收藏 分享(赏)

北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx

上传人:a**** 文档编号:444601 上传时间:2025-12-05 格式:DOCX 页数:24 大小:173.95KB
下载 相关 举报
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第1页
第1页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第2页
第2页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第3页
第3页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第4页
第4页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第5页
第5页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第6页
第6页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第7页
第7页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第8页
第8页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第9页
第9页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第10页
第10页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第11页
第11页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第12页
第12页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第13页
第13页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第14页
第14页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第15页
第15页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第16页
第16页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第17页
第17页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第18页
第18页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第19页
第19页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第20页
第20页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第21页
第21页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第22页
第22页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第23页
第23页 / 共24页
北京市海淀区2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx_第24页
第24页 / 共24页
亲,该文档总共24页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、海淀区2022 2023学年第二学期期末练习高三英语本试卷共11页,100分。考试时长90分钟。考生务必将答案答在答题卡上,在试卷上作答无效。 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分:知识运用(共两节,30分)第一节(共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。When I was little, Id play chess with my grandfather, and hed smoke his cigar while telling me stories about growing

2、 up, pursuing dreams, and travelling around the world. Yet it was only after he passed away that I _1_ how fast his stories had faded away.Hence the importance of preserving _2_ dawned on me, which ultimately changed my previous outlook on remembering our loved ones and the stories we share.All too

3、often, we take for granted the value that our family histories and personal experiences have had in our lives. They help to _3_ who we are, providing markers of our growth. I believe to some degree we are all naturally _4_ about our ancestry, but we can be stuck on knowing what questions to ask.Full

4、 of regrets but armed with a newfound _5_, I thought about solutions to help other people record the precious memories for those they lovebefore its too late. As freelancer (自由职业者) platforms became mainstream, I discovered many highly qualified writers were _6_ around the world, so I began matching

5、ghostwriters (代笔者) with clients to help them write a book. Then, Story Tree, a memoir-writing service, was _7_.Since then, we have explored the power of stories and their ability to connect us with our past and _8_ the present. It has been documented that learning more about ones family history has

6、been linked to _9_ emotional health, increasing compassion and providing a deeper sense of cultures and traditions.Among all the heritage stories at Story Tree, family is a dominant theme. Other common themes are love, enterprising spirit, overcoming difficulty, and settling in new surroundings. How

7、ever, _10_ is a thread that always ties these together.1. A. doubtedB. imaginedC. realizedD. counted2. A. hobbiesB. relationshipsC. evidencesD. memories3. A. shapeB. confirmC. presentD. perfect4. A. certainB. curiousC. cautiousD. confused5. A. businessB. reliefC. purposeD. talent6. A. availableB. ac

8、cessibleC. admirableD. acceptable7. A. approvedB. foundC. updatedD. born8. A. catch up withB. put up withC. make sense ofD. take advantage of9. A. riskingB. boostingC. assessingD. monitoring10. A. familyB. communityC. cultureD. history【答案】1. C 2. D 3. A 4. B 5. C 6. A 7. D 8. C 9. B 10. A【解析】【导语】本文是

9、一篇记叙文。文章讲述作者小的时候,祖父总给他讲故事,直到祖父去世感悟到故事消失的很快,于是创立了Story Tree,代写故事服务,帮助人们保存回忆。【1题详解】考查动词词义辨析。句意:然而,直到他去世后,我才意识到他的故事消失得有多快。A. doubted怀疑;B. imagined想象;C. realized意识到;D. counted数数。根据上文“When I was little, Id play chess with my grandfather, and hed smoke his cigar while telling me stories about growing up,

10、pursuing dreams, and travelling around the world.”和下文的yet可知前后是转折关系,因为祖父从小就一直在给我讲故事,所以是直到他去世后,我才意识到他的故事消失得有多快,故选C。【2题详解】考查名词词义辨析。句意:因此,我意识到保存记忆的重要性,这最终改变了我以前对记住我们所爱的人和我们分享的故事的看法。A. hobbies爱好;B. relationships关系;C. evidences证据;D. memories记忆。根据下文“which ultimately changed my previous outlook on rememberi

11、ng our loved ones and the stories we share.”可知这里是说保存记忆的重要性,故选D。【3题详解】考查动词词义辨析。句意:它们帮助塑造我们,提供我们成长的标志。 A. shape塑造;B. confirm确认;C. present提出;D. perfect使完善。根据下文“providing markers of our growth.”可知它们帮助塑造我们,让我们成长,故选A。【4题详解】考查形容词词义辨析。句意:我相信在某种程度上,我们都对自己的祖先感到好奇,但我们可能会知道该问什么问题。 A. certain肯定的;B. curious好奇的;C.

12、 cautious小心的;D. confused困惑的。根据下文“but we can be stuck on knowing what questions to ask.”可知前后是转折关系,所以我们应该是对祖先好奇,但是实际上我们可能知道我们要问什么问题,故选B。【5题详解】考查名词词义辨析。句意:心中充满遗憾,但有了新目标,我开始思考如何帮助别人为他们所爱的人记录下珍贵的回忆,以免为时过晚。A. business生意;B. relief宽慰;C. purpose目标;D. talent天赋。根据上文“so I began matching ghostwriters (代笔者) with

13、clients to help them write a book. Then, Story Tree, a memoir-writing service,was _7_.”可知这是新发现的目标,去帮助别人记录回忆,故选C。【6题详解】考查形容词词义辨析。句意:随着自由职业者平台成为主流,我发现世界各地都有很多高素质的作家,所以我开始为客户撮合代笔作家,帮助他们写书。 A. available可用的;B. accessible可使用的;C. admirable令人钦佩的;D. acceptable可接受的。根据上文“As freelancer (自由职业者) platforms became

