1、温馨提示:此套题为 Word 版,请按住 Ctrl,滑动鼠标滚轴,调节合适的观看比例,答案解析附后。关闭 Word 文档返回原板块。课时素养检测 二十二 Unit 5 Period 2.阅读理解 In order to know a foreign language thoroughly(完全地),four things are necessary.First,we must understand the language when we hear it spoken.Secondly,we must be able to speak it ourselves,correctly with c
2、onfidence and without hesitation(犹豫).Thirdly,we must read in the language as much as possible.Besides,we must be able to write it.We must be able to make sentences that are correct in grammar.There is no short way to succeed in language learning.A good memory(记忆)is of great help,but it is not enough
3、 only to memorize the rules from a grammar book.It is no much use learning by heart long lists of words and their meanings,studying the dictionary,and so on.We must learn by using the language.If we are pleased with a few rules we have memorized,we are not really learning the language.We must“learn
4、through use”.Practice is important.We must practise speaking and writing the language whenever we can.【语篇概述】这是一篇说明文。文章说明了学习语言时最重要的就是练习。1.The most important things to learn a foreign language are _.A.understanding and speaking B.hearing,speaking,reading and writing C.writing and understanding D.memor
5、izing and listening【解析】选 B。推理判断题。根据第一段中的 First,.Secondly,.Thirdly,.Besides,.可知学习一门外语,最重要的是“听、说、读、写”。2.One can never learn a foreign language well only by _.A.much practice B.studying the dictionary C.learning through use D.using the language【解析】选 B。细节理解题。根据第二段可知“记单词表和单词的意思以及研究词典都是没有多大用处的”。也就是说单靠研究词典
6、是不能学好一门外语的。3.Which of the following is the most important in learning a foreign language?A.A good memory.B.Speaking.C.Practice.D.Writing.【解析】选 C。细节理解题。根据文章最后两句可知,学习一门外语,最重要的就是练习。4.The underlined words“learn through use”in Paragraph 2 mean _.A.we use a language in order to learn it B.we learn a langu
7、age in order to play it C.we learn a foreign language in order to use it D.we can learn a language well while we are using it【解析】选 D。词义猜测题。根据文章最后两句可知,练习很重要,所以说我们要在使用中学习语言。.完形填空 People from Great Britain brought the English language to North America in the 16th and 17th centuries.And in the 1 300 yea
8、rs,there were 2 many changes in both places that now people can 3 tell an English person from an American in 4 way he or she talks.Many old words disappeared in England 5 were kept in America.For example,300 years ago people in Great Britain got their water from something they 6 either a“faucet”“spi
9、got”,or a“tap”.All these words are 7 heard in different parts of America,but only“tap”is still 8 in England.Americans often make 9 new words or change old ones.“Corn”is one kind of plant in America and 10 in England.Also,over the last three centuries the English language has 11 thousands of new word
10、s for things that werent known 12.And often,American and English people used two 13 names for them.And almost anything having something to do with cars,railroads etc.has different names in British and American English.But now American and British English may be growing closer together.One thing is t
11、hat 14 people can hear a large amount of American speech daily in movies,on television,or from travelers.Because of this,Americans 15 to be influencing the British more and more.So some day,English may even be the same on both sides of the Atlantic.【语篇概述】本文通过一些具体的例子,介绍了英国英语和美国英语的发展和区别。1.A.following
12、B.recent C.oldest D.latest【解析】选 A。逻辑推理题。第一句提到了英国人在 16 世纪和 17 世纪,把英语带到了北美洲。因此,此处表示在随后的三百年间,故选 A。2.A.such B.too C.so D.great【解析】选 C。固定搭配。so.that 如此以至于,many,much前常用 so 修饰。3.A.hardly B.easily C.finally D.clearly【解析】选 B。逻辑推理题。由于发生了很大变化,人们应该很容易分辨出美国人和英国人。故选 B。4.A.a B.an C.one D.the 【解析】选 D。考查冠词。此处意为从他或她说话
13、的方式,表示特指,故用 the。5.A.but B.and C.or D.so【解析】选 A。逻辑推理题。句意:许多古老的单词在英国都消失了,但是却保留在美国。表示转折。6.A.said B.talked C.spoke D.called【解析】选 D。词义辨析题。此处表示人们称之为,call 称呼,故选 D。7.A.then B.hardly C.clearly D.still【解析】选 D。逻辑推理题。此处是对 but were kept in America 的进一步说明,故选 D。8.A.necessary B.native C.common D.lively【解析】选 C。词义辨析题
14、。common 常见的。此处表示只有 tap 一词在英国还很常见。9.A.of B.into C.up D.out【解析】选 C。固定搭配题。make up 编造。10.A.another B.the other C.none D.something【解析】选 A。逻辑推理题。由上文的 one kind of plant 可知,此处应指另外一种植物。故选 A。11.A.discovered B.added C.improved D.learned【解析】选 B。词汇辨析题。句意:而且,在过去的三个世纪里,要想表达以前不知道的事物,英语就必须“增加”词汇。因此用 added,故选 B。12.A.
