1、2020-20学年广东省清远市高一下学期期末教学质量检测英语试卷第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共11小题,每小题2.5分,满分27.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ASome Famous People With Surprising Achievements Hedy Lamarr-Wi-Fi Austrian-born film star Hedy Lamarr was a box-office hit during the Hollywood Golden Age in the late 1930 and early 1940s. D
2、uring World War II, she worked on a torpedo guidance system which forms the basis of todays Bluetooth and Wi- Fi communications. Patented(获得专利权)in1942 together with composer George Antheil, their requency hopping device was used during the war. Surprisingly, neither Lamarr nor Antheil profited from
3、their invention during their lifetimes Uri Geller- Radiation Shield(辐射防护屏) As an Israeli-british magician, Uri Geller is best-known for usingmind powerto bend spoons on live TV. However, a lesser-known achievement is his invention of a radiation shield to protect cell phone users from the radiation.
4、 Patented in 1998, the shield covers the device completely to protect users from the harmful effects of radiation from cell phones and other handheld devices Jamie Lee Curtis- Baby Diaper(尿布) Jamie Lee Curtis was a screen legend. She has featured in many movies during her career. With a busy acting
5、schedule, its quite surprising that she found time to turn her hand to invention. Curtis actually patented a baby diaper during 1980s, aiming at improving the traditional diaper design Gary Burghoff-fishing Equipment American actor Gary Burghoff is best-known for his role in the 1970sTV series M*A*S
6、*H. Burghoff also has a gift for inventing things. He holds two patents forChum Magic,a fishing device that draws fish toward the boat, as well as a fishing pole . When did Uri Geller get the patent on his invention?A.In 1930 B.In 1940 C.In 1970 D.In 1998. 22. What do Hedy Lamarr and Jamie Lee Curti
7、s have in common? A. They are actresses B They are magicians C. They were born in Austria D. They got their patents in 1980 23. Whose patent is related to fishing? A Hedy Lamarrs B. Uri GellersC. Jamie Lee Curtiss. D. Gary BurghoffsBAn unlikely combination of Irish dance and hip-hop music is flying
8、high on the Internet as a young African-American dancer combines her passions in her videos during quarantine.With fast-paced steps on TikTok, college student Morgan Bullock, , has got more than l million views and the hearts of fans worldwide. “It was really unexpected and it happened really fast,”
9、 Bullock said in an interview.Bullock has been dancing since she was 3 and began Irish dance training at the age of 10.She placed 43rd in 2019 at the World Irish Dance Championships, which has been put on hold during the quarantine.As Morgans videos became very popular, she faced questions about whe
10、ther this style of dance is fit for her. “I havent really had to think about my race as an Irish dancer,” she said. “At the beginning, my mom had reservations just because it was something that we had never heard of and its not very typical for someone who looks like me to want to do Irish dancing.
11、But after years of competing with Irish dancers across the globe, my mother rejects what others say. You wouldnt tell an English girl she cant do ballet just because shes not French. Its just a form of dance. Because Irish dance is also a dance form, its such an amazing thing that it is something th
12、at people can enjoy all over the world without, you know, shame from the Irish dance community.”Morgan is grateful that her dancing can educate and inspire a wider audience about Irish culture. “Growing up, I didnt really have someone to look to as an Irish dancer who really looked like me. So its j
13、ust really great that I can be that person for young girls and boys or whoever wants to do Irish dancing or do something thats a little bit out of the box for them.”24.What can we learn about Morgan Bullock from the first two paragraphs?AShe flew high in the sky.BShe listened to hip-hop music.CShe b
14、ecame very popular on the Internet.DShe put pictures of Irish dance on the Internet.25.What kind of question did Morgan face?AWhether Irish dance suited her.BWhether she had a gift for dancing.CWhether she could win some awards.DWhether she could get her moms support.26.How did Morgan deal with othe
15、rs disagreement?ABy training with other dancers.BBy traveling around the globe.CBy studying other dance forms.DBy insisting on her dance form.27.What is Morgans attitude to her dance in the last paragraph?AWorried.BPositive.CDoubtfulDDisappointed.CExciting new research suggests there could be living
