1、练案3必修一Module 3My First Ride on a Train.完形填空(2021惠州市高三第一次调研考试)Its once again been declared the worlds most popular museum. 1.B ,it may not be a 2.A thing for the Louvre (卢浮宫) in Paris.The museum broke its own 3.C in 2018, welcoming 10.2 million 4.C and claiming the top spot in an index of the worlds
2、mostvisited museums.But the Louvres uptick (小幅上升) in visitors is 5.D too much for many of its workers, 6.A by reception and security staff over the number of tourists 7.A through its doors have hit opening hours throughout the week.“The Louvre is suffocating (令人窒息的),” the workers union said in a sta
3、tement. “The public has increased by more than 20% since 2009, but the palace has not grown,” it 8.B .The museum was 9.D on Monday and opened later than advertised on Wednesday, due to a 10.B with the dissatisfied workers. Visitors have 11.A outside the building throughout the week, and those withou
4、t bookings have been 12.C .Although tensions with its workers 13.D , the museums bottom line is looking 14.A .The Louvre broke its 2012 15.B record last year, marking a dramatic 16.C from a sharp downturn in visits in 2017 that was due to a sudden decrease in 17.D in Paris.The social media that are
5、18.C about Beyonc and Jay Zs music 19.B filmed at the museum may have played into that increase.But while visitor numbers rose at the Louvre, overall attendance was relatively 20.D among the top 20 museums in the world last year. Attendance grew among the top 20 by just 0.1% from 2017 to 2018.文章大意:这
6、是一篇议论文。卢浮宫在经历2017年游客数量骤减后,2018年游客数量又迎来了小幅增长。游客数量回升虽然给卢浮宫带来了好名誉,但也造成了问题,导致工作人员罢工,游客滞留宫殿外。1A.MoreoverB.HoweverCFinallyDEventually解析:句意:巴黎的卢浮宫再一次被评为世界最受欢迎的博物馆,然而,这对它来说或许不是件好事。根据下文的“The Louvre is suffocating (令人窒息的),the workers union said in a statement. The public has increased by more than 20% since 2
7、009, but the palace has not grown,”(卢浮宫令人窒息,自2009年来参观的公众上涨了20%,但是这个宫殿没有变大)可知,下文陈述的内容是卢浮宫不好的一面,故此处前后句用转折关系。故选B项。2A.splendidB.skepticalC.toughD.sad解析:句意:巴黎的卢浮宫再一次被评为世界最受欢迎的博物馆,然而,这对它来说或许不是件好事。splendid“美好的”;skeptical“怀疑的”;tough“棘手的,困难的”;sad“悲伤的”。故选A项。3A.promiseB.ruleCrecordD.law解析:句意:卢浮宫在2018年打破了它的记录,接
8、待了1 020万游客,并在世界上参观人数最多的博物馆排名中拔得头筹。2018年接待的游客最多,所以此处用“打破记录”符合文义。故选C项。4A.musiciansB.artistsCvisitors Dvolunteers解析:博物馆对应游客,符合逻辑。故选C项。5A.acquiringBsufferingCblamingDproving解析:句意:卢浮宫游客的小幅增长证明对于工作人员来说人还是太多,接待和保安人员因大批游客涌入而举行的罢工影响了卢浮宫本周的开放时间。acquiring“获得”;suffering“遭受”;blaming“责备”;proving“证明”。联系上下文,游客的增长反映
9、了游客过多工作人员过少的问题,选项中和“反应”最接近的是prove(证明)。故选D项。6A.strikesBquarrelsCfightsDcontests解析:根据“hit opening hours throughout the week”(影响了开放时间)可推测出,工作人员罢工。故选A项。7A.floodingB.jumpingCcrawlingDslipping解析:flooding“涌”;jumping“跳”;crawling“爬”;slipping“滑”。此处用“flood”表示游客数量很多,符合语境。故选A项。8A.stoppedB.addedCstartedD.paused解析
10、:句意:声明补充道,自2009年以来,公众人数增加了25%以上,但卢浮宫的面积没有变大。stopped“停止”;added“补充说”;started“开始”;paused“暂停”。故选B项。9A.decoratedB.repairedCvisitedDclosed解析:句意:由于和不满工作人员进行了会议,博物馆在周一闭馆,比周三宣传的时间要晚。故选D项。10A.lectureBmeetingCspeechDlesson解析:联系上下文,此处是用会议的形式来解决工人罢工问题。故选B项。11A.queuedB.dinedChelpedDserved解析:句意:游客们整整一周都在大楼外排队,没有预约
11、的人被拒之门外。queued“排队”;dined“否定”;helped“帮助”;served“服务”。前文提到博物馆闭馆,那么没有进入的游客只能在外排队等候。故选A项。12A.turned upB.turned overCturned awayDturned on解析:句意:游客们整整一周都在大楼外排队,没有预约的人被拒之门外。turned away“把某人拒之门外,不让某人进入”符合句意。故选C项。13A.die outB.pay offCfade awayDgo on解析:句意:尽管与工作人员的紧张关系仍在继续,但博物馆的最低营业额是健康的。故选D项。14A.healthyBfunnyCt
