1、组合规范练17阅读理解题组练速度(35mins).阅读理解AWho says inventions are only made by grown-ups and professionals?Over the years,children have also succeeded in making their useful contributions to the world.Here are a few inventions that came to life from the minds of young children.HeroHelmetSeven-year-old Samuel Me
2、yers invention is aimed at stopping people from riding their bikes or skateboards without using a helmet.The Hero Helmet features an inbuilt remote that controls a lock on the wheels which unlocks when the Helmet is being worn by the rider.Samuel says,“No helmet,no bike.”RoboticEarthwormThe first th
3、ought that comes to mind is,why a robotic earthworm?Well,ten-year-old David Cohen had some useful applications in mind.He believed it could be used to find victims after a flood,earthquake or fire.The robot could get into small and dangerous places where search dogs and humans could not go.B.E.A.C.O
4、.N.Fifteen-year-old Hannah Herbsts invention,which stands for Bringing Electricity Access to Countries through Ocean Energy,was inspired by her pen pal who lives in Ethiopia and did not have access to lights.So she came up with B.E.A.C.O.N,which absorbs energy directly from ocean waves.Her invention
5、 won the “Discovery Education 3M Young Scientist Challenge” in 2015 and other numerous awards.PortableWheelchairControllerAt only eight years old,Amelia Fox created the invention to help lift people in and out of their wheelchair.This invention was not just born out of the desire to create something
6、.Amelia developed this controller for her brother,who had just got hip surgery and needed the wheelchair to move around.1.Who is the youngest inventor?A.Samuel Meyer.B.David Cohen.C.Amelia Fox.D.Hannah Herbst.2.Which of the following can be used as a rescue tool?A.Hero Helmet.B.B.E.A.C.O.N.C.Robotic
7、 Earthworm.D.Portable Wheelchair Controller.3.Why did Amelia Fox create the invention?A.To give her brother assistance.B.To benefit the earthquake victims.C.To generate electricity effectively.D.To protect bike riders from injuries.BWhen I was seven,my family and I were coming back from a T-ball gam
8、e.In our driveway,we spotted two adult geese and a small gosling.The adults were frightened by our return and flew away,but their baby was still too young to fly and couldnt follow.Hours passed,and night fell.The tiny little thing was wandering around our yard,unaware of what could happen,and it was
9、 clear that the gosling needed protection,warmth and food to make it to the morning.At that point,we had to bring him into our backyard.We all pretty much slept with one eye open for several days.Each morning,we would try to rush the goose over to his parents,who kept coming back to our yard.He woul
10、dnt go to them,though,and they wouldnt come close enough to claim him.The young goose had clearly decided we were his new family,and my twin sister Joanna called the little guy Peeper.Almost a year passed and we settled into a routine filled with feathery hugs and company.One evening,my uncle came o
11、ver,and my dad threw Peeper up into the air to show he could fly around the house,but this time,Peeper just flew off.Everyone was very sad.Twenty years passed,and Peeper became a fond memory for my family.In 2019,an aging adult goose made his way back to my home.At first,I assumed it was just anothe
12、r Canada goose.After two weeks of the gooses coming back repeatedly,it became clear to me that this wasnt a random goose.He did all of the same things Peeper used to,like trying to come in through the front door and sleeping in our enclosed pool area.Besides,this goose responded to the name Peeper.M
13、uch to my amazement,my old best friend had returned,20 years later.4.Why did the author bring the little goose home that night?A.It couldnt find its parents.B.It was too fragile to survive.C.It wanted to stay in the yard.D.It enjoyed the authors company.5.What does the underlined word “claim” in Par
