1、九台师范高中2021-2022学年度高二上学期期初测试高二英语试题考生注意:本试题考试时间110分钟,满分150分第I卷第一部分:英语知识运用(共三节,满分80分)第一节:阅读理解(共15小题; 每小题2分, 满分30分)AFour apps for students to learn EnglishQuizletQuizlet is a learning app a computer program you use on your mobile device. It can help users build and test their knowledge of English words
2、and terms. Quizlet has word sets for millions of subjects. And, it is quickly becoming a useful mobile tool for language learners.SocrativeIn Socrative, teachers can create timed learning games. In class, students compete individually or as part of a team against classmates. One game students love i
3、s called space Race. In this game, if a team answers a question correctly, their rocket moves forward. This team whose rocket gets to the end first wins. Also, teachers can use Socrative as an “exit ticket,” a question they can ask students about what they learned in that days class. Students write
4、their answers on their mobile devices. Then, the teacher can show the answers on a shared video screen.QR CodesA QR Code is a kind of sign that a smartphone can read with its camera. When your phone camera reads a QR code, it takes you to a website, image, video or anything you want to share. For ex
5、ample, one will take you to the VOA Learning English website.EvernoteEvernote lets users store and share notes, images and recordings in one place. Teachers can also use Evernote to give homework.1. Which is the best for students to build up vocabulary?A Quizlet.B. QR Codes.C. Evernote.D. Socrative.
6、2. What can a teacher do by using Socrative?A. Give homework.B. Carry out a classroom test.C. Look up new words.D. Visit an English-learning website.3. Whats the purpose of the text?A. To make an advertisement.B. To encourage using mobile phones.C. To improve English learning.D. To introduce some le
7、arning apps.【答案】1. A 2. B 3. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文中介绍了四个学英语的应用程序。【1题详解】细节理解题。根据Quizlet部分中的“It can help users build and test their knowledge of English words and terms.(它可以帮助用户建立和测试他们的英语单词和术语知识)”可知,Quizlet这款应用可以帮助用户增加词汇量。故选A。【2题详解】细节理解题。根据Socrative部分中的“Also, teachers can use Socrative as an “exit ticke
8、t,” a question they can ask students about what they learned in that days class. Students write their answers on their mobile devices. Then, the teacher can show the answers on a shared video screen. (此外,老师可以把Socrative作为“退场券”,他们可以问学生关于他们在那天的课上学到了什么。学生们把答案写在他们的移动设备上。然后,老师可以在一个共享的视频屏幕上显示答案)”可知,老师们在Soc
9、rative这款应用上可以给学生们出题,营造“虚拟课堂”检测学生学习情况。故选B。【3题详解】推理判断题。根据文章标题“Four apps for students to learn English(四个学生学习英语的应用程序)”可知,本文的目的是为了介绍四款学习应用程序。故选D。BHave you ever tried living a whole day without cash? With a smart phone, it is easy for ordinary people to do so in most parts of China, even when public tran
10、sportation is involved. In fact, Chinas mobile payment apps are expanding their reaches in the global market as internet giants like Alibaba and Tencent seek to promote their e-payment tools overseas.While Wechat Pay has been used in twenty countries and regions including Japan and the Republic of K
11、orea, Alipay offers payment choices for shopping, transport and sightseeing in thirty-eight countries and regions. Wechat can deal with transactions(交易)in thirteen currencies, while Alipay supports settlements in twenty-seven currencies. Consumers in altogether twenty-four countries can get their ta
12、x refunds through Alipay, and the app is available in more than sixty overseas airports to offer various services. Besides promoting apps overseas, Alibabas Ant Financial has partnered with Indias PayTM since 2015 to help the latter build a local mobile payment platform and control risks.What is cer
13、tain is that the growth of Chinas mobile payment is driven by improved Internet facilities, technological innovation(变革)as well as a friendly business environment. After successes in online shopping, mobile payments expanded into stores and restaurants in and outside China. The trend has made China
