1、新疆乌鲁木齐市第二十中学2020-2021学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)卷面分值:100分 考试时长:100分钟 适用范围:高二年级第一部分 阅读理解 (共两节, 满分30分)第一节 (共10小题;每小题2分,满分20分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、 C和D四个选项中,选出最佳选项。AA Hong Kong Disneyland Park admission ticket is your passport to a full day of magical adventures. Learn the ways to buy your tickets now.Three types
2、 of 1-day ticket are available:Ticket TypePriceGeneral Admission Ticket(aged 12-64)HK$499Child Ticket(aged 3-11)HK$355Senior Ticket(aged 65 or above)HK$100Free admission for children aged under 3.Purchase Tickets Directly at Hong Kong Disneyland Ticket ExpressYou can purchase tickets at the Hong Kon
3、g Disneyland Ticket Express, conveniently located at the MTR Hong Kong Station. Open from 9:00 am.-8:00pm. from Monday to Friday and from 9:00am.-5:00pm. on Saturdays, Sundays and Public Holidays.Purchase 2 Park Tickets at One of the Following Locations and Receive a FREE Limited-edition Disney Gift
4、:Avenue of Stars KiosksYou can purchase tickets at Avenue of Stars Kiosks in Tsim Sha Tsui. Open daily from 9:00am.-10:30pm.Asia World-Expo Box OfficeYou can purchase tickets at Asia World-Expo Box Office. Open a Mondays to Fridays from 10:00am.-6:00pm.1. In which place can you get a free gift for b
5、uying two tickets?A. Hong Kong Disneyland Ticket Express.B. Disneys Hollywood Hotel.C. Hong Kong Disneyland Main Entrance.D. Asia World-Expo Box Office.2. For a young couple with a 2-year-old kid spending a day in the park, they have to pay at least _.A. HK$499.B. HK$854.C. HK$998.D. HK$1,353.3. To
6、buy tickets at Hong Kong Disneyland Ticket Express on Sunday, you have to get there before _.A. 10:30pm.B. 6:00pm.C. 5:00 pm.D. 8:00 pm.【答案】1. D 2. C 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了香港迪士尼乐园门票购买方法。【1题详解】细节理解题。根据“Purchase 2 Park Tickets at One of the Following Locations and Receive a FREE Limited-edition Dis
7、ney Gift: Avenueof Stars Kiosks Asia World-Expo Box Office(在下列地点购买两张迪士尼乐园门票,可获赠限量版迪士尼礼品一份:星光大道亭亚洲国际博览馆售票处)”可知,买两张票在亚洲国际博览馆售票处可以领取一份免费的礼物。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据Three types of 1-day ticket are available:中“General Admission Ticket(aged 12-64) HK$499 (一般入场券(12-64岁) 499港元)”和“Free admission for children aged
8、 under 3. (3岁以下儿童免费入场)” $499*2= $998,可知,一对带着两岁孩子在公园里玩一天的年轻夫妇至少要支付998港元。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据Purchase Tickets Directly at Hong Kong Disneyland Ticket Express中“Open from 9:00 am.-8:00pm. from Monday to Friday and from 9:00am.-5:00pm. on Saturdays, Sundays and Public Holidays. (营业时间为周一至周五上午9点至晚上8点。星期六、日及
9、公众假期上午9:00至下午5:00)”可知,如果想在周日的香港迪士尼乐园快线购票,必须在下午5点前到达。故选C项。BPatrick Goulet used to be a bike racer, hanging out with his e-bike. Now he is retired, and he and his wife want to travel through Europe by e-bike next year. They were inspired by Garyand Rachel Corbett, an Australian couple who set the worl
10、d record e-biking 27, 800 through Europe and the UK.But his wife Claire is not a former bike racer although she does bike everywhere in town and they do not own a car. This is where e-bikes come into play.Patrick said, “My wife cant do this with a record bike but with the help of an electric motor.