14、agraph 3 mean?A.Get.B.Forgive.C.Challenge.D.Annoy.6.What can we infer about the author from the text?A.She named the goose Peeper.B.She set Peeper free on purpose.C.She had a deep feeling to Peeper.D.She trained the goose to fly daily.7.What is the best title for the passage?A.A Feathered Family Mem
15、berB.Return of a Long Lost FriendC.Reunion of a Goose FamilyD.An Adventurous Journey HomeCThe first set of Chinese stories presented in English scripts (剧本),titled StoriesofChina:PerformedinEnglish,was officially published by Foreign Languages Press.Planned by the New Channel International Education
16、 Group with the participation of playwrights from China,the United Kingdom and the United States,the book provides a new way for young people to learn English while inheriting (传承) and spreading Chinese culture.The book contains 20 English scripts in novel formats covering a wide range of subjects.U
17、nlike the most common English scripts for young readers on the market which are based on adaptations of European and American stories,those presented in this book are unique for being based on classic Chinese stories,readapted and written in English.The book is divided into first to third grades in
18、terms of grammar and vocabulary difficulty,making it suitable for young English learners from primary school to junior and high school.All the scripts in the book are written by top playwrights with elegant,pure and vivid language.The scripts are provided with a summary of the story in both Chinese
19、and English,so that readers can fully understand the plot as well as the history and culture behind it.Readers can not only improve their English skills through immersive (沉浸式) reading and performance but also appreciate Chinese culture.Hu Min,English education expert and founder of the New Channel,
20、said the combination of traditional culture and English teaching has become a trend,guiding young people to bring their own wisdom and deep cultural heritage to tell Chinese stories to the world.New Channel will offer special courses on StoriesofChina:PerformedinEnglish in its many schools across th
21、e country,and cooperate with primary and secondary schools in Beijing,Shanghai to offer English drama courses on a trial basis.Hu believes the courses will set off a new wave of enthusiastic learning among young people.8.Why was StoriesofChina:PerformedinEnglish published?A.To offer English drama co
22、urses on a trial basis.B.To make foreign students enjoy Chinese culture.C.To advertise some of the top playwrights in China.D.To improve English learning and the culture heritage.9.What do we know about the book?A.Its been published by a foreign press.B.It stands out for its unique writing style.C.I
23、t introduces classic Chinese stories.D.Its been popular in various schools.10.Whats Hu Mins attitude towards the courses to be offered?A.Expectant.B.Doubtful.C.Objective.D.Conservative.11.In which section of a magazine might the text appear?A.Business.B.Lifestyle.C.Culture.D.Politics.DOn paper,hydro
24、gen(H2) looks like a dream fuel.While coal,oil,and natural gas produce carbon dioxide,which warms the earth when burned,hydrogen produces pure water.Hydrogen packs more energy into less space than a battery (but certainly less than petrol).Also,empty tanks(箱) can be refilled with hydrogen much faste
25、r than refilling empty batteries with electricity.While in practice,things are trickier.Storing a meaningful amount of hydrogen gas requires pressing it several hundred-fold.Changing it into the liquid form is another option,but it should be cooled to -253.Both processes require a heavy and strong t
