1、课时天天练(三十一)选择性必修第三册UNIT 5POEMS.阅读理解A2022安徽省名校联盟第一次质量检测The British poet Matthew Byrne moved to Beijing in 2013 and felt that the capital citys poetry scene was lacking. His obsession (痴迷) for starting poetry events led to the foundation of the Spittoon Collective in May 2015.“At that time, the literar
2、y activity in Beijing was The Bookworm based in Sanlitun,” Byrne says.While some of Beijings literary institutions would go on to close in the fall of 2019, Spittoon would continue to grow as a community for poets and writers, as well as musicians and others in the creative scene.Byrne describes the
3、 Spittoon Collective as a platform for people to share ideas, from literary works to different forms of art, with projects developed from the creative energy within the community.Spittoon originally started as a poetry night at the Mado Bar in Dongcheng Districts Baochao Hutong. Byrne says,“In Beiji
4、ng, you have these wonderful hutongs, ancient structures where you can walk down and visit cool bars, so I thought it would be good to have a poetry event as it seemed like poetry belonged naturally to this area.”He adds,“The objective now is to discover Chinese voices and broadcast them to the rest
5、 of the world. We create a kind of themeparklike atmosphere where every Thursday is occupied by a different literary style or art form.”The readings would mainly be in English, but with an international community, a new section called “PoetryinTranslation” was started, which featured works in Chines
6、e, French, Arabic, Russian, Spanish and other languages.Joining organized activities like Spittoon can be a major help for those caught up in a boring life. And its especially important for the people who have moved to China as they need to build new relationships while living in a different country
7、.1What can we know about the Spittoon Collective?AIt was closed in 2019.BIt was set up in 2013 in Beijing.CIts popular with literature lovers.DIts a community just for foreigners.2Why did Byrne start the Spittoon Collective in Baochao Hutong?ATo attract students love of poetry.BTo expand Chinas lite
8、rature globally.CTo make Beijings hutongs famous.DTo combine poetry with the hutongs.3What effect would the Spittoon Collective have on Chinese culture?ABeneficial. BNegative.CChallenging. DControversial.4What is the authors attitude to the Spittoon Collective?AUnclear. BIntolerant.CDoubtful. DFavor
9、able.B2022贵阳市学期监测There are many ways to travel within a city. We can walk, cycle or take a bus. But no matter which way we travel, we have to follow the route the city planners made for us.Parkour (跑酷) practitioners, however, see the city in a completely different way. To them, there are no fixed ro
10、utes. There are no walls and no stairs since they jump, climb, roll and crawl to move across, through, over and under anything that they find in their path. The city is their playground.The International Gymnastics Federation (FIG) has noticed that this activity is attracting more and more people to
11、 it there are 100,000 people taking part in parkour today in the UK alone, according to The Guardian and how it is helpful for people to be much stronger: It trains coordination (协调) and balance. So, the organization is thinking about recognizing parkour as a new sport and adding it to the 2024 Olym
