1、四川省遂宁市普通高中2020届高三英语三诊模拟考试试题(含解析)本试卷分第卷(选择题,共100分)和第卷(非选择题,共50分)两部分。总分150分,考试时间120分钟。第卷注意事项:1.答题前,考生务必将自己的姓名、班级、考号用0.5毫米的黑色墨水签字笔填写在答题卡上。并检查条形码粘贴是否正确。2.1-60小题选出答案后,用2B铅笔填涂在答题卡对应题目标号的位置上,非选择题用0.5毫米黑色墨水签字笔书写在答题卡对应框内,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。3.考试结束后,将答题卡收回。第一部分:听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分
2、钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5 小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where does the conversation probably take place?A. At a hotel.B. In the hospital.C. At home.【答案】A【解析】【原文】M: Excuse me, Madam. Your room numbe
3、r is 633 on the 6th floor. Well take the lift.W: Okay. Here is my luggage.2.【此处可播放相关音频,请去附件查看】What do the speakers think of the movie?A. Impressive.B. Dull.C. Exciting.【答案】B【解析】【原文】M: Theres nothing good about the movie. It didnt move me at all.W: I know. Its totally boring. Lets do something a litt
4、le more exciting.3.【此处可播放相关音频,请去附件查看】When will the man go to the library?A. On Saturday.B. On Monday.C. On Sunday.【答案】B【解析】【原文】W: I need to return these library books today. Do you want to come with me?M: No. The downtown library doesnt open on Sundays. Id rather go tomorrow, so I can borrow some ne
5、w books for myself.4.【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the man do on Saturday evening?A. Go cycling.B. Do cooking.C. Attend a party【答案】C【解析】【原文】M: Im going cycling on Saturday morning. Do you want to come along?W: Thanks, but Ive got a lot of cooking to do for the party on Saturday evening. I hope youre s
6、till coming.M: Of course I am. I wouldnt miss it.5.【此处可播放相关音频,请去附件查看】How much will the man pay?A. $5.B. $10.C. $20【答案】B【解析】【原文】M: Excuse me, how much are the tickets, please?W: They are $ 10 each, but students go half price.M: Two student tickets, please. Here are our student cards.第二节(共15小题;每小题1.5分
7、,满分22.5分)听下面5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What is the man doing?A. He is being interviewed.B. He is making a flash.C. He is playing computer games.7. What do you think will hap
8、pen after the conversation?A. The woman will call Mr. Taylor.B. The woman wont make the website.C. The woman wont get in touch with Mr. Taylor.【答案】6. A 7. C【解析】【原文】W: Okay, Mr. Taylor, lets go ahead and begin. First of all, tell me about your last job.M: Well, I worked for five years at Hi-Tech-Comp
9、uters.W: Okay. Hi-Tech. How about your website writing skills? Oh, we are looking for someone to create and manage our companys website.M: Ummuh, website, website. HuhI dont think Ive read that book.W: Huh? And what about the experience with making a flash?M: WellI think sometimes computers flashif
10、thats what you mean.W: Okay, Mr. Taylor, I think I have all the information I need!M: Oh, and I really like computer games. I play them every day.W: Right, right. Thanks, Mr. Taylor. Well be in touch.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What does the woman want to do?A. Rent a flat.B. Sell her hous
11、e.C. Buy a house.9. How many people are there in the womans family?A. 2.B. 4.C. 6.10. How much should the woman pay for the three-room flat every month?A. 400 yuan.B. 600 yuan.C. 1,000 yuan.【答案】8. A 9. B 10. C【解析】【原文】W: I see a “Flat for rent” sign outside, so could you show me the flat for rent?M:
12、Sure. We have a one-room flat on the 2nd floor for 400 yuan a month.W: Im afraid its too small for a family of four. We have two children. Do you have any three-room flat for rent?M: Well, there is a three-room flat on the 8th floor for 1,000 yuan a month.W: Is there a lift in this building?M: Yes,
13、but it operates from 4:30 in the morning to 11:30 in the evening.W: That sounds not too bad. Will you show me the flat?M: Certainly. Please follow me.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. What do the speakers want to do on the weekend?A. Stay at home.B. Go to the beach.C. See a movie.12. What will
14、the weather be like according to the weather forecast?A. Hot.B. Cold.C. Warm.13. What do the speakers think of the weather in California?A. It is changeable.B. It is predictable.C. It is comfortable.【答案】11. B 12. C 13. A【解析】【原文】M: It would be nice to go to the beach sometime this weekend. Im bored w
15、ith staying at home watching a movie on TV all the time.W: I want to go too. Whats the weather going to be like?M: The weather forecast said this weekend it is supposed to be warm and not hot.W: Will it be good beach weather? It wouldnt be good if it got cold this weekend.M: I want this trip to be p
16、erfect. I hope it stays warm.W: This California weather is so uncertain. Its impossible to know what will happen.M: I know. Every day the weather seems different.W: I would love it if it wasnt always so unpredictable.M: That would make it easier for us to make plans.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查
17、看】14. Where does the man most probably work?A. At an airport.B. At a hotel.C. At a travel agency.15. Which airport is the best choice for the woman?A. Reagan National.B. Dulles.C. BaltimoreWashington Airport.16. Why is the woman going to Washington DC?A. To stay in a friends house.B. To meet the man
18、.C. To visit the White House.【答案】14. B 15. A 16. C【解析】【原文】W: Hello, this is Tina. I havent booked my flight to DC yet, but I was wondering if you have any advice on how to best get to you from the airport?M: Yes, well, if youre flying, Reagan National is the closest. You can take the underground rig
19、ht in from there. Dulles is further away and a taxi is probably the easiest. And then Baltimore Washington Airport connects to a train that you can take right into the main train station in town.W: OK cool, I think Reagan should be the best. And do you pretty centrally lie in DC? Like, next to all t