14、the worlds largest mobile payment market.4. Which of the following is NOT mentioned according to the passage?A. E-payments can be made for bus rides.B. E-payments can be made for shopping.C. E-payments can be made for education.D. E-payments can be made for personal finance.5. What does the underlin
15、ed phrase “partnered with” in paragraph 2 mean?A. discussed a plan withB. signed a contract withC. set up a business withD. competed for a bid with6. What factor contributed to the development of Chinas mobile payment?A. The growth of population.B. The rise of the domestic economy.C. The increase in
16、 financial investment.D. The development of Internet systems.7. Which of the following might be the best title?A. E-payment Success in ChinaB. Mobile Payment Helps China Develop FastC. Chinas Mobile Payment Expands WorldwideD. Mobile Payments Involvement in Public Transport【答案】4. C 5. C 6. D 7. C【解析
17、】【分析】本文是一篇说明文。介绍了中国的电子支付,着重介绍了腾讯和阿里巴巴旗下的电子支付在全球贸易中的强大功能。【4题详解】细节理解题。根据第二段“Alipay offers payment choices for shopping, transport and sightseeing in thirty-eight countries and regions. Wechat can deal with transactions(交易)in thirteen currencies, while Alipay supports settlements in twenty-seven curren
18、cies.(支付宝在38个国家和地区提供购物、交通和观光的支付选择。微信可以处理13种货币的交易,而支付宝支持27种货币的结算)”可知,文中并未提及移动支付在教育中的运用。故选C项。【5题详解】词义猜测题。根据本段后文“help the latter build a local mobile payment platform and control risks.(帮助后者建立本地移动支付平台并控制风险)”可知,此处“partnered with”意为合作。故选C项。【6题详解】细节理解题。根据最后一段“What is certain is that the growth of Chinas m
19、obile payment is driven by improved Internet facilities, technological innovation as well as a friendly business environment(可以肯定的是,中国移动支付的增长是由完善的互联网设施、技术创新以及友好的商业环境推动的)”可知,互联网系统的开发推动了中国移动支付的发展。故选D项。【7题详解】主旨大意题。通读全文,尤其是第一段“In fact, Chinas mobile payment apps are expanding their reaches in the global
20、 market(事实上,中国移动支付应用程序正在扩大其在全球市场的影响力)”和最后一段“After successes in online shopping, mobile payments expanded into stores and restaurants in and outside China(在网上购物取得成功后,移动支付业务扩展到中国国内外的商店和餐馆)”可知,中国移动支付向全球扩张最适合本文标题。故选C项。COn March 2, at the meeting held ahead of the yearly session of the CPPCC National Com
21、mittee(全国政协大会), interpreter(口译员) Yao Mengyao caught the attention of many with her “quick reaction and correct translation, ”Xinhua noted.Yao began her studies in English in primary school where she would listen to English tapes.She often spoke to her teacher about English-related topics that were n
22、ot limited to the ones in her textbooks, “They were always very professional uncommon topics, ”said Yaos senior school teacher Shen Yingzi.Like Yao, Zhang Lu is a regular interpreter for Chinas top leaders, including Premier Li Keqing and former Premier Wen Jiabao. Her effortless but on-point transl
23、ations of ancient poems mentioned by former Premier Wen won praise.So how do interpreters reach their top positions?The reason for their success is largely hard work. Other than when they go out on visits with Chinese leaders, the interpreters follow a very strict schedule. Zhang called this schedul
24、e“an unshakable plan”. They listen to foreign media such as BBC, VOA or CNN through TV or radio for their training.It is reported that a month before the two sessions(两会), the interpreters get notice of the spokesperson they are going to interpret for. They then make full use of this month to prepar
25、e themselves. They try to predict the questions that might be asked and consider the sayings the spokesperson might use when they answer the questions.In truth, there is no secret to their success: Its all a matter of skill and hard work.8. What can be inferred from the second paragraph?A. Yao tried
26、 to make a speech in English.B. The textbooks didnt interest yao at all.C. Yao showed a strong interest in English.D. The teacher got tired of Yaos endless questions.9. Which of the following is closest in meaning to the underlined word in Paragraph 3?A. Serious.B. Ordinary.C. Organized.D. Frequent.
