1、四川省棠湖中学2020-2021学年高一英语上学期第二次月考试题(含解析)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三
2、个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1.What is the correct order number for the yellow teapot?A.TP12FS. B.TP12SF. C.PT12FS.2What is Martin busy doing?A.Writing a book. B.Reading about Cuba. C.Looking for good news.3.What are the
3、 speakers mainly talking about?A.The mans toy. B.The mans father. C.The mans childhood.4.What is the relationship between the speakers?A.Father and daughter. B.Teacher and student. C.Classmates.5.How is the weather this weekend according to the weatherman?A.Warm. B.Cool. C.Cold.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分2
4、2.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6Why is the woman looking for the envelope?A.She wants to send a letter.B.She needs to give it to Jill.C.She put her PIN number in it.7.What might the woman do next?A.Find J
5、ill. B.Go to the kitchen. C.Buy an envelope.听第7段材料,回答第8至9题。8.When does the meeting end?A.At 8:30. B.At 9:00. C.At 10:30.9.What do we know about the woman?A.She was late for work today.B.She will be the mans assistant.C.She is a new worker of the company.听第8段材料,回答第10至12题。10.Why is the man making the
6、call?A.To have a talk with Tom.B.To invite the woman to a movie.C.To introduce a friend to the woman.11.What is Tom doing?A.Watching TV. B.Talking on the phone. C.Having fun with Julie.12.What can we learn about the man?A.He knows Julie.B.He lives in town.C.He shares a house with a friend.听第9段材料,回答第
7、13至16题。13.What was the woman doing just now?A.Looking for a bookB.Reading the newspaperC.Having lunch.14.When did the woman lose her book?A.Last Tuesday. B.Last Wednesday. C.Last Thursday15.Where did the woman lose her book?A.At a bookstore B.In her office. C.In a restaurant.16.What will the man do
8、next for the woman?A.Buy her a birthday present. B.Check at the front desk. C.Help find her book.听第10段材料,回答第17至20题。17.What did the speakers parents advise him to do?A.Go camping nearby. B.Stay at home. C.Take a raincoat.18.How did the speaker get to the village five years ago?A.By subway. B.By car.
9、C.On foot.19.What does the speaker want Polly to bring?A.Food . B.Drinks. C.A tent.20.How long will it take to get to the village by bus?A.One hour B.Four hours. C.Five hours第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AJack Green is 75 years old. He is not in good con
10、dition. I think Im ill, he tells his wife, I feel awful. Ive got a headache and I dont feel like eating.Youve put on a lot of weight recently. You should see the doctor, his wife says, ask him how to lose weight. Its not good for your health.OK, says Jack. He goes to see a doctor.The doctor checks h
11、is heart and weighs him. Then he says, You are too heavy. You need to do some excercise to lose about 30 kilograms. Run two miles a day for the next 100 days. Then call and tell me your weight.A week later, the doctor receives a call from Jack. Doctor, I ran two miles every day and I feel much bette
12、r. But I have a new problem.Whats that? asks the doctor.Im 14 miles away from home, and I cant find my way back.Choose the right answer according to the passage.1. Why does Jack feel awful?A. Because he is in good condition.B. Because he feels like eating.C. Because he has a headache.D. Because he w
13、orks hard.2. Who suggests that Jack should see a doctor?A. His wife.B. His son.C. His daughter.D. His mother.3. Whats Jacks new problem?A. He forgets how many miles to run.B. He runs for such a long time.C. He loses a lot of weight.D. He cant find his way back home.【答案】1. C 2. A 3. D【解析】本文是一篇记叙文。文章讲