20、he sights and everything? My friend asked me to stay in her house, but I dont think it would be very convenient.M: Yep. Were in the DuPont Circle area, pretty central to DC. You can walk down to the White House. The underground is right around the corner.W: Do you include breakfast?M: Yes, madam, an
21、d we also offer dinner if you like.W: OK. That sounds good. Thank you. Im going to think about it and once Ive got everything booked, Ill give you a call.M: OK. Have a good day.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. Who is making the announcement?A. The student government.B. The school newspaper.C. Th
22、e football team.18. How many new teams are added this year?A. Four.B. Three.C. Two.19. What do the music club members do?A. They organize trips.B. They attend concerts.C. They have dancing nights.20. Why should a student join a campus group?A. To have friends.B. To make good grades.C. To keep up wit
23、h world news.【答案】17. A 18. C 19. B 20. A【解析】【原文】Hi, students! This is Ashley Jacobs, your student government president. I have some important information for everyone about activities on campus this year. I promise that there will be something fun for everyone to do. Do you like sports? I know every
24、one is a fan of our football team. And now there are two new teams at school this year. We have added a baseball team and a swim team. Or do you enjoy creative activities? Student government created an art club and a music club for people with artistic abilities. Both of these groups have events all
25、 year long. The art club hosts painting nights and trips to the local museum, and the music club goes to see shows at the concert hall. And dont forget about the school newspaper for all the writers out there! We pass out the paper every week for free on campus. Read it to keep up with all of the sc
26、hool news and activities that I announced. I strongly recommend that you join a student organization. It is an easy way to make good friends and have fun. Please consider joining one of these groups today.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AFour Useful Product
27、s for Your LifeElectric Wine OpenerCost: $19.89Once youve tried this tool, youll never go back to the old fashioned kind. This electric wine opener will remove the cork (瓶塞) easily within seconds, and can open up to 30 bottles with a single charge.Fantastic Ice Cream SpoonCost: $14. 99Its always dis
28、appointing when youre really in the mood for ice cream, but have to wait forever for the ice cream to get to just the right softness. Well, this heated ice cream spoon exactly conducts heat from your hands, and will help soften the ice cream to make it ready to eat right away.Express BakerCost: $58.
29、 99Making your own bread seems like a quite difficult job. But this baker makes it easierwithin an hour. It has 12 different bread settings, and three different crust settings, so you can make bread, pizza and more. A quick look through the reviews shows that customers are pretty happy with it, too.
30、Corn StripperCost: $7.99Theres no denying that corn on the cob (棒) is delicious But eating corn on the cob and dealing with all the little bits that get stuck in your teeth afterwards is a painful experience. This little device takes all the corns from the cob, by letting you strip (剥) your corn eas
31、ily, without making a total mess.21. What can people do with Express Baker?A. Make some food.B. Soften food.C. Classify food.D. Keep food fresh.22. Which of the following applies the theory of heat conduction?A. Electric Wine Opener.B. Fantastic Ice Cream Spoon.C. Express Baker.D. Corn Stripper.23.
32、What do the four products have in common?A. They are of the same price.B. They are difficult to operate.C. They make food more delicious to eat.D. They make peoples life easier.【答案】21. A 22. B 23. D【解析】这是一篇应用文。文章以广告的形式,介绍了生活中四大有用的生活用品。【21题详解】细节理解题。由题干关键词Express Baker可将答案定位在第三段。由第三段的“It has 12 differ
33、ent bread settings, and three different crust settings, so you can make bread, pizza and more.”(它有12种不同的面包设置,和3种不同的糕饼设置,所以你可以做面包,比萨饼和更多。),可知用Express Baker人们可以做食物。故选A项。【22题详解】细节理解题。由第二段中的“Well, this heated ice cream spoon exactly conducts heat from your hands, and will help soften the ice cream to ma
34、ke it ready to eat right away.”(好吧,这个加热的冰激凌勺子正好能从你手上传导热量,有助于软化冰激凌,让它马上就可以吃了。),可知Fantastic Ice Cream Spoon运用了热传导理论。故选B项。【23题详解】推理判断题。由第一段中的“This electric wine opener will remove the cork (瓶塞) easily within seconds, and can open up to 30 bottles with a single charge.”(这款电动开瓶器可以在几秒钟内轻松地打开瓶塞,一次充电就可以打开30
35、瓶。),第二段中的“Well, this heated ice cream spoon exactly conducts heat from your hands, and will help soften the ice cream to make it ready to eat right away.”(好吧,这个加热的冰激凌勺子正好能从你手上传导热量,有助于软化冰激凌,让它马上就可以吃了。),第三段中的“Making your own bread seems like a quite difficult job. But this baker makes it easierwithin
36、an hour.”(自己做面包似乎是一项相当困难的工作。但这个面包师能让你在一小时内变得更容易。),和第四段中的“This little device takes all the corns from the cob, by letting you strip (剥) your corn easily, without making a total mess.”(这个小装置可以把玉米棒里的所有玉米都剥掉,让你轻松地剥去玉米,而不会把玉米弄得一团糟。),可推断出四个产品都使得人们的生活更简单。故选D项。BIn the winter of 1910, Dr. Wu Lien-Teh stepped
37、 off a train in the northern Chinese city of Harbin. He was there to solve a medical mystery, at great personal risk. Over the past few months, an unknown disease had swept along the railways of northeast China, killing 99.9% of its victims. The Qing Imperial court had sent the Cambridge-educated Dr