27、10. What should interpreters try to do before the two sessions?A. Make a schedule for foreign visits.B. Predict the questions to be asked.C. Go out on visits with Chinese leaders.D. Discuss with their teammates.11 How do the interpreters reach the top positions?A. By working hard.B. By travelling ab
28、road.C. By making a strict schedule.D. By following the leaders.【答案】8. C 9. D 10. B 11. A【解析】【分析】本文是一篇新闻报道。文章介绍了在全国政协年会召开前的会议上,口译员姚梦瑶以其“反应迅速、翻译正确”引起了许多人的注意,还有其他口译员的出色表现,口译员们的成功其实来源于他们的不懈努力。【8题详解】推理判断题。根据第二段Yao began her studies in English in primary school where she would listen to English tapes.可知,
29、她从小学开始便学习英语,在学校里会听英语磁带,由此可推断出,她自小便对英语有很大的兴趣。故选C。【9题详解】词义猜测题。根据本段提到的李克强、温家宝,且张璐对古诗的翻译还得到了称赞,可知,她经常作为中国领导人的口译员。regular与D项的Frequent相符合。故选D。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段They try to predict the questions that might be asked and consider the sayings the spokesperson might use when they answer the questions.可知,他们试着
30、预测可能会被问到的问题,并考虑发言人在回答问题时可能使用的谚语。故选B。【11题详解】细节理解题。根据最后一段In truth, there is no secret to their success: Its all a matter of skill and hard work.可知,他们的成功没有什么秘诀,完全是技能和努力工作的问题。故选A。【点睛】解答词义猜测题时,应利用上下文的语境及逻辑猜词。根据上下文中的内容,进行合理推测,推知其意义。如第2小题,根据上文可知,姚梦瑶因为出众的翻译能力而受到关注;下文提到张璐为李克强总理,温家宝总理做翻译,而她准确翻译古诗的能力得到了温总理的称赞,
31、可推测她应该经常为领导人等翻译。DWhat will people die of 100 years from now? If you think that is not a simple question, you have not been paying attention to the revolution that is taking place in biotechnology(生物技术). With the help of new medicine, the human body will last a very long time. Death will come mainly
32、from accidents, murder and war. Todays leading killers, such as heart disease, cancer, and aging itself, will become distant memories.In discussion of technological changes, the Internet gets most of the attention these days. But the change in medicine can be the real technological event of our time
33、s. How long can humans live?Human brains were known to decide the final death. Cells are the basic units of all living things, and until recently, scientists were sure that the life of cells could not go much beyond 120 years because the basic materials of cells, such as those of brain cells, would
34、not last forever. But the upper limits will be broken by new medicine. Sometime between 2050 and 2100, medicine will have advanced to the point at which every 10 years or so, people will be able to take medicine to repair their organs. The medicine, made up of the basic building materials of life, w
35、ill build new brain cells, heart cells, and so onin much the same way our bodies make new skin cells to take the place of old ones.It is exciting to imaging that the advance in technology may be changing the most basic condition of human existence, but many technical problems still must be cleared u
36、p on the way to this wonderful future.12. According to the passage, human death is now mainly caused by_A. diseases and agingB. accidents and warC. accidents and agingD. heart disease and war13. Humans may live longer in the future because _A. heart disease will be far away from usB. human brains ca
37、n decide the final deathC. the basic materials of cells will last foreverD. human organs can be repaired by new medicine14. In the authors opinion, todays most important advance in technology lies in _A. medicineB. the InternetC. brain cellsD. human organs15. We can learn from the passage that _A. h
38、uman life will not last more than 120 years in the futureB. humans have to take medicine to build new skin cells nowC. much needs to be done before humans can have a longer lifeD. we have already solved the technical problems in building new cells【答案】12. A 13. D 14. A 15. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。介绍了在未来,由于
39、医学的高度发达,人类的寿命将会更加长久。【12题详解】细节理解题。根据第一段“Todays leading killers, such as heart disease, cancer, and aging itself, will become distant memories.(今天的主要杀手,如心脏病、癌症和衰老本身,将成为遥远的记忆)”可知,现在人类的死亡主要是由于疾病和衰老。故选A项。【13题详解】推理判断题。根据第二段“Sometime between 2050 and 2100, medicine will have advanced to the point at which
40、every 10 years or so, people will be able to take medicine to repair their organs. The medicine, made up of the basic building materials of life, will build new brain cells, heart cells, and so onin much the same way our bodies make new skin cells to take the place of old ones.(在2050年到2100年之间的某个时候,医
41、学将发展到每10年左右,人们将能够服用药物来修复自己的器官。这种药物由生命的基本建筑材料组成,将建造新的脑细胞、心脏细胞等等,就像我们的身体制造新的皮肤细胞来取代旧的一样)”可知,未来人类可能活得更久,因为新药可以修复人体器官。故选D项。【14题详解】细节理解题。根据第二段“In discussion of technological changes, the Internet gets most of the attention these days. But the change in medicine can be the real technological event of our
42、times.(在关于技术变革的讨论中,互联网是当今最受关注的话题。但医学的变化可能是我们这个时代真正的技术事件)”可知,在作者看来,当今最重要的技术进步在于医学。故选A项。【15题详解】推理判断题。根据最后一段“but many technical problems still must be cleared up on the way to this wonderful future.(但在通往这个美好未来的道路上,许多技术问题仍然需要解决)”可知,将来技术的发展改变了人类最基本的生存条件,但想达到美好的将来还有很多技术问题要解决。故选C项。第二节:七选五(共5小题;每小题2分,满分10分)
