1、Module 3 Adventure in Literature and the Cinema.完形填空(2020吉林省辉南县一中高三上学期第二次月考)For more than 25 years, Jan Karon has been delighting millions of readers with her bestselling Mitford series. At age 10 she knew 1 she was bound to be a writer. But it wasnt until her midforties that she began following her
2、 childhood dream. Was it too late?“I kept a 2 very faithfully for two years,” Karon said. “I 3 everythingall my fears, my high expectations, my 4 to do things I wanted to dointo the journal (日志)”It took years, but when the green light came, Karon had no 5 about what to do. Shed never 6 a novel befor
3、e. It took months of 7 starts before she saw a figure of a 8 walking down the road. He eventually 9 Father Tim, the lead character in her series. She felt unqualified to write the character that came to her: a middleaged teacher. So how did she do it?It was determination that kept her 10 . Karon had
4、 her lead character and setting, but the 11 was just beginning. She began writing Father Tims story in the local paper. At the end of two years, she had a novel. However, it took another two and a half years after that to 12 a publisher. Karons first book was a surprise 13 . She went on to write 13
5、novels 14 in the town of Mitford.As her journey in Mitford 15 an end, Karon is 16 yet another career (事业) change. Shes not talking publicly about her new adventure yet, but it must be 17 with her love of art. Shes not 18 about starting over. Her determination gives her 19 that its never too late for
6、 anyone to follow their dream. Age doesnt 20 .篇章导读:本文是一篇记叙文。通过介绍著名作家Jan Karon的经历,作者告诉大家,只要有决心和毅力,什么时候开始追逐梦想都不迟,年龄不是问题。1A.naturallyBcertainlyCfrequently Dnormally答案:B根据下文的描述可知,Jan Karon十分肯定(certainly)自己会成为一位作家。2A.diaryBbookCnovel Dword答案:A根据下文“. to do things I wanted to dointo the journal (日志)”可知,Jan
7、 Karon这两年一直坚持写日记(diary)。3A.turnedBburstCbroke Dput答案:D根据上文可知,Jan Karon把所有的一切都放进(put)了日记中。4A.impressionBmotivationCdetermination Dsuggestion答案:C作者把自己做想做之事的决心(determination)写在了日记中。5A.doubtsBthoughtsCreasons Drights答案:A从小就有了决心,做好了充分的准备,当机会来临时,Jan Karon对所有要做的事没有丝毫的怀疑(doubts)。6A.readBwrittenCdesigned Dpu
8、blished答案:B根据第一段可知,Jan Karon是一位著名的作家,但是40多岁前从来没有写(written)过小说。7A.harmlessBearlyCfalse Dsimilar答案:C根据下文可知,直到Jan Karon创作Father Tim这个人物,才获得成功。说明她之前开始创作过很多次,都是只有开头没有结果,或者她写不下去。可见这些开头都是错误的(false)。8A.waiterBplayerCdoctor Dteacher答案:D根据下文中的“a middleaged teacher”可知,该空指的是老师(teacher)。9A.visitedBhelpedCmissed
9、Dbecame答案:D根据下一段可知,以老师为原型创作出Father Tim,所以他最终成为Jan Karon所创作的系列小说的主要人物。10A.walkingBgoingCrunning Dmarching答案:B是Jan Karon个人的决心和毅力,使得她一直努力前进(going)。11A.journeyBdiscoveryCperiod Dprogram答案:A但是创作旅程(journey)才刚刚开始。12A.approachBsponsorCfind Dwelcome答案:CFather Tim系列小说首先在当地报纸上连载,两年之后成了一本书,但是又过了两年半之后Jan Karon才找
10、到(find)一个愿意出版她的这本小说的出版商。13A.effectBhitCbeat Dknock答案:BJan Karon的第一本书获得了惊人的成功(hit)。14A.setBabsorbedClost Dcaught答案:A根据第三段可知,Father Tim是一个系列小说中的主要人物,作者继续写了13本小说,第五段第一句提到Mitford之旅结束了。可见Father Tim系列是“以Mitford为背景(be set in)”的。15A.gives offBbrings aboutCcomes to Dresults in答案:C根据下文中another career (事业) cha
11、nge可知,Father Tim系列小说结束(comes to an end)了。16A.coveringBaffordingCfollowing Doffering答案:C根据下文可知,结束了小说的创作,Jan Karon想改变一下,去追逐(following)另外一种事业上的转变。17A.busyBfamiliarCtied Drelated答案:D上文中提到,Jan Karon没有在公共场合谈论过这次转变,但是这一定与她所爱的艺术有关(related)。18A.excitedBdisappointedCinterested Dworried答案:D下文中提到“年龄不是问题”。可见对于重新
