1、备战2022中考英语阅读理解热点话题+体裁分类训练(中考真题+各地模拟题)专题61 建议Passage 1(2017辽宁鞍山中考真题)James is a good student and he has lots of friends, but he also has a problem. Some older boys are bullying (欺负) him at school. James is very unhappy and he doesnt know what to do about it. Here are some suggestions for him and other
2、 teenagers in this situation.Dont feel worried. Its not your fault! Being bullied can make you feel very lonely and angry, but you are not alone.Dont feel that you have to hide the problem. You should find a person you can trust, and tell him. It might be your teacher, your parents, or even your fri
3、ends parents. After you tell someone, you will get some support and feel some relief.Speaking to an adult might make you nervous, but here are other things you can do. Some people express their feelings more freely on paper. Write a letter to someone or keep a diary. Include all the facts about what
4、 the bullies do, as well as when and where the bullying happens. You can use it as proof (证据) to show what is going on. And it is a wonderful idea to show your letter or diary to a teacher or another responsible adult. Then the bullies will feel very afraid if their names appear in a letter!Also, do
5、nt show you are sad and dont try to fight with the bullies. You could get in trouble yourself. Pay no attention to them and just walk away. The bullies will soon stop.1Why does James feel unhappy? Because _ at school.Ahe isnt a good studentBhe doesnt have any friendsChe doesnt know what to do about
6、itDsome older boys are bullying him2According to the passage, if youre nervous to talk to adults, youd better _.Aignore (忽视) them and just walk awayBtell a responsible adult what the bullies do by writing a letterCmake the bullies worried by keeping a dairyDnot show your sadness or fight with the bu
7、llies3If you remember and follow the suggestions above, _.Anobody will speak to the bulliesBeverybody will feel some reliefCthe bullies will not get in troubleDthe bullies will soon stop4Which advice is NOT mentioned in the passage? Dont _.Acall the police for helpBbe worried about being bulliedCkee
8、p the problem away from your parentsDhide the proof from a responsible adult5What do you think the passage is trying to tell us?AWhat to do about being bullied.BHow to be a good student at school.CWhat to write in a diary.DHow to give suggestions to teenagers.Passage 2(2018四川甘孜中考真题)Nowadays, many ch
9、ildren are treated as “little emperors” at home. Parents show so much love to their children that when they face problems, they dont know how to solve them. So its important for children to learn to be independent.In my opinion, parents should believe in their children and not do everything for them
10、. Its necessary to give children proper advice and more chances to make their own decisions. And its a good idea to allow children to have enough time to think about questions by themselves instead of telling them the answers.As for children, on the other hand, they shouldnt depend on their parents
11、too much. They should learn to do chores in the house. It helps to develop their independence and teaches them how to look after themselves. And when they face difficulties, they should ask their parents for help and then solve them independently.All in all, the teacher children learn to be independ
12、ent, the better it is for their future.6When they have problems, many children dont know _.Awhat to doBwhere to get helpChow to tell their parents7Which of the following should parents do?ASpend more time with their children.BTell their children to save more time.CHelp their children solve problems
13、by themselves.8The word “It” in Paragraph 3 refers to “_”.Ato do choresBto depend on parentsCto look after themselves9What is Paragraph 3 about?ASuggestions for parents.BChildrens difficulties.CAdvice for children.10What can be the best title for the text?AHelp the parents moreBTry to be good parent
14、sCLearn to be independentPassage 3(2021广东蛇口育才二中三模) Conflict (冲突) happens when two people disagree because of their own goals, values, or beliefs. Its not always as simple as an argument. Instead, conflict is what happens right before the argument; its what the two people disagree about before they s
15、tart calling each other names. Parents and teenagers have many chances to experience conflict with one another. Teenage years are a time when independence and parental influence fight, since teens are able to think on their own but still live with parents who have rules and expectations for them. Te
16、enagers dont necessarily hold the same beliefs and values as their parents, and their goal to have fun often conflicts with their parents goal to keep them safe. If kids dont come back home at the time when theyre supposed to, their parents will get worried. A worried parent becomes a scolding (责骂的)
