1、单元素能自测.完形填空My first night in my college dormitory room finally came! Several months ago, I was always prepared for finals, _1_, and the day when I would keep my promise_2_ out as soon as I had the chance. I even used it for threat when I was angry or couldnt get my way. _3_, my parents just grinned.
2、Now, sleeping on the once desired bed, I _4_ the TV programs enjoyed together with my parents, the time they spent with me, the home videos I made with my brother and sister. Now, those moments are only memories. Sitting at my desk with my laptop open, I _5_ an email to a radio station my mom listen
3、s to every morning before work. I _6_ a special song called Dont Forget to Remember.The next morning, my mom got out of bed and _7_ the radio as usual. She was really amazed by the speakers conversation, “You know how _8_ I was weeks ago because I sent my little girl to school for the first time? A
4、college student _9_ us and said that she missed her parents and _10_ they have done for her. She also chose a special song in _11_ of them. So we want to thank Vickey for that email, _12_ it really eased my worry about my little girl growing up and forgetting about things parents do for her.”The son
5、g began to play while my mom ran over to my dad and _13_ him up. “Honey! Did you hear that? Was that our Vickey? Our daughter who couldnt wait to _14_ home?” My dad, just barely opening his eyes, replied, “If it is, that is very sweet of her.”I got a call from my mom that night. I was so excited to
6、tell her that I _15_ my first day of college and we talked for about an hour. Just when we were about to say our goodbyes, I added one last plea: “mom, dont forget to remember me.”本文是一篇记叙文,讲述了上大学前作者迫不及待要离开家,可是大学的第一天夜里她就想家了并通过广播电台给父母点了一首歌,告诉他们作者没有忘记他们为作者所做的一切。1A.revisionBvacationCgraduationDdecision解
7、析:考查名词词义辨析。A.revision修正;B.vacation假期;C.graduation毕业;D.decision决定。根据本空前的“My first night in my college dormitory room finally came! Several months ago, I was always prepared for finals,”可知,我大学宿舍的第一个夜晚终于来了,几个月前我一直在准备期末考试和毕业,故C项正确。答案:C2A.burstBgoCgetDmove解析:考查动词短语辨析。A.burst out突发;B.go out出去;C.get out出去;
8、D.move out搬出去。根据本空后的“out as soon as I had the chance.”及下文情节可知,我将兑现我的诺言一有机会就搬出去,故D项正确。答案:D3A.ThereforeBMoreoverCHoweverDOtherwise解析:考查副词词义辨析。A.Therefore因此;B.Moreover此外;C.However然而;D.Otherwise否则。根据本空后的“my parents just grinned.”可知,然而,对于我的威胁,我的父母只是咧嘴一笑,故C项正确。答案:C4A.rememberedBavoidedCmissedDimagined解析:考
9、查动词词义辨析。A.remembered记得;B.avoided避免;C.missed想念;D.imagined想象。根据本空后的“the TV programs enjoyed together with my parents”可知,现在躺在床上,我想念和父母一起看的电视节目,故C项正确。答案:C5A.addressedBdownloadedCdeletedDreceived解析:考查动词词义辨析。A.addressed写信给;B.downloaded下载;C.deleted删除;D.received收到。根据本空后的“an email to a radio station my mom l
10、istens to every morning before work.”可知,我给妈妈每天早晨上班前听的广播电台发了一封电子邮件,故A项正确。答案:A6A.requestedBsangCproducedDwrote解析:考查动词词义辨析。A.requested要求(点歌);B.sang唱;C.produced生产;D.wrote写。根据本空后的“a special song called Dont Forget to Remember.”可知,我点了一首歌。故A项正确。答案:A7A.turned upBturned onCturned downDturned off解析:考查动词短语辨析。A
11、.turned up调大;B.turned on打开;C.turned down调小;D.turned off关掉。妈妈每天早晨都会听广播,此处是说第二天早晨起床后,妈妈像往常一样打开收音机,故B项正确。答案:B8A.excitedBupsetCannoyedDcold解析:考查形容词词义辨析。A.excited兴奋的;B.upset难过;C.annoyed恼怒的;D.cold冷淡的。根据本空后的“I was weeks ago because I sent my little girl to school for the first time?”可知,播音员说“你知道几周前因为把我的小女儿第
12、一次送到学校我有多难过吗?”故B项正确。答案:B9A.telephonedBinformedCmessagedDemailed解析:考查动词词义辨析。A.telephoned打电话;B.informed通知;C.messaged发信息;D.emailed发邮件。上文说我给广播电台发了一封电子邮件,此处是说一个大学生给我们写邮件说她很想念她的父母以及他们为她所做的一切,故D项正确。答案:D10A.somethingBanythingCeverythingDnothing解析:考查代词词义辨析。句意见上题解析。A.something某事;B.anything任何事;C.everything一切;D