12、开始,Jan Karon一点都不担心(worried)。19A.confidenceBenthusiasmCfortune Drespect答案:A此句阐述不担心的原因,她的决心和毅力给了她自信(confidence)。20A.challengeBmatterCexist Ddisappear答案:B根据上一句可知,只要有决心和毅力,年龄不是问题(matter)。.阅读理解ATo win an Oscar is an achievement at any age. To do so at 22, as Jennifer Lawrence has, is just amazing. Recent
13、ly, the American star won Best Actress at this years Academy Awards for her role in the film Silver Linings Playbook. According to Time magazines Richard Corliss, Lawrence is that rare young actress who “lends a mature intelligence to any role”Though Lawrence has found great success through her big
14、screen work, Lawrence wasnt sure what she really liked doing before the age of 14. She thought shed go to college and maybe find a career as a doctor or a travel agent.Lawrences two brothers were star athletes and one of them was a straightA student. Unlike them, she suffered through school, never q
15、uit finding where she belonged. However, during a trip to New York, Lawrence suddenly realized that she wanted to be an actress. When she was enjoying the beautiful city, a model seeker asked if he could take her picture, and the next day he called her in for an audition (试镜)“I read the script and i
16、t was the first time I had that feeling like I understand this,” Lawrence said. “Within 20 minutes, in the cab ride from the hotel room, I decided I didnt want to be a model. In fact, I wanted to be an actress.” Having appreciated this young ladys performance, the agency was so impressed with her re
17、ading that they signed her on the spot. But she insisted on finishing high school so she could give her full attention to her acting career.Lawrence burst onto the Hollywood scene with The Lounger Games, which established her as the highestgrossing (票房最高的) female action hero of all time. Rolling Sto
18、ne called her “the most talented young actress in America”.篇章导读:本文是一篇人物介绍。文章主要介绍了好莱坞演员詹妮弗劳伦斯(Jennifer Lawrence)的成名经历。1Lawrence made up her mind to be an actress because of .Aa model interviewBher brothers examplesCthe taxiride to her hotel roomDthe beautiful scenery of New York答案:A细节理解题。根据第四段第二、三句可知
19、,在从旅馆外乘坐出租车(去面试时),她决定不当模特,她想当演员。故选A。2From the text we can know that Lawrence is an actress of great .Aconfidence BambitionCindependence Dtalent答案:D推理判断题。根据最后一段最后一句 “Rolling Stone called her the most talented young actress in America” 可推知劳伦斯是一位有天赋的年轻演员。3What is the best title of the text?AChoosing Ri
20、ght BActing WiselyCWinning Young DFollowing Dreams答案:C标题判断题。通读全文,根据第一段第二句“To do so at 22, as Jennifer Lawrence has, is just amazing.”及最后一句中的“Lawrence is that rare young actress”可知,本文主要讲述了劳伦斯在如此小的年龄,就获得了成功并赢得很多大奖。故选C。BA Song of Ice and Fire is a sevenpart series of fantasy written for adults. George
21、RR.Martin writes each chapter from the perspective of a specific character, providing a limited point of view for each section. The reader is able to understand the inner workings of the individual, but the reader is barred from a whole understanding of the text. The world he has created has magic,
22、but there is much more than that. While magic exists, it exists on the edge, and the inner unrest of the characters is much more important.His work also has a level of realness that is astonishing in a work of fantasy. Characters are imperfect, and many make questionable moral choices. In the end, h
23、owever, Martin shows that both good and bad happen to both the people of high moral standard and the corrupt. He has made it clear that any character can die at any point, which has led to a lot of heartbreak from readers.In 2011, A Song of Ice and Fire became a television series titled Game of Thro
