1、省前中2022届高二第一学期期中考试英 语 试 卷第一部分 听力 (共两节,满分30分)第一节(共5小题; 每小题1.5分, 满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why do people take part in the world-class match every year?A. To receive intensive training.B. To repay their
2、country.C. To get glory for their country.【答案】C【解析】【原文】W: Thousands of young people participate in this world-class competition per year.M: Yes. they represent their country to come here in the hope of winning honor for their country. Most of them have received intensive training for some time.2. 【此
3、处可播放相关音频,请去附件查看】What do we know about the little girl?A. She was dancing.B. She was in high spirits.C. She was buying a skirt.【答案】B【解析】【原文】W: There was a merry smile on the cute little girls face, and she walked lightly down the stairs like dancing.M: She got a beloved skirt. Which girl doesnt like
4、new clothes?3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What did the woman do last night?A. She had weight-loss pills.B. She ordered a takeout.C. She felt very angry.【答案】B【解析】【原文】W: We felt very hungry last night. Thus, we just had a takeaway at midnight.M: What? Didnt you say that you wanted to lose weight?4. 【此处可播放相关音频,
5、请去附件查看】Why are Australians proud of kangaroos?A. They live only in Australia.B. Their images are beautiful.C. They are Australias only symbol.【答案】A【解析】【原文】W: When people mention Australia, they usually have images of kangaroos in their minds.M: This is indeed the case. After all, kangaroos are uniqu
6、e to Australia. As one of Australias symbols, kangaroos have been the locals pride.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will they find a person to do?A. To check the office.B. To download the file.C. To handle the Internet problem.【答案】C【解析】【原文】W: The Internet speed in the office was really bad. I spent a lot o
7、f time and eventually downloaded the file.M: Maybe we should look for a person to see where the problem lies.第二节(共15小题; 每小题1.5分, 满分22.5分) 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟; 听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Wh
8、at day is it today probably?A. Tuesday.B. Wednesday.C. Thursday.7. What will the man probably do first?A. Finish the textbook.B. Write the essay.C. Do the task online.【答案】6. C 7. C【解析】【原文】M: I didnt go to the last two classes. What homework have I missed?W: Loads! There was an essay due this Monday.
9、 M: Oh, that was three days ago.W: Dont worry. I dont think itll be a problem if you dont do it. There were some more activities on the website. I noticed they wont be available after tomorrow. Then there were a few pages from our course book to complete. That can wait, though.M: Okay, thanks, Ill g
10、et on with that online stuff straight away before its taken down. Ill leave the course book until Ive caught up there.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What does the man say about the house in Eccles?A. It was the cheapest.B. It was the biggest.C. It was the newest.9. What was the disadvantage o
11、f the house in Monton?A. It was old.B. It was noisy.C. It was unfurnished.【答案】8. A 9. B【解析】【原文】W: Well, I think they were much better than the ones we saw yesterday. What do you think of the house in Eccles?M: Well, I think it was OK-and it was the least expensive place in this area. W: Yes. That wa
12、s true. M: The wooden floors were lovely, and it had a new kitchen. Also, it seemed slightly bigger than our house.W: No. I think it was the same size as ours. It just seemed bigger because it had no furniture.M: Yeah. maybe. W: Anyway, I preferred the house in Monton, because it was built in a trad
13、itional style. But it was on a very busy road. It was much noisier than the other two.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. Why does the woman meet the man?A. To look at the apartment.B. To deliver some furniture.C. To have a meal together.11. What can we know from the conversation?A. The cupboard
14、is small.B. The kitchen is empty.C. The night table is great.12. When will the speakers meet next time probably?A. In two days.B. In four days.C. In five days.【答案】10. A 11. C 12. C【解析】【原文】W: Hello, Mr. Harris. I called about your ad in the school paper.M: Oh, yes. Come in and Ill show you around. As
15、 you can see, its one large room divided into a living room and a bedroom. The furniture is not new but its good.W: I like that night table next to the bed.M: The cupboard on the other side of the bed is big so you have lots of storage space.W: Thats good. Ive got a lot of clothes. Could I move the
16、sofa closer to the window? I have a coffee table that would look great with it. M: Yes, you can make any changes you like, as long as you dont damage anything. W: About cooking? Can I see the kitchen? M: Yes, of course. Its over there. You have a stove and refrigerator and a few dishes.W: Fine. I re
17、ally like the apartment. And the price in the ad is fine with me.M: OK. I need one months deposit and two references. So, if everything is OK you can move in on. . . today is Wednesday. How about next Monday? W: Perfect. See you then.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What does the man suggest s
18、eeing at first?A. A circus.B. A musical.C. A comedy.14. Which of the following is launched last week?A. The Dancing Queen.B. Take It or Leave It.C. Sweet Dating.15. How does the woman feel about the romantic comedy the man mentions?A. Its funny.B. Its boring.C. Its old.16. What do the speakers decid
19、e to do at last?A. Attend a club.B. Enjoy the clowns.C. See a silent film.【答案】13. A 14. B 15. B 16. A【解析】【原文】M: Do you fancy going to see a show tonight?W: Sure! Great idea! Whats on?M: Ive got the paper here. Ill have a look. Theres a circus from Moscow. I love the circus, especially the clowns. W:
