1、2013昆明市高考英语(阅读理解)冲刺练兵(4)及答案解析 (第*篇)Sometimes,the simplest ideas are the best. For example,to absorb heat from the sun to heat water, you need large, flat,black surfaces. One way to do that is to build those surfaces specially, on the roofs of buildings. But why go to all that trouble when cities are
2、 full of black surfaces already, in the form of asphalt (柏油) roads?Ten years ago, this thought came into the mind of Arian de Bondt, a Dutch engineer. He finally persuaded his boss to follow it up. The result is that their building is now heated in winter and cooled in summer by a system that relies
3、 on the surface of the road outside.The heatcollector is a system of connected water pipes.Most of them run from one side of the street to the other, just under the asphalt road. Some, however, dive deep into the ground.When the street surface gets hot in summer, water pumped through the pipes picks
4、 up this heat and takes it underground through one of the diving pipes. At a depth of 100 metres lies a natural aquifer (蓄水层) into which several heat exchangers (交换器) have been built. The hot water from the street runs through these exchangers, warming the groundwater, before returning to the surfac
5、e through another pipe. The aquifer is thus used as a heat store.In winter, the working system is changed slightly. Water is pumped through the heat exchangers to pick up the heat stored during summer. This water goes into the building and is used to warm the place up. After performing that task, it
6、 is pumped under the asphalt and its remaining heat keeps the road free of snow and ice.语篇解读文章介绍了怎样依靠外面的柏油马路表面在冬天给楼房供暖,在夏天给楼房降温。4Which of the following is true according to the first two paragraphs ?A. Arian de Bondt got his idea from his boss.B. Large, flat, black surfaces need to be built in citie
7、s.C. The Dutch engineer s system has been widely used.D. Heat can also be collected from asphalt roads.解析细节判断题。由文章第二段最后一句话可以得出答案。答案D5For what purpose are the diving pipes used?A. To absorb heat from the sun.B. To store heat for future use.C. To turn solar energy into heat energy.D. To carry heat dow
8、n below the surface.解析细节判断题。由文章第四段第一句话的内容可以得出答案。答案D6From the last paragraph we can learn that_.A. some pipes have to be rearranged in winterB. the system can do more than warming up the buildingC. the exchangers will pick up heat from the street surfaceD. less heat may be collected in winter than in
9、 summer解析推测判断题。由文章最后一段最后一句的内容可知,这一系统不仅能给楼房供暖,还可以使马路上的冰雪消融。答案B7What is most likely to be discussed in the paragraph that follows?A. What we shall do if the system goes wrong.B. What we shall do if there are no asphalt roads.C. How the system cools the building in summer.D. How the system collects hea
10、t in spring and autumn.解析文章结构题。前面谈到这一系统的工作原理以及冬天怎么给楼房供暖,下文应该讲的是夏天怎么给楼房降温。答案C*结束1Tom was one of the brightest boys in the year, with supportive parents. But when he was 15 he suddenly stopped trying. He left school at 16 with only two scores for secondary school subjects. One of the reasons that made
11、 it cool for him not to care was the power of his peer(同龄人) group.The lack of right male(男性的) role models in many of their lives at home and particularly in the school environment(环境) means that their peers are the only people they have to judge themselves against.They dont see men succeeding in soc
12、iety so it doesnt occur to them that they could make something of themselves. Without male teachers as a role model, the effect of peer actions and street culture(文化) is all-powerful. Boys want to be part of a club. However, schools can provide the environment for change, and provide the right role
13、models for them. Teachers need to be trained to stop that but not in front of a childs peers. You have to do it one by one, because that is when you see the real child.Its pointless sending a child home if he or she has done wrong. They see it as a welcome day off to watch television or play compute
14、r games. Instead, schools should have a special unit where a child who has done wrong goes for the day and gets advice about his problems somewhere he can work away from his peers and go home after the other children.64. Why did Tom give up studying? A. He disliked his teachers. B. His parents no lo
15、nger supported him. C. Its cool for boys of his age not to care about studies. D. There were too many subjects in his secondary school.65. What seems to have a bad effect on students like Tom? A. Peer groups.B. A special unit. C. The student judges.D. The home environment.66. What should schools do
16、to help the problem schoolboys? A. Wait for their change patiently.B. Train leaders of their peer groups. C. Stop the development of street culture.D. Give them lessons in a separate area.67. A teachers work is most effective with a schoolboy when he _. A. is with the boy aloneB. teaches the boy a l
17、esson C. sends the boy home as punishment D. works together with another teacher答案 64.C 65.A 66.D 67.A*结束 (第*篇)Welcome to Banff, Canada s first, most famous and arguably most fascinating national park. If youve come to ski or snowboard, well see you on the slopes. Skiing is a locals favourite too.Wh
18、ile you re here, try other recreational activities available in our mountains. Popular choices include a Banff Gondola ride up Sulphur Mountain, bathe in the natural mineral waters at the Upper Hot Spring, horsedrawn sleigh ride, driveyourownteam dog sled excursion, and snowmobile tour to the highla
19、nd (but not in the national park)We also recommend you make time to enjoy simple pleasures. After looking around Banff Ave shops, walk a couple of blocks west or south to the scenic Bow River.Try ice skating on frozen Lake Louise where Ice Magic International Ice Sculpture Competition works are disp
20、layed after Jan 25. You can rent skates in Banff or at the sport shop in the Fairmont Chateau Lake Louise hotel.Banff s backcountry paths access a wilderness world of silence and matchless beauty cross country skis and snowshoes provide the means. Banff sport shops rent equipment and clothes, or joi
21、n an organized tour. Although weve been many times, we still find the cliffs and icefalls of our frozen canyons worth visiting.Wildlife watching also creates satisfying memories. We have seen hundreds of the elk and bighorn sheep that attract visitors, yet they still arouse a sense of wonder. And th
22、e rare spotting of a cougar, wolf or woodland caribou takes our breath away.See if simple pleasures work for you. Fight in the snow with your kids, walk bdside a stream or climb to a high place and admire the view.Banff Resort Guide Editors语篇解读本文介绍了加拿大最有名的国家公园Banff,在那儿你可以尽情享受冬季旅游的乐趣!1According to th
23、e passage, Banffs backcountry is accessible by_.A. cross country skiingB. horsedrawn sleigh ridingC. snowmobilingD. dogsledding解析细节理解题。根据文章第五段第一句话中的“cross country skis and snowshoes provide the means”可知A项正确。答案A2Which of the following is true according to the passage?A. Dogsledding is the most popula
24、r sport among local people.B. Watching wildlife is a memorable experience.C. Travellers should bring their own sports equipment.D. Shopping is too simple a pleasure to enjoy.解析细节判断题。根据文章第六段第一句话“Wildlife watching also creates satisfying memories.”可知B项正确。根据文章第一段的最后一句话可知A项错误;由文章第五段中的“Banff sport shops
25、rent equipment”可知C项错误;D项在文中没有被提及。答案B3The purpose of the writing is to_.A. promote scenic spots in CanadaB. advertise for the sports in BanffC. introduce tourist activities in BanffD. describe breathtaking views in Banff解析写作意图题。由文章的主要内容以及文章最后的落款“Banff Resort Guide Editors”可知这篇文章的主要目的就是介绍在Banff的旅游活动。A项中的in Canada太宽泛,不具体;B项没有体现出“旅游”的意思;D项中的views也不具体,所以答案选C。答案C*结束