11、My wife enjoys traveling with her bike to work every day but when she faces strong winds and hills she gets very disappointed. The e-bike has changed all that, no more problems with the strong winds and hills.”Patricks words made me deep in thought. When younger I did a bike camping trip from Toront
12、o Vancouver, throwing stuff away every day to lighter. The struggle against the wind on the way was the hardest thing I ever did. A motor would have changed that; it would have let me carry more stuff, in greater comfort. I imagine that e-bike camping is a different experience entirely.Nowadays, man
13、y provinces and states start building those bike lanes because there are going to be a lot more people doing this. I am more convinced every day that e-bikes are going to get close to everyone, changing our cities and changing the world.4. What makes Patrick and his wife plan to travel through Europ
14、e?A. Their skill in riding bikes.B. Taking part in bike races.C. Rachel Corbetts encouragement.D. An Australian couples experience.5. What trouble does Claire face when riding a bike?A. Lack of a strong body.B. Extreme natural conditions.C. The misuse of electric motors.D. Too much stuff carried.6.
15、The authors bike camping story is mentioned to _.A. show the fun of camping by bikeB. advise people to ride outdoorsC. tell the trouble of riding a bikeD. impress e-bikes advantages【答案】4. D 5. B 6. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了Patrick Goulet和妻子Claire计划明年骑电动自行车环游欧洲,以及电动自行车的优点。【4题详解】细节理解题。根据第一段中“Now he is re
16、tired, and he and his wife want to travel through Europe by e-bike next year. They were inspired by Garyand Rachel Corbett, an Australian couple who set the world record e-biking 27, 800 through Europe and the UK. (现在他已经退休了,他和他的妻子想明年骑电动自行车环游欧洲。他们的灵感来自一对澳大利亚夫妇Garyand Rachel Corbett,他们在欧洲和英国创造了骑行电动自行车
17、27800公里的世界纪录)”可知,一对澳大利亚夫妇的经历让Patrick和他的妻子计划环游欧洲。故选D项。【5题详解】细节理解题。根据第三段中“My wife enjoys traveling with her bike to work every day but when she faces strong winds and hills she gets very disappointed.(我的妻子喜欢每天骑自行车去上班,但当她面对强风和斜坡时,她会非常失望)”可知,Claire骑自行车时遇到了极端的自然条件。故选B项。【6题详解】推理判断题。根据第四段中“When younger I d
18、id a bike camping trip from Toronto Vancouver, throwing stuff away every day to lighter. The struggle against the wind on the way was the hardest thing I ever did. A motor would have changed that; it would have let me carry more stuff, in greater comfort. I imagine that e-bike camping is a different
19、 experience entirely. (年轻的时候,我从多伦多到温哥华进行了一次自行车露营之旅,每天都把东西扔掉,以减轻重量。一路上与风搏斗是我做过的最艰难的事情。一个发动机会改变这一切;这样我就可以更舒适地拿更多的东西了。我想电动自行车露营是一种完全不同的体验)”可知,作者提到的自行车露营故事是为了强调电动自行车的优点。故选D项。C“Getting your eight hours” is one of those suggestions, like drinking plenty of water or not to swim in canals, that most people
20、take at face value.When former Prime Minister Margaret Thatcher was reported to need only five hours sleep a night, it was taken as evidence of a near-supernaturally tough body.And its become an increasingly common view that too much work and stress and missing out on our eight hours is a modern dis
21、aster.But the good news, says Prof. Jim Horne, director of Loughborough Universitys Sleep Research Centre, is that we dont need eight hours at all.“Its nonsense. Its like saying everybody should have size eight shoes, or be five foot eight inches. There is a normal distribution (分布) the average slee
22、p length is seven and a quarter hours.”Lots of people report having more or less than the average, he said. It may all be put down to genes, and what people are accustomed to. The US National Sleep Foundation suggests seven to nine hours a night is advisable for adults, and a survey it conducted in
23、2002 suggested three-quarters of Americans had problems sleeping and a third were so sleepy during the day that their activities were affected. The foundation says, “In the past century, we have reduced our average time in sleep. Though our society has changed, our brains and bodies have not. Sleep
24、deprivation (缺乏) is affecting us all and we are paying the price.” But Prof. Horne says, “The test of insufficient (不足的) sleep is whether you are sleepy in the day or if you remain alert through most of the day.”In a nutshell, if you sleep for eight hours a night and go to work and find yourself tir
25、ed on the keyboard, you arent getting enough. If youre sleeping five hours and running the country, you probably are getting enough.7. According to Prof. Jim Horne, _.A. the average sleep length is too long.B. we should sleep at least seven hours.C. we should sleep no more than nine hours.D. differe
26、nt people need different sleep hours.8. Whats the attitude of the US National Sleep Foundation towards peoples sleep deprivation?A. Greatly concerned.B. Greatly doubtful.C. A little surprised.D. A little confused.9. What should be used to judge whether we lack sleep or not according to Prof. Jim Hor
27、ne?A. Our average sleep length.B. Our physical and mental state.C. Our total number of sleep hours.D. Our performance at school and work.10. What does the last paragraph intend to tell us?A. The number of sleep hours alone doesnt make sense.B. Long hours sleep cant guarantee your good performance.C.