20、 I dont find the clowns very amusing. I never have.M: Oh, OK. Well, lets forget the circus then. What about this-The Dancing Queen? Its a musical-I read a review of it in a magazine. Its supposed to be extremely funny! Shall we go and see that? W: Im not really into musicals. Is there anything else
21、on?M: Sure. There s Take It or Leave It. t came out last week.W: What kind of play? M: It a comedy.W: Oh, right. That isnt my favorite kind of play. In fact, I really dont like stage comedies at all.M: Alright. There are lots of other things on. For example, theyre showing an old black and white com
22、edy. Do you like old silent films? W: To be honest, silent films dont make me laugh.M: Fine. Lets forget that, then. How about a more modern film? W: Good idea.M: Heres one called Sweet Dating. Its a romantic comedy.W: Im tired of seeing romantic comedies, Sorry.M: Well, why dont we just go to the c
23、omedy club in the town centre? They always have good comedians there.W: Im not a big fan of comedy clubs. But I suppose I could give it a go. M: Great!听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What major did Mia study at college?A. Law.B. Management.C. Electricity.18. Why could Mia enter the core decisio
24、n-making level in the company?A Because of her fair judgment.B. Because of her extraordinary ability.C. Because of her enthusiasm for movies.19. What does Ella do?A. A director.B. A manager.C. A technician.20. In order to shoot the TV series, what did Ella do?A. She studied sociology.B. She turned t
25、o professionals.C. She sought economic support.【答案】17. C 18. B 19. A 20. B【解析】【原文】Mia is a carbon copy of her sister Ella, and people can hardly tell them apart. They specialize in different fields. Mia has a good comprehensive quality. She majored in electricity at college and successfully entered
26、a famous American technology company after graduation. Because of her outstanding achievements plus her exceptional capacity, soon she was promoted to a senior management position in the company. Now she is one of the companys core decision makers. Ella is four years older than Mia. Ella adored seei
27、ng movies as a child and she became a director when she grew up. A decade ago, my communication with her reminded her of the subject of law. So she decided to shoot a TV series featuring a fair and honest judge. Before the shoot, not only did she carefully learn about the law, but also she sought pr
28、ofessional legal advice. The series is scheduled for release in August this year. Despite the tough times in the film and television industry in recent years, the series, which is professional as well as interesting, will surely bring huge economic and social effects to Ella.Mia and Ella have succee
29、ded in their respective careers, and they are the pride of their parents.第二部分 阅读理解第一节:(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)认真阅读下列短文,从文后所给的四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AThe best London hotels near Oxford StreetAn expert guide to the top London hotels near Oxford Streeteight minutes walk or less including the best hote
30、ls for their family-friendly services and budget accommodation.The London EDITIONSoho, London, EnglandThis place is just off Oxford Street in leafy Fitzrovia. It will suit those who want more than a bed for the night. The multi-functional lobby makes a great entrance, though its the restored ceiling
31、, old not new, that really grabs the attention. The picture- lined restaurant is an equally successful space. The rooms are a bit like being inside a luxurious cigar box, with their wood-panelled walls and artful fur sofa covers that add a feeling of warmth.The Langham, LondonMarylebone, London, Eng
32、landAn advert from the late 19th century declares that the Langham is situated in the most healthy, convenient and fashionable position in London. Today this still holds true; the hotel is right in the centre of London. This is one of Londons oldest grand hotels. Everything feels as if it has been r
33、unning the way it should for a long time. Expect enormous vases of fresh flowers in public areas, oriental furnishings and marble baths in the rooms. This is also home to Michel Roux Jrs Roux, which does tasty French cuisine. The Grazing GoatMarylebone, London, EnglandThe hotel is located on New Que
34、bec Street, a quiet road lined with clothing shops and beauty salons about three minutes walk from Oxford Street. Theres something of a village feel to this area of London that is difficult to correspond with the tourist groups moments awaybut its most welcome. Rooms have Egyptian cotton beds, Aesop
35、 toilets and walls in the color of moss green and steel blue. The food menu offers seasonal British foods with the latest trendy ingredients.21. In The London EDITION, customers are most likely to be attracted by its .A. multi-functional lobbyB. restored ceilingC. luxurious cigar boxD. wood-panelled
36、 walls22. What do The Langham, London and The Grazing Goat have in common?A. They are old grand hotels.B. They serve delicious French cuisine.C. They offer fresh flowers in their bedrooms.D. They are located in Marylebone, London.23. Which hotel gives customers the feeling of being in the rural area
37、?A. The London EDITION.B. The Langham, London.C. The Grazing Goat.D. All the above.【答案】21. B 22. D 23. C【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了三家伦敦牛津街附近最好的旅馆的情况,包括地址和特色等信息。【21题详解】细节理解题。根据The London EDITION部分中The multi-functional lobby makes a great entrance, though its the restored ceiling, old not new, that really gra
38、bs the attention.可知多功能大厅是一个很好的入口,不过,真正吸引人们注意的是修复后的天花板(旧的而不是新的)。由此可知,在The London EDITION,顾客最有可能被修复的天花板所吸引。故选B。【22题详解】细节理解题。根据The Langham, London部分中Marylebone, London, England(英国伦敦,Marylebone)以及The Grazing Goat部分中Marylebone, London, England(英国伦敦,Marylebone)可知,The Langham,London 和The Grazing Goat的共同之处是
