1、选择性必修第四册Unit 2Iconic Attractions.阅读理解2021武汉市高三起点质量监测A growing number of Chinese tourists are helping to save a dying town, after a littleknown tourist attraction was featured on a number of Chinese travel blogs.The residents of Sea Lake, a town of just 600 people, barely see travelers stop at their
2、gas station while driving by, but the sudden influx of Chinese tourists is helping keep the towns economy alive. The tourists come to see Lake Tyrrela shallow, salt crusted and often dry lake just out of town. According to a local teacher, Rachel Pearce, the extremely beautiful nightscape combined w
3、ith the mysterious appearance of stars reflected on the salt lake gives people the impression of walking among the stars. Besides, the town is so far away that no light pollution ruins the particularly attractive views, and as it is situated in a barren (寸草不生的), dry part of the country, there are ra
4、rely any clouds to spoil the night sky.The attractions growing soughtafter status has resulted in the towns motel rooms being full almost every night, and while local farmers are suffering in a twoyear drought, tourism is keeping the towns agriculturalbased economy stable.Despite the popularity of t
5、he town and its attraction, locals are still confused as to why their little town deserves so much attention. Sea Lakes population has fallen from around 1,200 a decade ago to 600 today. “Were still unsure why Lake Tyrrel is such a big, big tourist attraction,” one local says. “Its quite a shock.”1W
6、hich of the following best explains “influx” underlined in Paragraph 2?AAssistance.BAdventure.CArrival. DAdvertisement.2Which of the following together make Lake Tyrrel pretty impressive?APopulation, stars, clouds, cleanness and weather.BNightscape, stars, salt, remoteness and clear sky.CPopulation,
7、 darkness, salt, remoteness and clear sky.DNightscape, darkness, clouds, cleanness and weather.3Which column of a magazine is this text most likely from?ABusiness. BEducation.CTourism. DCulture.完形填空2021青岛市高三统一质量检测The victims were carried in one by one, their paws and fur burned, suffering from dehyd
8、ration (脱水) and fear. Their caretakers _1_ their wounds, and _2_ them in baskets with the only thing that was _3_the leaves of eucalyptus (桉树) tree. As miserable fires have _4_ more than 2 million acres in Australia, only dozens of koalas have been _5_ from the smoky trees and _6_ ground.Koalas, unl
9、ike kangaroos, birds or snakes, do not _7_ from fires but instead climb trees to the top, where they can curl themselves into a ball for _8_ and wait for the danger to _9_.But during big fires, such as those that have burned in recent weeks, the animals are far less likely to _10_. Even if the fire
10、itself does not reach the tree _11_,the animals may over heat and fall to the ground, where they can be burned to death.The tough situation of the koala has raised _12_ among scientists and conservationists(环保主义者)While koalas have developed to exist alongside the wildfires, they are facing new _13_,
11、_not just from climate change but also from human development, which has dislocated Koalas populations, _14_ their ability to survive fires.We have these _15_ animals not found anywhere else on this planet, and we are killing them. This is a big wakeup call.1A.touched BtreatedCignored D. discovered2
12、A.threw BlockedClaid Dforced3A.familiar BplentifulCbeautiful Dexpensive4A.reached BleftCburned Dtrapped5A.killed BrecognizedChurt Drescued6A.flat BblackCbroad Dsafe7A.escape BdieCsuffer Drise8A.balance BprotectionCchallenge Dcomfort9A.attack BcomeCpass Davoid10A.jump BclimbCfall Dsurvive11A.top Blea
13、vesCtrunk Droot12A.passion BconcernCfear Dinterest13A.chances BchoicesCneighbors Dthreats14A.weakening BdevelopingCenriching Densuring15A.lonely BstupidClazy Dunique.读后续写阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。Arthur was messy. He didnt try to make messes, but he didnt try to clean up much, either.There were
14、always small pieces of food on the table when he was done eating. His socks never made it into the hamper (洗衣篮). And he only picked up his toys when Mom threatened to throw them away. Most days, Mom followed Arthur around the house and cleaned up after him. She brushed the crumbs (碎屑) into her hand