14、述的是75岁的杰克锻炼减肥的事故。杰克认为自己生病了,去看医生,医生叫他锻炼减肥,每天跑2英里并坚持100天。可是七天后,他打电话告诉医生,他现在离家14英里,不知道回家的路了。【1题详解】细节理解题。根据文章第一段“I think Im ill, he tells his wife, I feel awful. Ive got a headache and I dont feel like eating.( “我想我病了,”他对妻子说,“我感觉糟透了。我头疼,不想吃东西。”)”可知,杰克感觉不舒服是因为他头疼。故选C。【2题详解】细节理解题。根据文章第二段“Youve put on a lo
15、t of weight recently. You should see the doctor, his wife says, ( “你最近胖了很多。你应该去看医生,”他的妻子说,)”可知,杰克的妻子建议他去看医生。故选A。【3题详解】细节理解题。根据文章第二段“Im 14 miles away from home, and I cant find my way back. (“我离家14英里,却找不到回家的路。”)”可知,杰克的新问题是他找不到回家的路。故选D。BWe are all busy talking about and using the Internet, but how man
16、y of us know the history of the Internet? Many people are surprised when they find that the Internet was set up in the 1960s. At that time, computers were large and expensive. Computer networks didnt work well. If one computer in the network broke down, then the whole network stopped. So a new netwo
17、rk system had to be set up. It should be good enough to be used by many different computers. If part of the network was not working, information could be sent through another part. In this way, computer network system would keep on working all the time. At first the Internet was only used by the gov
18、ernment, but in the early 1970s, universities, hospitals and banks were allowed to use it, too. However, computers were still very expensive and the Internet was difficult to use. By the start of the 1990s, computers had become cheaper and easier to use. Scientists had also developed software that m
19、ade “surfing” the Internet more convenient. Today it is easy to get online and it is said that millions of people use the Internet every day. Sending email is more and more popular among students. The Internet has now become one of the most important parts of peoples life4. The Internet has a histor
20、y of around _ years.A. tenB. twentyC. fiftyD. seventy5. A new network system was set up to _ .A. break down the whole networkB. make itself keep on working all the timeC. make computers cheaperD. make computers large and expensive6. At first the Internet was only used by _.A. ScientistsB. the govern
21、mentC. schoolsD. hospitals and banks7. _ made “surfing” the Internet more convenient.A. SoftwareB. ScientistsC. InformationD. Computers【答案】4. C 5. B 6. B 7. A【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了互联网的发展历史。【4题详解】细节理解题。根据第二段中“Many people are surprised when they find that the Internet was set up in the 1960s. ”(当许多人发现互联网
22、是在20世纪60年代建立的时候,他们感到很惊讶。)可知,因特网大约有五十年的历史。故选C项。5题详解】细节理解题。根据第二段中“It should be good enough to be used by many different computers. If part of the network was not working, information could be sent through another part. In this way, computer network system would keep on working all the time.”(它应该足够好,可以
23、被许多不同的计算机使用。如果网络的一部分不工作,信息可以通过另一部分发送。这样,计算机网络系统就可以一直工作下去。)可知,一个新的网络系统被建立起来,使它能一直工作。故选B项。【6题详解】细节理解题。根据第三段中“At first the Internet was only used by the government, but in the early 1970s, universities, hospitals and banks were allowed to use it, too. ”(起初,只有政府使用互联网,但在20世纪70年代初,大学、医院和银行也被允许使用互联网。)可知,起初
24、,互联网只被政府使用。故选B项。【7题详解】细节理解题。根据第三段中“By the start of the 1990s, computers had become cheaper and easier to use. Scientists had also developed software that made “surfing” the Internet more convenient.”(到20世纪90年代初,电脑已经变得更便宜、更容易使用。科学家们还开发了一种软件,使 “网上冲浪”更方便。)可知,软件使上网更方便。故选A项。CGrown-ups are often surprised
25、 by how well they remember something they learned as children but have never practiced ever since. A man who has not had a chance to go swimming for years can still swim as well as ever when he gets back in the water. He can get on a bicycle after many years and still ride away. He can play, catch a
26、nd hit a ball as well as his son. A mother who has not thought about the words for years can teach her daughter the poem that begins “Twinkle, twinkle, little star” or remember the story of Cinderella or Goldilocks and the Three Bears.One explanation is the law of overlearning, which can be stated a
