收藏 分享(赏)

云南省2022中考英语第三部分题型综合强化题型三完形填空备考演练.docx

上传人:a**** 文档编号:533092 上传时间:2025-12-09 格式:DOCX 页数:6 大小:36.69KB
下载 相关 举报
云南省2022中考英语第三部分题型综合强化题型三完形填空备考演练.docx_第1页
第1页 / 共6页
云南省2022中考英语第三部分题型综合强化题型三完形填空备考演练.docx_第2页
第2页 / 共6页
云南省2022中考英语第三部分题型综合强化题型三完形填空备考演练.docx_第3页
第3页 / 共6页
云南省2022中考英语第三部分题型综合强化题型三完形填空备考演练.docx_第4页
第4页 / 共6页
云南省2022中考英语第三部分题型综合强化题型三完形填空备考演练.docx_第5页
第5页 / 共6页
云南省2022中考英语第三部分题型综合强化题型三完形填空备考演练.docx_第6页
第6页 / 共6页
亲,该文档总共6页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、第三部分题型三AOld Henry lived in a small _1_ alone. He had no children, and he seldom made friends with others in the neighborhood. No one knew much about him. One day, Old Henry felt so tired that he believed he got _2_ ill. He had to see the village doctor. After looking him over , the doctor smiled,“Mr

2、 Henry, there is _3_ serious with you, youll be better, if you talk to others as _4_ as possible.” “But Im not pleased with the people in this village.” The doctor got a surprise, “but I knew lots of friendly people, such as the village head; Mr Ma who lives down the street; your neighbor Mr Smith;

3、and” Old Henry _5_ the doctor. “Oh, I cant stand any of them, the village head is such a boring man that he always talks _6_ his rice field and how strong his cows are. Mr Ma used to come in here a lot before, _7_ hes only interested in chatting about his trips in the past; Though Smith is a little

4、kindhearted, his noisy voice makes my poor headache.” “Im afraid you see so much of their failings that youre blind to their _8_”. The doctor said,“As a doctor, I only wish you were healthy, whether you like me or not,” then he _9_ his bag and hat to leave. Old Henry had to live a lonely life, becau

5、se he couldnt find a _10_ without shortcomings.(D )1.AcityBfactoryCfarmDvillage(B )2.AbadBbadlyCquickDquickly(B )3.AsomethingBnothing CanythingDeverything(C )4.AlittleBlessCmuchDmore(A )5.AstoppedBstops CencouragedDencourages(C )6.AforBofCaboutDwith(C )7.AifBbecauseCbutDso(B )8.AhappinessBgoodness C

6、luckDsuccess(A )9.Apicked upBput down Cput upDthrew away (D )10.AdoctorBneighbor Cvillage headDfriend【文章大意】本文是一篇记叙文。文章记叙了一个老人因缺乏心胸而倍感孤独的故事,以此告诉我们生活中与人相处要多看别人的优点。【答案精析】1D考查名词辨析。city“城市”;factory“工厂”;farm“农场”;village“村庄”。由后文“He had to see the village doctor.” 可知选D。2B考查形容词、副词辨析。bad, quick均为形容词,不能修饰形容词,故

7、排除; badly“严重地”;quickly“快速地”。由后句“He had to see the village doctor.”可知“病情严重不得不看医生”。故选B。3B考查不定代词辨析。something“某事”,用于肯定句;nothing“没事”,表否定;anything“某事”,用于否定句或疑问句;everything“每件事”。由下文医生的建议可知老人身体无碍,故选B。4C考查代词辨析。less,more为形容词比较级,不能用于asas结构中。little“少的”;much“多的”。由第一段可知,老人是缺乏与他人交友沟通,医生建议要多和他人交谈,故选C。5A考查动词辨析。stops

8、, encourages均为一般现在时,与文章时态不符;stopped“阻止”;encouraged“鼓励”。由上下文语境可知,老人打断了医生的话。故选A。6C考查介词搭配。A、B为错误搭配,故排除;talk about“谈论”;talk with“和交谈”。由上下文语境可知老人认为村长只会谈论稻田和奶牛。故选C。7C考查连词辨析。if“如果”, 表条件;because“因为”,表原因;but“但是”,表转折;so“因此”,表因果。 由上文可知此处是转折关系。故选C。8B考查名词辨析。happiness“幸福”;goodness“好处”;luck“运气”;success“成功”。由医生的说法“