28、 Short hours sleep doesnt necessarily affect your work.D. Sleep hours dont make much difference to your performance.【答案】7. D 8. A 9. B 10. A【解析】【分析】这是一篇说明文。拉夫堡大学睡眠研究中心主任Jim Horne教授认为不同的人需要不同的睡眠时间,应该用我们的身体和精神状态来判断是否睡眠不足,仅仅依据睡眠时间的数字是没有意义的。【7题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“Lots of people report having more or less
29、than the average, he said. It may all be put down to genes, and what people are accustomed to. (他说,很多人报告说,他们的睡眠时间或多或少于平均水平。这一切都可以归因于基因,以及人们的习惯)”可知,Jim Horne教授认为不同的人需要不同的睡眠时间。故选D项。【8题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“Sleep deprivation (不足) is affecting us all and we are paying the price. (睡眠不足正影响着我们所有人,我们正在为此付出代价)”可
30、知,美国国家睡眠基金会对人们的睡眠不足持极担忧的态度。故选A项。【9题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“But Prof. Horne says, “The test of insufficient (不足的) sleep is whether you are sleepy in the day or if you remain alert through most of the day.”(但是Horne教授说:“检验睡眠不足是看你在白天是否昏昏欲睡还是白天大部分时间都保持清醒。”)”可知,Jim Horne教授认为应该用我们的身体和精神状态来判断我们是否睡眠不足。故选B项。【10题详解】
31、推理判断题。根据最后一段“In a nutshell, if you sleep for eight hours a night and go to work and find yourself tired on the keyboard, you arent getting enough. If youre sleeping five hours and running the country, you probably are getting enough. (简而言之,如果你每晚睡8个小时,然后去上班,发现自己在键盘前累了,那你就是睡眠不足。如果你每天只睡5个小时,同时兼顾国家事务,那么
32、你的睡眠时间可能已经足够了)”可知,本段是讲述仅仅依据睡眠时间的数字是没有意义的。故选A项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。It is easy to keep your spirits bright when life is going along smoothly and good news seems to turn up at every turn. It is an entirely different picture when life goes off course or bad news
33、 appears. The question then becomes: How do we keep our spirits bright throughout the different stages of life? _11_.Get Enough SleepIt wasnt until I became a mother that I realized how important a good nights sleep truly is. _12_. Sleep is such an amazing gift to recharge and start.Back to Basics(基
34、本)When I feel tired with too much to do, I love to put on my shoes and get outside for a run. _13_. Getting back to basics can include things like: getting outside, having real conversations with real people, enjoying a meal with a loved one or doing an activity that brings you joy.Time ManagementIf
35、 life feels like it is out of control and you cant keep up, see what happens when you try to manage your time. There are many time management systems out there that can help. Have event reminders(提醒) on your phone and computer. _14_. Start your day by writing a list of what you plan to achieve. And
