1、Unit 2Sports cultureSection AWelcome to the unit & Reading必备知识基础练.单句语法填空1.They have promised to end (race) discrimination in areas such as employment.2.She is currently the highest (rank) tennis player in the world.3.We are called on (work) hard for the future of our motherland.4.The mass media play
2、ed an important part in the last (elect) of the mayor.5.She is a very well educated girl with a lively mind and great (ambitious).6.I took a deep breath and then proceeded (tell) her the whole story.7.The girls in his class are willing to participate the dancing party to be held tomorrow evening.8.A
3、t present,we are in (compete) with four other companies for the contract.9.It has been (demonstrate) that there is a link between obesity and the rate of death.10.She has started to devote herself to (teach) rather than performing.短语填空in the hope of,die out,bring.back to life,in peace,devote oneself
4、 to,be recognized as,lead to,call on,in addition to,participate in1.And anyway he was dead.Nobody could him .2.In 1859 The Origin of Species was published and Darwin one of the most important thinkers in science.3.They set out early in the morning finding the missing boy.4.Mr Li often us to work har
5、d for the bright future of our country.5.After graduation from college,he continued to scientific research.6.In my spare time,I often social activities to improve myself.7. his work,he is also a music lover.8.Many species are likely to if we dont take action immediately.9.My children said they would
6、 leave me if I allowed them to watch TV.10.It is generally accepted that hard work will success.完成句子1.我买的玩具狗叫起来像真狗似的。The toy dog I have bought barks a real one.2.不是你而是他被要求为公司收集信息。 was asked to gather information for the company.3.如果我是最后一个离开教室的人,我总是把灯关掉。If I am the classroom,I always turn the lights
7、off.4.你最好请朋友来帮你把家具搬到楼上。You had better you carry the furniture upstairs.关键能力提升练.阅读理解A主题语境:人与社会语篇类型:说明文In the competition of Olympic weightlifting,the athletes try to lift the maximum weight they can.There are special conditions they have to meet in order to compete:body weight,height and strength.The
8、 Olympic weightlifting mainly tests the limit of explosive strength.There are not many lifters who really like Olympic weightlifting and the explanation is very simple:they are short of explosive strength.The weights used for Olympic weightlifting are added in kilograms.The order by which the athlet
9、es enter the competition is not general,but it is set depending on the event.Usually the athlete with the lowest weight begins.If he/she is not successful,he/she can try later.There is a maximum of three lifts allowed for every competition.For many years Olympic weightlifting was only for men.Howeve
10、r,now women also take part in Olympic weightlifting.It was at the beginning of the 21st century that womens competitions entered an organized professional environment.For women,Olympic weightlifting is more difficult because of their different body structure.However,strength training techniques are
11、widely and successfully used by women,too.Lots of the athletes whove ended up in Olympic weightlifting competitions have started with strength training only to improve their muscle condition and their body power.However,the demarcation line (界线) is not still very clear between power training and Oly
12、mpic weightlifting.This is how so many lifters have got into Olympic weightlifting competition,even if their purpose was different at the beginning.1.In the competition of Olympic weightlifting,athletes need to be all of the following EXCEPT .A.the right ageB.the right heightC.the right weightD.the
13、right strength2.How many more times can a lifter try if he/she fails for the first time?A.One.B.Two.C.Three.D.Four.3.Which of the following is true according to the fourth paragraph?A.Men often do better than women in weightlifting.B.Women need to use different training techniques from men.C.Men can