39、他们位于伦敦的Marylebone。故选D。【23题详解】细节理解题。根据最后一段中Theres something of a village feel to this area of London that is difficult to correspond with the tourist groups moments awaybut its most welcome.可知伦敦的这个地区有一种乡村的感觉,这种感觉很难与远处的旅游团相适应但这是最受欢迎的。由此可知,The Grazing Goat酒店能给客人一种置身于乡村的感觉。故选C。BAir pollution may be caus
40、ing baldness, scientists have shown for the first time. A new study found that fine particulate matter emitted by cars would damage the skin that holds hair follicles(毛囊) in place. A series of laboratory tests on human cells showed that levels of the crucial proteins needed for hair to grow and be r
41、etained decreased when they were exposed to pollution particles. While there is a growing body of evidence showing how these tiny particles can damage internal health, including by entering the bloodstream through the lungs, this is the first to demonstrate such a risk to the surface of the body.The
42、 study was conducted by exposing cells from the human follicle dermal papilla cells (HFDPCs) to various concentrations of PM10-like dust and diesel particles. After 24 hours the researchers performed a process, known as western blotting, to detect the levels of specific proteins in the cells.The res
43、ults showed that the presence of PM10 and diesel particles decreased levels of B-catenin, the protein responsible for hair growth. The study also revealed that the levels of three other proteins-cyclin D1, cyclin E and CDK2, which are responsible for hair growth and hair retention, were decreased by
44、 PM10-like dust and diesel particles in a “dose-dependent” manner.Dr Hyuk Chul Kwon, who led the study at the Future Science Research Centre, said, “While the link between air pollution and serious diseases such as cancer and lung diseases is well established, there is little-to-no research on the e
45、ffect of particulate matter exposure on the human skin and hair in particular. Our research explains the mode of action of air pollutants on HFDPCs, showing how the most common air pollutants lead to hair loss.”Sources of PM include the burning of fossil fuels-petrol and diesel, as well as other sol
46、id fuels, and other industrial activities such as building, mining and the manufacturing of building materials like bricks.“While it is difficult to escape from the surrounding pollution, limiting the time for walking in busy streets, especially during rush hours, should help reduce exposure,” said
47、Dr Kwon. “If you are exercising outdoors, try to do so in areas that are less polluted and do not spend too much time waiting at traffic hot spots such as traffic lights.”24. What did the new study find?A. Air pollution can do great harm to our lungs.B. The color of our skin can be influenced by air
48、 pollution.C. Serious air pollution can probably prevent hair from growing.D. Air pollution can affect hair growth by entering the bloodstream.25. What is western blotting used to do?A. To discover the protein helpful for hair growth.B. To show the protein content in the cells.C. To compare differen
49、t proteins in the cells.D. To analyze the composition of hair cells.26. What can we learn from Dr Hyuk Chul Kwons words?A. His new research is superior to previous research.B. The research he conducted is really of great importance.C. The results of his new research need to be further improved.D. A
50、link between air pollution and diseases needs to be established.【答案】24. C 25. B 26. B【解析】这是一篇说明文。介绍了一项科学研究,研究表明接触常见空气污染物与人类脱发有关。【24题详解】细节理解题。根据第一段中“Air pollution may be causing baldness, scientists have shown for the first time. A new study found that fine particulate matter emitted by cars would da
51、mage the skin that holds hair follicles(毛囊) in place.”(科学家首次证实,空气污染可能是脱发的原因。一项新的研究发现,汽车排放的颗粒物会损害保护毛囊的皮肤。)可知,严重的空气污染可能会阻止头发生长。故选C。【25题详解】细节理解题。根据第二段中“After 24 hours the researchers performed a process, known as western blotting, to detect the levels of specific proteins in the cells.”(24小时后,研究人员进行了一种
52、名为western blotting的过程,以检测细胞中特定蛋白质的水平。)可知,western blotting是用来显示细胞中蛋白质含量的。故选B。【26题详解】推理判断题。根据第四段中Hyuk Chul Kwon 博士所说的“While the link between air pollution and serious diseases such as cancer and lung diseases is well established, there is little-to-no research on the effect of particulate matter expos
53、ure on the human skin and hair in particular. Our research explains the mode of action of air pollutants on HFDPCs, showing how the most common air pollutants lead to hair loss.”(虽然空气污染和严重的疾病,如癌症和肺病之间的联系很好的确定了,但是很少甚至没有研究颗粒物暴露的影响尤其是对人类的皮肤和头发的影响。我们的研究解释了空气污染物对HFDPCs的作用模式,揭示了最常见的空气污染物是如何导致脱发的。)可知,他进行的研
54、究确实很重要。故选B。CA recent global survey of 2000 high-net-worth individuals found that 60% were not planning on a traditional retirement. Among US participants, 75% expected to continue working in some capacity even after stepping away from full-time jobs. “Many of these people made their wealth by doing
55、something theyre passionate(有激情的) about.” says Daniel Egan, head of behavioral finance for Barclays Wealth Americas. “Given the choice, they prefer to continue working.” Barclays calls these people “nevertirees”.Unlike many Americans compelled into early retirement by company restrictions, the avera
56、ge nevertiree often has no one forcing his hand. If 106-year-old investor Irving Kahn, head of his own family firm, wants to keep coming to work every day. Whos going to stop him? Seventy-eight-year-old Supreme Court Justice Ruth Bader Ginsburgs job security is guaranteed in the Constitution.It may
57、seem that these elderly people are trying to cheat death. In fact, they are. And its working. Howard Friedman, a professor at UC Riverside, found in his research that those who work hardest and are successful in their careers often live the longest lives. “People are generally being given bad advice
