1、2021-2022学年四川省绵阳市南山中学高二上学期入学考试英语试题本试卷分为试题卷和答题卡两部分,其中试题卷由第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)组成,共 10 页;答题卡共2页。满分150分,考试时间120分钟。注意事项:1答题前,考生务必在答题卡上将自己的学校、班级、姓名用0.5毫米黑色签字笔填写清楚,同时用2B铅笔将考号准确填涂在“考号”栏目内。2选择题使用2B铅笔填涂在答题卡对应题目标号的位置上,如需改动,用橡皮擦擦干净后再选涂其它答案;非选择题用0.5毫米黑色签字笔书写在答题卡的对应框内,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。3考试结束后将答题卡收回。第I卷(选
2、择题,满分100分)第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How does the man usually shop?A. From the Internet. B. From TV. C. From physical stores.2. What are the speakers mainly talking about? A. Which countries have landed on Mars.B. Ch
3、inas new achievement in space. C. Chinas plan to go to Mars. 3. What is the womans attitude towards Steve? A. Admiring. B. Impatient. C. Indifferent.4. Where will the man probably go next?A. Wal-Mart. B. Mirazur Restaurant. C. International Cinema.5. When will Karen get off work today?A. 6:30. B. 5:
4、30. C. 5:00.第二节(共15小题;每题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Whats Crufts?A. The dogs name. B. A place in Russia. C. The dog show.7. Where does Dylan come from?A. Belgium. B. The UK. C. The Us.听第7段材料
5、,回答第8至10题。8. What are the two speakers talking about?A. Advice on having an interview.B. Tips on choosing a job.C. Ways of learning English.9. What docs the man advise the woman to do?A. Remember her answers in advance.B. Be natural when she speaks.C. Use as many English words as possible.10. How do
6、es the woman feel about the mans suggestions?A. Not practical. B. A bit confusing. C. Quite valuable.听第8段材料,回答第11至13题。11. Whats the mans nationality?A. Korean. B. Spanish. C. Chinese.12. Why do most young people love Hanfu according to the woman?A. To be elegant.B. To attract others attention.C. To
7、express individuality.13. Which kind of Hanfu does the woman suggest buying?A. Silk ones. B. Cotton ones. C. The most popular ones.听第9段材料,回答第14至16题。14. Where does this conversation probably take place?A. On the phone. B. At the airport. C. In Milton.15. How far is Milton from Toronto Airport?A. Less
8、 than 150 miles.B. More than 150 miles.C. Exactly 150 miles.16. Whats the womans final decision?A Taking a taxi from the airport.B. Taking the airport shuttle bus.C. Taking a Greyhound bus.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the speaker doing?A. Hosting a radio program. B. Chairing a meeting.C. Conducting
9、 an interview.18. In which country did blind boxes first become popular?A. China. B. Japan. C. Thailand.19. How much could the blind box market be worth by 2024?A. 1.14 billion yuan. B. 7.4 billion yuan. C. 30 billion yuan.20. Why is Wang Ke fond of blind boxes?A. To get a surprise. B. To gain comfo
10、rt. C. To reduce stress.第一部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AOn account of the government shutdown, many of the citys best attractions, such as the national museums, are closed. It may affect your social plans. Thats especially true if you have out-of-town visit
11、ors coming to the District. Dont worry! For every closed museum, weve offered up a suitable substitute that is privately run, thus not subject to the shutdown. Heres where you can go instead. Banneker-Douglass Museum or Alexandria Black History MuseumThe National Museum of African American History a
12、nd Culture is one of the hottest draws on the National Mall, with free tickets taken weeks in advance. Its sister museum, the Anacostia Community Museum, takes a community-focused look at African American history. So does the Banneker- Douglass Museum in Annapolis, which traces the African American
13、experience in Maryland, and the Alexandria Black History Museum, where exhibitions honor local activists and explore the inuence of slavery in the area. And unlike the African American Museum, neither requires you to plan ahead.GlenstoneWandering through the galleries at Glenstone, youll come across
14、 some of the biggest names in 20th century artJackson Pollock, Jean-Michel Basquiat and Robert Rauschenberg. Glenstone sits on a 230-acre estate (土地) that doubles as an outdoor sculpture garden. Free tickets for Glenstone are often reserved weeks in advance, but 72 free tickets are available every d
15、ay for anyone who takes a Montgomery County RideOn Bus from Rockville Metro Station to the museum.The African Art Museum of MarylandMasks, musical instruments and jewelry can be found in Fulton, where the African Art Museum of Maryland houses a collection of traditional and contemporary African artw
16、orks and objects. And the best part, for visitors on a budget? Admission is free.1. Where can visitors go to explore the history of African Americans during the shutdown?A. The galleries at GlenstoneB. The African Art Museum of MarylandC. The African American Museum.D. Banneker-Douglass Museum.2. Wh
17、at can visitors do at Glenstone?A. Make sculptures in the outdoor garden.B. Take a Montgomery County Ride on bus.C. Get access to works of famous artists.D. Enjoy a collection of contemporary African artworks.3. What is the main purpose of the text?A. To introduce different kinds of art exhibitions.