27、s follows: Once we have learned something, extra learning trials (尝试) increase the length of time we will remember it.In childhood we usually continue to practice such skills as swimming, bicycle riding, and playing baseball long after we have learned them. We continue to listen to and remind oursel
28、ves of words such as “Twinkle, twinkle, little star” and childhood tales such as Cinderella and Goldilocks. We not only learn but overlearn.The multiplication tables (乘法口诀表) are an exception (例外) to the general rule that we forget rather quickly the things that we learn in school, because they are a
29、nother of the things we overlearn in childhood.The law of overlearning explains why cramming (突击学习) for an examination, though it may result in a passing grade, is not a satisfactory way to learn a college course. By cramming, a student may learn the subject well enough to get by on the examination,
30、 but he is likely soon to forget almost everything he learned. A little overlearning, on the other hand, is really necessary for ones future development.8. What is the main idea of Paragraph 1?A. People remember well what they learned in childhood.B. Children have a better memory than grown-ups.C. P
31、oem reading is a good way to learn words.D. Stories for children are easy to remember.9. The author explains the law of overlearning by _.A. presenting research findingsB. setting down general rulesC. making a comparisonD. using examples10. What does the word “they” in Paragraph 4 refer to?A. Common
32、ly accepted rules.B. The multiplication tables.C. Things easily forgotten.D. School subjects.11. What is the authors opinion on cramming?A. Its helpful only in a limited way.B. It leads to failure in college exams.C. Its possible to result in poor memory.D. It increases students learning interest.【答
33、案】8. A 9. D 10. B 11. A【解析】本文是一篇议论文,本文主要讲述了过度学习,并列举了多个有关的事例来证明过度学习的学习效果和作用。【8题详解】主旨大意题。根据本段第一句Grown-ups are often surprised by how well they remember something they learned as children but have never practiced ever since可知,本段讲述的是人们经常能够记住我们小时候所学的内容,接下来还举了另外几个例子来说明。故选A。【9题详解】推理判断题。根据第三段In childhood we
34、 usually continue to practice such skills as swimming,bicycle riding,and playing baseball long after we have learned them(在童年时代,我们通常会在学会游泳、骑自行车和打棒球等技能后很长时间内继续练习)可知作者是通过举例说明的方法来解释过度学习的原理的,故选D。【10题详解】词义猜测题。根据上文The multiplication tables(乘法口诀表)are an exception to the general rule that we forget rather q
35、uickly the things that we learn in school,because they are another of the things we over learn in childhood可知,乘法口诀也是过度学习的一个结果,因此这里they是指代乘法口诀表,故选B。【11题详解】推理判断题。根据文章最后一段The law of overlearning explains why cramming for an examination, though it may result in a passing grade, is not a satisfactory way
36、 to learn a college course. By cramming, a student may learn the subject well enough to get by on the examination, but he is likely soon to forget almost everything he learned.(过度学习的法则解释了为什么为了考试而死记硬背,虽然可能会导致及格,却不是一种令人满意的学习大学课程的方法。通过死记硬背,一个学生可能把这门课学得足够好,可以通过考试,但他很可能很快就会忘记他所学的几乎所有东西。)可知作者认为突击学习的效果只能延续
37、很短的时间,所以说只在有限的方面起作用,故选A。DAn eight-year-old child heard her parents talking about her little brother. All she knew was that he was very sick and they had no money for a very expensive operation.When she heard her daddy say “Only a miracle (奇迹) can save him now,” the little girl went to her bedroom an
38、d pulled her money from its hiding place and counted it carefully.She hurried to a drugstore with the money in her hand.“What do you want?” asked the salesman. “Its for my brother, Andrew” the girl answered. “He has something bad growing inside his head and my daddy says only a miracle can save him.