38、. Wu north to stop the epidemic.When Dr Wu arrived in Harbin on Christmas Eve, 1910, he carried little in the way of medical instruments and had only one assistant. One of Wu s first acts upon arrival was to set up special quarantine(隔离) units and to order lockdowns to stop infected persons from tra
39、veling and spreading the disease. He had teams check households for possible cases, and even managed to convince authorities to completely close the railways in the early weeks of 1911. Of particular concern was the upcoming Chinese New Year holiday, which had become a great annual migration of peop
40、le traveling across the country to see their families.Thanks to Dr. Wus efforts, the number of plague victims began to die down, and by March 1, 1911, the epidemic was fully contained. The pneumonic (肺炎的) plague outbreak of 1910-1911 lasted nearly four months, affected five provinces and six major c
41、ities, and accounted for over 60,000 deaths. It is clear that without the brave and decisive actions taken by Dr. Wu, it could have been much worse. Had the epidemic gone unchecked, allowing holiday rail passengers to spread the disease to the rest of China could have meant a catastrophic loss of li
42、fe and possibly a global health crisis.In April 1911, Dr. Wu chaired an International Plague Conference in Shenyang, attended by scientists from 11 counties including the United States, Great Britain, Russia, Japan and France. They praised Dr. Wu for his handling of the 1910-1911 outbreak. For a tim
43、e, Dr. Wu was the worlds most famous plague fighter, a title be defended in a malaria epidemic in China in 1919, and a return of plague in 1921.24. What was Dr Wus mission in 1910?A. To take personal risk.B. To end an epidemic.C. To provide medical education.D. To investigate the number of victims.2
44、5. Which of Dr Wus acts stopped the disease from spreading nationwide?A. Setting up special quarantine units around the country.B. Treating infected persons with his medical instruments.C. Checking households himself for possible cases.D. Convincing authorities to close the railways.26. What can we
45、infer from the last two paragraphs?A. The disease worsened after Mach 1, 1911.B. 60,000 would have died without Dr Wus efforts.C. A global health crisis followed the 1910-1911 outbreak.D. The plague broke out again about 10 years later.27. What can be the best title of the text?A. A Plague FighterB.
46、 A Global Health CrisisC. The Beginning of the Chinese Public Health SystemD. A Plague Outbreak【答案】24. B 25. D 26. D 27. A【解析】这是一篇记叙文。文章介绍了“抗疫斗士”伍连德博士的相关事迹。1910年,伍连德博士带着抗击疫情的医学任务来到哈尔滨。在伍博士的努力下,瘟疫的受害者人数下降并完全得到控制。如果疫情没有得到控制,疾病传播到中国其他地区,可能意味着灾难性的生命损失。因此伍博士为抗击疫情做出了巨大贡献。【24题详解】细节理解题。根据第一段的最后一句话The Qing I
47、mperial court had sent the Cambridge-educated Dr. Wu north to stop the epidemic.(清朝廷派剑桥大学毕业的伍博士北上,以阻止疫情的蔓延。)可知1910年伍博士的使命是去结束这场流行病。故选B项。【25题详解】细节理解题。根据第二段中的He had teams check households for possible cases, and even managed to convince authorities to completely close the railways in the early weeks o
48、f 1911. Of particular concern was the upcoming Chinese New Year holiday, which had become a great annual migration of people traveling across the country to see their families.(他让一些小组检查家庭是否有可能发生这种情况,甚至说服当局在1911年的前几周彻底关闭铁路。特别值得关注的是即将到来的春节假期,这已经成为全国各地旅游探亲者每年的一次大迁徙。)可知伍博士的说服当局关闭铁路的行为阻止了这种疾病在全国的传播。故选D项。
49、【26题详解】推理判断题。根据最后一段中的For a time, Dr. Wu was the worlds most famous plague fighter, a title be defended in a malaria epidemic in China in 1919, and a return of plague in 1921. (有一段时间,伍博士是世界上最著名的抗疫斗士,1919年在中国的一场疟疾疫情中,伍博士的“抗疫斗士”头衔被捍卫,1921年疫情又卷土重来。)可知在1911年疫情结束大约10年后,瘟疫再次爆发。故选D项。【27题详解】主旨大意题。根据第三段中的Than
50、ks to Dr. Wus efforts, the number of plague victims began to die down, and by March 1, 1911, the epidemic was fully contained. (在伍博士的努力下,瘟疫的受害者人数开始下降,到1911年3月1日,瘟疫完全得到控制。)及最后一段中的For a time, Dr. Wu was the worlds most famous plague fighter, (有一段时间,伍博士是世界上最著名的抗疫斗士)及总览全文可知文章主要描述了“抗疫斗士”伍连德博士的伟大抗疫事迹。因此A项
51、(抗疫战士)为最佳标题。故选A项。CAre you wondering whether its worth going for a little jog? Dont hesitate, and get your sports shoes on. A new study shows that proper running lowers the risk of death before the normal time.In an analysis of 14 previous studies from the US and Denmark, the group of researchers fro
52、m institutes in Australia and Finland concluded that increasing running participation would probably lead to substantial improvements in population health and longevity. The studies involved 232,149 participants over time periods ranging from 5. 5 to 35 years.On the whole, people running any distanc
53、e were associated with a 27% lower risk of death from all causes than those who did not, the study shows. Running was also related with a 30% and 23% lower risk of death from cardiovascular(心血管的)disease and cancer, respectively.Previous studies had concluded “inconsistent findings” about whether run
54、ning could lower the risk of premature death, according to the researchers. Lead researcher Jim White, a professor at Victoria University in Melbourne, told CNN: “Our recent findings may encourage physically inactive individuals to take up running and those who already run to keep on doing it.”He ad
55、ded that doctors may be encouraged by our findings to promote running as a part of “lifestyle medicine”. In their paper, which will be published in the British Journal of Sports Medicine, the researchers say health professionals are sometimes wary of promoting running because vigorous(剧烈的)use of it
56、has been linked with sudden heart death.Jim and his team deny this by noting that the benefit of running outweighs the risk. However, they did say advice should be given on a case-by-case basis, as running might not be appropriate for everyone. Although running has a clear health benefit, the resear