18、B. To provide an alternative to museums during the government shutdown.C. To compare public museums with private ones.D. To advertise some private museums in the area.【答案】1. D 2. C 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章向读者推荐了几个可供参观的博物馆,这些博物馆都是不受政府停工限制的。【1题详解】细节理解题。根据第二段中“So does the Banneker- Douglass Museum in Ann
19、apolis, which traces the African American experience in Maryland,” 可知,安纳波利斯的班纳克-道格拉斯博物馆也是如此,它追溯了非裔美国人在马里兰州的经历。所以在政府关闭期间,游客可以去Banneker-Douglass Museum探索非裔美国人的历史。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据第三段首句“Wandering through the galleries at Glenstone, youll come across some of the biggest names in 20th century artJackso
20、n Pollock, Jean-Michel Basquiat and Robert Rauschenberg.”可知,漫步在格伦斯通(Glenstone)的画廊里,你会遇到一些20世纪艺术界最著名的人物杰克逊波洛克(jackson Pollock)、让-米歇尔巴斯奎特(Jean-Michel Basquiat)和罗伯特劳森伯格(Robert Rauschenberg)。所以在Glenstone可以接近著名艺术家的作品。故选C项。【3题详解】推理判断题。根据第一段中“Dont worry! For every closed museum, weve offered up a suitable
21、substitute that is privately run, thus not subject to the shutdown.”可知,对于每一个关闭的博物馆,文章都提供了一个合适的私人经营的替代方案。substitute意为:代用品,与B项中的alternative替换物,二者词义相近。由此判断出,短文的目的是在政府关闭期间提供博物馆的替代方案。故选B项。【点睛】1、此类应用文体裁的文章,大多情况下每个小题对应文章的一个段落或者一个章节,做题时只需要在文章中找到题干中的关键词或短语,加以深入理解即可得到答案。2、选项中的关键词可能是文章中某个词的近义词或者反义词,需要考生多加注意。例如
22、第三题,选项B中的alternative就与原文中的substitute意思相近,如果能敏感地找到这一联系,就能大大提高做题速度。考生平时记忆单词时应将意思相近或相反的词成对记忆。BThe city of Richmond announced that Roscoe Burnems would become the citys first poet laureate (桂冠诗人), a poet recognized for achievements in poetryDuring his two-year term as a poet laureate, Burnems is respons
23、ible for being a poetry advocate by providing access to poetry throughout the city and offering opportunities to use the power of words to heal wounds, open hearts and minds, and bring people closer together. He has the freedom to create and develop his own projects during his term and will receive
24、a $4,000 annual bonus.Burnems love of poetry began at an early age when he was struggling against depression. His English teacher recommended him to read poetry, which later brought him a peaceful mental state and helped him recover from depression. He soon decided that poetry was something he would
25、 run after for his lifetime. “People gravitate to poetry because they can find themselves in the poems,” he says. “It allows readers to feel the emotional part of our experiences.”He says poetry is a great platform to discuss mental health. depression and the emotional stresses that come with daily
26、life. Relieving those stresses is central to some of the work he does with young people Last year. Burnems started a youth poetry producing competition for local high school students.Burnems says he loves and supports different types of art, and his next move is to explore poetry through cooperation
27、 across media Richmonds paintings on the wall are a good example. He says, “Richmond is getting known for these beautiful paintings on display across the city, and I want to add a literary component to that.”4. What is Burnems responsibility as a poet laureate?A. Creating more good poems.B. Developi
28、ng his own projects.C. Spreading the power of poetry.D. Bringing poetry lovers together.5. Why did Burnems develop a great passion for poetry?A. Poetry made him more confident.B. Poetry helped him through a tough time.C. He was influenced by his English teacher.D. He viewed writing poems as a lifelo
29、ng career.6. What does the underlined phrase “gravitate to” in Paragraph 3 probably mean?A. Take pride in.B. Be used to.C. Break away from.D. Be attracted by.7. What is Burnems going to do in the near future?A. To shift his focus to paintings.B. To combine poetry with other arts.C. To hold more poet
30、ry competitions.D. To help youth with mental problems.【答案】4. C 5. B 6. D 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了里士满市宣布Burnems将成为该市第一位桂冠诗人,一位以诗歌成就著称的诗人。【4题详解】细节理解题。根据文章第二段“Burnems is responsible for being a poetry advocate by providing access to poetry throughout the city and offering opportunities to use the po
31、wer of words to heal wounds, open hearts and minds, and bring people closer together. (Burnems负责成为一名诗歌倡导者,通过在整个城市提供诗歌的途径,并提供机会使用文字的力量来治愈创伤、打开心灵和思想,并使人们更加紧密)”可知,Burnems的主要职责是向人们传播诗歌并让人们从中受益。故选C项。【5题详解】细节理解题。根据文章第三段中的“Burnems love of poetry began at an early age when he was struggling against depressi
32、on. His English teacher recommended him to read poetry, which later brought him a peaceful mental state and helped him recover from depression. (Burnems对诗歌的热爱始于他与抑郁症作斗争的早期。他的英语老师推荐他阅读诗歌,这使他后来获得了平静的精神状态,帮助他从抑郁中恢复过来)”可知,诗歌让Burnems从抑郁中获得了平静的精神状态。故选B项。【6题详解】词句猜测题。根据划线词所在句“People gravitate to poetry beca
33、use they can find themselves in the poems,” he says. “It allows readers to feel the emotional part of our experiences.”(“人们gravitate to诗歌,因为他们可以在诗歌中找到自己,”他说,“它还让读者能够感受到我们经历中的情感部分。”)”可知,根据后半句引导的原因状语从句作为解释,“因为人们在诗歌中找到自我,在诗歌中感受到自身经历的情感”。由此推知,前半句是说人们喜欢诗歌。由此推知,划线词组gravitate to意为“被吸引”。A项“为某事感到自豪”;B项“习惯于”;
34、C项“摆脱”;D项“被所吸引”。故选D项。【7题详解】细节理解题。根据文章最后一段倒数第二句话“his next move is to explore poetry through cooperation across media Richmonds paintings on the wall are a good example. (他的下一步是通过跨媒体合作探索诗歌,里士满墙上的画就是一个很好的例子)”可知,他打算把诗歌和画结合,说明是把诗歌和其他艺术结合。故选B项。CAs aging population gets bigger and dementia (老年痴呆症) more com
35、mon,more families are struggling with a complex question: How do you support a loved one with dementia, especially when you have a full-time job and several kids?Reg Urbanowski may have an answer to this pressing issue: ROBOTS.He and his team managed to develop a new type of robots named TP robots.