26、ank.While a 700 bar tank is acceptable for a city bus or a truck,adapting it for use in small vehicles is very difficult because the pressure during refilling would be too great.The solution?Powerpaste.A German team of researchers,led by Marcus Vogt,have come up with an interesting “powerpaste”,whic
27、h can store hydrogen energy at atmospheric pressure,ready for release when needed.It is so named because it comes in tubes and looks like toothpaste(牙膏),not in its traditional form of gas.The main ingredient(原料) of the paste is magnesium hydride,a substance that reacts with water to form hydrogen.Th
28、e escaped hydrogen can then be directed into a fuel cell,where it reacts with oxygen from the air to produce electric power.Refueling is very simple,as instead of going to a filling station,drivers and riders can simply replace an empty tube with a new one and refill the water tank.Given that powerp
29、aste only begins to break down at temperatures of around 250 it remains safe even when a vehicle stands in the baking sun for hours.However,we will have to be patient.The fact that researchers have succeeded in developing a new fueling way does not mean that we can expect to see such vehicles on the
30、 road anytime soon.It will indeed be several years before this concept is turned into reality.12.As a fuel,what is the advantage of hydrogen over oil?A.Refilling empty tanks will be more convenient.B.It is less likely to worsen global warming.C.More energy can be packed in the same space.D.It will p
31、roduce pure water for people to drink.13.What is Paragraph 2 mainly about?A.The practical difficulties to use hydrogen as a fuel in small vehicles.B.The detailed processes of adapting a strong tank in small vehicles.C.The differences in fueling between large vehicles and small ones.D.The tricks of b
32、uilding strong tanks in small vehicles.14.The author mentions the refueling process to show that powerpaste is .A.inexpensiveB.powerfulC.convenient D.environment-friendly15.Why does the author call on the readers to be patient?A.Powerpaste-driven vehicles sometimes move very slowly on the road.B.Pra
33、ctical use of powerpaste-driven vehicles will not come very soon.C.Powerpaste-driven vehicles can only work after being in the sun for hoursD.It will be years before the researchers work out the concept of powerpaste.阅读七选五When you imagine the “road to success”,what sort of picture do you see in your
34、 mind?1?Today Id like to share with you a slightly different picture of the road to success.When you understand this picture,you will be much better prepared for your journey.2:You can see your goal glistening in the distance and it almost seems within your reach.You are excited about heading down t
35、he road and making your dream a reality.However,a strange thing happens as soon as you take your first step down the road to success.Suddenly,a brick wall appears out of nowhere and blocks your progress.Nobody knows where these brick walls come from.3.One of the main reasons people fail to reach the
36、ir goals in life is that no one has ever told them about the brick walls!Many people are so surprised by the appearance of the wall that they simply stop and give up on their dream.4:(1)You can sit down and give up.(2)You can find a way over,around,under or through the wall.No matter what your goal
37、is,it is important to realize that as soon as you begin your journey down the road to success,you will encounter a series of brick walls.5.Always remember that for every problem you encounter,there is a solutionand on the other side of that final wall,your goal is waiting for you.A.However,for some
38、reason they always appearB.As everybody knows,success results from hard workC.So never let an obstacle stop you from moving forwardD.When you first set out on the road to success,it looks something like thisE.Do you imagine a long road that eventually leads you to your desired destinationF.When you