12、inyD.cozy解析:根据“The Louvre broke its 2012 15 record last year”(卢浮宫打破了2012年的参观记录)可知,博物馆营业情况良好。故选A项。15A.qualityBattendanceCphotoD.worker解析:quality“质量”;attendance“出席/到场人数”;photo“照片”;worker“工人”。根据下文的“a sharp downturn in visits(参观访问的急剧减少)”可知,本句主要陈述游客人数问题,attendance符合句意。故选B项。16A.alarmB.attackCrecoveryDpred
13、iction解析:alarm“警告”;attack“袭击”;recovery“恢复”;prediction“预测”。联系上下文,今年的游客比2017年多,说明情况有所好转。故选C项。17A.paintingsBproductsCpopulationD.tourism解析:本文主要讲卢浮宫游客数量问题,属于旅游业。故选D项。18A.innocentBselfishCcrazy Dgenerous解析:句意:那些对碧昂斯和周杰伦在博物馆拍摄的音乐专辑着迷的社交媒体可能对游客人数增长起了一定作用。innocent“无知的”;selfish“自私的”;crazy“疯狂的”;generous“慷慨的”。
14、联系上下文,对碧昂斯和周杰伦着迷的社交媒体宣传他们的专辑,导致卢浮宫参观人数增加。故选C项。19A.concertB.videoCfestivalD.industry解析:根据句中的filmed(拍摄)判断,此空用video(视频)。故选B项。20A.highB.hugeCroundDflat解析:句意:尽管卢浮宫游客人数增加了,但去年全球前20大博物馆的总体参观人数相对持平。故选D项。.阅读理解A(2020四川绵阳市高三一诊)When I was a kid, I was the girl who kept the training wheels on my bike as long as
15、possible.Even my younger sister had got rid of them much earlier than me.But as I began to grow older, this changed.All this happened on the Bike Safety Day.It is supposed to be a fun day at school when all of us kids bring our bikes to school and the school provides us with the opportunity to ride
16、outside and learn proper bike safety.Sounds like fun, right? No.In fact, it caused me to panic.What was I going to say when my friends asked me about my training wheels?With the pressure of everyone seeing my training wheels, I determined to let them go.This was the first big change Id ever made on
17、my own.I went to my parents and told them all about my dilemma.They were more than happy to help.We went outside and got my bike.Instead of running away and hiding behind, I stood in front of my bike and took great pride in my decision as my dad removed the training wheels.I got on and steadied myse
18、lf.My heart raced but my feet and hands were calm.My dad started to push before my feet even moved and suddenly I was off.The fear faded away and a relaxed mind came into its place.It was crazy to think how quickly I learned something that took so long for me to even try!My confidence soared(高涨)This
19、 was going to be the start of a brand new world for me.My accomplishment would carry me forth to new goals and wins.I realized that if I set my mind on doing something, I could achieve it.文章大意:本文讲述了作者小时候迟迟不敢去掉自行车的稳定轮,在学校“自行车安全日”来临之前因为害怕同学看见她的稳定轮而最终下决心去掉它们。1What does the school expect the students to
20、 do on Bike Safety Day? C AHave their bikes checked.BRide outside for fun.CAcquire bike safety skills.DRemove the training wheels.解析:细节理解题。根据第二段中的“the school provides us with the opportunity to ride outside and learn proper bike safety”可知,学校想让学生在“自行车安全日”学会一些自行车安全技能。故选C项。2What does the underlined wor
21、d “them” in Paragraph 3 refer to? D AThe authors friends.BThe authors parents.CThe safety problems. DThe training wheels.解析:词义猜测题。根据语境及画线词所在句的前半部分“With the pressure of everyone seeing my training wheels”可知,作者迫于害怕别人看见自己的自行车稳定轮的压力才决心去掉它们。故画线词指的就是“稳定轮”。故选D项。3What happened when the author finally rode w
22、ithout the training wheels? B AShe felt extremely embarrassed.BEverything turned out to be easy.CShe ended up falling down.DHer sisters followed her example.解析:推理判断题。根据倒数第二段最后一句“It was crazy tothink how quickly I learned something that took so long for me to even try!”可知,长时间不敢尝试的东西,作者竟学得很快,由此对于作者来说骑