58、 to slow down, take it easy, stop worrying, and retire to Florida,” he says. He described one study participant, still working at the age of 100, who was recently disappointed to see his son retire.“Were beginning to see a change in how people view retirement,”says George Leeson, co-director of the
59、Institute of Population Ageing at Oxford. Where once retirement was seen as a brief reward after a long struggle through some miserable job, it is now akin(近似) to being cast aside. What Leeson terms “the Warren Buffett effect” is becoming more broadly appealing as individuals come to “view retiremen
60、t as not simply being linked to economic productivity but also about contribution.”Observers are split on whether this is a wholly good thing. On the one hand, companies and financial firms can benefit from the wisdom of a resilient(坚韧的)chief. On the other, the new generation can find it more diffic
61、ult to advance an argument that typically holds little sway to a nevertiree.27. What do Irving Kahn and Ruth Bader Ginsburg have in common?A. Neither of them is subject to forced retirement.B. Neither of them desires reward for their work.C. Both cling to their positions despite opposition.D. Both a
62、re capable of coping with heavy workloads.28. What is the finding of Howard Friedmans research?A. The harder you work, the bigger your fortune will be.B. The earlier you retire, the healthier you will be.C. Elderly people have to slow down to live longer.D. Working at an advanced age lengthens peopl
63、es life.29. What is the traditional view of retirement according to the passage?A. It means a burden to the younger generation.B. It is a symbol of a mature and civilized society.C. It is a compensation for ones life-long hard work.D. It helps increase a nations economic productivity.30. What do cri
64、tics say about “nevertirees”?A. They are an obstacle to a companys development.B. They lack the creativity of the younger generation.C. They cannot work as efficiently as they used to.D. They prevent young people from getting ahead.【答案】27. A 28. D 29. C 30. D【解析】这是一篇说明文。通过调查发现60%的人不打算遵循传统的退休计划,75%的美
65、国参与者预计,即使在离开全职工作以后,也会继续以某种身份继续工作,也因此被称为“永不疲倦的人”。【27题详解】推理判断题。根据第二段中“If 106-year-old investor Irving Kahn, head of his own family firm, wants to keep coming to work every day. Whos going to stop him? Seventy-eight-year-old Supreme Court Justice Ruth Bader Ginsburgs job security is guaranteed in the C
66、onstitution.(如果106岁的投资者Irving Kahn,希望每天都能来上班,他是自己家族企业的老板,谁可以来阻止他呢?最高法院大法官Ruth Bader Ginsburg的工作安全在宪法中得到了保障。)”可知,Irving Kahn和Ruth Bader Ginsburg的共同特点就是他们即使年纪很大却仍然可以工作,也就是说他们不受强制性的退休规定影响。故选A。【28题详解】细节理解题。根据第三段中“found in his research that those who work hardest and are successful in their careers often
67、 live the longest lives.(在他的研究中发现,那些努力工作并且在事业上很成功的人通常活得最长。)”可知,高龄工作是努力工作的一种表现,即高龄工作可以延长人们的寿命。故选D。【29题详解】细节理解题。根据第四段中“Where once retirement was seen as a brief reward after a long struggle through some miserable job, it is now akin(近似) to being cast aside.(退休曾经被视为一种经历艰苦工作后的短暂奖励,现在它类似于被抛弃。)”可知,在传统观念里,
68、退休被看作是一个人一生努力工作后的一种补偿。故选C。【30题详解】细节理解题。根据最后一段中“On the other, the new generation can find it more difficult to advance an argument that typically holds little sway to a nevertiree.(另一方面,新一代可能会发现更难前进这一论点通常对永不停息的人没有什么影响力。)”可知,批评者认为,“永不疲倦的人”阻止青年人前进,取得成功。故选D。D“WHAT IS CIVILIZATION?” asked Kenneth Clark 5
69、0 years ago in the BBC series on the subject. “I dont know, and I cant define it in abstract terms, yet. But I think I can recognize it when I see it, and Im looking at it now.” And he turned to gesture behind him, at the soaring Gothic towers and flying buttresses of Notre Dame(巴黎圣母院).It seems inhu
70、man to care more about a building than about people. That the sight of Notre Dame going up in flames has attracted so much more attention than floods in southern Africa which killed over 1,000 arouses understandable feelings of guilt. Yet the widespread, intense grief at the sight of the cathedrals
71、collapsing tower is in fact profoundly humanand in a particularly 21st-century way.It is not just the economy that is global today, it is culture too. People wander the world in search not just of jobs and security but also of beauty and history. Familiarity breeds affection. A building on whose sun
72、ny steps you have rested, in front of which you have taken a photo with your loved one, becomes a warm part of your memories and thus of yourself. That helps explain why China is in mourningWeChat, young Chinas principal means of talking to itself, has been throbbing with the story, and Xi Jinping,
73、the countrys president, sent a message of condolence to Emmanuel Macron, his French counterpartwhile India was largely indifferent. Tourism from India to the West is a trickle(细流) compared with the flood from China.This visual age has endowed beauty with new power, and social media have turned great
74、 works of art into superstars. Only a few, though, have achieved this status. Just as there is only ever a handful of world-famous actors, so the pantheon(万神殿)of globally recognizable cultural symbols is tiny: the Mona Lisa, Michelangelos David, the Taj Mahal, the Great Pyramidand Notre Dame. Disast
75、er, too, is visual. In the 24 hours after the fire started videos on social media of the burning cathedral were viewed nearly a quarter of a billion times.Yet the emotions the sight aroused were less about the building itself than about what losing it might mean. Notre Dame is an expression of human
76、ity at its collective best. Nobody could look up into that ceiling without wondering at the genius of the thousands of anonymous craftsmen who, over a century and a half, realized a vision so grand in its structural ambition and so delicate in its detail. Its survival through 850 years of political
77、turbulencethrough war, revolution and Nazi occupationbinds the present to the past.The fire also binds people to each other. The outpouring of emotion it has brought forth is proof that, despite the dark forces of division now abroad, we are all in it together. When nationalism is a rising threat, s
