收藏 分享(赏)

北京市门头沟区2015高考英语阅读理解一轮优化训练(12)及答案.doc

上传人:a**** 文档编号:445843 上传时间:2025-12-06 格式:DOC 页数:10 大小:211.50KB
下载 相关 举报
北京市门头沟区2015高考英语阅读理解一轮优化训练(12)及答案.doc_第1页
第1页 / 共10页
北京市门头沟区2015高考英语阅读理解一轮优化训练(12)及答案.doc_第2页
第2页 / 共10页
北京市门头沟区2015高考英语阅读理解一轮优化训练(12)及答案.doc_第3页
第3页 / 共10页
北京市门头沟区2015高考英语阅读理解一轮优化训练(12)及答案.doc_第4页
第4页 / 共10页
北京市门头沟区2015高考英语阅读理解一轮优化训练(12)及答案.doc_第5页
第5页 / 共10页
北京市门头沟区2015高考英语阅读理解一轮优化训练(12)及答案.doc_第6页
第6页 / 共10页
北京市门头沟区2015高考英语阅读理解一轮优化训练(12)及答案.doc_第7页
第7页 / 共10页
北京市门头沟区2015高考英语阅读理解一轮优化训练(12)及答案.doc_第8页
第8页 / 共10页
北京市门头沟区2015高考英语阅读理解一轮优化训练(12)及答案.doc_第9页
第9页 / 共10页
北京市门头沟区2015高考英语阅读理解一轮优化训练(12)及答案.doc_第10页
第10页 / 共10页
亲,该文档总共10页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、高考资源网() 您身边的高考专家北京市门头沟区2015高考英语阅读理解一轮优化训练(12)及答案【2015高考复习】阅读理解Former Irish President Mary Robinson was just making a polite conversation with an Ethiopian (埃塞俄比亚的) teenager about her wedding day.The 16yearold had already been married for a year.“She looked at me with the saddest eyes and said,I had

2、to drop out of school, ” Robinson said in a telephone interview.“That conveyed to me the reality,” said Robinson,the first woman to serve as Irelands president and former UN.High Commissioner for Human Rights.“Her life,as far as she is concerned,had more or less ended.”Robinson said keeping girls in

3、 school was one of the most important things policymakers could do to address the coming challenges of an everincreasing population,predicted by the United Nations to reach 7 billion soon.“European countries are concerned about aging populations,but this is much less of an issue than the huge number

4、 of people which we are going to see over the next 40 years when the population goes from 7 billion to 9 billion,”she said.“Almost all of that increase will be in poor developing countries,so that we have a very big challenge.”Family planning experts worry in particular about the future population e

5、xplosion in SubSaharan Africa.In May,the United Nations projected the world population would reach 9.3 billion in 2050 and 10.1 billion by 2100.Much of that growth will come from Africa,where the population is growing at 2.3 percent a yearmore than double Asias 1 percent growth rate.If that rate sta

6、ys consistent,which is not certain,Africas population will reach 3.6 billion by 2100 from the present 1 billion.Joel Cohen,a professor of population studies at Rockefeller University and Columbia University in New York,said universal secondary education offered a way to reduce population in high bir

7、th rate regions.In addition to providing information about birth control,a secondary education teaches women to reduce their own fertility,improve the health of their children and allows them to move from a mindset of having many children in the hope that some will survive to improve the quality of

8、each childs life,Cohen wrote in the journal Nature.【语篇解读】人口的快速增长困扰着世界。有关人士指出,控制人口快速增长的一种方式就是提高女性的受教育水平,进而改变人们头脑中固有的传统生育观念。1In the first paragraph,the author introduces his topic by_.Agiving an exampleBexplaining the authors opinionsCdescribing the poor education systemDcoming straight to the topic解析