36、sometimes we also need to let go of things that arent important._15_Keeping our deepest desires and dreams alive is the very fuel that keeps our spirits bright. Give yourself the gift of having goals and dreams, and dont allow fear to have a say in how big your dreams may be. A. Dream BigB. We can k
37、eep your spirits bright anytime.C. Set an alarm to remind you to leave early.D. Try out the following if they sound like a fit for you.E. For this reason, I should never feel tired in the outside.F. Getting enough pillow time has a way of making us feel more human.G. Theres something about nature an
38、d fresh air that gets my stress away.【答案】11. D 12. F 13. G 14. C 15. A【解析】【分析】这是一篇说明文。本文介绍了使我们的精神在生命的不同阶段保持愉悦的几种方法。【11题详解】根据上句“我们如何使我们的精神在生命的不同阶段保持愉悦?”下文给出了一些建议,所以此空是一个过渡句,总起下文。故D项“如果它们听起来适合您,请尝试以下建议。”故选D。【12题详解】根据上句“直到我成了一个妈妈我才意识到晚上好的睡眠真的是多么重要。”再根据空格下句“睡眠是一个惊人的充电和重新启动的礼物。”由此可知,F项“获得足够的睡眠时间可以让我们感觉更人
39、性化。”承接上文,说明获得足够的睡眠的作用。Getting enough pillow time 呼应sleep。故选F。【13题详解】根据上句“当我因为太累而感到疲倦时,我喜欢穿上鞋子出去跑步。”,出去跑步会呼吸到新鲜空气和欣赏大自然,所以可以减轻压力。所以选项在说明跑步产生的积极影响。故G选项“大自然和新鲜空气让我的压力减轻了”切题。故选G。【14题详解】根据上文“有很多时间管理系统可以帮助你。在你的电话和电脑上设置活动提醒。”,再根据空格下句“通过写一张你计划实现的清单开始你的一天。”可知,“设定闹钟提醒你早点离开”也是时间管理的一个方法。故C选项“设定闹钟提醒你早点离开”切题。故选C。
40、【15题详解】此空是一个小标题。根据下文“保持我们最深的欲望和梦想是生命的燃料,它让我们的精神保持光明。”可知,本段在说要有大的梦想。故A选项“要有大的梦想”。故选A。第二部分语言知识运用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共20小题,每小题1.5分,满分30分)When I was young, each morning I woke up and would find my father nowhere around the house. He usually got up early before _16_ and began milking the cow and cleaning
41、 the farmyard. In summer, he got up_17_ earlier to mop the grass and water the flowers and vegetables in the garden. Once I helped my father to _18_ weeds from the corn field. It wasnt long _19_ I felt very tired but the field ridge (田垄) seemed_20_ . Finally I totally threw myself _21_ in the field,
42、 feeling_22_. My dad seemed to have_23_ my mind. He came up and said, “Farming is backbreaking (费力的) and really takes_24_ and sweat, but in _25_ the sweet harvest will be worth the_26_ .” Encouraged by his words, I struggled to my feet. My father_27_ and added, Rome is not built in a_28_ but it can
43、be built in hundreds of days. So whenever_29_ with a huge project, just break it into _30_ parts and then complete them one by one. Finally you will be amazed at your _31_. Hearing what he said, I was greatly_32_ and continued removing the weeds from patch to patch. Believe it or not, at the end of