78、hared sadness makes borders suddenly irrelevant. When politics is polarized, a love of culture has the power to unite. When extremism divides Muslim from Christian and religious people from atheists, those of all faiths and none are mourning together. An building built for the glory of God also repr
79、esents the unity of the human spirit.And it will be rebuilt. The morning after the fire, the many Parisians who went to the cathedral to mourn its destruction found comfort instead. Although the spire is gone, the towers are still standing and it seems likely that the whole building can be reconstru
80、cted. The effort to rebuild it, like the fire, will bring people together. Within 24 hours, 600m ($677m) had been raised from businesses and rich people, and a rash of crowd funding campaigns started. A high-resolution laser scan of the building, carried out recently, should help.It will never be th
81、e same, but that is as it should be. As Victor Hugo wrote in “The Hunchback of Notre Dame”, a three-volume love-letter to the cathedral: “Great buildings, like great mountains, are the work of centuries. Art is often transformed as it is being madeTime is the architect, the nation is the builder.”31
82、 The underlined word “condolence” in Paragraph 3 means _.A. sympathyB. complimentC. gratitudeD. suspicion32. Why was India largely indifferent to the big fire of Notre Dame?A. Because Indians care more about jobs and security.B. Because Indians have no access to social media like WeChat.C. Because I
83、ndians have less familiarity with Notre Dame.D. Because Indians are not fond of travelling.33. What can we learn from Paragraph 5?A. Peoples sadness at the misfortune mainly lies in the building itself.B. People wondered who contributed to such an artistic achievement.C. Notre Dame is a witness to N
84、azi invasion and French revolution.D. Fortunately we are blessed with countless splendid works of art.34. By saying “it will never be the same” in the last paragraph, the writer means that _.A. the high-resolution laser scan of the building helps but far from enoughB. its impossible to replicate (复制
85、) it for lack of the genius of craftsmenC. dark forces, nationalism and extremism are barriers to replicating itD. time has changed and the rebuilding will change accordingly35. What might be the best title of the passage?A. What is civilization?B. Why do people care about Notre Dame?C. What binds p
86、eople together?D. How should we rebuild Notre Dame?【答案】31. A 32. C 33. C 34. D 35. B【解析】本文是一篇夹叙夹议的文章。文章讲述了巴黎圣母院的烧毁以及回顾该建筑赋予人类的意义。对于巴黎圣母院的烧毁,人们普遍而强烈的悲痛是发自内心的,由此进一步说明了人们关心巴黎圣母院的原因。【31题详解】词义猜测题。根据画线词所在句“That helps explain why China is in mourningWeChat, young Chinas principal means of talking to itself
87、, has been throbbing with the story(这有助于解释为什么中国在哀悼微信,中国年轻人主要的聊天工具,一直在随着这个故事而悸动。所以中国国家主席习近平向法国总统埃马纽埃尔马克龙(Emmanuel Macron)发去慰问电。)”可知,此处是在对巴黎圣母院的烧毁表示同情和哀悼。A项 compassion,意为 “同情,怜悯” ;B项 compliment,意为 “恭维,称赞” ;C项 gratitude,意为 “感谢,感激”;D项 suspicion 意为 “怀疑,疑心”。综合四个选项,A项与之意思相近,故选A项。【32题详解】推理判断题。根据第三段“Tourism
88、from India to the West is a trickle(细流) compared with the flood from China. (与中国去西方的旅游相比,从印度到西方的旅游业是一条涓涓细流。)”由此可推知,印度人不经常去西方旅游,即他们对巴黎圣母院不够熟悉。故选C项。【33题详解】细节理解题。根据第五段“Its survival through 850 years of political turbulencethrough war, revolution and Nazi occupationbinds the present to the past. (它的生存经历
89、了850年的政治动荡、战争、革命和纳粹占领,将现在与过去联系在一起。)”可知,巴黎圣母院是历史的见证,经历了纳粹侵略和法国大革命。故选C项。【34题详解】推理判断题。根据画线句“It will never be the same, (再也不会和以前一样了)”可知,巴黎圣母院不可能完全还原,以及最后一段最后一句“Art is often transformed as it is being madeTime is the architect, the nation is the builder. (艺术在创造的过程中往往会发生变化时间是建筑师,国家是建设者。)”可知,时间与建筑是与时俱进的,时代
90、变了,重建也会随之改变。故选D项。【35题详解】主旨大意题。根据第二段“Yet the widespread, intense grief at the sight of the cathedrals collapsing steeple is in fact profoundly human-and in a particularly 21st-century way. (然而,看到大教堂倒塌的尖塔,普遍而强烈的悲痛实际上是深刻的人性化的,尤其是以21世纪的方式。)”结合全文内容可知,从巴黎圣母院被烧毁,人们就十分关注这个事件,之后分析这座建筑对人们的意义,人们如何积极地组织重建,而重建又意
91、味着什么。全文都在围绕人们为什么会关心巴黎圣母院这件事展开,所以B项“为什么人们关心巴黎圣母院?”适合作为本文的标题,故选B项。第二节:阅读七选五 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。MuzakThe next time you go into a bank, a store, or a supermarket, stop and listen. What do you hear? _36_. Its similar to the music you listen to, but its not exact
92、ly the same. Thats because this music was especially designed to relax you, or to give you extra energy. Sometimes you dont even realize the music is playing, but you react to the music anyway.Quiet background music used to be called elevator (电梯) music because we often heard it in elevators. But la
93、tely we hear it in more and more places, and it has a new name Muzak. About one-third of the people in America listen to Muzak every day. The music plays for 15 minutes at a time, with short pauses in between. It is always more lively between ten and eleven in the morning, and between three and four
94、 in the afternoon, when people are more tired. _37_.If you listen to Muzak carefully, you will probably recognize the names of many of the songs. Some musicians or songwriters dont want their songs to be used as Muzak, but others are happy when their songs are chosen. Why? _38_.Music is often played
95、 in public places because it is designed to make people feel less lonely when they are in an airport or a hotel. It has been proven that Muzak doeswhat it is designed to do. Tired office workers suddenly have more energy when they hear the pleasant sound of Muzak in the background. _39_. Supermarket
96、 shoppers buy 38 percent more groceries._40_. They say its boring to hear the same songs all the time. But other people enjoy hearing Muzak in public places. They say it helps them relax and feel calm. One way or another, Muzak affects everyone. Some farmers even say their cows give more milk when t