16、 things in the clouds above Venus (金星), whose orbit brings it closer to Earth than any other planet. A study of Venuss atmosphere shows a type of gas called phosphine (磷化氢),which on Earth can be produced by certain microbes (微生物).If such creatures are found on Venus, they would be the first evidence
17、 of life existing anywhere else in the universe.Scientists found the phosphine in thick clouds about 35 miles above Venuss equator(赤道). On the Earth, the gas is produced by special forms of life一microbes that live in airless environments such as in swamps(沼泽) and inside animalsguts(内脏). It can also
18、be made in factories but neither explanation helps scientists to understand what phosphine is doing on Venus.To get to the bottom of the mystery, the scientists have now made their data public in the hope that others may be able to find a clue that they have missed.Professor Greaves explained that t
19、he gas might be produced by some non-living natural processes that we havent yet discovered, but for now, the idea of life on Venus has to be considered. She added, “In my whole career, I have been interested in the search for life elsewhere in the universe, so Im just blown away that this is even p
20、ossible. We are sincerely encouraging other people to tell us what we might have missed. This is how science works. If scientists on the Earth are unable to find an explanation, then a future mission to Venus might be needed to prove whether or not life exists there. The US space agency NASA is alre
21、ady planning an exploration that would float on a balloon through the clouds of Venus, and this could be launched some time in the 2030s.28.What can we know about Venus according to paragraph 1?A.The thickness of its clouds B.The distance of the Earth form itC.The result of a study of its atmosphere
22、D.The exact temperature of its atmosphere29.Why have scientists made there data public?A.To announce their successful experienceB.To hope others can help find the truthC.To prove they found life on VenusD.To change the wrong conclusion before30.What does the underlined phrase “blown awayin Paragraph
23、 3 probably mean?A.Impressed B.postponed C. ignoredD. shot31.What is the best title for the text?A.Can a Kind of New Gas Be Found on Venus?B.Is There a Possibility of Life on Venus?C.Is What the Scientists Said Right?D.Can Humans Live on Venus?第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)TipsforLearningNewTechnologyWel
24、iveinaveryexcitingtime.However,withsuchawealthofresources,theoptionsoflearningnewtechnologycanbeverydifficult._32_ WhattolearnThefirststep,whenpickingupanewskill,istodeterminewhattolearn.33_ .Itsimportanttohavethisstronginclination(倾向),asitwillprovideyouwiththenecessaryfuel.Onceyoudecidewhattolearn,
25、reviewingwhatothershavedonewillgiveyouconfidencethatyou,too,candoit!34 Asyouexploredeeperintothepoolofknowledge,youwillwanttoaddotherformsofinformation.Iencourageyoutobrowse(浏览)throughiTunesU._35_.Youcanlistentoandwatchwhatyouarelearning.Thisisparticularlyhelpfulforthosewhopreferanacademicsetting.Be
26、sides,thereareahandfulofwebsitesthatofferonlineeducationthesedays. Timeforaction _36_.Okay,youvereadcountlesstutorials(教程),watchedvideos,andhaveabetterunderstandingofthetechnologythatyouvebeenhopingtolearn.Whatnow?Well,itstimetoputyourknowledgetothetest.Eventually,thebestwayto learnisbydoing.Pickape
27、rsonalprojectthatyoucanbuildusingthisnewtechnology.A.LearntoshareB.ListenandwatchC.ThebestwaytolearnisbydoingD.IsuggestyoukeepawayfromyourphonesE.ThiscouldbeanythingyouareinterestedinF.ItofferscompleteclassesonavarietyoftopicsG.Thefollowingtipscanhelpyoustartyourlearning第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题
28、,每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。 Rosie Honeywood was happy to receive her new locks from a charity, Little Princess Trust. It provides wigs(假发) for children who have lost their own _37_ through cancer treatment or from various other _38_ reasons. The youngster, who suffered f
29、rom alopecia ( 脱发症)at the age of two, has never felt embarrassed about her _39_ of hair. It was only when she started _40_ that she wanted to get a wig, so she could _41_ like her fellow classmates as well as some of her favorite princesses. Rosie said: I was extremely _42_ on the day before I got m
30、y wig. The Little Princess Trust knew that I had got alopecia so they _43_me a wig to look as if my hair had grown_44_ When Rosie _45_her wig, she asked her mum why they didnt have to _46_it. Her mom explained how charities like the Little Princess Trust _47_. After hearing about the process, Rosie
31、was keen to _48_ other children in a similar position to her. Together with her mum, she wanted to _49_to complete the 5 km along the seafront (海边) to raise money for the charity The pair_50_ their first 5 km practice last week and have already hit their fundraising target. Her mom added: I was so i