24、nes. Martin has been closely involved with the production. It has currently run for seven seasons, and viewers anxiously await the eighth season to answer their questions from the season seven finale.His fans are also waiting for The Winds of Winter and A Dream of Spring, the next books in the serie
25、s, to answer the questions Martin and the television show have not yet addressed. Martin, however, has no plans to rush. He has made it clear that he will continue to write the books while working on the television show and writing other novels.But how will the story continue? What is going to happe
26、n in Westeros, and more importantly: when are we going to find out? Martinis as a writer has kept readers and viewers spellbound. Many hope he will finish the next book before the next season of the show begins, but no one knows with Martin. He always keeps his readers guessing.篇章导读:本文是一篇说明文。文章介绍了Ge
27、orge R. R. Martin的作品冰与火之歌,它是为成年人写的奇幻小说。这部小说已经被拍成了电视连续剧,目前已拍了七季,人们正期待作者继续写作,把故事延续下去。4One of the characteristics of A Song of Ice and Fire is .Aeach chapter is written from a limited point of viewBmagic is the center of the storyCMartin has made imperfect characters die at any pointDmany characters ma
28、ke astonishing choices答案:A细节理解题。根据第一段第二句可知,A Song of Ice and Fire的其中一个特点是每一章都是用有限的视角写的。故A项正确。5What is George RR.Martins A Song of Ice and Fire considered to be?AOne of his masterworks of fantasy.BAn unsuccessful screen adaptation.CAn artistic creation for the TV.DOne of the best TV programmes.答案:A细节
29、理解题。根据第二段第一句可知,George RR.Martin的A Song of Ice and Fire被认为是他的杰作之一,并且是一部杰出的奇幻小说。故A项正确。6What does the word “addressed” in the fourth paragraph mean?AWritten. BSpoken.CSolved. DDirected.答案:C词义猜测题。根据本段中的“to answer the questions”可知,这两本书是为了解答马丁和电视剧尚未解决的问题。由此可知C项正确。.短文改错(2020山西省祁县中学高三月考)Last winter, the smo
30、g occurred a lot of time. It brought much inconvenience to our daily life or did great harm to our health. Many traffic accidents had happened just because of the heavy smog weather. In addition, quite a lot of flights had to put off and a great number of people stayed at home to keep them away from
31、 the harmful air. Some people suffered of bad coughs, sore throats and other serious diseases cause by the smog. I think whomever lives on the earth should try to play the part in the environmental protection. I support the idea that we can try to drive more and buy environmentally friendly products
32、 to improve the air quality.答案:1第一句:timetimes考查名词。time表示“次数”时是可数名词,再结合上文的“a lot of”可知,此处应用其复数形式。故将time改为times。2第二句:orand考查连词。上下文之间是并列关系而非选择关系,故用and。句意:它给我们的日常生活带来了很多不便,对我们的健康造成了很大的危害。故将or改为and。3第三句:去掉had考查动词的时态。此处在讲述去年冬天发生的事情,不表示“过去的过去”,故用一般过去时。故去掉had。4第四句:put前加be考查动词的语态。put off是及物动词短语,它与主语flights之间
33、是被动关系,故用被动语态。句意:此外,相当多的航班不得不推迟。故在put前加be。5第四句:themthemselves考查代词。keep这一动作的发出者和承受者是一致的,故此处用反身代词themselves作宾语。故将them改为themselves。6第五句:offrom考查介词。suffer from(因疾病、痛苦、悲伤等)受苦,受难,受折磨。故将of改为from。7第五句:causecaused考查非谓语动词。根据后面的by可知此处表示被动,故应使用过去分词作定语,修饰diseases。故将cause改为caused。8第六句:whomeverwhoever考查主语从句的连接词。I think后跟省略了引导词that的宾语从句,该宾语从句中又有一个主语从句,主语从句的引导词在从句中作主语,且表示“无论是谁”,故用whoever。注意whomever不能在从句中作主语。句意:我认为无论谁生活在地球上都应该努力在环境保护中发挥作用。故将whomever改为whoever。9第六句:part前的thea考查冠词。play a part in . 表示“在中起作用”,为固定搭配。故将the改为a。10第七句:moreless考查副词的比较级。根据语境可知,改善空气质量肯定是要少开(私家)车,而不是多开,应使用less。故将more改为less。