1、Unit 4 课时跟踪检测(一)Warming Up & Reading Pre-reading阅读理解AFor Chinese students nowadays, no matter what kinds of schools theyre going to, they have to face the problem of learning English. All examinations they want to pass require them to pass English.Examinations for entering further education, studyin
2、g abroad and even graduating from college require scores in English examinations. English has become the most popular course in tutorial classes (补习班) and even in the selfstudy classroom.When nearly all students attention is focused on English, looking at the situation of our mother language, even C
3、hinese linguists (语言学家) get confused about its use. Not only have many new words and phrases which are very popular on the Internet started to fill in every corner of the society, but common use of Chinese is full of mistakes and misunderstandings.Under such an urgent situation for the Chinese langu
4、age, its time for every Chinese person to start protecting our mother tongue.Chinese has more speakers than any other world language and is also one of the oldest languages in history. Around the world, many countries have started learning Chinese and Chinese has become one of the most important for
5、eign languages in some foreign countries.Besides, there are 282 Confucius institutions (机构) in 88 countries and regions around the world that are teaching Chinese. The number of people learning Chinese is about 50 million outside China.To those foreigners that are so crazy about the Chinese language
6、, what kind of attitude should the Chinese have? Honestly speaking, learning English itself shouldnt be criticized, and we need to learn English to communicate with the world to show our culture and society. However, it doesnt make any sense that the importance of Chinese is replaced by a foreign la
7、nguage in a natives mind. Its really time to protect our Chinese language! Are you ready?语篇解读:如今,世界上许多国家的人开始学习汉语。但是,随着网络等科技的发展,人们所使用的汉语中出现的语病逐渐增多,这使很多语言学家感到焦虑。1Why do some Chinese linguists get confused about the use of Chinese?AThere are many words in Chinese.BGreat changes have taken place in Chin
8、ese.CThey couldnt accept a larger vocabulary.DThere are too many mistakes and misunderstandings.解析:选D细节理解题。根据第三段最后一句可知,现在人们常用的汉语中存在很多错误和误解,这是使语言学家困惑的原因之一。2The author describes the situation of English in China so as to _.Aexplain how popular English isBprove the importance of EnglishCremind us to ca
9、re about the situation of ChineseDencourage us to use Chinese rather than English解析:选C推理判断题。根据第四段可推知,提及国内英语学习情况是为了提醒我们在学习外语的同时,也不要忽视了本国语言。3What is the main idea of the text?AIts time to protect the Chinese language.BLanguage study is a problem of the world.CChinese is becoming more important than En
10、glish.DIts unnecessary for Chinese people to learn English.解析:选A主旨大意题。根据文章的结构及内容可知,本文循序渐进地阐述了汉语目前面临的困境,进而在结尾提出“Its really time to protect our Chinese language!”,而这正是本文的主旨所在。BFacial expressions carry meaning that is determined by situations and relationships. For example, in American culture (文化) the
11、 smile is in general an expression of pleasure. Yet it also has other uses. A womans smile at a police officer does not carry the same meaning as the smile she gives to a young child. A smile may show love or politeness. It can also hide true feelings. It often causes confusion (困惑) across cultures.
