是理所当然。答案D25A.at Bthrough Cover Dround解析句意:我在西弗吉尼亚州偶然找到了一处破旧的房子,它位于在Potomac河上一条崎岖的山路上方。答案C26A.occupied Babandoned Cemptied Drobbed解析句意:它被荒废了,到处都是碎玻璃和垃圾。occupied“占领,占据”,abandoned“废弃的,遗弃的”,empt
27、ied“空的,空虚的”,robbed“抢劫的”。答案B27A.turned Bapproached Ccleared Dcut解析clear a corner to camp in.意为清理了一角来驻扎下来。答案C28A.but Balthough Cotherwise Dfor解析句意:当地人对我一无所知,但是,慢慢地他们开始教我成为邻居的艺术。答案A29A.benefit Blesson Cnature Dart解析benefit“利益,好处”,lesson“课程,教训”,nature“自然”,art“艺术”。答案D30A.sticking Blooking Cswinging Dturn
28、ing解析句意:他们放下毛毡,蜡烛和工具,并且开始留下来聊天。stick around“徘徊,逗留”,look around“环视”,swing around“到处摇摆”,turn around“转身”。答案A31A.wild Breal Cdifferent Dremote解析句意:他们开始另一种不同美国梦的信念,它不是个人的成就而是睦邻友好之梦。答案C32A.neighborliness Bhappiness Cfriendliness Dkindness解析neighborliness“和睦,邻人之谊”,happiness“幸福”,friendliness“友好”,kindness“善良
29、”。答案A33A.unique Bexpensive Crare Dnecessary解析句意:我最初相信这些东西,在文明生活中是必须的,在这种地方是不存在的。答案D34A.Up BDown CDeep DAlong解析句意:在山上面,我最有价值的财产是与邻居的关系。up在上文中有出处。答案A35A.cooperation Brelationships Csatisfaction Dappointments解析cooperation“合作”,relationships“关系”,satisfaction“满意”,appointments“预约”。答案B36A.reality Bsociety C
30、town Dlife解析句意:四年后,我搬回了城市。根据上文的countryside可推出。答案C37A.creating Blosing Cquitting Doffering解析句意:我看到许多人生活艰辛,失去工作和家园。create“创造”,lose“失去”,quit“放弃”,offer“提供”。答案B38A.put in Bturn in Ctake in Dget in解析句意:我租了一间足够大的房子,可以容纳许多人。put in“放入,提交”,turn in“上交,告发”,take in“接受,拘留”,get in“进入,收获”。答案C39A.yards Bshelters Cca
31、mps Dcottages解析句意:如果我们不团结起来,我们都将住在庇护所里。in yards“在庭院里”,in shelters“在庇护所里,在收容所里”,in camps“在营地”,in cottages“在小村庄里”。答案B40A.when Bwhat Cwhether Dhow解析句意:它并不关乎我们为自己得到什么,而是关乎如何协作。答案D文体技法归纳夹叙夹议完形填空所选的文章一般富于哲理性,往往可以从一件看似平淡的小事中悟出深刻的人生哲理,因此耐人寻味,可读性较强。在结构上,作者首先叙述一件事情,然后就此事情引申出一个深刻的社会话题或就此事提出自己的观点;或者先提出一种观点或看法,然
32、后就这一观点或看法用具体的事例加以说明,最后再进一步阐述或作出结论。夹叙夹议文在语言上又具有议论文的特点:语言客观、准确、逻辑性强,且具有概括性。那么,我们在做夹叙夹议文类的完形填空题时,需要注意哪些方面呢?1重视文章首句夹叙夹议文常常以文章的标题、首句或简短的第一段导入话题,然后以顺叙或倒叙等叙事的方式适当加以描写,通过巧妙安排,在文章最后概括主题。因此,在解答夹叙夹议文类的完形填空时,考生首先要读懂第一段,尤其是文章的第一句话,这样就可以迅速总结出全文的主旨大意。2理清文章结构夹叙夹议文类的文章通常是先进行叙述,然后在段落的结尾或文章的末尾展开议论,提出故事所包含的哲理或总结自己的观点。做题时,考生要跟着作者的思路读全文,思维要有灵活性,要随着记叙与议论的转换,及时调整思维方式。只有理清了文章的结构,才能更容易地理解文章,作出正确的选择。3抓住文章线索理解夹叙夹议类文章要抓住线索,注意情节的变化,以求综观上下文,达到整体理解文意,从而避免片面性和断章取义。找出叙述、议论部分相关的命题规律与特点,分清论点、论据的习惯表达方式,找准文章的论点、论据和结论句式,使叙述与议论浑然一体。