32、mpressed with everyone at the _51_and what they do and it would be amazing to fund as many wigs as we can37. A. confidence B goal C. skin D. hair38. A. visual B medical C. reliable D. false39. A. lack B. benefit C .recovery D. definition40. A. hospital B .school C .company D. gym41. A. act B .play C
33、.sound D. look42. A. scared B .confused C. happy D. upset43. A introduced B .gave C. recommended D. shown44. A. slow B. odd C .long D. tall45. A. received B. bought C. spotted D. cycled46. A. bring in . B hold back C.get through D. pay for47. A appeared B. varied C. worked D. told48.A. help B .preve
34、nt C identify D. observe49. A pretend B train C. assist D. forget50. A completed B. rented C .preferred D. collected51. A.church B. community C. charity D. kindergarten第二节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)In 20,the Mid-Autumn Festival will fall on September st,Tuesday.The Mid-Autumn Festival_52_(celebrate)in man
35、y East Asian communities.In China,its a reunion time for families,while in Vietnam,its different_53_Chinas.Its more like a childrens day.The Mid-Autumn Festival is also called the Moon Festival or Mooncake Festival.It traditionallyfalls on_54_15th day of the eighth month in the Chinese lunar calenda
36、r,_55_is in September or early October in the Gregorian calendar. The Mid-Autumn Festival is the second most important festival in China after Chinese New Year .Chinese people usually celebrate it by_56_(gather)for diners and lighting paper lanterns.After dinner,people will enjoy the_57_(new)harvest
37、ed melons,pears and peaches,as well as the round moon cakes.It is really a good day with _58_(beauty)scenery and enjoyable events.In many East Asian communities, many celebrations take place for the Mid-autumn Festival. Many interesting_59_ (activity) with unique local features are held. In Singapor
38、e, Malaysia, and the Philippines, in which many ethnic Chinese citizens mainly live, the celebrations are more Chinese, such as lighting lanterns and dragon dances. In other countries, such as Japan, the ROK, and Vietnam, _60_ (influence) deeply by Chinese culture, new celebrations have been used _6
39、1_(show)their unique cultures 第四部分基础知识(共三节,满分35分)第一节 单项选择题(共10小题,每小题1.5分,满分15分)62.The_children were waiting to open their presentsA. excited B.exciting C.to excite D.excite63._allthepeoplestillinneedofhelp,Doctorlinopenaprivateclinic.AthinkB.thought.C.Thinking,Dtothink.64Jackwasveryhard_hisdreamA.re
40、alizingB.torealizeC.realizeD.realized65.Im abovetheArcticcircle,_insummerthesunneversetsA.whichB.thatC.whereD.whom66.Tu Youyou wnet to Hainan ,in_malariawasmorecommon,tostudymalariapatiencesA.thatB.whichC.whereD.whom67She_childrensabsencetotidy theirrooms.A.took advantage of B.madefunofC.broughabout
41、D.search for68.They_food,sotheywouldgotothesupermarketto buysomeA.madeupforB.runoutofC.figuredoutD.competedwith69.hefoundedthecharity_thefamousscientistA.incaseof B. In theshapeofC.inmannerofD.inmemoryof70.Herrysdetermination_histeam_thetoughperiod,andthentheyfinallysucceededA.brought,backB.led,on.C
42、.carried,throughD.run,down.71Inordertothankyouforyourhelp,Iwanttotreatyoutolunch_A.inreturn.Bbyaccident C.aswellD.onduty.第二节 单词拼写(共10小题,每小题,满分10分)72.Hegraduatefromuniversityin1995,andthenIreceivedamastersdegreeinmusical_(创作)fromthe Juiliard School in New York in 1997.73.Onlineshoppingwebsiteandsocia
43、l_(媒体)apphavemade iteasierforthepublictospendmoreongiftsfortheirlovedones.74.Doctordidnot_(退休)untilthedayhedied,22April,198375.I selectedaCantoneserestaurant that serviceitsfoodonbeautiful_(瓷)plate76.Theymakevehiclestocarry bravepeopleintospacetofindoutthesecretofthe_(宇宙)77.Seeing picturesofourplane
44、tasanisland inablackseamadepeoplerealizethatourplanetsresourcesare l_.78.I a_enjoyedthearchery,too,Butthehorseracesweremyfavoritepart79.Tu Youyouandherteammemberseven i_ontestingthemedicineonthemselvesto make surethat itwassafe80.Theycanwarnyouearlyon ifthereissomethinga_orifyouhaveacritical illness
45、81.Historically,Chineseimmigrants s_intheseaduringtherailroad constructionandgoldrushperiod.第三节 课文填空(共10小题,每小题1分,满分10分)TodaywasmyfirstdaybackinSanFrancisco aftercampingintheRedwoodForestand_82_thewinecountryoftheNapaValley.Ihaveto_83_thatisdefinitelyfeelsgoodtobebackinthecityagain.Andwhata city-a ci
46、tythatwasableto_84_itselfaftertheearthquakethat_85_in1906.Therearesomanybeautifulbuildings-manysittingonTopofthebighills,_86_greatviewofthecity,theoceanandtheGoldenGateBridge.Myhotelisnear_87_,intheMission District,oneoftheoldestpartsofthecity.Manyofpeoplelivinghere are from MexicoandCentralAmerica.