39、 So how much does a miracle cost?”“We dont sell a miracle here, child. Im sorry,” the salesman said with a smile.“Listen, if it isnt enough, I can try and get some more. Just tell me how much it costs.”A well-dressed man heard it and asked, “What kind of miracle does your brother need?”“I dont know,
40、” she answered with her eyes full of tears. “Hes really sick and mum says he needs an operation. But my daddy cant pay for it, so Ive brought all my money.”“How much do you have?” asked the man.“$1.11, but I can try and get some more,” she answered.“Well, what luck,” smiled the man. “$1.11, the pric
41、e of a miracle for your little brother.”He took up the girls hand and said, “Take me to your house. I want to see your brother. Lets see if I have the kind of miracle you need.”That well-dressed man was Dr Carlton Armstrong, a famous doctor. The operation was successful and it wasnt long before Andr
42、ew was home again.How much did the miracle cost?12. In the eye of the little girl, a miracle might be _.A. something interestingB. something beautifulC. some wonderful medicineD. some good food13. The little girl said again and again “.I can try and get some more.” That shows _.A. she had still kept
43、 some moneyB. she hoped not to be refusedC. There was no need to worry about moneyD. she thought money was easy to get14. What made the miracle happen?A. The girls love for her brother.B. The girls money.C. The medicine from the drugstore.D. Nobody can tell.15. From the passage we can infer (推断) tha
44、t _.A. A miracle is sure to happen if you keep onB. The doctor didnt ask for any payC. The little girl is lovely but not so cleverD. Andrew was in fact not so sick as they had thought【答案】12. C 13. B 14. A 15. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲了一个八岁的小女孩拿着自己全部的积蓄去药店,想要买“奇迹”。原来她的弟弟得了重病,她的爸爸拿不出钱来做手术。一个穿着考究的著名医生被小女孩
45、对自己弟弟的爱所感动,决定为这个小女孩创造奇迹,免费为小女孩的弟弟做了手术。【12题详解】推理判断题。根据第四段这个小女孩说得话 “He has something bad growing inside his head and my daddy says only a miracle can save him. So how much does a miracle cost?”( “他的脑子里长了坏东西,我爸爸说只有奇迹才能救他。一个奇迹要多少钱?”)由此推断出,在这个小女孩的眼里,奇迹可能是某种奇妙的药,故选C。【13题详解】推理判断题。根据“I dont know,” she answe
46、red with her eyes full of tears. “Hes really sick and mum says he needs an operation. But my daddy cant pay for it, so Ive brought all my money.”( “我不知道,”她回答,眼里充满了泪水。“他病得很重,妈妈说他需要动手术。但是我爸爸付不起钱,所以我把所有的钱都带来了。”)由此推断出,小女孩反复地说“我可以试着再获得一些”是希望不要被拒绝,故选B。【14题详解】推理判断题。根据 “Well, what luck,” smiled the man. “$1
47、.11, the price of a miracle for your little brother.” He took up the girls hand and said, “Take me to your house. I want to see your brother. Lets see if I have the kind of miracle you need.”( “哦,真幸运,”男士笑着说。“1.11美元,你弟弟的奇迹的价格。”他拉着女孩的手说:“带我到你家去。我想见你弟弟。让我看看我是否有你需要的奇迹。”)结合上文内容,由此推断出,这个女孩对她弟弟的爱使得这个奇迹发生,故
48、选A。【15题详解】推理判断题。根据That well-dressed man was Dr Carlton Armstrong, a famous doctor. The operation was successful and it wasnt long before Andrew was home again. How much did the miracle cost?(那个穿着讲究的人是卡尔顿阿姆斯特朗医生,一位著名的医生。手术很成功,没过多久安德鲁就回家了。这个奇迹花了多少钱?)由此推断出,医生没有要求任何报酬,故选B。【点睛】根据文章中人物所说的话的内容是解决推理判断题的重要方法
49、,因为通过所说的内容,我们可以判断出,作者所要想表达的观点是积极的还是消极的,是中立的还是支持或者否定某一方,对事情是关心的还是冷漠的。是在提出建议还是在提出具体的解决措施。小题1根据第四段这个小女孩说得话 “He has something bad growing inside his head and my daddy says only a miracle can save him. So how much does a miracle cost?”( “他的脑子里长了坏东西,我爸爸说只有奇迹才能救他。一个奇迹要多少钱?”)由此推断出,在这个小女孩的眼里,奇迹可能是某种奇妙的药,故选C。
50、第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Become a Top StudentSuccessful students use different skills to study, which brings them more success._16_Here are the four skills almost all top-performing students use.They have clear goals.All top-performing students have clear
