1、江苏海门市2016高考英语(二轮)阅读理解选练(2)及答案黑龙江省大庆市喇中2016高考英语阅读练习科普环保类Learning English well is a great challenge, but with the help from technology(技术) it can be as easy as a piece of cake. As well as the classroom, teachers and textbooks, the Internet, TV and radio programs can play an active role in helping lear
2、n English. The Internet is full of rich and up-to-date information. English learners might wish to try . It provides cultural information about Britain.Another useful website for middle school students and teachers is: Besides reading 21st Century School Edition online, students are also invited to
3、put their views on different topics up on the website. Compared with the Internet, TV programs have their own advantages(优点): one does not have to sit at a computer and one can hear and watch the programs much better. One popular English-learning program is called Modern English. This focuses on spo
4、ken English in practical situations such as taking photos and shopping. If you watch Beijing Television Channel 8, you might see a program titled Study Abroad. Cartoons are used to explain how to use the word in daily life. Listening to the radio may not be a new way to learn English but it is easy.
5、 China Radio International airs a program called Studio Classroom at 6:30 a.m. every day. This 25-minute program is aimed at middle school students and covers subjects from current news to travel and history, all in simple language.【小题1】The author wants the readers to know that learning English _. A
6、is very difficult for usBis very easy for usCis neither easy nor difficultDcan be much easier with the help of technology【小题2】 One can practise spoken English in everyday situations in _. AStudio ClassroomB21st Century School EditionCStudy AbroadDModern English【小题3】According to the author, TV progra
7、ms are better than programs on the Internet because they _. Acan let you hear and watch the programs much betterBcost you nothingChave more English passagesDhave English courses whenever you need them【小题4】 Whats the main idea of this passage? AIt introduces some websites of learning EnglishBIt intro
8、duces some TV and radio programs of learning EnglishCIt gives suggestions on learning English in modern waysDIt explains different English courses 【2015高考复习】阅读理解After my dad died on Aug.30, 2001, my mother made sure we marked each anniversary. At first, my brothers and sister and I would travel hour
9、s to get home, but eventually we got to the point where just one or two of us would make it back to go to Mass with her and spend the day together.The great love of her life, the man who broke up with her right before her college graduation, only to return two years later claiming hed traveled the w
10、orld and hadnt found anyone to compare with her, remained a daily presence in her life.She spoke about him so often and kept his memory so alive that people were sometimes surprised to learn that he was gone. She took over the garden where hed planted and made it on her own.When the 10th anniversary
11、 of his death approached,my mom began talking about it and planning for it weeks in advance. The date on her kitchen calendar was circled and marked RI.P. (Rest in Peace). Of course she wanted all of us there and settled the date for our coming back.On Mondaythe day before the anniversaryshe went to
12、 Mass and walked downtown for lunch with friends, and later told my sister on the phone that she felt Dad still so close that as she was walking back home, she heard someone yell and thought, “Oh, theres Dick.”That evening she went out to water flowers, just as my father, 10 years before, had gone o
13、ut to the garden to pick vegetables before he died. A neighbor heard the tin watering can strike the ground as she fell and hit her head. My mother died within hours, on Aug. 30, 2011, the 10th anniversary. She needed to mark that anniversary, she_wanted_us_all_home and my dad had waited long enough
14、.【语篇解读】 十年间,作者的母亲时刻在缅怀亡夫,仿佛他依然活在人世。就在他去世的第十个周年纪念日那天,作者的母亲也突然离开了这个世界。36The author and her brothers and sister would_each year during the first few years since 2001.Ago home to see their fatherBgo home to see their motherCspend the special day with their motherDserve their mother on Aug.30答案C细节理解题。第一段
15、的第一句提到作者的父亲于2001年8月30日去世,作者的母亲要求孩子们每年的那一天都要进行周年纪念,根据第一段第二句的内容可知,作者和她的兄弟、姐姐此后每年都要和他们的母亲共同度过个特殊的日子。37From the second paragraph we know that the authors father_.Atraveled around the world and left her motherBleft her mother first but returned two years laterChad a quarrel with her mother before her mot
16、hers graduationD. was not the right man her mother wanted at that time答案B细节理解题。根据第二段第一句的内容可知,作者的父亲先是在作者的母亲大学毕业前离开了她,两年后又回到了她的身边。38We can infer from the passage that the authors mother_.Aknew her last day was coming on Aug.30Bkept everything of her husbandsCmissed her husband though he had passed awa
17、yDremained a daily presence in her husbands life答案C推理判断题。根据第一段内容可知,作者的母亲每年都为已经去世的丈夫张罗周年纪念,再结合第二段中的“She spoke about him so often and kept his memory so alive that people were sometimes surprised to learn that he was gone.”可推知,她念念不忘已故的丈夫。39What does the writer imply in the underlined part of the last
18、sentence?AMother wanted us to stay at home.BMother missed us very much.CMother expected us to get back.DThat day was Mothers last day.答案D推理判断题。结合画线部分前后的内容可推知,那天是母亲一生中的最后一天。【2015高考复习】阅读理解 We may have hosted some difficult house guests once or on even more occasions. Are you still worrying about how t
19、o deal with them? Here below are some tips on how to deal with those difficult house guests.Youve been waiting an hour to eat breakfast but your guests are still sleeping.“Unless you adjusted a time for breakfast the evening before, let your guests sleep in and enjoy your breakfast without them. If
20、possible, keep their breakfast warm. Or better yet, when entertaining its always a good idea to have cold breakfast (as well as lunch, dinner and snack ) food onhand. ”Pamela Eyring, president and director of The Protocol School of WashingtonYour guests teenage son is a Facebook addict and hogs your