9、篇章结构题。在本段中,作者以爱尔兰前总统Mary Robinson与埃塞俄比亚的一位已婚少女的交谈为例引入话题,所以A项正确。答案A2What can we learn from the passage?ARobinson is happy after talking to the Ethiopian girl.BRobinson is a successful expert in population studies.CRobinson is worried about the population growth.DRobinson encourages female education.解

10、析推理判断题。第二段引号中的内容提到“欧洲国家担心出现人口老龄化问题,但与人口快速增长相比,这算不了什么。几乎所有的人口增长都发生在发展中国家,这将是一个巨大的挑战。”由此可推断她担心的是人口增长问题。答案C3What is Joel Cohens view about secondary education?AIt provides basic knowledge of heahh.BIt reduces aging population.CIt makes people pay more attention to education.DIt can change peoples paren

11、ting ideas.解析推理判断题。由最后一段的最后一句可知,Joel Cohen在自然杂志中写到中学教育可以改变人们的育儿理念。答案D4According to the passage,the most important way to control high population growth is_.Alet girls go away from AfricaBkeep girls in schoolClet young girls remain singleDkeep girls in families解析细节理解题。根据第二段第一句前半部分中的内容可知,控制人口快速增长的最重要的

12、方式之一是让女孩儿上学。答案B阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。【2014唐山一中调研考试(二)】AI was parked in front of the mall wiping off my carI had just come from the car wash and was waiting for my wife to get out of workComing my way from across the parking lot was what society would consider a bumFrom the l

13、ooks of him, he had no car, no home, no clean clothes, and no moneyThere are times when you feel generous but there are other times that you just dont want to be botheredThis was one of those “dont want to be bothered times”“ I hope he doesnt ask me for any money,” I thoughtHe didntHe came and sat o

14、n the edge of the pavement in front of the bus stop but he didntlook like he could have enough money to even ride the busAfter a few minutes he spoke“Thats a very pretty car,” he saidHe was in rags but he had an air of dignity around himHis badly-grown blond beard kept more than his face warmI said,

15、 “thanks,” and continued wiping off my carHe sat there quietly as I workedThe expected plea(乞求) for money never cameAs the silence between us widened, something inside said, “ask him if he needs any help” I was sure that he would say “yes” but I held true to the inner voice“Do you need any help?” I

16、askedHe answered in three simple words that I shall never forgetWe often look for wisdom in great men and womenWe expect it from those of higher learning and achievementsI expected nothing but an outstretched dirty handHe spoke the three words that shook me“Dont we all?” he said56. Why did the write

17、r parked his car before the mall?A. Because he wanted to pick up his wifeB. Because he wanted to show off his carC. Because he wanted to wipe off his carD. Because he wanted to do some shopping57. Which has the closest meaning to the underlined word bum in Paragraph 2?A. dustman B. driver C. beggar

18、D. robber58. Which is the best title for this text?A. A good husband B. Didnt he need help? C. Dont we all? D. One should be generous【参考答案】56-58 ACC 阅读理解-DRays wedding had gone off smoothly. Everyone seemed to have had a good time. A few people had too good a time; they went home with designated (指派

19、的) drivers. All evening, the gift table remained unguarded. Who would steal anything, Ray thought. He had never heard of such a thing happening at a wedding. But his best friend Aaron said there was a first time for everything. He strolled out regularly from the inside festivities (庆祝) to check on t

20、he gift table, making sure no one suspicious was hanging around it. Ray and Julia went on a 3-week honeymoon to Italy right after the wedding. When they got back, they opened all the gifts and sent out thank-you notes. But there was one problem. A married couple that used to be good friends had appa

21、rently given nothing. This surprised Julia, because Walt and Mary said they were thrilled to be invited. And, they actually seemed to have had a great time at the wedding. Frankly, Ray didnt even care if they hadnt given a gift. He just needed to know whether to send a thank-you note. Ray called Aar

22、on. Aaron said maybe Walt had left an envelope on the gift table like Aaron had. “Yes, but we got your envelope with the cash inside,” Ray said. “Maybe my envelope looked too thin, and some thief thought Walts envelope looked nice and fat.” Aaron asked Ray if he had looked everywhere for Walts gift.