39、are faced with a brick wall on the road to success,you have two optionsG.Only by putting your heart into what you are doing can you have the chance to succeed高考题型组合规范练17选择性必修第四册UNIT2阅读理解题组练速度.【语篇导读】本文是一篇说明文。文章介绍了几项儿童的发明。1.A解析细节理解题。根据第二段中的“Seven-year-oldSamuelMeyers.”、第三段中的“ten-year-oldDavidCohen”、第四
40、段中的“Fifteen-year-oldHannahHerbsts.”和最后一段中的“Atonlyeightyearsold,AmeliaFox.”可知,SamuelMeyer是最年轻的发明家。2.C解析细节理解题。根据第三段中的“Hebelieveditcouldbeusedtofindvictimsafteraflood,earthquakeorfire.”可知,RoboticEarthworm可以用作救援工具,去拯救受灾者。3.A解析推理判断题。根据最后一段中的“Ameliadevelopedthiscontrollerforherbrother,whohadjustgothipsurg
41、eryandneededthewheelchairtomovearound.”可知,是因为Amelia的弟弟做了髋关节手术,需要轮椅来走动,她想帮助弟弟,才发明了PortableWheelchairController。【语篇导读】本文是一篇记叙文。作者小时候和父母捡到了一只鹅,把它带回家养大。有一天鹅飞走了,但是20年后这只鹅又回到了作者家里。4.B解析推理判断题。根据第二段中的“anditwasclearthatthegoslingneededprotection,warmthandfoodtomakeittothemorning”可知,这只小鹅太脆弱了,无法生存。所以作者和家人把它带回家
42、养。5.A解析词义猜测题。根据画线词前“Hewouldntgotothem,though,andtheywouldntcomecloseenough”可知,它们离得不够近,应该是无法把小鹅接走。claim在此处表示“弄走;接走”的意思,与get意思相近。6.C解析推理判断题。根据倒数第二段中的“Peeperjustflewoff.Everyonewasverysad.Twentyyearspassed,andPeeperbecameafondmemoryformyfamily”可知,作者对Peeper有很深的感情。7.B解析主旨大意题。通读全文可知,作者小时候养了一只鹅,之后它飞走了。令作者惊
43、讶的是,20年后,它又回来了。由此可知,B项“失散已久的朋友归来”符合本文的主题。【语篇导读】本文是一篇说明文。文章介绍了一本新书用英语演中国故事,它以英文剧本呈现中国故事。8.D解析细节理解题。由第一段中的“thebookprovidesanewwayforyoungpeopletolearnEnglishwhileinheritingandspreadingChineseculture”可知,它的出版是为了促进英语学习和文化传承。9.C解析细节理解题。由第二段中的“UnlikethemostcommonEnglishscriptsforyoungreadersonthemarketwhic
44、harebasedonadaptationsofEuropeanandAmericanstories,thosepresentedinthisbookareuniqueforbeingbasedonclassicChinesestories,readaptedandwritteninEnglish.(不同于市场上最常见的、面向年轻读者的、根据欧美故事改编的英文剧本,本书所呈现的剧本以经典中国故事为基础,经过改编并以英语书写,具有独特性)”可知,用英语演中国故事是以经典中国故事为基础的,只是用了英文改编,它介绍的还是中国的经典故事。故选C项。10.A解析推理判断题。根据最后一段中的“Hubeli
45、evesthecourseswillsetoffanewwaveofenthusiasticlearningamongyoungpeople.”可知,胡敏认为开设的课程会在年轻人中掀起新一轮充满热情的学习,这说明胡敏对开设的课程持期待的态度。11.C解析推理判断题。通读全文可知,用英语演中国故事旨在用英语介绍中国经典故事,讲中国文化。由此推知,文章会出现在杂志的“文化”部分。【长难句分析】Unlike the most common English scripts for young readers on the market which are based on adaptations of
46、 European and American stories,those presented in this book are unique for being based on classic Chinese stories,readapted and written in English.【分析】Unlikethemost.是介词短语作状语,which引导的是定语从句,thosepresentedinthisbookareunique.是主句,readaptedandwritten.是过去分词短语作定语。【译文】不同于市场上最常见的、面向年轻读者的、根据欧美故事改编的英文剧本,本书所呈现的
47、剧本以经典中国故事为基础,经过改编并以英语书写,具有独特性。【语篇导读】本文是一篇说明文。氢是一种理想的燃料,文章主要介绍了它与煤、石油和天然气相比所具有的优势以及它取代煤、石油和天然气所面临的困难和解决办法。12.B解析细节理解题。根据文章第一段第二句“Whilecoal,oil,andnaturalgasproducecarbondioxide,whichwarmstheearthwhenburned,hydrogenproducespurewater.”可知,作为燃料,与石油相比,氢具有的优点是它不太可能加剧全球变暖。13.A解析主旨大意题。根据文章第二段第一句“Whileinpract
48、ice,thingsaretrickier.”及第二段最后一句“Whilea700bartankisacceptableforacitybusoratruck,adaptingitforuseinsmallvehiclesisverydifficultbecausethepressureduringrefillingwouldbetoogreat.”可知,第二段主要讲的是在小型车辆中使用氢作为燃料的实际困难。14.C解析推理判断题。根据文章倒数第三段“Refuelingisverysimple,asinsteadofgoingtoafillingstation,driversandriders
49、cansimplyreplaceanemptytubewithanewoneandrefillthewatertank.”可知,作者提到了加油过程,是为了说明给车辆加膏状氢燃料是很方便的。15.B解析细节理解题。根据文章最后一段最后两句“Thefactthatresearchershavesucceededindevelopinganewfuelingwaydoesnotmeanthatwecanexpecttoseesuchvehiclesontheroadanytimesoon.Itwillindeedbeseveralyearsbeforethisconceptisturnedintor
50、eality.”可知,作者呼吁读者要有耐心是因为这种新动力驱动的汽车的实际应用尚需时日,不会很快到来。.【语篇导读】本文是一篇说明文。每个人都渴望成功,都有自己心中的蓝图。作者在文中和读者分享了自己的成功之路。1.E解析根据下文的“TodayIdliketosharewithyou.”可知,所填的句子应该是和上文的句子属于一个语意组合,E项是疑问句,而且符合语意。2.D解析根据下文的“Youcanseeyourgoalglisteninginthedistanceanditalmostseemswithinyourreach.”可知,此处指对目标的规划。D项中的“likethis”与该句衔接自然。3.A解析前面提到出现了砖墙,阻挡了前进的道路,没有人知道它们从哪里来的。A项“不知什么原因,它们总是会出现”符合语境。4.F解析根据下文的(1)和(2)可知,这里提供了两个选择,所以选F项。5.C解析根据下文的“Alwaysrememberthatforeveryproblemyouencounter,thereisasolution”可知,这里是告诫我们,遇到困难不要退缩,所以选C项。12