36、Looking like stand-up vacuum cleaners attached to an iPad, they can be activated remotely via a smartphone and guided remotely by a controller app similar to the way a mouse is used on a desktop computer. All possess audio and visual communication capabilities, allowing the operator to be “in the ro
37、om” to interact with Mom or Dad.He believes that caregivers and family members can use a TP robot to “look in” on people with mild dementia. He says “TP robots provide an effective solution for minimizing caregiver burden, especially for those who have career or other out-of home activities.”Urbanow
38、ski and his team have conducted a study that involves providing TP robots for 15 Manitoba families. These robots are programmed to provide reminders of necessary daily routine like turning off the gas, taking medicine and having dinner. They will also help ensure patients are getting the exercise th
39、ey need to maintain their health and well-being.Erin Crawford, Program Director with the Alzheimer Society of Manitoba, says she has faith that TP robots will prove beneficial, particularly when it comes to reminding people with dementia to do certain things at certain times. “It means that family m
40、embers that cant be there, for whatever reason, know that those things are till happening,” she says.8. What can we infer about TP robots from Paragraph 3?A. Its easy to operate.B. It can clean the room.C. Its convenient to carry.D. It can be used on a computer.9. How will TP robots help those with
41、dementia?A. By having dinner with them.B. By turning off the gas for them.C. By doing activities with them.D. By reminding them to take pills.10. Whats Erin Crawfords attitude to the future of TP robots?A. Optimistic.B. Cautious.C. Doubtful.D. Critical.11. What is the main idea of the text?A. TP rob
42、ots provide a new solution to dementia.B. TP robots help to take care of dementia patients.C. Caregivers of dementia will be replaced by TP robots.D. Urbanowski and his team are developing a new robot.【答案】8. A 9. D 10. A 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了Reg Urbanowski和他的团队一起发明了一种新型的机器人,用于解决如何照顾患有老年痴呆的家人,
43、有了这种机器人,即使没法陪伴病人身边,这些机器人也可以提醒病人做必要的日常工作。【8题详解】推理判断题。由第三段中的“Looking like stand-up vacuum cleaners attached to an iPad, they can be activated remotely via a smartphone and guided remotely by a controller app similar to the way a mouse is used on a desktop computer. All possess audio and visual communi
44、cation capabilities, allowing the operator to be “in the room” to interact with Mom or Dad. (看起来像是连在iPad上的立式真空吸尘器,它们可以通过智能手机远程启动,并由一个类似于台式电脑鼠标使用方式的控制器应用程序远程引导。所有设备都具有音频和视频通信能力,允许操作员“在房间里”与爸爸妈妈互动)”可知,这个机器人可以通过手机远程启动,通过一个软件进行操作,具有音频和视频通信能力,可得出TP机器人便于操作。故选A项。【9题详解】细节理解题。由倒数第二段中的“These robots are progra
45、mmed to provide reminders of necessary daily routine like turning off the gas, taking medicine and having dinner. (这些机器人被编程,来提供必要的日常生活提醒,比如关闭煤气,吃药和吃饭)”可知,TP机器人可以提醒痴呆症患者吃药。故选D项。10题详解】推理判断题。由最后一段中的“Erin Crawford, Program Director with the Alzheimer Society of Manitoba, says she has faith that TP robot
46、s will prove beneficial, particularly when it comes to reminding people with dementia to do certain things at certain times. (马尼托巴州阿尔茨海默症协会的项目主管Erin Crawford说,她相信TP机器人将被证明是有益的,特别是在提醒痴呆症患者在某些时候做某些事情时)”可知,Erin Crawford相信TP机器人将被证明是有益的,可得出她对TP机器人的未来发展前景持乐观的态度。故选A项。【11题详解】主旨大意题。由第一段“As aging population g
47、ets bigger and dementia (老年痴呆症) more common,more families are struggling with a complex question: How do you support a loved one with dementia, especially when you have a full-time job and several kids? (随着老龄化人口的增加和痴呆症的日益普遍,越来越多的家庭正在为一个复杂的问题而挣扎:你如何养活一个患有痴呆症的爱人,尤其是当你有一份全职工作和几个孩子的时候?)”,第二段“Reg Urbanow
48、ski may have an answer to this pressing issue: ROBOTS. (Reg Urbanowski也许能回答这个紧迫的问题:机器人)”,第四段中的“He believes that caregivers and family members can use a TP robot to “look in” on people with mild dementia. (他相信看护者和家庭成员可以使用TP机器人来“看望”轻度痴呆症患者)”和下文对TP机器人的描述可知,文章主要讲述了Reg Urbanowski和他的团队一起发明了一种新型的机器人(TP机器人)