9、Im afraid you see so much of their failings that youre blind to their”中的“failings”可知老人只看到他人的缺点而忽视了优点(好处)。故选B。9A考查动词短语辨析。pick up“拿起”;put down“放下”;put up“搭起”;throw away“扔掉”。由上下文语境可知,医生拿起衣帽离开。故选A。10D考查名词辨析。doctor“医生”;neighbor“邻居”;village head“村长”;friend“朋友”。通读全文可知,A、B、C均为朋友中的一个,意思不全。故选D。B云南洱海On January

10、 20th, President Xi Jinping came to Dali and visited Gusheng, a village by Erhai Lake in Dali, Yunnan Province. All the visitors were lost in the beauty of Erhai Lake. President Xi asked to take a _1_ as a proof(凭证) and advised locals to protect Erhai Lake again and again, “I hope the water will be

11、_2_ and clearer in several years”. He told the following officials he would be back to see it again _3_. Now the photo can be seen on the Internet. Erhai Lake, is a fresh water lake in Yunnan Province, China. Its name means “Earshaped Sea”, _4_ it looks like a persons ear, and its been _5_ “Erhai” b

12、y locals and travelers for a long time. It is the Chinas famous high land moor(沼泽), Erhai water is specially clear, the air is fresh, so the blue clear water and sky is worldfamous. In 2022, the circle lake road _6_ Erhai Lake was built, more and more visitors have gathered to Dali to travel around

13、it, there are lots of restaurants and inns(客栈) _7_ appearing along the road. The water _8_ has become more serious than before. President Xis trip to Dali _9_ people pay more attention to this problem, especially the government. Protecting Erhai is becoming so popular in Dali. Were sure we can say _

14、10_ to water pollution, as President Xi said, “the water will be cleaner”(C )1.AmessageBholiday CphotoDseat(B )2.AcleanBcleanerCdirtyDdirtier(B )3.Asome timesBsome dayCat timesDat once(A )4.AbecauseBunlessCbutDso(D )5.AseenBbuiltCforgotDcalled (A )6.AaroundBinCaboveDunder(C )7.AdifferentlyBpossibly

15、CquicklyDstrongly(C )8.AareaBcolorCpollutionDshape(B )9.AfoundBmadeCfeltDreminded(D )10.AhelloBnoCyesDgoodbye【文章大意】本文是一篇介绍洱海的说明文。云南大理环海路上的餐饮业发展加重了洱海的水污染,习主席的大理之行让洱海的美丽再次展现给世人,习大大促进了对洱海的保护。【答案精析】1C考查名词辨析。message“消息”;holiday“假期”;photo“照片”;seat“座位”。 由后文“Now the photo can be seen on the Internet.”可知选C。

16、2B考查形容词比较级。由下文“and clearer in several years”可知,此处需用比较级,排除A、C项;又由文中结尾提示“干净清澈的洱海水”,可知选B。3B考查短语辨析。some times “好几次”; some day“有朝一日”;at times“经常”;at once “立刻”。句意为“他告诉随行的官员他有朝一日会再来的。”故选B。4A考查连词辨析。because“因为”,表原因;unless“除非”,表条件; but“但是”,表转折;so“因此”,表结果。 由上文可知此处是说明原因。故选A。5D考查动词辨析。see“看到”;built“建造”;forget“忘记”

17、;call“叫做;称为”。由上文可知此处意为“Erhai Lake被人们称为洱海已经很长时间了”。故选D。6A考查介词辨析。由后文“more and more visitors have gathered to Dali to travel around it”可知公路环海修建, around “围绕” 符合题意。故选A。7C考查副词辨析。differently“不同地”;possibly “可能地”;quickly “快速地”;strongly “强烈地”。由上文“more and more visitors have gathered to Dali”可知,餐馆旅馆快速发展。故选C。8C考