44、the day, I_33_ in weeding half an acre of corn field.Now, I have tried different jobs and finally_34_ down running a big restaurant. In my lifetime, my fathers devotion to his job and his special working methods can always encourage and guide me _35_ all kinds of difficulties.16. A. darkB. dawnC. no
45、onD. midnight17. A. lessB. equallyC. evenD. little18. A. forbidB. throwC. dropD. remove19. A. beforeB. wheneverC. sinceD. until20. A. changeableB. endlessC. closeD. boring21. A. openB. flatC. awayD. aside22. A. angryB. disappointedC. hopelessD. embarrassed23. A. readB. disturbedC. spokenD. seen24. A
46、. painsB. timeC. courageD. money25. A. winterB. springC. summerD. fall26. A. strengthB. effortC. costD. risk27. A. smiledB. regrettedC. sighedD. followed28. A. secondB. monthC. dayD. year29. A. facedB. discouragedC. dealtD. worked30. A. goodB. variousC. smallD. large31. A. painB. achievementC. failu
47、reD. change32. A. inspiredB. shockedC. delightedD. puzzled33. A. managedB. failedC. succeededD. avoided34. A. settledB. brokeC. bentD. pulled35 A. aroundB. toC. withD. through【答案】16. B 17. C 18. D 19. A 20. B 21. B 22. C 23. A 24. A 25. D 26. B 27. A 28. C 29. A 30. C 31. B 32. A 33. C 34. A 35. D【解
48、析】【分析】这是一篇记叙文。作者讲述了小时候和父亲一起干农活的经历及从中得到的启迪。在作者的有生之年,父亲对工作的投入和独特的工作方法总能鼓励和引导作者度过各种各样的困难。【16题详解】考查名词词义辨析。句意:他通常天明前就起床,开始挤牛奶,打扫院子。A. dark黑暗;B. dawn黎明;C. noon中午;D. midnight半夜。根据上文“each morning I woke up and would find my father nowhere around the house”和“He usually got up early”可知,作者的父亲通常天明前就起床。故选B。【17题详
49、解】考查副词词义辨析。句意:夏天,他起得更早,整理草坪,浇花和蔬菜。A. less较少地;B. equally平等地;C. even甚至;D. little完全不。根据“he got up 2 earlier”可知在夏天,作者父亲起得更早。此处是even修饰比较级。故选C。【18题详解】考查动词词义辨析。句意:有一次,我帮父亲清除玉米地里的杂草。A. forbid禁止;B. throw扔投;C. drop使降低,下降;D. remove清除。根据下文“ I felt very tired ”可知,曾经一次作者帮父亲清除玉米田里的杂草。故选D。【19题详解】考查连词词义辨析。句意:没过多久我就感
50、到很累了,但田埂似乎没有尽头。A. before在以前;B. whenever无论什么时候;C. since自从以来;D. until直到为止。固定句式It wasnt long before“不久之后就”。故选A。【20题详解】考查形容词词义辨析。句意:没过多久我就感到很累了,但田埂似乎没有尽头。A. changeable可改变的;B. endless无尽的;C. close接近的;D. boring无聊的。根据“ I felt very tired but”可知作者感到很累但是田埂似乎无穷无尽。故选B。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:最后我完全平躺在地上,感到绝望。A. open公
51、开的;B. flat平的;C. away离去;D. aside在旁边。根据上文“I felt very tired but the field ridge (田垄) seemed 5 ”可知最后作者完全平躺在地上,感到绝望。故选B。【22题详解】考查形容词词义辨析。句意:最后我完全平躺在地上,感到绝望。A. angry生气的;B. disappointed感到失望的;C. hopeless无希望的;D. embarrassed尴尬的。根据下文“I felt very tired but the field ridge (田垄) seemed 5 ”可知,最后作者完全平躺在地上,感到绝望。故选C
52、。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:父亲似乎读懂了我的心思。A. read读懂,阅读;B. disturbed干扰;C. spoken讲话;D. seen看见。根据下文“He came up and said”可知,父亲似乎读懂了作者的心思。故选A。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:他走过来说:“务农是很费力的,确实需要辛苦和汗水,但到了秋天,甜美的收获将会让所有的努力都值得。”A. pains辛苦,疼痛;B. time时间;C. courage勇气;D. money钱。根据“Farming is backbreaking”和“and sweat”可知务农是很费力的,确实需要辛苦和汗水