49、,用于解决如何照顾患有老年痴呆的家人,有了这种机器人,即使没法陪伴病人身边,这些机器人也可以提醒病人做必要的日常工作,可知本文主要围绕着TP机器人可以帮忙照顾患有老年痴呆的病人展开,B项“机器人帮助照顾痴呆病人”符合文意。故选B项。DChinese President Xi Jinping announced on July 31 that Chinas BeiDou Navigation Satellite System (北斗卫星导航系统)(BDS) has been completed and has started providing fill-scale global service
50、s that day.In the 1990s, Chinese government approved and began research and development of a space-based navigation and positioning system aimed at casing the countrys heavy dependence on foreign networks. The system is called “BeiDou”. The government has planned a three-step strategy for developing
51、 the BDS.The construction of BDS-1, the first step of the strategy, started in 1994 and was completed in 2000.The BDS-2 system started construction in 2004. By 2012, a total of 14 satellites had been launched to complete the deployment (部署). In November2017.China launched the first two satellites fo
52、r the BDS-3 system, which started construction in 2009, and officially expanded its regional navigation system into a global network.In late June, the final satellite to complete BeiDous third-generation network was lifted by a Long March 3B carrier rocket. After in-orbit tests over the past month,
53、the satellite recently started its formal operations.Since 2000, 59 BeiDou satellites, including the first four experimental ones, have been launched from Xichang on 44 Long March 3-series rockets, with some of them having retired.BeiDou began providing services for civilian users in China and other
54、 parts of the Asia-Pacific region in December 2012.At the end of 2018, it started providing basic global services. BeiDou offers accurate positioning, navigation and timing, as well as short message communication without the support of a mobile network. The BDS system has helped the country fight ag
55、ainst floods, assisting in deformation monitoring, early warning and resident transfer. The services are used in various fields.It offers an alternative to Russias GLONASS and the European Unions Galileo system, as well as the United States GPS.The operating of BeiDous full-scale global services is
56、a significant milestone in Chinas efforts to boost science and technology and strengthen its space industry. The move is a major contribution to the global public-service infrastructure (基础设施) as well as a remarkable strategic achievement of socialism with Chinese characteristics in the new era.12.
57、How many navigation systems are mentioned in this passage?A. 2.B. 3.C. 4.D. 5.13. Which is the function of the BDS according to the passage?A. Offering services in every field.B. Offering cell phone communication.C. Offering early earthquake warnings.D. Offering vehicle navigation.14. What do we kno
58、w about the BeiDou Navigation Satellite System(BDS)?A. In the BDS, there are 59 satellites in service.B. The BDS will replace GPS in the near future.C. The BDS is a great contribution to the whole world.D. It took China more than 30 years to construct the BDS.15. Whats the best title for the passage
59、?A. The best Navigation Satellite System-BeiDouB. One small step for China, a giant leap for mankindC. Chinas BeiDou System begins its full-scale global servicesD. The origin of the BeiDou Navigation Satellite System【答案】12. C 13. D 14. C 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。短文介绍了中国北斗导航卫星系统开始提供全球服务并介绍了北斗导航卫星系统的发展历程以
60、及对于中国以及全球的重要意义。【12题详解】细节理解题。根据倒数第二段“It offers an alternative to Russias GLONASS and the European Unions Galileo system, as well as the United States GPS.(它可以替代俄罗斯的格洛纳斯和欧盟的伽利略系统,以及美国的GPS)”可知,文章提及了4种导航系统。故选C项。【13题详解】细节理解题。根据第六段“At the end of 2018, it started providing basic global services. BeiDou off
61、ers accurate positioning, navigation and timing, as well as short message communication without the support of a mobile network.(2018年底,它开始提供基本的全球服务。北斗提供了精确的定位、导航和定时,以及无需移动网络支持的短消息通信)”可知,根据文章,BDS的功能是提供车辆导航。故选D项。【14题详解】细节理解题。根据最后一段“The move is a major contribution to the global public-service infrast
62、ructure (基础设施) as well as a remarkable strategic achievement of socialism with Chinese characteristics in the new era.(这是对全球公共服务基础设施建设的重大贡献,也是新时代中国特色社会主义的重大战略成就)”可知,北斗系统是对世界的重大贡献。故选C项。【15题详解】主旨大意题。根据第一段“Chinese President Xi Jinping announced on July 31 that Chinas BeiDou Navigation Satellite System