12、pics.However, parkour practitioners themselves dont seem to be happy with the idea. They see parkour as “a lifestyle”, wrote the website Next Sport Star.“Its a competition against the conditions rather than just a sport.”Indeed, many do parkour just to “escape the daily routine and experience the ci
13、ty in different ways”, wrote reporter Oli Mould on The Conversation. They see parkour as a way to express themselves through relaxing moves and creative routes while freeing themselves from the pressure.Its great that the FIG wants to develop a new sport and stay close to a new cultural form. But it
14、 would be greater if they knew that not everything in life is a competition.5How do the parkour practitioners travel within the city?ABy following fixed routes.BBy cycling.CBy using their own ways.DBy taking a bus.6What does FIG think of parkour?AIt is a dangerous sport.BIt should be an Olympic spor
15、t.CIt is becoming a normal sport.DIt can become a healthy sport.7What can we learn from the fourth paragraph?AParkour is a lifestyle in the practitioners eyes.BParkour is a daily routine for the reporter.CParkour is already an Olympic sport.DParkour should follow the designed ways.8What is the write
16、rs attitude toward parkour?ANegative. BUnconcerned.CWorried. DObjective.完形填空2022湖南长郡十五校第一次联考Most of my life I had lived in a Black community. Neither of my _1_ had made it past middle school and I was the first in my family of three to ever set foot on a college campus. _2_, most of my peers came fr
17、om generations of collegeeducated family and had grown up in _3_ suburbs. Instead of _4_ with others how I was feeling, I isolated myself and thought I could get through it if I just focused on _5_. During the weeks leading up to my sophomore year winter break, I finally decided I would _6_. Fortuna
18、tely, that wasnt the _7_ of the story. I found strength and guidance to continue through to graduation.Social and psychological counseling gave me space to process my _8_. Volunteering work provided me a consistent reminder for _9_ I was in college. My interactions with students who _10_ me so much
19、of my own friends back home inspired me to be _11_ to working for access to higher education for lowincome youth. I _12_ got involved with a summer internship program, where I cooperated with some student leaders to start a conference to _13_ about issues of race.Knowledge is empowering. I read book
20、s and _14_ chose courses to learn more about topics related to race. Most importantly, I was empowered with the knowledge I needed to work for justice and _15_.1A.brothers BgrandparentsCparents Dsisters2A.By contrast BIn realityCAs a result DIn brief3A.white BblackCpoor Dnew4A.quarreling BsharingCco
21、mparing Dnegotiating5A.researching BexercisingCstudying Duniting6A.let out Bleave outCgive out Ddrop out7A.end BstartCplot Dclimax8A.temper BcourageCemotion Dawareness9A.when BwhyChow Dwhat10A.informed BremindedCconvinced Dexpected11A.reduced BlimitedCaccustomed Dcommitted12A.also BstillCever Dagain
22、13A.dialogue BchatCjoke Dprotest14A.desperately BcarefullyCintentionally Dsensitively15A.prejudice BequalityCfreedom Ddiscrimination课时天天练(三十一).阅读理解A语篇类型:记叙文主题语境:人与社会文化交流英国诗人Byrne在北京成立了Spittoon Collective【语篇解读】本文主要讲述了英国诗人Byrne在北京成立了Spittoon Collective, 旨在寻找中国声音并将其传遍世界。1答案与解析:C考查推断的能力。根据第二段和第三段的描述可知,S
23、pittoon Collective为诗人、作家、音乐家以及其他创新领域的工作者提供了一个思想交流的平台,这个平台日益壮大,所以应该会受到文学爱好者的欢迎。故C项正确。2答案与解析:D考查理解具体信息的能力。根据第四段中的“I thought it would be good to have a poetry event as it seemed like poetry belonged naturally to this area.”可知,Byrne认为在胡同里进行诗歌交流活动可以让诗歌和胡同自然地融为一体。故D项正确。3答案与解析:A考查推断的能力。根据第五段中的“The objectiv