57、chers point out that higher “doses” of running may not reduce the risk of premature death further. According to the WHOs guidelines, adults aged between 18 and 64 should take 150 minutes of gentle exercise or 75 minutes of vigorous exercise each week.28. What did the new study focus on?A. The benefi
58、t of jog.B. Peoples lifestyles.C. Peoples living conditions.D. The risk of jog.29. What may the study contribute to according to Jim?A. Doctors quicker treatment.B. Peoples losing weight.C. Peoples involvement in running.D. Researchers promotion of sport.30. What does the underlined word “wary” in p
59、aragraph 5 mean?A. Certain.B. Tired.C. Cautious.D. Confident.31. Whats the last paragraph mainly about?A. The risk of exercising vigorously.B. The reasons why people should keep running.C. The suggestions on running appropriately.D. The argument about whether running benefits people.【答案】28. A 29. C
60、30. C 31. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述适合的跑步运动可以降低死亡的风险,但是过量的运动并不能减少早逝的风险。【28题详解】细节理解题。由第一段最后一句“A new study shows that proper running lowers the risk of death before the normal time.”可知,一项新研究表明适合的跑步可以在正常时间之前降低死亡的风险。由此可见,这项新研究关注的是跑步的好处。结合选项可知,选项A正确。【29题详解】细节理解题。由第四段Jim说的话“Our recent findings may encourage
61、physically inactive individuals to take up running and those who already run to keep on doing it.”可知,我们最近的调查结果可能会行动上鼓励不活动的人群开始跑步,并且那些已经跑步的人们继续做这件事。由此可知,这项研究有助于人们加入跑步。结合选项可知,选项C正确。【30题详解】词义猜测题。由第五段最后一句“the researchers say health professionals are sometimes wary of promoting running because vigorous(剧
62、烈的)use of it has been linked with sudden heart death.”可知,研究者说因为剧烈的跑步已经和突发性心脏死亡有关系,健康专家们有时候对宣传跑步是谨慎小心的。由此可见,健康专家考虑到剧烈跑步的危害对跑步这项运动的推荐是谨慎对待的,单词wary应表示“谨慎小心”的意思。结合选项可知,选项C正确。【31题详解】主旨大意题。由最后一段的第二句“However, they did say advice should be given on a case-by-case basis, as running might not be appropriate f
63、or everyone.”和最后一句“According to the WHOs guidelines, adults aged between 18 and 64 should take 150 minutes of gentle exercise or 75 minutes of vigorous exercise each week.”可知,但是他们的确说建议应该基于具体情况分析来提出,因为跑步可能不是对每个人都适合。根据世界卫生组织的指导方针,年龄在18岁到64岁之间的成年人每星期应该有150分钟的轻度运动或者75分钟的激烈运动。由此可见,最后一段主要是针对跑步运动进行提建议。结合选项
64、可知,选项C正确。【点睛】词义猜测题,如果句中有表示逻辑关系的连词的时候,要重点从逻辑关系上去分析连词所引导的句子暗含的感情色彩和主句之间的感情色彩之间的关系。如本小题3,句子“the researchers say health professionals are sometimes wary of promoting running because vigorous(剧烈的)use of it has been linked with sudden heart death.”有表示因果关系的连词because,说明because引导的从句是主句发生的原因,因为剧烈的跑步已经和突发性心脏死亡
65、有关系,这句表示的是跑步存在的危害,是不好的一种语境,那么导致健康专家对跑步这项运动的推荐是谨慎对待的,单词wary应表示一种偏不好的语境。选项C.cautious 谨慎小心的,符合语境。故选C。DOne of the biggest ideas in computer technology is cloud computing. The system is changing the way information is kept. It uses a group of computers or servers to store information instead of one. The
66、data floats around like clouds instead of being saved on any computer. It means computers can be smaller than ever and store practically unlimited amounts of information. No longer are bulky computers needed because all the information is in the clouds.So when will cloud computing start affecting th
67、e way you use computers? You may not have noticed, but it already has. Facebook, Amazon, Twitter and many other sites all run on cloud computing. Cloud computing is really useful. You can use it to access the same file at work at home or in other countries on different computers. There may even be e
68、nvironmental benefits, too. Gmail, which uses cloud computing, says that the system saves a lot of energy.However, potential problems do exist such as losing information and not being able to access certain files when the internet is down. Also, some companies charge fees for their cloud computing s
69、ervices. Another major problem is security. If all your Information is out there in the cloud and not safely stored on your own computer or laptop, it may be possible for other people to access it. More and more of our personal information is in danger of being stolen. Therefore, it is important to
70、be careful and to find ways of making the information secure.More and more companies are starting up and offering cloud computing. Will the company be reliable? What will happen to your data if the company goes out of business? There are real worries. Even so, for those interested in computing techn
71、ology, one thing is for certain -the future in the clouds is going to be very exciting.32. How does the author describe the data?A. It needs only a single server.B. It is a cloud floating around computers.C. It makes computers become smaller.D. It improves the computers function.33. What can we lear
72、n from the passage?A. Cloud computing will come into use soon.B. Files will be entered when the Internet is down.C. Personal information may be lost if not kept properly.D. Companies will enjoy free cloud computing services.34. Whats the authors attitude towards cloud computing?A. Worried.B. Positiv
73、e.C. Unclear.D. Cautious.35. The purpose of the passage is .A. to introduce cloud computing to usB. to talk about the way computers changeC. to warn us to be careful to use computersD. to tell us how to access information on other computers【答案】32. D 33. C 34. B 35. A【解析】本文是说明文,文章介绍了云计算正在改变我们信息保存的方式,
74、但也存在安全性的问题。【32题详解】推理判断题。根据第一段中“The data floats around like clouds instead of being saved on any computer. It means computers can be smaller than ever and store practically unlimited amounts of information. (数据像云一样四处漂浮,而不是保存在任何计算机上。这意味着计算机可以比以往任何时候都更小,实际上可以存储几乎无限的信息。)”可以推断,数据可以储存无限量的信息,从而改进了计算机的功能。故选