63、(北斗卫星导航系统)(BDS) has been completed and has started providing fill-scale global services that day.(7月31日,中国国家主席习近平宣布,中国北斗卫星导航系统已建成,并开始提供全球服务)”可知,短文的最佳标题为“中国北斗系统开始全面全球服务”切题。故选C项。第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。所给选项中有两项为多余选项。The jobs of the future have not yet been invented. _16_ By h
64、elping them develop classic skills that will serve them well no matter what the future holds.1. CuriosityYour children need to be deeply curious. _17_ Ask kids, “What ingredients (配料) can we add to make these pancakes even better next time?” and then try them out. Did those ingredients make the panc
65、akes better? What could we try next time?2. CreativityTrue creativity is the ability to take something existing and create something new from it. _18_ There are a dozen different things you can do with them. Experimenting with materials to create something new can go a long way in helping them devel
66、op their creativity.3. Interpersonal SkillsUnderstanding how others feel can be a challenge for kids. We know whats going on inside our own head, but what about others? Being able to read people helps kids from misreading a situation and jumping to false conclusions. _19_ “Why do you think shes cryi
67、ng?” “Can you tell how that man is feeling by looking at his face? If someone were to do that to you, how would you feel?”4. Self-expression_20_ There are many ways to express thoughts and ideas music, acting, drawing, building, photography. You may find that your child is attracted by one more than
68、 another.A. Encourage kids to cook with you.B. And we cant forget science education.C. We can give kids chances to think about materials in new ways.D. So how can we help our kids prepare for jobs that dont yet exist?E. Gardening is another great activity for helping kids develop this skill.F. We ca
69、n do this in real life or ask questions about characters in stories.G. Being able to communicate ideas in a meaningful way is a valuable skill.【答案】16 D 17. A 18. C 19. F 20. G【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章就如何让孩子适应未来的工作,提出了四个方面的建议:在生活和学习中培养好奇心、创造力、人际交往技巧和自我表达。【16题详解】考查上下文的语境理解。根据By helping them develop classic
70、skills that will serve them well no matter what the future holds.可知,这里叙述的是帮助他们发展最优秀的技能,所以上句应该怎样帮助为了他们未来的工作而做好准备。D项:So how can we help our kids prepare for jobs that dont yet exist?(我们怎样才能帮助孩子们准备那些还不存在的工作呢?)符合语境。故选D。【17题详解】考查上下文的语境理解。根据Ask kids, “What ingredients (配料) can we add to make these pancake
71、s even better next time” and then try them out.可知,下文叙述的是做煎饼时添加什么配料会更好,所以上句应该鼓励孩子和你一起做饭。A项:Encourage kids to cook with you.(鼓励孩子们和你一起做饭)符合语境。故选A。【18题详解】考查上下文的语境理解。根据True creativity is the ability to take something existing and create something new from it.可知,上文叙述的是培养孩子的创造力,给他们一些材料,然后从这些材料中创造出新的东西。所以下
72、文应该是我们给孩子提供机会用新的方式来使用这些材料。C项:We can give kids chances to think about materials in new ways.(我们可以给孩子们以新的方式思考使用材料的机会)符合语境.故选C。【19题详解】考查上下文的语境理解。根据“Why do you think shes crying?” “Can you tell how that man is feeling by looking at his face? If someone were to do that to you, how would you feel?”可知,此处是问
73、孩子怎样判断人的情感问题,所以上句应该是我们在真实生活的做法及在故事中的人物一些问题。F项:We can do this in real life or ask questions about characters in stories.(我们可以在现实生活中这样做,也可以问一些关于故事中人物的问题)符合语境。故选F。【20题详解】考查语境理解及主题句。根据There are many ways to express thoughts and ideas music, acting, drawing, building, photography. You may find that your
74、child is attracted by one more than another.可知,有许多方法表达出自己的想法和观点,所以用一种有效的方式交流是一种技能。G项:Being able to communicate ideas in a meaningful way is a valuable skill.(能够以有意义的方式交流思想是一项宝贵的技能)符合语境。故选G。 第三部分语言知识运用(共两节,满分45分)第一节(共20个小题,每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Yesterday afternoon
75、I was in my studio working. I was chatting on the phone when something made me _21_. Out of the window, on the other side of the street, I saw my very elderly neighbor kneeling(跪下) in the grass, his _22_ beside him. “Ive got to go.” I said to my friend. “I think something is wrong.” So I _23_ downst