47、This_88_usedtobeapoorareaoftown,but isnowa_89_forart,musicandfood.Infact,anartmovementcalledtheMissionschoolstartedhere.Itsfluentbygraffitiartand_90_art.Iwalkedaround lookingatthestreetartforafewhours.Itwasquitemodernandlovely.AfterwardsIatesome_91_MexicanChinesenoodlesfromafood truck.A real mix ofc
48、ultureshere!第五部分 写作(满分25分)假定你是李华,下周六你班将组织学生去参观一个村庄,该村庄的居民具有地方特色,请你用英语写一封电子邮件邀请你校英语英国交换生Kevin参加,内容包括:1. 写信目的2. 出发时间和地点3. 活动安排和注意事项注意:写作词数为100左右;请按如下格式在答题卡上的相应位置作答。答案-23 DAD24-27答案解析这是一篇说明文。文章主要讲述了Morgan Bullock通过把爱尔兰舞蹈和嘻哈音乐结合在一起,拍成视频在网络上走红。介绍了她的一些个人经历和对舞蹈的看法。【24】细节理解题。根据第一段“An unlikely combination of
49、 Irish dance and hip-hop music is flying high on the Internet as a young African-American dancer combines her passions in her videos during quarantine.(一名年轻的非洲裔美国舞蹈家在隔离期间将她的激情融入了她的视频中,一种不太可能的爱尔兰舞蹈和嘻哈音乐的结合在互联网上广为流传)”以及第二段中“With fast-paced steps on TikTok, college student Morgan Bullock, , has got mor
50、e than l million views and the hearts of fans worldwide.(凭借TikTok上快节奏的脚步,岁的大学生Morgan Bullock获得了超过100万的点击量,赢得了全世界粉丝的心)”可知,Morgan Bullock在互联网上很受欢迎。故选C。【25】细节理解题。根据第四段“As Morgans videos became very popular, she faced questions about whether this style of dance is fit for her. “I havent really had to th
51、ink about my race as an Irish dancer,” she said.(随着Morgan的视频变得非常流行,她面临着这种舞蹈风格是否适合她的问题。“作为一名爱尔兰舞者,我从未真正考虑过我的种族,”她说)”可知,Morgan遇到了爱尔兰舞是否适合她的问题。故选A。【26】细节理解题。根据第四段中“At the beginning, my mom had reservations just because it was something that we had never heard of and its not very typical for someone who
52、 looks like me to want to do Irish dancing. But after years of competing with Irish dancers across the globe, my mother rejects what others say. You wouldnt tell an English girl she cant do ballet just because shes not French. Its just a form of dance. Because Irish dance is also a dance form, its s
53、uch an amazing thing that it is something that people can enjoy all over the world without, you know, shame from the Irish dance community.(一开始,我妈妈有所保留,因为我们从来没有听说过,像我这样的人想跳爱尔兰舞是很不常见的。但在与全球各地的爱尔兰舞者竞争多年后,我母亲拒绝接受其他人的说法。你不会因为一个英国女孩不是法国人就说她不能跳芭蕾吧。这只是一种舞蹈形式。因为爱尔兰舞蹈也是一种舞蹈形式,这是一件很神奇的事情,世界各地的人都可以欣赏到它,你知道,没有爱
54、尔兰舞蹈社区会是一大憾事)”可知,Morgan通过坚持她的舞蹈形式来处理别人的分歧。故选D。【27】推理判断题。根据最后一段“Morgan is grateful that her dancing can educate and inspire a wider audience about Irish culture. “Growing up, I didnt really have someone to look to as an Irish dancer who really looked like me. So its just really great that I can be th
55、at person for young girls and boys or whoever wants to do Irish dancing or do something thats a little bit out of the box for them.”(Morgan很感激她的舞蹈能够教育和启发更多的观众了解爱尔兰文化。“在我的成长过程中,我没有一个真正像我的爱尔兰舞者可以去寻求帮助。所以,我可以成为年轻女孩和男孩的那个人,或者任何想要跳爱尔兰舞的人,或者做一些对他们来说有点不同寻常的事情,这真的很棒。”)”可推知,Morgan在最后一段中对她的舞蹈持积极态度。故选B。28-31答案