75、D项。【33题详解】细节理解题。根据第三段中“Another major problem is security. If all your Information is out there in the cloud and not safely stored on your own computer or laptop, it may be possible for other people to access it. More and more of our personal information is in danger of being stolen. (安全性是主要问题。如果你所有的
76、信息都在云里,没有安全的存储在你自己的电脑或笔记本电脑上,其他人有可能访问到它。越来越多的个人信息就会有被盗的危险。)”可知,如果没有妥善的保存,个人信息就会泄露。故选C项。【34题详解】推理判断题。根据第四段中“one thing is for certain -the future in the clouds is going to be very exciting. ”作者认为虽然云计算服务存在安全性问题,但是云计算的未来将是非常令人兴奋。因此可以推断,作者对云计算是持积极的态度。故选B项。【35题详解】推理判断题。根据文章第一段首句“One of the biggest ideas i
77、n computer technology is cloud computing. The system is changing the way information is kept.”,文章提出云计算正在改变我们信息保存的方式。下文介绍云计算开始影响我们使用电脑的方式,同时也提出了安全性的问题。因此文章是给我们介绍云计算的相关情况。 故选A项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项.Work days are long enough without having to deal with afternoon
78、 laziness. Many times when 2 or 3 pm rolls around, We are yawning and considering taking a short nap to help wake us up. _36_There are several tricks that you can do to improve your energy level.Put on some music. Sometimes all you need is a little motivation to help you feel a little more energized
79、. Put on some of your favorite upbeat music._37_If you are able, listen to your music a little loudly. This can help drive away your midday fog. If you are not able, try listening to the music throughout headphones, so you dont bother your co-workers.Grab an afternoon snack. A small afternoon snack
80、can provide your body with a little nutrition and energy. Just make sure you pick the right type of snack to keep your energy up. _38_ It contains caffeine and can improve focus. Avoid high-sugar snacks like candies. These cause your blood sugar to rise and then cause additional laziness.Pour yourse
81、lf a cup of tea or coffee. _39_ Caffeine is a stimulant that can help you feel more awake and focused. Use very minimal sugar, a natural Calorie-free sugar or none at all._40_ Wash the days stress from your mind by splashing cold water onto your face and neck. Some studies have shown that the cold w
82、ater can help you wake up and feel more focused. When you are starting to feel a little sleepy, take a walk to the bathroom and make use of cold water.A. A faster beat can help you feel a little more energetic.B. Splash your face with cold water.C. You can stretch yourself and make some deep breath
83、to refresh yourself.D. Enjoy some-high sugar snacks.E Try a piece of dark chocolate.F. But most offices dont allow midday napping.G. Small amounts of caffeine can help you beat afternoon laziness as well.【答案】36. F 37. A 38. E 39. G 40. B【解析】本文为一篇说明文。文章介绍了几种午间提神的方法。【36题详解】结合前文Many times when 2 or 3 p
84、m rolls around, We are yawning and considering taking a short nap to help wake us up.很多时候,当下午2点或3点左右,我们打哈欠,并考虑打一个小盹来唤醒我们。F. But most offices dont allow midday napping. 但大多数办公室不允许午睡。解释前文打个小盹的不可行性,符合此处文意。故选F项。【37题详解】结合前文Put on some music. 放点音乐。可知,放音乐是一项建议,因为音乐的快节奏可以让你更有活力。A. A faster beat can help you
85、 feel a little more energetic.更快的节奏可以让你感觉更有活力。符合此处语境。故选A项。【38题详解】结合前文Grab an afternoon snack. 吃点下午点心。及后文It contains caffeine and can improve focus. 它含有咖啡因,可以提高注意力。推测前文建议尝一尝含有咖啡因的巧克力。E. Try a piece of dark chocolate. 尝尝黑巧克力。符合语境。故选E项。【39题详解】结合后文Caffeine is a stimulant that can help you feel more awak
86、e and focused. 咖啡因是一种兴奋剂,可以帮助你感觉更加清醒和专注。G. Small amounts of caffeine can help you beat afternoon laziness as well. 少量的咖啡因也能帮助你克服下午的懒惰。解释前文喝茶和咖啡的原因,引出下文介绍咖啡因。故选G项。【40题详解】结合后文Wash the days stress from your mind by splashing cold water onto your face and neck. 用冷水泼在脸上和脖子上,洗去一天的精神压力。B. Splash your face
87、with cold water. 用冷水泼你的脸。与后文用冷水洗脸相照应。故选B项。第三部分:英语知识运用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。I was at the market at 5 p.m. to pick up a few essentials: Cream for coffee, eggs for breakfast and Advil for my_41_. After rushing all day doing jobs
88、, I did not want to be_42_, to say the least. But I told myself it was my_43_stop before going home to put my feet up.So I_44_a parking place, grabbed a bag from the trunk and found a shopping cart. Thats when I saw her. She was_45_in a shopping cart. She looked to be maybe 9-months old, short blond
89、 curls, blue eyes. I couldnt take my_46_off her. Then I did what I always do with _47_: I gave her my best smile. It may have looked a bit mad, _48_ it comes from my heart.Thats a(an)_49_ I formed long ago when I became a mother. It started with my child, in that _50_, life-changing moment of her bi
90、rth.At times, my smile would fade to a look of_51_or worry, but it never left my face for long. Ive learned that everyone needs a _52_sometimes, young and old, friends and_53_, even those at the market in a rush to get home.She took her_54_deciding just what to make of my smile. But finally, she_55_
91、. I wish you could have seen her. I laughed and waved goodbye. And she_56_me a kiss. That put a smile on my face that got a smile_57_from every shopper I passed. I was_58_smiling when I got home and realized Id forgotten to get Advil. _59_, I didnt need it. My headache was gone.Somehow, in that simp
92、le_60_of smiles, this weary old world becomes a better place. If youre lucky, maybe theyll even blow you a kiss and make your headache go away.41. A. headacheB. toothacheC. coughD. cold42. A. walkingB. workingC. drivingD. shopping43. A. firstB. bestC. lastD. worst44. A. spottedB. boughtC. gotD. drew
93、45. A. sittingB. sleepingC. lyingD. standing46. A. breathB. eyesC. handsD. bag47. A. shoppersB. childrenC. girlsD. strangers48. A. becauseB. soC. andD. but49. A. hobbyB. memoryC. experienceD. habit50. A. familiarB. imaginaryC. unforgettableD. bitter51. A. fearB. warmthC. curiousnessD. fantasy52. A.