15、after B.before C.once D.anywhere【解析】选 B。逻辑推理题。增加的词汇用来表示“以前”不知道的事物,故选 B。13.A.new B.short C.different D.surprising【解析】选 C。逻辑推理题。根据下文可知,此处是指用“不同的”词汇指代同一物体,故选 C。14.A.British B.American C.educated D.ordinary【解析】选 A。逻辑推理题。根据后面的“a large amount of American speech”可知,此处表示英国人可以听到,故选 A。15.A.need B.expect C.see
16、m D.happen【解析】选 C。词汇辨析题。句意:因此,美国人看起来在越来越多地影响英国人。此处表示看起来,故选 C。阅读理解 The 14th Chinese Language Competition attracted about 1,100 children from kindergarten kids to high school students.The children from different language and cultural backgrounds met in San Francisco and competed in events like Chinese
17、 calligraphy,drawing and Chinese poetry recital(背诵).Thomson,an 11th-grade boy from Justin-Siena High School in Napa city of California,has studied Chinese language for three years.It was hard for him to learn Chinese at the beginning,because it was one of the most difficult languages in the world.Ho
18、wever,the writing of Chinese characters is a form of art,which made him feel different.“Its amazing to see how attractive Chinese culture is,”he said.Julie,a 12th-grade girl,shared her similar experience of learning Chinese for four years.When recalling her trip in Beijing and Shanghai,she expressed
19、 huge interest in shared bikes,“The shared bike is known as one of the new Great Inventions of China,along with Chinas Express Railway and Alipay online payment system.”According to the hosting organization,the Confucius Institute at San Francisco State University,the competition was mainly for Amer
20、ican and overseas Chinese kids.It aimed to set a platform to present their Chinese language and culture talents.It also helped to deepen the understanding of young Americans about the Chinese culture and history.【语篇概述】这是一篇记叙文。文章主要介绍了第十四届汉语语言比赛、参赛者对中国文化的看法、观点以及参与比赛的感受。1.Where was the 14th Chinese Lan
21、guage Competition held?A.In China.B.In Japan.C.In Britain.D.In America.【解析】选 D。细节理解题。根据第一段“met in San Francisco”可知来自各地的参赛者在 San Francisco 相遇,也就是在此举办。San Francisco是美国的一个城市。2.What is among the new“Great Inventions”of China according to the passage?A.Railway.B.Paper making.C.The shared bike.D.Chinese c
22、alligraphy.【解析】选 C。细节理解题。根据第三段“The shared bike is known as one of the new Great Inventions of China 可知答案为 the shared bike。3.Which statement is TRUE about the competition?A.All college students took part in it.B.It was not only for overseas Chinese kids.C.It was hosted by Justin-Siena High School.D.S
23、tudents competed in different languages.【解析】选 B。细节理解题。根据第四段“the competition was mainly for American and overseas Chinese kids”可知主要参加者为美国人和海外华人小孩。4.What is the best title for the passage?A.Chinese Culture Talent Show Presented B.New“Great Inventions”Made in China C.Chinese Language Competition Held Again D.Ways to Learn the Chinese Language Shared【解析】选 C。主旨大意题。通读全文可知,文章重在介绍第十四届汉语语言比赛、参赛者对中国文化的看法、观点以及参与比赛的感受。故 C 选项最为符合。关闭 Word 文档返回原板块