1、Unit 1Friendship.阅读理解A (2021太原市高三年级模拟试题一)I sent a message to my sister at 12:30 pm during my lunch to ask her about my fathers progress.He was having his second knee surgery and my expectations were the same as the previous successful surgery.My brother picked me up from school and we headed for the
2、 hospital.When we arrived at the hospital,my first question was “How is he doing?” My father was connected to a breathing machine and his face was very swollen.I tried my best not to cry because I was supposed to interpret for him what was happening as the nurses did not speak Spanish.I had never se
3、en my father this way.He looked so fragile and different from the strong man I knew.I asked him how he was feeling and he said he was fine.I returned to the lobby and I was in a state where I realized that my hero,best friend,and loved one in life was in a dangerous state and at that point anything
4、could happen.I recalled what happened when I was a child.“Im going to the store”was always his words,and that was without doubt my cue to follow him.We would walk to the car,and sometimes if I was lucky,I got away with sitting in the front seat.We would arrive at the store and he always said “Get wh
5、atever you want and something for Ana”;Ana is my sister.My dad and I were best friends.He never showed preference with his children,but I just always happened to follow him.It was okay for me to cry when I wanted something because I was his youngest girl,he couldnt say no to me.All along my father h
6、ad dedicated his life to giving us the best.Growing up does not necessarily mean that one must distance oneself from his parents because it is childish;it is time to take action and embrace the feelings because it is the right thing to do.Life presents us with signals to acknowledge and value what i
7、s the most important in life.语篇解读本文是一篇记叙文。作者的父亲进行了第二次膝盖手术,她在医院里看到虚弱的父亲已不再是印象中那个强壮的人,于是意识到自己人生中的英雄、最好的朋友以及最爱的人正处于危险的境地,在那个时刻任何事都有可能发生。然后作者回想起小时候父亲陪伴自己成长的点点滴滴,并深刻地认识到:长大成人不一定意味着要疏远父母,而是要珍视和他们之间的感情。1How was the authors father when she arrived at the hospital?AHe was dangerously weak.BHe was worried abo
8、ut his life.CHe remained healthy and strong.DHe was unconscious and couldnt speak.A考查细节理解。根据第二段的内容,特别是“He looked so fragile and different from the strong man I knew”和尾句“I returned to the lobby.at that point anything could happen”可知,当作者赶到医院时,她的父亲很虚弱,正处于危险的状态,故A项正确。2How did the author feel after knowi
9、ng her fathers situation?A.Sympathetic. BWorried.COptimistic. DIndifferent.B考查推理判断。根据第二段中的“I tried my best not to cry”和第二段尾句可知,作者知道父亲的状况后,应是感到很担心,故B项正确。3What can we learn about the authors childhood?AShe never took no for an answer.BShe was her fathers favorite child.CShe followed her father a lot a
10、s a young girl.DShe got away from her family at an early age.C考查细节理解。根据第三段中的“My dad and I were best friends.He never showed preference with his children,but I just always happened to follow him”可知,作者小时候经常跟随父亲,故C项正确。4What advice does the author give at the end of the text?AValue your loved ones and b
11、e close to them.BGrow up and share your parents responsibility.CCare about your parents health before its too late.DDistance yourself from your family and be independent.A考查推理判断。根据尾段中的“Growing up does not.value what is the most important in life”可推知,作者建议我们应当珍视所爱之人,与他们保持亲密的关系,故A项正确。B (2021德州高三模拟)Havi
12、ng hundreds of friends online is no substitute for a handful of close friends in real life.Researchers discovered that people with only a few friends were at least as happy as those with far more if many of theirs were online.The number of “peripheral others”,someone connected with onlineformer clas
13、smates and coworkers,for examplehad no connection with how satisfied they felt.Scientists did their study using data from two online surveys conducted on 1,496 people by a nonprofit research organization.People taking part in the study revealed their ages,the makeup of their social networks,how ofte