24、e now is to discover Chinese voices and broadcast them to the rest of the world.”可知,Spittoon Collective旨在发现中国声音,并将中国声音传遍世界,所以对于中国文化应是有益的。故A项正确。challenging “挑战性的”;controversial “有争议的”。4答案与解析:D考查理解观点、态度的能力。根据最后一段可知,作者认为加入Spittoon Collective对于生活枯燥的人来说是一件很有帮助的事;对于来到中国想要融入中国文化的人来说是尤其重要的,所以作者对于Spittoon Co
25、llective持支持的态度。故D项正确。intolerant “不容忍的”。B语篇类型:说明文主题语境:人与社会社会生活跑酷【语篇解读】跑酷吸引了越来越多的人。国际体操联合会已经注意到跑酷,计划将其纳入奥运会,但跑酷者似乎对这个主意并不满意,他们认为这是一种生活方式。5答案与解析:C考查理解具体信息的能力。根据第二段第二、三句可知,跑酷者没有固定的路线,对他们来说没有围墙和楼梯,他们跳跃、攀爬、翻滚和爬行,穿过、越过和钻过他们在所走的道路上发现的任何东西。故C项正确。6答案与解析:B考查理解具体信息的能力。根据第三段尾句可知,国际体操联合会正在考虑将跑酷作为一项新运动,并将其加入2024年奥
26、运会。故B项正确。7答案与解析:A考查理解具体信息的能力。根据第四段中的“However, parkour practitioners themselves dont seem to be happy with the idea. They see parkour as a lifestyle”可知,在跑酷者眼里,跑酷是一种生活方式。故A项正确。8答案与解析:D考查理解态度的能力。通读全文可知,文章介绍了跑酷运动:跑酷吸引了越来越多的人,国际体操联合会已经注意到跑酷,计划将其纳入奥运会,但跑酷者似乎对这个主意并不满意,他们认为跑酷是一种生活方式。再结合文章最后一段可以判断,作者对跑酷持客观的态
27、度。故D项正确。.完形填空语篇类型:记叙文主题语境:人与社会社会生活作者为黑人争取正义和平等【语篇解读】文章讲述了作者通过努力学习,获取知识为黑人争取正义和平等的故事。1答案与解析:C考查名词辨析。A项意为“兄弟”;B项意为“祖父母”;C项意为“父母”;D项意为“姐妹”。根据下文中的“my family of three to ever set foot on a college campus”及语境可知,此处指作者的父母都没有读完中学。故选C。2答案与解析:A考查介词短语辨析。A项意为“相比之下”;B项意为“实际上”;C项意为“因此”;D项意为“简单地说”。根据上文中的“I was the
28、first in my family of three to ever set foot on a college campus.”和下文中的“most of my peers came from generations of collegeeducated family”可知,相比之下,作者的大多数同龄人都来自于受过大学教育的家庭。故选A。3答案与解析:A考查形容词辨析。A项意为“白人的,白的”;B项意为“黑人的,黑的”;C项意为“贫穷的,可怜的”;D项意为“新的”。根据上文“Most of my life I had lived in a Black community.”及语境可推知,大
29、多数作者的同龄人在白人的郊区长大。故选A。4答案与解析:B考查动词辨析。A项意为“争吵”;B项意为“分享”;C项意为“比较”;D项意为“谈判”。根据下文中的“I isolated myself”及语境可知,作者将自己孤立出来,而不是和他人分享自己的感受。故选B。5答案与解析:C考查动词辨析。A项意为“研究”;B项意为“锻炼”;C项意为“学习”;D项意为“联合”。根据语境可知,作者将自己孤立出来,认为只要专注于学习,就能克服它。故选C。6答案与解析:D考查动词短语辨析。A项意为“发出(声音)”;B项意为“排除”;C项意为“分发”;D项意为“辍学”。根据下文“I found strength an
30、d guidance to continue through to graduation.”及语境可推知,此处指作者最终打算辍学。故选D。7答案与解析:A考查名词辨析。A项意为“结局”;B项意为“开始”;C项意为“故事情节”;D项意为“(重要事情或时刻的)高潮”。根据上文中的“Fortunately”和下文“I found strength and guidance to continue through to graduation.”及语境可知,幸运的是,这并不是故事的结局。故选A。8答案与解析:C考查名词辨析。A项意为“脾气”;B项意为“勇气”;C项意为“情绪”;D项意为“认识”。根据上文
31、中的“Social and psychological counseling”及语境可知,社会和心理咨询给了作者处理情绪的空间。故选C。9答案与解析:B考查连接词辨析。A项意为“什么时候”;B项意为“为什么”;C项意为“怎样,如何”;D项意为“什么”。根据下文中的“working for access to higher education for lowincome youth”及语境可知,志愿者工作不断地提醒作者为什么上大学。故选B。10答案与解析:B考查动词辨析。A项意为“通知”;B项意为“使想起,提醒”;C项意为“使信服”;D项意为“预期”。根据下文中的“of my own frien
32、ds back home”可知,作者和学生们交流,他们使作者想起了家乡的朋友们。故选B。11答案与解析:D考查形容词辨析。A项意为“减少的”;B项意为“有限的”;C项意为“习惯于”;D项意为“尽心尽力的”。根据上下文中的“inspired me to be”及下文中的“to working for access to higher education for lowincome youth”可知,此处指作者和学生们的交流激励作者致力于为低收入(家庭中)的青少年们提供接受高等教育的机会。be committed to意为“致力于”,符合语境。故选D。12答案与解析:A考查副词辨析。A项意为“也”
33、;B项意为“仍然”;C项意为“曾经”;D项意为“再一次”。根据下文中的“got involved with a summer internship program”及语境可知,作者也参与了暑期实习项目。故选A。13答案与解析:A考查动词辨析。A项意为“参加对话,进行讨论”;B项意为“闲谈”;C项意为“开玩笑”;D项意为“反对,抗议”。根据上文中的“start a conference to”及语境可知,作者与一些学生干部召开了一次关于种族问题的会议。故选A。14答案与解析:C考查副词及语境理解。A项意为“绝望地”;B项意为“小心地”;C项意为“故意地”;D项意为“敏感地”。我阅读书籍,并有意选择课程,以了解更多有关种族的话题。最重要的是,我获得了为正义和平等而工作所需的知识。根据下文 “to learn more about topics related to race”可知是有意选择与种族话题有关的课程。故选C。15答案与解析:B考查名词及语境理解。A项意为“偏见”;B项意为“平等”;C项意为“自由”;D项意为“歧视”。我阅读书籍,并有意选择课程,以了解更多有关种族的话题。最重要的是,我获得了为正义和平等而工作所需的知识。根据上文“I needed to work for justice”可知是平等。故选B。