收藏 分享(赏)

2022版高考英语一轮复习 课时提能练 选修7 Module 3 Literature(含解析)外研版.doc

上传人:a**** 文档编号:553367 上传时间:2025-12-10 格式:DOC 页数:6 大小:48.50KB
下载 相关 举报
2022版高考英语一轮复习 课时提能练 选修7 Module 3 Literature(含解析)外研版.doc_第1页
第1页 / 共6页
2022版高考英语一轮复习 课时提能练 选修7 Module 3 Literature(含解析)外研版.doc_第2页
第2页 / 共6页
2022版高考英语一轮复习 课时提能练 选修7 Module 3 Literature(含解析)外研版.doc_第3页
第3页 / 共6页
2022版高考英语一轮复习 课时提能练 选修7 Module 3 Literature(含解析)外研版.doc_第4页
第4页 / 共6页
2022版高考英语一轮复习 课时提能练 选修7 Module 3 Literature(含解析)外研版.doc_第5页
第5页 / 共6页
2022版高考英语一轮复习 课时提能练 选修7 Module 3 Literature(含解析)外研版.doc_第6页
第6页 / 共6页
亲,该文档总共6页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、课时提能练(三十九)选修7Module 3LiteratureA:知识层面.语境语法填空()用所给词的适当形式填空Many people in China attend TV shows with the 1.intention (intend) of becoming famous overnight.The 2.cruelty (cruel) of competition cannot cool down their enthusiasm.Some have really succeeded, providing them with a sense of 3.accomplishment

2、(accomplish)More and more people, especially teenagers, are 4.desperately(desperate) following their examples in the 5.eagerness(eager) to copy their success.There are even several young men who are still in 6.service (serve)! To hunt for instant fame, they are willing to suffer from 7.starvation (s

3、tarve), exhaustion and mental pressure.Whats your opinion about this phenomenon?()填入一个单词Some hunters are cruel 1.to wildlife, which has been brought 2.to the attention of the public.They kill rare animals and sell their fur or bones abroad to obtain a huge amount 3.of wealth.I decided to go into the

4、 mountains to investigate.My parents stared at me 4.in astonishment when they heard my decision.I told them 5.in a serious voice that I would do something for the wild animals and they finally agreed.They also advised me where to put 6.up for the night after I got there.I picked 7.out six of my clas

5、smates and started out on a Saturday morning.根据提示补全句子1孩子们一听到这个消息,就高兴地跳了起来。(no sooner位于句首的倒装句)No_sooner_had_the_children_heard_the_news_than they jumped with joy.2我正沿着河边散步,突然下起雨来了。(be doing .when .)I was_walking_along_the_river_when it began to rain.3直到母亲回来,男孩才开始准备他的功课。(not until置于句首的倒装句)Not_until_hi

6、s_mother_came_back_did the boy begin to prepare his lessons.4这则报道旨在引起公众对女孩教育的关注。(bring sth.to the attention of sb.) This report aims to bring_girls_education_to_the_attention_of_the_public.5公司为了答谢他多年的服务,为他举行了一个隆重的欢送会,还送给他几件礼物。(reward, service)The company rewarded_him_for_his_years_of_service with a

7、grand farewell party and several presents.B:能力层面.阅读理解(2020济南市模拟)Literature reflects life. So in aging Japan there are a large number of hit books by aged authors.“Age 90:whats so great about it?”is a humorous essay on the difficulties of the elderly, by Aiko Sato, who is 95.It sold one million copie

8、s in 2017,making it Japans bestselling book that year.In 2018 the Akutagawa Prize (芥川龙之介奖) went to Chisako Wakatake,63 at the time, for her first novel Ill Live by Myself. The book talks about how to live in old age. Going to Die Soon, by Ms. Uchidate,features 78yearold Hana, a former alcoholshop ow

9、ner trying to make the most of her remaining years. The novel has been called a book for shukatsu (为死亡做准备), or preparing for death, making readers think more deeply about what it means to age.Japans population has the worlds highest percentage of over65s.People are living longer, so many have at lea

10、st 2030 years of retirement,for much of which they are energetic.And although the Japanese have been spending less on books, that is least true for the over60s.Lawson, a conveniencestore chain, recently decided to stock books with the older generation in mind.But the elderly writers books are attrac

11、ting younger readers, too.Some are preparing for their own old age or want to understand the increasing number of old people they see around them. Others find relevance in the themes explored, such as loneliness, a problem that stretches well beyond the silverhaired.The most notable feature of the n

12、ew trend is that the vast majority of authors, and main characters, are women. Especially popular, are the arahun (“aroundhundred”yearsold) writers like Ms. Sato, whose book,readers say, helps them be more positive. Their popularity also reflects support for strong women who are passionate about the

13、ir work, a phenomenon that is all too rare in Japan today.【语篇解读】本文主要介绍的是,很多日本老年作者成为畅销书作家的这一现象,并剖析了其背后原因以及这一趋势的特点。1Going to Die Soon is a book _.Aabout how to stay positive in old ageBwhich won the Akutagawa Prize in 2018Cwhich helps people live the rest of the life to the fullestDwritten by 78yearol

14、d Hana, an alcoholshop ownerC推理判断题。根据第二段中的“Going to Die Soon, by Ms.Uchidate,features 78yearold Hana,a former alcoholshop owner trying to make the most of her remaining years.”可知,即将死去的主角,78岁的花奈之前是一位酒馆老板,她试图充分利用自己剩余的岁月。因此,即将死去是一本帮助人们充实地度过余生的书。故选C项。2Why are the books by aged authors popular with young