23、没有稳定轮的自行车后,事情变得容易了。故选B项。4What does the author think is necessary for her to achieve a goal? B APatience. BDetermination.CPressure. DConcentration.解析:推理判断题。根据最后一段最后一句“I realized that if I set my mind on doing something,I could achieve it.”可知,作者意识到如果自己下定决心做一件事的话,自己就会做到。由此可推知,作者认为对于她来说实现一个目标的关键在于决心。故选B
24、项。B(2021成都市摸底)When visitors to the Palace Museum feel a need to sit down for a cup of tea or find a bathroom without a long line, they soon will be able to turn to their smart phones for the information they need.This modernday solution comes thanks to an agreement signed on Friday by the museum and
25、 Huawei Technologies Co. , the telecommunication giant, to build a “smart network” using 5G technology. Under the agreement, 5G WiFi signals will cover the Palace Museum, Chinas imperial palace from 1420 to 1924, and the branch museum of the institution under construction in northwestern Beijing.“It
26、s essential to always stay close to the latest technology to better serve the public,” said Shan Jixiang, former curator (馆长) of the Palace Museum. Shan said there is still much room for improvement in the handling of a huge number of cultural relics, such as when the priceless painting Along the Ri
27、ver During the Qingming Festival is exhibited again in the future. When it was last exhibited in 2015, visitors stood in long lines until 3 am to get a glimpse. The museum ended up preparing instant noodles to serve the hungry visitors. “I dont want that scenario to reoccur,” Shan said. “Our operati
28、on can be done in a more scientific way.”The new system will also make use of the closedcircuit television cameras that are set up all over the Palace Museum to safeguard the museums precious relics. More than 1.86 million of them are housed at the museum, which recorded nearly 20 million visits fro
29、m the public last year, topping all museums worldwide. “How can we make sure no single visitor who might have evil ideas threatens these treasures?” Shan said. “After adopting the Internet of things, we can instantly detect any motion involving the artifacts to prevent such threats.” The 5G network
30、also will be used to improve remote consultation through webcams, which will facilitate conversations with overseas scholars to jointly find the best answers to restoration and preservation issues.文章大意:文章介绍了故宫博物院与华为公司合作,意在应用5G最新技术提升故宫博物院管理水平的相关情况。5What do we know about the Palace Museum? C AIts visi
31、tors wont have to queue up for the bathroom.BIt served as Chinas imperial palace for over 600 years.CIt will cooperate with Huawei Technologies Co. to promote its management.DIt will set up advanced television cameras for the purpose of safety.解析:细节理解题。根据文章第二段中的“thanks to an agreement.to build a sma
32、rt network using 5G technology”及第三段中的“Shan said there is still much room for improvement in the handling of a huge number of cultural relics”可知故宫博物院与华为公司合作是为了提升其管理水平,故选C。A项曲解了文章第一段的意思,并不是说以后在故宫博物院去洗手间不用排队,原文只是叙述以后游客在故宫博物院可以通过智能手机网络系统给自己带来方便;B项与文中的叙述不符;D项中强调出于安全的考虑,要安装先进的电视摄像机,这与文章第四段中所提及的新的网络系统可以使现有
