收藏 分享(赏)

2019版二轮复习英语练酷版练习:专题一 习题讲评 课五 WORD版含解析.doc

上传人:a**** 文档编号:439646 上传时间:2025-12-02 格式:DOC 页数:12 大小:442KB
下载 相关 举报
2019版二轮复习英语练酷版练习:专题一 习题讲评 课五 WORD版含解析.doc_第1页
第1页 / 共12页
2019版二轮复习英语练酷版练习:专题一 习题讲评 课五 WORD版含解析.doc_第2页
第2页 / 共12页
2019版二轮复习英语练酷版练习:专题一 习题讲评 课五 WORD版含解析.doc_第3页
第3页 / 共12页
2019版二轮复习英语练酷版练习:专题一 习题讲评 课五 WORD版含解析.doc_第4页
第4页 / 共12页
2019版二轮复习英语练酷版练习:专题一 习题讲评 课五 WORD版含解析.doc_第5页
第5页 / 共12页
2019版二轮复习英语练酷版练习:专题一 习题讲评 课五 WORD版含解析.doc_第6页
第6页 / 共12页
2019版二轮复习英语练酷版练习:专题一 习题讲评 课五 WORD版含解析.doc_第7页
第7页 / 共12页
2019版二轮复习英语练酷版练习:专题一 习题讲评 课五 WORD版含解析.doc_第8页
第8页 / 共12页
2019版二轮复习英语练酷版练习:专题一 习题讲评 课五 WORD版含解析.doc_第9页
第9页 / 共12页
2019版二轮复习英语练酷版练习:专题一 习题讲评 课五 WORD版含解析.doc_第10页
第10页 / 共12页
2019版二轮复习英语练酷版练习:专题一 习题讲评 课五 WORD版含解析.doc_第11页
第11页 / 共12页
2019版二轮复习英语练酷版练习:专题一 习题讲评 课五 WORD版含解析.doc_第12页
第12页 / 共12页
亲,该文档总共12页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、 主旨大意题增分点(一)文章大意典例(2018全国卷阅读C节选)Languages have been coming and going for thousands of years, but in recent times there has been less coming and a lot more going. When the world was still populated by huntergatherers, small, tightly knit (联系) groups developed their own patterns of speech independent

2、of each other. Some language experts believe that 10,000 years ago, when the world had just five to ten million people, they spoke perhaps 12,000 languages between them.Soon afterwards, many of those people started settling down to become farmers, and their languages too became more settled and fewe

3、r in number. In recent centuries, trade, industrialisation, the development of the nationstate and the spread of universal compulsory education, especially globalisation and better communications in the past few decades, all have caused many languages to disappear, and dominant languages such as Eng

4、lish, Spanish and Chinese are increasingly taking over.At present, the world has about 6,800 languages.The distribution of these languages is hugely uneven.The general rule is that mild zones have relatively few languages, often spoken by many people, while hot, wet zones have lots, often spoken by

5、small numbers.Europe has only around 200 languages; the Americas about 1,000; Africa 2,400; and Asia and the Pacific perhaps 3,200, of which Papua New Guinea alone accounts for well over 800.The median number (中位数) of speakers is a mere 6,000, which means that half the worlds languages are spoken by

6、 fewer people than that.Already well over 400 of the total of 6,800 languages are close to extinction (消亡), with only a few elderly speakers left.Pick, at random, Busuu in Cameroon (eight remaining speakers), Chiapaneco in Mexico (150), Lipan Apache in the United States (two or three) or Wadjigu in

7、Australia (one, with a questionmark): none of these seems to have much chance of survival. 31.What is the main idea of the text?ANew languages will be created.BPeoples lifestyles are reflected in languages.CHuman development results in fewer languages.DGeography determines language evolution.解析选C第一段