51、, specific goals. _17_ They motivate you and drive you to study more. But make sure that you do not get carried away. Set realistic goals which can challenge you, but do not seem impossible or too difficult to achieve.They are regular.Almost all successful students study regularly, because they know
52、 “what you give is what you get”. If you put in regular hours of studying, then you will learn more and get better grades. _18_ This will help you to study regularly.They study without pressure(压力).Successful students study a lot. But they study without pushing themselves too much. Most students mak
53、e the mistake of studying too hard or studying continuously for a long time. _19_ Studying should be done in a balanced manner. Take a break for a few minutes, after studying for 30 or 45 minutes. Relax, walk around your house, or drink some water and return to studying. Such short breaks will refre
54、sh your brain and you will learn more effectively._20_Studying is not something you do just because your parents ask you to do it. Its really very important for you. Studying gives you knowledge and ability that will remain with you for the rest of your life. It gives you the chance to get a job and
55、 earn money. And successful students recognize the value of studying well.A. They give importance to study.B. They finish their homework on time.C. Learn their skills, and you will also join their rank.D. Having such goals gives you the power to study better.E. Set aside some hours, each day or each
56、 week, for studying.F. This creates pressure and slows down learning and memory.G. But to score A grade , you should make well-planned efforts.【答案】16. C 17. D 18. E 19. F 20. A【解析】本文是一篇说明文。文章介绍怎样成为尖子生的建议,要有学习目标,学会有计划的学习,了解学习的重要性等。【16题详解】考查句意理解和上下文串联:根据上文,Successful students use different techniques
57、to study, which brings them more success.可知学习他们的技巧,你会加入他们的行列,答案是:C。【17题详解】考查句意理解和上下文串联:根据上文,All top-performing students have definite, specific goals.可知有目标可以让你学得更好,答案是:D。【18题详解】考查句意理解和上下文串联:根据上文,. If you put in regular hours of studying, then you will learn more and get better grades.可知每天,每星期都留些时间来学
58、习,答案是:E。【19题详解】考查句意理解和上下文串联:根据上文,Most students make the mistake of studying too hard or studying continuously for a long time.可知这会产生出紧张,会让你学习和记忆力变慢,答案是:F。【20题详解】考查句意理解和上下文串联:根据下文,Studying is not something you do just because your parents ask you to do it. Its actually very important for you.可知他们知道学习
59、的重要性,答案是:A。第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一节 (共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。I was doing some last-minute Christmas shopping in a toy store. A nicely dressed little girl was _21_ the teddy bears beside her father _22_ she saw a little boy walk in and stop in front of the Pok
60、emon toys. His jacket was obviously too small. He had money in his hand. _23_,it looked no more than five dollars at most. He was with his father as well, and _24_ picking up the Pokemon video games. Each time he showed to his father, his father_25_ his head, “No”.Rather_26_, the boy gave up the vid
61、eo games and chose a book of stickers _27_. After they walked away, the little girl ran over to the Pokemon video games. She_28_picked up one lying on top of the others, and raced down toward the checkout. I picked up my purchases and _29_ the girl and her father.Then, much to the little girls _30_,
62、 the little boy and his father got in line_31_ her and me. After the video game was paid for and bagged, the little girl_32_ it back to the cashier(收银员)and _33_ something to her. The cashier smiled and put the_34_ under the counter(柜台). I was putting things in my bag when the little boy came up to t
63、he cashier. The cashier said, “_35_,you re my hundredth customer today, and you win a prize!” and she handed the boy the Pokemon game. The boy could only _36_in disbelief. It was, he said, _37_ what he had wanted! The little girl and her father had been standing at the doorway, and I saw the biggest