23、 Had he called up the wedding site to see if anything had been left behind? Ray said that he had looked everywhere and made a lot of calls that were fruitless. Ray didnt know what to do. If he sent Walt and Mary a thank-you note for a gift they hadnt given, they would be insulted. If he didnt send t

24、hem a thank-you note for a gift they had given, they would get angry. “What would you do?” Ray asked. Aaron said he would call Walt up and tell him the problem. “You cant go wrong with simply being honest,” Aaron said. “Oh, yes, you can,” Ray contradicted him. “Sometimes its best to let sleeping dog

25、s lie.” But he thought about it, and finally decided that Aaron was right. He called Walt and told him the problem. Walt said that yes, he had given an envelope. In fact, the envelope contained $500 cash. “$500?!” Ray asked. “Thats a lot of cash, Walt!” Walt admitted that it was, but he had gotten a

26、 fat raise early that year and Rays was the only wedding hed been to in quite a while. Ray thanked him very much, and apologized sincerely for someone stealing Walts generous gift. Walt told him that it was “only money”. When Ray told Aaron about Walts gift, Aaron laughed. “The only thief at the wed

27、ding was Walt! I quit playing cards with him last year because I caught him cheating. And it was only a $10 pot! Im sure I told you about that.” “Yes, you did tell me,” Ray said. But, of course, he had to send Walt a thank-you note anyway. 12. Which of the following is true according to the passage?

28、 A. Nobody checked on the gift table all evening. B. Walt had surely gotten a fat raise early that year. C. Stealing had never happened at a wedding. D. Aaron looked on honesty as the best policy.13. The underlined word “insulted” in Paragraph 5 probably means _. A. deeply impressedB. badly hurtC. m

29、uch discouragedD. greatly moved14. What kind of person is Ray? A. Considerate and polite. B. Faithful and experienced. C. Outgoing and determined. D. Friendly and optimistic.15. Which of the following might be the best title for the passage? A. A Wedding PartyB. The Theft at the Wedding C. The Weddi

30、ng Gift D. A Secret at the Wedding【参考答案】1215、DBAC【2014唐山一中调研考试(二)】The parents of a troubled teen may feel unsure as to whom to turn to in order to find help for their child. They may feel as if they have exhausted all of their options, and sometimes they are on the verge of giving up. But there is h

31、ope. Schools for troubled teens offer discipline and in some cases, drug treatment programs that can provide important life skills, and more importantly, a fresh start.The following is a list of the most effective types of schools for troubled teens. Not every facility is a match for every child, bu

32、t by knowing the differences between them, parents can make a better educated decision about where to send their teenager.Boarding SchoolsWhen a child is unable to deal with the relative freedom of a standard school day, boarding schools might be a good choice. At boarding schools, the child lives i

33、n a dorm setting, where almost every minute of the day is scheduled by school administrators.Treatment CentersWhen a teenager has an addiction to drugs or alcohol, a residential center that specializes in young people is an outstanding way to help them break the cycle of addiction. Treatment centers

34、 feature individual and group counseling to help identify the root causes of the drug problem and help develop the life skills needed to stay clean when the program is over. Wilderness Programs Designed to help improve the discipline and self-reliance of the child, wilderness programs send kids back

35、 to nature. By placing them in a foreign and sometimes uncomfortable setting, wilderness programs hope to improve childrens behavior. Programs generally include hikes, exercise programs and team building exercises.Boot CampsBoot camps are the most extreme style of school for troubled teens. These fa

36、cilities are modeled after actual military boot camps, where the individual must get into shape, work as part of a team, and follow a long, hard set of rules and regulations. However, boot camps might not be the best choice for a teen with a drug addiction.59.Whowouldbetheintendedreadersofthepassage