8、说明语言已有几千年的历史,但有一些语言正在消失;第二段说明随着人类社会的发展,语言变得更少;第三段说明语言的分布是不均匀的;第四段介绍了超过400种语言正面临消亡的威胁。整篇文章主要说明的是由于人类社会的发展导致了语言变得越来越少。故选C。干扰项分析A项颠倒是非,文章介绍的是语言的减少而不是新语言的创造。B、D两项无中生有,文中没有提到人们的生活方式会反映到语言上,也没有提到地理决定语言的发展。增分技巧1快速确定文章大意(1)归纳要点抓大意。适用于没有明显的主题句的文章或段落。(2)从段落中抓大意。适用于主题句位于文章或段落中间类型的文章。(3)读首句抓大意。适用于主题句出现在开头的文章,如说

9、明文、议论文、科技文献和新闻报道。(4)读尾句抓大意。适用于主题句出现在段尾/篇尾的文章,是最常见的归纳法写作方式。2找主题句的5个小窍门(1)段落中出现表示转折的词语(如however, but, in fact, on the contrary, in contrast等)时,其后的句子很可能是主题句。(2)首段出现疑问句时,对该问题的回答很可能就是主题句。(3)作者有意识地反复强调的观点,通常是主旨;反复出现的词语,一般为体现文章主旨的关键词(主旨句常包含关键词)。(4)首段出现具体例子或假设时,例子或假设后面的内容可能是主题句。(5)表示总结或结论词语常有therefore, thus

10、, in short, conclude, conclusion等。3解题原则文章大意题难度较大,属于区分度很高的选拔性题目。注意无论此类题目出现在什么位置都要作为最后一道题来做,因为只有通读全文后才能更好地把握文章主题,并且文章中其他题目的解答也会有助于对整篇文章主旨的理解。训练目标(一) 对点练攻克失分短板A(2018全国卷阅读B节选)Cities usually have a good reason for being where they are, like a nearby port or river.People settle in these places because the

11、y are easy to get to and naturally suited to communications and trade.New York City, for example, is near a large harbour at the mouth of the Hudson River.Over 300 years its population grew gradually from 800 people to 8 million.But not all cities develop slowly over a long period of time.Boom towns

12、 grow from nothing almost overnight.In 1896, Dawson, Canada, was unmapped wilderness (荒野)But gold was discovered there in 1897, and two years later, it was one of the largest cities in the West, with a population of 30,000.Dawson did not have any of the natural conveniences of cities like London or

13、Paris.People went there for gold.They travelled over snowcovered mountains and sailed hundreds of miles up icy rivers.The path to Dawson was covered with thirty feet of wet snow that could fall without warning.An avalanche (雪崩) once closed the path, killing 63 people.For many who made it to Dawson,

14、however, the rewards were worth the difficult trip.Of the first 20,000 people who dug for gold, 4,000 got rich.About 100 of these stayed rich men for the rest of their lives.But no matter how rich they were, Dawson was never comfortable.Necessities like food and wood were very expensive.But soon, th

15、e gold that Dawson depended on had all been found.The city was crowded with disappointed people with no interest in settling down, and when they heard there were new gold discoveries in Alaska, they left Dawson City as quickly as they had come.Today, people still come and go to see where the Canadia

16、n gold rush happened.Tourism is now the chief industry of Dawson City its present population is 762.27What is the text mainly about?AThe rise and fall of a city.BThe gold rush in Canada.CJourneys into the wilderness.DTourism in Dawson.解析:选A第一段简要介绍了决定城市发展的因素,引出道森这一城市的兴起;第二段介绍了该城市兴起的原因;第三段介绍该城市的衰落及现在的

17、状况,所以全文是围绕道森这个城市的发展兴衰展开的。故A项正确。B(2017全国卷阅读C节选)After years of heated debate, gray wolves were reintroduced to Yellowstone National Park.Fourteen wolves were caught in Canada and transported to the park.By last year, the Yellowstone wolf population had grown to more than 170 wolves.Gray wolves once we

18、re seen here and there in the Yellowstone area and much of the continental United States, but they were gradually displaced by human development.By the 1920s, wolves had practically disappeared from the Yellowstone area.They went farther north into the deep forests of Canada, where there were fewer

19、humans around.The disappearance of the wolves had many unexpected results.Deer and elk populations major food sources (来源) for the wolf grew rapidly.These animals consumed large amounts of vegetation (植被), which reduced plant diversity in the park.In the absence of wolves, coyote populations also gr