14、mainstream,”可知,随着自由职业者平台成为主流,我发现世界各地有很多可用的高素质作家,故选A。【7题详解】考查动词词义辨析。句意:于是,回忆录写作服务“故事树”诞生了。A. approved赞成;B. found发现;C. updated更新;D. born产生,出生。根据上文“so I began matching ghostwriters (代笔者) with clients to help them write a book. Then, Story Tree, a memoir-writing service,was _7_.”可知是这种服务诞生了,故选D。【8题详解】考查动

15、词短语辨析。句意:从那时起,我们探索了故事的力量,探索了它们将我们与过去联系起来同时理解现在的能力。A. catch up with赶上;B. put up with提出;C. make sense of搞清楚;弄懂;理解;D. take advantage of利用。根据上文“connect us with our past”和下文“a deeper sense of cultures and traditions”可知,此处指将我们与过去联系起来,同时理解现在的能力,故选C。【9题详解】考查动词词义辨析。句意:有文献表明,更多地了解一个人的家族史与促进情绪健康、增加同情心和更深入地了解文化

16、和传统有关。A. risking冒险;B. boosting促进;C. assessing评估;D. monitoring监控。根据下文“increasing compassion and providing a deeper sense of cultures and traditions.”可知前后是并列关系,都是说的好处,所以用促进符合句意,故选B。【10题详解】考查名词词义辨析。句意:然而,家庭是将这些联系在一起的纽带。A. family家庭;B. community社区;C. culture文化;D. history历史。根据上文“Among all the heritage sto

17、ries at Story Tree, family is a dominant theme.”以及上下文语境可知是family的词汇复现,故选A。第二节 (共10小题;每小题1.5分,共15分)A阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。This was not my first attempt to learn to ride a bike. I had tried on several occasions but always _11_ (fail). But this shot felt somewhat

18、 different. Determined to succeed, I took to the streets of our quiet neighborhood. The learning process proved _12_ (pain), but I went at it anyway. After a month of labor, I made it. I began my daily tours on the back streets with light traffic and gradually cycled to busier areas _13_ I could sha

19、re the street with dog walkers. I could also greet my neighbors, appreciating how everything functioned _14_ harmony.【答案】11. failed 12. painful 13. where 14. in【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章介绍作者学习骑自行车的过程。【11题详解】考查时态。句意:我试过几次,但总是失败。设空处为谓语,根据上文时态可知应是一般过去时,故填failed。12题详解】考查形容词。句意:学习的过程是痛苦的,但我还是坚持了下来。proved在句中用作连系

20、动词,设空处为表语,应用形容词,故填painful。【13题详解】考查定语从句。句意:一开始,我每天都在车辆稀少的后街日常骑行,然后逐渐骑自行车到更繁忙的地区,在那里我可以和遛狗的人共用一条街。设空处引导限制性定语从句,修饰先行词busier areas,关系词在从句中作地点状语,故填where。【14题详解】考查固定短语。句意:我也可以和邻居打招呼,欣赏一切是如何和谐地运转。短语in harmony意为“和谐地”,固定搭配,符合句意和语境,故填in。B阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。In recent

21、 years, shared vegetable plots have been springing up in the citys suburban districts, as more people turn to farming to escape the pressure of city life. A shared ecological farm in Beijing is a typical example, which _15_ (come) with shared vegetable plots, barbecue pits, and leisure areas.“In my

22、previous companies, _16_ my colleagues would always discuss about was food quality and how much they liked organic produce,” says the founder. “This has partly made farming popular because people can see for _17_ (they) where their vegetables come from and be assured of the quality.”【答案】15. comes 16

23、. what 17. themselves【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍北京的共享生态农场变得越来越受欢迎。【15题详解】考查时态和主谓一致。句意:北京的共享生态农场就是一个典型的例子,它有共享的菜地、烧烤场和休闲区。分析可知,设空处为谓语,描述一般事实,用一般现在时,主语是which指代先行词A shared ecological farm,谓语用第三人称单数,故填comes。【16题详解】考查主语从句。句意:这位创始人说:“在我以前的公司里,同事们讨论的总是食品质量,以及他们有多喜欢有机农产品。”分析可知,设空处连接主语从句,从句中缺少宾语,表示“所的”,故填what。【1

24、7题详解】考查反身代词。句意:这在一定程度上使农业受到欢迎,因为人们可以自己看到蔬菜的来源,并对质量有信心。分析可知,设空处作宾语,并且指代主语自己,所以应用反身代词,故填themselves。C阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Sanfutie is a bandage made of traditional Chinese herbal medicine. It is believed that _18_ (receive) Sanfutie during the hottest summer day

25、s is effective for coughs, asthma, and arthritis. The treatment_19_ (base) on the TCM principle of yin and yang, which believes the balance of both elements in the body is vital for good health. Sanfutie contains a paste of herbs that are “hot” in nature, and when_20_ (apply) to specific acupuncture

26、 points (穴位), usually on the back and neck, it refills the body with the yang elements.【答案】18. receiving 19. is based 20. applied【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍三伏贴的用途和原理【18题详解】考查动名词。句意:人们相信,在最热的夏天服用三伏贴对咳嗽、哮喘和关节炎有效。分析可知,设空处为主语,应用动名词形式,故填receiving。【19题详解】考查时态和语态。句意:该疗法基于中医阴阳原理,认为身体中两种元素的平衡对身体健康至关重要。设空处为谓语,和主语之间

27、是被动关系,描述一般事实,用一般现在时,主语The treatment为主语,谓语用第三人称单数,故填is based。【20题详解】考查过去分词。句意:三伏贴含有一种“热”的草药膏,当应用于特定的穴位时,通常是在背部和颈部,它会给身体注入阳气。分析可知,设空处为非谓语动词,和主语之间是被动关系,应用过去分词,并且和when构成状语从句的省略,故填applied。第二部分:阅读理解(共两节,38分)第一节(共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWhether youre managing medicati

28、ons, daily vitamins or other oral treatments, LiveFine takes the guesswork out of your routine with the ultimate efficiency and reliability system.This WiFi-enabled Smart Organizer makes taking, tracking,and managing your medication simpleeasy dosage templates (药剂模板)allow you to dispense(分配)pills an