33、的闭路监控系统更好地发挥作用不符。6What does the underlined word “scenario” in Paragraph 3 mean? B ADisaster.BSituation.COperation. DExhibition.解析:词义猜测题。根据画线词所在句可知,画线词指第三段中的“The museum ended up preparing instant noodles to serve the hungry visitors.”所描述的情况,因此画线词与B项的含义最为接近。7What are the figures in Paragraph 4 intende
34、d to show about the Palace Museum? D A. It is better than any other museums.BIt has a rich collection of cultural relics.CIt enjoys great popularity all over the world.DIt faces a tough challenge of protecting relics.解析:推理判断题。根据文章第四段中的“More than 1.86.worldwide.”及“How can we make sure no single visit
35、or who might have evil ideas threatens these treasures?”可知,数字说明了文物保护的艰难。8What can be a suitable title for the text? D AA Feast for Museum VisitorsBA Revolution in ExhibitionCA Protector of Cultural RelicsDA Connection Between Old and New解析:标题判断题。通读文章可知,本文讲述了故宫博物院与华为公司合作,应用5G技术提升故宫博物院管理水平的相关情况,这是有着悠久
36、历史的故宫与先进的技术的结合。故选D。.短文改错假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处错误,每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加,删除或修改。 增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。 删除:把多余的词用()划掉。 修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。 注意:1.每处错误及其修改均仅限一词; 2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。(2021合肥市质检)There was a lively discussion held in my class last Friday. Itwas main abo
37、ut protecting the fine Chinese culture. Somesuggested raising peoples aware of preserving our culture andmaking people fall in love with them. For example, we couldconduct creative activity like discovery tours and culture shows tohelp people have better understanding of our culture. Others thinksom
38、e courses should be offered in schools, which goal was to helpstudents learn more about our customs, ways of life and so on.And in my view, what was mattered was that everyone should feelproud in our own culture. Also, we should attempt to passing ourfine culture down from generation to generation.答
39、案:There was a lively discussion held in my class last Friday. Itwas about protecting the fine Chinese culture. Somesuggested raising peoples of preserving our culture andmaking people fall in love with . For example, we couldconduct creative like discovery tours and culture shows tohelp people have
40、better understanding of our culture. Others some courses should be offered in schools, goal was to helpstudents learn more about our customs, ways of life and so on.And in my view, what was mattered was that everyone should feelproud our own culture. Also, we should attempt to our fine culture down
41、from generation to generation.解析:1考查副词。分析句子结构可知,此处修饰谓语动词,应用副词形式,所以将main改为mainly。2aware改为awareness考查名词。分析句子结构可知,名词所有格后面应该用名词形式,所以将aware改为awareness。3考查代词。此处代指our culture,应用单数形式,所以将them 改为it。4activity改为activities考查名词的单复数。根据本句中的“like discovery tours and culture shows”,以及该词前面无限定词修饰可知,此处指的活动不止一种,应该用可数名词的复
42、数形式,所以将activity改为activities。5考查冠词。have a better understanding of为固定用法,意为“对有更好的理解”,所以在have后面加a。6考查动词的时态。根据文章第一句“There was a lively discussion held in my class last Friday.”可知,本篇文章主要讲述的是上周五课堂上进行的讨论,故此处叙述的事情发生在过去,时态应用一般过去时,所以把think改为thought。7考查定语的从句关系词。分析句子结构可知,空处引导定语从句,在从句中作定语,先行词为some courses,所以将which改为whose。8考查动词的语态。分析句子成分可知,what与mattered之间为主谓关系,不用被动语态,故删除was。9考查介词。feel proud of.为固定搭配,意为“为感到骄傲”,所以将in改为of。10考查动词形式。attempt to do sth.为固定搭配,意为“努力做某事”,所以将passing改为pass。