20、ew quickly.The coyotes killed a large percentage of the parks red foxes, and completely drove away the parks beavers.As early as 1966, biologists asked the government to consider reintroducing wolves to Yellowstone Park.They hoped that wolves would be able to control the elk and coyote problems.Many

21、 farmers opposed the plan because they feared that wolves would kill their farm animals or pets.The government spent nearly 30 years coming up with a plan to reintroduce the wolves.The US.Fish and Wildlife Service carefully monitors and manages the wolf packs in Yellowstone.Today, the debate continu

22、es over how well the gray wolf is fitting in at Yellowstone.Elk, deer, and coyote populations are down, while beavers and red foxes have made a comeback.The Yellowstone wolf project has been a valuable experiment to help biologists decide whether to reintroduce wolves to other parts of the country a

23、s well.28What is the text mainly about?AWildlife research in the United States.BPlant diversity in the Yellowstone area.CThe conflict between farmers and gray wolves.DThe reintroduction of wolves to Yellowstone Park.解析:选D本文第一段点明在争议了几年之后,灰狼被重新引入黄石国家公园;第二、三段叙述灰狼曾经随处可见,可后来由于人类的发展,该种群被渐渐驱离这里并引发了一系列生态问题;

24、第四、五段叙述生物学家建议重新引入灰狼,以及重新引入灰狼后的效果。由此归纳文章大意为:黄石国家公园里灰狼的消失导致了一系列生态问题,生物学家最终决定将灰狼重新引入黄石国家公园,从而改善了公园里的生态环境。故选D。C(2017浙江高考阅读A节选)Benjamin West, the father of American painting, showed his talent for art when he was only six years of age.But he did not know about brushes before a visitor told him he needed

25、one.In those days, a brush was made from camels hair.There were no camels nearby.Benjamin decided that cat hair would work instead.He cut some fur from the family cat to make a brush.In 1747, when Benjamin was nine years old, Mr.Pennington returned for another visit.He was amazed at what Benjamin ha

26、d done with his gift.He asked Benjamins parents if he might take the boy back to Philadelphia for a visit.In the city, Mr.Pennington gave Benjamin materials for creating oil paintings.The boy began a landscape (风景) painting.William Williams, a wellknown painter, came to see him work.Williams was imp

27、ressed with Benjamin and gave him two classic books on painting to take home.The books were long and dull.Benjamin could read only a little, having been a poor student.But he later said, “Those two books were my companions by day, and under my pillow at night.” While it is likely that he understood

28、very little of the books, they were his introduction to classical paintings.The nineyearold boy decided then that he would be an artist.21What is the text mainly about?ABenjamins visit to Philadelphia.BWilliams influence on Benjamin.CThe beginning of Benjamins life as an artist.DThe friendship betwe

29、en Benjamin and Pennington.解析:选C根据第一段第一句“Benjamin West, the father of American painting, showed his talent for art when he was only six years of age.”以及选文第二段第一句“In 1747, when Benjamin was nine years old”和最后一段,并结合全文可知,本文主要讲述了艺术家本杰明韦斯特少年时代的艺术启蒙。训练目标(二) 综合练提高解题速度(加的题目为文章大意题)AThe loud continuous noise o

30、f the cars or the sound of a plane can force its way into the deepest forest, yet its not only humans that are bothered by the noise.Bioacoustician Bernie Krause has been studying the effect of noise pollution on wildlife, and has come across some interesting behavior, especially among animals that

31、communicate by vocalization (发声), like humans.Birds use sound to communicate, but in noisy places, these animals have to shout over the natural noise to be heard.Krause mentions a study of nightingales to clarify what he means.The birds responded to traffic noise by singing louder and louder until t

32、hey actually went beyond noise pollution standards in the city.To belt out their songs, they increased their lung pressure fivefold, but scientists state that this is not dangerous for the birds themselves.Studies show that sudden noise can cause certain birds to leave their nests, exposing the youn