56、解析28.B细节理解题。根据第一段中的“ A study of Venuss atmosphere shows a type of gas called phosphine, which on Earth can be produced by certain microbes.”可知,新的研究发现,金星大气中含有磷化氢,而地球上的某些微生物可以产生这种物质,由此推断,金星上可能存在这样的微生物,所以磷化氢或许可以证明金星上有生命29.D细节理解题。根据第三段中的“ the scientists have now released their data in the hope that othe
57、rs may be able to find a clue that they have missed可知,科学家们公布了研究数据,希望有人能够发现他们错过的线索,由此可知科学家们把数据公之于众是为了让别人寻找他们可能错过的线索。30.B词义猜测题。根据画线词组前的“ Through my whole career I have been interested in the search for life elsewhere in the universe”可知,在 Greaves教授的整个职业生涯中,她一直对寻找宇宙中其他地方的生命感兴趣,金星的磷化氢可能会证明金星上存在生命,故推断这让她感
58、到非常兴奋,B项符合题意31.主旨大意题。通读全文,尤其根据第一段中的 Exciting new research suggests there could be living things in the clouds above Venus”可知,科学家在金星的云层中发现了磷化,而地球上的某些微生物能制造磷化氢,如果能在金星上找到这样的微生物就可以证明金星上有生命存在,故A项“金星上有生命吗?”是文章的最佳标题。32-36答案解析【解析】 (32)G.话题导入题。根据上文We live in a very exciting time.However,with such a wealth of
59、 resources,the options of learning new technology can be very difcult.(我们生活在一个非常激动人心的时代。然而,有了如此丰富的资源,学习新技术的选择可能非常困难)及后文对学习的建议的介绍,可知G选项The following tips can help you start your learning(以下建议可以帮助你开始学习)符合语境,故选G.(33)E.推理判断题。根据上文The first step,when picking up a new skill,is to determine what to learn.(学
60、习新技能的第一步是确定要学习什么)以及后文Its important to have this strong inclination,as it will provide you with the necessary fuel.(有这种强烈的倾向是很重要的,因为它会为你提供必要的动力)可知,上文提到确定要学习什么,后文则说可以提供必要动力,可知本句是在说明这种提供动力的东西是什么,E选项中anything you are interested in对应后文中it,故E选项This could be anything you are interested in(这可能是你感兴趣的任何东西)符合语
61、境,故选E.(34)B.标题归纳题。根据本段内容You can listen to and watch what you are learning.(你可以听和看你正在学习什么)可知,本段介绍的方法是通过听和看来学习。故B选项Listen and watch(听和看)符合语境,故选B.(35)F.细节理解题。根据上文As you explore deeper into the pool of knowledge,you will want to add other forms of in-formation.I encourage you to browse through iTunes U.
62、(随着你对知识的探索越来越深入,你会想要添加其他形式的信息。我鼓励你们浏览Tunes U)可知,上文提到了浏览iTunes U,那么该空处应承接上文说明iTunes U的作用。F选项中it指代上文Tunes U,故F选项It offers complete classes on a variety of topics(它提供了关于各种主题的完整课程)符合语境,故选F.(36)C.细节理解题。根据后文Okay,youve read countless tutorials,watched videos,and have a better understanding of the technolog
63、y that youve been hoping to learn.What now?Well its time to put your knowledge to the test.Eventually,the best way to learn is by doing.Pick a personal project that you can build using this new technology.(好吧,你已经阅读了无数的教程,观看了视频,对你一直希望学习的技术有了更好的理解。现在该做什么 ?是时候测试下你的知识了。最终,最好的学习方法是通过实践。选择个您可以使用这种新技术构建的个人
64、项目)可知,本段介绍的学习方法是实践。C选项The best way to learn is by doing对应后文中 the best way to learn is by doing,故C选项The best way to learn is by doing(最好的学习方法是实践)符合语境,故选C. 37-51答案:DBABD CBCAD CABAC72-81答案:creations;media;retire;china;universal;limited;absolutely;insisted;settled82-91答案“visiting/admit/rebuild/occured/offering/downtown/district/central /comic/delicious”