1、昆明市2014高考英语(阅读理解)一轮训练题(2)及答案It is easy for us to tell our friends from our enemies. But can other animals do the same? Elephants can! They can use their sense of vision and smell to tell the difference between people who pose a threat and those who do not.In Kenya, researchers found that elephants r
2、eact differently to clothing worn by men of the Maasai and Kamba ethnic groups. Young Maasai men spear animals and thus pose a threat to elephants; Kamba men are mainly farmers and are not a danger to elephants.In an experiment conducted by animal scientists, elephants were first presented with clea
3、n clothing or clothing that had been worn for five days by either a Maasai or a Kamba man. When the elephants detected the smell of clothing worn by a Maasai man, they moved away from the smell faster and took longer to relax than when they detected the smells of either clothing worn by Kamba men or
4、 clothing that had not been worn at all. Garment color also plays a role, though in a different way. In the same study, when the elephants saw red clothing not worn before, they reacted angrily, as red is typically worn by Maasai men. Rather than running away as they did with the smell, the elephant
5、s acted aggressively toward the red clothing.The researchers believe that the elephants emotional reactions are due to their different interpretations of the smells and the sights. Smelling a potential danger means that a threat is nearby and the best thing to do is run away and hide. Seeing a poten
6、tial threat without its smell means that risk is low. Therefore, instead of showing fear and running away, the elephants express their anger and become aggressive.6. According to the passage, which of the following statements is true about Kamba and Maasai people? A. Maasai people are a threat to el
7、ephants. B. Kamba people raise elephants for farming. C. Both Kamba and Maasai people are elephant hunters. D. Both Kamba and Maasai people traditionally wear red clothing.7. How did the elephants react to smell in the study? A. They attacked a man with the smell of new clothing. B. They needed time
8、 to relax when smelling something unfamiliar.C. They became anxious when they smelled Kamba-scented clothing. D. They were frightened and ran away when they smelled their enemies. 8. What is the main idea of this passage? A. Elephants use sight and smell to detect danger.B. Elephants attack people w
9、ho wear red clothing. C. Scientists are now able to control elephants emotions. D. Some Kenyan tribes understand elephants emotions very well.9. What can be inferred about the elephants behavior from this passage? A. Elephants learn from their experiences.B. Elephants have sharper sense of smell tha
10、n sight. C. Elephants are more intelligent than other animals.D. Elephants tend to attack rather than escape when in danger.参考答案 ADAA *结束The evidence for harmony may not be obvious in some families. But it seems that four out of five young people now get on with their parents, which is the opposite
11、of the popularly-held image of unhappy teenagers locked in their room after endless family quarrels.An important new study into teenage attitudes surprisingly shows that their family life is more harmonious than it has ever been in the past. “We were surprised by just how positive todays young peopl
12、e seem to be about their families,” said one member of the research team. “Theyre expected to be rebellious (叛逆的) and selfish but actually they have other things on their minds; they want a car and material goods, and they worry about whether school is serving them well. Theres more negotiation (商议)
13、 and discussion between parents and children, and children expect to take part in the family decision-making process. They dont want to rock the boat.”So it seems that this generation of parents is much more likely than parents of 30 years ago to treat their children as friends. “My parents are happ
14、y to discuss things with me and willing to listen to me,” says 17-year-old Daniel Lazall, “I always tell them when Im going out clubbing. As long as they know what Im doing, theyre fine with it.” Susan Crome, who is now 21, agrees. “Looking back on the last 10 years, there was a lot of what you coul
15、d call negotiation. For example, as long as Id done all my homework, I could go out on a Saturday night. But I think my grandparents were a lot stricter with my parents than that.”Maybe this positive view of family life should not be unexpected. It is possible that the idea of teenage rebellion is n
16、ot rooted in real facts. A researcher comments, “Our surprise that teenagers say they get along well with their parents comes because of a brief period in our social history when teenagers were regarded as different beings. But that idea of rebelling and breaking away from their parents really only
17、happened during that one time in the 1960s when everyone rebelled. The normal situation throughout history has been a smooth change from helping out with the family business to taking it over.” 6. What is the popular image of teenagers today?A. They worry about school.B. They dislike living with the
18、ir parents.C. They have to be locked in to avoid troubles.D. They quarrel a lot with other family members.7. The study shows that teenagers dont want to_.A. share family responsibility B. cause trouble in their familiesC. go boating with their family D. make family decisions8. Compared with parents