17、 parent. When the kid finally arrives home, he / she will get punishments. Sometimes, teens want to have noisy fun while their parents want to sleep. This is a common conflict that happens every day. Also, parents and teenagers usually prefer different types of music. So when parents dont like the m
18、usic the kids are listening to, they are more likely to tell them to turn it down. Then conflict begins. This may not be totally true. However, one thing is for sure: parents might use the teenagers exam results to judge (判断) him/her. Every time the parents expectations arent met, they will scold th
19、eir kids. And the conflict happens. Knowing the reasons is the first step to solving conflict. Here are a few tips for parents and teenagers. See each other as friends in the common goals you agree on. Such goals usually include keeping teens safe and seeing them make success. Pay attention to these
20、 goals to avoid getting unsatisfied with each other. List possible solutions to the conflict together. You can try listing creative ideas, whether they seem reasonable or not. Creativity is your friend when youre solving any problem in life, including conflict with others.11What does the underlined
21、phrase “calling each other names” mean?ATo make a call to someone.BTo speak angrily to someone.CTo make someone feel at home.DTo meet someone for the first time.12Why do teenagers and parents get into conflict?AThey have different beliefs and values.BThey live independent lives separately.CThey hold
22、 common views on teenage years.DThey dont show much patience to each other.13How can a teenager solve conflict with parents?ABy listing creative ideas together with parents.BBy starting an argument about different opinions.CBy spending more time talking with parents.DBy making parents change their o
23、pinions.14Whats the writers purpose in writing this passage?ATo show why there is conflict.BTo explain what conflict could be.CTo give examples about daily conflict. DTo help parents and teenagers solve conflict.15Which is the right structure of the passage?A/ B/C/D/Passage 4(2021广东南山实验教育集团三模)Im a p
24、rocrastinator (有拖延症的人). In college, I was supposed to spend a year writing my 90-page senior paper. I didnt write a word until three days before the deadline (截止日期). Finally, I wrote 90 pages over 72 hours, staying up two nights in a row to finish it on time. Of course, it was a very bad paper.I hav
25、e a theory (理论) that the brains of procrastinators are different from those of other people. Both kinds of people are able to make smart decisions. But the procrastinators brain also has a part that doesnt like making the “right” decision. It only wants whatever is easiest and most fun.For the procr
26、astinator, this part of the brain makes all the decisions. So how can people like me work when we really need to? It turns out that procrastinators also have a part of their brain that makes them panic. This part isnt active all the time. But it suddenly “wakes up” when deadlines are close. Its the
27、only thing that can make us take action.The problem is that there are many things in our lives that dont come with deadlines. We know that we should spend more time exercising or seeing our family. But these things dont have deadlines. So how can we work on them?One thing you can try is making a “li
28、fe calendar”. Set a goal for yourself, such as exercising 20 minutes each day for a week. Take a regular calendar and put a big red “” on each day that you exercise. After a week, youll see a neat (整齐的) row of “”. This will help you feel more confident about working toward your goals.16Why does the
29、speaker mention his college experience first?ATo give an example of procrastination (拖延症).BTo show that we all have limitless talent.CTo explain that procrastination is quite common.DTo prove that procrastinators are able to finish their tasks.17In the speakers theory, what makes procrastinators dif
30、ferent from others?AThey are able to make good decisions.BThey only want to do easy and fun tasks.CThey stay calm when deadlines come. DThey dont sleep as much as other people.18The writers theory doesnt always work because _.Anot everything in life has a deadlineBit is hard to finish big tasks quic
31、klyCsome people change their goals oftenDsome people have many tasks to finish19What does the underlined word mean in paragraph 3?Afeel relaxedBfeel gladCfeel afraidDfeel easy20What is the speakers suggestion for procrastinators?ABuy a calendar and use it often.BFind creative ways to put things off.