15、er readers?AYoung readers now have more elder relatives.BYoung readers face similar problems as the elderly.CYoung readers are worried about becoming old.DYoung readers are as lonely as the elderly.B细节理解题。根据倒数第二段中的内容可知,一些年轻人正在为自己的晚年做准备,或者想要了解他们在身边见到的越来越多的老年人。另一些人则在书中探讨的主题中找到了相关性,比如孤独,这个问题远远超出了老年人群体的

16、范畴。之所以老年作者写的书很受年轻读者的欢迎,是因为年轻读者面临着与老年人相似的问题。故选B项。3What can we learn from the passage?AAged writers might be more successful than younger writers.BAn aging society brings more chances for women writers.CPeople have to work after their retirement in an aging society.DAmbitious career women might not be

17、 popular with the Japanese.D推理判断题。根据最后一段中的“Their popularity also reflects support for strong women who are passionate about their work, a phenomenon that is all too rare in Japan today.”可知,女性作家的受欢迎程度也反映了对热爱工作的女强人的支持,这种现象在今天的日本非常罕见。由此可推知,野心勃勃的职业女性可能不受日本人欢迎。故选D项。.完形填空(2020山东青岛质检)The victims were carri

18、ed in one by one, their paws and fur burned, suffering from dehydration (脱水) and fear. Their caretakers 1 their wounds, and 2 them in baskets with the only thing that was 3 the leaves of the eucalyptus tree (桉树). As miserable fires have 4 more than 2 million acres in Australia, only dozens of koalas

19、 have been 5 from the smoky trees and 6 ground.Koalas, unlike kangaroos, birds or snakes, do not 7 from fires but instead climb trees to the top, where they can curl themselves into a ball for 8 and wait for the danger to 9 .But during big fires, such as those that have burned for weeks, the animals

20、 are far less likely to 10 . Even if the fire itself does not reach the tree 11 , the animals may overheat and fall to the ground, where they can be burned to death.The tough situation of the koala has raised 12 among scientists and conservationists (环保主义者). While koalas have developed to exist alon

21、gside the wildfires, they are facing new 13 ,not just from climate change but also from human development, which have dislocated koalas way of life, 14 their ability to survive fires.We have these 15 animals not found anywhere else on this planet, and we are killing them. This is a big wakeup call.【

22、语篇解读】本文主要讲述的是人们从澳大利亚灾难性的大火中救出了被困于烟雾弥漫的树木和灰烬中的少数考拉。1A.touchedBtreatedCignored DdiscoveredB根据空后的wounds和空前的caretakers可知,此处应指照看人给它们处理伤口。treat意为“医治;处理”,符合语境。2A.threw BlockedClaid DforcedC根据空后的in baskets和常识可知,照看人给它们医治完伤口后,应是把它们放进篮子。lay意为“放置”,符合语境。3A.familiar BplentifulCbeautiful DexpensiveA根据空后的“the leave

23、s of the eucalyptus tree”并结合常识可知,此处应指,把它们放进装有它们熟悉的桉树叶子的篮子里。familiar意为“熟悉的”,符合语境。4A.reached BleftCburned DtrappedC根据空前的“miserable fires”和空后的“more than 2 million acres”可推知,此处应表示令人苦恼的大火已经烧毁200多万英亩的土地。burn意为“烧毁”,符合语境。5A.killed Brecognized Churt DrescuedD根据空前的“only dozens of koalas”和选项可推知,此处应指被救出来的考拉不是很多

24、。rescue意为“解救”,符合语境。6A.flat Bblack Cbroad DsafeB根据空后的ground和前文的miserable fires并结合常识可知,大火烧完之后的土地应该是黑色的,故black符合语境。7A.escape BdieCsuffer DriseA根据设空处前的unlike及设空处后的“but instead climb trees to the top”并结合选项可知,此处指与袋鼠、鸟类和蛇不同,面对大火,考拉不会逃离,而是爬到树冠上,缩成一团来保护自己,等待危险过去。escape意为“逃离”,符合语境。8A.balance BprotectionCchall

25、enge DcomfortB根据设空处后的“wait for the danger to _”并结合常识可知,考拉爬到树上是为了寻求保护。protection意为“保护”,符合语境。9A.attack Bcome Cpass DavoidC根据空前的wait for可知,此处应指考拉缩成一团,等待危险过去。pass意为“过去;通过”,符合语境。10A.jump Bclimb Cfall DsurviveD根据设空处前表转折的But和下文的“the animals may overheat and fall to the ground”以及常识可知,此处应表示,但是,在那些燃烧了近几周的火灾中,

26、它们存活的可能性非常小。survive意为“幸存”,符合语境。11A.top Bleaves Ctrunk DrootA根据上文可知,考拉会爬到树上去避火;故此处应指,即使火没有烧到树冠,它们也会因过热而掉到地上,被活活烧死。top意为“顶部”,符合语境。12A.passion Bconcern Cfear DinterestB根据第一段中讲述的照看人给考拉处理伤口并结合选项可知,此处应指,考拉的困境已经引起了科学家和环保主义者的担心。concern意为“担心;忧虑”,符合语境。13A.chances BchoicesCneighbors DthreatsD根据空后的“which have d

27、islocated koalas way of life”可知,此处表示,虽然考拉已经进化到可以与野火共存,但它们面临着新的威胁。threat意为“威胁”,符合语境。14A.weakening BdevelopingCenriching DinsuringA根据空前的“which have dislocated koalas way of life”和选项可推知,此处表示这些新的威胁导致考拉流离失所,减弱了它们在火灾中生存下来的能力。weaken意为“减弱;削弱”,符合语境。15A.lonely BstupidClazy DuniqueD根据空后的“not found anywhere else on this planet”可知,这些动物在地球上其他地方找不到,此处应指它们是独特的。unique意为“独特的;独一无二的”,符合语境。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1