14、 learn the training techniques better than women.D.Women used not to be allowed to compete in Olympic weightlifting.4.For what purpose did many athletes begin to practice weightlifting?A.To take part in the Olympics.B.To get a reward in the competition.C.To strengthen their body power.D.To test the
15、limit of explosive strength.B主题语境:人与社会语篇类型:记叙文As early as 1894,the newly-formed International Olympic Committee (IOC) considered ice skating as a possibility for the first modern Olympic Games which would be held in 1896.In 1911,a member of the IOC suggested that winter sports should be staged as pa
16、rt of the 1912 Olympics in Helsinki.Some opposed the idea.At last,the IOC decided to hold Winter Olympic Games in 1916.However,World War broke out in 1914.After 1920,the national governing bodies for winter sports in several countries began talking about the possibility of a separate Winter Olympics
17、.The town of Chamonix,in the French Alps,planned to hold a winter sports festival in 1924,at the same time Paris was to host the Olympics.The Marquis de Polignac,a member of the IOC,suggested that the festival be formally recognized as the Winter Olympic Games.The IOC didnt go that far,but did agree
18、 that Chamonix could call its festival an “Olympic Winter Carnival”.The festival drew 258 athletes from 16 countries to compete in bobsledding(雪橇车比赛),figure skating,hockey,Nordic skiing and speed skating.Charles Jewtraw from the United States won the first gold medal,in the 500-meter speed skating,b
19、ut the festivals hero was Claus Thunberg from Finland.He won five medals,three of which were gold,in speed skating.Weather has often been a major story at the Winter Olympics,and so it was at Chamonix.The festival opened with rain and unseasonably warm temperature that turned snow and ice to mud.The
20、n temperature dropped as far as 25 below zero and the mud became ice.Despite the weather,more than 10,000 people showed up.At its yearly meeting in 1925,the IOC recognized the Chamonix festival as the first Winter Olympics and decided that the Winter Olympic Games would be held every four years,just
21、 like the Summer Olympics.5.Why was the first Winter Olympic Games not held in 1916?A.Because the IOC didnt agree to it.B.Because it was still under discussion.C.Because some people opposed the idea.D.Because World War broke out in 1914.6.How many years earlier was the first modern Olympic Games hel
22、d than the first Winter Olympic Games?A.16.B.24.C.28.D.29.7.What can we learn from the passage?A.The weather destroyed the first Winter Olympics.B.People from 16 countries watched the first Winter Olympics.C.Charles Jewtraw won the most medals in the first Winter Olympics.D.Finland got at least 3 go
23、ld medals in speed skating in the first Winter Olympics.8.Whats the best title for the passage?A.The Development of the OlympicsB.The Importance of Weather in the OlympicsC.The Story of the First Winter Olympic GamesD.How Did the Winter Olympics Come into Being?.七选五主题语境:人与社会语篇类型:说明文(2021湖南娄底第一中学高二上学
24、期期中考试)The Ways to Avoid Fighting with Your MomLife is a struggle,but if you have a bad relationship with your mother,you should cool your passion,because mother-children relationships are very important.1Dont give her the silent treatment.If you think that the silent treatment will always help you a
25、chieve a desirable result,then youre mistaken.2 By all means,you should take immediate action to stop this cold war.Avoid deeply rude words.If youre quarreling with your mother,you should be careful with what you say to her.3 Although youll apologize for your bad behavior,the words youve expressed a