97、hey hear Muzak!A. Some people dont like Muzak.B. The music gives them extra energy.C. Music is playing in the background.D. Factory workers produce 13 percent more.E. Muzak tends to help people understand music better.F. They get as much as $4 million a year if their songs are used.G. Muzak is playe
98、d in most of the big supermarkets in the world.【答案】36. C 37. B 38. F 39. D 40. A【解析】这是一篇说明文,短文介绍了缪扎克音乐受到越来越多美国人欢迎,但有些人认为缪扎克音乐很无聊,但不管怎样缪扎克音乐影响着每个人。【36题详解】根据上文“你听到了什么音乐”,根据下文“这和你听的音乐很相似,但不完全一样”。选项承上启下。故C选项“背景音乐正在播放。”切题。故选C项。【37题详解】根据上文“早上十点到十一点之间,下午三点到四点之间,人们比较累的时候,这种音乐就可以起作用了”。选项承接上文。故B选项“音乐给了他们额外的能量
99、”切题,故选B项。【38题详解】根据上文“如果你仔细听背景音乐,你可能会认出许多歌曲的名字。 有些音乐家或作曲家不希望自己的歌曲被用作音乐,但有些人选择自己的歌曲时很高兴。 为什么?”可知,选项在对上句进行回答。故F选项“如果他们的歌被使用,他们每年可以得到400万美元”切题。故选F项。【39题详解】根据下文“在超市购物的人会多买38%的杂货。”。选项与下文为并列关系,说明这种音乐的益处。故D选项“工厂工人的产量增加了13%”切题。故选D项。【40题详解】根据下文“他们说一直听同样的歌很无聊”。选项与下文话题一致。故A选项“有些人不喜欢缪扎克音乐”切题。故选A项。第三部分:语言运用第一节:完形
100、填空(共15小题;每小题1分,满分15分)认真阅读下面的短文,从短文后所给的四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上涂黑。I recall as a young child bringing bunches of brilliant yellow flowers to my mother. It didnt matter that the stems(茎)felt sticky or that both my parents cursed the _41_of these flowers in the lawn. I thought they were beautiful! And there
101、were so many of them! We spent hours picking the flowers and then breaking the blossoms off with a snap of our fingers. But the supply of dandelions (蒲公英) never ran out. My father or brothers would _42_all the heads with the lawn mower (割草机) at least once a week, but that didnt _43_ these amazing wo
102、nders. And for those flowers that _44_the honor of being hand-delivered to my mother or the sharp blades of the lawn mower, there was another level of_45_. The soft, round balls of a dandelion gone to_46_ caused endless laughs and voices of delight as we unconsciously spread this flower_47_ the yard
103、. As I worked in my garden last week, pulling unwanted weeds out of the space that would become a safe place for tomatoes, corn, peas and sunflowers, I was again _48_ at the flower that some call a weed with admiration. And I thought, “If only I had the staying _49_ of a dandelion.” If only I could
104、stretch my roots so deep and straight that something dragging my stem couldnt_50_ me completely from the source that feeds me life. If only I could come back to_51_ the world with a bright, sunshiny face after someone has run me over with a lawnmower or worse, _52_ attacked me in an attempt to destr
105、oy me. If only my foliage (叶子) was a nutritious _53_ of vitamins that help others grow. If only I could spread love and encouragement freely and fully _54_ this flower spreads seeds of itself. The lawns at my parents homes are now beautiful green blankets. The only patches of color come from well- p
106、laced, well-controlled flowerbeds. Chemicals have managed to kill what human persistence couldnt.I hope you and I can be _55_. I hope that we can make our roots get deep enough that the most poisonous chemical cant reach our souls. I hope that we can overcome such poisons as anger, fear, hate, criti
107、cism and competitiveness. I hope that we can see flowers in a world that sees weeds.41. A. possessionB. expressionC. dependenceD. presence42. A. cut downB. break downC. put downD. take down43. A. impressB. createC. stopD. attract44. A. survivedB. canceledC. escapedD. accepted45. A. performanceB. sig
108、nificanceC. absenceD. existence46. A. leafB. rootC. seedD. stem47. A. acrossB. throughC. beneathD. onto48. A. frightenedB. depressedC. confusedD. amazed49. A. energyB. forceC. powerD. influence50. A. preventB. separateC. shelterD. protect51. A. abandonB. fleeC. faceD. ruin52. A. purposelyB. willingl
109、yC. accidentallyD. aimlessly53. A. componentB. originC. courseD. source54. A. thoughB. ifC. unlessD. as55. A. differentB. happyC. strongD. persistent【答案】41. D 42. A 43. C 44. C 45. D 46. C 47. A 48. D 49. C 50. B 51. C 52. A 53. D 54. D 55. A【解析】本文是一篇夹叙夹议的人生感悟类文章。作者想起了孩提时代把几束鲜艳的黄色花朵送给妈妈的事,那些花的华茎很黏,爸
110、妈当时都在埋怨草坪里怎么会长出这些花,但作者没在意,因为作者觉得这些花非常美丽。本文以此展开,主要抒发了自己对蒲公英的赞美之情。【41题详解】考查名词词义辨析。句意:不管它花茎是黏糊糊的,还是我父母都抱怨草坪上怎么有这些花,这都没有关系。A. possession拥有,财产,领地;B. expression表现,表达;C. dependence依赖,依靠;D. presence存在,出席。结合语境,再根据下文“of these flowers in the lawn”可知此处指草坪上存在这种花。故选D。【42题详解】考查动词短语词义辨析。句意:我的父亲或兄弟会每周至少一次用割草机割掉长起来的草
111、,但这并没有阻止这些蒲公英的生长。A. cut down砍倒;B. break down分解,发生故障,失败;C. put down着陆,羞辱,放下;D. take down记下,拿下。根据下文“with the lawn mower (割草机)”可知此处指割掉、砍掉草坪上的草。故选A。【43题详解】考查动词词义辨析。句意:我的父亲或兄弟会每周至少一次用割草机割掉长起来的草,但这并没有阻止这些蒲公英的生长。A. impress传送,给予某人深刻印象;B. create创造;C. stop停止;D. attract吸引。根据上文“But the supply of dandelions (蒲公英
112、) never ran out.( 但是蒲公英从来不会枯竭。)”可知蒲公英虽然每隔一段时间被割掉,但它依然存在,可推知蒲公英没有停止生长。故选C。【44题详解】考查动词词义辨析。句意:而那些有幸不用被送到母亲手中或被割草机的锋利刀片割下的花,它们还有另一种境界的存在。A. survived幸免,幸存;B. canceled取消;C. escaped 逃跑;D. accepted接受。根据前文有些蒲公英被割草机割掉,有些花被我摘掉的细节可知此处指摆脱这种命运的蒲公英,故排除B、D两项,A项survived之后通常接灾难、事故等词,空格后是“the honor”,排除A项。故选C。【45题详解】考
113、查名词词义辨析。句意:而那些有幸不用被送到母亲手中或被割草机的锋利刀片割下的花,它们还有另一种境界的存在。A. performance 表演;B. significance意义,重要性;C. absence 缺席;D. existence存在。根据下文“The soft, round balls of a dandelion gone to _6_ caused endless laughs and voices of delight as we unconsciously spread this flower _7_ the yard.”,再结合自然常识可知蒲公英的花最后长成一个白色的绒球,
114、轻轻一吹,它的种子就在不知不觉中被播撒,这是它生命的延续,是另一种境界的存在。故选D。【46题详解】考查名词词义辨析。句意:当我们不知不觉地把这朵蒲公英在院子里撒播时,蒲公英柔软圆球消失了,引起了无尽的欢声笑语。A. leaf 叶子;B. root根;C. seed 种子;D. stem茎。根据上文“The soft, round balls of a dandelion”及自然常识可知蒲公英软软的绒球里是它的种子,此处的“gone to _6_”是过去分词作后置定语,修饰The soft, round balls,指充满了种子的圆球。故选C。【47题详解】考查介词词义辨析。句意:当我们不知不
115、觉地把这朵蒲公英在院子里撒播时,蒲公英的柔软圆球消失了,引起了无尽的欢声笑语。A. across穿过(表面横穿),在对面; B.through穿过(空间),从一端到另一端;C. beneath在之下;D. onto在之上, 朝向。根据语境及“as we unconsciously spread this flower _7_ the yard.”可知此处指当我们无意识地把种子播撒在院子时,排除C、D两项,此处指种子在院子的表面播撒。故选A。【48题详解】考查形容词词义辨析。句意:我又一次惊讶于这种花,有些人把它叫野草。A. frightened害怕的;B. depresse沮丧的,萧条的;C.