14、n they had different types of social interactions and their own feelings of wellbeing.They included details of how often and how they interacted with family or neighbors,and whether they included people who provided services for them in their networks.The number of close friends someone had was the
15、only thing that influenced how satisfied they were with their social life.“Loneliness has less to do with the number of friends you have,and more to do with how you feel about your friends,” said Dr.Bruine,an expert of the study.“If you feel lonely,it may be more helpful to make a positive connectio
16、n with a friend than to try and seek out new people to meet.”In the study,they found older people tended to have smaller social networks.Younger peoples were larger but they were mostly made up of “peripheral others”not true friends,just people they knewand did not contribute to their happiness.Even
17、 variations in the number of family members or neighbors somebody spent time with did not affect how happy they were with their social life.Dr.Bruine said her research echoed other findings showing people would be happier if a larger proportion of their online friends were actually their friends in
18、reality.She added,“Stereotypes of aging tend to paint older adults in many cultures as sad and lonely.But the research shows that older adults smaller networks didnt weaken social satisfaction and wellbeing.In fact,older adults tend to report better wellbeing than younger adults.”语篇解读本文是一篇说明文。文中介绍了一
19、项研究,该研究发现在现实生活中拥有朋友比在网上拥有虚拟朋友能拥有更多的幸福感。而且与人们以往的成见不同的是,拥有少数真实朋友的老年人比拥有大量网上虚拟朋友的年轻人更有幸福感。5What has a good influence on ones happiness according to the study?AHaving impersonal networks of friends.BMeeting close friends face to face.CHelping familiar coworkers.DKeeping in touch with family members onli
20、ne.B推理判断题。根据第一段第二、三句可知,有的人虽然朋友少,但比起那些朋友多但大多数通过网络来联系(如他们的前同学和前同事)的人而言,前者起码和后者一样快乐。由此可知,和亲密朋友在现实中接触会让人更幸福,故选B项。6What did the 1,496 people taking part in the study have to do?AKeep off using the Internet.BShow their attitudes to happiness.CReveal their social life thoroughly.DFind “peripheral others” f
21、rom their friends.C细节理解题。根据题干中的1,496 people taking part in the study可以定位到文章第二段。根据第二段第二、三句可知,参与这项研究的人透露了他们的年龄、社交网络的构成、进行不同类型社交互动的频率以及他们自己的幸福感。其中包括他们与家人或邻居互动的频率和方式,以及他们的社交网络中是否包括为他们提供服务的人。由此可知,参与研究的1,496个人需要详尽地提供关于他们社交生活的信息。故选C项。7Who is more likely to be attacked by loneliness according to the study?A
22、Parents living with their children.BOlder adults with fewer friends online.CThose having fewer relatives or neighbors.DYoung people without friends in reality.D推理判断题。根据文章最后三段的内容可知,研究发现老年人社交范围小,但大都是现实中的朋友;年轻人社交对象多,但虚拟世界中的朋友并没有为他们带来更多的幸福感。因此现实中没有朋友的年轻人更容易遭到孤独感的侵袭,故选D项。8What does the underlined word “p
23、aint” mean in the last paragraph?ATreat. BDraw.CDescribe. DCriticize.C词义猜测题。根据画线词所在句中的“as sad and lonely”可推知,画线词所在句表示,在许多文化中,对变老的刻板印象往往会把老年人描述为悲伤和孤独的人。故选C项。describe.as.意为“把描述为”。.完形填空(2021石家庄市质量检测一)“Folk on the subway dont talk.They dont want you interrupting their day.”I was given the _1_ long ago.O
24、ne day,I climbed on the subway and there was only one _2_ seat.I scrunched into the space beside a woman and immediately she complained in a(n)_3_manner,“Oh yeah,she had to sit here.It makes me all uncomfortable.”“Im sorry,”I told her.“Do you want me to _4_?”With a huge sigh,she _5_back,“I suppose y
25、ou can stay.”The words were okay but her _6_ told me I was not welcome.“I can move,really,especially if it is _7_ you,”I said _8_ .Another _9_,and she told me to stay.Okay,_10_dont want me to interrupt them on the subway._11_,I figured we could have a conversation.I asked her if she had ever been ou
26、t to Alberta.She waited all of two seconds and then responded,“No,but weve been through it on the way to Vancouver.”“I love it there,”I told her and went on to _12_ the great weather and friendly people.“Where are you from originally?”I asked.Now here was a _13_ she wanted to talk about and soon I _