76、airs, out my front door and _24_ the street.“He was taking a _25_, and he tripped(绊倒) on the pavement,” the caregiver said. “I cant _26_ him on my own.” My neighbor is a _27_ man, so Iran back home and got my husband. Together we were able to get him _28_, but he couldnt walk. _29_, a woman bicycled
77、 by and asked if we needed _30_ She got a lawn chair from my front porch(门廊) and we got my neighbor _31_. After resting for a few _32_, we were able to help him _33_ the house. “I dont know what I would have done _34_ you hadnt rushed over to help. I was all _35_.” his caregiver said.So heres what I
78、ve been _36_ since yesterday afternoon: Help your _37_. Look up from what you are doing, and look around for who you can help. It may not be as _38_ as it was in this case, but theres always help you can _39_. You can give help to your neighbor across the street, or the person standing beside you. T
79、hey are all your neighbors. Your _40_ will be appreciated.21. A. look downB. look backC. look upD. look on22. A. caregiverB. adviserC. assistantD. wife23. A. climbedB. slidC. jumpedD. ran24. A. overB. acrossC. alongD. through25. A. rideB. walkC. busD. taxi26. A. catchB. comfortC. liftD. push27. A. g
80、reatB. largeC. weakD. slim28. A. standingB. speakingC. lying.D. jogging29. A. StrangelyB. LuckilyC. surprisinglyD. Hopefully30. A. helpB. careC. exerciseD. credit31. A. protectedB. changedC. seatedD. tracked32. A. hoursB. secondsC. minutesD. days33. A. break intoB. slip intoC. check intoD. get into3
81、4. A. unlessB. untilC. thoughD. if35. A. aloneB. amazedC. awakeD. annoyed36. A. arguing aboutB. thinking aboutC. talking aboutD. complaining about37. A. neighborB. customerC. friendD. relative38. A. urgentB. importantC. formalD. powerful39. A. seekB. receiveC. recommendD. offer40. A. honestyB. wisdo
82、mC. kindnessD. responsibility【答案】21. C 22. A 23. D 24. B 25. B 26. C 27. B 28. A 29. B 30. A 31. C 32. C 33. D 34. D 35. A 36. B 37. A 38. A 39. D 40. C【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述了作者帮助邻居的一次经历,并呼吁人们要尽自己所能帮助邻居,帮助身边的人。【21题详解】考查动词短语辨析。句意:我正在打电话聊天,突然有什么东西使我抬起头来。A. look down俯视;B. look back回顾;C. look up抬头看;D
83、. look on观看。根据下文“Out of the window, on the other side of the street, I saw my very elderly neighbor kneeling in the grass, his _2_beside him.”可知,作者打电话的时候抬头向窗外看。故选C项。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:从窗外,在街道的另一边,我看到我年迈的邻居跪在草地上,他的看护者在他身边。A. caregiver看护者;B. adviser顾问;C. assistant助手;D. wife妻子。根据下文“He was taking a_5_,
84、and he tripped on the pavement,the caregiver said.”可知,在老人身边有一个看护者。故选A项。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:于是我跑下楼,走出前门,穿过马路。A. climbed爬;B. slid滑动;C. jumped跳;D. ran跑。作者看到马路对面出事后,跑下楼去。故选D项。【24题详解】考查介词词义辨析。句意:于是我跑下楼,走出前门,穿过马路。A. over在上方;B. across穿过;C. along沿着;D. through通过。根据上文“Out of the window, on the other side of th
85、e street, I saw my very elderly neighbor kneeling in the grass, his _2_beside him.”可知,出事的邻居在马路对面,作者需要穿过马路。故选B项。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:“他在散步时,在人行道上绊了一跤,”看护者说。A. ride搭便车,短途旅程;B. walk散步;C. bus公交;D. taxi出租车。根据“He was taking a_5_, and he tripped on the pavement,the caregiver said.”可知,老人是散步时摔倒的。故选B项。【26题详解】考查
86、动词词义辨析。句意:我一个人抬不动他。A. catch抓;B. comfort安慰;C. lift举起;D. push推。根据上文“Out of the window, on the other side of the street, I saw my very elderly neighbor kneeling in the grass, his _2_beside him.”可知,老人的看护者无法将老人抬起。故选C项。【27题详解】考查形容词词义辨析。句意:我的邻居是个大个子,所以我跑回家找到了我的丈夫!A. great棒的;B. large大的;C. weak虚弱的;D. slim瘦的。
87、根据上文“I cant_6_him on my own.”以及“My neighbor is a_7_man, so I ran back home and got my husband!”可推测,老人是个大个子。故选B项。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:我们一起让他站起来,但他不能走路。A. standing站;B. speaking说;C. lying躺;D. jogging慢跑。看护者、作者以及作者的丈夫将老人从地上扶起来,可以站立但是不能走路。故选A项。【29题详解】考查副词词义辨析。句意:幸运的是,一位妇女骑着自行车经过,问我们是否需要帮助。A. Strangely奇妙地;B.
88、 Luckily幸运的是;C. Surprisingly惊人地;D. Hopefully但愿。一个骑着自行车的妇女愿意帮助作者他们将老人送进屋,作者感到很幸运。故选B项。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:幸运的是,一位女士骑车经过,问我们是否需要帮助!A. help帮助;B. care照顾;C. exercise训练;D. credit信誉。根据下文“ She got a lawn chair from my front porch and we got my neighbor_11_.”可知,路过的女士问作者他们是否需要帮助。故选A项。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:她从我的前廊拿