33、g to their enemies.One study also showed that songbirds that nested closer to busy motorways were much less productive than those that nested farther away.Mammals (哺乳动物) too are affected.A recent study showed that nursing caribou respond to plane noise by not producing enough milk to feed their youn

34、g.In some cases noise pollution can actually help some animals while harming others.Toads and frogs are known to vocalize in synchrony so that no predator can zero in on them.Krause found that when planes flew overhead and masked the toads songs, they lost their synchronicity, and it took them 45 mi

35、nutes to get it back again.That gave Great Horned Owls and coyotes plenty of time to find individual toads by sound.According to Krause, “Not only will noise pollution bother wildlife, but it wont help our lives either.”语篇解读:本文是一篇说明文。噪声污染不仅困扰着人类,也对野生动物产生巨大的影响。1How did nightingales react to traffic n

36、oise?ABy synchronizing their singing.BBy producing louder sounds.CBy harming themselves.DBy leaving their nests.解析:选B细节理解题。根据第三段中的“The birds responded to traffic noise by singing louder and louder until they actually went beyond noise pollution standards in the city.”可知,夜莺面对交通噪声会用更高的声调来唱歌。2How do yo

37、ung caribou suffer from aircraft noise?AThey receive less food.BThey cant sleep at night.CThey are often displaced.DThey cant hear their mothers.解析:选A细节理解题。第四段的末尾提到caribou,由文中的描述“nursing caribou respond to plane noise by not producing enough milk to feed their young”可知,在有飞机噪声的情况下,哺乳期的母驯鹿不会生产足够的奶水来喂养

38、它们的幼崽,因此驯鹿幼崽得到较少的食物。3What would happen if toads and frogs failed to sing in union?AThey might become defenceless.BThey would stop communicating.CThey would soon regain their rhythm.DThey might be unable to hunt in groups.解析:选A推理判断题。根据倒数第二段中的“it took them 45 minutes to .by sound”可知,蟾蜍和青蛙齐声和鸣,这样掠食者便难以

39、找到目标;当飞机从上空飞过,蟾蜍的声音被噪声所影响,它们与青蛙的声音便会失去同步性,而它们需要45分钟时间才能再次找到声音的协调性,这就给了大角猫头鹰和郊狼足够的时间来捕食蟾蜍,因而使它们失去防御。4.What is the text mainly about?AAnimals reaction to noises.BThe causes of noise pollution.CThe effects of noise pollution on wildlife.DThe ways animals communicate with each other.解析:选C主旨大意题。根据第一段最后一句

40、和第二段第一句可知,受噪声困扰的不仅仅是人类,野生动物也深受其扰。接下来,第三、四、五段通过研究进一步证明了噪声污染对野生动物产生的影响。由此可知,C选项恰到好处地概括了文章主旨。BWhen it comes to human behaviour, the brain is shown to have two different approaches to thinking. A common thought process is the automatic and fast approach which helps us to react quickly in dangerous situa

41、tions. This is known as System 1 and dates back to the times of our prehistoric ancestors, who lived with a natural awareness of the dangers around them bad weather and threatening animals. Nowadays, we still have the ability to react so rapidly and naturally to situations that it can feel like your

42、e not thinking at all. Have you ever found yourself giving in to temptation (诱惑) and unable to say “no” to buying that new jacket in the window? This is because System 1 is in control a human characteristic which the world of advertising likes to make the most of!System 2 is the opposite. Its a slow

43、 thought process that requires us to pay attention and concentrate, for example, when doing a complex mathematical sum. This way of thinking helps us to make sensible longterm decisions. The problem is that System 2 often starts to feel boring and so System 1 takes over. How often have you put down

44、your homework or put off doing important jobs to go on Facebook or watch a TV soap?We like to think that we go through life mainly using System 2. As individuals, we are in control, always taking sensible and logical decisions. System 1 type thoughts are reserved for special occasions when we can af

45、ford to relax a little on holiday perhaps. However, the former plays more of a secondary role in our lives, with the latter taking the main stage.Sometimes its System 1 that makes the right decision but System 2 that gets it wrong. For example, professional sports teams put a lot of effort into a ga

46、me plan but often its the unconscious human wish to do something differently that leads to a spectacular goal. This can also lead to the common mistaken idea that your successful decisions demonstrate your skill and talent, when in fact they were just luck.语篇解读:本文是一篇议论文。文章探讨了人的两种思维在生活中的作用。5According

47、 to the text, modern advertising succeeds by .Aexciting our natural desiresBtaking advantage of our fearsCcausing us to react in a safe wayDstudying the prehistoric human mind解析:选A推理判断题。由第一段中的“giving in to temptation (诱惑)”及“a human characteristic”等可推知,商家正是利用激发人类天生的欲望来做广告的。6What is System 2 good for?