13、.nothing什么都没有。故C项正确。答案:C11A.defenceBmemoryCcelebrationDhonor解析:考查名词词义辨析。A.defence防卫;B.memory回忆;C.celebration庆祝;D.honor尊敬。句意:为了表示对父母的敬意,她还点了一首特别的歌。in honor of表示“向表示敬意”,故D项正确。答案:D12A.thoughBbecauseCunlessDuntil解析:考查连词词义辨析。A.though尽管;B.because因为;C.unless除非;D.until直到。根据本空后的“it really eased my worry abou
14、t my little girl growing up and forgetting about things parents do for her.”可知,播音员说“我要感谢Vickey的这封邮件,因为它减轻了我的担心,担心女儿长大了会忘记父母为她所做的一切”,故B项正确。答案:B13A.pickedBliftedCraisedDwoke解析:考查动词词义辨析。A.picked捡;B.lifted抬;C.raised抚养;D.woke叫醒。根据后面的“My dad, just barely opening his eyes”可知,当开始播放我点的那首歌时,妈妈跑过去叫醒还在睡觉的爸爸,故D项
15、正确。答案:D14A.leaveBgetCreturnDflee解析:考查动词词义辨析。A.leave离开;B.get到达;C.return返回;D.flee逃走。上文说我总是威胁父母说一有机会就要离开家,此处指妈妈问爸爸是不是我们迫不及待要离开家的女儿。故A项正确。答案:A15A.wastedBhatedCsurvivedDexpected解析:考查动词词义辨析。A.wasted浪费;B.hated讨厌;C.survived幸免于,挺过;D.expected期望。根据本空后的“my first day of college and we talked for about an hour.”可
16、知,我兴奋地告诉妈妈我挺过了大学的第一天,故C项正确。答案:C.阅读理解Grandparents Answer a CallAs a thirdgeneration native of Brownsville, Texas, Mildred Garza never planned to move away. Even when her daughter and son asked her to move to San Antonio to help with their children, she politely refused. Only after a year of friendly
17、discussion did Ms Garza finally say yes. That was four years ago. Today all three generations regard the move as a success, giving them a closer relationship than they would have had in separate cities.No statistics show the number of grandparents like Garza who are moving closer to adult children a
18、nd grandchildren. Yet there is evidence suggesting that the trend is growing. Even President Obamas motherinlaw, Marian Robinson, has agreed to leave Chicago and move into the White House to help care for her granddaughters. According to a study by , 83 percent of the people said Mrs Robinsons decis
19、ion will influence grandparents in the American family. Twothirds believe more families will follow the example of Obamas family.“In the 1960s we were all a little wild and couldnt get away from home far enough for fast enough to prove we could do it on our own,”says Christine Crosby, publisher of G
20、rand, a magazine for grandparents.“We now realize how important family is and how important it is “to be near them, especially when youre raising children.”Moving is not for everyone. Almost every grandparent wants to be with his or her grandchildren and is willing to make sacrifices, but sometimes
21、it is wiser to say no and visit frequently instead. Having your grandchildren far away is hard, especially knowing your adult child is struggling, but giving up the life you know may be harder.本文是一篇夹叙夹议的文章,主要介绍父母为了帮助孩子照顾其子女而搬至离他们很近的地方或与他们住在一起这一现象。同时也建议老人们要做出适合自己的选择。1Why was Garzas move a success?AIt
22、 strengthened her family ties.BIt improved her living conditions.CIt enabled her to make more friends.DIt helped her know more new places.解析:细节理解题。根据首段最后一句可知,相对今天来说,Mildred Garza搬到离孩子们近的地方居住使得他们的关系更为密切了,这是一个成功的事情。答案:A2What was the reaction of the public to Mrs Robinsons decision?A17% expressed their
23、 support for it.BFew people responded sympathetically.C83% believed it had a bad influence.DThe majority thought it was a trend.解析:细节理解题。根据第二段最后一句“Twothirds believe more families will follow the example of Obamas family.”可知,很多人会受Marian Robinson的影响,所以这会形成一种潮流,故选D。答案:D3What did Crosby say about people