64、 and_38_ smile on that little girl I have ever seen in my life.I suddenly understood that the world is not _39_ into the strong who care and the _40_ who are cared for. We each must in turn care and be cared.21. A. looking throughB. getting throughC. dressing upD. tidying up22. A. whenB. whileC. aft
65、erD. once23. A. ButB. HoweverC. ThereforeD. Otherwise24. A. stoppedB. continued C. avoidedD. kept25. A. shookB. noddedC. movedD. held26. A. anxiousB. disappointedC. angryD. curious27. A. alsoB. insteadC. lastlyD. indeed28. A. nervouslyB. excitedlyC. bravelyD. hopefully29. A. accompaniedB. helpedC. a
66、dmiredD. followed30. A. surpriseB. satisfactionC. delightD. regret31. A. behindB. beforeC. betweenD. beyond32. A. putB. handedC. sentD. carried33. A. whisperedB. shoutedC. gaveD. showed34. A. basketB. bagC. bearD. box35. A. SorryB. Excuse meC. CongratulationsD. Pardon me36. A. cryB. stareC. jumpD. s
67、mile37. A. extremelyB. totallyC. exactlyD. wonderfully38. A. widestB. greatestC. prettiestD. dearest39. A. divided B. changedC. includedD. separated40. A. poorB. uglyC. unhappyD. weak【答案】21. A 22. A 23. B 24. D 25. A 26. B 27. B 28. B 29. D 30. C 31. A 32. B 33. A 34. B 35. C 36. B 37. C 38. C 39. A
68、 40. D【解析】这是一篇记叙文,短文叙述了一个小女孩以中奖的名义给小男孩买了他最喜欢的电子游戏机。短文告诉我们,世界并不是只有强者和弱者两类人,前者关心别人,后者被关心。我们每个人必须彼此互相关心照顾。【21题详解】考查动词短语词义辨析。句意:一个穿着漂亮的小女孩在她父亲身边翻看泰迪熊,这时她看到一个小男孩走了进来,停在了口袋妖怪玩具前。A. looking through浏览,翻看;B. getting through接通; C. dressing up乔装打扮;D. tidying up整理。根据the teddy bears可知,小女孩和父亲在购物,所以是在翻看泰迪熊。故选A项。【2
69、2题详解】考查连词词义辨析。句意:一个穿着漂亮的小女孩在她父亲身边翻看泰迪熊,这时她看到一个小男孩走了进来,停在了口袋妖怪玩具前。A. when正在那时;B. while当时候;C.after在之后; D. once一旦。本句为be doing sth when “正在做某事,正在那时”故选A项。【23题详解】考查副词词义辨析。句意:然而,它看起来最多不超过5美元。A. But但是;B. However然而;C. Therefore因此;D. Otherwise否则。分析句意可知,前后语意为转折关系。且有标点符号。故选B项。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:他也和父亲在一起,不停地拿起口袋
70、妖怪的电子游戏。A. stopped停止;B. continued继续; C avoided避免;D. kept保持。根据下文Each time he showed to his father可知,小男孩不停地拿起口袋妖怪的电子游戏。故选D项。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:每次他向父亲展示,他父亲都摇着头,“不”。A. shook摇晃;B. nodded点头;C. moved 移动;D. held举起 。根据“No”可知,父亲在摇头。故选A项。【26题详解】考查形容词词义辨析。句意:男孩很失望,放弃电子游戏机,反而选择了一本贴纸书。A. anxious焦虑的;B. disappoint
71、ed失望的;C. angry 生气的;D. curious好奇的。根据上文可知,父亲摇头不同意男孩买,所以男孩很失望。故选B项。【27题详解】考查副词词义辨析。句意:男孩很失望,放弃了电子游戏机,反而选择了一本贴纸书。 A. also也;B. instead反而;C. lastly 最后地;D. indeed事实上地。根据 chose a book of stickers 可知,男孩很失望,放弃了电子游戏机,反而选择了一本贴纸书。故选B项。【28题详解】考查副词词义辨析。句意:她高兴地捡起最顶上的一个,然后朝着收银台跑去。A. nervously紧张地; B. excitedly激动地,高兴地
72、;C. bravely勇敢地;D. hopefully有希望地。根据raced down toward the checkout.可知,她高兴地捡起最顶上的一个。故选B项。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:我拿起买的东西,跟着女孩和她的父亲。A. accompanied陪伴;B. helped帮助;C. admired羡慕;D. followed跟随。根据the little boy and his father got in line_11_ her and me. 可知,作者拿起买的东西,跟着女孩和她的父亲。故选D项。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:然后,让小女孩高兴的是,小男孩
73、和他的父亲排在了我和她的后面。A. surprise惊讶;B. satisfaction满意;C. delight高兴;D. regret后悔。作者和小男孩的父亲排在作者和她的后面使小女孩很高兴。故选C项。【31题详解】考查介词词义辨析。句意:然后,让小女孩高兴的是,小男孩和他的父亲排在了我和她的后面。A. behind在之后;B. before在之前;C. between在之间;D. beyond超越。根据下文可知,小女孩把袋子给了售货员,售货员又给了小男孩可知,小男孩排在小女孩之后。故选A项。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:游戏机付账装袋后,小女孩把它又给了给了收银员,并小声对她说了
74、些什么。A. put放置;B. handed传递;C. sent发送;D. carried携带。根据back to the cashier(收银员)可知,小女孩把它又给了给了收银员。故选B项。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:游戏机付账装袋后,小女孩把它交还给了收银员,并小声对她说了些什么。A. whispered低声地说;B. shouted喊叫;C. gave给;D. showed展示。小女孩要让小男孩以为是中奖了,所以和售货员低声地说起了这件事。故选A项。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:收银员笑了笑,把袋子放在柜台下。A. basket篮子; B. bag书包;C. bear熊