32、CFocus on the important things in life.DDo more exercise.Passage 5(2021浙江鹿城一模)Have you ever heard of surfing? Its hard, but if you have already tried snowboarding, which is also about balancing yourself on a board, so how hard could it possibly be? The key of surfing is how you position your feet on
33、 the board, and how you balance your weight on each foot.Recently, Wavorhousean indoor surfing club appeared in Beijing. Mi Guo Yunchuan, the creator of the club, says “Beginners will need about 6 hours of training, just to be able to stand on the flowboard.” Actually, it will take much longer for b
34、eginners to start surfing. But indoor surfing can be a bit different from surfing at the beach. With indoor surfing, the machine creates a fast-moving sheet of water, which makes it harder to stay balanced on the flowboard. But with ocean surfing, reefs and currents can make it dangerous for surfer.
35、 So indoor surfing may be harder for beginners, but it is much safer. Also while surfing at the beach means you have to paddle all the way from the coast into the sea again and again. An indoor wave machine allows you to stay on the board all the time-that is, if you can!Theres one tip that the indo
36、or surfers can offer you, its this: Get used to falling off the flowboard. But dont let this scare you off. Surfing is great for improving your balance, stamina and core strength. And it is fun. If you try, you will definitely come back for more. And one day, you will be a surfing master. You might
37、think that it would take you years and years to master surfing. But the truth is that many of the world surfing champions are youngsters, even teenagers. It is just like the old Chinese saying, “Each new generation excels the last one.”21The passage is mainly about _.Aindoor surfingBocean surfingCgr
38、eat surfersDtips for surfing22Surfing is a kind of sport that _.Ais easy for beginnersBis dangerous all the timeCis hard without any funDis good for your balance23Who is more likely to be a world surfing champion?AJacob, a young man who likes surfing very much.BJackie, a great Wavorhouse staff who i
39、s good at surfing.CJane, a high school student who is being trained as a surfer.DJessie, a school girl who has already learned surfing for 6 hours.24In which column of the magazine can we read this passage?ACITY PAGEBCAMPUS LIFECMODERN SPORTSDAROUND THE WORLDPassage 6(2021江苏苏州市立达中学校二模)The other day,
40、 my sister and I were sitting in the restaurant, trying to have a conversation, but her children, four-year-old Willow and seven-year-old Luca, would not stop fighting. The argumentsover a fork, or who had more water in a glassnever stopped.Then my sister reached into her handbag, produced two shiny
41、 iPads, and handed one to each child. Suddenly, the two were quiet. They sat playing games and watching videos, and we continued with our conversation.After our meal, as my sister stuffed the iPads back into her bag, she said, “I dont want to give them the iPads at the dinner table, but if they keep
42、 them occupied for an hour so we can eat in peace, I often just hand them over. I am afraid that its bad for them. I do worry that it makes them think its OK to use electronics at the dinner table in the future. ”Dr. Gary Small, director of the Longevity Center at the University of California, Los A
43、ngeles says that the brain is highly sensitive to stimuli (刺激物), like iPads and smartphone screen, and if people spend too much time on one technology, and less time interacting (互动)with people like parents at the dinner table, that could prevent the development of certain communication skills.“Conv