48、AComing up with creative ideas.BConcentrating for long periods.CPerforming difficult mental tasks.DDoing several tasks at the same time.解析:选C推理判断题。由第二段中的“doing a complex mathematical sum”可推知,System 2思维模式有利于人类做复杂的脑力工作。7What does “This” in the last paragraph refer to?AAn unexpected sports win.BA sudde

49、n change of action.CAn unconscious mistake.DA mature plan.解析:选A代词指代题。This指代的是前文提到的精彩的进球,也就是临时的人为决定带来的意外胜利。8.Whats the text mainly about?AHow to make sensible decisions.BWhat controls our mind.CTwo systems of thought.DHuman characteristics.解析:选C主旨大意题。全文用对比的手法介绍了人类的两种思维模式各自的作用、优劣及相互关系,故选C项。CEvery year

50、 on February 2, crowds gather in Punxsutawney, Pennsylvania, to watch a groundhog (土拨鼠) named Phil.You know the game if he sees his shadow, bad news: There will be six more weeks of winter.But if he doesnt see a shadow, spring is very near.In reality, the groundhog doesnt have a great record; hes ma

51、de the right forecast just 39 percent of the time.So how did the strange tradition of Groundhog Day get its start?The roots of Groundhog Day arent as random as they might seem.The beginning of February marks the halfway point between the shortest day and when night and day are about the same length.

52、At the beginning, people would celebrate February 1 or 2 with a festival of light to mark the start of spring.Legend (传说) has it that if the female god Cailleach wanted a long winter, shed make the day bright so shed have sunlight to gather more firewood.But on a dark day shed stay in because spring

53、 was on its way.Then medieval Christians (中世纪的基督教徒) adapted the festival and handed out candles.Their feast day falls 40 days after Christmas.If Candlemas is bright and fine, winter will last.If Candlemas brings clouds and rain, winter will not come again.Eventually, Europeans started using animals

54、shadows on Candlemas to predict the weather.Germans, whose tradition said a badger (獾) would walk out of its hole if there was snow but get back inside if the sun was out, brought the custom to the US.Pennsylvanian people made a change and replaced badgers with groundhogs.In 1887, watching for Punxs

55、utawney Phil became an official event.Since then, other cities have started depending on their own groundhogs.Whichever predictor you trust, cross your fingers for a speedy, shadowfree spring.语篇解读:本文是一篇说明文。2月2日是美国宾夕法尼亚州传统的“土拨鼠节”,那么这个可爱的节日是怎么来的呢?9Why cant Punxsutawney Phil predict the weather accurat

56、ely?APeople often disturb Phil.BPhil often makes mistakes.CThe weather there changes a lot.DThe tradition lacks scientific basis.解析:选D推理判断题。根据第二段中的“Legend (传说) has it that if .But on a dark day shed stay in because spring was on its way.”可知,这一习俗源自古老的神话传说,缺乏科学依据,因此不能准确地预测天气。10What does Candlemas refe

57、r to?AA female god.BThe beginning of spring.CA festival after Christmas.DThe shortest day of the year.解析:选C细节理解题。根据第二段中的“Then medieval Christians (中世纪的基督教徒) adapted the festival and handed out candles.Their feast day .If Candlemas brings clouds and rain, winter will not come again.”可知,Candlemas (圣烛节

58、)指的就是前文中所说的feast day,是一个圣诞节之后的节日。11What would people expect on Groundhog Day?AClear warm weather.BPhil seeing his shadow.CPhil returning to his hole.DThe sky covered with clouds.解析:选D细节理解题。根据第一段中的“if he sees his shadow, bad news: There will be six more weeks of winter”,第二段的“If Candlemas is bright an