53、。故选A。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:他走过来说:“务农是很费力的,确实需要辛苦和汗水,但到了秋天,甜美的收获将会让所有的努力都值得。”A. winter冬天;B. spring春天;C. summer夏天;D. fall秋天。根据“the sweet harvest”可知,收获是在秋天。故选D。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:他走过来说:“务农是很费力的,确实需要辛苦和汗水,但到了秋天,甜美的收获将会让所有的努力都值得。”A. strength力气,力量;B. effort努力;C. cost费用;D. risk冒险。根据“but in 10 the sweet harves
54、t will be worth ”可知,秋天的收获将会让之前所有的努力都值得。故选B。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:父亲笑着补充说:“罗马不是一天建成的,它是用无数天建成的。”A. smiled微笑;B. regretted后悔;C. sighed叹息;D. followed跟随。根据“Encouraged by his words, I struggled to my feet.”可知,看到作者这样,父亲笑了。故选A。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:父亲笑着补充说:“罗马不是一天建成的,它是经过无数天建成的。”A. second秒;B. month月;C. day天;D. ye
55、ar年。根据“but it can be built in hundreds of days”可知,罗马不是一天建成的,而是用数以百计的日子建成的。故选C。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:所以无论何时面对一个巨大的项目,只要把它分成几个小部分,然后一个一个地完成它们。A. faced面对;B. discouraged使丧失信心;C. dealt处理;D. worked工作。根据“ just break it into 15 parts ”可知,当面对一个巨大的项目,将它分为几个小的部分。固定短语be faced with“面临着,面对看”。故选A。【30题详解】考查形容词词义辨析。句意:
56、所以无论何时面对一个巨大的项目,只要把它分成几个小部分,然后一个一个地完成它们。A. good好的;B. various各种各样的;C. small小的;D. large巨大的。根据“ and then complete them one by one”可知,当面对一个巨大的项目,只要把它分成几个小部分,然后一个一个地完成它们,故选C。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:最后你会为你的成就感到惊讶。A. pain疼痛,痛苦;B. achievement成就;C. failure失败;D. change改变。根据上文“and then complete them one by one”可知,这
57、样做最后你会为你的成就感到惊讶,即:完成了一个巨大项目。故选B。【32题详解】考查形容词词义辨析。句意:听到他说的话,我受到极大的鼓舞,继续一小块一小块地清除杂草。A. inspired受鼓舞的;B. shocked震惊的;C. delighted高兴的;D. puzzled困惑的。根据“ and continued removing the weeds from patch to patch”可知,听到父亲说的话,作者受到极大的鼓舞。故选A。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:信不信由你,一天下来,我成功地清除了半英亩玉米田里的杂草。A. managed设法做成(常接to do);B. f
58、ailed失败;C. succeeded成功;D. avoided避免。根据“Believe it or not”及上文作者受到父亲的话的鼓舞可知,作者成功地清除了半英亩玉米田里的杂草。故选C。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:现在,我尝试过不同的工作,最后安定下来经营一个大餐厅。A. settled定居,安稳;B. broke打破;C. bent弯曲;D. pulled拉。根据“running a big restaurant”可知,作者尝试过不同的工作,最后安定下来经营一个大餐厅。固定短语settle down doing“安定下来做某事”。故选A。【35题详解】考查介词词义辨析。句意
59、:在我的有生之年,父亲对工作的投入和他独特的工作方法总是能鼓励和引导我度过各种困难。A. around围绕,在那边;B. to朝,位于,到某处,给;C. with和一起,具有,用;D. through穿过,越过,经由。根据“my fathers devotion to his job and his special working methods can always encourage ”可知,作者父亲对工作的投入和他独特的工作方法总是能鼓励和引导作者度过各种困难。through all kinds of difficulties“度过各种各样的困难”。故选D。第二节(共10小题;每小题1.