44、ersations with each other are the way children learn to have conversations with themselves, and learn how to be alone,” said Sherry Turkle, a professor of science, technology and society at the Massachusetts Institute of Technology. She fears that children who do not learn real interactions, which o
45、ften have imperfections, will come to know a world where perfect, shiny screens give them a false sense of intimacy (亲密)without risk. However, they need to be able to gather themselves and know who they are. So someday they can form a relationship with another person without a panic(恐慌)of being alon
46、e. “If you dont teach your children to be alone, they will only know how to be lonely,” she said.25What did Willow and Luca fight about?ALittle things.BiPads. CDelicious food. DInteresting things.26According to Dr. Small, what should parents do?AProvide their children with various technologies.BTeac
47、h their children communication skills.CLimit their childrens screen time.DTalk to their children at the dinner table.27What is Sherry Turkle worried?AChildren are afraid of taking risks.BChildren try to escape from the real world.CChildren cant deal with situations with few friends.DChildren cant li
48、ve without electronic devices.Passage 7(2021山东曲阜二模)For kids, its very important to stay healthy. Kids should pay more attention to their lifestyle and help themselves have healthy life habits. Here are some tips on staying healthy for kids. Kids hardly care about basic hygiene (卫生), they share every
49、thing from drink to snacks. So it is important for kids to know the basic hygiene habits such as washing hands before eating, brushing teeth at least twice a day and so on. Similarly, kids should protect themselves from other kids with different kinds of infections (传染病). Healthy eating helps to liv
50、e a healthy life. Kids should pay attention to the eating habits. Encourage themselves to eat healthy food such as fresh fruit and vegetables. And eat different kinds of food at different ages. Kids should know junk food is bad for health and try to eat less junk food. Different activities can be pl
51、anned to teach kids the importance of staying healthy. Some simple reading materials can let the kids know about their bodies. Also, playing games about brushing teeth, having meals is very useful and funny for kids. Certain group games and activities or even funny street plays can also help the kid
52、s understand the importance of staying healthy.28Which of the following is a hygiene habit?ASharing drink with others.BSharing food with others.CWashing hands before eating.DBrushing teeth once a day.29How many kinds of healthy food are mentioned in the third paragraph?ATwo.BThree.CFour.DFive.30Kids
53、 can know the importance of staying healthy by the activities except _.Areading materialsBplaying gamesChaving partiesDperforming street plays31Whats the best title of the passage?AKeep Away from InfectionsBHealthy EatingCHealthy Activity DStaying Healthy for KidsPassage 8(2021重庆四川外国语大学附属外国语学校三模)Bul
54、lying in schools (校园暴力) has been a serious problem around the world. More and more parents are worried about bullying. Here are some types of bullying.Here are some activities to teach students about bullying.Internet or library research, such as looking up types of bullying, and how to prevent itPr
55、esentations, such as a speech or role-play on stopping bullyingDiscussions about topics like reporting bullyingCreative writing, such as a poem or a story speaking out against bullyingArt works, such as a paint about respect or the influence of bullyingClassroom meetings to talk about relationships