116、 confused 疑惑的;D. amazed惊讶,吃惊。根据前文“these amazing wonders”可知此处指我再次对这些蒲公英感到吃惊。故选D。【49题详解】考查名词词义辨析。句意:我想,要是我有蒲公英的力量就好了。A. energy能量;B. force强制力,武力;C. power能力,力量;D. influence影响。此处指蒲公英生生不息的力量。故选C。【50题详解】考查动词词义辨析。句意:要是我能把我的根伸得又深又直就好了,即使有什么东西拖着我的根,也不能把我和哺育我生命的源泉完全分开。A. prevent阻止;B. separate 分离,分割;C. shelter保
117、护,使掩蔽;D. protect保护。根据前文“I could stretch my roots so deep and straight that something dragging my stem”及下文“from the source that feeds me life”可知此处指要是我能把我的根伸得又深又直就好了,即使有什么东西拖着我的根,也不能把我和哺育我生命的源泉完全分开。prevent(stop) sth./sb. from doing,意为:阻止某人某物做某事,separate.from意为:把和分开。故选B。【51题详解】考查动词词义辨析。句意:要是我能回到这个世界,用一
118、张明亮的、阳光灿烂的脸面对世界就好了即使有人用割草机辗过我,或者更糟,故意攻击我,企图摧毁我。 A. abandon遗弃,离开;B. flee逃跑,逃走;C. face 面对;D. ruin毁坏,毁灭。根据下文“the world with a bright, sunshiny face after someone has run me over with a lawnmower”可知此处指即使遭受摧残,也能以明亮的、阳光灿烂的脸面对世界。故选C。【52题详解】考查副词词义辨析。句意:要是我能回到这个世界,用一张明亮的、阳光灿烂的脸面对世界就好了即使有人用割草机辗过我,或者更糟,故意攻击我,企
119、图摧毁我。A. purposely故意地,蓄意地;B. willingly 愿意地;C. accidentally意外地,偶然地;D. aimlessly漫无目的地。根据下文“in an attempt(企图)”可知此处指故意攻击我、摧毁我。故选A。【53题详解】考查名词词义辨析。句意:要是我的叶子能成为维他命的营养来源,帮助别人生长就好了。A. component组成部分,成分;B. origin起源,原点;C. course科目,课程;D. source来源,资源。根据下文“help others grow”可知此处指帮助生长的营养源。故选D。【54题详解】考查连词词义辨析。句意:要是我能
120、像这朵花播撒自己的种子那样自由而充分地传播爱和鼓励就好了。A. though尽管;B. if 如果;C. unless除非;D. as由于,像,随着。根据句子“If only I could spread love and encouragement freely and fully _14_ this flower spreads seeds of itself.”的语境可知此处指像这朵花播撒自己的种子那样自由而充分地传播爱和鼓励。故选D。【55题详解】考查形容词词义辨析。句意:我希望你和我可以成为不同的人。A. different不同的;B. happy快乐的;C. strong强壮的;D
121、. persistent执着的,坚持不懈的。根据全文作者对蒲公英的赞美可知作者想成为像蒲公英一样与众不同的人。故选A。第二节 语法填空 (共10小题;每小题1.5分,满分15 分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。Austrian author Peter Handke collected the 2019 Nobel Prize in Literature while the 2018 award,which _56_(delay) last year, went to Polish author Olga Tokarczuk.Handke “has e
122、stablished himself _57_one of the most influential writers in Europe after the Second World War”. “His works are filled with a strong desire _58_(discover) and make his discoveries come to life by finding new literary expressions for them,” the Swedish Academy said. He _59_(write) many novels in the
123、 past decades,like Short Letter, Long Farewell,_60_ a young Austrian writer travels across the United States in search of his wife. This novel is _61_(general) considered as one of Handkes typical confusing works.Tokarczuk became _62_ winner of the 2018 award “for a narrative(叙事的) imagination that w
124、ith encyclopedic(博学的) passion represents the crossing of boundaries as a form of life”. Her first work came _63_ in 1993,and her third novel Primeval and Other Times was believed _64_(win) her great reputation in literature. In 2018,she was awarded the Man Booker International Prize for her novel Fl
125、ights,_65_(become) the first Polish writer to do so.【答案】56. was delayed 57. as 58. to discover 59. has written 60. where 61. generally 62. the 63. out 64. to have won 65. becoming【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了诺贝尔文学奖获得者奥地利作家彼得汉克和波兰作家奥尔加托卡尔查克。【56题详解】考查非谓语动词。句意:奥地利作家彼得汉克获得2019年诺贝尔文学奖,而去年被推迟的2018年诺贝尔文学奖授予了波兰作家奥尔加托卡
126、尔查克。which引导定语从句,指代 the 2018 award,是单数,与谓语动词delay是被动关系,且根据last year可知动词应用过去时态。故填was delayed。【57题详解】考查介词。句意:汉克“在二战后成为欧洲最有影响力的作家之一”。固定短语established oneself as确立了自己作为的身份。故填as。【58题详解】考查非谓语动词。句意:瑞典文学院表示:“他的作品中充满了一种强烈的发现欲望,并通过寻找新的文学表达方式让他的发现生动起来。”固定短语desire to do有做某事的欲望。故填to discover。【59题详解】考查时态。句意:在过去的几十年
127、里,他写了很多小说,比如短信长别,这是一位年轻的奥地利作家在美国各地旅行,寻找他的妻子。时间状语in the past decades说明应用现在完成时。主要是He,所以用has。故填has written。【60题详解】考查定语从句。句意:在过去的几十年里,他写了很多小说,比如短信长别,这是一位年轻的奥地利作家在美国各地旅行,寻找他的妻子。空格处引导非限制性定语从句,句中先行词为Short Letter, Long Farewell,在非限制性定语从句中作地点状语,所以用关系副词where引导。故填where。【61题详解】考查副词。句意:这部小说被普遍认为是汉克典型的令人困惑的作品之一。动
128、词considered前用副词修饰。故填generally。62题详解】考查冠词。句意:托卡尔查克获得了2018年的奖项,“凭借百科全书式的激情,她的叙事想象力代表了一种跨越边界的生命形式”。名词winner of the 2018 award有明确特指对象。故填the。【63题详解】考查短语。句意:她的第一部作品于1993年出版,她的第三部小说太古和其他的时间被认为为她在文学界赢得了极高的声誉。固定短语come out发表出版。故填out。【64题详解】考查非谓语动词。句意:她的第一部作品于1993年出版,她的第三部小说太古和其他的时间被认为为她在文学界赢得了极高的声誉。固定短语be bel
129、ieved to do“被认为”,根据语境,可知第三部作品使她获得声誉发生在believe之前的事情,所以用不定式的完成式。故填to have won。【65题详解】考查非谓语动词。句意:2018年,她的小说飞行获得了布克国际文学奖,成为首位获得该奖项的波兰作家。根据句意表示意料之中的结果用现在分词作状语。故填becoming。第三部分写作(共两节,满分40分)第一节应用文(满分15分)66. 假定你是李华,你的美国外教Tom 在你校任教期间,帮助学校组建了英语俱乐部,增强了英语学习的氛围。现在,他三年任期已满准备回国。请你代表学校给他写一封信,内容包括:1. 对其所作工作表示感谢;2. 表达
130、继续保持联系的愿望;3. 欢迎他再次来中国。注意:1.词数 80 左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;3. 开头和结尾已给出,不计入总词数。Dear Tom,_Yours truly,Li Hua【答案】Dear Tom,Im writing on behalf of the school to extend our sincere gratitude for your productive work in the past three years. It is you who have helped set up the English club of our school and
131、encouraged many students to communicate in English bravely, as a result of which, you have greatly enhanced the English learning atmosphere among us students.We are sorry to say goodbye for the moment, but we really hope to stay connected with you. Looking forward to the future reunion with you.Best