94、comfortB. smileC. greetingD. respect53. A. strangersB. familiesC. enemiesD. relatives54. A. turnB. toysC. courageD. time55. A. spoke upB. lit upC. stood upD. backed up56. A. blewB. wavedC. huggedD. gave57. A. in surpriseB. with careC. with fearD. in return58. A. alwaysB. everC. stillD. just59. A. Re
95、gularlyB. SadlyC. LuckilyD. Frankly60. A. discussionB. exchangeC. creationD. bargain【答案】41. A 42. D 43. C 44. C 45. A 46. B 47. B 48. D 49. D 50. C 51. A 52. B 53. A 54. D 55. B 56. A 57. D 58. C 59. C 60. B【解析】这是一篇夹叙夹议文。文章通过作者在商店里用自己的微笑换来他人微笑的经历,告诉读者要对生活和他人充满笑容和善意。【41题详解】考查名词词义辨析。句意:以及为我的头痛准备的Advil
96、药。A. headache头痛;B. toothache牙痛;C. cough咳嗽;D. cold感冒。与文章最后一句话中的“make your headache”呼应,这里指作者头痛所以要买止痛药。故选A项。【42题详解】考查动词词义辨析。句意:忙了一天工作后,不夸张地说我都不想购物了。A. walking走路;B. working工作;C. driving驾驶;D. shopping购物。与下一句but引导的句子呈现转折关系,这里指作者累到不想购物。故选D项。【43题详解】考查形容词词义辨析。句意:但我告诉自己这是回家前的最后一趟购物。A. first第一个;B. best最好的;C. l
97、ast最后的;D. worst最差的。分析语境可知,这是作者劝说自己的话,买了东西马上回家,即回家前的最后一次购物。故选C项。【44题详解】考查动词词义辨析。句意:所以我到了一个停车点。A. spotted认出,弄脏;B. bought购买;C. got得到;D. drew牵引,描绘。后续的动作是从车里拿包去购物,可以推断这里是到了停车点把车停下。故选C项。【45题详解】考查动词词义辨析。句意:她正在一个购物车里坐着呢。A. sitting坐;B. sleeping睡觉;C. lying躺下;D. standing站立。下文指出这里的she是一个大约9个月大的孩子,根据常理应该是在购物车里坐着
98、的。故选A项。【46题详解】考查名词词义辨析。句意:我无法把目光从她身上移开。A. breath呼吸;B. eyes眼睛;C. hands手;D. bag包。take ones eyes off意为“无法从移开目光”,这里指作者被购物车里的婴儿吸引住了。故选B项。【47题详解】考查名词词义辨析。句意:然后我对她做了我总是和孩子们做的事。A. shoppers购物者;B. children孩子;C. girls女孩;D. strangers陌生人。与下文的star with my child对应,作者面对孩子们时总是会向他们露出微笑。故选B项。【48题详解】考查连词词义辨析。句意:可能看起来有点
99、疯狂,但是它是发自内心的。A. because因为;B. so所以;C. and和,并且;D. but但是。分析前后句逻辑关系,呈现出句意上的转折,要用转折连词but。故选D项。【49题详解】考查名词词义辨析。句意:这是一个很久之前我当妈妈时就养成的习惯。A. hobby爱好;B. memory回忆;C. experience经历,经验;D. habit习惯。既然是always“总是”这样做,而且搭配动词form“形成,产生”,habit是最符合的。故选D项。【50题详解】考查形容词词义辨析。句意:我是从我的孩子开始的,在那个她出生时难忘的、改变一生的时刻。A. familiar熟悉的;B.
100、imaginary虚构的;C. unforgettable难忘的;D. bitter苦的。与另一个形容词life-changing并列,显然孩子的出生对于身为母亲的作者是意义重大的,也应当是无比难忘的。故选C项。【51题详解】考查名词词义辨析。句意:有时候,我的微笑会消逝,被充满恐惧或担忧的面容取代。A. fear恐惧;B. warmth温暖;C. curiousness好奇;D. fantasy幻想。与worry并列,这里指作者的微笑被其他负面的情绪代替,选项中只有fear是符合的。故选A项。【52题详解】考查名词词义辨析。句意:我发现有时候每个人都需要微笑。A. comfort安慰;B.