59、d fine, winter will last.If Candlemas brings clouds and rain, winter will not come again.”以及最后的一段的“Germans, whose tradition said .the sun was out, brought the custom to the US.”概括可知,人们通常认为这一天如果是阴天,土拨鼠看不到自己的影子的话,说明春天马上就要来了。因此人们盼望这一天阴云密布。12.Whats the main idea of the text?AHow to predict the weather.B

60、The origin of Groundhog Day.CHow Candlemas came about.DUnknown things about groundhogs.解析:选B主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了“土拨鼠节”的起源。D(2018福建质量检测)If you thought pilots dimmed (使变昏暗) the lights before takeoff to give you some shuteye, think again.Believe it or not, the dim lighting could actually help save your

61、 life in case of a plane emergency.The dimmed lights before taking off from the runway and landing are a flight precaution used to help passengers eyes adjust quicker during an emergency escape.“Going from a brightly lit environment to one thats completely dark would require some time for our eyes t

62、o focus and see the escape slide,” Alice Theriault, service director for Air Canada wrote in a press statement.“Since we need to have all the seconds on our side in the event of an emergency, dimming the lights is one of many steps we take to ensure the safety of our customers.”The phenomenon that y

63、our eyes see those strange speckles (小斑点) as your sight adjusts to a dark place after being in a light place is called dark adaptation.It normally takes our eyes about 20 to 30 minutes to see best in a dark room.The brighter the lights, the longer it takes for our eyes to adjust, which is why dimmin

64、g the plane lights could shorten your “dark adaptation” time since you havent been sitting under fluorescent bulbs (荧光灯) all flight.Not only does dimming lights add valuable time to the escape process, it also reduces the tension on your eyes if you need to look outside, or see the emergency lightin

65、g along the passage.“It helps keep you in the right direction.” Patrick Smith, an airline pilot and author of Cockpit Confidential told The Telegraph. “It also makes it easier for flight attendants to assess any outside risks, such as fire or debris, which might affect an escape.” So next time a pil

66、ot dims the lights, just know its for your safety, even though it creates a gentle atmosphere for your takeoff into the sky.语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了飞行员在飞机起飞和降落之前把机舱内的灯光调暗的原因。13The lights are turned down before takeoff to help passengers .Atake a short breakBescape in time from an emergencyCcreate a war

67、m atmosphereDadapt their eyes to the bright environment解析:选B细节理解题。根据第二段第一句可知,在飞机起飞和降落前把(机舱内的)灯光调暗是一种飞行预防措施,用于帮助乘客在紧急逃生时使眼睛更快速地适应周围的环境。故选B。14What is one of the roles of shortening “dark adaptation” time?ASlowing down the landing.BAdjusting the plane lights.CKeeping passengers calm.DHelping the crew j

68、udge outside risks.解析:选D细节理解题。根据最后一段中的“It also makes it easier for flight attendants to assess any outside risks, such as fire or debris, which might affect an escape.”可知,它也使乘务员更容易评估任何外部风险,如火灾或碎片,这些可能会影响逃生。故选D。15What does the underlined word “It” in the last paragraph refer to?ADimming lights.BThe e

69、scape process.CReducing tension. DThe passage.解析:选A代词指代题。在最后一段第一句“Not only does dimming lights add valuable time to the escape process, it also reduces the tension .passage.”中,dimming lights为句子的主语;又因it用于指代上文出现过的同一个事物,故此处“it”指代前一句中的“dimming lights”。故选A。16.What is the text mainly about?AA tip of air travel.BAn emergency event on a plane.CA warning message on a plane.DAn explanation of an airline safety measure.解析:选D主旨大意题。通读全文可知,文章介绍了飞行员在飞机起飞和降落前会把机舱内的灯光调暗的原因;再根据第二段最后一句中的“dimming the lights is one of many steps we take to ensure the safety of our customers”可知,文章主要介绍了一项航空安全措施。故选D。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1