15、and threw them away after meals. She picked up his socks and made sure they got washed, dried and folded neatly before going back in the drawer. She often picked up his toys when he left them to do something else.One day. Mom asked Arthur to pick up his toy trains. “Not right now,” Arthur said. He w
16、as reading a comic book. The trains had been on the living room floor since the morning.“You know what, Arthur? Im not going to ask you again. Ive done cleaning today.” And with that, Mom put her feet up on the sofa and picked up a book to read.At dinner time, Arthur noticed that there was a big pil
17、e of crumbs at his place at the table. Moms spot was nice and clean. Arthur didnt like the crumbs very much After dinner, Arthurs feet felt cold. He went to his room and opened his drawer, but the drawer was empty. “Mom, where are my socks?” Arthur called.“There werent any socks in your hamper, so I
18、 didnt wash them,” Mom said. Arthur felt unhappy. Now his feet would be cold, unless he wanted to wear dirty socks from the floor. He decided to stay barefoot.When it was time for bed, Arthur said good night to Mom and turned to go upstairs. Arthur stepped right on his toy train in his bare feet. “O
19、uch!” cried Arthur. “That really hurt! ”注意:1.续写词数应为150左右;2请按如下格式作答。However, Mom was still reading and said nothing._“Mom?” said Arthur. “Tomorrow can you show me how to do the laundry so I can wash my socks?”_详解答案选择性必修第四册Unit 2Iconic Attractions.阅读理解【语篇解读】这是一篇说明文,讲述的是湖海镇位置偏远,土地贫瘠,但是由于中国游客大量涌入,使该镇经济得
20、到快速发展。1答案与解析:C考查词义猜测的能力。根据这段but前面的内容可知,湖海镇人口只有600,居民几乎看不到游客开车经过时在加油站停车,画线词可以和stop这个动词对应上,应该是到来的意思,故选C。2答案与解析:B考查理解具体信息的能力。根据第三段中的“the extremely beautiful nightscape combined with the mysterious appearance of stars reflected on the salt lake”和“the town is so far away that no light pollution ruins the
21、 particularly attractive views, and as it is situated in a barren”是这里远离城市喧嚣的美景吸引游客来游玩,故选B。3答案与解析:C考查主旨大意能力。讲述的是湖海镇位置偏远,土地贫瘠,但是由于中国游客大量涌入,根据文章大意,可以知道是关于旅游的文章,应该在杂志的旅行版块,故选C。.完形填空【语篇解读】这是一篇说明文。主要讲述了澳大利亚森林大火对考拉及其生存环境的威胁。1答案与解析:B根据首句“The victims were carried in one by one, their paws and fur burned, suf
22、fering from dehydration (脱水) and fear.”以及空前“caretakers”可知,护理员们会治疗这些考拉。“treat ”在此处为“治疗,医治”。2答案与解析:C结合句意和空后的 “in baskets”可知,护理员医治受伤的考拉,把它们放到篮子里。laid为lay的过去式,译为“放置,搁”。3答案与解析:A上文中提到考拉被医治,再结合常识和语境,篮子里的桉树叶应该是考拉熟悉的事物。familiar “熟悉的,常见的”;plentiful“大量的,充足的”;expensive“昂贵的”。4答案与解析:C根据句首的“burned”以及下文“smoky trees
23、”可知,大火烧毁了大片的森林。5答案与解析:D根据第二段描述的内容可知,考拉只会爬到树顶,将身体蜷缩成球,故大火会造成很多考拉丧生,只有少数被救。6答案与解析:B根据上文中出现的“burned”“miserable”“smoky trees”可知,火势凶猛,故地面也是被烧黑。7答案与解析:A空前中的“unlike kangaroos, birds or snakes”以及空后的“climb trees to the top”可知,考拉不能像袋鼠,蛇,鸟一般,逃离火灾。8答案与解析:B根据语境可知,考拉只会爬到树顶,将身体蜷缩成球保护自己。balance“平衡,均衡”;protection“保护
24、,防卫”;challenge“挑战”;comfort“安慰;舒适”。9答案与解析:C面对危险,考拉无能为力,只能等危险过去。此处,pass表示“结束,完结”,故选C。10答案与解析:D根据空前的“have burned in recent weeks”以及下文的“the animals may over heat and fall to the ground”可知,这些动物很难存活下来。11答案与解析:A根据第二段中的“climb trees to the top”可知,即使大火不会烧到树顶,考拉也会收到地面大火的烘烤,甚至掉到地上被大火烤死。12答案与解析:B结合语境和空前“tough si
25、tuation”, 空后“scientists and conservationists”可知,考拉面对的形式很严峻,科学家和环保主义者对此非常担心。passion“激情,热爱”;concern“担心,担忧”;fear“恐惧,害怕”;interest“兴趣;利息”。13答案与解析:D根据空后“not just from climate change but also from human development”可知,考拉不仅面临着环境的影响,还面临人类带来的威胁。也就是除了野火以外,考拉正在面临新的威胁。14答案与解析:A根据上文可知,气候变化和人类发展扰乱了考拉的种群,削弱了它们在大火中生
26、存的能力。weaken“削弱,减弱”;develop“发展;成长;发育”;enrich“使丰富”;ensure“确保,保证”。15答案与解析:D根据空后的“not found anywhere else on the planet”以及尝试可知,考拉为澳大利亚独有的动物,unique为“独一无二”,符合语境。.读后续写参考范文:However, Mom was still reading and said nothing. Arthur wasnt sure if she had heard him or not so he called for help again, but still M
27、om didnt come. Then Arthur realized maybe it was he that could solve his problem at that very moment. He quietly picked up the toy train and put it in the box. It only took a minute for him to put the toy away, and now he wouldnt have to worry about hurting his feet again.“Mom?” said Arthur. “Tomorr
28、ow can you show me how to do the laundry so I can wash my socks?” “Of course,” said Mom. “Its nice to see you begin to learn to take care of yourself. I am always here to do whatever I can to help you become a more independent boy.” Arthur felt better. He didnt want to wait until the next laundry day to have clean socks again. Maybe being neat wasnt so hard after all.8原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究!