101、smile微笑;C. greeting问候;D. respect尊敬。smile一词作为文章主题词,贯穿始终,作者想表达每个人都应该经常微笑,给陌生人带去善意。故选B项。【53题详解】考查名词词义辨析。句意:不论年老年轻,也不论熟悉与否。A. strangers陌生人;B. families家人;C. enemies敌人;D. relatives亲戚。这里与friends形成对照,结合文段中叙述的那个在商店偶遇的小宝宝,应该指不论是熟识的朋友还是不熟悉的陌生人。故选A项。【54题详解】考查名词词义辨析。句意:她花了点时间决定该如何回应我的微笑。A. turn机会;B. toys玩具;C. co
102、urage勇气;D. time时间。与下句的but finally联系,这里指小宝宝过了段时间才作出了反应。故选D项。【55题详解】考查动词短语辨析。句意:但是最终,她看起来很高兴。A. spoke up大声说;B. lit up点火,点亮;C. stood up起立;D. backed up支持,辅助。从作者后续的反应来看,是从小宝宝那里得到了积极的回应,light up在这里指“露出喜色”。故选B项。【56题详解】考查动词词义辨析。句意:她还给我一个飞吻。A. blew吹;B. waved挥动;C. hugged拥抱;D. gave给予。blow a kiss意为“飞吻”,在后文中也有出现
103、,符合文意。故选A项。【57题详解】考查介词短语辨析。句意:那使得我面带微笑,也让每一个和我相遇的其他顾客面带微笑作为回报。A. in surprise惊喜地;B. with care小心地;C. with fear害怕地;D. in return作为回报。这里指作者对其他人微笑,也换来了他人的微笑以对,可以看作是一种回报。故选D项。【58题详解】考查副词词义辨析。句意:我到家时还在笑。A. always总是;B. ever曾经;C. still仍然;D. just只是。搭配时间状语从句when I get home可知,作者微笑的动作到家时仍在持续,要用still表示“仍然,还是”。故选C项
104、。【59题详解】考查副词词义辨析。句意:幸运的是,我不需要它了。A. Regularly规律地;B. Sadly悲伤地;C. Luckily幸运地;D. Frankly诚实地。下文指出作者因为心情愉悦头已经不痛了,也就不需要吃止痛药了,这自然是一件好事。故选C项。【60题详解】考查名词词义辨析。句意:不知怎么地,在这些简单的笑容交换里,这个令人厌倦的陈旧世界变得好起来了。A. discussion讨论;B. exchange交换;C. creation创造;D. bargain交易。作者对着小宝宝笑,小宝宝也作出了回应;她对着其他顾客微笑,其他顾客也以微笑回馈,相当于是在进行微笑的交换和传递。
105、故选B项。第 卷注意事项:1.请用0.5毫米的黑色墨水签字笔在第卷答题卡上作答,不能答在此试卷上。2.试卷中横线及框内注有” “的地方,需要你在第卷答题卡上作答。第三部分 英语知识运用(共两节,满分45分)第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。Imagine being kidnapped, then returning home after 159 years. Thats _61_ happened to one zodiac statue from Yuanmingyuan, the Old Summer
106、Palace. It was_62_(recent) returned to Beijing.According to_63_National Culture Heritage Administration, one of the 12 animal_64_(statue), a red bronze horse head statue, _65_(donate) by 97-year-old business man Stanley Ho, a collector from Macao on Nov 13.As a surprise for_66_(visit) to the Nationa
107、l Museum of China, the statue was soon put_67_display. It joined an exhibition showing hundreds of priceless artifacts(文物)_68_have been returned from overseas since 1949.The exhibit runs through Nov 27.It is the seventh of the 12_69_(steal) animal statues from the Yuanmingyuan fountain_70_ (return)
108、to Beijing from overseas. Now, the search is on for the returning five: a dog, a rooster, a dragon, a sheep and a snake.【答案】61. what 62. recently 63. the 64. statues 65. was donated 66. visitors 67. on 68. that/which 69. stolen 70. to be returned【解析】本文是一篇新闻报道,介绍了十二生肖雕像之一马首雕像流失海外159年后回归祖国。【61题详解】考查表语
109、从句。句意:圆明园的一尊十二生肖雕像就是这样。分析句子结构可知此处为表语从句,从句中缺少主语,故填what。【62题详解】考查副词。句意:它最近被送回了北京。修饰动词短语be returned to用副词,故填recently。【63题详解】考查定冠词。句意:据国家文化遗产管理局介绍,这12件动物雕像中,有一件是红色青铜马头雕像,11月13日由来自澳门的收藏家、97岁的商人何鸿燊捐赠。National Culture Heritage Administration是专有名词,应该用定冠词修饰,故填the。【64题详解】考查名词的数。句意同上,12修饰可数名词复数,故填statues。【65题详
110、解】考查时态语态。句意同上,陈述的是过去的事情,主语a red bronze horse head statue与donate之间是被动关系,所以用一般过去时的被动语态,且谓语动词用单数,故填was donated。66题详解】考查名词的数。句意:让参观中国国家博物馆的游客惊喜的是,这座雕像很快就被展出了。根据“to the National Museum of China”可知此处表示游客,而且不止一人,所以用可数名词复数表泛指,故填visitors。【67题详解】考查介词。句意同上。根据“As a surprise”可知此处表示“展出”,on display表示“展出”,故填on。【68题
111、详解】考查定语从句。句意:它还在一个展览中展出,该展览展出了自1949年以来从海外归还的数百件价值连城的文物。此处为定语从句,关系词指代先行词artifacts(指物),并在从句中作主语,故填that/which。【69题详解】考查非谓语动词。句意:它是圆明园被盗的十二生肖雕像中第七件从海外运回北京的(雕像)。animal statues与steal之间是逻辑上的动宾关系,表示被动,所以用过去分词作定语,故填stolen。【70题详解】考查非谓语动词。句意同上,the seventh后相当于省略了名词statue,当被修饰词前有序数词修饰时,用不定式作后置定语,且statue与return之间
112、是被动关系,所以用不定式的被动式,故填to be returned。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题,每小题1分,满分10分)71.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏子符号()并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Dear Chris,Im glad to he
113、ar you and learn that you are planned to set up a Chinese reading club on your school web. It is really cool. I think it was a good idea to post the relevant information on the internet, which it is helpful for people to know about your club. Also, you can put on some posters on your campus to attra