18、查名词辨析。area“面积;地区”;color“颜色”;pollution“污染”;shape“形状”。由下文的“water pollution”可知选C。9B考查动词辨析。find“发现”;make “使”; feel “觉得”; remind“使想起”。make sb do sth“使某人做某事”,为固定搭配,故选B。10D考查名词辨析。由全文可知,文章主要号召告别污染保护洱海。say goodbye“对说再见”符合语境。故选D。C It was Christmas time. The big excitement for the kids was the fun of Christmas

19、 _1_ at the mall. But for me, a single mother of four children, its a long time to save _2_ dollars for them. The big day arrived and we started out early downtown to see the Christmas gifts. I gave each of the four kids 20 dollars to look for gifts for _3_. Then wed meet back home by then. Back hom

20、e, everyone was excited about what they had bought. My younger _4_, Gina, who was about eight years old, was unusually quiet. I noticed she had nothing in her hand. I was so angry,“ _5_ did you buy with that twenty dollars I gave you?” I called her into my bedroom and closed the door, ready to be _6

21、_ again. But after hearing the truth, I was deeply moved. This was what she told me.“I was looking _7_ and thinking of what to buy, and I stopped to see some Giving Trees, which the shop put there to call for love donations for the poor children. I _8_ a small card on one of the Giving Trees, it was

22、 for a fouryearold little girl, and all she wanted for Christmas was a doll(洋娃娃) with clothes and a hairbrush. The doll was just 20 dollars, so I _9_ to buy it for her. The shop assistant helped me put it into the Father Christmas gift bag next to it.” She smiled, “Mom, you gave me a doll last Chris

23、tmas, but the little girl didnt have one yet.” It was a usual Christmas, but I _10_ felt so rich as I did that day.(D )1.AdayBeveCdinnerDshopping (B )2.AtwentyBeightyCninetyDa hundred(C )3.AhimselfBherself CthemselvesDourselves(C )4.AsonBboyCdaughterDcousin(A )5.AwhatBwhenCwhereDwho(A )6.AangryBhapp

24、yCmovedDexcited(D )7.AatBforCafterDaround(C )8.AlostBdrewCreadDwrote(B )9.Amade a callBmade a decision Cmade a faceDmade a bed(D )10.AoftenBusually CsometimesDnever【文章大意】本文是一篇记叙文。文章讲述了一个单身母亲的小女儿舍弃自己的圣诞礼物帮助他人的故事,从而让我们感受到生活中人与人之间的温暖。【答案解析】1D考查名词辨析。day“天”;eve“前夕”;dinner“晚餐”;shopping“购物”。由后面的“ at the ma

25、ll”(在商场)可知用shopping,故选D。2B考查数词辨析。由下文“I gave each of the four kids 20 dollars to look for gifts”可知,母亲总共积攒了80美元。故选B。3C考查反身代词辨析。himself “他自己”; herself “她自己”; themselves “他们自己”; ourselves“我们自己”。由句意“我给四个孩子每人20美元给他们自己买礼物。”可知选C。4C考查名词辨析。son “儿子”; boy “男孩”;daughter “女儿”;cousin“堂兄妹”。由下文中的“she”可知Gina是作者的女儿。故选

26、C。5A考查疑问代词辨析。what “什么”;when “何时”;where“哪里”; who“谁”。此处作者问Gina买了什么。故选A。6A考查形容词辨析。由上文“I noticed she had nothing in her hand. I was so angry.”可知,作者又准备生气。故选A。7D考查介词搭配。look at “看”; look for “寻找”; look after “照顾”; look around“到处看”。由语境可知,小女孩到处看才发现树上的卡片,故选D。8C考查动词辨析。lost “遗失”; drew “画画”; read “读”; wrote “写”。由上文可知小女孩读到了卡片上的信息。故选C。9B考查动词短语辨析。made a call “打电话”;made a decision“做决定”;made a friend“交朋友”;made a bed“整理床铺”。由语境可知,小女孩做出决定用20美元买下了洋娃娃。故选B。10D考查副词辨析。often“经常”; usually“通常”;sometimes“有时”;never“从不”。句意为“那是个平常的圣诞节,但我从没有像那天那样感到开心过。”故选D。6

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1