132、 wishes!Yours trulyLi Hua【解析】【分析】本书面表达是一篇提纲类写作。要求以李华的名义用英语给英国朋友Peter写一封邮件。【详解】这是一篇书信类作文。写作提要为假定你是李华,刚从新西兰(New Zealand)学习回国。请你写封邮件向新西兰朋友Summer表示衷心感谢。内容包括:1.学习和生活上获得很大帮助;2.邀请Summer访问中国。我们所要做的就是用正确的英语把给出的要点表达出来。本作文中给出的要点比较简略,故需要自由发挥的地方较多。需要注意不要偏离文章中心。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,一定要契合整个文章,不能出现文章脱节问题。尽量使用
133、自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。【点睛】本文内容齐全,结构严谨,层次分明,布局合理,语言精练,同时运用高级句子。定语从句的使用:Thank you so much for the great help you gave me in my studies and everyday life during my stay in New Zealand.和Besides, you also show me how to use Internet, which is useful in our life.;宾语从句的使用:Im glad to tell you
134、 that I had a very pleasant trip back to China yesterday.第二节读后续写(满分25分)67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。词数应为150左右。Ali and his younger sister, Zahra, lived with their parents in a poor neighborhood. Their mother was very sick and their father was struggling to find a job, and they had only a
135、little money with which to buy food. As they had not paid the rent for several months, the landlord was breathing down their necks.One day, Ali took Zahras shoes to a shoe repairman to be fixed, but he lost them on the way home. It wasnt until he got home that he realized he had lost the shoes. He w
136、as afraid that his parents would be angry and disappointed, so he begged his sister to keep it secret. Zahra agreed and the two decided to share Alis running shoes. Zahras school hours were in the morning, so she would wear them first. After school, she would rush back and give them to Ali. He could
137、 then run to his school, which began in the afternoon. Although he ran as fast as he could, Ali often arrived late and was warned by the school.Ali heard about a long distance race that was held for the boys in the city. When he learned that the third prize was a new pair of shoes, he decided to tak
138、e part. He ran home excitedly and promised his sister that he would win her the new shoes.The day of race arrived. Ali had a strong start, but halfway through the race he began to get tired and his legs began to ache. Getting more and more exhausted he thought only of Zahra and his promise to her. D
139、reaming of the new shoes he would win for his sister gave him strength, and he stayed right behind the two fastest runners, determined to finish third. Suddenly, as the finish line drew near, another runner collided (碰撞) with Ali from behind and he crashed to the ground.注意:1. 所续写短文的词数应为150左右;3. 续写部分
140、分为两段,每段的开头语已为你写好;Paragraph 1:Ali looked up and saw the other boys rushing ahead._Paragraph 2Filled with delight, Ali walked home quickly. _【答案】Paragraph 1:Ali looked up and saw the other boys rushing ahead.Refusing to give up at this point, he jumped to his feet and ran as fast as he could. He dashe
141、d across the finish line and won the fourth prize. Thinking he would let her sister down, Ali couldnt help sobbing. Just then he suddenly heard the announcement from the broadcast that he won the third prize as the runner who collided with Ali was disqualified for breaking the rule. Holding the shoe
142、s close to his chest during the award ceremony, Ali felt overjoyed and relieved as he eventually won the shoes for his sister.Paragraph 2:Filled with delight, Ali walked home quickly. He could not wait to see his sister and share the thrilling news. On his arrival, Ali found Zahra was waiting outsid
143、e. She was really nervous whether her brother had brought her what she was expecting. “Zahra, see what I have got for you.” he took the prize out of his bag with his trembling hands. The instant Zahra saw the shoes, her face lit up. So thrilled was she that she threw herself at Ali. “Thank you! Ali.
144、” Tears of joy welled up their eyes as the brother and sister hugged tightly together.【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。文章主要讲述Ali和他的妹妹Zahra生活在贫困的家庭里,他们共用Ali的跑鞋。因要拿到跑鞋后才能去学校,Ali经常晚到并且被学校警告。为了让妹妹能有一双新鞋,Ali决定参加长跑比赛,在比赛最后一刻,被另外一名赛跑者撞倒。【详解】读后续写要求考生首先要读懂已有信息,不仅能读懂字面含义,还要理清文章的脉络。续篇这篇短文时,考生要搞清楚故事的发展进程、前因后果、地理位置、人物思想情感的变化
145、等。在此基础上,考生要顺着文章的思路,根据线索,发挥想象,对其后的情节进行合理预测,并用语言表达出来,续写时注意词数应为150左右。这篇短文续写部分分为两段,第一段开头是:Ali抬起头来看见其他男孩快速向前冲。由前一段的最后一句Ali本保持着第三名的状态,但是被另外一名赛跑者碰倒在地,以及后一段给出的段首句Ali带着开心快速地走回家可知,本段是赛跑比赛的一个转折点,接下来要详细写Ali如何处理和解决这个问题,使得Ali能够夺得第三名,开心地回家。第二段开头是:Ali带着开心快速地走回家。由给出的段首句可知,Ali是实现了他对妹妹赢得新鞋子的承诺,那么接下来本段应该写Ali回到家中,如何和妹妹Z
146、ahra分享他的喜悦和成果,妹妹是如何做出反应的。【点睛】本文作者所续写内容符合文章的发展进程,情节合理,字数符合要求。作者在文中较多的使用非谓语动词结构,复合句,倒装句等句式,使得文章句式灵活多变,也展现了作者较高的英语高级句式驾驭功底。如“Refusing to give up at this point, he jumped to his feet and ran as fast as he could.”使用的是现在分词作状语,“Just then he suddenly heard the announcement from the broadcast that he won the third prize as the runner who collided with Ali was disqualified for breaking the rule.”使用了宾语从句和定语从句,原因状语从句。“So thrilled was she that she threw herself at Ali.”使用了倒装句。