27、14_ her life in the old country.She talked until it was time for her to get off.Then she _15_ and warmly said goodbye.Hey ,this subway traveling is okay!语篇解读本文是一篇记叙文。作者曾被告知地铁上的乘客们一般不喜欢聊天。作者有一次乘地铁,车厢里正好有一个空座位,作者坐下后邻座的女士一直在抱怨,作者问她自己是否需要离开,可是又得到了否定的答复。于是,作者决定和这位女士聊天,而这次聊天后来很顺畅。1A.decision BoptionCrule
28、DorderC考查语境推断。本空指的是上文提到的“Folk on the subway dont talk.They dont want you interrupting their day” ,此处表示这是很久以前别人告诉作者的规则。2A.occupied BreservedCcomfortable DemptyD考查语境推断。根据下文中的“I scrunched into the space beside a woman”可以推断,地铁上有一个空座。3A.unpleasant BcalmCunusual DcasualA考查语境推断。根据下文中的“Oh yeah,she had to si
29、t here.It makes me all uncomfortable”可以推断,这位女士对于作者坐在她身边很不开心。4A.switch BmoveChelp DwaitB考查词汇复现。根据下文中的“I can move”可知,作者问那位女士已是否需要离开那个座位。5A.whispered BscreamedCargued DfoughtA考查语境推断。结合语境和下文中的“I suppose you can stay”可知,尽管这位女士对于作者坐在她身边感到不开心,但是并没有大声发作所以此处用whispered。6A.appearance BvoiceCbehavior DfigureB考查
30、语境推断。根据语境可知,尽管这位女士嘴上说作者可以坐在那里,但是她的声音告诉作者她不欢迎作者。7A.inspiring BsurprisingCembarrassing DbotheringD考查语境推断。根据上文中讲到的“It makes me all uncomfortable.”“I was not weclome”可以推断,作者坐在那个座位上似乎打扰(bothering)到了那位女士。8A.desperately BsharplyCsincerely DconfidentlyC考查语境推断。根据上文中的“Im sorry.Do you want me to _?”“I can move
31、”可以推断,作者真诚地询问这位女士自己是否需要离开。9A.attempt BglanceChesitation DsighD考查词汇复现。根据上文中提到的“With a huge sigh”并结合空前的Another可知,空处为词汇复现,表示“又一声叹息”。10A.strangers BconductorsCtourists DperformersA考查常识推断。根据常识可知,地铁上的乘客都是陌生人。11A.Apparently BThereforeCEventually DStillD考查语境推断。空前一句讲到了“地铁上的陌生人不想要我打扰他们”,而空后则讲到了“我想我们可以聊天”,据此可知
32、,前后形成了转折,故空处填Still,意为“但,不过”。12A.evaluate BmetionCimagine DdebateB考查语境推断。结合语境可知,作者与这位女士开始聊天,并逐渐提到了天气和人等话题。13A.topic BconclusionCplan DcareerA考查语境推断。根据语境可知,作者与这位女士谈到了一个她愿意聊的话题。14A.cared about Blonged forClearned about Dlonged forC考查常识推断。根据常识可知,随着双方交谈的深入,作者逐渐了解到这位女士的生活。15A.pushed BsmiledChesitated Dcla
33、ppedB考查语境推断。根据下文中的“warmly said goodbye”可以推断,两人的聊天十分愉快,临别的时候这位女士对作者微笑并热情地道别。.语法填空 (2021河北省高三六校联考)As is known to all,practical exercises using textbooks and classroom materials are valuable 1._it comes to language learning.For me,however,if language learning is fun and 2._(access),it will keep up my m
34、otivation.Ive found enjoyable ways of connecting language learning 3._ my everyday life.First,4._(change) the language of your smartphone to your target language.By changing the language of your smartphone,you will increase 5._(expose)to many different words and phrases in your target language,many
35、of them easily 6._(add)to your vocabulary.Besides,listening to music is workable.You can find lyrics(歌词) online and write them down 7._(learn) them off by heart,which will help not only with vocabulary but also with grammar as you will begin to notice sentence patterns.Finally,8._(simple) reading sh
36、ort stories makes you feel as if you have accomplished something.For those of you who are ready to move on to 9._ advanced levels than the beginner level,you could even try to find books you 10._(read) in your mother tongue,because you already know the storyline.语篇解读本文是一篇说明文。作者在文中介绍了三种不用课本和课堂材料就能学习语
37、言的方式。1解析:考查固定句式。when it comes to.是固定句式,表示“当涉及”。答案:when2解析:考查形容词。本空所填词在从句中作表语,与fun“有趣的”并列用来说明language learning的特征,故填形容词accessible。答案:accessible3解析:考查介词。我找到了把语言学习与我的日常生活联系起来的有趣的方式。connect.with.表示“把和联系起来”。答案:with4解析:考查祈使句。分析句子结构可知,本句没有主语,因此是一个祈使句,祈使句要用动词原形开头,故填change。答案:change5解析:考查名词。根据空前的will increas
38、e和空后的介词to可知,本空要填名词作increase的宾语,故填exposure,exposure是不可数名词,在此为“接触”的意思。答案:exposure6解析:考查独立主格结构。分析句子结构可知,many of them.vocabulary前的句子有谓语动词,两个句子之间没有连词,由此可以判断,many of them.vocabulary是独立主格结构,them指主句中的words and phrases,add与many of them是逻辑上的动宾关系,因此用过去分词。答案:added7解析:考查非谓语动词。由句意可知,找歌词并写下歌词的目的是把这些歌词记住,故此处用不定式作目的
39、状语。答案:to learn8解析:考查副词。分析句子结构可知,该空修饰动名词短语 reading short stories,故用副词形式。答案:simply9解析:考查比较级。根据后面表示比较含义的than the beginner level可知,这里指提升到更高的水平,应用advanced“高级的,高等的”的比较级形式more advanced。故填more。答案:more10解析:考查时态。根据下文的“because you already know the storyline”可知,此处强调已经完成的动作对现在的影响,表示找到你已经读过的用母语写的书,故用现在完成时。答案:have read