43、根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Strengthen Teeth Naturally_16_You can work on strengthening your teeth by getting the right vitamins and minerals in your diet. You can also protect your teeth through healthy habits. In addition, avoiding certain foods and habits can help strengthen y
44、our teeth.Get the right nutrients(营养)Make sure youre getting 1,000 to 1,200 mg of calcium(钙) a day. You probably know calcium helps keep your bones strong. _17_Eating certain amount of calcium in your diet every day will help increase the strength of your teeth. _18_Aim to eat a wide variety of frui
45、ts and vegetables in your weekly diet. Try selecting a variety of colors when choosing your produce, as that ensures youll be getting a wide variety of vitamins. Fill your plate up halfway with fruits and vegetables at every meal, then fill the rest of your plate with some protein and whole grains.B
46、rush your teeth twice a dayTo brush well, hold your toothbrush at a 45 angle to your teeth. Brush all the surfaces of your teeth gently and try to brush for at least 2 minutes. _19_Visit your dentist regularlyVisit your dentist at least once a year for x-rays and cleaning. _20_If you start to get a
47、buildup of plaque(牙菌斑), which can weaken teeth, the dentist can remove it for you in time.Quit smokingYou probably are aware that smoking causes lung cancer and other health problems. In addition, it can also weaken bone tissue, including your teeth. If youve been thinking about quitting, now may be
48、 the time. A. These visits help find problems before they begin.B. These foods naturally clean your teeth, helping to keep them strong.C. Eat a balanced dietD. The same is true for your teeth.E. Set a timer to help you brush longer!F. Vitamin D helps your body absorb calcium properly.G Strong teeth
49、are important for a healthy mouth!【答案】16. G 17. D 18. C 19. E 20. A【解析】【分析】本文是一篇说明文,主要介绍了几种固齿小方法。【16题详解】根据文章标题可知,文章主要介绍的是几种固齿小方法,开篇第一句应点明本文主题,同时说明我们要固齿的原因,故G项(坚固的牙齿对健康的口腔很重要)符合语境。【17题详解】前句说钙对骨骼强壮有帮助,此处承接上文,说的是钙对牙齿也有帮助,故D项(你的牙齿也是如此)符合语境。【18题详解】此处为本段小标题,整段都在讲牙齿要牢固,均衡的饮食很重要,故C项(均衡饮食)符合语境。【19题详解】前句中提到刷牙
50、最少两分钟,此处说的应该是刷牙时间,故E项(设置一个计时器,帮助你刷得更久)符合语境。【20题详解】前句提到了visit,A选项中的these visits与之呼应,故A项(这些检查有助于在问题开始之前发现问题)符合语境。【点睛】小标题是七选五的常见考点,在小标题的选择过程中一定要在段落主题的基础上遵循段落标题的同构性,例如本篇第3题,整段都在讲牙齿要牢固,均衡的饮食很重要,再结合其他各段的标题的句式特点可知,每个小标题都是不超过六个词的祈使句,C项(均衡饮食)在句式特点和内容上都适合作小标题。第三节:完型填空(共20小题;每小题2分,满分40分) 阅读下面短文,从短文后所给各题的四个选项(A
51、、B、C和D)中, 选出可以填入空白处的最佳选项, 并在答题卡上将该项填写。Everyone has their own strengths and weaknesses. Turning our weaknesses into strengths makes us _21_ . A 12-year-old boy, Kim overcame his weakness by unknowingly making it his_22_ .Poor Kim _23_ his left arm in a terrible accident and was _24_. To cheer him up,
52、 his father made him join a Judo(柔道)club. As the boy always wanted to learn Judo, his father thought this would make him _25_ .Everyone wondered how a single-armed boy could learn Judo._26_ , the master happily accepted him. Kim practiced nothing but a single stroke(击).He trained for all 8 months in
53、 mastering a single stroke. The boy was _27_ and sometimes annoyed as his master taught him only one stroke.Yet, he said nothing. The boy mastered the stroke and grew in confidence as _28_ could do that particular stroke better. The boy was _29_ by the master to compete in a Judo championship tourna
54、mentEveryone _30_ Kim and his master Even the boy was not sure about why his master had chosen him.To everyones surprise, Kim easily _31_ six competitors with his single stroke. He struggled a bit in the semi-finals but managed to win the match. Then the final match began. The opponent(对手)was very s
55、trong and the referee(裁判) _32_ with Kims master about stopping the match as he feared the opponent could _33_ Kim. However, his master _34_ and told Kim to continue the match. With a huge effort, Kim _35_ the match.Kim thought it was _36_ and asked his master how he had become champion. His master t
56、old him “My dear boy, you learned the most _37_ stroke in Judo that very few can master to perfection. If your opponent wants to beat you and _38_ you from using the stroke, they should hold your left arm. This was the_39_ behind your victory!*If the boy turned his weakness, the loss of his left arm
57、, into such a great _40_ . why cant we?21. A. braveB. reliableC. powerfulD. flexible22. A. chanceB. strengthC. interestD. choice23. A. bentB. raisedC. brokeD. lost24. A. heartbrokenB. impatientC. embarrassedD. angry25. A. popularB. normalC. happyD. special26. A. HoweverB. BesidesC. ThereforeD. Other
58、wise27. A. excitedB. nervousC. ambitiousD. surprised28. A. somebodyB. nobodyC. everybodyD. anybody29. A. taughtB. pickedC. forcedD. paid30. A. fearedB. admiredC. knewD. doubted31. A. shookB. hurtC. beatD. hit32. A. discussedB. competedC. agreedD. quarreled33. A. frightenB. blameC. harmD. move34. A.