29、ywhere from once up to nine times a day. 28 spacious sections hold multiple pills, tablets, and capsules in each part, removing the need for regular refills, which is perfect for prescriptions, supplements, vitamins, aspirin, antibiotics, etc.The user guide provides comprehensive instructions for ho

30、w to set up. In short, just fill the slots, install your preferred rings, and receive alerts. You can even customize audio and visual device alerts plus notifications, alarms, and reminders and make missed doses a thing of the past! Just choose from multiple unique device alarm tones and adjust the

31、volume to meet your precise needs.Use the LiveFine mobile app reminders for added reliability, which takes patient monitoring to another level, with notifications when medications are taken or the dispenser cover is opened. Plus, the app provides simple review of past doses, with times recorded for

32、each administered dose and an ultra-convenient remote monitoring option to help your family members and caregivers check on your progress straight from their phones.Discover peace of mind with the dispenser that does it allclick here and add a LiveFine Smart WiFi Pill Dispenser to your cart today!Ex

33、tended LiveFine Features ListSecure CoverThe transparent design makes monitoring pills easy, while the lids manual key lock enhances security to prevent theft, spills, and mix-ups.Effortless SetupJust add your device to the app with a click. Then plan with simple button controls and an XLLCD display

34、 that make timing easy.Easy-Read LCDAn LCD screen provides first-glance updates on the current time, upcoming alerts, battery life, and more. Large buttons, letters, and numbers are great for seniors.Plug-in Usage with Short Term Backup BatteryPowered by included Type-C cable with rechargeable batte

35、ry for backup power that supports 2-3 days use of device, in case of unexpected power outages.21. LiveFine is a device that can_.A. ensure efficient medical refillsB. reduce the need to see a doctorC. remind users to track their daily routineD. make it easier for users to take medicine22. How can a

36、LiveFine mobile app help the users?A. By recording usersdosage activities.B. By personalizing users rings and alerts.C. By opening the dispenser cover remotely.D. By keeping record of the symptoms of users.23. What additional feature does the device have?A. Its backup battery lasts for a week.B. Its

37、 buttons prevent mix-ups of medicine.C. Its lid reminds users to take medicine in time.D. Its LCD screen makes it friendly to the elderly.【答案】21. D 22. A 23. D【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章介绍LiveFine,一款具有wifi功能的智能管理器,使服用、跟踪和管理药物变得简单。【21题详解】细节理解题。根据第二段“This WiFi-enabled Smart Organizer makes taking, tracking,an

38、d managing your medication simpleeasy dosage templates (药剂模板)allow you to dispense(分配)pills anywhere from once up to nine times a day. (这款具有wifi功能的智能管理器使服用、跟踪和管理药物变得简单简单的剂量模板允许您在任何地方分配药片,从一天一次到九次。)”可知LiveFine是一款使使用者服药更容易的设备,故选D。【22题详解】细节理解题。根据第四段“Plus, the app provides simple review of past doses, w

39、ith times recorded for each administered dose and an ultra-convenient remote monitoring option to help your family members and caregivers check on your progress straight from their phones. (此外,该应用程序还可以简单地回顾过去的剂量,记录每次给药的时间,并提供一个超方便的远程监控选项,帮助你的家人和护理人员直接从他们的手机上查看你的进度。)”可知 LiveFine手机应用程序通过记录使用者的剂量活动来帮助用

40、户,故选A。【23题详解】细节理解题。根据Easy-Read LCD中的“An LCD screen provides first-glance updates on the current time, upcoming alerts, battery life, and more. Large buttons, letters, and numbers are great for seniors. (LCD屏幕提供当前时间,即将到来的警报,电池寿命等的第一眼更新。大的按钮、字母和数字适合老年人。)”可知它的液晶显示屏对老年人很友好。故选D。BWhen the need for informa

41、tion technology service arises, it can be a stressful momentthe user is locked out of their computer, or a program isnt working properly. But if you ask anyone in the MIT departments of Chemistry and Physics, or the News Officethe Institute divisions that are fortunate enough to have Greg Walton as

42、their IT service provider, theyll acknowledge that not only is Walton the best, but whatever the issue is, he will see it through until all involved are satisfied with the outcome. Walton usually arrives on the scene with endless positive energy that transforms a technical annoyance into an enjoyabl

43、e interaction, regardless of how many other IT fires he has already put out that day.The qualities that make him a star employee extend far beyond the campus. After spending his early years in foster care, Walton lived with his great-grandmother, but mostly, he was left to support himself. While man

44、y children might, understandably, lie flat under such unsupervised circumstances, Walton excelled academically and athletically at high school. He became the first person in his family to graduate from high school, and enrolled in college.Walton seized the chance to enroll in Year Up, a program aimi

45、ng to close the “opportunity divide” by providing young adults with the skills, experience, and support that will empower them to reach their potential through professional careers and higher education. Walton remains an active ambassador for the organization.In June of 2007,armed with shining recom

46、mendations, Walton was hired as a temp (临时工) at MIT.He eventually worked his way up to where he is todayan invaluable asset (不可或缺的人) to three departments.“I do feel lucky to work at MIT,” he says.“Ive had the ability to tour the country sharing my story in hopes that some people may be inspired and

47、employers may see young adults with tough backgrounds differently.”In addition to Year Up, he is involved with a number of organizations committed to helping young adults overcome their troubled pasts. This desire to have a positive impact on peoples lives extends seamlessly into his work at MIT. “G

48、iving back is very important to me,” Walton says. “So many people have invested their time and energy into helping me, so I feel it would be an injustice not to do so.”24. Staff members in MIT sing high praise for Walton mainly because_.A. he enjoys interacting with his clientsB. he knows how to put

49、 out fires for othersC. he solves problems with a positive attitudeD. he is good at developing computer programs25. What do we know about Walton before he went to college?A. He depended on his great-grandma for a living.B. He stood out in study and sports in high school.C. He lay flat just like othe

50、r unsupervised children.D. He was supported by foster care for better education.26. Why did Walton get involved with a lot of organizations?A. To share his troubled past with young adults.B. To pay back to society by helping young adults.C To advise businesses to treat young adults fairly.D. To prom

51、ote education equality among young adults.27. What can we conclude from Waltons story?A. One good turn deserves another.B. Opportunities favor the prepared mind.C. Education is a powerful weapon to change the world.D. Ones future is defined by his efforts, not by his origin.【答案】24. C 25. B 26. B 27.