60、5分,满分15分)Wu Zetian, the only woman emperor to rule ancient China, is considered _36_ one of the most powerful women in Chinese history.She was born into a(n) _37_ (wealth) family with great beauty and intelligence. This beautiful girl, unlike others in ancient China, _38_ (be) in favour of reading a
61、nd often travelled around the country with her father when she was young, _39_ increased her knowledge and developed her talents. When she was about fourteen, she _40_(send) to the palace and married to the Emperor. After many difficulties and hardships, she _41_(successful) made herself queen. A fe
62、w years after Emperor Gaozong died, Wu Zetian changed the name of the dynasty Tang to Zhou, and became Empress. _42_ seemed like a hard task for women to be rulers in ancient times, but Wu Zetian succeeded. When she ruled the country, she supported economic and cultural _43_ (develop) and improved p
63、eoples living quality. She also encouraged girls to go to school _44_ (study). Before then, girls were not allowed to go to school.Wu Zetian died at the age of 82, _45_ (leave) a gravestone without any words on it. Although the Zhou dynasty only lasted for one generation, it marked an important peri
64、od in Chinese history.【答案】36. as 37. wealthy 38. was 39. which 40. was sent 41. successfully 42. It 43. development 44. to study 45. leaving【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了一代女皇武则天的生平事迹。【36题详解】考查介词。句意:武则天是中国古代唯一的女皇帝,被认为是中国历史上最有权势的女性之一。固定短语be considered as“被认为是”。故选as。【37题详解】考查形容词。句意:她出生在一个美丽而聪明的富裕家庭。此处修饰名词fam
65、ily,应用形容词。故填wealthy。【38题详解】考查动词时态。句意:这个美丽的女孩,不像中国古代的其他人,她喜欢读书,年轻时经常跟随父亲游历全国,这增加了她的知识和发展了她的才能。此句有并列连词and,前后时态要一致,and后用了一般过去时,所以前面也用一般现在时,再跟据主谓一致,girl为第三人称单数。故填was。【39题详解】考查定语从句。句意同上。此处为非限定性定语从句,表示她的经历,使她增长了知识,发展了才能,从句缺主语,应用关系代词which引导。故填which。【40题详解】考查动词语态。句意:大约14岁时,她被送进皇宫,嫁给了皇帝。此处与主语she构成被动关系,根据时间状语
66、When she was about fourteen,可知,应用一般过去时的被动语态。故填was sent。【41题详解】考查副词。句意:经过许多艰难困苦,她成功地成为王后。此处是修饰是谓语动词made,应用副词,表示成功当了王后。故填successfully。【42题详解】考查it作形式主语。句意:在古代,女性成为统治者似乎是一项艰巨的任务,但武则天成功了。此处是it作形式主语句,真正的主语为to do不定式。故填It。【43题详解】考查名词。句意:当她统治国家的时候,她支持经济和文化的发展,提高人民的生活质量。economic and cultural为形容词,表示她支持经济和文化的发展
67、,应用名词development。故填development。【44题详解】考查非谓语动词。句意:她还鼓励女孩上学读书。此处表示去学校目的是为了学习,应用不定式作目的状语。故填to study。【45题详解】考查非谓语动词。句意:武则天去世时,享年82岁,留下了一块无字碑。此处与主语Wu Zetian是逻辑主谓关系,应用现在分词,表主动。故填leaving。第三部分写作(共两节,满分25分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)46. 短文改错My grandparents live in the countryside. They keep a dog calling Ah
68、Bao. One day my grandparents go to work in the field, taking along my little brother and Ah Bao. My brother and Ah Bao came to a river nearby and enjoyed himself. My brother was trying to catch a butterfly while he fell into a river. Ah Bao barked and immediate jumped into the water. Hearing about h
69、im barking, my grandparents hurried there and saw Ah Bao swimming towards the bank carrying my brother. Ah Bao did all he could save my little brother, that moved all the people present. Everyone praised Ah Bao for his bravery and kind.【答案】1.callingcalled2.gowent3.himselfthemselves4.whilewhen 5.rive