89、了一把草坪椅,我们让我的邻居坐下。A. protected保护;B. changed改变;C. seated坐下;D. tracked追踪。根据下文“After resting for a few_12_, we were able to help him_13_the house.”可知,在一群人的帮助下,邻居老人坐了下来。故选C项。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:休息了几分钟后,我们帮他进了屋子。A. hours小时;B. seconds秒;C. minutes分钟;D. days天。老人休息了几分钟后,可以在帮助下进屋子了。故选C项。【33题详解】考查动词短语辨析。句意:休息了几分
90、钟后,我们帮他进了屋子。A. break into闯入;B. slip into溜进;C. check into深入调查;D. get into进入。在一群人的帮助下,老人回到了家中。故选D项。【34题详解】考查连词词义辨析。句意:如果不是你跑过来帮忙,我真不知道该怎么办。A. unless除非;B. until直到才;C. though尽管;D. if如果。根据上文“Out of the window, on the other side of the street, I saw my very elderly neighbor kneeling in the grass, his _2_b
91、eside him.”可知,如果没有邻居的帮忙,老人的看护者会手足无措。故选D项。【35题详解】考查形容词词义辨析。句意:我是独自一人。A. alone独自一人的;B. amazed吃惊的;C. awake醒着的;D. annoyed恼怒的。根据上文“I cant_6_him on my own.”可知,老人的看护者是独自一人。故选A项。【36题详解】考查动词词组辨析。句意:所以从昨天下午开始我就一直在想:帮助你的邻居。A. arguing about讨论;B. thinking about想;C. complaining about抱怨;D. talking about谈论。根据下文“Loo
92、k up from what you are doing, and look around for who you can help.”可知,作者在思考帮助邻居这件事。故选B项。【37题详解】考查名词词义辨析。句意:所以从昨天下午开始我就一直在想:帮助你的邻居。A. neighbor邻居;B. customer顾客;C. friend朋友;D. relative亲戚。根据下文“You can give help to your neighbor across the street, or the person standing beside you. They are all your nei
93、ghbors.”可知,作者一直在思考,帮助自己身边的人,即邻居。故选A项。【38题详解】考查形容词词义辨析。句意:这可能不像在这个案例中那么紧急,但你总能提供帮助。A. urgent紧急的;B. important重要的;C. formal正式的;D. powerful强大的。虽然提供的帮助可能不如作者这次经历的事情这么紧急,但依旧可以提供帮助。故选A项。【39题详解】考查动词词义辨析。句意:这可能不像在这个案例中那么紧急,但你总能提供帮助。A. seek寻找;B. receive接到;C. recommend推荐;D. offer提供。根据上文“You can give help to yo
94、ur neighbor across the street, or the person standing beside you.”可知,每个人总是可以向邻居提供帮助的。故选D项。【40题详解】考查名词词义辨析。句意:你的好意将不胜感激。A. honesty诚实;B. wisdom才智;C. kindness好意;D. responsibility责任。根据上文“You can give help to your neighbor across the street, or the person standing beside you.”可知,帮助邻居是个人的好意,这种好意将会被感激。故选C项
95、。第II卷(非选择题,共50分)第二节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号里单词的正确形式。As the countdown to the 2022 Beijing Winter Olympics continues, the new high-speed railway line _41_ (connect) the capital with Olympic host city Zhangjiakou has just entered service. It cuts the travel time between the two from
96、 three hours _42_ 47 minutes. The route will stop at 10 stations, Badaling Chang Cheng station _43_ (include). But this isnt just another bullet train(动车). This beauty, part of Chinas Fuxing series, can run up to 350 kilometers per hour without a driver-said to be the worlds first smart high-speed r
97、ailway.So what makes them “smart”? Well, the carriages(车厢) _44_ (equip) with5G signals, intelligent lighting and sensors to collect real-time data and detect any operational abnormalities. Meanwhile, each individual seat has _45_ (it) own touch-screen control panel and wireless charging docks. Thoug
98、h the high-speed trains on the route are autonomous(自主的), _46_ monitoring driver will be on board at all times. The trains can automatically start, stop and adjust to the different speed _47_ (limit) between stations. Back at the station, robots and facial _48_ (recognize) technologies can help pass
99、engers with directions, luggage and paperless check-ins.Today, China is home to the worlds largest high-speed rail network, and the _49_ (fast) commercially operating trainthe Shanghai maglev. According to the China State Railway Group, 1,036 Fuxing bullet trains have been put into operation since 2
100、017. _50_ the series first launched.【答案】41. connecting 42. to 43. included 44. are equipped 45. its 46. a 47. limits 48. recognition 49. fastest 50. when【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了连接首都和奥运会主办城市张家口的新高速铁路。【41题详解】考查非谓语动词。句意: 随着2022年北京冬奥会倒计时的继续,连接首都和奥运会主办城市张家口的新高速铁路刚刚投入使用。分析句子结构可知,此空应为非谓语动词,且与主语“the new high-s
101、peed railway line”之间为主动关系,故填connecting。【42题详解】考查介词。句意:它将两者之间的旅行时间从3小时缩短到47分钟。from.to.为固定搭配,意为“从到”,故填to。【43题详解】考查非谓语动词。句意:该路线将在10个车站停留,包括八达岭长城站。 分析句子结构可知,此空应为非谓语动词,与“Badaling Chang Cheng station”之间为被动关系,故填included。【44题详解】考查动词时态语态。句意:这些车厢配备了5g信号、智能照明和传感器,以收集实时数据,并检测任何运行异常。根据句意可知,此句应该用一般现在时;复数形式主语 the
102、carriages与动词equip之间为被动关系,故填are equipped。【45题详解】考查代词。句意:同时,每个座位都有自己触摸屏控制面板和无线充电座。根据空后的名词短语“own touch-screen control panel”可知,此处应该填形容词性物主代词,故填its。【46题详解】考查冠词。句意:虽然这条线路上的高速列车是自动驾驶的,但车上会一直有监控司机。根据“monitoring driver”可知,此处是泛指一位监控司机 ,故填a。【47题详解】考查名词单复数。句意:列车可以自动启动、停止,并根据车站之间的不同限速进行调整。limit为可数名词,此处表示复数形式,故填