52、 D【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述沃尔顿,虽然小时候是在寄养家庭长大,但是一直非常努力和出色,后来成为麻省理工的临时工作人员,致力于帮助年轻人解决麻烦问题来回馈社会。【24题详解】细节理解题。根据第一段“But if you ask anyone in the MIT departments of Chemistry and Physics, or the News Officethe Institute divisions that are fortunate enough to have Greg Walton as their IT service provider, t

53、heyll acknowledge that not only is Walton the best, but whatever the issue is, he will see it through until all involved are satisfied with the outcome. (但如果你问麻省理工学院化学系和物理系的任何人,或者新闻办公室学院的部门,他们很幸运地拥有格雷格沃尔顿作为他们的IT服务提供商,他们会承认沃尔顿不仅是最好的,而且无论问题是什么,他都会坚持到底,直到所有参与者都对结果感到满意。)”可知麻省理工学院的工作人员对沃尔顿的高度赞扬主要是因为他以积极的

54、态度解决问题,故选C。【25题详解】细节理解题。根据第二段“While many children might, understandably, lie flat under such unsupervised circumstances, Walton excelled academically and athletically at high school. (可以理解的是,许多孩子在这种无人监督的环境下可能会躺平,而沃尔顿在高中时在学业和运动方面都很出色。)”可知沃尔顿在高中学习和体育方面都很出色。故选B。【26题详解】细节理解题。根据倒数第二段“In addition to Year

55、Up, he is involved with a number of organizations committed to helping young adults overcome their troubled pasts. This desire to have a positive impact on peoples lives extends seamlessly into his work at MIT. “Giving back is very important to me,” Walton says. “So many people have invested their t

56、ime and energy into helping me, so I feel it would be an injustice not to do so.”(除了Year Up,他还参与了一些致力于帮助年轻人克服他们麻烦的过去的组织。这种对人们生活产生积极影响的愿望无缝地延伸到他在麻省理工学院的工作中。“回馈对我来说非常重要,”沃尔顿说。“这么多人投入了时间和精力来帮助我,所以我觉得不这样做是不公平的。”)”可知沃尔顿参与了这么多组织是通过帮助年轻人来回报社会。故选B。【27题详解】推理判断题。通读全文,尤其第一段“When the need for information techno

57、logy service arises, it can be a stressful momentthe user is locked out of their computer, or a program isnt working properly. But if you ask anyone in the MIT departments of Chemistry and Physics, or the News Officethe Institute divisions that are fortunate enough to have Greg Walton as their IT se

58、rvice provider, theyll acknowledge that not only is Walton the best, but whatever the issue is, he will see it through until all involved are satisfied with the outcome. Walton usually arrives on the scene with endless positive energy that transforms a technical annoyance into an enjoyable interacti

59、on, regardless of how many other IT fires he has already put out that day. (当对信息技术服务的需求出现时,它可能是一个紧张的时刻用户被锁在他们的计算机之外,或者一个程序不能正常工作。但如果你问麻省理工学院化学系和物理系的任何人,或者新闻办公室学院的部门,他们很幸运地拥有格雷格沃尔顿作为他们的IT服务提供商,他们会承认沃尔顿不仅是最好的,而且无论问题是什么,他都会坚持到底,直到所有参与者都对结果感到满意。沃尔顿通常带着无尽的正能量来到现场,将技术上的烦恼转化为愉快的互动,不管那天他已经解决了多少其他的IT问题。)”可知文

60、章主要讲述沃尔顿,虽然小时候是在寄养家庭长大,但是一直非常努力和出色,后来成为麻省理工的临时工作人员,致力于帮助年轻人解决麻烦问题来回馈社会。故选D。CEven people who tend to think conventionally, such as accountants, can be creative, a recent study suggests, if they can look at emotional situations in a different light. In a set of experiments, researchers found that conv

61、entional thinkers came up with more creative ideas than peers after they practised “emotional reappraisal”. This means viewing a situation through another emotional lens, such as trying to see an anger-inducing event as one that is neutral or hopeful.The study indicates that creativity is something

62、that can be trained.“Whenever we break away from our existing perspective and try to think about something thats different from our initial reaction, theres a creative element to it. If we can practise or train that flexible-thinking muscle, it may help us be more creative over time,”said lead autho

63、r Lily Zhu, an assistant professor at Washington State University.For the study, Zhu and her colleagues conducted two similar experiments. In the first experiment with 335 people recruited through a crowdsourcing platform, the participants were first ranked on their openness levels and then shown a

64、film scene designed to elicit (引起) anger. While viewing, they were given different instructions: to suppress their emotions, to think about something else to distract themselves or to try emotional reappraisallooking at the scene through another lens. Some were also given no instruction on how to re

65、gulate their feelings.After viewing the film, the participants were asked to come up with an idea to use an empty space in their building. Those ideas were then evaluated by a panel of experts who did not know anything about the participants. Ideas such as using the space for “napping capsules” were

66、 considered highly creative whereas ideas like opening a similar cafeteria as before were considered low in creativity.The next experiment had a different group of 177 participants write about an experience that made them angry. They were then tasked with either writing about it again from a differe

67、nt emotional perspective or writing about something else as a distraction.In both experiments, conventional thinking participants who tried emotional reappraisal came up with more creative ideas than other conventional thinkers who used suppression, distraction or no emotional regulation strategy at