59、struggledB. refusedC. beggedD. regretted35. A. ignoredB. organizedC. watchedD. won36. A. unbelievableB. strangeC. unacceptableD. satisfying37. A. suitableB. standardC. terribleD. difficult38. A. preventB. protectC. saveD. excuse39. A. effortB. realityC. secretD. meaning40. A. funB. successC. challen
60、geD. dream【答案】21. C 22. B 23. D 24. A 25. C 26. A 27. D 28. B 29. B 30. D 31. C 32. A 33. C 34. B 35. D 36. A 37. D 38. A 39. C 40. B【解析】【分析】本文是记叙文。文章主要讲述了一个失去左臂的男孩在教练的帮助下将自己的劣势转变为优势,从而在柔道锦标赛中赢得冠军的故事。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:把我们的弱项转换为强项让我们强大。A. brave勇敢的;B. reliable可靠的;C. powerful强大的;D. flexible灵活的。根据空前的
61、Turning our weaknesses into strengths可知,把自己的劣势转变为优势可以让我们变得“强大(powerful)”。故选C【22题详解】考查名词辨析。句意:作为一个12岁的男孩,金克服了他的弱点,不知不觉地把它变成了他的长处。A. chance机会;B. strength强项;长处;C. interest兴趣;D. choice选择。根据空前的A 12 year-old boy, Kim overcame his weakness可知,一个12岁的男孩克服了自身的弱点,并把它变成了自己的“长处( strength)”。故选B。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:
62、可怜的Kim在一场可怕的事故中失去了左胳膊。A. bent弯曲;B. raised举起; C. broke折断;D. lost失去。根据下文“a single-armed boy ”可知,Kim失去了一只胳膊。故选D。【24题详解】考查形容词词义辨析。句意:可怜的Kim在一场可怕的事故中失去了左胳膊是悲伤的。A. heartbroken悲伤的;B. impatient不耐心的;C. embarrassed尴尬的;D. angry生气的。根据下一段中的 a single armed boy可知,Kim在一次可怕的事故中“失去了(lost)”左臂,他非常“伤心( heartbroken)。故选A。
63、【25题详解】考查形容词词义辨析。句意:因为那个男孩一直想学柔道,他的父亲认为这个将会使他快乐。A. popular受欢迎的;B. normal正常的;C. happy快乐的;D. special特别的。根据本段中的 To cheer him up, his father made him join a Judo club 及As the boy always wanted to learn Judo 可知,Kim的爸爸帮Kim加入了一家柔道俱乐部,他希望Kim能够变得“开心(happy)”起来。故选C。【26题详解】考查副词词义辨析。句意:每个人都想知道一个独臂男孩是如何学会柔道的,然而教练
64、快乐地接受了他。A. However然而;B. Besides此外;C. Therefore因此;D. Otherwise否则。根据本段中的 everyone wondered how a single-armed boy could learn Judo及 the master happily accepted him可知大家都很好奇个独臂男孩如何学习柔道,“但是( However)”他的教练依然招收了他。故选A。【27题详解】考查形容词词义辨析。句意:这个男孩很吃惊,有时候烦恼因为他的教练只交给他一个动作。A. excited兴奋的;B. nervous紧张的;C. ambitious有抱
65、负的;D. surprised吃惊的。根据本段中的 Kim practice nothing but a single stroke. He trained for all 8 months in mastering a single stroke及 the boy was annoyed as his master taught him only one stroke可知,Kim八个月来只练习一个动作,他感到很“(surprised)”,甚至还有些恼怒。故选D。【28题详解】考查代词词义辨析。句意:这个男孩精通了这个动作,提高了自信,因为没有人能够把这个特殊的动作做得更好。A. somebo