75、;D. box盒子。根据上文After the video game was paid for and bagged可知,收银员笑了笑,把袋子放在柜台下。故选B项。35题详解】考查名词/动词短语词义辨析。句意:收银员说:“恭喜你,你今天是我的第一百名顾客,你中奖了!。A. Sorry对不起;B. Excuse me 打扰;C. Congratulations祝贺;D. Pardon me原谅我。根据you re my hundredth customer today, and you win a prize!可知,售货员在祝贺小男孩中了奖。故选C项。【36题详解】考查动词词义辨析。句意:男孩只
76、能难以置信地瞪着眼睛。A. cry哭;B. stare凝视;C. jump跳;D. smile微笑。根据in disbelief可知,男孩只能难以置信地瞪着眼。故选B项。【37题详解】考查副词词义辨析。句意:他说,这正是他想要的。A. extremely极端地;B. totally总共地; C. exactly确切地; D. wonderfully精彩地。根据what he had wanted!可知,这正是男孩想要的。故选C项。【38题详解】考查形容词词义辨析。句意:小女孩和她的父亲一直站在门口,我看到了我一生中见过的那个小女孩最大最美丽的笑容。A. widest最宽的;B. greates
77、t最伟大的;C. prettiest最漂亮的;D. dearest最贵的。根据the biggest可知,作者看到了一生中见过的那个小女孩最大最美丽的笑容。故选C项。【39题详解】考查动词词义辨析。句意:我突然认识到,世界并不是只分为强者和弱者两类人,前者关心别人,后者被关心。我们每个人必须彼此互相关心照顾。A. divided 分成;B. changed改变; C. included包括; D. separated分离。世界并不是只分为强者和弱者两类人,be divided into “被分成”。故选A项。【40题详解】考查形容词词义辨析。句意:我突然认识到,世界并不是只分为强者和弱者两类人
78、,前者关心别人,后者被关心。我们每个人必须彼此互相关心照顾。A. poor贫穷的;B. ugly丑陋的;C. unhappy不快乐的;D. weak弱的。根据the strong who care可知,本空指弱者,与strong相对应。故选D项。第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)When I first entered university, my aunt, _41_ is living in America, gave me a new English dictionary. I was _42_ (surprise) to see that it was _43_ Eng
79、lish English dictionary, also known as a monolingual (单一语言的) dictionary. _44_ it was a dictionary prepared for nonnative learners, yet none of my classmates had one. To be honest, I thought it very difficult to use at first. I would look _45_ words in the dictionary and still not _46_ (entire) under
80、stand the meaning. I was used to the bilingual ((双语的)dictionaries, in which the words are _47_ (write) and explained both in English and Chinese. I really _48_ (wonder) why my aunt decided to make things so difficult for me. Now, after _49_ (learn) English at university for three years, I understand
81、 that monolingual dictionaries are _50_ (good) in studying a foreign language.【答案】41. who 42. surprised 43. an 44. Although / Though 45. up 46. entirely 47. written 48. wondered 49. learning 50. better【解析】【分析】本文是一篇记叙文。作者主要描写自己上大学时得到了第一本英英词典,开始使用时很不习惯,感觉用起来很困难,但随着自己的英语水平不断提高,作者逐渐的感觉到使用英英词典让他受益匪浅。【41题
82、详解】考查定语从句。句意:我刚上大学时,住在美国的姑妈给了我一本新的英语词典。此处my aunt是先行词,指人,在后面的非限制性定语从句中做主语,故答案为who。【42题详解】考查过去分词。句意:我惊讶地发现这是一本英文字典,也叫单语字典。固定结构:be surprised to do sth.吃惊地做某事,故答案为surprised。【43题详解】考查不定冠词。句意:我惊讶地发现这是一本英文字典,也叫单语字典。单词English以元音音素开头,所以前面用an表示“一”。故答案为an。【44题详解】考查状语从句。句意:虽然这本字典是为非母语学习者准备的,但我的同学都没有。此处是Although
83、 / Though引导的让步状语从句,故答案为Although / Though。【45题详解】考查固定词组。句意:我会在字典里查单词,但仍然不能完全理解它的意思。固定词组:look up“抬头向上看,在词典中查找”,故答案为up。【46题详解】考查副词。句意:我会在字典里查单词,但仍然不能完全理解它的意思。副词修饰动词,故答案为entirely。【47题详解】考查被动语态。句意:我习惯了双语词典,里面的单词都是用英文和中文写和解释的。此处the words 和write之间是被动关系,句子用被动语态,故答案为written。【48题详解】考查动词时态。句意:我真的很奇怪为什么我的阿姨决定让事
84、情对我这么困难。这里说的是过去的事情,句子用一般过去时态,故答案为wondered。【49题详解】考查动名词。句意:在大学里学了三年英语后,我明白了单语字典在学习外语方面更有优势。此处after“在-之后”是介词,后面用动名词做宾语,故答案为learning。【50题详解】考查比较级。句意:在大学里学了三年英语后,我明白了单语字典在学习外语方面更有优势。由此可知句子用比较级,故答案为better。【点睛】分析定语从句关键抓住两点:第一、找准先行词;第二、看先行词在定语从句中所作的成分。先行词往往为名词或代词,如本题中先行词为名词my aunt,再分析先行词my aunt在后面的非限制性定语从句
85、中所作的成分,将先行词my aunt带到从句中可知,只能作主语,且that不能引导非限制性定语从句,故确定关系词为who。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不
86、计分。Mr. Smith had a 8-year-old son named Tony, who enjoyed listen to music very much. So he bought a piano to Tony, hoping that he can become a famous pianist one day. The little boy put her heart into practising the piano day after day and seemed to enjoy every minute of it. Therefore, half a year l
87、ater, he told his father that he was tiring of practising the piano. Hearing this, Mr. Smith said, “Tony, it is one thing to be fond listening to music, but it is another thing to perform good by yourself. You can never play the piano well even if you dont practise more.”【答案】1.aan2.listenlistening3.