12、 For example, many people in Russia consider smiling at strangers in public to be unusual and even improper. Yet many Americans smile freely at strangers in public places (although this is less common in big cities). Some Russians believe that Americans smile in the wrong places; some Americans beli
13、eve that Russians dont smile enough. In Southeast Asian cultures, a smile is frequently used to cover painful feelings. Vietnamese people may tell a sad story but end the story with a smile.Our faces show emotions (情感), but we should not attempt to “read” people from another culture as we would “rea
14、d” someone from our own culture. The fact that members of one culture do not express their emotions as openly as do members of another does not mean that they do not experience emotions. Rather, there are cultural differences in the amount of facial expressiveness permitted. For example, in public a
15、nd in formal situations many Japanese do not show their emotions as freely as Americans do. When with friends, Japanese and Americans seem to show their emotions similarly.It is difficult to generalize about Americans and facial expressiveness because of personal and cultural differences in the Unit
16、ed States. People from certain cultural backgrounds in the United States seem to be more facially expressive than others. The key is to try not to judge people whose ways of showing emotion are different. If we judge according to our own cultural habits, we may make the mistake of “reading” the othe
17、r person incorrectly.语篇解读:面部表情中蕴涵着丰富的情感,要想读懂别人的面部表情,你就必须了解他们的文化背景。4What does the smile usually mean in the US.?ALove.BPoliteness.CJoy. DThankfulness.解析:选C细节理解题。根据第一段第二句中的内容可知,在美国,微笑通常意味着“快乐”。5The author mentions the smile of the Vietnamese to prove that a smile can _.Ashow friendliness to strangersB
18、be used to hide true feelingsCbe used in the wrong placesDshow personal habits解析:选B细节理解题。根据第一段最后两句的内容可知,作者提到的越南人的微笑是为了证明微笑可以被用来掩饰真实的情感。6What should we do before attempting to “read” people?ALearn about their relations with others.BUnderstand their cultural backgrounds.CFind out about their past expe
19、rience.DFigure out what they will do next.解析:选B推理判断题。结合全文内容尤其是第二段可推知,在试图“读懂”他人之前,应该先了解他们的文化背景。7What would be the best title for the test?ACultural DifferencesBSmiles and RelationshipsCFacial ExpressivenessDHabits and Emotions解析:选C标题归纳题。文章第一段第一句直接切入本文的话题“面部表情”,再结合全文内容可知,C项作为本文标题最合适。CIn his bestsellin
20、g book, The Power of Positive Thinking, Norman Vincent Peale wrote he believed ordinary people could become remarkable when they started thinking they could do things, and when they believed in themselves.If you look back on history, youll see many examples of ordinary people who have achieved unusu
21、al results. Many of the bestknown people, who have left their marks in the pages of history, failed many times on their climb up the ladder. These people had something in common. They had selfconfidence as well as perseverance (坚毅) in achieving their goals. Most successful people have a “can do” att
22、itude. While failure is always possible, they face failure bravely and approach life with positive attitudes.Above all, you must have a goal clearly in mind. Its like the parents asking their children what they want to be when they grow up. You, and only you, can decide where you want to go on your
23、travel through life. But you cant sit on the top of a hill and think pleasant thoughts all day. You have to come down to the real world and set your goals. You must have a plan of action, and follow it. In other words, “plan your work and work your plan”. While things come up to delay (耽误) you at ti
24、mes, you mustnt give up your goals. You must be organized and have a system in place to meet your goals.If you are fired with enthusiastic (满腔热情的) ideas and allow them to dominate your thoughts, you will find that new horizons will open. As long as your enthusiasm lasts, so will new opportunities. D
25、ont wait for the world to beat a path to your door it wont. Remember, failure is just a stepping stone on your road to success, and if you exercise positive thinking, youll reach your goal.语篇解读:本文是议论文。作者说历史上的许多伟人的共同点就是相信自己、坚忍不拔。我们要想成功就得相信自己。8All the remarkable people in history succeeded because the
26、y _.Aserved people heart and soulBfailed many times in their struggleCleft their marks in the pages of historyDbelieved in themselves and kept trying解析:选D细节理解题。根据第二段的“They had selfconfidence as well as perseverance in achieving their goals”可知这些历史上的伟人之所以成功是因为他们相信自己,而且坚韧不拔。9To reach our goals, we are
27、advised to _.Astay on the top of a hillBthink positive thoughts all dayCwork in an orderly and organized wayDrely on the plan and act without delay解析:选C推理判断题。根据第三段的“You must be organized and have a system in place to meet your goals”可知作者建议我们要有条理地工作。10What can be the best title for the passage?AThe power of perseveranceBFailure is the mother of successCPositive thinking leads to successDThe importance of setting goals解析:选C标题归纳题。第一段是主旨段。根据第一段的“. when they started thinking they could do things”以及最后一段的“ . if you exercise positive thinking .”可确定本文标题应为C项。