24、 in the 1960s?AThey were unsure of themselves.BThey were eager to raise more children.CThey wanted to live away from their parents.DThey had little respect for their grandparents.解析:细节理解题。根据第三段首句可知,在20世纪60年代人们都希望离开家,以此来证明自己的独立。故选C。答案:C4What does the author suggest the grandparents do in the last par
25、agraph?AMake decisions in the best interests of their own.BAsk their children to pay more visits to them.CSacrifice for their struggling children.DGet to know themselves better.解析:推理判断题。根据末段推知,作者建议祖辈父母要明智,不要为了孩子而做出牺牲。故选A。答案:A.读后续写阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。It was somewhere bet
26、ween spring and summer my mom and I were driving through the countryside. Back then I was 13 years old and always felt unhappy with Mom. But little did I know that this trip was going to be a special one.A pot of flowers sat in the back seat, whose heavenly scent filled the car.Suddenly, in the midd
27、le of nowhere, my mom pulled over.“What are you doing?” I cried, fearing that the car had broken down and wed be stuck there, so far from home. But that wasnt the case. My mom hopped out of the car, grabbing the flowers from the back seat.“Itll just be a minute,”she called back through the open wind
28、ows.My eyes impatiently skimmed the edge of the road before settling on a little sign showing that it was a nursing home. I looked back to the building, somewhat annoyed, as my mom reappearedemptyhanded.Before she started the car, curiosity drove me to ask, “Do you know someone there?” She shook her
29、 head.“Then what did you do with the flowers?” She smiled slightly,“I gave them to the receptionist(前台接待员)” “What?” She laughed at my confusion.“I told the receptionist to give the flowers to whoever needed them, especially who hasnt gotten any in a while.”I kept silent for a moment. Not long after
30、we continued our driving , I spoke again,“Did you leave your name?” To this she answered instantly,“No. Leaving flowers there for someone who will appreciate them makes me feel good, which is enough of a thank for me. ” All of a sudden, still thinking about Moms deeds, I heard something burst loudly
31、. It was our car that broke down! Nothing could be worse, because neither my mom nor I understood how to repair it, and we didnt know where the garage was. It also seemed impossible to wait for any passerby, since we had seen so few along the way.Paragraph 1:We were worrying about what could be done
32、. But_after_waiting_in_vain_for_a_considerable_time,_Mom_and_I_decided_to_walk_back_the_road_to_the_nursing_home_and_seek_help._God_knows_how_far_we_had_driven!_When_we_arrived,_the_receptionist_was_surprised,_but_warmly_helped_us_contact_the_garage._There,_the_old_men_who_had_received_the_flowers_w
33、ere_excited_to_meet_us,_talking_about_how_great_that_day_was._It_amazed_us_what_a_random_action_of_kindness_could_mean_to_the_people_who_received_it._While_we_were_laughing_and_talking_merrily,_the_garage_got_our_car_repaired._Paragraph 2:As we drove along, a flower shop came into sight on the road.
34、 I_paced_quickly_into_the_flower_shop,_where_a_bunch_of_flowers_glowing_red_in_full_bloom_caught_my_eye._Having_witnessed_the_effect_of_kindness,_I_decided_to_send_Mom_the_sweet_flowers._Soon,_the_heavenly_scent_filled_the_car_again._Mom_tried_to_conceal_her_excitement,_but_the_glittering_tears_failed_her._Through_this_trip,_I_discovered_that,_despite_my_occasional_anger_towards_her,_I_actually_felt_proud_of_her._This_was_the_trip_of_my_life.