56、between students32Bullying has been a problem _.Aonly in ChinaBonly on the InternetCaround the worldDin our classroom33According to the pictures, using the Internet to spread something bad is _.Averbal bullyingBemotional bullyingCcyber bullyingDphysical bullying34To know about bullying, we can do th
57、e following according to the passage EXCEPT _.Ahaving some discussion about bullyingBdoing some artworks about respectCdoing some creative writingDwatching some movies about bullying35You may find the material in a _.Aschool magazineBscience reportCpersonal diaryDstory book试卷第9页,共9页学科网(北京)股份有限公司学科网(
58、北京)股份有限公司参考答案:1D2B3D4A5A【解析】【分析】文章大意:本文是给面对“校园欺凌”的青少年提出的一些建议。1细节理解题。根据“Some older boys are bullying him at school. James is very unhappy.”可知James不开心是因为一些大一点的男孩在欺负他。故选D。2细节理解题。根据“Write a letter to someone or kep a diary. And it is a wonderful idea to show your letter or diary to a teacher or another
59、responsible adult.”可知如果和成人说话紧张,最好写信告诉一个负责人的成人欺负你的人做的事情。故选B。3推理判断题。本文主要给面对“校园欺凌”的青少年提出的几条建议。如果被欺凌的青少年能遵循这些建议,那么在很大程度上是可以避免“校园欺凌”发生的,由此可知D选项最符合题意。故选D。4细节理解题。根据“Dont feel worried.”,“Dont feel that you have to hide the problem”及“You can use it as proof to show . responsible adult.”可知文中提到了BCD三项,但未提到不要向警察
60、求助。故选A。5主旨大意题。本文主要是对青少年提出的避免“校园欺凌”的几条建议,即告诉青少年面对“校园欺凌”时应该怎么做。故选A。6A7C8A9C10C【解析】【分析】本文是一篇议论文,主要讲的是现在社会,孩子在家被当作“小皇帝”对待,对此作者认为父母不应该为孩子包办一切,孩子也不应该依赖父母太多。6细节理解题。根据“Parents show so much love to their children that when they face problems, they dont know how to solve them.”可知,父母对他们的孩子表现出太多的爱,当他们面对问题时,他们不知
61、道如何解决。故选A。7细节理解题。根据“In my opinion, parents should believe in their children and not do everything for them. Its necessary to give children proper advice and more chances to make their own decisions. ”可知,父母应该相信他们的孩子,而不是为他们做一切,给孩子适当的建议和更多的机会让他们自己做决定是必要的。故选C。8推理判断题。根据“They should learn to do chores in
62、the house. It helps to develop their independence and teaches them how to look after themselves.”可知,他们应该学会做家务,这有助于培养他们的独立性,并教会他们如何照顾自己。此处it指的是“做家务”,故选A。9段落大意题。分析第三段内容可知,本段主要介绍给孩子们的建议,故选C。10最佳标题题。本文主要讲述现代社会青少年过于依赖父母,建议父母不要为孩子包办一切,建议孩子要学会独立。故选C。11B12A13A14D15C【解析】【导语】本文讲述了父母与青少年之间产生冲突的原因和给出了解决这些冲突的建议。
63、11词义猜测题。根据“Instead, conflict is what happens right before the argument; its what the two people disagree about before they start ”可知,冲突发生在争论之前,所以冲突就是在两人争吵之前所出现的分歧。所以“calling each other names”的意思是“两个人之间争吵”,B选项“生气地对某人说话”符合题意。故选B。12细节理解题。根据“Teenagers dont necessarily hold the same beliefs and values as
64、 their parents, and their goal to have fun often conflicts with their parents goal to keep them safe.”可知,青少年与父母有不同的信仰和价值观,他们的娱乐目标往往与父母的安全目标相冲突,所以由此可知造成青少年和父母陷入冲突的原因是他们有不同的信仰和价值观。故选A。13推理判断题。根据“You can try listing creative ideas, whether they seem reasonable or not. Creativity is your friend when you
65、re solving any problem in life, including conflict with others.”可知,尝试列出创造性的想法,能解决生活中的任何问题,包括与他人的冲突,所以当和父母出现冲突时,可以使用这个办法。故选A。14主旨大义题。通读全文可知。文中除了第1段引出主题外,其他的部分都在讲父母与孩子之间产生冲突的原因和列出了解决这些冲突的建议。所以这篇文章的目的是帮助父母和青少年解决冲突。故选D。15篇章结构题。段落说明冲突的概念,第段讲述青少年和父母之间为什么会发生冲突,第段起承上启下过渡作用,引出如何解决这些冲突,第给出解决父母和青少年之间冲突的建议。故选C。
66、16A17B18A19C20C【解析】【导语】本文作者以自己的经历介绍了什么是拖延症,拖延症的产生以及克服拖延的方法建议。16推理判断题。根据“Im a procrastinator. In college, I was supposed to spend a year writing my 90-page senior paper. I didnt write a word until three days before the deadline”,可知作者首先提到他的大学经历是为了举一个拖延症的例子,故选A。17细节理解题。根据“I have a theory that the brain
67、s of procrastinators are different from those of other people. Both kinds of people are able to make smart decisions. But the procrastinators brain also has a part that doesnt like making the “right” decision. It only wants whatever is easiest and most fun”可知,作者认为只想做简单和有趣的任务让拖延者与众不同,故选B。18细节理解题。根据“T