70、r前athe6.immediateimmediately7.去掉about8. could后加to9.thatwhich10. kindkindness【解析】【分析】这是一篇记叙文。作者讲述了爷爷奶奶的狗阿宝竭尽全力救了落水的弟弟,令在场的人都很感动的故事。【详解】1.考查非谓语动词。句意:他们养了一只叫阿宝的狗。根据已有谓语动词keep且此处无连词连接,此处要用非谓语动词,由a dog和call之间是被动关系,应用过去分词。故将calling改为called。2.考查时态。句意:一天,爷爷奶奶带着弟弟和阿宝去地里干活。根据时间状语One day以及描述过去的事情可知,应用一般过去时。故将g
71、o改为went。3.考查反身代词。句意:我弟弟和阿宝来到附近的一条河边玩得很开心。根据主语是My brother and Ah Bao可知,此处应用反身代词themselves。故将himself改为themselves。4.考查连词。句意:我弟弟掉进河里时正在捉一只蝴蝶。固定句型be doingwhen“正在做某事突然”。故将while改为when。5.考查冠词。句意:掉进河里时正在捉一只蝴蝶。此处在名词river前,表示特指,应用定冠词the。故将river前a改为the。6.考查副词。句意:阿宝大叫一声,立刻跳进水里。此处应用副词,修饰谓语动词jumped into,作状语。故将imme
72、diate改为immediately。7.考查介词。句意:爷爷奶奶听见它叫,急忙跑过去,只见阿宝带着弟弟游向岸边。根据hear意为“听到”,及物动词,此处介词about多余。故将about去掉。8.考查非谓语动词。句意:阿宝竭尽全力救了弟弟,在场的人都很感动。根据did all he could可知,应用动词不定式,表示目的。故在could后加to。9.考查定语从句。句意:阿宝竭尽全力救了弟弟,在场的人都很感动。此处是非限制性定语从句,先行词指上文Ah Bao did all he could to save my little brother整件事,从句中缺少主语,应用关系代词which引导
73、。故将that改为which。10.考查名词。句意:大家都称赞阿宝的勇敢和善良。根据for his bravery and可知,应用名词,作介词宾语。故将kind改为kindness。第二节 书面表达(满分15分)47. 假设你是红星中学高三学生李华。你的英国好友Jim在给你的邮件中提到新冠病毒爆发给他带来了焦虑,并询问你在疫情期间的生活。请给他回邮件,内容包括:1安慰与鼓励;2疫情期间你的生活与学习情况;3. 疫情给你带来的思考。注意:1词数不少于50;2开头和结尾已给出,不计入总词数。提示词:新冠病毒 novel coronavirus;Dear Jim,_YoursLi Hua【答案】D
74、ear Jim,I do understand how you feel. The outbreak of novel coronavirus is a big challenge to every one of us. Please dont be so anxious. With everybody standing together, Im sure we can defeat the virus.We can do our bit in this battle! Id like to share what I have done in the past three months. To
75、 help prevent the virus from spreading, I have responded to the governments call and stayed at home with my families. While keeping an eye on the situation, I have been studying with the help of the online course offered by our school. Communicating with my teachers and classmates online, I have nev
76、er felt lonely. Besides, I have kept on doing some inside sports to keep fit and helped my mom with the housework.Not going out is my way to fight the virus. Thinking of the medical staff, we have no reason not to discipline ourselves. We need to thank them and at the same time, treasure our life.Pl
77、ease take care of yourself. Keep calm and carry on!Yours,Li Hua【解析】【分析】这是一篇提纲类写作。【详解】第1步:根据提示可知,假设你是红星中学高三学生李华。你的英国好友Jim在给你的邮件中提到新冠病毒爆发给他带来了焦虑,并询问你在疫情期间的生活。请给他回邮件,内容包括:1安慰与鼓励;2疫情期间你的生活与学习情况;3. 疫情给你带来的思考。第2步:根据写作要求,确定关键词(组):novel coronavirus (新冠病毒);outbreak (爆发);defeat (打败);prevent from (阻止);with the
78、 help of(在的帮助下)等。第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。此处文章主要应用现在完成时和一般现在时。第4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。【点睛】范文内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。作者在范文中使用了较多高级表达方式,如Id like to share what I have done in the past three months.运用了宾语从句;To help prevent the virus from spreading, I have responded to the governments call and stayed at home with my families.非谓语动词的运用。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。