21、 computer all day long.“If you have a guest whose fingers are fixated on your keyboard, kindly let him know that you are expecting work email and give him enough time to finish using it. ”Ummu Bradley Thomas, founder of the Freddie Bell Jones Modeling & Finishing School, Inc. Your couch surfing, une
22、mployed nephew has been here a month and is showing no sign of leaving. “There is nothing wrong with saying John, you have been here a month and have not put in any applications. What can I do to help you get your resume together? I would like to make a plan that will assist you in getting back on y
23、our feet and allow me to eventually have my extra room back for guests that will soon be arriving. ”Diane Gottsman, owner of The Protocol School of Texas Your guests expect you to accompany them to every single tourist attraction in your city. Its tiring and expensive.“If your guests didnt offer to
24、treat you, politely decline and offer to meet them afterwards for dinner or drinks. That way they know you enjoy their company. ”Pamela Eyring, president and director of The Protocol School of WashingtonYou gave your friend a closet shelf for her stuff but her clothes are thrown all over the place.“
25、You should simply say I am happy to have you use my closet but your clothes seem to have a mind of their own. Would you mind keeping your clothes on the top shelf? It would make it easier for me to find my things when I am in a rush and looking for them. Thank you. ”Diane Gottsman, owner of The Prot
26、ocol School of Texas【语篇解读】 当家里来了难缠的客人时,该怎样应对呢?本文为大家提供了一些建议。16Which of the following kinds of guests has NOT been mentioned in the passage?ASome guests who get up late in the morning.BThe Facebook addict who hogs your computer all day long.CA vegetarian husband and a wife who is a picky eater.DAn une
27、mployed nephew who is not leaving after a long time.答案C考查细节理解。A项“早晨很晚才起床的客人”、B项“整天沉迷于网络交友的客人”和D项“失业长期赖着不走的侄子”在文中都被提及,只有C项“素食主义的丈夫和挑食的妻子”文中没有提到,故选C项。17According to Ummu Bradley Thomas, which of the following is the best way to deal with the guests?AKindly explaining to him you need to use the compute
28、r.BPolitely asking him to stop using the computer at once.CIntroducing other toys to him to play with.DSimply letting him keep using the computer as he likes.答案A考查推理判断。根据文中的“kindly let him know that you are expecting work email and give him enough time to finish using it”可知,他建议我们礼貌地向客人解释自己要用电脑,并给客人足
29、够的时间处理完事情,故答案为A项。18The passage gives the following tips EXCEPT_.Adeclining the guests requests if you hate to accompany them everywhereBreminding them to keep their clothes on the top shelfCtrying to offer at least one dish based on his or her preferencesDkeeping their breakfast warm or having cold
30、breakfast food onhand答案C考查细节理解。A、B、D项所说的建议分别在处理第四、第五和第一种情况的内容中出现,只有C项“准备至少一道客人爱吃的菜”文中没有给出。19Which of the following is the best title for this passage?AHow to Entertain Your GuestsBHow to Keep Good Personal RelationsCHow to Find the Best SolutionDHow to Deal with Difficult House Guests答案D考查主旨大意。通读全文可
31、知,文章是在讲如何应对家里来的那些难缠的客人,介绍了几种既能够解决麻烦同时又不伤害对方感情的好办法。故D项作为本文的标题最合适。黑龙江省大庆市喇中2016高考英语阅读练习科普环保类Energy independence It has a nice ring to it Doesnt it? If you think so, youre not alone,because energy independence has been the dream of American president for decades, and never more so than in the past few
32、years, when the most recent oil price shock has been partly responsible for kicking off the great recession(经济衰退) Energy independenceand its rhetorical(修辞的) companionenergy securityare, however,slippery concepts that are rarely though through What is it we want independence from, exactly? Most peopl
33、e would probably say that they want to be independent from imported oilBut there are reasons that we buy all that old from elsewhereThe first reason is that we need it to keep our economy running Yes, there is a trickle(涓涓细流)of biofuel(生物燃料)available, and more may become available, but most biofuels
34、 cause economic waste and environmental destruction Second, Americans have basically decided that they dont really want to produce all their own oil They value the environmental quality they preserve over their oil imports from abroad Vast areas of the United States are off-limits to oil exploration
35、 and production in the name of environmental protection To what extent are Americans really willing to endure the environmental impacts of domestic energy production in order to cut back imports? Third, there are benefits to trade It allows for economic efficiency, and when we buy things from places
36、 that have lower production costs than we do, we benefit And although you dont read about this much, the United States is also a large exporter of oil products, selling about 2 million barrels of petroleum products per day to about 90 countries There is no question that the United States imports a g
37、reat deal of energy and, in fact, relies on that steady flow to maintain ite economy When that flow is interrupted, we feel the pain in short supplies and higher prices At the same time, we derive massive economic benefits when we buy the most affordable energy on the world market and when we engage
38、 in energy trade around the world【小题1】From the passage, we know that biofuels Akeep Americas economy running healthilyBprove to be a good alternative to petroleumCdo not provide a sustainable energy supplyDcause serious damage to the environment【小题2】Why does America rely heavily on oil imports? AIts
39、 own oil production falls short of demandBIts own oil reserves are quickly running outCIt wants to keep Its own environment undamagedDIt wants to expand its storage of crude oil【小题3】What can we conclude from the last paragraph? AAmerica doesnt have enough oil suppliesBPeople can benefit more from im
40、porting oilCEnergy independence is significant for AmericansDShort of energy may cause economic depression【小题4】What is the authors purpose in writing the passage? ATo justify Americas dependence on oil importsBTo stress the importance of energy conservationCTo arouse Americans awareness of the energy crisisDTo explain the increase of international oil trade