37、?A. Teachers. B. Parents.C. Students.D. Experts.60. As the author suggests, schools for troubled teens_.A. can be a good choice for some desperate parentsB. can completely help and change troubled teensC. are becoming popular with teens in trouble D. care more about discipline than life skills 61. A

38、ccording to the passage, boarding schools_.A. provide children with more freedom B. have their students time managed carefullyC. pay much attention to team building exercises D. can make children feel safer62. Whats the purpose of this passage?A. To introduce schools for troubled teens.B. To show so

39、me problems of troubled teens.C. To teach parents how to educate their children. D. To remind parents to care for their children.【参考答案】59-62 BABA 史地常识型阅读理解(一)More than 200 scientists have completed a twoyear study to identify the most natural and undeveloped areas on Earth.Their findings are reporte

40、d in a new book called Wilderness:Earths Last Wild Places.The book describes 37 wilderness areas around the world.Each has an area greater than 10,000 square kilometers.The study considered only areas where at least 70% of all plants are native.North and South America are home to the largest number

41、of wilderness areas.There are 16 such areas, from southern Argentina to Alaska and northern Canada.Africa has 8 wilderness areas, including thethick forests and the grasslands.Australia and New Guinea (几内亚) share 6 areas.Europe has 3 areas and Asia has 2.The Arabian Desert and Antarctica also are co

42、nsidered wilderness areas.The largest wilderness area is the Boreal Forest (北方森林)It extends for 16million square kilometers south of the Arctic Circle.The Boreal Forest extends across Alaska, Canada, northern Europe and Russia.The smallest of the 37 wilderness areas is the Sundarbans.It is the world

43、s largest tidal mangrove forest (红树林)It covers 10,000 square kilometers of land at the mouth of the Ganges River in India and Bangladesh (孟加拉国)The study found that wilderness areas cover about 46% of the Earths land surface.However, they are home to less than 2.5% of the worlds population.Nineteen o

44、f the wilderness areas have only about one person for each square kilometer.Native people usually live in these areas.Wilderness areas help to influence the worlds weather systems and rainfall.They are also home to many plants and animals.Population growth and the spread of agriculture and mining op

45、erations threaten wilderness areas.But just 7% of all such areas have some form of official protection.()1.What does the author think of the wilderness areas around the world in the book?APrimitive. BPermanent.CPrecious. DPerfect.()2.The writer describes the wilderness areas to show that they _.Aare

46、 worth the public supportBcan attract readers attentionCneed to be stressed as resourcesDare seen on every continent()3.According to the 4th paragraph, we can draw a conclusion that the 37 wilderness areas are _.Adeserted BcrowdedCuncontrolled Dundeveloped()4.As the result of the effect on nature, t

47、he wilderness areas on Earth should be _.Athought more of by the governmentsBexplored as natural habitats very soonCfurther made full use of at presentDdiscovered for their advantages of nature()5.The purpose of writing this text is to tell us _of the wilderness areas around the world.Athe importanc

48、eBthe situationCthe developmentDthe environment【解析】 本文为说明文。介绍荒野之地的基本分布及其意义。1C观点态度题。根据文章最后两段所介绍的“wilderness areas”的作用(人类居住、动植物的家园、影响气候与降雨)可推断作者认为“wilderness areas”是“珍贵的”,故选C。2C逻辑推理题。全文介绍完了荒野之地在世界上的大致分布情况之后,指出它们是动植物的家园,也影响气候与降雨,由此可判断作者认为它们应该被作为一种资源去重视,从而得到保护,故选C。3D逻辑推理题。根据第四段“Nineteen of the wildernes

49、s areas have only about one person for each square kilometer.”可判断选D。4A逻辑推理题。根据最后一段“Population growth and the spread of agriculture and mining operations threaten wilderness areas.But just 7% of all such areas have some form of official protection.”可判断选A。5B主旨大意题。根据全文重点介绍“wilderness areas”在世界上的主要分布情况及目前的状况,可判断选B。- 10 - 版权所有高考资源网

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1