114、ct students attention. Whats more, organize some reading activities and exchanging that one has gained from the reading will help arouse peoples interest in your club. I hope my suggestion can be of some help to you and your reading club can be a greatly success.Yours,Li Hua【答案】1.hear后加from2.planned
115、planning3.wasis4.it去掉5.onup6studentsstudents7.organizeorganizing8.thatwhat9.suggestionsuggestions10.greatlygreat【解析】【分析】这是一篇应用文。短文中作者对于Chris计划在上建立一个中文阅读俱乐部提出了一些建议。【详解】第一处:考查介词。根据句意“我很高兴收到你的来信,得知你计划在上成立一个中文阅读俱乐部。”本句中涉及hear from sb“收到某人的来信”。故hear后加from。第二处:考查时态。句意:我很高兴收到你的来信,得知你计划在上成立一个中文阅读俱乐部。分析句意可知,
116、本句为现在进行时。故将planned改成planning。第三处:考查时态。句意:我认为在网上发布相关信息是个好主意,这有助于人们了解你的俱乐部。本句为一般现在时,宾语从句的主语为it,所以be动词为is。故将was改成is。第四处:考查定语从句。分析句子可知,本句为非限制性定语,which指代前面的整个句子,且在定语从句中作主语,所以it多余。故将it去掉。第五处:考查介词。句意:此外,你可以在校园张贴一些海报来吸引学生们的注意。根据句意,表示“张贴”,所以动词短语为put up 。故将on改成up。第六处:考查名词所有格。句意:此外,你可以在校园张贴一些海报来吸引学生们的注意。学生们的注意
117、力为“students attention”。故将students改成students。第七处:考查动名词。分析句子可知,本句为动名词做主语。故将organize改成organizing。第八处:考查连接词。分析句子可知,that one has gained from the reading为exchanging的宾语,宾语从句中,缺少连接词作gain的宾语,所以连接词为what。that不做成分,没有意义。故将that改成what。第九处:考查名词复数。suggestion为可数名词,本句泛指“我的多条建议”所以用其复数形式。故suggestion改成suggestions。第十处:考查形
118、容词。success为名词,用形容词修饰名词。故greatly改成great。第二节 书面表达(满分25分)72.假设你是遂宁某中学高三学生李华,你了解到身边同学有情绪管理不善的现状,请根据以下提示写一篇短文,内容包括:1. 好心情的重要性;2. 不良情绪产生的原因;3. 如何调整。注意:1. 词数120;2. 开头已给出,不计入总词数。Weve all experienced positive and negative moods._【答案】Weve all experienced positive and negative moods. The emotions we feel play
119、an important role in how we think and behave. For one thing people who are often in a positive mood in their everyday life tend to be happier, healthier and get along better with others. For another, a bad mood can ruin your day, as well as the day of the people around you.So, what causes a bad mood
120、? There are a variety of reasons for them. For example, we may get into a bad mood because of failing an exam. We may feel down after receiving some bad news or quarreling with our parents or friends. At the same time, too much pressure from work can also makes us unhappy.However, there are many thi
121、ngs we can do to turn our bad mood into a good one. As far as Im concerned, exercise is one of the keys to get rid of a bad mood. Meanwhile, the simple act of sharing time with others is a great way to release stress and anxiety. So the next time youre feeling blue, call up a friend or visit a neigh
122、bor.【解析】【分析】这是一篇记叙文。本篇要求考生就身边同学情绪管理不善的情况写一篇文章,陈述好心情的重要性,不良情绪产生的原因以及如何调整。【详解】体裁:记叙文时态:根据提示,时态应以一般现在时为主结构:总分总 要求:1. 好心情的重要性;2. 不良情绪产生的原因;3. 如何调整。第二步:列提纲(重点词组)play a part in/ in a positive mood/ ruin/ a variety of/ fall into/ feel down/ quarrel with sb./ turn to/ be concerned about/ get rid of/ share s
123、th. with sb./ release第三步:连词成句1. The emotions we feel have an effect on how we think and behave. 2. People who are often in a positive mood in their everyday life are likely to be happier, healthier and get along better with others. 3. A bad mood can ruin your day, as well as the day of the people ar
124、ound you.4. There are a variety of reasons causing a bad mood. 5. We may fall into a bad mood because of not passing an important test. 6. receiving some bad news or quarreling with our parents or friends may cause us feel down. 7. Too much pressure from work also add unhappiness to our life.8. Howe
125、ver, there are many things we can do to turn our bad mood into a good one. 9. In my opinion, exercise is one of the keys to getting rid of a bad mood. 10. Meanwhile, spending time with others is a great way to release stress and anxiety. 11. So the next time youre feeling blue, call up a friend or v
126、isit a neighbor.第四步:连句成篇(加入衔接词或从句)表示并列的连词:and/but/or/so状语从句连词:because/ if/ though/ although定语从句连词:which/ that/ when/ where第五步:修改润色(加入高级词汇或短语)【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了一些主从复合句,例如:The emotions we feel play an important role in how we think and behave.中how引导宾语从句;So the next time youre feeling blue, call up a friend or visit a neighbor.中the next time引导时间状语从句。