26、nd the feeling of hate will live in her heart forever.Dont draw other family members into a conflict.Say that you have a terrible habit of drawing your brother and dad into conflict between you and your mother.4 As a result,small and unimportant mother-child fights will grow into long-lasting family
27、 conflict.Youll learn a big lesson and realize your bad temper makes your family suffer.5Lack of communication between mothers and children can create emotional obstacles and even cause frequent quarrels.When you finally find the reason,youll be able to overcome misunderstanding in communication wit
28、h your mother and bridge the generation gap in a quite short period of time.A.Refuse to get crazy.B.Improve your communication.C.You shouldnt burst into tears in front of your mother.D.Sure,your mom will refuse to communicate with you as well.E.Here are some ways that will help you avoid fighting wi
29、th your mother.F.You want them to support you and help you find a beneficial solution for each other.G.Sometimes your words can be either a perfect pain reliever or a terrible sharp sword.参考答案Section AWelcome to the unit & Reading.1.racial2.ranked3.to work4.election5.ambition6.to tell7.inpetition9.d
30、emonstrated10.teaching.1.bring;back to life2.was recognized as3.in the hope of4.calls on5.devote himself to6.participate in7.In addition to8.die out9.in peace10.lead to.1.as if/though it were2.It was not you but he that3.the last person to leave4.call on your friends to help.【语篇解读】这是一篇说明文。文章讲述了有关奥运会
31、举重项目的一些知识。1.A细节理解题。根据第一段中“There are special conditions they have to meet in order to compete:body weight,height and strength.”可知,参加奥运会举重项目的运动员们必须努力训练以符合三个条件:体重、身高和力量。故选A项。2.B细节理解题。根据第三段中“There is a maximum of three lifts allowed for every competition.”可知,一个举重运动员至多可以试三次,如果第一次失败了,还可以试两次。故选B项。3.D细节理解题。
32、根据第四段中“For many years Olympic weightlifting was only for men.”可知,妇女过去不能参加奥运会举重项目。故选D项。4.C细节理解题。根据最后一段中“Lots of the athletes whove ended up in Olympic weightlifting competitions have started with strength training only to improve their muscle condition and their body power.”可知,很多举重运动员练习举重的初衷是改善肌肉状况,增
33、强身体力量。故选C项。【语篇解读】这是一篇记叙文。文章简单介绍了冬季奥运会的由来。5.D细节理解题。根据第二段中的“However,World War broke out in 1914.”可知,是第一次世界大战打断了冬奥会的进程。故选D项。6.C推理判断题。根据第一段中的“for the first modern Olympic Games which would be held in 1896”可知,第一届现代奥运会是1896年召开;根据第三段和最后一段可知,第一届冬奥会是1924年召开。通过计算可知1924-1896=28。故选C项。7.D推理判断题。根据第四段中的“.Claus Thu
34、nberg from Finland.He won five medals,three of which were gold,in speed skating.”可知,芬兰的Claus Thunberg在速度滑冰项目中得到了3枚金牌,由此可推断芬兰至少在速度滑冰项目中得到了3枚金牌。故选D项。8.D主旨大意题。阅读全文可知,本文讲述的是冬季奥运会发展形成的整个过程,所以D项概括了文章的主题。故选D项。.【语篇解读】本文是一篇说明文。文章介绍了四种避免与你的母亲发生争执的方法。1.E根据文章第一段第一句“Life is a struggle,but if you have a bad relat
35、ionship with your mother,you should cool your passion,because mother-children relationships are very important.”可知,生活是一场斗争,但是如果你和母亲的关系不好,你应该冷静下来,因为母子关系非常重要。E项“这儿就有一些方法将帮助你避免与你的母亲发生争执。”承上启下。some ways呼应下文的各个小标题。故选E项。2.D根据文章第二段第一句“If you think that the silent treatment will always help you achieve a de
36、sirable result,then youre mistaken.”,再结合后文“By all means,you should take immediate action to stop this cold war.”可知,设空处指出冷战的缺点。D项“当然,你的母亲也会拒绝与你交流。”符合文意。故选D项。3.G根据文章第三段中“Although youll apologize for your bad behavior,the words youve expressed and the feeling of hate will live in her heart forever.” 可知
37、,吵架时说的粗鲁的话会使亲人受到伤害。与G项“有时候你的话可能是很好的疼痛缓解器或者是可怕的武器。”逻辑一致,a terrible sharp sword呼应“the words youve expressed and the feeling of hate will live in her heart forever”。故选G项。4.F第四段第一句“Say that you have a terrible habit of drawing your brother and dad into conflict between you and your mother.”与F项“你想让他们支持和帮助你找到有利双方的解决办法。”语义衔接,且F项中“them”指代的是上文的“brother and dad”,符合文意。故选F项。5.B根据文章第五段第一句“Lack of communication between mothers and children can create emotional obstacles and even cause frequent quarrels.”可知,B项“增强你们之间的沟通”对本段的概括最为准确,且B项中的“communication”与下文communication呼应。故选B项。