68、 all. Notably, for participants who were considered creative thinkers to begin with, emotional reappraisal did not seem to have much effect on their creativity.As to the implications of the study, Zhu suggested that supervisors in workplace should develop trainings to cultivate creative thinking ski

69、lls in employees. Individuals can also practise emotional reappraisal when confronted with a crisis or challenge instead of suppressing negative emotions.28. Which of the following is most probably an example of emotional reappraisal?A. Considering an occurrence objectively.B. Taking ones success as

70、 an opportunity.C. Distracting oneself from an annoying event.D. Regarding disappointment as a turning point.29. From the study, we know that _.A. creative thinkers creativity was enhanced after practising emotional reappraisalB. evaluating experts had adequate information about the research subject

71、sC. the research findings could be applied to the training of employeesD. the first experiment aimed to select the most creative design30. Which would be the best title for the passage?A. Change Feelings to Boost CreativityB. Effective Strategies to Manage EmotionsC. Think Over to Explore Creative P

72、otentialD A New Way to Remove Negative Emotions【答案】28. D 29. C 30. A【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章讲述一项研究表明尝试情绪重新评估的传统思维者能够提出更多的创意,并且介绍了这项研究的过程。【28题详解】推理判断题。根据第一段“In a set of experiments, researchers found that conventional thinkers came up with more creative ideas than peers after they practised “emotional rea

73、ppraisal” .This means viewing a situation through another emotional lens, such as trying to see an anger-inducing event as one that is neutral or hopeful. (在一系列实验中,研究人员发现,传统思考者在练习了“情绪重新评估”之后,比同龄人想出了更多的创造性想法。这意味着从另一个情感角度看待一个情况,比如试图把一个引起愤怒的事件看作是中性的或充满希望的)”可知情绪重新评估意味着从另一个情感角度看问题,所以D选项“把失望当作转折点。”符合情绪重新评

74、估,故选D。【29题详解】推理判断题。根据最后一段“As to the implications of the study, Zhu suggested that supervisors in workplace should develop trainings to cultivate creative thinking skills in employees. Individuals can also practise emotional reappraisal when confronted with a crisis or challenge instead of suppressin

75、g negative emotions. (对于该研究的启示,朱建议工作场所的主管应该开展培训,培养员工的创造性思维技能。当面临危机或挑战时,个人也可以练习情绪重新评估,而不是压抑负面情绪。)”可推断,研究结果可以应用于员工的培训,故选C。【30题详解】主旨大意题。通读全文,尤其第一句“Even people who tend to think conventionally, such as accountants, can be creative, a recent study suggests, if they can look at emotional situations in a d

76、ifferent light. (最近的一项研究表明,即使是那些倾向于传统思维的人,比如会计师,如果他们能从不同的角度看待情绪状况,他们也可以很有创造力)”可知本文主要讲述一项研究表明尝试情绪重新评估的传统思维者能够提出更多的创意,A选项“改变情绪,激发创造力”符合本文主旨,故选A。DAs we enter a period of profound economic uncertainty, presaged (预示) by recent high-profile layoffs and a culture of “quiet quitting”, thinking about the fut

77、ure of work might well seem a daunting (令人生畏的) prospect.Indeed, an ever-increasing digital skills gap threatens to stop businesses adopting the game-changing technologies that will help to power growth in the months and years ahead. For instance, with each exciting new technology comes a growing con

78、cern about whether we have a digitally savvy (精明的) workforce ready to take advantage of it. After all, keeping the workforce up to speed with the latest advances is a key element of the digital transformation process, which will prove essential if we hope to improve business productivity and efficie

79、ncy alongside our efforts to achieve sustained growth.Likewise, at the World Economic Forums annual meeting in Davos, the cybersecurity skills gap was named as one particular area of concern. Theres good reason for this focus: if businesses cant protect themselves against external threats, they risk

80、 going backwards. And thats before they even start thinking about achieving growth. This is why we need to address the digital skills gap urgently.Well, we should start by changing the narrative to help us recruit and retain from a more diverse pool of talent, giving businesses a far better chance o

81、f finding the up-to-date digital skills they need. And, when it comes to engaging and empowering the current workforce, learning and development opportunities will be key, helping employees to improve their skills for the benefit of both themselves and their employers.To make this all happen, leader

82、s and employers must demonstrate a commitment to teaching their workforces digital skills by setting clear expectations and providing all the resources required. One approach, for example, would be to focus on the potential in the existing talent pool by identifying those already skilled in digital

83、capabilities and supporting them to upskill their colleagues. Creating a culture of learning, with an emphasis on personal growth, can be an impressive motivator in the workplace.Of course, its all well and good saying that digital skills are vital, but a workforce with purely hard skills will not f

84、uture-proof a business. Theres a need for soft skills that support the broader goal, so as not to neglect the other competencies required in a digital transformation: communication, critical thinking, creative design skills, and leadership. To exploit the technology to its full potential, such quali

85、ties are equally important.Fundamentally, getting the interaction right between humans and technology will be paramount if businesses are to succeed. As a result, human skills must not be underestimated. Every business will need a range of people with a variely of skills not only those well-versed i

86、n math, engineering, and science, but also those with creative minds and leadership qualities.31 The writers main concern in the digital transformation process is _.A. the threats from technologyB. the challenge of upskilling workforcesC the culture of quiet quittingD. the shortage of experienced wo

87、rkers32. It can be learned from Paragraph 4 and 5 that _.A. replacing current workforces with digital talents is the keyB. high requirements of recruitment ensure a sound workforceC. employers should develop a learning culture inside their workforcesD. business leaders should focus on the training o

88、f the existing talent pool33. What does the underlined word “paramount”in the last paragraph probably mean?A. Crucial.B. Beneficial.C. ChallengingD. Inspiring34. What might be the purpose of the passage?A. To advocate the necessity of improving digital skills.B. To warn humans of the potential probl