103、limits。【48题详解】考查名词。句意:在车站,机器人和面部识别技术可以帮助乘客指路、行李和无纸化登机。根据空前“facial”可知,此处应填名词,故填recognition。【49题详解】考查形容词最高级。句意:今天,中国拥有世界上最大的高铁网络和最快的商业运营列车上海磁悬浮列车。 根据“the worlds largest high-speed rail network, and the ”可知,此处应该填写最高级,故填fastest。【50题详解】考查定语从句。句意:根据中国国家铁路集团的数据,自2017年复兴号动车组首次推出以来,已有1036列复兴号动车组投入运营。分析句子结构可知
104、,此句为定语从句,先行词2017在从句中作时间状语,故填when。【点睛】第四部分写作(共两节,满分35分)第一节短文改错(共10小题,每小题1分,满分10分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Last weekend I went fis
105、hing with my cousins by a river, where was two miles away from my home by bike. When we were about to return to home, we found one of our bike lost. We were really nervous then. Asking about the lost bike, nobody tell the truth except me. And to my surprise, my parents didnt scold me. Instead, they
106、said I was a honest boy. I have benefited great from my family rules. Im not the best at school work, but my classmates trust myself and nearly everyone is willing make friends with me. It helps me know better about “Honesty is the best policy.”【答案】1.第一句wherewhich2.第二句去掉to 3.第二句bikebikes4.第四句AskingA
107、sked5.第四句telltold6.第五句AndBut7.第六句aan8.第七句greatgreatly9.第八句myselfme10.第八句willing后加to【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章通过描述作者骑车钓鱼丢自行车的故事,帮助作者更好地了解“诚实是最好的政策”。【详解】1.考查定语从句。句意:上个周末,我和我的表兄弟们骑自行车到离我家两英里远的河边钓鱼。此处a river是先行词,指物,在后面的非限制性定语从句中作主语,that不能引导非限制性定语从句。故把where改成which。2.考查介词。句意:我们正要回家时,发现我们的一辆自行车丢了。句中home是副词,意思是“在家
108、,回家”,所以“返回家”表达为“return home”。故去掉home前的to。3.考查名词复数。句意:我们正要回家时,发现我们的自行车中的一辆丢了。one of后接名词复数。故把bike改成bikes。4.考查过去分词作时间状语。句意:当被问及丢失的自行车时,除了我没有人说真话。句子主语nobody和动词ask之间是被动关系,是过去分词作时间状语。故把Asking改成Asked。5.考查一般过去时。句意:当被问及丢失的自行车时,除了我没有人说真话。该句在描述过去发生的事实,句子用一般过去时。故把tell改成told。6.考查并列连词。句意:但令我惊讶的是,我的父母没有骂我。该句与上句构成转
109、折关系。故把And改成But。7.考查不定冠词。句意:相反,他们说我是个诚实的孩子。句中形容词honest开头字母h不发音,所以单词以元音因素开头,前面用an表示“一”。故把a改成an。8.考查副词。句意:我从家规中获益匪浅。句中benefited是动词,由副词修饰。故把great改成greatly。9.考查人称代词宾格。句意:我在学校的功课不是最好的,但我的同学信任我,几乎每个人都愿意和我交朋友。句中trust是动词后面用代词宾格作宾语。故把myself改成me。10.考查固定短语。句意:我在学校的功课不是最好的,但我的同学信任我,几乎每个人都愿意和我交朋友。固定短语:be willing
110、to do sth.“愿意做某事”。故在willing后加to。第二节书面表达(满分25分)52. 假定你是中学生李华,得知2022年北京冬奥会组委会正通过 China Daily招募志愿者。请根据以下要点,给组委会写一封英文信,提出申清。内容包括:1.写信目的;2.说明个人优势(至少两点);3.希望申请通过。注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯;3.开头结尾已为你写好,不计入总词数。Dear Sir/Madam,_Yours sincerely,Li Hua【答案】Dear Sir/Madam,Im Li Hua, a high school student from
111、 Beijing. Interested in the 2022 Beijing Winter Olympics and knowing you are recruiting volunteers in China Daily, Im writing to apply to be a volunteer in the games.I feel I have the necessary qualifications and experience needed for the voluntary job. Above all, Im a fluent English speaker so that
112、 I have no difficulty communicating with the visitors. Besides, keen on sports, Im quite familiar with different events and the locations of the venues as a local. Equally importantly, I previously served as a volunteer several times, which is also an advantage over other candidates. As a warm-heart
113、ed and unselfish teenager, I do believe I can do the job well if Im granted a chance.I would appreciate it if you could consider my application and I do hope I can be accepted. Im looking forward to your early reply.Yours,Li Hua【解析】【分析】这是一篇应用文。假定考生是中学生李华,得知2022年北京冬奥会组委会正通过 China Daily招募志愿者。请根据以下要点,给
114、组委会写一封英文信,提出申清。【详解】1. 词汇积累喜欢:be keen onbe fond ofbe interested in热心的:warm-hearted enthusiastic做某事没有困难: have no difficulty (in) doing sth have no trouble (in) doing sth机会:chance opportunity2. 句式拓展合并简单句原句:Besides, keen on sports, Im quite familiar with different events and the locations of the venues
115、as a local.拓展句:Besides, because I am keen on sports, Im quite familiar with different events and the locations of the venues as a local.【点睛】高分句型1 Above all, Im a fluent English speaker so that I have no difficulty communicating with the visitors.(so that引导的结果状语从句)高分句型2 Equally importantly, I previously served as a volunteer several times, which is also an advantage over other candidates.(which引导的非限制性定语从句)