66、dy某个人;B. nobody没有人;C. everybody人人;D. anybody任何人。根据本段中的 The boy mastered the stroke and grew in confidence. do that particular stroke better可知,Kim把这招练得炉火纯青,“没人( nobody)”比他做得更好。故选B。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:男孩被教练选中参加柔道锦标赛。A. taught教授;B. picked挑选;选中;C. forced迫使;D. paid付款。根据本段中的 The boy .to compete in a Judo c
67、hampionship tournament 可知,Kim被教练“选中( picked)”去参加柔道锦标赛。故选B。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:每个人都怀疑Kim和他的教练。A. feared害怕;B. admired赞赏;C. knew知道;D. doubted怀疑。根据空后的 Even the boy was not sure about why his master had chosen him可知,每个人都在“怀疑( doubted)” Kim和他的教练,甚至连Kim也不理解教练为什么会选择自己。故选D。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:令人吃惊的是Kim竟然用他那一招轻
68、易地“打赢了(beat)”六个参赛者。A. shook动摇;B. hurt伤害;C. beat打败;D. hit打;击中。根据空前的 To everyones surprise及本段中的 He struggled a bit in the semi-finals but managed to win the match. Then the final match began可知,令人吃惊的是Kim竟然用他那一招轻易地“打赢了(beat)”六个参赛者,并得了半决赛最终杀入决赛。故选C。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:对手非常强壮,于是裁判和Kim的教练商量,想让Kim退出比赛,因为裁判担心
69、对手会伤到Kim。A. discussed讨论;商量;B. competed竞赛;比赛;C. agreed同意;D. quarreled争吵。根据下文“about stopping the match as he feared the opponent could _13_ Kim”可知,裁判和Kim的教练商量让Kim退赛。故选A。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:决赛的对手非常强壮,于是裁判和Kim的教练商量,想让Kim退出比赛,因为裁判担心对手会伤到 Kim。A. frighten使恐慌;B. blame责备;C. harm伤害;D. move移动。据本段中的 The opponent
70、 was very strong and. Kim可知,决赛的对手非常强壮,于是裁判和Kim的教练商量,想让Kim退出比赛,因为裁判担心对手会“伤到(harm)” Kim。故选C。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:然而,Kim的教练拒绝了裁判的提议,告诉Kim 继续比赛。A. struggled挣扎;B. refused拒绝;C. begged乞求;D. regretted遗憾;后悔。根据空后told Kim to continue the match可知,Kim的教练“拒绝了(refused)”裁判的提议,他让Kim 继续比赛。故选B。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:Kim费了好大
71、的劲,打赢了决赛。A. ignored忽视;B. organized组织;C. watched看守;D. won赢得;获胜。根据下一段中的 how he had become champion可知,Kim费了好大的劲,“打赢了(won)”决赛。故选D。【36题详解】考查形容词词义辨析。句意:Kim对自己的胜利感到难以置信。A. unbelievable令人难以置信的;B. strange奇怪的;C. unacceptable不能接受的;D. satisfying令人满意的。根据空后的asked his master how he had become champion可知,Kim对自己的胜利感
72、到“难以置信( unbelievable)”。故选A。【37题详解】考查形容词词义辨析。句意:亲爱的孩子,你学会了柔道中最困难的一招,几乎没有人能将这一招练到完美。A. suitable合适的;B. standard标准的;C. terrible可怕的;D. difficult困难的。根据空后的very few can master to perfection可知,Kim学会了柔道中最“困难的( difficult)”一招,几乎没有人能将这一招练到完美。故选D。【38题详解】考查动词词义辨析。句意:如果对手想要打赢Kim, 阻止你使用这一招,他们就得抓住你的左臂。A. prevent阻止;B.