89、ems with technology.C. To stress the importance of combining hard skills with soft skills.D. To draw peoples attention to the ever-increasing digital skills gap.【答案】31. B 32. C 33. A 34. C【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章讲述企业在数字化转型过程中要关注劳动力技能的提高,也不能忽视数字化转型所需的其他能力,强调硬技能和软技能结合的重要性。【31题详解】细节理解题。根据第二段“For instance, w

90、ith each exciting new technology comes a growing concern about whether we have a digitally savvy (精明的) workforce ready to take advantage of it. After all, keeping the workforce up to speed with the latest advances is a key element of the digital transformation process, which will prove essential if

91、we hope to improve business productivity and efficiency alongside our efforts to achieve sustained growth. (例如,随着每一项令人兴奋的新技术的出现,人们越来越担心我们是否有一支精通数字技术的员工队伍准备好利用它。毕竟,让员工跟上最新进展是数字化转型过程的关键要素,如果我们希望在实现持续增长的同时提高业务生产力和效率,这将证明至关重要)”可知,作者在数字化转型过程中主要关注的是劳动力技能是否能跟上。故选B。【32题详解】推理判断题。根据第四段和第五段内容叙述可知,主要讲述企业应该创造一种学

92、习的文化,强调个人成长,让工作场所变得有动力。由此推知,雇主应该在员工内部培养一种学习文化。故选C。【33题详解】词义猜测题。根据下文“As a result, human skills must not be underestimated. Every business will need a range of people with a variety of skillsnot only those well-versed in math, engineering, and science, but also those with creative minds and leadership

93、 qualities. (因此,人类的技能绝不能被低估。每个企业都需要具备各种技能的人才不仅是精通数学、工程和科学的人才,还需要具有创造性思维和领导才能的人才)”可知,正确处理人与技术之间的互动将是至关重要的。由此推知,划线词paramount意思是“至关重要的”。故选A。【34题详解】推理判断题。通读全文,尤其倒数第二段“Of course, its all well and good saying that digital skills are vital, but a workforce with purely hard skills will not future-proof a bu

94、siness. Theres a need for soft skills that support the broader goal, so as not to neglect the other competencies required in a digital transformation: communication, critical thinking, creative design skills, and leadership. (当然,数字技能是至关重要的说法很好,但仅仅拥有硬技能的员工并不能保证企业的未来发展。我们需要软技能来支持更广泛的目标,这样就不会忽视数字化转型所需的

95、其他能力:沟通、批判性思维、创造性设计技能和领导能力)”可推知,文章的目的是讲述企业在数字化转型过程中要关注劳动力技能的提高,也不能忽视数字化转型所需的其他能力,强调硬技能和软技能结合的重要性。故选C。第二节(共5小题;每小题2分,共10分)根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项 涂黑。选项中有两项为多余选项。Humans have long tried to conquer water. Weve straightened once-winding rivers for shipping purposes. Weve constructed leve

96、es (防洪堤) along rivers and lakes to protect people from floodingWeve erected entire cities on drained and filled-in wetlands. Weve built dams on rivers to store water for later use. _35_ But its not, argues environmental journalist Erica Gies,author of Water Always Wins.Levees, which narrow channels

97、causing water to flow higher and faster, nearly always break. Cities on former wetlands flood regularlyoften disastrously. Dams starve downstream areas of sediment (沉积物) needed to protect coasts against rising seas. Straightened streams move faster than winding ones, giving water less time to flow d

98、ownward. And they wash away riverbed ecosystems.In addition to laying out this damage done by supposed water control, Gies takes readers on a hopeful global tour of solutions to these problems. Along the way, she introduces “water detectives” scientists,engineers,urban planners, and many others. _36

99、_These water detectives have found ways to give the slippery substance the time and space it needs to flow slowly underground. Around Seattles Thornton Creek, for instance, reclaimed land now allows for regular flooding, which has renewed riverbed habitat and created an urban oasis. In Californias C

100、entral Valley, scientists want to find ways to move unpolluted storm water into subsurface valleys that make ideal aquifers (含水层). _37_While some people are exploring new ways to manage water, others are leaning on ancient knowledge. Researchers in Peru are now studying old-style methods of water st

101、orage, which dont require dams, in hopes of ensuring a steady flow of water to LimaPerus populous capital thats periodically affected by water shortage. _38_ “Decision makers come from a culture of concrete,” Gies writes, “in which dams, pipes and desalination factories are standard.”Understanding h

102、ow to work with, not against, water will help humankind weather this age of drought and flood thats being worsened by climate change. _39_ Instead, we must learn to live within our water means because water will undoubtedly win.A. Controlling water, Gies convincingly argues, is a false belief.B. Ins

103、tead of trying to control water, they ask: What does water want?C. It seems that water is cooperative and willing to flow where we direct it.D. These old-style underwater concrete techniques pave the way for the construction of dams.E. To further understand the whole ecosystem, they believe effectiv

104、e water control requires effort.F. The study may help convince those who favor concrete-centric solutions to try something new.G. Feeding groundwater supplies will in turn sustain rivers from below, which helps to maintain water levels and ecosystems.【答案】35. C 36. B 37. G 38. F 39. A【解析】【导语】本文为一篇说明文

105、。人类长期以来一直试图征服水,但是水总是赢一书的作者、环境记者埃里卡吉斯认为:了解如何与水合作,而不是与水对抗,将有助于人类度过这个因气候变化而恶化的干旱和洪水时代。 【35题详解】上文“Weve straightened once-winding rivers for shipping purposes. Weve constructed levees(防洪堤)along rivers and lakes to protect people from floodingWeve erected entire cities on drained and filled-in wetlands.We