68、he problem is that there are many things in our lives that dont come with deadlines”可知,作者的理论并不总是奏效是因为生活中并不是每件事都有最后期限,故选A。19词句猜测题。根据下文“But it suddenly wakes up when deadlines are close. Its the only thing that can make us take action”,可知这里是说拖延者不到最后不慌神,“feel afraid”符合题意,故选C。20推理判断题。根据“One thing you ca
69、n try is making a life calendar. Set a goal for yourselfThis will help you feel more confident about working toward your goals”,可知作者建议拖延者关注生活中重要的事情,故选C。21A22D23C24C【解析】【导语】本文介绍的是一项体育运动室内冲浪及对冲浪者的建议。21主旨大意题。通读全文,结合“Have you ever heard of surfingThe key of surfing is how you position your feet on the b
70、oard, and how you balance your weight on each foot”,可知短文介绍的是室内冲浪及相关建议,“indoor surfing”符合文意,故选A。22细节理解题。根据“Surfing is great for improving your balance, stamina and core strength”,可知冲浪是一种对人的平衡有好处的运动,故选D。23推理判断题。根据“Surfing is great for improving your balance, stamina and core strength. And it is fun. I
71、f you try, you will definitely come back for more. And one day, you will be a surfing mastermany of the world surfing champions are youngsters, even teenagers”,可推知擅长冲浪的人更有可能成为世界冲浪冠军;“Jane, a high school student who is being trained as a surfer”符合题意,故选C。24推理判断题。通读全文,结合“Surfing is great for improving
72、your balance, stamina and core strength”,可知短文介绍的是一项体育运动室内冲浪,可以在体育世界是读到,故选C。25A26C27C【解析】【导语】本文讲述作者的姐姐用电子产品吸引两个孩子让孩子们停止争吵,由此讲述如果人们花费太多的时间在一门技术上,在餐桌上和像父母这样的人交流的时间更少的话,会阻碍一定的交流沟通技能的发展。和其他人的交谈是孩子学会和他们自己谈话以及学会怎样独处的方式。25推理判断题。根据第一段“four-year-old Willow and seven-year-old Luca, would not stop fighting. The
73、 argumentsover a fork, or who had more water in a glassnever stopped”可知,两个小孩会因为叉子或者谁的玻璃杯里水更多而争吵,可推断二人是因为小的物品而争吵。故选A。26推理判断题。根据第三段“the brain is highly sensitive to stimuli, like iPads and smartphone screen, if people spend too much time on one technology, and less time interacting with people like pa
74、rents at the dinner table, that could prevent the development of certain communication skills”大脑对电子产品这类的刺激物非常敏感,如果人们花费太多的时间在一门技术上,在餐桌上和像父母这样的人交流的时间更少的话,会阻碍一定的交流沟通技能的发展。可知,他认为父母应该限制孩子看屏幕的时间。故选C。27推理判断题。根据最后一段“Conversations with each other are the way children learn to have conversations with themselv
75、es, and learn how to be alone”和其他人的交谈是孩子学会和他们自己谈话以及学会怎样独处的方式,及“If you dont teach your children to be alone, they will only know how to be lonely”如果不教会你的孩子独处,他们只会了解怎样感到孤独。可知,雪莉特克担心孩子们不能应付几乎没有朋友的情况。故选C。28C29A30C31D【解析】【导语】本文主要介绍了一些让孩子们保持健康的建议。28细节理解题。根据第二段“ So it is important for kids to know the basi
76、c hygiene habits such as washing hands before eating, brushing teeth at least twice a day and so on.”可知基本的卫生习惯包括饭前洗手,每天至少刷牙两次等等,故选C。29细节理解题。根据第三段“Encourage themselves to eat healthy food such as fresh fruit and vegetables”可知第三段介绍了两种健康的食物:新鲜的水果和蔬菜,故选A。30细节理解题。根据最后一段“Some simple reading materials can
77、let the kids know about their bodies. Also, playing games about brushing teeth. Certain group games and activities or even funny street plays can also help the kids understand the importance of staying healthy.”可知简单的阅读材料,玩刷牙、吃饭的游戏,甚至有趣的街头游戏都可以帮助孩子们理解保持健康的重要性,C选项不包括,故选C。31最佳标题题。根据第一段“ Here are some t
78、ips on staying healthy for kids.”可知本文主要讲述了让孩子们保持健康的建议,故选D。32C33C34D35A【解析】【分析】校园暴力一直是一个严重的世界难题,本文介绍了一些欺凌的类型和关于教学生关于欺凌的一些活动。32细节理解题。根据“Bullying in schools has been a serious problem around the world.”可知,校园暴力一直是一个严重的世界难题,故选C。33细节理解题。根据第三幅图可知,利用互联网传播不好的东西是cyber bullying,故选C。34细节理解题。根据“Discussions about topics like reporting bullying”,“Art works, such as a paint about respect or the influence of bullying”和“Creative writing, such as a poem or a story speaking out against bullying”可知,文章没提到观看一些关于欺凌的电影,故选D。35推理判断题。本文介绍了一些欺凌的类型和关于教学生关于欺凌的一些活动,所以推测可能在学校杂志上看到这篇文章,故选A。答案第9页,共1页