73、 protect保护;C. save节省;挽救;D. excuse原谅。根据本段中的 If your opponent wants to beat you. they should hold your left arm可知,如果对手想要打赢Kim, “阻止( prevent) Kim使用这一招,他们就得抓住Kim的左臂。故选A。【39题详解】考查名词词义辨析。句意:这是Kim获胜背后的秘密。A. effort努力;B. reality现实;C. secret秘密;D. meaning意义。根据本段中教练对Kim获胜原因解释可知,这是Kim获胜背后的“秘密(secret)。故选C。【40题详解】
74、考查名词词义辨析。句意:如果这个男孩能把自己没有左臂的劣势转变为一个巨大的成功,那我们为什么不能呢?A. fun乐趣;B. success成功;C. challenge挑战;D. dream梦想。根据本段中的 if the boy turned his weakness, the loss of his left arm, into.可知,如果这个男孩能把自己没有左臂的劣势转变为一个巨大的“成功(success)”,那我们为什么不能呢?故选B。【点睛】在做完形填空时一定要注意and/but/so/besides/however/furthermore/moreover/in addition/
75、whats more/though等词汇、固定结构的运用。它们连接了上下文,起着承上起下的作用。像but(但是)、however(然而),表示转折,这说明前后的内容相反或相对。把握住这一点,做起题来就会得心应手。本题第6小题,句意:每个人都想知道一个独臂男孩是如何学会柔道的,然而教练快乐地接受了他。A. However然而;B. Besides此外;C. Therefore因此;D. Otherwise否则。根据本段中的 everyone wondered how a single-armed boy could learn Judo及 the master happily accepted
76、him可知大家都很好奇个独臂男孩如何学习柔道,“但是( However)”他的教练依然招收了他。故选A。第II卷第二部分:英语能力运用(共三节,满分70分)第一节:语法填空(共10题; 每题2分,满分20分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。The celebrations with the military parade for Chinas 70th anniversary(周年纪念日)on National Day have clearly shown _41_ this nation has developed quickly with confidenc
77、e in the system _42_ (adopt) under the leadership of the Communist Party of China (CPC).On the one hand, National Day _43_ (say) that China at 70 has achieved scientific and technological developments. On the other hand, it also reminded _44_ (we) of the suffering the country experienced after the O
78、pium War of 1840.The parade also told the _45_ (story) of Made in China and Created in China. The achievements did not fall _46_ the sky and nor were they stolen. Instead, they were the result of the hard work,_47_(wise) and courage of the Chinese people.Under the leadership of the CPC, the Chinese
79、people have created _48_ miracle in 70 years. The truth of socialism with Chinese characteristics _49_ (prove) by history and practice to be a correct path. It has become evident that China will _50_ (sure)achieve the goal of the great renewal of the Chinese nation.【答案】41. how 42. adopted 43. said 4
80、4. us 45. stories 46. from 47. wisdom 48. a 49. has been proved/proven 50. surely【解析】【分析】本文为一篇说明文。文章说明了新中国成立七十年来取得的进步是巨大的,是人民创造的,我们一定会实现伟大的民族复兴。【41题详解】考查宾语从句。句意:中国国庆70周年阅兵式的庆祝活动清楚地表明,在中国共产党的领导下,这个国家是如何在自信中迅速发展起来的。结合句意可知,可知此处描述中国如何在中国共产党领导下迅速发展起来,how可翻译为“如何”。故填how。【42题详解】考查过去分词。句意:中国国庆70周年阅兵式的庆祝活动清楚地
81、表明,在中国共产党的领导下,这个国家是如何在自信中迅速发展起来的。分析句子可知,system与adopt有逻辑上的被动关系。故填adopted。【43题详解】考查一般过去时。句意:一方面,国庆节展示了中国七十年来取得的科技进步。通过句子结构可知此处少了谓语动词,因此考虑动词时态。结合下一句On the other hand, it also reminded _4_ (we) of the suffering the country experienced after the Opium War of 1840.的时态为一般过去时,可知此处用一般过去时,say的过去式为said。故填said。
82、【44题详解】考查宾格。句意:另一方面,它也让我们想起了1840年鸦片战争后这个国家所经历的苦难。这里是做动词remind的宾语,因此要用宾格。故填us。【45题详解】考查名词单复数。句意:阅兵式还讲述了“中国制造”和“中国创造”的故事。从of后面的and可以看出,不只是一个故事,因此此处要用story的复数形式。故填stories。【46题详解】考查介词。句意:成就不是从天上掉下来的,也不是偷来的。分析句子可知,成就不是从天上掉下来的, from意为“从来”。故填from。【47题详解】考查名词。句意:相反,他们是中国人民勤劳、智慧和勇气的结果。通过前后单词知道此处填名词,wise的名词形式
83、为wisdom。故填wisdom。【48题详解】考查不定冠词。句意:在中国共产党的领导下,中国人民在70年里创造了奇迹。miracle是可数名词单数,修饰miracle需加冠词,且miracle以辅音音素开头。故填a。【49题详解】考查时态语态。句意:历史和实践证明中国特色社会主义是一条正确的道路。分析句子结构可知,此处缺少谓语,再结合句意有被动含义,所以此处用现在完成时被动语态。故填has been proved/proven。【50题详解】考查副词。句意:显而易见,中华民族伟大复兴的目标一定会实现。修饰动词achieve,所以此处要用副词,sure的副词形式为surely。故填surely
84、。第二节:短文改错(共10题; 每题2分,满分20分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处.每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号() 并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Three years ago I fail in an important exam in my life and became the studen