106、ve built dams on rivers to store water for later use. (为了航运的目的,我们把曾经蜿蜒的河流拉直了。我们沿着河流和湖泊修建堤坝,保护人们免受洪水侵袭我们在排水和填平的湿地上建起了整座城市。我们在河上筑坝蓄水以备后用。)”可知,人类为了自己的目的,采用了不同的方式来管控水,C项“It seems that water is cooperative and willing to flow where we direct it. (看来水是合作的,愿意向我们指引的方向流动。)”可推知,水貌似顺应了人类的要求,人类占了上风,C项承接上文,下文“Bu

107、t its not, argues environmental journalist Erica Gies,author of Water Always Wins. (但水总是赢一书的作者、环境记者埃里卡吉斯认为,事实并非如此。)”,C项与下文为转折关系,水总是能赢,下文引出话题。上下文衔接连贯,故选C项。【36题详解】上文“In addition to laying out this damage done by supposed water control, Gies takes readers on a hopeful global tour of solutions to these

108、problems. Along the way, she introduces water detectivesscientists,engineers,urban planners, and many others. (除了列出所谓的治水所造成的破坏之外,吉斯还带读者踏上了一趟充满希望的全球之旅,寻找解决这些问题的办法。在此过程中,她介绍了水侦探科学家、工程师、城市规划师和其他许多人。)”可知,此处介绍了一群关注治水的人,B项“Instead of trying to control water, they ask: What does water want? (他们不是试图控制水,而是问:

109、水想要什么?)”,B项中的they指代上文中的 “water detectives” scientists,engineers,urban planners, and many others,结合下文“These water detectives have found ways to give the slippery substance the time and space it needs to flow slowly underground. (些水侦探已经找到了一些方法,让这种光滑的物质有时间和空间在地下慢慢流动。)”可知,这些水侦探知道了水要什么,并找到了对策,上下文衔接连贯。故选B

110、项。【37题详解】上文“In Californias Central Valley, scientists want to find ways to move unpolluted storm water into subsurface valleys that make ideal aquifers (含水层). (在加州的中央山谷,科学家们想要找到一种方法,将未受污染的雨水转移到地下山谷,形成理想的含水层)”可知,通过雨水补给地下水形成理想的地下含水层,G项“Feeding groundwater supplies will in turn sustain rivers from belo

111、w, which helps to maintain water levels and ecosystems. (补给地下水反过来又会从地下维持河流,这有助于维持水位和生态系统。)”表明,充足的地下水能保证河流的水量,上下文衔接连贯顺畅,故选G项。【38题详解】上文“While some people are exploring new ways to manage water, others are leaning on ancient knowledge. Researchers in Peru are now studying old-style methods of water sto

112、rage, which dont require dams, in hopes of ensuring a steady flow of water to LimaPerus populous capital thats periodically affected by water shortage. (当一些人在探索管理水的新方法时,另一些人则依靠古老的知识。秘鲁的研究人员现在正在研究不需要水坝的老式蓄水方法,希望能确保水稳定地流向利马秘鲁人口众多的首都,它经常受到水资源短缺的影响。)”可知,秘鲁的研究人员依靠古老的蓄水方式管理水,F项“The study may help convince

113、 those who favor concrete-centric solutions to try something new. (这项研究可能有助于说服那些喜欢以混凝土为中心的解决方案的人尝试一些新的东西。)”,此处The study指代上文中的秘鲁的水管理的研究,下文“Decision makers come from a culture of concrete, Gies writes, in which dams, pipes and desalination factories are standard. (决策者来自混凝土文化,吉斯写道,水坝、管道和海水淡化工厂是标准的。)”,下

114、文中的Decision makers come from a culture of concrete与F项中的those who favor concrete-centric solutions相呼应,故选F项。【39题详解】上文“Understanding how to work with, not against, water will help humankind weather this age of drought and flood thats being worsened by climate change. (了解如何与水合作,而不是与水对抗,将有助于人类度过这个因气候变化而恶

115、化的干旱和洪水时代。)”为对上文的总结,A项“Controlling water, Gies convincingly argues, is a false belief. (吉斯令人信服地指出,控制水资源是一种错误的信念。)”是对上一句的进一步解释,下文“Instead, we must learn to live within our water means because water will undoubtedly win. (相反,我们必须学会用水,因为水无疑会赢。)”,A项与下文为转折关系,说明了人类与水之间的正确关系,上下文衔接连贯,故选A项。第三部分:书面表达(共两节,32分)

116、第一节(共4小题;第40、41小题各2分,第42小题3分,第43小题5分,共12分) 阅读下面短文,根据题目要求用英文回答问题。They say to find out what you really want, go back to when you were a child.When I was a kid, I really wanted to be a painter, but I was never great at it. I was discouraged, because in art classes my paintings were never the most beaut

117、iful. In the third grade, we were given a project to create a portrait. I used the skills and tips we were all taught in class. After we were done, we presented our portraits. We stood in front of the class and explained our technique. I remember looking at other portraits thinking,“We were given th

118、e same skills, why do theirs look so professional and mine looks so amateur?”But I still really enjoyed painting because its a forgiving art. If I dont like what Ive put on paper, I can paint over it. I can mix colors and make new ones. Also, I can release some creative juices, use what has inspired

119、 me and allow that to pour out of me in a way I may not have imagined.But because I have always wanted to paint beautiful pictures, I just decided to change what beauty looked like. I changed what beauty meant to me.Throughout school, they taught us about Picasso, van Gogh and da Vinci, and I never

120、saw myself or my art in their works. These artists were always painting whatever was in front of them and around them. But thats not what I saw around me.Then I learned about Basquiat, who inspired me to paint abstract pictures. I paint when Im moved, and I am often moved by whats natural:emotions,

121、nature, and other forms of art. I am also very moved by pain. When there is pain in the world or in my heart, it can be unbearable. I had a conversation with an activist in St.Louis named Spook, and I explained to her this feeling and she told me,“Pain is energy. You have to learn how to channel tha

122、t energy into something productive.”So sometimes I channel that pain into art, into a painting.Even if the picture doesnt turn out aesthetically (美学地) pleasing by societys standards, its still beautiful that I was able to create something. My paintings may not be a Basquiat, but theyre mine, so I lo