19、of 30 years ago, todays parents_.A. go to clubs more often with their childrenB. are much stricter with their childrenC. care less about their childrens life D. give their children more freedom9. According to the author, teenage rebellion _.A. may be a false belief B. is common nowadaysC. existed on
20、ly in the 1960sD. resulted from changes in families10. What is the passage mainly about?A. Negotiation in family.B. Education in family. C. Harmony in family.D. Teenage trouble in family.参考答案6-10 DBDAC*结束(2011年深圳市高三年级第一次调研考试) The good news is that James Camerons Avatar,his first big film since Titan
21、ic,12 years ago,is a good film. The bad newsat least for Cameronis that his film is not the masterpiece he set out to make. Nobody spends so much money(more than214 million)or spends so much time(the project started in 1995)to make just a good film. No,Cameron has intended to make a classic sciencef
22、iction epic(史诗) that will take its place along with Star Wars, The Matrix or his own Terminator films, But,amazingly enough,Avatar is so beautiful that its almost too rich to take in and appreciate on one viewing. Its not afraid of social and political comments,educating us in the evils(邪恶)of capita
23、lism while entertaining us with the evils of capitalism. The curious thing about Avatar is that,for all of its advanced technological work,there is something out of date. The idea of humans using other bodies to travel in other worlds was an exciting concept for novelists and film-makers back in the
24、 1990s. Second Life can be easily found in films of that decade. Avatars political idea also seems out of date. Humans destroy things for short-sighted profits,and this has been going on all the time throughout the human history,hasnt it? Undoubtedly,Cameron unbelievably succeeds in creating an extr
25、emely beautiful world that nobody has ever seen. But this wonderful shell of beauty cant make up Avatars lack of heart. In the past,Cameron could always mix big scenes with strong feelings. Whats missing here is the heartbreaking moment. The love story between Jake and Neytiri doesnt take off the wa
26、y Jack and Rose did in Titanic. However,despite all these, we will be left with a film thats no masterpiece. but still well worth seeing.【解析】 本文是一篇电影评论,作者从独特的角度对阿凡达提出了令人耳目一新的见解。 (1)C推理判断题。根据第一段第三句中的内容可知虽然此片是一部好电影,但是考虑到高昂的制作成本,有些不值得。(2)B细节理解题。由第一段内容可知Cameron打算制作出一部与星球大战黑客帝国和自己的终结者相提并论的经典科幻史诗,可见B项黑客帝国
27、不是他的作品。(3)C 细节理解题。根据第三段后半部分中的Whats missing here is the heartbreaking moment. 可知阿凡达的弊端是缺少令人心碎的时刻。(4)B 推理判断题。根据第一段最后一句中的内容可推断阿凡达在表达自己的观点时无所畏惧。(5)D 作者态度题。由第二段和第三段可知阿凡达是一部科幻电影;再根据最后一段中的内容可知作者认为阿凡达虽然不是杰作,但仍然不愧为一部值得观看的电影。由此选D项。*结束 3、(2010河北省正定中学三模)When important events are happening around the world, most
28、 people turn to traditional media sources, such as CNN and BBC for the newsHowever, during the war in Iraq in 2003, many people followed the war from the point of view of an unknown Iraqi citizen who called himself “Salam Pax ” (Salam Pax means peace)Salam Pax wrote a diary about everyday life in Ba
29、ghdad during the war, and posted it on his websitePaxs online diary was a kind of website known as a “blog”Blogs are online diaries, usually kept by individuals, but sometimes by companies and other groups of peopleThey are the fastest growing types of website on the InternetA blog differs from a tr
30、aditional website in several waysMost importantly, it is updated much more regularlyMany blogs are updated every day, and some are updated several times a dayAlso, most blogs use special software or websites, which can help ordinary people easily set up and start writing their own blogsThere are man
31、y different kinds of blogsThe most popular type is an online diary of links where the blog writer surfs the Internet and then posts links to sites or news articles that they find interesting , with a few comments about each one Other types are personal diaries, where the writer talks about their lif
32、e and feelingsSometimes these blogs can be very personalThere is another kind of blogging, called “moblogging ”, short for “ mobile blogging ”Mobloggers use mobile phones with cameras to take photos, which are posted instantly to the InternetThe use of mobile phones in this way made the headlines in
33、 Singapore when a high school student posted a movie he had taken of a teacher shouting at another student on the InternetMany people were shocked by what the student did, and wanted phones with cameras to be banned from schoolsMany people think that as blogs become common, news reporting will rely
34、less on big media companies, and more on ordinary people posting news to the InternetThey think that then the news will be less like a lecture, and more like a conversation, where any one can join in49Which statement about Salam Pax was true? AHe worked for CNNBSalam Pax was not his real name CHe wa
35、s famous as a host in BBC DHe used a mobile phone for his blog 50What is the biggest difference between blogs and traditional websites?ABlogs are updated much more often BBlogs contain links to other websites CBlogs use special softwareDBlogs contain personal information 51According to the passage,
36、which statement about the future is most likely ? In the future Aeveryone will have a blog Blarge media companies will be unnecessary Cpeople will be able to learn the news from other points of view Dblogging technology will be banned 52What is the passage mainly about ? Athe history of the InternetBnew types of mediaCthe war in IraqDthe increase of using computers 3、参考答案-BACB *结束