85、t in an ordinary school. Disappointing as I felt at the shabby campus and the poor equipment, I found the teachers patiently. Besides, I enjoyed the friendly atmosphere in class. I decided make the best of it. I worked hard but got along well with my teachers and classmate. Whenever I had difficulti
86、es, you were always available. Soon I became one of the most best students in my class.My experience tells me that its not what you are given but how you make use of it which determines who you are.【答案】第一处: failfailed第二处: thea第三处: DisappointingDisappointed第四处: patientlypatient第五处: decided后面加to第六处: b
87、utand第七处: classmateclassmates第八处: youthey第九处: 去掉most第十处: whichthat【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议的文章。文章作者通过自己的亲身经历说明了不是你被给予了什么,而是你如何利用它,决定了你是谁。【详解】第一处:考查时态。句意:三年前,我在一次重要的考试中失败了,成为了一名普通学校的学生。根据Three years ago,可知是发生在过去的事情,用一般过去时,所以fail改成failed。第二处:考查冠词。句意:三年前,我在一次重要的考试中失败了,成为了普通学校的一名学生。泛指“一名学生”,student的首字母发音是辅音,所以用不
88、定冠词a,所以the改成a。第三处:考查形容词。句意:虽然我对破旧的校园和简陋的设备感到失望,但我发现老师们很有耐心。v+ing修饰物,v+ed修饰人,这里修饰人,所以Disappointing改成Disappointed。第四处:考查形容词。句意:虽然我对破旧的校园和简陋的设备感到失望,但我发现老师们很有耐心。find sb/sth +形容词,形容词作宾语补足语。所以patiently改成 patient。第五处:考查固定短语。句意:我决定充分利用它。decide to do sth. 决定做某事,该句型是固定短语,所以decided后面加to。第六处:考查连词。句意:我工作努力,并且与我的
89、老师和同学们相处得很好。文中表示并列关系,所以but改成and。第七处:考查名词单复数。句意:我工作努力,并且与我的老师和同学们相处得很好。“我的同学们”是复数意义,用名词复数,所以classmate改成classmates。第八处:考查代词。句意:每当我有困难时,他们总是在我身边。文中表示“他们”,所以you改成they。第九处:考查最高级。句意:很快,我就成为了班里最好的学生之一。best已经是最高级,所以去掉most。第十处:考查强调句。句意:我的经验告诉我,不是你被给予了什么,而是你如何利用它,决定了你是谁。这里含有一个强调句,强调句的基本结构是it is / was + 被强调部分
90、+ that + 句子的其他成分,所以which改成that。【点睛】小题10考查强调句。判断是否是强调句的一个简便的方法就是:把It was,that结构去掉,如果句子结构完整就是强调句;如果句子结构不完整,那句子中就缺少了成分,可能是状语也可能是从句 。It was not yet eight oclock when he arrived home.这里把It was,that结构去掉后,句子为: not yet eight oclock he arrived home. 句子不完整,前后成分没有联系;如果句子是at not yet eight oclock he arrived home
91、. 句子中前面的部分做了状语,说明强调的是状语,则是强调句。这里when做时间状语,前面的句子是主句。第三节:书面表达 共30分52. 假设你是李华,你的美国笔友Jack因为疫情待在家中,为即将到来的考试焦虑不已,严重影响了生活和学习,为此写信向你求助。请你根据一下要点用英语给他回一封信。1. 制定复习计划,树立信心2. 坚持锻炼身体3. 保持良好睡眠注意:1. 词数80词左右2. 可适当增加细节,以使行文连贯3. 开头和结尾已给出,但不计入总词数Dear Jack,_Yours,Li Hua【答案】Dear Jack,I am sorry to hear that you feel extr
92、emely nervous before an important exam. Id like to give you some suggestions. First of all, youd better make careful plans before exams to master what youve learned completely. It will help you build up your confidence. Besides, why not take proper exercise regularly, which will help you keep health
93、y and energetic. Last but not least, dont stay up late studying. Its very important to have a good sleep at night if you want to be energetic during the day. I hope my suggestions can help you reduce the pressure of exams and perform well in them. Best wishes! Yours, Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文。要求考生根据
94、内容提示,给美国笔友Jack回一封信,提出一些建议,以缓解他的考试焦虑。【详解】1.词汇积累建议:suggestionadvice焦虑的:nervousanxious增强:build upimprove/enhance首先:First of all Firstly/To begin with2.句式拓展合并简单句原句:First of all, youd better make careful plans before exams to master what youve learned completely. It will help you build up your confidence
95、.拓展句:First of all, youd better make careful plans before exams to master what youve learned completely,which will help you build up your confidence.【点睛】高分句型1 Besides, why not take proper exercise regularly, which will help you keep healthy and energetic. (运用了which引导的非限制性定语从句)高分句型2 Its very important to have a good sleep at night if you want to be energetic during the day.(运用了if引导的条件状语从句)