88、tofor4.cancould5.herhis6.ThereforeHowever7.tiringtired8.fond后面加of9.goodwell10.去掉even【解析】【分析】本文是一篇记叙文。史密斯先生8岁的儿子托尼非常喜欢音乐,于是史密斯先生给他买了一台钢琴,练习半年以后Tony产生了厌倦感,史密斯鼓励儿子继续努力练习。【详解】1.考查冠词。son为可数名词,此处表示泛指应用不定冠词,且8-year-old是发音以元音音素开头的单词,应用an。故a改为an。2.考查非谓语动词。句意:史密斯先生有一个8岁的儿子,名叫托尼,他非常喜欢听音乐。结合句意表示“喜欢做某事”可知短语为enjo
89、y doing sth.。故listen改为listening。3.考查介词。句意:所以他给托尼买了一架钢琴,希望他有一天能成为著名的钢琴家。结合句意表示“为某人买某物”短语为buy sth. for sb.。故to改为for。4.考查动词时态。本文叙述过去发生的事情,所以主句与从句都应用一般过去时。故can改为could。5.考查代词。句意:这个小男孩把他的精力都用在练习钢琴上了。本句主语是Tony,是史密斯先生的儿子,应该使用his指代。而her指代女性。故her改为his。6.考查副词。句意:然而,半年以后他告诉父亲他厌倦了弹钢琴。根据上下文语境可知此处为转折关系,由逗号隔开,故应用副词
90、however表示转折。故Therefore改为However。7.考查形容词。句意同上。结合句意表示“某人厌倦”可知短语为sb. be tired of,tiring 表示“累人的”,用于修饰物。故tiring改为tired。8.考查介词。句意:喜欢听音乐是一回事情,演奏好音乐是另外一回事情。结合句意表示“喜欢”可知短语为be fond of。故fond后面加of。9.考查副词。句意同上。此处修饰动词perform应用副词well,作状语。故good改为well。10.考查状语从句。句意:如果你不多加练习,就永远弹不好钢琴。even if表示“即使,尽管”,引导让步状语从句,根据句意可知此处
91、为条件状语从句,表示“如果”应用if。故去掉even。第二节 书面表达(满分25分)52. 最近你校开展了中学生如何处理人际关系的讨论。假如你是小组长,请写一篇你们小组的讨论总结,发表在英语校报上:【写作内容】1.做好自己;2.尊重他人;3.学会沟通;4. 注意:1.字数:100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯;3.开头和结尾已为你写好,不计入总字数。Recently, we held a heated discussion about how to live harmoniously in the school. Here are the opinions of our group.
92、_We hope all of us can enjoy our school life.Li Hua【答案】 Recently we held a heated discussion about how to live harmoniously in the school. Here are the opinions of our group.First of all, as middle school students, we should be kind and friendly to others, always ready to give a helping hand to thos
93、e in need. Besides, we must behave ourselves, obeying both class and school rules and doing what we can for the class. Also, it matters a great deal to be honest and trustworthy in our daily life. Secondly, we should respect the old and love the young, especially showing concern for our parents and
94、our teachers by understanding them and following their instructions. Last but not least, we should learn to communicate with others. Try to be considerate and put ourselves in others shoes, especially when frictions come about.We hope all of us can enjoy our school life.Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达是提纲类作文。要求
95、就“如何处理人际关系”写篇文章发表在英语校报上。【详解】根据提示信息,最近你校开展了中学生如何处理人际关系的讨论。假如你是小组长,你要写一篇你们小组的讨论总结,发表在英语校报上。1.提示中是要求你以“如何处理人际关系”为话题写一篇短文,一定要注意文章应主要使用一般现在时;2.重要短语:behave ourselves守规矩;communicate with交流;respect others 尊重他人。3.根据文章写作要求,文章正文可以分为三大段:第一段表达出如何做好自己;第二段谈论一下尊重他人;第三段学会沟通,也可以适当发挥再自己添加一个要点。4.注意使用高级词汇和句式,为文章增添色彩;注意使
96、用连接词、衔接词,使文章自然、流畅。亮点说明本文内容完整,语言表述流畅。文章使用了几个高分句型1. we held a heated discussion about how to live harmoniously in the school.这是一个how引导的宾语从句。2. we must behave ourselves, obeying both class and school rules and doing what we can for the class.此句是what引导的宾语从句。2. Try to be considerate and put ourselves in
97、others shoes, especially when frictions come about.此句中含有and连接的并列句和when引导的时间状语从句。此外还准确的使用了一些经典短语:be ready to do,behave oneself,a great deal,in daily life,come about等。这些句式和短语的恰当运用,不仅为文章增色,还展示了作者具有较高的语言运用能力和较高的写作水平【点睛】在写作中为了使文章显得更流畅,语言具有逻辑性,条理清晰,写作时要使用一些衔接词。过度衔接词有开篇表达(recently, at first, so far, at pre
98、sent, as we all know, up to now等)、时间顺顺序(firstly, later, then, since, after that等)、并列递进(besides, in addition, even worse, whats worse等)、列举事实(such as, that is to say, in other words等)、前因后果(because, since, due to, sothat, as a result of等)、转折过渡(but, however, while, in spite of, otherwise等)和总结概括(in short, all in all, on the whole, in ones opinion, in a word等)。本文的过渡衔接词用的就非常好,开篇使用了衔接词recently,还使用了first of all,besides,also,secondly,last but not least ,这些衔接词的使用使行文流畅,极具条理性,也是文章的提分点。