123、ve them anyway.40. What did the author find after the portrait presentation?_41. What factors motivated the author to keep his passion for arts?_42. Please decide which part is false in the following statement, then underline it and explain why.The author has always wanted to paint beautiful picture

124、s, so he tried to meet societys standards._43. Besides painting,what other art form would you use to express beauty? And explain why.(In about 40 words)_【答案】40. Others/Other kids portraits looked so professional and/but his looked so amateur. 41. His childhood dream; His belief that painting is a fo

125、rgiving art; The inspiration he got from Basquiat; The fact that he could channel pain into art. 42. The author has always wanted to paint beautiful pictures, so he tried to meet societys standards.So he just decided to change what beauty looked like, and he changed what beauty meant to him.So he ch

126、anged what beauty looked like.So he changed what beauty meant to him.But he didnt try to meet the societys standards. 43. I use singing to express beauty. By singing my favorite songs, I can voice my passion and appreciation towards beautiful things in life. Besides, any musical elements like lyrics

127、, melody or rhyme can be expressive, conveying beauty and enjoyment to the audience.【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了我小的时候不擅长绘画,因为我一直想画出美丽的画,所以我决定改变美丽的样子,我开始带着情感创作抽象画,并且不管这些画在世人的眼中是否美好,我都喜欢我的作品。【40题详解】考查细节理解。根据第二段“I remember looking at other portraits thinking,“We were given the same skills, why do theirs look

128、so professional and mine looks so amateur?”(记得看到其他肖像时,我想,“我们被赋予了同样的技能,为什么他们的看起来如此专业,而我的看起来如此业余?”)”可知,其他孩子的肖像看起来很专业,但他的肖像看起来很业余。故答案为Others/Other kids portraits looked so professional and/but his looked so amateur。【41题详解】推理判断题。根据第二段“When I was a kid, I really wanted to be a painter, but I was never gr

129、eat at it.(我还是个孩子的时候,我真的很想成为一名画家,但我从来都不擅长。)”及第三段“But I still really enjoyed painting because its a forgiving art.(但我仍然非常喜欢绘画,因为这是一种宽容的艺术。)”及第六段“Then I learned about Basquiat, who inspired me to paint abstract pictures.(然后我了解了巴斯奎特,他激励我画抽象画。)”及倒数第二段“So sometimes I channel that pain into art, into a pa

130、inting.(所以有时我会把这种痛苦转化为艺术,转化为绘画。)”可知,激励作者保持对艺术事业的热情的是他儿时的梦想;他相信绘画是一种宽容的艺术;他从巴斯奎特那里得到的灵感以及他可以将痛苦转化为艺术的想法。故答案为:His childhood dream; His belief that painting is a forgiving art; The inspiration he got from Basquiat; The fact that he could channel pain into art。【42题详解】细节理解题。根据第四段“But because I have alway

131、s wanted to paint beautiful pictures, I just decided to change what beauty looked like. I changed what beauty meant to me.(但因为我一直想画出美丽的画,所以我决定改变美丽的样子。我改变了美丽对我的意义。)”可知,作者在想要画出美丽图画时想要改变的是美丽的样子和对美的定义,并没有尝试满足社会的标准,“so he tried to meet societys standards(所以他尝试满足社会的标准)”是错误的,故答案为:The author has always want

132、ed to paint beautiful pictures, so he tried to meet societys standards.S o he just decided to change what beauty looked like, and he changed what beauty meant to him./So he changed what beauty looked like./But he didnt try to meet the societys standards。【43题详解】开放性试题。除了绘画,我用唱歌来表达美。通过演唱我最喜欢的歌曲,我可以表达我对

133、生活中美好事物的热情和欣赏。此外,任何音乐元素,如歌词、旋律或押韵,都可以向观众传达美。故答案为:I use singing to express beauty. By singing my favorite songs, I can voice my passion and appreciation towards beautiful things in life. Besides, any musical elements like lyrics, melody or rhyme can convey beauty to the audience。第二节 44. 假设你是红星中学高三“传统

134、文化社”社长李华。你校国际部留学生Jim邀请你参加他们组织的“China Day”活动并做展示。请你用英语给他写一封电子邮件,内容包括:1. 接受邀请并表示感谢;2. 你展示的内容及理由。注意:1.词数100左右;2. 开头和结尾已给出,不计入总词数。Dear Jim,_Yours,Li Hua【答案】Dear Jim,Im writing with great honor to accept your invitation to your “China Day” event. Thank you so much for offering me this precious opportunit

135、y to be part of it.Im thinking of presenting Chinese calligraphy. I will introduce and demonstrate the basic techniques of calligraphy, after which I would ask some audience to try writing some characters.I choose this topic because it is a unique way to appreciate the beauty of Chinese characters a

136、nd understand the essence of Chinese culture. Moreover, I think only when the audience get involved can they truly understand the beauty of Chinese culture.How do you like this idea? Tell me if you would like me to change. Best wishes to the event.Yours,Li Hua【解析】【导语】本篇书面表达属于应用文。假设你是红星中学高三“传统文化社”社长李

137、华。你校国际部留学生Jim邀请你参加他们组织的“China Day”活动并做展示。请考生用英语给他写一封电子邮件。【详解】1.词汇积累机会:opportunitychance考虑:think ofthink about理解:understandmake sense of想要:would likewant2.句式拓展简单句变复合句原句:Thank you so much for offering me this precious opportunity to be part of it.拓展句:Thank you so much because you can offer me this pre

138、cious opportunity to be part of it.【点睛】【高分句型1】I will introduce and demonstrate the basic techniques of calligraphy, after which I would ask some audience to try writing some characters.(运用了“介词+which”引导的非限制性定语从句)【高分句型2】Moreover, I think only when the audience get involved can they truly understand the beauty of Chinese culture.(运用了when引导的时间状语从句和部分倒装)

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1